Apa Termală – uz cosmetic
În prezent, sunt puţine femei care să nu fi auzit de ”miraculoasa” apă termală îmbuteliată în recipiente de tip spray care se comercializează la un preţ ridicol.
Pe piaţa din România sunt prezente mai multe companii ce comercializează apă termală:
Avene (apă termală din munţii Cevennes – Franţa);
Ivatherm (apă termală din staţiunea Băile Herculane – România);
Vichy (apă din izvoarele Lucas – zona Auvergne Franţa);
La Roche Posay (apă termală din satul La Roche Posay – Franţa);
Uriage (apă termală din staţiunea Uriage – Franţa);
Iwostin (apă termală din staţiunea Iwonicz Zdrój – Polonia).
În funcţie de izvorul din care provine, apa termală are compozţia chimică specifică, de cele mai multe ori însă apele seamănă foarte mult între ele. Din cauza mineralelor pe care le au în compoziţie, acestor ape le sunt atribuite proprietăţi ieşite din comun. Dacă apa termală este ”miraculoasa” pentru ten, de ce mai este nevoie să produceţi alte 50 de produse care mai de care mai ”miraculoase”?
Nu are rost să detaliez compoziţia chimică a fiecărei ape în parte, dar are rost să explic proprietăţile substanţelor prezente în apă şi acţiunea lor asupra pielii. Substanţele care sunt prezente în apă sub concentraţia de 1% nu sunt în listă.
Calciul – bun absorbant, poate fi uşor anti inflamator
Magneziu – bun absorbant, poate fi un uşor dezinfectant
Silică – bun absorbant şi bun agent de îngroşare în produselor cosmetice;
Potasiu – bun absorbant, poate fi iritant;
Fier – problematic
Zinc – posibil anti iritant şi antioxidant
Aluminiu – bun absorbant
În afară de aceste ingrediente, toate apele termale cosmetice conţin Nitrogen, el este adăugat ca şi gaz de presiune pentru a fi posibilă ambalarea în tub spray.
În legătură cu compoziţia chimică a apelor nu avem ce să spunem prea multe, putem doar să îi credem pe cuvânt că aceasta este, ei fac cercetările compoziţiei, ei le publică. Însă în legătură cu proprietăţile miraculoase ale ingredientelor (atunci când sunt aplicate pe piele) putem să ne punem câteva întrebări. Aceste presupuse proprietăţi ale apei sunt anti inflamatoare, cicatrizante, ajută în tratamentul eczemelor, dermatitei atopice, prurit, urticarie, întârzie îmbătrânirea celulară (asta e cea mai ridicolă – citiţi antioxidanti), tratează roşeaţa, arsurile de soare, hidratează (şi asta este peste puterile mele de înţelegere – citiţi articolul Cum se hidrateaza pielea), ajută la fixarea machiajului (ridicol. în cazul în care nu aveţi machiaj water resistant rezultatul dezastruos va depinde de cantitatea de apă aplicată).
Cu ce este mai bună apa minerală îmbuteliată în spray decât apa minerală îmbuteliată în sticlă sau şi mai bine, apa minerală care curge la izvorul respectiv? Eu sunt născută în Herculane şi 14 ani am băut doar apa din acel izvor (cunosc întreaga poveste cu izvorul şi cum a fost vândut el, cum se îmbuteliază şi de ce apa îmbuteliată nu are acelaşi gust cu cea de la izvor), mama mea a gătit doar cu apa respectivă şi pe faţă tot cu ea m-am spălat. În cunoştinţă de cauză, pot să afirm că nu este miraculoasă pentru ten. Este o apa minerală foarte bună, ca multe altele, atâta timp cât este consumată. Asupra tenului meu cu probleme nu a avut nici un efect.
Epurica m-a întrebat de ce îşi simte faţă uscată după ce se dă cu ea? Şi probabil că toate persoanele cu ten normal/uscat simt acelaşi lucru. Răspunsul e simplu: În primul rând molecula apei este prea mare pentru a intra în piele (vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă acest lucru ar fi posibil), ea se evaporă la suprafaţa pielii lăsând în urmă toate substanţele din care a fost compusă, substanţe care sunt bune absorbante. Ele absorb sebumul de la suprafaţa pielii dând senzaţia de uscăciune.
