Îngrijirea tenului cu dermatită seboreică
Ce este dermatita seboreică?
Dermatită seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică, prezentă pe piele la orice vârstă, cu rată foarte mare de recidivă. Există medici care susțin că dermatita seboreică se poate trata, dar nu se poate vindeca definitiv.
Dermatita seboreică este prezentă pe zonele unde numărul glandelor sebacee este mare, iar sebumul secretat pe piele este vâscos și nu fluid. Nu este contagioasă și nu are legătură cu igiena personală. Ca orice afecțiune inflamatorie, este agravată de orice iritant aplicat pe piele (în special alcool).
Perioadele în care dermatita este exacerbată alternează cu perioade în care pielea este în stare bună, fără manifestări grave ale dermatitei, iar aceste perioade alternează aparent fără o logică anume.
Cum se manifestă dermatita seboreică?
Pe ten, dermatita seboreică se manifestă pe zona intersprâncenoasă, pe sprâncene, pe lateralele nasului, prin prurit (mâncărimi), roșeată, scuame și exces de sebum. De asemenea dermatita seboreică se manifestă și în spatele urechilor și în urechi. Scuamele sunt cele mai frecvente în cazurile de dermatită, prezente pe sprâncene (arată ca mătreața), pe lateralele nasului și în urechi.
Ce anume cauzează dermatita seboreică?
Există foarte multe teorii, dar nu există nici un studiu care să arate că un anume element declanșează și menține dermatita pe piele. Mai ales în cazul bebelușilor este foarte greu de determinat cauza dermatitei. Din acest motiv este destul de greu de vindecat această afecțiune (dar nu imposibil).
Unele teorii spun că dermatita poate fi cauzată de: sistem imunitar scăzut, lipsa zincului, proasta îngrijire a pielii, alte afecțiuni cutanate (demodicoza), oboseală cronică, surmenaj, stres. Altele spun că alimentele acre și/sau fermentate duc la apariția și/sau agravarea acestei afecțiuni. (Cunosc cel puțin o persoană care are manifestări de dermatită doar când consumă acest tip de alimente acre și/sau fermentate, cum ar fi: murături, cașcaval, oțet, borș, etc).
Există și alte teorii care spun că deficitul de biotină, vitamina B6 și vitamina B2 ar putea fi cauza și că excesul de vitamina A poate fi cauza în cazul copiilor.
Mai mult decât atât, s-a observat în cazul multor persoane afectate, o prezență anormal de mare a ciupercii Malassezia (numită anterior Pityrosporum; această ciupercă trăiește în mod natural pe piele) pe zona afectată de dermatită, însă nu se știe dacă aceasta cauzează dermatita sau prezența ei pe piele în exces este doar favorizată de dermatita seboreică.
Faptul că pielea afectată de dermatită seboreica reacționează la anumite ingrediente anti fungice a dus la concluzia că dermatita este o afecțiune cauzată de o ciupercă, dar nu este confirmată până în prezent această teorie.
Care este tratamentul pentru dermatita seboreică?
Dacă este să ne luăm după ce anume scrie pe internet și ce anume spun medicii am putea crede că dermatita seboreică nu se tratează ci doar se ține sub control. Însă eu am avut dermatită seboreică pe ten, în stadi destul de avansat și de când am tratat-o și bineînțeles am menținut o rutină zilnică de îngrijre corectă, nu am avut nici măcar un episod de dermatită pe ten (au trecut 5 ani de atunci).
De altfel dermatita seboreică a fost prima afecțiune pe care mi-am tratat-o.
În primul rând, indiferent dacă identificăm sau nu cauza afecțiunii, este important să abordăm problema corect, eliminând toate elementele care agravează dermatita și anume:
- Alimentația incorectă – Alegeți o alimentație sănătoasă, fără junk food, fără mâncăruri grase, fără sucuri acidulate
- Alimentația acidă – Alegeți o alimentație bazică, fără alimente acre și fermentate. Lămâia este singurul aliment acru care în organism devine alcalin.
- Excesul de sebum – Folosiți doar produse cosmetice non grase, fără iritanți (aceștia irită pielea și duc la exces de sebum). Folosiți șervețele absorbante de sebum în timpul zilei, de oricâte ori este necesar.
- Orice afecțiune cutanată cum ar fi acneea, demodicoza.
În al doilea rând trebuie să ne folosim de elementele care știm că au efecte benefice asupra dermatitei seboreice:
- Ingrediente anti inflamatoare – Pentru că dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie, orice ingredient anti inflamator și anti iritant cu aplicare locală va ameliora aspectul iritat și inflamat al pielii. În articolul despre ten iritat am propus o rețetă foarte eficientă anti iritantă, dar există multe alte variante de astfel de ingrediente.
- Exfoliantul chimic de tip BHA – Acidul salicilic (beta hydroxy acid) este puternic anti inflamator (la fel și acidul acetilsalicilic – aspirina), iar proprietățile de îndepărtare a excesului de sebum și de celule moarte de la suprafața pielii ale acidului salicilic sunt ideale pentru o afecțiune inflamatorie, bazată pe exces de sebum și scuame
- Retinoizi – Retinoizii cosmetici și medicamentoși spun celulelor pielii să se comporte cât mai normal și să nu se lase afectate, de aceea un retinoid poate menține pielea într-o stare de sănătate excelentă, împiedicând apariția simptomelor dermatitei seboreice (și nu numai)
- Ingrediente antifungice – O dată ce dermatita este prezentă pe piele adăugarea unui ingredient antifungic în rutina zilnică este ideal. Se pot încerca mai multe variante din acest tip de ingrediente. Sfatul meu ar fi să nu aplicați antifungice atunci când simptomele dermatitei seboreice nu sunt prezente pe piele.
- Alte ingrediente – Există ingrediente cu aplicare locală pentru care au fost publicate studii independente, cu eficiență în ameliorarea sau chiar tratarea pe termen mai lung a dermatitei seboreice: Imunomodulatori (pimecrolimus, tacrolimus). Înainte de a aplica acest tip de ingrediente (bineînțeles doar la recomandarea medicului) cereți informații detaliate despre siguranța aplicării lor pe piele.
Ingredientele antifungice cu aplicare locală eficiente în tratarea dermatitei seboreice sunt: ketoconazole (din categoria agenți azole ketoconazole este cel mai cunoscut, dar eficiente sunt și alte ingrediente de acest tip, cum ar fi bifonazole sau itraconazole), ciclopirox, piroctone olamine, selenium sulfide, zinc pyrithione, sodium sulfacetamide, terbinafine și naftifine (ambele din categoria allylamine). Aceste ingrediente sunt efieciente și pentru tratarea dermatitei seboreicei de pe scalp și se regăsesc în șampoane.
Majoritatea acestor ingrediente se găsesc în medicamente cu aplicare locală, care nu necesită prescripție medicală. Farmacistele și medicii vă pot ajuta în acest sens. Există și produse cosmetice care conțin câteva din aceste ingrediente, de exemplu: Uriage D.S. Emulsion (piroctone olamine), La Roche Posay Kerium D.S (piroctone olamine), Bioderma D.S. Cream (piroctone olamine), Ducray Kelual D.S. (piroctone olamine), Blue Cap Cream (zinc pyrithione).
Există mulți medici care propun ca tratament diferiți cortizoni. Eu nu sunt de acord cu acest aspect pentru că deși aparent aspectul pielii este ameliorat foarte rapid, dermatita este tot acolo și în cel mai scurt timp simptomele revin, iar folosirea pe timp îndelungat a cortizonilor nu este indicată. Va rog citiți articolul Dermatita cortizonică.
În mod normal consider că dermatita seboreică nu are nevoie de tratamente speciale care necesită recomandarea medicului, decât în cazuri grave. Însă fiind vorba de o afecțiune cutanată este indicat să obțineți un diagnostic din partea unui medic. Pentru a nu confunda o afecțiune fungică cu dermatita seboreică este necesară o analiză de țesut.
Propunerea mea pentru rutina de îngrijire zilnică a tenului:
Dimineața: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicarea ingredientului antifungic, aplicarea protecției solare
Seara: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicare acid salicilic (de 4-5 ori pe săptămâna)/ aplicare retinoizi medicamentoși sau concentrație mare de retinozi cosmetici (1-2 ori pe săptămâna), hidratare.
Atenție la hidratarea tenului: nu folosiți creme grase doar pentru că observați scuame pe suprafața pielii. Cremele grase au tendința de a agrava dermatitele. Folosiți în schimb creme hidratante lejere, care au conținut mare de antioxidanți și ingrediente reparatoare.
Notă: Acest articol este informativ! Nu începeți un tratament medicamentos înainte de a vizita medicul dermatolog! Informațiile prezentate sunt obținute în urma interacțiunii cu persoane care au afecțiuni cutanate și în urma studierii jurnalelor medicale.
