Ingrediente reparatoare (skin identical)

Suntem învăţaţi de industria cosmetică să ne hidratăm pielea cât mai mult, totuşi pielea uscată nu are de-a face cu cât o hidratăm ci mai degrabă cu ajutorul pe care i-l dăm să păstreze nivelul de hidratare.

Termenul de „ingrediente identice pielii” (skin – identical ingredients) se referă la substanţele dintre celulele pielii (numite tehnic matricea intercelulară), cele care ţin celulele conectate între ele şi ajută la menţinerea structurii externe a pielii. Ca să înţelegeţi mai bine: imaginaţi-vă pielea ca pe  un zid format din cărămizi şi cimentul care le ţine împreună. Celulele pielii sunt cărămizile, iar cimentul dintre ele este format din ingrediente de tip „skin – identical”. Un ciment stabil şi puternic este ceea ce face pielea să fie catifelată, hidratată şi suplă.

Din nefericire acest ”ciment” este compromis  foarte uşor în prezenţa soarelui, iritaţiilor, scrub-urilor exagerate, căldurii artificiale din interiorul locuinţelor, aerului condiţionat, curăţarea excesivă a pielii. Când cimentul (matricea intercelulară) este afectat atunci pielea devine uscată, inflexibilă, ternă şi se simte de parcă ar fi mai mică.

Este vital, pentru toate tipurile de ten, să se protejeze şi să se refacă matricea intercelulara pentru a ajuta pielea să lupte împotrivă stresului din mediu şi pentru a o face să arate mai tânără, iar pentru asta este nevoie de ingrediente reparatoare (skin identical).

Cele mai folosite ingrediente de acest tip sunt (aşa cum apar pe etichetă): ceramide, lecithin, glycerin, polysaccharides, hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium PCA, amino acids, cholesterol, glycerol, phospholipids, glycosphingolipids, lycosaminoglycans, glycerides, fatty acids, jojoba oil, etc. Pentru o listă detaliată puteţi vizita dicţionarul de ingrediente cosmetice.

Toate aceste ingrediente ajută celulele pielii să rămână conectate între ele, orice produs hidratant trebuie să conţină ingrediente de acest tip pentru a fi cu adevărat hidratant, cu cât mai multe cu atât mai bine.

10 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna! poate pun o intrebare tampita, dar pentru un ten mixt/gras, aceste ingrediente sunt la fel de necesare ca oricarui al tip de ten,nu? Adica tenul mixt are nevoie si el de acest ,,ciment”, chiar daca la suprafata pare mult mai hidratat decat un ten uscat de exemplu. Si inca ceva: aceste ingrediente au vreo legatura cu secretia de sebum? Ar putea influenta cu ceva, sau pot fi comedogene? o zi cat mai frumoasa!

  • Buna Sandra,
   Exista un articol despre tenul mixt.
   Emolientii sunt cei care nu sunt necesari tenului mixt si gras. Cu secretia de sebum au legatura doar glandele si iritantii. Am scris si despre asta, am dat si cateva solutii. Foloseste motorul de cautare in site te rog.
   Din toate ingredientele skin identical se poate sa fie si unele comedogene pentru anumite persoane, dar e putin probabil.

   • Multumesc frumos! Mi-am facut caietel ti-am spus..pentru ca e multa informatie, si incerc sa scriu chestiile generale, ingredientele, pe tipuri…in timp, probabil voi retine mai multe. Oricum imi place tot ce citesc aici, este cu adevarat UTIL.

 • Intre timp am citit si articolul ,,cum se realizeaza hidratarea pielii” si am aflat raspunsul la prima intrebare: toate tipurile de piele are nevoie de aceste tipuri de ingrediente( 4 la numar: anti-oxidanti, anti-iritanti, cell-communicating si skin-identical) Mi le-am si scris pe agenda frumos, pe sectiuni, sa le pot cauta in viitoarele creme pe care le voi achizitiona…Ramane doar ultima intrebare, cea cu comedogeniazitatea( sper c-am scris bine substantivul ) Multumesc pentru tot ceea ce faci aici pe site, mi-ai deschis o usita spre a fi un consumator informat inteligent! E mare lucru sa faci asta, mai ales free.

 • Corina , toti cei 5 medici dermatologi la care am fost de-a lungul timpului , mi-au spus ca banii dati pe produse cosmetice sunt bani aruncati in vant . Nimic nu poate opri trecerea timpului , nici o crema nu ne va ajuta vreodata sa nu mai avem riduri . Ei spuneau ca totul tine de marketing , iar industria cosmetica invarte foarte , foarte multi bani .
  Spune-mi te rog , aceste ingrediente despre care vorbesti , s-a dovedit stiintific ca ele intr-adevar au efecte benefice asupra pielii ?

 • Buna! Glicerol -solutie cutanata 85%, aplicat pe ten, aduce vreun beneficiu? Sau nu se recomanda sa se aplice pe ten glicerina in concentratii asa mari? (Solutia este compusa din glicerol si apa). Ms frumos.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.