Terapii complementare de vindecare. Lansare kalisara.ro

terapii complementare
În urmă cu 6 ani am scris primele articole despre îngrijirea pielii, entuziasmată de informaţiile acumulate din studierea jurnalelor medicale şi a chimiei cosmetice şi de experienţele pozitive avute cu tenul meu.

Mi-am dorit ca pasagera.ro să fie un spaţiu inovativ, în pas cu descoperirile în domeniul cosmetic, care să ofere răspunsurile pe care le-am căutat în drumul meu spre a obţine un ten sănătos, lipsit de problemele grave cu care mă confruntam: acnee papulo-pustuloasă, acnee nodulo-chistică, acnee comedoniană, pete şi cicatrici post acnee, melasmă, dermatită seboreică pe ten și scalp, pori extrem de dilatați, ten deshidratat în profunzime, dar cu exces de sebum, riduri profunde pe frunte şi glabelă.

În toţi aceşti ani am crezut şi am sperat că industria cosmetică este responsabilă cu îngrijirea zilnică a pielii şi că în timp acest lucru se va vedea în tendinţa producătorilor de cosmetice de a exclude ingredientele problematice şi de a include tot mai multe ingrediente benefice, a fi transparenţi, oneşti şi de a conduce campanii de informare despre necesitatea igienei pielii, protecţiei solare etc.

Mi-aş fi dorit ca industria cosmetică să fie cea care să prezinte studiile publicate în jurnalele medicale pentru a informa despre anumite ingrediente problematice, despre folosirea produselor cosmetice în siguranţă în sarcină, despre îngrijirea pielii bebeluşilor, despre diferenţele între filtrele solare etc pentru ca fiecare persoană să poată alege în funcţie de preferinţe şi necesităţi bazându-se pe informaţii corecte şi pertinente.

Vindecarea pielii

Din păcate ştiinţa a evoluat mai repede decât industria cosmetică şi deşi avem la dispoziţie lumea la o atingere de buton, încă nu ştim că trebuie să ne spălăm de două ori pe zi pe față, nu ştim dacă ingredientele naturale sunt mai benefice decât cele sintetice, nu ştim dacă produsele cosmetice cumpărate conţin sau nu ingrediente problematice.

Omenirea tratează îngrijirea pielii aşa cum tratează o problemă de matematică: am acnee, cu siguranţă am nevoie de un produs cosmetic sau un tratament cu aplicare locală. Când vine vorba de afecţiuni cutanate lucrurile nu sunt atât de simple, mulţi dintre cei care au probleme grave ştiu că nici măcar toate produsele tratament (naturale sau sintetice) nu pot influenţa cauzele declanşatoare ale afecţiunilor.

De-a lungul anilor în care am cunoscut sute de femei cu probleme cutanate convingerile mele s-au întărit: medicina tratează pielea ca un organ separat de restul corpului, medicamentele cu aplicare locală şi produsele cosmetice au impact local asupra problemelor deja vizibile pe piele, rareori pot preveni sau pot vindeca cu adevărat afecţiunile cutanate severe.

Medicamentele sistemice (cum ar fi antibioticele), majoritatea recomandate fără analiză bacteriologică, au efect temporar asupra afecţiunilor inflamatorii cutanate cum ar fi acneea, problema reapare la scurt timp după ce tratamentul medicamentos este întrerupt.

Este adevărat că în foarte multe cazuri o rutină de îngrijire corectă poate face diferenţa între un ten cu probleme şi un ten cu aspect sănătos, foarte multe persoane au probleme cu tenul pentru că nu îl îngrijesc corect, însă afecţiunile cutanate serioase, care persistă în timp indiferent de rutina de îngrijire şi de numărul de tratamente dermatologice recomandate necesită o abordare complet diferită de clasicul antibiotic şi antibacterian recomandat de medici.