Buna si eu o problema cu dermatita seboreica,am avut in cap prima oara,dupa in urechi si rareori la nas am uneori mancarimi insuportabile,in cap o buna per mi-a disparut am folosit mult timp keto-tis cand nu l-am mai folosit mi-a reaparut iar in cap nu stiu ce sa mai incerc,acum sunt in uk iar aici am gasit t-gel de la neutrogena un tub foarte mic ca si cel de keto-tis numai ca acesta este si destul de scump 5lire,eu am si parul des si destul de lung,am folosit si masti cu ulei de cocos,etc acum mi-am luat de la the body shop sampon anti matreatea cu ghimbir am apucat sa ma spal o data acum 2 zile si vad ca este mai bine nu mai am acea mancarime la o zi de la spalare,sper sa scap ca pur si simplu numai vichy nu am incercat
Ilona,
Pentru par poti incerca multe variante, cum ar fi Selsun Blue 2%. Cauta sampoane cu ingredientele active listate de mine.
hey, eu am folosit vichy si ducray…sunt bune, doar ca trebuie sa faci pauza de la ele si trebuei sa folosesti si sampoane normale, cel putin eu asa am facut…imi reapare mereu, acuma s-a extins pe fata…conteaza foarte mult alimentatia, de exemplu am fost in concediu si am mancat fast food, grasimi, sucuri …si mi-a reaparut in cap, corp, fata. Nici eu nu stiu ce sa mai fac si cum sa o tin sub control, am folosit o gramada de creme. 🙁
Buna,
Am citit acest articol si incep sa cred ca mai exista o sansa si pentru mine.
Te felicit pentru modul practic si documentat in care scrii.
Pentru ca ceva nu era in regula am mers la dermatolog. Imi spune” nu ai nimic, e doar o dermatita seboreica. Nu te supara, reduce stresul, nu fuma, nu sta la soare, nu cafea, alcool. De vindecat nu se vindeca.” Pentru ca insistam sa imi dea un tratament imi recomanda dematocosmetice. Am mai fost la 2 medici care tot dermatocosmetice au dat. Stim ca ei au intelegeri tacite cu aceste firme sa recomande produsele lor. Nici o problema daca isi faceau efectul. Dar nu s-a intamplat.
Am fata si grasa, dar si uscata, deshidratata, se irita si inroseste repede, porii mariti mereu, orice as face. Am incercat cuburi de ghiata pt.reducerea lor, fara efect. O crema gel matifianta elmiplant a redus putin, pt 3-4 ore acest aspect inestetic.
Te rog frumos recomanda-mi produse de curatare , o rutina de ingrijire pentru ten. Pentru par incep sa folosesc sampoane asa cum ai scris.
Cristina,
Incearca mostre din urmatoarele produse:
Dimineata: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/earth-sourced-perfectly-natural-cleansing-gel.html, antimicotic pe zona cu dermatita (vezi in articol, sunt mai multe variante), http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/hydralight-shine-free-daily-mineral-complex-with-spf-30-with-antioxidants.html
Seara: acelasi produs de curatare, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-48.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/hydralight-moisture-infusing-lotion.html.
Citeste cu atentie detaliile acestor produse. Da, e posibil ca dermatita seboreica sa nu se vindece nicioadata, dar cu o rutina corecta poti tine sub control simptomele neplacute.
Multumesc pentru raspuns. Sunt convinsa ca sunt foarte multe intrebari la care raspunzi zilnic. Intre timp tot citind pe site am incercat sa-mi fac o rutina de ingrijire( nestiind ce sa comand exact de la PC). Am ”rasfoit” paginile cateva zile, dar tot am cateva nelamuriri.
Am inceput sa folosesc Avene cleanser gel care spre surprinderea mea usuca fata mai putin decat produsele pentru piele sensibila. Dupa curatare aplic crema anti inflamatoare Dermalibur la recomandarea farmacistei. Se calmeaza fata, dar problema este ca produsul este extrem de gras.
Nu stiu ce crema antiinflamatoare sa folosesc 🙁 Te rog sa imi recomanzi tu ceva, nu neaparat de la PC, deoarece pretul nu imi permit sa folosesc toate produsele din schema de tratament de la aceasta firma.
Apoi aplic antimicotic ducray kelual ds crema, despre care pot spune ca nu imi irita fata, nu se inroseste( la mine pielea fetei reactioneaza imediat cand ceva nu-i prieste :))), dar zonele laterale ale nasului, sprancenele au in continuare cojite, poate chiar putin mai mult decat inainte. Daca folosesc flocinolon N dispar in 2 zile, dar am evitat mereu sa il folosesc. Trebuie sa mai am rabdare sau nu e bun pt. mine ducray? la final fond de ten non gras cu spf.
Cu toate acestea finalul nu arata prea incurajator deoarece porii incep sa se dilate dupa numai 1-2 ore si fata luceste, iar aspectul este extrem de inestetic. Sincer sunt disperata( poate ti se pare exagerat, dar nu imi mai vine sa ies din casa cand ma vad in oglinda cu fata plina de gaurele de la pori). Singurul moment cand se reduc este dupa folosirea cleanser-ului Avene.
Nu renunt, continui tratamentul pt. ca dupa curatatrea tenului am observat o imbunatatire a texturii pielii. O sa comand si produsele PC. Te rog spune-mi ce sa folosesc pt inchiderea porilor, daca se permite folosirea acestor substante in caz de dermatita seboreica?
Cristina,
Aici am reteta de anti iritanti si anti inflamatoare: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html.
Dimineata trebuie sa iti aplici protectie solara neaparat si nu doar din fond de ten.
Incearca pentru inceput http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-52.html aplicat seara, citeste cu atentie detaliile acestui produs. Fluocinolon este un corticosteriod, nu aplica pe ten asa ceva (uite articol https://pasagera.ro/dermatita-cortizonica-simptome-si-tratament.html).
Buna!
Procedura descrisa 1. este valabila si pentru barbati (care nu se machiaza)? 2. implica ambele produse descrise pentru dimineata si seara. 3. daca se aplica ambele produse pentru dimineata si seara, ordinea este cea prezentata de tine?
Multumesc!
Red, nu am inclus produse de machiaj in recomandarea de rutina pentru dermatita seboreica. Da, trebuie sa aplici un antimicotic si un exfoliant cu acid salicilic, unul dimineata si unul seara. In fiecare dimineata trebuie sa aplici protectie solara SPF 30 sau mai mare. Pentru recomandari de produse Paula’s Choice poti scrie un e-mail la info@paulaschoice.ro.
Buna ziua!
De cand am renuntat la fluocinolon , am tot cautat o alta crema care sa ma ajute cu dermatita mea…Am cautat prin farmacii o crema care sa contina unul din ingredientele mentionate in articol. Am gasit Ketoconazol crema 2%, Naftifina ATB 10 mg/g Crema si inca una, nu mai retin exact, dar toate contin alcool cetilic. Nu este iritant? L-am tot cautat in dictionarul cu ingrediente dar nu l-am gasit…Cel mai rau ma deranjeaza ca mi s-a intins si in jurul gurii, nu mai pot..offf 🙁
Ketoconazol cremă 2% – 100 g cremă conţin ketoconazol 2 g şi excipienţi: vaselină albă, alcool cetilic, propilenglicol, polisorbat 80, hidroxid de sodiu soluţie 10%, apă purificată.
Naftifina ATB 10mg/g Crema – Un gram crema contine clorhidrat de naftifina 10mg.Celelalte componente sunt:alcool cetostearilic,ceteareth 30,alcool cetilic,parafina lichida,N metilpirolidona,propilenglicol ,macrogol 1000,monostearat de gliceril,polisorbat 80,polisorbat 20,alcool benzilic,apa purificata.
Mihi,
Este foarte posibil sa ai deja o dermatita cortinoznica. Ai citit asta: https://pasagera.ro/dermatita-cortizonica-simptome-si-tratament.html
Alcool cetilic nu este iritant, uite-l aici: http://www.paulaschoice.ro/blog/dictionar-de-ingrediente/, cauta cetyl alcohol. Este un alcool gras.
Crema asta este ok pentru dermatita seboreica, naftilina este un antibiotic care merge foarte bine pe micoze. Dar eu cred ca ar trebui sa mergi la un dermatolog pentru ca e posibil sa ai dermatita cortizonica.
La mine a dat rezultat crema Xerolys5, la recomandarea medicului dermatolog
Buna, Corina
Intr-un articol anterior te-am intrebat ce produse a folosit acea cunostinta a ta care a scapat de dermatita intr-o saptamana. Am folosit exact aceleasi produse ca si ea, cu exceptia cremei hidratante, care la mine era Hydralight Moisture Infusing Lotion in loc de Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel. In rest, BHA 2%, Kelual DS, si uneori si Terbinafine. Am urmat rutina aceasta luni bune, fara niciun rezultat, ba mai mult, atunci cand aplicam Kelual DS pe zona afectata, pur si simplu simteam ca ma arde pielea si ca ma irita si mai tare.