Există ideea că după 2 minute ar trebui să ştergem apa de pe faţă (nu cunosc de unde provine această idee, dar este destul de cunoscută). În primul rând mi se pare ridicol ca instrucţiunile de folosire a unui ingredient să fie: după două minute îndepărtaţi de pe piele. Până şi acizii cu care se face peeling chimic se lasă 6 minute pe piele. Într-adevăr după două minute (depinde de umiditatea din încăpere) poţi să ştergi chiar ingredientele care dau uscăciunea care sunt – surpriză – aceleaşi cu ingredientele presupuse ”miraculoase” sau există opţiunea ca apa să se fi evaporat total.
Am observat că mulţi din producători susţin că apa lor termală are ph apropiat de cel neutru, ceea ce este corect, dar neesenţial, PH-ul oricărei ape (citiţi aici explicaţia PH-ului) este între 6 şi 8, iar PH-ul neutru este 7. E ca şi cum ar spune că apa e aproape albastră. Nu văd rostul acestei afirmaţii, mai ales când este scrisă cu litere mari la începutul descrierii apei.
Până la urmă apa plată îmbuteliată în sticlă este o opţiune mult mai bună decât apa de la robinet şi pentru consum şi pentru spălat pe faţă, dar depinde de zona în care locuiţi. În Timişoara există un izvor captat şi unele zone au o apă de consum foarte bună. În Scoţia de exemplu nimeni nu cumpără apa plată pentru consum casnic pentru că toată apa lor de la robinet este apă de izvor.
Dar de aici şi până la a spune că apa termală îmbuteliată în spray şi etichetată Avene, Ivatherm, etc este benefică în atâtea probleme ale pielii, este un pas atât de mare. Nici măcar un studiu care să ateste proprietăţile acestor ape nu a fost făcut de laboratoare independente, toate sunt laboratoarele companiilor producătoare sau laboratoare care au un interes în aceste produse.
Mineralele sunt cu adevărat esenţiale pentru organism şi cel mai mare bine pe care îl puteţi face pielii este să consumaţi alimente bogate în minerale (şi vitamine) sau să luaţi suplimente alimentare (în urma unor analize şi a sfatului unui medic).
Bibliografie
Mechanisms of Ageing and Development
Toxicology and Applied Pharmacology
Cellular and Molecular Biology
Eu folosesc apa termala de vreo 2 ani, in mod constant. Nu are efecte miraculoase. Am observat totusi ca daca, spre exemplu, din exces de zel, incerc sa scap de vreun cos, dupa ce aplic apa termala, parca zona se calmeaza mai repede decat daca nu aplic nimic. Este foarte posibil ca acest lucru sa se intample si daca folosesc apa plata/ carbogazoasa/ imbuteliata/de la robinet, doar ca asa m-am obisnuit (e mai confortabil). In plus, imi place sa o pulverizez dupa ce aplic fond de ten mineral pudra, ca sa scap de aspectul prafos. Si cel mai mult imi place sa o aplic dimineata. E racoritoare si mi se pare ca are un efect usor de- puffing (dezumflare suna urat :). Nu am observat nici eu diferenta intre diversele branduri ce comercializeaza apa termala spray.
In alta ordine de idei, mi-ar placea (sunt sigura ca nu doar mie) o postare cu rutina ta de ingrijire a tenului, daca ai chef/ timp.
Keep up the good work!
Buna Roxana,
Vad ca ai gasit cateva intrebuintari pentru apa termala, daca imi dai voie as dori sa iti dau cateva alternative mult mai benefice cu costuri evident mult mai mici: dupa ce „deranjezi” pustulele de pe fata sau dimineata pentru racorire si chiar pentru „depuffing” ca sa te citez poti folosi un ceai concentrat de ceai verde si musetel. Peste fondul de ten mineral poti folosi apa minerala (necarbogazoasa) imbuteliata in sticla, pe care o pui intr-un recipient cu pompa spray.
Cred ca ai inteles putin gresit, nu am spus ca apa de la robinet este la fel de buna ca cea minerala, am spus ca poate fi, atata timp cat apa de la robinet este captata din izvoare si nu este „imbunatatita” cu diverse substante.