În multe cazuri cauzele afecţiunilor cutanate pot fi oprite, pielea îşi revine la normal după oprirea lor (exemplu: intoleranţa la gluten şi lactoza pot cauza pustule cu puroi ce ar putea fi diagnosticate acnee papulo-pustuloasă; evitarea acestor ingrediente opreşte apariţia pustulelor). Rutina zilnică de îngrijire a tenului poate vindeca urmele lăsate de aceste afecţiuni. Alimentația sănătoasă poate avea un impact major în aspectul tenului.

De cele mai multe ori afecţiunile cutanate nu au cauze evidente pe care le putem opri, iar în aceste cazuri este necesară o abordare diferită a problemei, abordare ce trebuie să înceapă cu lărgirea perspectivelor, perceperea corpului ca un tot unitar, parte din organism alături de minte şi suflet, căutarea cauzelor în corpul fizic şi energetic şi alegerea unei tratament în funcţie de concluziile trase.

Deşi studiile mele despre ingrediente şi impactul lor asupra pielii sunt în domeniul ştiinţific (jurnale medicale şi rapoarte ale laboratoarelor independente), deşi rutina mea de îngrijire este cea care îmi menţine tenul sănătos şi cât mai tânăr, nu doar medicina, ştiinţa sau cosmetica sunt cele care mi-au vindecat tenul ci abordarea holistică a organismului.

Perspectiva holistică

Atunci când am încetat a mai separa pielea de restul corpului, de minte şi de suflet, doar atunci am înţeles implicaţiile întregii mele vieţi asupra aspectului pielii (şi nu numai). Fiecare lucru din viaţa noastră, de la alimente, substanţe cu care intrăm în contact zilnic, gânduri, emoţii, activităţile zilnice, toate afectează organismul nostru.

Oricât de mult ne-am dori, nu există un remediu general valabil şi nimeni altcineva nu poate cunoaşte mai bine decât noi modul în care ne putem vindeca.

Vindecarea oricărei afecţiuni cutanate presupune înţelegerea mesajului pe care încearcă să îl transmită organismul nostru şi începe cu observarea atentă a reacţiilor pielii în diverse situaţii. Dermatologul poate oferi o soluţie medicamentoasă (care poate fi sau nu de folos), cosmeticianul poate propune o rutină de îngrijire, însă vindecarea pielii nu presupune doar dermatologie şi cosmetică.

Multe sunt cauzele afecţiunilor cutanate, unele cazuri prezintă chiar cauze multiple, iar tratarea separată a acestora nu aduce rezultatele dorite.

Exemplu: acnee cauzată de testosteron mărit, problema care poate avea şi alte efecte în corp: ovare micropolichistice, exces de sebum sau chiar pilozitate excesivă, fiecare dintre acestea având la rândul lor impact asupra noastră: femeile cu sindromul ovarelor micropolichistice rareori rămân însărcinate, excesul de sebum duce la blocarea şi dilatarea porilor, apariţia comedoanelor, iar pilozitatea excesivă poate scădea stima de sine.

La prima vizită la dermatolog este foarte probabil să se prescrie un antibiotic şi un antibacterian, fără a se cere analize pentru a determina cauza. La următoarele vizite (evident acneea persistă în tot acest timp), poate se cer analize hormonale şi se poate afla despre nivelul mărit de testosteron şi despre ovarele micropolichistice. Moment în care care endocrinologul recomandă un inhibitor de testosteron şi ginecologul recomandă contraceptive.

Medicina studiază problemele corpului în funcţie de departamentul pe care îl consultăm. Dacă reluăm exemplul de mai sus cu testosteronul mărit ce declanşează mai multe procese în corp, medicul dermatolog va pune diagnosticul acnee, endocrinologul va spune că este o dereglare hormonală, medicul ginecolog va pune diagnosticul ovare micropolichistice, iar psihiatrul va observa o alterare a stării sufleteşti. Fiecare dintre aceşti medici va avea un diagnostic şi un tratament diferit.