De cateva saptamani folosesc:
– dimineata: curatare, Ivapur Hidra (am renuntat la antifungice, care se pare ca mai mult imi iritau dermatita)
– seara: curatare, Clear Anti Redness exfoliating solution 2% BHA, Resist Barrier Repair Moisturizer with Retinol
De cand urmez schema asta pot spune ca s-a mai ameliorat putin situatia, insa este departe de a fi vindecata (anul trecut, pe vremea asta, imi disparuse complet).
Folosesc Ivapur Hidra de vreo 2 saptamani. Pe vremea asta schimbatoare, ba frig, ba cald, pot spune ca pielea mea se simte cel mai confortabil cu aceasta crema (in sensul ca nu mai simt ca ma „strange” pielea si calmeaza destul de bine roseata), INSA chiar in seara asta am observat ca am avut o explozie de cosulete pe fata, si nu-mi dau seama daca din cauza cremei sau pur si simplu este unul din momentele alea nasoale, in care pielea isi face de cap. Banuiesc ca daca imi facea rau, efectele se vedeau in timp mai scurt, nu dupa mai mult de 10 zile de folosire, nu ? Dupa ce se mai incalzeste afara, voi reveni la Hydralight Moisture Infusing Lotion, dar pana atunci as dori sa folosesc in continuare Ivapur Hidra, insa mi-e teama sa nu-mi faca praf fata si sa pornesc de la inceput cu batalia impotriva acneei.
Din cauza ca dermatita asta nu-mi mai trece, orice as incerca, m-am hotarat ca maine sa ma duc la dermatolog si sa-l rog sa imi prescrie din nou Roaccutane, pentru ca anul trecut doar asa am putut scapa de afectiune (sau cine stie, poate nu a avut legatura cu Roaccutane, nu sunt 100% sigur, dar oricum, merita incercat, avand in vedere ca efecte adverse nu am avut, in afara de uscarea buzelor, deci se pare ca organismul meu suporta destul de bine tratamentul). Intrebarea mea este: pot folosi BHA 2% si crema cu Retinol pe durata tratamentului ? In cazul in care nu este interzis sau contraindicat, chiar as dori sa folosesc si BHA-ul pe durata tratamentului cu Roaccutane, cred ca efectele s-ar vedea mult mai repede si ar fi mult mai satisfacatoare.
De asemenea, pentru eliminarea sebumului in exces este nevoie de servetele speciale, sau pot folosi orice servetele ? Eu folosesc niste servetele de la Mega Image, la cutie de 150 de bucati, ma gandesc ca poate si din cauza lor mai sunt cateodata iritat pe fata…
Multumesc !
De asemenea, tocmai ce am vazut un video pe YouTube in care un tip zice ca poti scapa de dermatita daca folosesti otet de mere, cu precizarea ca trebuie sa-l folosesti 2-3 zile, dupa care sa-ti amintesti sa il mai folosesti din cand in cand, pentru a fi sigur ca simptomele nu revin, iar multi spun ca intradevar face minuni. Mie nu-mi suna prea bine ideea de a aplica otet de mere pe fata. Tu ce parere ai ? Poate produce iritatii grave ?
Razvan,
Acidul acetic din otet are proprietati dezinfectante, dar in acelasi timp este foarte iritant pentru piele. Eu nu l-as aplica pe piele.
Razvan,
Dar unde este SPF-ul din rutina ta? E posibil ca pustulele sa apara pentru ca nu folosesti SPF.
Nu poti folosi BHA in timpul tratamentului cu Roaccutane si nici un alt tratament, dar poti folosi Resist Barrier Repair.
Servetelele absorbante de sebum sunt cele necesare, le gasesti la magazinul DM de exemplu, scrie pe eticheta servetele degresante, poti intreba vanzatoarele.
Buna,
Am incercat de mai multe ori sa folosesc SPF (unul de la Bioderma si unul de la PC), insa pur si simplu pielea mea nu este facuta pentru el, crustele care mi se formeaza din cauza dermatitei sunt de 2 ori mai pronuntate atunci cand folosesc SPF, si se formeaza aproape imediat ce aplic produsul.
Pustulele nu-mi apar din cauza asta, imi apar din cauza sebumului in exces. Care la randul lui apare din cauza pielii deshidratate. Pur si simplu sebumul sta acolo, la suprafata pielii, si-mi creeaza tot felul de probleme, iar cand il sterg cu servetele, pielea are un aspect uscat si deshidratat, iar dupa o scurta perioada revine sebumul care sta la suprafata pielii, fara a avea vreun rol de hidratare.
Am renuntat la ideea Roaccutaneului, deoarece medicul care mi le-a prescris atunci si-a incheiat activitatea, iar cel la care m-am dus a cam strambat din nas cand a auzit de Roaccutane, m-a pus la analize peste analize din nou si chiar n-am chef de asta. Asa ca m-am decis sa ma axez pe hidratare si am dat comanda de 3 uleiuri: ulei din seminte de struguri, de borago si de canepa. As dori sa urmez schema asta:
Dimineata: curatare, Kelual DS, hidratare
Seara: curatare, seara 1: ulei X, seara 2: ulei Y, seara 3: ulei Z, seara 4: BHA 2% + hidratare
Este aceasta schema eficienta atat pentru combaterea dermatitei (e ok daca folosesc aceste uleiuri sau imi vor agrava dermatita ?), cat si pentru restabilirea hidratarii pielii ? Iar BHA-ul este eficient daca este folosit la 4 zile, sau este prea lunga perioada intre utilizari pentru a da cel mai bun randament ? Sau daca ai vreun sfat despre cum as putea sa jonglez cu aceste produse pentru cele mai bune rezultate, te rog 🙂
Iti multumesc !
UPDATE: Am incercat schema de mai sus, si nu prea m-a ajutat, adica la nivel de hidratare nu a avut mare efect, avand in vedere ca trebuie sa aplic o foarta mica cantitate de ulei, iar in privinta dermatitei pot spune ca mascheaza putin roseata, insa asta doar pt ca mi se formeaza imediat cruste care acopera acea zona de „carne vie”, pe care daca le indepartez, se va vedea din nou pielea iritata si rosie. Asa ca m-am gandit la altceva. Seara (si poate si dimineata, de ce nu?) sa imi masez fata vreo 5-10 minute cu ulei, dupa care sa-l spal cu un cleanser, pentru a nu exista riscul ca dermatita sa se agraveze.
Ma gandeam asa: ma spal pe fata cu un cleanser, apoi pe pielea umeda aplic uleiul si masez vreo 5-10 minute, dupa care ma spal din nou, tot cu un cleanser, apoi aplic BHA-ul si crema hidratanta (aceeasi schema si dimineata, cu exceptia BHA-ului). Dar as avea 2 intrebari in legatura cu asta:
1. Exista riscul de a avea efectul opus, si pielea sa se deshidrateze si mai tare din cauza faptului ca ma spal cu cleanser de 2 ori la interval de cateva minute ?
2. Exista riscul ca in timpul masajului cu ulei, dermatita sa se extinda si in alte zone ale fetei, avand in vedere faptul ca automat masez si zonele deja afectate ?
Razvan,
Nu vei obtine hidratare daca faci masaj 10 minute si apoi folosesti un cleanser. Iar masaj pe dermatita nici nu ar trebui sa faci. Focuseaza-te pe produse care contin umectanti, ideal ar fi sa fie o baza de silicon care sa formeze o pelicula pe suprafata pielii si sa mentina pielea izolata de mediul extern.
Dermatita nu este de natura infectioasa, nu se va intinde pe alte zone ale fetei daca iti faci masaj.
Nu mai indeparta crustele, iti poti face rani.
Razvan,
BHA-ul o sa iti irite tenul daca nu aplici protectie solara.
Poti incerca uleiurile daca doresti, in mod normal ele sunt non iritante si nu iti agraveaza dermatita. Arata ok schema, doar ca uleiurile nu sunt suficiente pentru a repara pielea, iar acest lucru este foarte important in acest moment pentru tine, iar lipsa SPF-ului este destul de grava.
Buna,
Din pacate nu am cum sa nu indepartez crustele, deoarece in momentul in care ma spal, acestea se inmoaie si raman la suprafata pielii, la fel in momentul in care mananc/rad, zona cu dermatita (care este deja foarte uscata) se „rupe” si toata portiunea este plina de coji, de piele crapata. In momentul de fata am de ales: atunci cand ma spal frec foarte tare zona pentru a indeparta cojile, dar raman cu o roseata de toata frumusetea, ori nu ma frec, zona este mai putin rosie, insa arata ca si cum as avea riduri/piele zbarcita din cauza acelor scuame.
