Ce cauzează acneea papulo pustuloasă?

Interacţiunea dintre o serie de factori fizici duce la îroşirea şi inflamarea foliculului care se finalizează prin apariţia unei pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Ce cauzează însă acneea papulo pustuloasă nu se știe cu siguranță și este specific fiecărei persoane afectate de acnee, fiind identificate multiple cauze.

Factorii majori care contribuie la apariţia acneei sunt:

 • Activitatea hormonală (controlează glandele sebacee) –  în această categorie intră și sindromul ovarelor polichistice, schimbările hormonale din perioada pubertății, adolescenței, sarcină, perioada premenstruală
 • Producţia exagerată de sebum de către glandele sebacee – influențată de mai mulți factori
 • Ereditatea – deși acneea nu este o afecțiune ereditară pe care am moștenit-o, dar există studii care arată că putem moșteni factorii cauzatori sau factori care promovează acneea cum ar fi sensibilitatea pielii, dezechilibre hormonale, intoleranța pielii, reacții alergice etc.
 • Înmulţirea bacteriei P. acnes în exces în interiorul foliculului pilos – influențată de mai mulți factori printre care și excesul de sebum, acumularea de celule moarte în exces în pori, bariera naturală a pielii afectată de iritanți și tratamente agresive
 • Iritaţia pielii – cauzată de produsele cosmetice cu particule abrazive, de produsele dure de curățare, alcool și parfum, exfoliere excesivă, lipsa protecției solare etc
 • Reacţii la produse cosmetice – anumite ingrediente deși nu sunt iritante pot bloca porii. Deși multe produse sunt etichetate non comedogene, adevărul este că orice ingredient poate bloca porii, chiar și cele care sunt considerate non comedogene.
 • Reacții la medicamente – tot mai multe cazuri de acnee semnalate în urma administrării medicamentelor sau suplimentelor care conțin lithium, corticosteroizi și medicamente care conțin sau stimulează hormonii androgeni
 • Reacții la alimente – în unele cazuri acneea este agravată de anumite alimente cum ar fi zahărul, cacao, dulciuri. Aceștia nu sunt neapărat factori declanșatori

Alți factori care pot duce la apariția pustulelor pe piele

 • Diverși paraziți intestinali pot avea ca simptome pustulele
 • Paraziți ai pielii – Demodex
 • Alergii și intoleranțe – de multe ori alergiile și intoleranțele la anumite substanțe cu care intrăm în contact pot duce la apariția pustulelor cu puroi pe suprafața pielii
 • Alte afecțiuni ale corpului care se pot avea ca simptome pustulele: tiroida autoimună, infecții în corp, etc

O pustulă se formează astfel: în interiorul porului, în condiţiile unui exces de sebum şi a unei cantităţi însemnate de celule moarte existente în por, bacteria Propionibacterium acnes se înmulţeşte rapid. O dată cu această reproduce a bacteriei porul se irită şi se inflamează.

În mod normal sebumul părăseşte porul şi se topeşte în mod imperceptibil la suprafaţa pielii ajutând pielea să fie hidratată. În mod excepţional porul devine supra încărcat cu sebum, celule moarte şi bacterii, iar rezultatul este o papulă.

Această papulă se rupe în interior şi tot conţinutul ei (sebum, celule moarte, bacterii) se împrăştie în ţesutul înconjurător şi leucocitele care până atunci au stat la baza papulei se îndreaptă spre suprafaţa ei transformând-o într-o pustulă.

Pustula este o papulă cu puroi. Puroiul „este lichid patologic, seros şi opac, constituit din globule albe, alterate sau nu, din celule ale ţesuturilor învecinate supuraţiei şi din bacterii, vii sau moarte. Puroiul este mai mult sau mai puţin gros şi grunjos. El este susceptibil să formeze un abces, colecţie de puroi într-o cavitate sau într-un ţesut.” (dicţionar medical).

Pentru a trata acneea este necesar a afla cauza reală, observarea atentă a reacției pielii este extrem de importantă. Despre analize specifice poți citi în articolul Am acnee, cum procedez?

4 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.