Bineînţeles cei trei (sau patru) medici ce tratează pacientul în același timp nu discută cazul respectiv în comun şi nu iau în considerare stilul de viaţă al pacientului.

După o vreme, uneori, pacientul începe o căutare pe cont propriu şi află că de fapt dermatologia nu îl învaţă cum să îşi îngrijească pielea, primul lucru şi cel mai important în a menţine pielea sănătoasă. Cum pot să vindec ceva ce nu îngrijesc corect?

Afecţiunile cutanate nu se tratează cu câteva medicamente sau produse cosmetice timp de câteva luni şi apoi totul e ok. Dimpotrivă, afecţiunile cutanate se tratează cu o rutină de îngrijire corectă necesară în fiecare zi din an, pentru toată viaţa (care este exact atât, rutină de îngrijire pentru a menține pielea sănătoasă şi cât mai mult timp tânără), cu remedii specifice pentru problema respectivă (administrate pe perioade scurte, la recomandarea medicului sau a terapeutului ales) şi cu ajutorul altor elemente care pot influenţa aspectul pielii noastre (alimentație, nivel de stres etc).

Iar pentru că pielea noastră este afectată de toate elementele cu care intrăm în contact, de gândurile şi emoţiile noastre, fricile și credințele noastre, practic vindecarea pielii se poate întâmpla doar în cadrul unui organism sănătos, cu o minte liniştită, cu iubire de sine, cu un nivel de stres cât mai mic, alimentaţie corectă etc.

Nici măcar toate acestea nu pot reprezenta un remediu general valabil pentru că fiecare dintre noi este diferit şi reacţionează diferit la mediul extern şi informaţiile din mediul intern. Fiecare dintre noi are nevoie de o anumită alimentaţie pentru a avea un corp sănătos, de anumite acţiuni specifice pentru a scădea nivelul de stres şi pentru a linişti mintea.

Pentru că suntem diferiţi şi reacţionăm diferit la diverşi stimuli sau substanţe sistemice, vindecarea fiecăruia dintre noi (indiferent de ce anume vindecăm) este particulară şi necesită întreagă noastră atenţie, nefiind posibilă fără transformări ale întregului organism.

De ce am probleme cu tenul? este o întrebare ce depăşeşte domeniul medicinei şi presupune integrarea răspunsului în întregul organism uman: corp, minte şi suflet. Deşi mulţi dintre cei care au sau au avut probleme cu tenul (aşa cum am fost şi eu) înţeleg că aspectul feței poate avea impact psihologic negativ asupra lor, puţini sunt cei care înţeleg că şi aspectul pielii este influenţat de gândurile noastre, fricile, bucuriile şi de emoţiile noastre.

Dermatologul, medicul, cosmeticiana, producătorii de cosmetice, ar trebui să fie surse de informare veridice, necesare în procesul de vindecare. Însă vindecarea este personală şi specifică fiecărui individ şi presupune înţelegerea problemei în profunzime.

Organismul uman ca tot unitar

Luaţi-vă ochii de la ce vedeţi în oglindă şi încercaţi să nu mai limitaţi problemele corpului la medicina convenţională, deoarece medicina vede corpul unam ca o maşinărie ce se degradează în timp fiind constant atacată de germeni, microbi, viruşi etc, care la nivel molecular sunt şi ei maşinării complexe.

Paradoxul este că fiecare organism este în permanență într-un proces de evoluţie, dar în acelaşi timp evoluţia înseamnă degradarea corpului uman. Corpul uman este un laborator experimental complex, creat în Univers din aceeaşi celulă sursă care a creat toate plantele şi vietăţile Pământului.

Ca specie, omul a evoluat într-un ritm accelerat în ultimele sute de ani şi deşi evoluţia corpului a încetat în urmă cu mai bine de 200.000 de ani (organele corpului nostru sunt neschimbate ca funcţionalitate şi structură), evoluţia minţii a determinat o creativitate extraordinară, creştere a duratei de viaţă a omului, îmbunătăţirea considerabilă a sănătăţii şi infinite posibilităţi vizionare explorate de ştiinţă.