Am inceput sa folosesc otet din cidru de mere bio intern pentru alcalinizarea corpului (multi zic ca dermatita s-ar manifesta din cauza aciditatii mari din corp). Am renuntat la uleiuri si folosesc numai creme non-grase (Ivapur Hidra si Hydralight Moisture Infusing Lotion), cleanserul Earth Sourced PC si o data la 3 zile BHA 2%. La Kelual DS am renuntat pentru ca nu a avut absolut niciun efect asupra dermatitei, desi l-am folosit o perioada destul de indelungata.
Ma asteptam ca odata cu venirea caldurii sa se amelioreze treptat (asa cum s-a intamplat anul trecut), insa nici vorba de asta, asa ca stand sa analizez situatia de acum cu cea de anul trecut, singura solutie pare a fi Roaccutane (din nou).
Razvan,
Pentru alcalinizarea corpului trebuie sa nu consumi otet, sa nu consumi alimente acre si fermentate, asa cu scriam si eu in articolul de mai sus.
Ai incercat Clinical Redness Relief? Am un pacient la cabinet cu aceleasi simptome ca si tine, iar lui i-a facut foarte foarte bine Clinical Redness Relief.
Si daca faci comanda pe site, comanda si 2-3 mostre de Resist Daily AHA si aplica seara, o data la 2-3 zile.
Sper sa nu ajungi la Roaccutane din nou.
Da, am incercat si Clinical Redness Relief, Kelual DS, Terbinafine (oral + local), uleiuri, BHA-uri, creme, expunere moderata la soare, si cam tot ce se putea, insa simptomele nu dau niciodata inapoi orice as incerca. Singura data cand iritatiile se reduc cat de cat si nu se mai manifesta atat de agresiv este atunci cand este o umiditate foarte mare prezenta in aer. In rest, aceeasi poveste, ma spal, indepartez crustele iar zonele cu dermatita sunt rosii si iritate, aplic tratamentul + crema hidratanta, iar in jumatate de ora – o ora pielea se usuca in acea zona si se formeaza crustele, daca mananc sau rad acestea se rup si apar din nou coji si pielea se irita, si o iau de la capat, pur si simplu nu vrea deloc sa dispara. Tocmai de aceea spuneam ca ma gandesc sa iau din nou Roaccutane. Anul trecut, la inceputul lui mai, eram vindecat complet, si tot ce foloseam atunci era cleanserul, Hydralight MIF si Roaccutane. Cleanserul si crema hidratanta inca le folosesc si cu toate astea nu-mi trece, deci banuiesc ca factorul decisiv era Roaccutaneul.
Am citit mai multe articole si am vizionat unele clipuri pe YouTube, si toti recomanda folosirea unei linguri de otet de mere in 250 ml de apa, dimineata si seara, pt alcalinizarea corpului, dar si folosirea acestuia (trebuie sa fie bio, nefiltrat, bineinteles) ca toner, 50-50 diluat cu apa. Aproape toti cei care l-au folosit au spus ca i-a ajutat intr-un mod semnificativ in privinta pielii, mai ales in problemele cu acneea. Erau si poze before and after, si trebuie sa spun, rezultatele erau excelente.
Razvan,
Otetul este un antimicrobian foarte bun, dar este foarte iritant. Insa banuiesc ca in situatia care esti aceasta potentiala iritatie nu este atat de grava.
Foarte interesant este faptul ca umiditatea schimba aspectul tenului tau si am o idee, daca ai chef sa incerci. Aplica pe piele La Roche Posay
LIPIKAR XERAND, este crema de maini cu concentratie foarte mare de glicerina, un umectant foarte bun. Scuze, era vorba de Cicaplast Mains, nu de Lipikar. Incearca seara, doar pe zona cu probleme, chiar daca ti se pare ca nu intra in piele, aplica strat subtire. Scrie-mi dupa 2-3 saptamani, sper vesti bune.Multumesc pentru sugestie, voi incerca si voi reveni cu un raspuns.
Cum trebuie aplicata, un strat subtire pe zonele afectate si atat, fara anti-fungic sau crema hidratanta peste ?
La cat de sensibil am tenul, am fost foarte surprins ca otetul nu l-a inrosit deloc, ba din contra, parca l-a uniformizat, cu exceptia zonelor cu dermatita, pe care din zone rosii le transforma in zone rozalii, pielea era iritata pe moment, dar isi revenea dupa vreo 5-10 minute de la aplicarea cremei hidratante. Nu pot zice nici ca mi-a facut bine, nici rau in privinta dermatitei, dar pentru restul tenului cu siguranta a fost benefic.
In ultimele 4 zile, dermatita a inceput sa regreseze, poate pentru ca a fost o umiditate foarte mare in aer, care mie pur si simplu imi face tenul ca nou, are o culoare sanatoasa, fara roseata, este hidratat iar cosurile se diminueaza ca prin minune (sau cel putin nu sunt aproape deloc vizibile), dar cred ca si datorita faptului ca am renuntat total sa mai trag de scuame, oricat de tentant ar fi fost (uneori foloseam penseta pe pielea uscata atunci cand zonele erau pline de cruste pentru a le indeparta, ceea ce ducea la o iritatie si mai mare). Asa ca am renuntat sa mai umblu la ele, indepartez foarte delicat doar pielea moarta care apare in acele zone dupa ce ies din dus, dar doar cat sa dispara, fara sa mai frec ca inainte pentru a avea o „piele noua” in zonele afectate, dupa care folosesc Kelual DS si Ivapur Hidra, care contine si ulei de jojoba. Vad ca lucrurile s-au imbunatatit, deci cred ca cheia succesului este sa tin zona neiritata.
Ce parere ai despre umidificatoarele de aer ? Mi-as lua unul pentru sezonul rece, poate reusesc sa mentin pielea hidratata si sanatoasa si atunci 🙂
Multumesc !
Razvan,
Poti aplica anti fungic inainte, pe ea o aplici ca ultim produs si alta crema hidrantanta nu ti-ar mai trebui. Incearca timp de 2-3 saptamani. Eu ma gandesc ca o sa te ajute mult pe zona cu scuame, dar nu va fi hidratarea ta pe termen lung.
Da, cheia succesului este sa menti zona neiritata si hidratata. Ai incercat ceaiurile cu musetel despre care am scris aici: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html
Umidificatoarele chiar functioneaza in a mari umiditatea din aer, am folosit si eu pentru copil.
Roaccutane am folosit in urma cu ceva ani, timp de 2 luni pentru acnee. Este foarte toxic pentru ficat. Oare nu ar fi mai indicat Retin-A aplicat local?
Cristina,
Roaccutane este ultima solutie pentru vindecarea acneei, uite articole: https://pasagera.ro/roaccutane.html, https://pasagera.ro/experienta-personala-roaccutane.html.
Pentru acnee insa se pot face multe alte lucruri, la nivel local: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html.
Buna! Am fost diagnosticat cu dermatita seboreica in urma cu aproximativ 7 ani. Dermatologul mi-a spus sa ma dau cu Nizoral… pe atunci aveam doar 14 ani. Nu mi-a spus nimic despre faptul ca, crema ar contine cortizon si nici n-a specificat durata de timp in care sa ma dau cu crema respectiva. Asa ca m-am dat aproximativ jumatate de an si m-am dus inapoi la dermatolog sa ma plang de faptul ca nu vad nicio remediere. Si doctorul mi-a spus sa ma dau in continuare pana imi trece(iti dai seama cat de batut in cap este ). Si bineinteles, m-am dat cam 2 ani cu crema pana m-am gandit ca ceva nu e bine, asa ca am renuntat la crema.(Abia de curand am aflat de cortizoni, nici nu stiam ce sunt aia, am renuntat la crema fiindca asa am considerat eu).Am mai mers la cativa dermatologi, m-am dat cu diferite creme de la Roche Posay…in fine, alea n-au avut cortizon.Problema e ca din ce am mai citit la tine pe blog, cred ca probabil acum am, dermatita cortizonica. Deci, am toata fruntea rosie, obrajii la fel, urechile pline de coji, pe barba coji, pe piept, imi aparea si pe spate… Ce parere ai, as putea avea dermatita cortizonica? Cu ce m-ai recomanda sa ma dau, ca in dermatologi nu prea mai am incredere…
Laurentiu,
Pentru ca problema ta se manifesta si pe zonele unde nu ai folosit cortizonul iti recomand sa iei legatura cu un medic dermatolog. Nu stiu daca ai dermatita cortizonica sau doar o forma agresiva de dermatita seboreica. Ai nevoie in primul rand de un produs de curatare extrem de bland, de protectie solara minerala, de un produs cu multi anti iritanti (aici gasesti o reteta pe care o poti aplica acasa: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html, un produs cu multe ingrediente reparatoare si un produs tratament pentru dermatita, cel mai probabil ti-ar fi de folos acidul salicilic, poti incerca pe acesta: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-52.html.
