Epilare definitivă cu IPL, Tria Laser și Laser Alexandrite

Îndepărtarea părului de pe anumite zone ale corpului poate fi neplăcută, iar uneori metodele temporare (epilare cu ceară, aparate de epilat etc) pot irita pielea, pot cauza foliculită, pot duce la creșterea firului de păr sub piele, pot duce la apariția petelor solare, mai ales dacă nu aplici cu mare atenție protecția solară în fiecare zi din an.

Dacă ai decis să urmezi ședințe de epilare definitivă articolul de mai jos te poate ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine. Nu uita, fiecare dintre noi este unic, iar rezultatele fiecăruia depind de mai mulți factori printre care: culoarea pielii, grosimea și culoarea firului de păr, metoda de epilare aleasă, numărul și frecvența ședințelor, schimbări hormonale în organism, etc.

Pentru nici o metodă de epilare definitivă nu există garanții cu privire la rezultate. Practic înainte să încerci poți doar să speri anumite rezultate, de aceea este bine să alegi cu atenție felul în care îți vei investi resursele pentru a încerca metodele de epilare.

În articolul despre Îndepărtarea părului facial poți citi detalii despre fiecare metodă de epilare temporară și definitivă ce poate fi aplicată oriunde pe corp. În general pentru IPL, laserul Diode și laserul Alexandrite se recomandă 10 ședințe o dată la 6 săptămâni, însă medicul tău poate decide numărul de ședințe și cât de des ar trebui să urmezi procedura în funcție de mai mulți factori.

Eu am ales epilarea definitivă datorită disconfortului cauzat de îndepărtarea părului. Am încercat cele mai cunoscute metode de epilare temporară și nici una dintre variante (nici măcar epilarea cu zahăr) nu a fost mai puțin neplăcută. Epilarea definitivă s-a dovedit a fi o alegere inspirată, cu efecte foarte bune care s-au menținut în timp.

În urmă cu 10 ani am urmat mai multe ședințe cu IPL pe mai multe zone ale corpului cu rezultate bune, însă părul de pe brațe nu este suficient de pigmentat și de gros pentru a fi îndepărtat cu IPL. Despre experiența mea, rezultate și cum trebuie îngrijită pielea în timpul tratamentului cu IPL poți citi aici.

epilare definitivaÎn urma cu 2 ani am achiziționat un aparat cu laser pentru îndepărtarea părului de pe brațe (în cazul meu epilarea prin smulgere este foarte dureroasă și firele deși sunt deschide la culoare, sunt numeroase și prefer să nu le am). Tria Laser este un aparat bazat pe laserul Diode și poate fi folosit acasă, nu există diferență de tehnologie între Tria și aparatele cu laser Diode din clinicile medicale.

Am fost entuziasmată de rezultate după primele 2-3 ședințe pentru că au apărut zone unde părul nu mai creștea însă nu am reușit să fiu consecventă deoarece metoda de folosire nu s-a potrivit cu stilul meu de viață: este necesar să razi părul din zona respectivă cu exact 24 de ore înainte de procedură, iar pentru a acoperi complet brațele mi-au fost necesare 90 de minute. Bateria necesită reîncărcare după aproximativ 30-40 de minute.

Deși mi-am dorit să încerc Tria pe zona buzei superioare (mustață), nu mi-am imaginat cum ar fi să îmi rad mustața. Între timp am căutat alte metode de îndepărtare a părului nedorit, iar de anul trecut (2016 toamna) urmez cu rezultate bune ședințe de epilare cu laser Alexandrite.

Nu există opțiunea de aparate pentru uz casnic cu laser Alexandrite (cel puțin nu acum) și oricum eu nu sunt candidatul ideal pentru a folosi un aparat acasă. Există însă clinici care oferă servicii de epilare cu laser Alexandrite în toate orașele mari.

Între ședințele de epilare definitivă nu am folosit metode de îndepărtare a părului prin smulgere, pentru IPL și Tria este necesară îndepărtarea părului înainte de procedură (se rade). În funcție de medic și aparatul folosit este posibil să primești alte indicații de pregătire a pielii.

Mai jos este concluzia mea despre fiecare metodă încercată – nu uita, fiecare dintre noi este diferit și are rezultate diferite. Pielea mea este deschisă la culoare, pe scara Fitzpatrick sunt între Tip 2 și Tip 3, părul meu natural este șaten închis (Tip 3), ochi căprui (Tip 3), pielea este palidă/bej (nu este nici palidă Tip 2 și nici maro Tip 3).

Pielea mea expusă neprotejată la soare se bronzează de fiecare dată și câteodată se arde (Tip 3), mai puțin pe față unde pielea se arde de fiecare dată și se bronzează rareori (Tip 2). Mă protejez de soare în fiecare zi din an, pe fiecare porțiune de piele expusă luminii solare. Dacă nu aș folosi protecție solară pielea mea s-ar încadra la Tip 3.

Pe toata durata tratamentului pentru epilarea definitivă cât și timp de 3 săptămâni înainte de prima ședință și 3 săptămâni după ultima ședință este interzis a te expune la soare fără protecție solară, cu scopul de a te bronza și este interzis a te expune aparatelor solare.