Deşi genele umane şi ale cimpazeilor sunt comune în proporţie de 99%, iar 60% dintre genele umane sunt comune cu ale bananei, aceste specii şi altele de pe Pământ nu au evoluat în felul în care a evoluat omul. Plecând de la cimpanzeu, tot ceea ce ne face umani şi deschide infinite posibilităţi de evoluţie ţine mai mult de lumea non fizică decât de cea fizică.

Se pare că specia umană s-a reinventat comparativ cu alte specii de pe planetă, iar în procesul de reinventare şi evoluţie, corpul este tratat în continuare de medicină ca o maşinărie plină de defecte ce trebuie reparate.

Adevărul este că această maşinărie este parte din organismul uman şi mulţi dintre noi avem impresia că defectele şi problemele noastre sunt moştenite sau dobândite cumva, însă medicina uită că fiecare alegere conştientă sau inconştienţă din viaţă noastră joacă un rol important în corp, schimbând şi remodelând corpul fizic şi energetic în permanență.

Exemple: Nivelul de stres la care suntem supuşi zilnic scade sau creşte sistemul imunitar (prin secretarea cortisolului). Activitatea sexuală şi decizia de a avea copii afectează nivelul hormonal. Singurătatea şi tristestea măresc riscul apariţiei bolilor şi scad durata de viaţă. Mişcarea are impact major asupra sistemului osos şi muscular al corpului.

Fiecare schimbare în starea sufletească este transmisă de către creier celulelor corpului, prin molecule informaţionale ce afectează activitatea chimică a fiecărei celule umane.

Organismul unam este complex şi încă neînţeles de ştiinţă, mai ales pentru că ştiinţa nici măcar nu ia în considerare legătura şi sinergia dintre corp, minte şi suflet. La nivel fizic nu se cunosc prea multe despre cum anume receptorii umani reacţionează la anumite substanţe sistemice, ce efecte pe termen lung vom observa în urma expunerii la anumite substanţe (din mediul extern şi intern), care sunt implicaţiile descoperirilor care arată că genele noastre nu sunt fixe şi predefinite aşa cum se credea ci sunt la fel de dinamice ca AND-ul şi restul celulelor corpului.

Corpul nostru este dinamic, fluid şi suferă transformări în fiecare moment. Este momentul să înţelegem că problemele cu care ne confruntăm (indiferent de natura lor) nu pot fi rezolvate dacă sunt privite doar din perspectiva medicinei şi ştiinţei.

Corpul nostru stă la intersecţia lumii vizibile şi invizibile, iar din acest punct noi avansăm tot mai mult în lumea invizibilă (cu ajutorul minţii şi sufletului), iar fiecare pas al evoluţiei minţii poartă corpul spre noi transformări. Corpul nostru ştie tot ce se întâmplă cu organismul ca un întreg, fiecare celulă a noastră ştie ce gândeşte creierul, ştie când se schimbă starea de spirit, cunoaşte fricile şi credinţele noastre.

Starea noastră sufletească dictează acţiunea celulelor noastre, iar celulele noastre nu au puterea de a schimba singure felul în care ne afectează emoţiile, fricile, grijile, invidia, vinovăția. Celulele noastre somatizează aceste emoţii în corpul fizic şi astfel apar bolile severe, care aparent nu au nici o cauză.

Pe măsură ce am descoperit treptat complexitatea corpului uman şi am înţeles cât de puţin ştim de fapt despre reacţiile lui la diferite molecule naturale (sau sintetice) pe care le produce sau care provin din mediul extern, am înţeles că trăim într-o lume condusă de frica de a nu ne îmbolnăvi.