buna! Am citit multe dintre articolele tale si am ajuns aici la dermatita seboreica…problema mea e ca am acele cojite pe frunte si in zona nasului,care imi dau mari batai e cap…mult timp am avut impresia ca fata mea e prea uscata,mentionez ca nu am tenul gras,ci normal…nu am avut niciodata probleme cu acneea sau altceva..mereu am avut tenul curat,doar acum am aceasta problema..e logic ca dermatita seboreica se face din cauza sebumului in exces..dar eu nu cred ca pe fruntea mea ar fi exces de sebum,ba din contra am impresia ca e uscata…plus ca in mom cand ma spal pe fata,se inroseste fruntea si am senzatia ca ma „frige”..ce imi recomanzi?mentionez ca tapotarea cu ceai de musetel ma ajuta cat de cat,cel putin imi calmeaza senzatia de arsura dupa ce ma spal pe fata sau fac dus…multumesc anticipat
revin cu o intrebare:e posibil ca pielea sa fie doar foarte iritata,chiar si cu acele cojite,gen pielea parca se exfolieaza sau cel mai sigur e dermatita seboreica?multumesc
Alexandra,
Cel mai probabil nu este o iritatie ci o dermatita care poate sa fie sau nu seboreica. Eu te-as sfatui sa iti construiesti o rutina de ingrijire corecta, minima cu: produs de curatare cremos, bland; protectie solara minerala; produs cu anti iritanti (sau ceaiul de musetel); crema hidratanta; exfolianti chimic cu acid salicilic (o varianta mai slaba, cum ar fi concentratie de 1%).
Asigura-te ca toate produsele folosite sunt bine formulate si ca nu contin iritanti cum ar fi parfum, uleiuri esentiale sau alcool denat.
Daca in 2-3 saptamani starea pielii nu se modifica major ia legatura cu un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament pentru problema ta. Acest produs tratament il adaugi in rutina ta, dimineata sau seara, in functie de recomandarea medicului. Sa nu cumva sa aplici cortizon pe piele (Vezi articol despre dermatita cortizonica).
Buna! Am parcurs informatiile din acest articol si am nevoie de ajutorul tau in recomandarea unor produse. De un an incerc sa scap de dermatita seboreica cu diverse scheme de tratament prescrise de dermatolog. Este localizata la nivelul fruntii si pe scalp. Diagnosticul a fost „dermatide seboreice” iar ca tratament mi s-a aprescris 10 zile Alerid, Cutivate crema o aplicare pe zi seara timp de 2 saptamani, dupa care discontinuu…o data la 2 zile inca 2 saptamani. Sampon Ducray de 2 ori pe saptamana timp de 3 saptamani, dupa care un sampon antimatreata la alegere Clear sau Head and Shoulders (cu incurajarea ca fac aceeasi treaba ca si alte sampoane scumpe). Dupa 2 zile de tratament mi-au disparut scuamele, am continuat tratamentul prescris pe toata durata. Cand am incheiat tratamentul a erupt din nou mai rau ca prima data. Mi-a schimbat crema cu Travocort, utilizata la fel, o aplicare pe zi seara, 2 saptamani, dupa care discontinuu. Recomandarea a fost sa urmez aceeasi schema de fiecare data cand imi apar scuamele. Nu am mai folosit tratamentul dat pentru ca imi doresc sa am un copil asa ca este exclus sa mai folosesc aceste creme si nici nu stiu ce as putea lua in perioada asta. Folosesc acum pentru curatare solutie micelara Bioderma dimineata si seara, pentru hidratare ulei de migdale, crema Bioderma Sensibio cu protectie solara si fond de ten la fel cu protectie solara sa imi ascund petele sa pot iesi din casa. De scuamele de la nivelul scalpului am scapat o perioada, acum au aparut din nou iar fruntea imi este invadata de pete rosii care se descuameaza. Pana acum, dermatocosmeticele incercate m-au facut sa cred ca am dat banii degeaba pentru ca nu s-a imbunatatit cu nimic problema mea. Am vazut ca faci referire la produsele paulaschoice dar imi depasesc buget. Cred ca am intrat intr-un cerc vicios si nu stiu cum sa scap.
Eugenia,
Cumpara La Roche Posay Kerium DS, aplica in fiecare dimineata. Seara nu mai aplica pe piele ulei de migdale, este mult prea gras pentru tenul cu dermatita seboreica. Incearca ulei de jojoba daca vrei un ulei neaparat. Cumpara de asemenea http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clear-anti-blemish/clear-regular-strength-anti-redness-exfoliating-solution-with-2-salicylic-acid-73.html si aplica de 2-3 ori pe saptamana, seara.
iti multumesc mult pentru raspuns
Buna,
In primul rand am gasit la tine pe site increderea ca pot rezolva problema mea care pana acum parea fara iesire. Multumesc!
Crema Kerium DS am folosit-o anterior fara rezultate. Folosesc de cateva zile Kelual DS, dimineata si seara, pielea arata deja mult mai bine. Te rog, daca poti, sa imi dai cateva indicatii referitoare la folosirea exfoliantului (astept sa il primesc). Pana acum nu am folosit un produs de exfoliere. il pot aplica seara dupa ce aplic crema Kelual? Exfoliantul este ultimul produs aplicat din rutina de ingrijire? Voi folosi un produs Bioderma pentru protectie solara. Multumesc din nou pentru informatii!
Eugenia,
In acest articol este si propunerea de rutina, citeste te rog cu atentie. Asa cum am scris mai sus, exfoliantul se aplica seara, inainte de hidratarea tenului, iar Kelual se aplica dimineata, inainte de protectia solara (care este obligatorie).
Despre exfoliant citeste te rog si pe site-ul de unde l-ai achizitionat, ar trebui sa existe detalii despre aplicare (daca este de la Paula’s Choice sigur exista aceste informatii). E important sa intelegi cum actioneaza un exfoliant. Articole despre exfolianti aici: https://pasagera.ro/category/ingrijire-ten/exfoliere-ingrijire-ten
Sigur ca se poate rezolva problema ta, nu exista in Univers problema fara rezolvare.
Buna,
Inainte de toate ma bucur foarte mult ca exista acest blog, mi se pare foarte educativ.
Problema mea este urmatoarea: am dermatita seboreica si folosesc regulat lotiunea micelara de la Avene. Cu cateva saptamani in urma am cumparat-o din nou si am observat imediata dupa ce am pus-o pe fata ca pielea mi se roseste in jurul sprancenelor si nasului iar la ochi am avut o senzatie de arsura.
Acest lucru m-a surprins foarte mult pentru ca nu mi s-a intamplat cu nici un produs Avene pana acum. Produsul nu este exprat.
Intrebarea mea este ce ar fi putut cauza inrosirea pielii? Eu o sa scriu lista de ingrediente si te rog sa ma ajuti sa-mi dau seama care este produsul care a iritat pielea. Imi este foarte frica si nu stiu ce demachiant sa folosesc.
Ingredientele sunt:Avene Thermal Spring Water, Pentylene Glycol Peg-6 Caprylic/ Capric Glycerides, Disodium EDTA, Fragrance (Parfum), Peg -40 Hydrogenated Castor Oil , Sclerotium Gum, Sodium Benzoate, Sodium Chloride.
Multumesc mult!!!!
Nicoleta,
Parfumul este un complex de ingrediente cu rol parfumant pentru piele, iar toate aceste ingrediente sunt iritante si pot fi chiar alergene. Alege solutie micelara fara iritanti, sunt o gramada, eu am scris despre cateva: https://pasagera.ro/solutiile-micelare.html
Uite articol util: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html
Buna,
Filtrele chimice din spf pot agrava dermatita seboreica? Folosesc La Roche Posay dry touch gel si, desi am un episod minor de dermatita seboreica, este foarte uscat si imi evidentiaza si cele mai mici coji din obraji… Protectia solara minerala este mai putin iritanta si mai indicata in astfel de cazuri?
Multumesc!
Ana,
In general nu, dar zona respectiva este foarte iritata, mai bine aplici protectie solara minerala.
Bună,
Și eu mă confrunt cu aceeași problemă de mai bine de 10 ani și nu reușesc să scap de ea,nici eu nici tatăl meu.Ultima oară foloseam Nizoral( efect pentru puțin timp),dar acum de când sunt însărcinată numai îl pot folosi.La medic am fost și mi s- a zis ca nu mă pot da cu nimic până după ce nasc,dar după naștere voi alăpta și iarăși îmi va zice aceeași replică,totuși trebuie să existe ceva și ptr femeile gravide cred eu.Este foarte deranjant ca este pe frunte ,între sprincene,pe lateralele nasului și acum mai nou s- a extins și lângă gură.Acum încerc o masca din argilă verde de 2 ori pe săptămână dar de moment dispare un pic a două zi și reapare până seara din nou.Am observat ca reapare sau se înrăutățește când mănânc mâncare din carne tocată,dar nu pot renunța definitiv la ea ,doar suntem romani ,o sărmăluță,un cârnăcior ,un hamburger,nu se refuza niciodata.