Epilare cu IPL (Lumină Intens Pulsată) – Am epilat zona axilă, inghinal, gambe. A fost mai eficient pentru firul de păr gros și închis la culoare, rezultate foarte bune după 10 ședințe care se mențin pe termen lung, procedura este dureroasă pe zonele sensibile. Nu a fost foarte eficient pe firul de păr subțire și deschis la culoare (șaten deschis). A fost eficient pe 60-80% din firele de păr de pe zonele tratate.

Cu 3-4 zile înainte de procedură părul trebuie îndepărtat (se rade), iar în timpul procedurii pielea se menține rece cu ajutorul unui gel ce ameliorează senzația de disconfort termal. După procedură părul ce a fost tratat cu IPL cade în următoarele 3-4 zile.

În comerț există diverse variante de epilare definitivă IPL pentru uz caznic, însă nu sunt la fel de eficiente ca și aparatele din clinicile estetice.

Epilare cu Tria Laser (Laserul Diode) – Am epilat brațele și am retușat zonele epilate anterior cu IPL, mai precis firele de păr deschise la culoare pe care IPL-ul nu le-a îndepărtat. Este eficient și pe firul de păr mai subțire și mai deschis la culoare, rezultate bune după câteva ședințe.

Zona acoperită cu un singur impuls este foarte mică, metoda are avantajul de a fi folosită acasă și dezavantajul că o ședintă durează foarte mult dacă dorești epilarea unor zone mai mari. Există laser Diode și în cabinetele medicale, dacă dorești să tratezi zone mai mari în timp mai scurt.

Cu 24 de ore înainte de procedură părul trebuie îndepărtat (se rade), iar în timpul procedurii pielea se poate menține rece cu ajutorul unui gel ce ameliorează senzația de disconfort termal (eu nu am folosit). După procedură părul ce a fost tratat cu Tria nu mai crește.

Epilare cu  Laser Alexandrite – Am epilat brațele, mustața și am retușat zonele epilate anterior. Este cel mai eficient dintre toate cele trei variante pe părul fin, deschis la culoare, am rezultate bune după câteva ședințe. Bineînțeles, Alexandrite este foarte eficient pe firele închise la culoare. În cazul meu nu este eficient pentru puful de pe față, am testat de curiozitate.

Înainte de procedură părul nu trebuie îndepărtat (nu se rade), în timpul procedurii pielea se menține rece cu ajutorul unui jet de aer rece emis de aparat, iar firele de păr sunt arse și cad imediat sau în următoarele ore.

Deși fiecare dintre proceduri este considerată ‘fără durere’, pe anumite zone mai sensibile eu am simțit durere în timpul ședințelor de epilare, indiferent de metoda aleasă. Însă dintre toate laserul Alexandrite este cel mai puțin dureros și cel mai eficient pentru firele mai deschise la culoare, deși laserul Diode este o tehnologie mai nouă și are avantajul de a fi eficient pe piele mai închisă la culoare.

Deși pentru Alexandrite există o mulțime de studii care confirmă rezultate foarte bune (este valabil și pentru IPL, SPL, laser Diode), totuși metoda electrolizei este în continuare cea mai eficientă și are efecte chiar și pe firele cele mai deschise la culoare, însă procedura are multe contraindicații, necesită mai multe ședințe, este dureroasă (se poate aplica anestezic local) și necesită pricepere deosebită pentru a fi executată.

În continuare nu există soluții aprobate de FDA pentru epilarea cu laser a firelor de păr blonde, roșcate, albe și cărunte (gri).

Înainte de a alege metoda potrivită de epilare definitivă cere medicului tău toate informațiile de care ai nevoie și află despre opțiunile pe care le poți folosi acasă dacă dorești. Alege în funcție de culoarea pielii tale și textura/culoarea firului de păr, dar ia în considerare și costurile, numărul de ședințe, zona pe care dorești să o tratezi, timpul necesar pentru ședință și alte cerințe particulare.

Află cum trebuie să pregătești pielea înainte de a alege o metodă epilare – este specific fiecărei proceduri, află despre eventualele efecte secundare și contraindicații (de la medicul tău), poți citi despre toate acestea și în articolul despre epilarea facială.

Exemple: Laserul Diode funcționează și pe pielea mai închisă la culoare, pe când IPL și Alexandrite sunt mai potrivite pentru pielea deschisă la culoare. Pentru electroliză există multe contraindicații.

Înainte de prima ședință de epilare definitivă este necesar un test de toleranță  pe o zonă mică de piele. Cu câteva zile înainte de procedură testează pielea și apoi urmărește cu atenție reacția și efectele pe zona respectivă.

Există și alte tipuri de laser (și aparate pentru epilare bazate pe alte tehnologii) prea noi pentru a avea rezultate concludente pe termen lung, dar printre acestea se numără și un aparat care are rezultate promițătoare pe firele de păr albe.

Alte metode de epilare definitivă pentru uz casnic

În afară de aparatele IPL și laserul Tria există și alte aparate pentru epilare definitiva bazate pe diverse tehnologii ce pot fi folosite acasă.

Studii despre fiecare tip de epilare definitivă, review-uri ale aparatelor pentru epilare uz caznic sau uz medical și multe alte informații puteți găsi pe site-ul hairfreelife.com. Menționez două articole ce merită citite cu atenție: Laser Hair Removal Permanent Facts și Ultimate guide to Laser Hair Removal (conține și toate Tipurile de piele pe scara Fitzpatrick, cu descrierea caracteristicilor).

Un comentariu

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.