Industria de medicamente este condusă de bani, la fel ca orice altă industrie. Deşi medicii şi cercetătorii sunt puşi în slujba oamenilor şi (majoritatea dintre ei) au cele mai bune intenţii, nu ei sunt cei care formulează următorul medicament, nu sunt ei cei care decid testarea necesară înainte de punere pe piaţă şi nici nu sunt responsabili pentru cazurile în care medicamentele au cauzat efecte secundare grave, ireversibile sau chiar decesul pacienţilor.

Medicina integrată

Din fericire există o mulţime de terapii complementare cu potenţial în a susţine organismul în trecerea lui prin viaţă pe plan fizic şi energetic şi de a ajuta corpul să îşi restaureze și să păstreze starea de sănătate. Multe dintre acestea sunt recunoscute de medicina convenţională şi o nouă generaţie de medici şi cercetători conduşi de dorinţa de a scoate medicina din negură şi de a îmbrăţişa şi alte terapii complementare documentate şi cercetate ştiinţific, luptă pentru un nou tip de medicină numită Medicină Integrată.

În multe ţări medici recomandă mai multe tipuri de terapii împreună cu medicamentele convenţionale, printre care aromaterapia şi homeopatia. În Franţa aromaterapia a fost mereu parte din medicină convenţională, de altfel francezii sunt pionierii aromaterapiei clinice aşa cum o cunoaştem în zilele noastre. Botanica este integrată tot mai mult în practicile medicale, medicina naturistă este propusă ca parte importantă din Medicina integrată.

Medicina integrată presupune integrarea mai multor forme de terapii pentru un tratament prescris unui pacient unic ca individ, văzut ca un tot unitar format din corp, minte şi suflet. Medicina integrată presupune formarea unui parteneriat între medic şi pacient cu scopul de a vindeca sufletul, mintea şi corpul.

Exemplu: pentru o fractură sunt necesare radiografii, atelă gipsată şi analgezice. Un medic poate aplica atela gipsată şi poate prescrie variante de analgezice naturale sau sintetice (cu informarea pacientului). De asemenea medicul poate prescrie inhalarea uleiurilor esenţiale pentru a ajuta pacientul să treacă mai uşor peste trauma suferită, poate indica necesitatea unei recuperări prin anumite exerciţii fizice etc.

Multe alte terapii ce ţin mai mult de lumea invizibilă şi mai puţin de lumea vizibilă rămân a fi acceptate de lumea medicală, dacă vor există dovezi de veridicitate pentru a le susţine. Însă deşi cercetătorii sunt deschişi spre lumea energetică şi există suficiente dovezi că fiecare moleculă are un câmp energetic, este greu a măsură ştiinţific rezultatele unei forme de terapie energetică.

Alegeri personale

În urmă cu câţiva ani am început să decid pentru mine, am pus încrederea în industria de medicamente la o parte şi am căutat alte metode de a-mi susţine starea de sănătate şi a scădea nivelul de stres. Nu pot spune că a fost o schimbare radicală în viaţa mea şi că de atunci am devenit raw vegan şi practic yoga zilnic.

Am explorat, cu o minte ce a pus la îndoială totul, diverse terapii complementare şi am avut contact cu mai multe tipuri de medicină tradiţională în călătoriile mele (medicină tibetană, Ayurveda și altele) multe dintre ele fiind de fapt un stil de viaţă particular şi am înţeles că numărul acestor terapii este imens şi că nu toate sunt potrivite oricui.

Nu cred că toţi suntem făcuţi pentru a fi raw vegan şi a mânca doar alimente bio şi nu cred că toţi trebuie să stăm în lotus pentru a atinge starea de fericire. Cred însă că echilibrul şi o perspectiva mai largă sunt elemente extrem de importante în viaţa unui om.

Think outside the box.

Nu am renunţat la medicina convenţională însă am renunţat la medicamente ca prim ajutor în caz de boală. Nu am renunţat la rutina mea de îngrijire a tenului, nu am aruncat la gunoi produsele cu ingrediente sintetice, nu am intenţia de a căuta alternative naturale pentru că nu există ingredientele naturale de care am eu nevoie pentru a avea un ten sănătos.