Rutina o sa o fac pe tipuri de ten, zilele urmatoare. Nu am facut asa un post (inca) pentru ca mi s-a parut important sa explic de ce are nevoie pielea si de ce nu are nevoie, inainte sa spun, de exemplu: Retin-A este un produs excelent daca il tolerati si il recomand chiar daca nu aveti ten acneic.
precizari la articol.
apa termala are efect benefic daca este pulverizata foarte fin pe piele si in cantitati mici. de aceea se ambaleaza tip spray. in momentul in care apar pe biele ”broboane” de la aplicarea in cantitate prea mare, datorita excesului de minerale (prea mult) se poate pata piela (mai ales la soare) si oricum aceasta nu absoarbe mai mult (minerale, etc) daca pulverizam in exces.
ideal ar fi ca spay-ul sa se imbutelieze cu oxigen (singura varianta netoxica – agent de presiune)
daca am ambala in sticla cu pulverizator (gen pulverizator pentru udat plante, pulverizator pentru coafor, etc) ”particulele” ar fi prea mari.
concluzie – nu ati observat efectele deoarece nu ati aplicat apa pe ten in mod corect (pulverizator tip spray) sau poate apa respectiva nu contine cele necesare tenului.
absolut toate elemente din crema, apa termala, … ce o mai fi , care au contact cu pielea, ajung in epiderma. 80% din substantele ce ating pielea ajung in 2 zile in ficat ! pina la ficat primii pasi ar fi epidera, derma, nu?
daca organismul are nevoie de apa, o poate absorbi la nivelul pielii pe acelasi principiu pe care functioneaza transpiratia. toata pielea corpului poate transpira. molecula ”de transpiratie” trece bariera pielii nu?
apa nu are efect hidratant decit ingerata intern. aplicata la exterior are efect opus, proportional cu cantitatea si durata aplicarii.
pulverizarea fina peste machiaj, fixeaza! am facut practic aceasta si nu numai eu. e lucru stiut. toti make up artistii stiu asta.
apele termale au efect si au proprietati clar diferite.
cea mai potrivita unui ten alergic este uriage. o prietena cu alergii si herpes pe nas a folosit la indicatia dermatologului si efectele au fost clare si mult mai bune ca orice alte creme, etc
concluzie:
este laudabil ca studiati, va preocupa, etc
dar ….
sint multe lucruri ce nu le cunoasteti si articolul este un amalgam de informatii corecte cu idei gresite si preconcepute
va inteleg, am trecut si eu prin aceasta
sint curioasa daca veti posta comentariul
Laura,
Comentariul tau contine doar aberatii pe care le-ai citit pe internet, imi pare rau. Cu siguranta sunt multe lucruri pe care nu le cunosc, nu cred ca exista vreo persoana care cunoaste tot ce tine de industria cosmetica si de piele, dar pe subiectul de mai sus am o baza de cunostinte foarte bine pusa la punct, ma documentez citind articole din jurnalele medicale, la care ma indoiesc ca ai avut acces dat fiind afirmatiile din comentariul tau. Pe scurt, raspunsul meu la afirmatiile tale:
‘apa termala are efect benefic daca este pulverizata foarte fin pe piele si in cantitati mici.’ Nu stiu despre ce efecte benefice vorbesti, dar molecula de apa este la fel de mare indiferent de modul de pulverizare! Afirmatia ta e de-a dreptul hilara.
‘de aceea se ambaleaza tip spray.’ Sa fim seriosi!
‘in momentul in care apar pe biele ”broboane” de la aplicarea in cantitate prea mare, datorita excesului de minerale (prea mult) se poate pata piela (mai ales la soare) si oricum aceasta nu absoarbe mai mult (minerale, etc) daca pulverizam in exces.’ Deci daca aplic prea multa apa pe ten picaturile de pe piele sunt cauzate de excesul de minerale?! Mineralele pateaza pielea?! Tu chiar crezi ce ai scris? Soarele duce la aparitia melasmei (sau patarea pielii cum ii zici tu), indiferent daca s-a aplicat sau nu apa termala pe ten, iar aparitia melasmei poate fi prevenita prin aplicarea protectiei solare.
‘ideal ar fi ca spay-ul sa se imbutelieze cu oxigen (singura varianta netoxica – agent de presiune)’ Oxigenul este cauzator de radicali liberi. De obicei apa termala foloseste ca si gaz pulverizator nitrogen. Vezi lista de ingrediente a apelor termale.
daca am ambala in sticla cu pulverizator (gen pulverizator pentru udat plante, pulverizator pentru coafor, etc) ”particulele” ar fi prea mari.’ Vezi prima mea afirmatie.
‘concluzie – nu ati observat efectele deoarece nu ati aplicat apa pe ten in mod corect (pulverizator tip spray) sau poate apa respectiva nu contine cele necesare tenului.’ Concluzie: habar nu ai despre ce vorbesti.