Acum de când sunt însărcinată numai dispare deloc ,înainte avea perioade când apărea și dispărea ,dar acum se extinde mai tare și mă înspăimânta.Dacă aveți o soluție ce aș putea face în cazul meu? Nu îmi recomandați produse din România deoarece nu trăiesc acolo,sunt în Spania.Mulțumesc !
Nikroo,
Nizoral nu este interzis in sarcina. Totusi, trebuie sa folosesti alte ingrediente active pentru ca foarte repede afectiunea respectiva devine rezistenta la anti fungice. Este alegerea ta sa mananci ceva ce iti face rau, nu exista sa nu poti renunta definitiv. Mie carnea de porc imi face rau, am renuntat la ea, desi imi plac si mie sarmalele.
Indiferent daca esti in Spania sau Romania ingredientele active sunt aceleasi. Ai nevoie de produsele despre care am scris mai sus, poti sa scrii un mail la Paula’s Choice Spania, fetele de acolo te vor ajuta cu o rutina de ingrijire a tenului.
Buna, am si eu dernatita pe scalp si in zona genitala (cu cruste in special pe cap si cojite subtiri si zona genitala iritata si cu nancarimi).Evident ca medicul dermatog mi.a recomandat si cortizon pe care in prima faza l.am folosit si cand am citit despre el am intrerupt.Acum as vrea sa incerc kelual ds de ka ducray sampon si crema si nu stiu daca are sau nu cortizon.Ma poti ajuta te rog.Multumesc!
Daniela,
In mod normal nici un produs cosmetic nu contine cortizon, iar produsele care contin cortizon sunt marcate foarte clar (Cel putin asa cere legislatia in vigoare).
Pentru zona genitala ai nevoie de altceva, ideal ar fi sa faci o analiza de tesut. Cu siguranta cele doua dermatite sunt diferite. Mai degraba pentru zona genitala incearca ce folosesc eu pe corp: https://pasagera.ro/dermatita-eczema-pe-corp-experienta-personala.html.
Bunã … Dermatologul meu mia depistat o dermita seboreica pe fata cu un exces de sebum acumulat si acné . Vreau sami spui ce parere ai despre rutina mea de zi cu zi de ingrijire a tenului. Sufar foarte mult in ultimul timp din cauza dermitei si vreau sa scap odata de aceasta roseata depe fata…
-Seara ma demaquiez cu apa micelara de la bioderma dupa ma spal cu apa rece … Apoi el mia dat o crema pe baza de sel de lithium (Lithioderm) si dupa aia pe deasupra pun o crema hydratanta de la bioderma crealine pentru ten sensibil.
Dimineata ma spal cu apa rece ma dau cu crema pentru dermita asa cum mia zis doctorul (Lithioderm) si crema hydratanta
Doctorul mia prescris timp de 6luni pastile pentru acne (Tretalysal ) Si lithiodermu timp de o luna de doua ori pe zi…. Si dupa aia adapalene (differin)pe toata fata (e pentru acne) timp de 6luni seara si dimineata sami hydratez tenu dar mie frica ca differin
sa inrautateasca dermita… Dar vad in articolu dumneavoastra ca retionizi e sunt buni pentru dermita… Vreau parerea voastra despre adapalene pe dermita seboreica… Si despre rutina mea si am si comandat un fond de ten mineral cu zinc si protectie solara… Sper ca zincu sa nu inrautateasca dermita . va multumesc mult pentru atentia acordata…
Denisa,
Rutina nu este deloc ok, te rog citeste cu atentie articolul de mai sus si recomandarea de rutina. Mai mult decat atat, nu inteleg de ce medicul nu ti-a recomandat o crema cu protectie solara aplicata zilnic daca ti-a recomandat Differin. Da, e ok Differin, o sa te ajute, dar doar cu Differin nu vei rezolva problema, daca nici macar nu iti cureti tenul corect. Apa rece nu ai voie pe ten, doar apa calduta, citeste te rog articolul despre curatarea tenului: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html.
Cat priveste cele 6 luni de antibiotic administrat oral – parerea mea este ca te vei alege cu grave probleme ale stomacului si nu numai. Nu am mai auzit de mult timp de o asa recomandare!!! Totusi, ti s-a facut o analiza inainte de a-ti recomanda tetraciclina sau pur si simplu s-a uitat la tine si a hotarat ca trebuie sa iei 6 luni antibiotic? Ti-a explicat macar ce schimbari dramatice si ce riscuri presupune acest tratament, care este posibil sa aiba rezultate zero mai ales daca bacteria care se dezvolta pe pielea ta nu este sensibila la tetraciclina?
Aveti dreptate mia dat Tretalysal 300 si dupa a 3ea luna sa ieau tretalysal 150… Caut o protectie solara buna .. Aici nu am numa ce gasesc in farmacie (bioderma,avene) . Care imi puteti recomanda ? Sunt deja la o luna de tratament cu differin si roseata o mai am unpic pe fata si parca fata mea e mai fina … Si am auzit ca apa rece inchide pori.. De aia o folosesc
Denisa,
Porii nu sunt usi care sa se inchida si sa se deschida. Uite ce iti trebuie pentru a ameliora aspectul porilor dilatati: https://pasagera.ro/solutii-pentru-punctele-negre-puncte-albe-si-pori-dilatati.html
Poti alege orice protectie solara de la Bioderma, sunt ok, verifica sa nu contina parfum si sa fie pentru tipul tau de ten.
Multumesc mult . Am luat ca crema solara aia de la roche posay touche sec gel|crema ati vorbit desprea .. si miam luat un gel de curatare ala de la bioderma pentru dermita. „gel netoyant assainsant ds+ ” ceva de genul… Dupa apa micelara crealine.. E okey rutina sau trebe sa schimb ceva?
Denisa,
Te rog citeste cu atentie articolul de mai sus si toate articolele despre dermatita seboreica si despre rutina de ingrijire a tenului. Apoi pune in practica tot ce ai citit. Sunt 30.000 de comentarii pe blog, sincer nu mai stiu ce anume folosesti si ce nu folosesti. Daca ai probleme si ai nevoie de mine te pot ajuta la cabinet. Pe site sunt sute de articole care povestesc in detaliu despre cum se ingrijeste tenul, sper sa iti fie de folos.
Bună Corina,
Nu știu exact ce se află pe tenul meu,dar un lucru este clar îmi cad sprâncenele.Am fost la dermatolog și a presupus ca este stresul de vină,mi-a dat și niște analize de glandă (care au ieșit perfect) și mi-a recomandat monoxidul 2% ,l-am folosit strict pe sprancene pentru ca în zona scalpului nu am probleme nici de matreată,nici de exces de sebum ,nici pe față de altfel,doar ca la sprâncene îmi este pielea puțin uscată ,dar nu am cojite sau scuame iar pielea feței mele este una uscată.
Oare care ar fi cauza căderii sprâncenelor ?
Multumesc mult.
Alexandra,
Nu stiu, imi pare rau. In afara de dermatita seboreica nu cunosc alte afectiuni care pot afecta sprancenele. Nu inseamna ca nu exista. Ideal ar fi sa gasesti un dermatolog care are experienta cu acest tip de problema. Incearca si un ingredient activ pentru dermatita seboreica, doar pe zona respectiva, rau nu iti poate face. (vezi articol despre dermatita seboreica).
Pot sa folosesc kelual ds pentru timp mai indelungat ?????
E ceva grav aceasta dermatita seboreica?? Am 21 de ani si o am de acum. Sunt barbat
Alin,
Da, se poate folosi pe termen lung, cel putin pana cand dermatita ta nu devine rezistenta la ingredientul activ. Insa ideal ar fi sa nu te bazezi doar pe Kelual ci sa ai o rutina care include si un exfoliant BHA si un retinoid.
Buna.
1) E ceva grav? poti sa te rog sa imi raspunzi la aceasta intrebare. Ma macina gandul ca o sa o am toata viata…
2) Si inca ceva … daca dermatita devine rezistenta la ingredientul activ, ce fac???
Alin,
E grav daca vrei sa crezi asta – probabil ca acum nu vei intelege, dar peste 20 de ani vei vedea lucrurile altfel. Mare mare atentie la ce anume gandesti.
Da, devine rezistenta la ingredientele active (mai ales dermatita de pe scalp), de aceea trebuie sa le folosesti o perioada si apoi sa le schimbi.
Eu m-am vindecat de dermatita seboreica, inainte ca ingredientul activ sa fie ineficient, dar rutina mea continea si BHA si retinoid medicamentos, plus SPF aplicat zilnic si o crema hidratanta foarte bine formulata si multe multe ingrediente anti inflamatoare.
Buna Corina,
Am fost la alt dermatolog ,aseara,si mi-a prescris 2 analize de sange TPO si ASLO,iar ca si tratament local strict pe sprancene pana la rezultatul analizelor mi-a prescris 2 creme Advantan mg o luna de zile iar a doua luna Protopic 0.1 %.