Nu am devenit peste noapte all natural, deşi elemente naturale sunt predominante în viaţa mea, însă încerc pe cât se poate să folosesc produse naturale, din dorinţa de a fi mai aproape de natură, de a limita expunerea la substanţe sintetice şi de a reduce poluarea cauzată de substanţele sintetice folosite zilnic.

Am renunţat la a mai crede că medicina şi medicamentele sunt singurele care mă pot ajută să îmi menţin corpul sănătos şi am explorat terapii complementare care s-ar potrivi stilului meu de viaţă. Aromaterapia a fost o descoperire ‘naturală’, cunoaşteam deja o mulţime de informaţii despre uleiurile esenţiale şi efectele lor asupra pielii.

Lansare kalisara.ro – blog despre aromaterapie

După cum mă ştiţi m-am angajat serios în explorarea aromaterapiei şi doi ani mai târziu am fost certificată aromaterapeut cu drept de practică internaţională. Din dorinţa de a prezenta în limba română informaţii necesare pentru entuziaştii în aromaterapia am creat blogul kalisara.ro unde găsiţi ultimele descoperiri medicale despre impactul moleculelor aromate asupra receptorilor umani şi răspunsuri la întrebările despre folosirea uleiurilor esenţiale, a remediilor florale şi a aromaterapiei holistice.

Pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de ajutor în folosirea uleiurilor esențiale am creat grupul de suport și studiu, Aromaterapie holistică și remedii florale. Vă invit să pășiți alături de mine în lumea minunată a moleculelor aromate.

Atunci când apare o problemă de sănătate, în familia mea se folosesc uleiuri esenţiale şi dacă este necesar se apelează la medicul homeopat pentru tratament. Atunci când a fost cazul de a interveni cu medicamente convenţionale, neavând alte opţiuni, am administrat medicamente (antibiotice). Şi în legătură cu vaccinarea copilului am decis aşa cum considerăm că este mai bine pentru el.

Fiecare tratament este înţeles pe deplin, petrecem timp cu medicul homeopat şi cu medicul specialist dacă este cazul şi întotdeauna citim prospectele, indicaţiile de folosire şi dozajul pentru orice tip de medicament, ulei esenţial, remediu homeopat etc. Toate formele de terapie folosite de familia mea sunt administrate cu responsabilitate şi doar dacă este necesar.

Însă cel mai important este faptul că nu aştept să mă îmbolnăvesc pentru a administra un tratament ci conştientizez că întreg organismul este în proces de transformare influenţat de foarte multe elemente din viaţa mea.

Corpul nostru este afectat de obiceiurile şi preferinţele noastre, de mediul înconjurător şi alimentaţie, relaţiile şi interacţiunile umane, stil de viaţă, dorinţele şi speranţele, fricile, credinţele şi aşteptările noastre, gândurile, emoţiile şi acţiunile noastre.

Am adoptat o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, în care se regăseşte şi zahărul din când în când, evit pe cât se poate elementele sintetice în alimentaţie (este imposibil să evităm complet ingerarea ingredientelor sintetice, dacă alimentele sunt cumpărate de la supermarket), folosesc cu precădere produse naturale, organice, le prefer celor sintetice, sunt atentă la emoţiile mele şi încerc să îmi reduc nivelul de stres cu ajutorul meditaţiei, introspecţiei şi a altor metode de relaxare, sunt atentă la gândurile mele şi încerc ca în fiecare moment să fiu în compasiune şi acceptare. Încerc să fiu observator și să aleg conștient ce mănânc, ce aplic pe piele, ce spun, cum interacționez cu mediul extern și intern.