‘absolut toate elemente din crema, apa termala, … ce o mai fi , care au contact cu pielea, ajung in epiderma.’ Mai citeste. Sunt unele ingrediente care sunt absorbite partial de epiderma, unele care nu sunt absorbite deloc.
‘80% din substantele ce ating pielea ajung in 2 zile in ficat ! pina la ficat primii pasi ar fi epidera, derma, nu?’ Asta a fost afirmatia care m-a facut sa raspuns comentariului tau. Din pacate te inseli amarnic pentru ca substantele (aici ma refer la ingredientele din produsele cosmetice) rareori ajung in ficat.
‘daca organismul are nevoie de apa, o poate absorbi la nivelul pielii pe acelasi principiu pe care functioneaza transpiratia. toata pielea corpului poate transpira. molecula ”de transpiratie” trece bariera pielii nu?’ Daca ai impresia ca pielea poate ‘bea’ apa pentru a se hidrata atunci ce crezi ca s-ar intampla daca ai sta 10 minute in cada? Probabil corpul s-ar umfla ca un burete din moment ce molecula de apa ar putea penetra pielea. Atentie!!! Perspiratia este posibila datorita glandelor sudoripare, a presupune ca apa poate penetra pielea doar pentru ca pielea transpira este total gresit. Absorbtia apei in organism prin piele este imposibil de realizat pe acelasi principiu asa cum afirmi. Daca organismul are nevoie de apa ar fi bine sa bei apa.
‘apa nu are efect hidratant decit ingerata intern.’ In sfarsit o afirmatie corecta, desi contrazice total afirmatia ta anterioara.
‘pulverizarea fina peste machiaj, fixeaza! am facut practic aceasta si nu numai eu. e lucru stiut. toti make up artistii stiu asta.’ Nu fixeaza nimic, nu are proprietati de fixare, din pacate. Apa pulverizata peste machiaj omogenizeaza pudra sau fondul de ten, pe moment. Nu duce la marirea rezistentei machiajului in timp. Aplicata in cantitate mare duce la un aspect final dezastruos. Make-up artistii folosesc produse de fixare a machiajului care contin mai mult decat apa.
‘apele termale au efect si au proprietati clar diferite.’ Corect, dar nu atunci cand sunt aplicate pe piele.
‘cea mai potrivita unui ten alergic este uriage. o prietena cu alergii si herpes pe nas a folosit la indicatia dermatologului si efectele au fost clare si mult mai bune ca orice alte creme, etc’ Corect, placebo 100%. Ma bucur.
‘concluzie:
este laudabil ca studiati, va preocupa, etc
dar ….
sint multe lucruri ce nu le cunoasteti si articolul este un amalgam de informatii corecte cu idei gresite si preconcepute
va inteleg, am trecut si eu prin aceasta
sint curioasa daca veti posta comentariul’ Concluzie: Desi sunt absolut convinsa ca o sa crezi in continuare in afirmatiile tale de mai sus (e foarte bine asa, fiecare e liber sa creada ce vrea) iti recomand ca inainte de a incerca sa dai lectii cuiva despre ingrediente si piele, sa iti faci bine temele.
eu am primit de la o amica apa termala La Roche Posay. la inceput ma dadeam pe fata cu sperante mari, dar n-am constatat nimic deosebit, asa ca am lasat-o balta.
recunosc ca (f rar) i-am mai pulverizat pisicii mele pe blana, cand facea prostii si voiam sa o indepartez din locul respectiv. ca na, sa nu o ud cu apa de la robinet 😀 sau cand mi-e fff somn dimineata, ma stropesc pe mine. deci la asta foloseste, ca ajutator in vederea deplasarii pana la baie 🙂
pentru fixat machiajul, credeam ca sunt eu neindemanatica, dar se pare ca… n-avea cum si gata!
oricum pretul apelor termale spray este mai mult decat ridicol, numai animalul de tip om putea sa inventeze asemenea grozavie. dar clienti sunt, asa ca nici o problema.
(sunt curioasa in ce zone din Tm este apa ok)
Buna diddle,
Intrebuintarea ta pentru apa termala este cea mai originala de pana acum 🙂 Nu cumva blana pisicii este mai pufoasa si mai stralucitoare? Merita verificat.
In Timisoara pe strata Oglinzilor (probabil ca mai multe strazi din zona Soarelui) apa provine dintr-un izvor de la Urseni (parca asa mi-a spus prietena mea obsedata de apa pe care o bea; ii face analize de laborator o data pe an). O sa o rog sa imi spuna mai clar, nu vreau sa vorbesc aiurea. Eu nici de la forajul meu din curte nu beau 🙂
Ce idee buna mi-a dat diddle, mai ales ca pisicilor nu prea le place apa. Daca dupa cateva pulverizari blanita ei va radia ma voi oftica tare.