Sunt ok sa le aplic?
Multumesc mult.
Alexandra,
Pe dermatita seboreica nu se aplica cortizon (Advantan). Iar cortizon o luna de zile este dezastru pentru piele.
Buna!
…sufar de dermatita seboreica…si folosesc kelual ds de un an….oare actioneaza si ca un hidratant?…ca am pielea foarte uscata pe frunte….deasemenea am cateva zile de cand folosesc ca antifungic apa oxigenata pe ten prin tamponare fara clatire…oare sa fie bine?…multumesc!
Andrei,
Kelual DS nu este produs hidratant. Apa oxigenata nu este anti fungica.
Buna, si eu am probleme cu fata, pt cativa ani buni am avut doar pe nas si pe obrazi, acum văd ca am toată fruntea si mai nou apare prin barba. Nu stiu ce sa fac!!! Sincer am folosit apa termala si crema de la Ivatherm si a fost ok 3/4 ani dar după am început sa ma înroșesc tot mai tare după aplicarea cremei, iar înainte calma. Am început sa aplic din cand in cand Triderm la disperare, dar am observat ca se extinde tot mai mult. Ați spus ca pot folosi (aspirina) cum?! O pisez si o aplic pe fata sau? Si am comandat recent o crema pe baza de zinc 0.25% . Am încercat enorm de multe creme, si nu stiu ce sa mai fac. Am observat ca aproape in fiecare zi îmi arde fata enorm de tare si urechile. Îmi ia câte 2 ore sa se calmeze. Nu mai suport situația asta, am 30 de ani si deja nu mai pot lupta!!! Va rog ajutați-ma!!!
Remus,
Despre masca cu aspirina poti citi pe site. Raspunsul pentru restul comentariului este pus la cel de-al doilea comentariu al tau.
Deasemenea, am vazut ca recomandati enorm de mult gama Paula, eu sunt in uk. M-am uitat la ei pe site si am vazut ca au si set complet de intretinere. Eu am fata uscata, si rosie, cred ca e si cuperoza pe langa dermatita, nu Stiu sigur.. Am poze daca doriti sa le vedeti. Daca intrati pe site gama Paulei Uk, care set mi’ l-ati recomanda, sunt barbat si nu mai suport fata asta uscata si iritata si rosie, plus ca arde de parca am fost in cuptor!!! Cu stima Remus
Remus,
Scrie la Paula’s Choice UK, te vor ajuta cu problema ta. Cel mai bine este sa vorbesti cu fetele de acolo, sunt foarte dragute.
Dimineața: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicarea ingredientului antifungic, aplicarea protecției solare
Seara: curățarea tenului, aplicarea ingredientului anti inflamator, aplicare acid salicilic (de 4-5 ori pe săptămâna)/ aplicare retinoizi medicamentoși sau concentrație mare de retinozi cosmetici (1-2 ori pe săptămâna), hidratare.
Va rog din inima, imi puteti da numele anumitor creme pe care le pot folosi dimineața si seara. Locuiesc in Uk, si pot sa le cumpăr, doar ca sunt bărbat si nu stiu care sunt bune, pt mine sunt termeni noi!!! Va implor sa ma ajutați, nu mai pot cu fata. E ROȘIE, USCATA, Cu iritații, sunt distrus!!!
Cu stima, Remus
Remus,
Am trimis mesajul tau la info@paulaschoice.ro, dar ideal ar fi sa scrii la Paula’s Choice UK (au site), ei te pot ajuta la fel de bine cu recomandare de produse.
Buna,de vreo 2 saptamani am fost diagnosticata cu D.S desi nu am propleme decat in zona obrajilor si nasului(roaseata, cojite)si recunosc ca sunt pe langa, total…tenul meu a fost curat bec, pana in ianuarie…iar acum folosesc noreva sebodiane emulsie(cu care imi e ok) dar medicul mi-a zis sa o folosesc 10 zile doar seara si apoi la nevoie(pai si dupa,ce fac?)gel effaclar de la posay(care imi irita tenul) si crema sensibio light(si asta pare ok)!ca fond de ten posay toleriane corector(care e ciudat…) si pudra dior(nu e data de medic,o aveam si imi place)…faza e ca inca mai am niste puncte pe fata ca niste cosuri care nu au trecut desi folosesc ce a zis ea…ce sti de noreva dauneaza daca o folosesc in continuare?un fond de ten imi recomanzi?multumesc mult si scuze pentru roman:)!
Ana,
Sper sa te ajute articolul de mai sus sa intelegi cum se trateaza dermatita seboreica. Despre alegerea fondului de ten poti citi pe blog.
Bună Pasagera, în cât timp ai tratat această dermatită în urma tratamentului tău care îl recomanzi pe site? Mulțumesc
Catalin,
In cazul meu dermatita seboreica a disparut in 2 saptamani, fara recidiva!!!. Mare atentie insa, eu rutina corecta cu exfolianti, retinoizi, etc, o am si in prezent. Nu mai folosesc insa tratamete specifice dermatitei (folosisem Kelual). Cu dermatita seboireica lucrurile sunt foarte simple daca intelegi ce anume declanseaza aceasta problema in cazul tau si opresti acesti factori cauzatori. Estomparea simptomelor de pe piele este relativ usoara.
Am fost diagnosticată cu dermatita seboreică. A debutat la mijlocul lui februarie. Ştiu de ce am făcut-o: a fost cauzată de o infecţie cu fungi, toată familia făcând infecţia – 4 persoane; a luat unu dintre noi de undeva şi în cca o lună am luat toţi, unu de la altul, în casă. Posibil ca dermatita seboreică să nu fie contagioasă, dar infecţia cu fungi este foarte molipsitoare – fungii luându-se de la persoane şi de pe obiecte. Când am descoperit problema, am trecut la o muncă sisifică de igienizare şi dezinfecţie – absolut tot din casă şi din lucrurile personale, cu lenjeria schimbată zilnic, dormit cu mâinile în mănuşi/ şosete, cu batic/ glugă, căciulă, folosirea mănuşilor de cauciuc la diferite activităţi… etc. Am dezinfectat mai ales cu soluţie de bicarbonat de sodiu – în 500 ml apă călduţă dizlvată o jumătate de linguriţă de bicarbonat – şi mereu am dezinfectat, de mai multe ori pe zi toate obiectele pe care puneam mâna şi ne dezinfectam şi noi, că soluţia e bună şi pe corp (cu măsură că poate irita (pe cei cu pielea mai sensibilă), dar şi cu clor, pe obiecte, spălat, hainele spălate la 70 de grade etc.. Am făcut tratament antifungic, că am ştiut ce am, mai puţin că ar fi ştiut medicii (din păcate), în opinia lor, stresul, surmenajul şi ereditatea erau de vină. Când mi s-a exfoliat pielea de faţă, am ţinut cu comprese cu soluţie de 3% acid boric şi m-am dat cu bepanthen, de două ori pe zi, 2 zile, apoi m-am tratat cu ivadermaseb 10 zile, apoi cu ceai de muşeţel şi cu cremă bepanthen pe unde mai simţeam/ simt ceva usturimi, – mai jos de colţurile gurii. Mătreaţă nu am avut şi nici jubre pe corp, dar am dat preventiv cu antifungice (şi nu ştiu dacă a fost bine, că am avut apoi usturimi, care acum au cam trecut) Mă consider 90% vindecată, dar continui să fiu foarte atentă la igienă, pt, a preveni reinfestarea cu fungi.
Livia,
Din pacate infectia cu fungi este mult mai complexa decat o dermatita seboreica pe care o poti avea pe piele si nici macar sa nu iti dai seama ce ai (cunosc o multime de persoane care au dermatita seboreica mai ales pe scalp, dar nu stiu ca au dermatita si tot schimba sampoanele pentru a scapa de ‘matreata’),
Buna!…iau un tratament pentru dermatita…metronidazol si elidel…dar ma mananca pielea ingrozitor….cred ca e deshidratata…oare pot sa aplic crema dupa ce ma dau cu elidel?…ma irit cam de la orice crema….oare m.ar ajuta ceva naturist?…imi trebuie ceva super lejer….multumesc!
Andrei,
Eu nu inteleg de ce urmezi un tratament care evident iti face rau. Si mai mult, medicul care ti-a indicat acest tratament ti-a explicat cat este de fotosensibilizant metronidazolul si ca trebuie sa aplici protectie solara minim SPF 30 in fiecare dimineata indiferent de anotimp? Este foarte posibil ca iritatia sa fie cauzata chiar de lipsa protectiei solare sau de intoleranta pielii tale la anumite ingrediente active din cele doua produse.
Poti sa aplici crema hidratanta dupa orice tratament.