Echilibrul este cel care îmi guverneaza viaţa, cu natura mereu alături pentru a-mi fi exemplu şi ajutor. Sunt recunoscătoare pentru toate lucrurile din viaţa mea şi înţeleg că acestea fac parte din procesul de transformare şi creştere prin care trece fiecare dintre noi. Acest proces este pentru mine miracolul vieții și presupune călătoria ce fiecare dintre noi o începe cu întrebarea Eu cine sunt?

23 comentarii

Scrie un comentariu
 • Felicitari! Nu stiu ce altceva sa spun! Acest post este…cum sa spun?…este exact ceea ce aveam nevoie! Nimic nu este intamplator! Iti multumesc!

  • Felicitari! Te-am descoperit nu intamplator acum vreo 4 ani, cand am acordat incredere produselor cosmeticePC, datorita modului corect si bine informat pe care mi l-ai insuflat de la prima lectura a blogului tau. Ma bucur ca te-am aflat si-ti multumesc! Carmen zidaru

 • Da, sunt multe de spus…de comentat, dar nu e locul potrivit si n-ar ajunge nici timpul…
  Un lucru e sigur : echilibrul (in tot ceea ce presupune finta umana) a dus si duce la „sănătate integrală”…

  • Ana,
   Sigur, mai ales echilibrul intre o minte agitata si o minte linistita. Ne face bine sa scoatem gandurile din priza si sa ne resetam mintea.

 • Norocul să fie cu tine pe drumul acesta. Urmăresc în mod constant un singur blog de beauty/ suflet și minte, de acolo am aflat de Kalisara. M-am înscris la primit vești, așa că zilnic verific poșta să văd de am vreun răvaș 🙂

 • Tot ce ai scris tu pare a fi scris de mine,intelg si simt si rezonez cu toate cuvintele tale si vesnica noastra intrebare”eu cine sunt”,sper sa poata si primi raspuns/raspunsuri care sa duca la imbogatirea vietii noastre de pe pamant;sunt-de asemenea-in asentimentul tau(fara a a studia la un asemenea nivel,desi nu-mi suna rau)in ceea ce priveste aromaterapia,ador efectul uleiurilor esentiale si mereu am aprox8-10 si le folosesc aproape zilnic(mai mult sau mai putin)-off the record,as fi interesata sa-mi achizitionez un aparat de aroamterapie de la lifecare,dar pretul sau destul de ridicat nu mi-a permis inca,mi se pare mai practic cumva folosirea sa decat a unei lampite.
  In rest,sunt atenta la noul site si sper sa imi imbogatesc cunostintele ori macar sa mi le tin treze:)
  ce parere ai despre acest set dpdv al raportului calitate-pret?
  mi-l doresc,dar momentan nu il pot comanda,insa cred ca e ok,nu?

  https://www.life-care.com/produs/KIT-ul-Kr%C3%A4uter%C2%AE-AromaTherapie-cu-diffuser-negru-ceramic-4615/K04Z/RO/?itemID=27884

  • Adriana,
   Nu am incercat difuzorul despre care ma intrebi, insa eu am unul foarte bun, care a costat in jur de 250 lei, de la DoTerra. Daca vrei intra pe grupul de suport de pe blogul kalisara.ro, acolo sunt fete care te pot ajuta cu achizitionarea unui astfel de difuzor. Eu am multe, 6 in total, dar acesta de la DoTerra este cel mai ieftin.
   Poti gasi si pe site-uri din Europa, cu maxim 50 de euro sunt multe de calitate, eu am cumparat de pe amazon in general. Intra in grup si te ajutam sa gasesti cel mai potrivit produs pentru bugetul tau.

 • Felicitari Corina! Apreciez enorm ce faci pentru prietenii tai virtuali si sper sa primesti telepatic multumirile noastre, oriunde ne-am afla. Chiar astazi discutam cu cineva despre schimbarile din viata noastra si cum ne-au influentat . Personal acum un an am inceput sa fac ordine in viata mea, chiar si in cea personala si am inceput sa imi ascult corpul mai bine. Drept urmare am descoperit ca am anumite intolerante alimentara care s-au resimtit in mod placut si pe piele, plus ca simt ca am mai multa energie. Fiecare dintre noi are inca multe de invatat, conteaza sa perseveram si sa alegem ce este bine pentru noi. Acest articol este inca o dovada ca sunt pe drumul cel bun.

 • Buna Corina.

  Felicitari pentru drumul tau! Urmaresc blogul tau de multa vreme, mi-a placut mereu sa revin la el datorita informatiilor furnizate in urma unei documentari solide precum si a experientei practice.
  Insa noua directie pe care ai abordat-o…just wow! Jos palaria,

 • Excelenta postare, felicitări! Omul e complex iar spiritul omului e așa cum omul ii da voie să fie. Suntem ceea ce ne amintim că suntem.

 • Multumesc pentru aceasta lectura placuta. Lumea incepe sa se schimbe, si vad asta peste tot. Felicitari pentru noua ta pasiune / blog. Nu stiu cum ai timp sa inveti, sa scrii articole, sa raspunzi la intrebari, sa te ocupi de produsele PC, cliente si seminarii, sa fii si mama si sotie si sa ai timp si de tine…si pentru asta te apreciez, este Super Woman pentru mine 🙂 Acum o intrebare: care este diferenta dintre un Aromatherapy Diffuser original si unul fake? Ca de mult vreau sa imi iau unul si m-am uitat pe ebay si vad diferente mari de preturi. De ce nu ar fi bun unul No Name?

  • Ruki,
   Nici eu nu stiu cum reusesc, doar Dumnezeu stie. Cateodata simt ca e prea mult pentru mine si atunci imi fac bagajele si plec intr-o calatorie sau intr-un retreat.
   Despre difuzoare am scris de curand pe kalisara: https://www.kalisara.ro/nebulizatoare-difuzoare-uleiuri-esentiale/. Nu exista difuzoare originale si difuzoare fake. Daca incerci o simpla cautare pe amazon.com vei observa o multime de difuzoare care arata identic, dar au alt nume. Acest lucru este posibil pentru ca exista producatori de difuzoare care permit personalizarea difuzorului in functie de cerintele clientului. Daca maine doresc sa vand difuzoare Kalisara tot ce trebuie sa fac este sa iau legatura cu un producator si sa cer personalizarea produselor cu brandul Kalisara.
   Eu nu cumpar de pe ebay, prefer amazon. Chiar si in Romania gasesti difuzoare bune. Chiar acum este pe grupul FB o discutie pe tema asta, te invit sa participi: https://www.facebook.com/groups/528891283972417/

 • E cumva o blasfemie, ca dvs., care ati adus Paula Choice in Romania, cosmetice bazate pe medicina bazata pe dovezi, sa va ocupati de terapii, a caror efect depinde doar de credinta pacientului.

  • Silvia,
   Aromaterapia este bazata pe dovezi stiintifice si pe la fel de multa chimie ca si produsele cosmetice. Si daca nu ar fi asa nu inteleg care este problema si de ce trebuie sa ne limitam la stiinta atunci cand stim bine ca stiinta nu are toate raspunsurile. Da, sunt multe terapii complementare care se bazeaza pe anumite lucruri din lumea invizibila si multe care sunt sustinute de studii stiintifice. Fiecare dintre noi este liber sa aleaga asa cum crede ca este mai bine pentru el.

 • Buna, ai abandonat proiectul Kalisara? Sunt atatea informatii despre aromaterapie incat nu sti de unde sa mai citesti, m-am bucurat cand am vazut ca te ocupi de asta, am mai multa incerdere in ceea ce scri tu.

  • Ana, momentan am pus in standby aromaterapia, imi doream sa deschid un cabinet, dar din pacate am serviciu si copil mic si imi este imposibil sa sustin doua bloguri. Sper ca intr-o zi, cu voia lui Dumnezeu sa pot face toate lucrurile minunate pe care le-am invatat printre care si aromaterapia.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.