…e vorba de metrodinazol pastile…iar elidelul in aplic cu teama dupa ce am citit ca ar putea fi o cauza pentru declanşarea cancerului de piele…ce produs bine tolerat pentru protectie solara imi recomanzi?…multumesc
Andrei,
Metronidazol este fotosensibilizant, indiferent daca este administrat oral sau aplicat pe piele.
In functie de tipul de ten alege un SPF: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf.html.
Sau scrie mail la info@paulaschoice.ro si cere recomandare.
Buna. Am gasit site-ul tau cautand un remediu pentru dermatita seboreica. Dupa simptome cred ca am aceasta afectiune de putin timp insa e deranjanta,mai ales in cazul sprancenelor.
Nu stiu cu ce m-as putea da pe sprancene pentru ameliorare macar. Problema e ca am si un microblading (tatuaj) la sprancene deoarece cele naturale erau aproape inexistente. Nu am voie sa fac gomaj pe sprancene, ai idee de vreun remediu care nu mi-ar afecta tatuajul? Pt par am gasit la o farmacie Ducray Squanorm, ce parere ai despre el? Multumesc anticipat pt raspuns.
Mirela,
In articolul de mai sus am recomandat anumite produse, nu am recomandat gomaj. Produsele pentru ameliorarea dermatitei seboreice nu afecteaza tatuajul (si apropo, nici gomajul nu face asta).
Buna Corina, am dermatita seboreica pe ten si scalp si te rog mult sa imi recomanzi o crema cu spf, nu sunt sigura ce ten am, nu este gras sigur, am incercat sa imi fac testul pe care il propuneai pe blog si dupa o ora se vedea pielea uscata in jurul gurii si aveam senzatia ca strange,dupa alte 2-3 ore nu se mai vedea pielea uscata, senzatia de strangere mai era f.putin mi se parea ca tenul este normal dar pe frunte si la baza nazului f.f.putin aveam impresia ca e lucios…. nu stiu poate fi mixt? Ce mai stiu sigur e ca este sensibil si cu firicele rozacee langa nas si pe pometi. Mi-am propus sa vin la tine la cabinet pentru un consult si sa ma ajuti sa-mi construiesc o rutina corecta cand voi veni in tara. Blogul este extraordinar si ma bucur de tot ce citesc. Multa sanatate.
Dana,
Tenul tau este mixt, incearca Calm Moisturizer SPF 30 (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html).
Buna ziua,
Vreau urmez regimul pe care l-ati mentionat in articol. Va rog sa-mi spuneti daca produsele sunt alese corect:
Dimineata: curatare (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/earth-sourced-perfectly-natural-cleansing-gel.html), antiinflamator (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clinical/redness-relief-treatment.html), antifungic (Kelual DS)
Seara: acelasi produs de curatare, acid salicilic (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/clear-regular-strength-exfoliating-solution-salicylic-acid-30ml.html), retinol (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/resist-barrier-repair-moisturizer.html), hidratare (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/hydralight-moisture-infusing-lotion.html).
Tenul meu este gras doar in zona nasului, atfel este normal.
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs, deaorece este o problema care ma urmareste de mult timp.
Stefan,
Ca produs de curatare poti incerca mostre din cel ales de tine si din urmatoarele doua: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/calm-redness-relief-cleanser-normal-to-dry-skin.html si http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/calm-redness-relief-cleanser-normal-to-oily-skin.html. Alege-l pe cel cu care te simti cel mai bine si nu simti ca iti usuca pielea.
In loc de Clinical Redness Relief (nu mai exista) alege http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/calm-redness-relief-toner-normal-to-oily-skin.html, iar dimineata ca ultima pas aplica neaparat un produs cu protectie solara este obligatoriu!!! Sper doar ca nu l-ai mentionat dar il folosesti. De la Paula’s Choice poti incerca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html.
Ca hidratare incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/calm-redness-relief-moisturizer-normal-to-oily-skin.html.
Buna ziua ! Eu am dermaitita seborica (fatza ,scalp),confirmata de medic de cca 20 de ani. Pana acum un an , am tinut-o oarecum sub control.Problema e ca de vreo doi ani imi cade parul in nestire, eu mantin curatenia lui, nu ma vopsesc, folosesc sampoane speciale (Ducray,kelualDS), la fel si creme de fata DS. Uneori folosesc si ulei de cocos pt ca nu ma irita si hidrateaza bine. Mentionez ca in ultimul timp nu am prea avut timp sa ma ocup de mine si acum am probleme chiar si la pleoape, in spcial pleoapele de jos, se rosesc si ma manaca. Am fost la medic si mi-a zis ca trebuie sa folosesc lacrimi artificiale toata viata. Deasemenea, medicul dermatolog mi-a indicat sa folosesc solutia cu acid salicilic pe fatza aproape zilnic,. Cel mai mult insa ma deranjeaza faptul ca imi cade parul si culmea…chiar cel din crestet. Eu am vut un par foarte bogat,,port breton si va…inchipuiti cat de greu imi este. Parul meu s-a rarit mult Ma deranjeaza si problema ochilor. Cred ca tot de la dermatita sunt afectati si ei. V-as ruga, un sfrat daca se poate. Multumesc, Maria
Maria,
Poti folosi acid salicilic si pe scalp. Nu stiu ce ti-a recomandat medicul dermatolog ca produs cu acid salicilic, dar exista produse foarte bune care pot fi folosite zilnic fara efecte adverse. Uite: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha.html
Sa nu uiti ca protectia solara trebuie aplicata in fiecare dimineata pe pielea ce este expusa luminii solare.
Problema ochilor nu stiu daca este neaparat datorat dermatitei, eu iti recomand sa faci o analiza de Demodex de pe gene si sprancene.
Ai incercat totusi sa afli cauza? Ai incercat sa nu mananci nimic acru sau fermentat 30-60 de zile sa vezi ce se intampla cu tenul tau?
Buna seara, multumesc pentru raspuns !
Posibil ca testul Demodex sa fie pozitiv, m-am gandit si eu ca ar putea sa fie vorba de un parazit ceva. Mai ales ca la un control oftalmologic dna doctor mi-a atras atentia ca la baza genelor exista ceva …nu mai retin exact termenul dar nici dansa nu a mentionat exact vreun parazit. Controlez situatia numai pt ca intretin o igiena zilnica, ma spal pe fata cu un gel special pentru dermatite. Dar sunt si zile cand situatia scapa de sub control.Creme cosmetice folosesc prin rotatie din gama DS, dna dr dermatolog mi-a indicat cremele Hydreane Riche, SVR Densitium dermo active pt ten, unt de cocos (nu irita si e bun pt hidratare) si scalp, samponul Kerium DS Anti-Dandruff. Tratament medicamentos pt fatza Triderm (la nevoie pe zonele afectate) si pt. scalp o solutie si un unguent (preparate la farmacie). Voiam insa sa incerc si alte tratamente.Parul continua sa cada. Ochii ma ustura in continuare si se inrosesc. Boala fiind veche stiu ca ea este influentata in primul rand de stres, de unele alimente, praf, transpiratie (de ex.dupa ce folosesc aspiratorul trebuie sa curat neaparat si tenul). Deasemnea bere sau vin nu gust. Chiar si un mic pahar declanseaza iritatia din zonele afectate.
Voi incepe prin a face testul Demodex asa cum m-ati sfatuit . Trebuie sa vad si unde pt ca am inteles ca nu se prea face oriunde iar dupa rezultat voi lua legatura cu dvs.Deci o sa revin cand am aceste analize facute. S-ar putea sa dureze un timp pt ca din 5 septembrie o sa merg intr-o vacanta. Dar cu siguranta revin. Inca o data multumesc pt raspuns.
Buna ziua,
Am si eu o problema cu dermatita seboreica. Am in cap si nu am reusit sa o tratez, doar sa o tin sub control, uneori am mai mult, alteori mai putin…am avut si in sprancene, acum nu mai am dar mai grav e ca mi a aparut si in gene, nici nu credeam ca e posibil…Eu am si gene aplicate fir cu fir si folosesc deja pentru fata si pentru ele apa micelara si un gel de la bioderma, sebium. Voiam sa va intreb daca as folosi produse pentru tratarea ei mi ar afecta cumva ochii pentru ca am si genele?ca ele se pun cu o anumita solutie….
Multumesc
Stefania,
Nu poti aplica gene false daca ai dermatita seboreica! Dermatita seboreica se poate trata, cu alimentatie corecta, cu produse specifice, miscare si multa liniste in viata. Sunt mai multe articole pe site despre dermatita, sper sa iti fie de ajutor.
Buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie daca este vreo diferenta intre Kelual emulsie si Kelual crema DS,este una pentru bebelusi si una pentru adulti sau nu conteaza?
Costi,
Diferenta dintre emulsie si crema este ca emulsia are textura mai lejera. Nu cunosc lista de ingrediente a celor doua produse, astfel ca nu cunosc daca exista diferente la nivel de ingredient activ. Te incurajez sa intrebi in magazinele care vand aceste produse care sunt diferentele.