Din fericire nu am dat vreun bani pe apa mea termala, ci am castigat-o la un concurs. Ce suparata si nervoasa am fost cand mi-a stricat machiajul dupa ce am pulverizat 2 pufuri, sa il „fixez”.
Zicea cineva mai sus ca daca dam cu prea multe pufuri, raman mineralele pe fata si asa apar arsurile solare. Mi se pare o aberatie, dar tin minte ca imi ramaneau efectiv moleculele de apa pe fata si cand se uscau ma strangea fata numai in zonele alea. Ma rog, nu am mai pus asa ceva pe fata si nu voi mai pune.
O curiozitate ciudata, Corina, daca ai fi obligata sa iti dai pe fata cu un singur produs dintre apa termala si alcool denat, spre exemplu, ce ai alege? Presupunand ca sunt ultimele doua produse ramase pe pamant si e necesar sa alegi unul, prin absurd, evident. Stiu ca alcoolul e iritant, iar apa termala e degeaba, dar asa ca fapt divers.
Alexandra,
As alege apa termala si as trai intr-o pestera in care nu ar intra soarele 🙂
Eu cred ca aceste ape termale sunt o frectie la picior de lemn precum alte produse. Le cumparam numai cand auzim cate fac si cate dreg si ignoram pretul nu foarte mic pe care il au, ca doar sunt bune, nu? Dar daca x-uleasca foloseste apa termala ne gandim ca noi nu putem fi mai prejos si ca atare trebuie sa ne cumparam un astfel de produs. Nu neg faptul ca asupra unor persoane poate avea efect prielnic, motiv pentru care sunt indreptatite sa foloseasca asa ceva, dar sunt si multe alte persoane care cumpara, chit ca nu le foloseste sau nu le prieste in vreun fel.
Folosesc si eu din cand in cand apa termala de la Vichy, am primit varianta mini in urma unor concursuri si cu ocazia asta am putut sa vad ce face mai exact. Personal, nu as fi cumparat asa ceva pentru ca nu-mi permit sa ma „rasfat” cu asemenea produse si acum ca am observat „beneficiile” ei m-am convins ca nu voi cumpara. Aceeasi senzatie de uscaciune o simt si eu pe fata in momentul in care se evapora si in ciuda faptului ca am tenul mixt, nu-mi place nici senzatia de piele „stransa”. Nu pot sa zic ca nu am cosuri sau iritatii ocazionale, dar n-am vazut sa calmeze nimic aceasta apa termala, in conditiile in care ma astept sa aibe un efect relativ imediat, nu peste cateva luni cand iritatiile au disparut demult. Poate ca am eu o parere prea proasta despre acest produs, dar nu pot sa il vad altfel atata timp cat nu m-a atras cu nimic.
Te pup!
Mi-am luat mai mult din curiozitate, de la Uriage. O folosesc dupa demachiere si curatare. Partea nasoala e ca efectele nu sunt miraculoase, nu transforma tenul din aoleu in oau. Partea buna – daca-mi simt tenul iritat, il mai calmeaza…pt mine e suficient 🙂
Ador fiecare postare de-a ta!
Mereu si absolut mereu ma suprinzi in mod placut,mai aflu ceva interesant.Pupici!
nici vorba de hidratare sau improspatare cu apa termala!! in plus, ma punea si pe mine pe ganduri ca vedeam adesea precizat ca dupa 2 minute sa indepartam cu un servetel. adica ce sa faca pt tenul nostru (daca tot promite..) in 2 minute??
singurele intrebuintari pe care le-a avut si pt care o voi cumpara in continuare:
– in urma unui tratament cosmetic eram f rosie la apa, cu apa termala tenul si-a revenit mai repede decat daca nu foloseam (chiar am comparat sa-mi dau seama mai bine)
– dupa epilare in zone mai sensibile, calmeaza vizibil roseata
– anul trecut inainte sa incep sa ma bronzez m-a prins soarele pe 1 mai si am venit destul de rosie seara; mi-am adus aminte ca aveam apa asta, am pulverizat toata seara si a 2 zi nu aveam nimic…bine eu sunt si bruneta dar a functionat
mie se pare ca toate sunt la fel si as opta pt uriage ca tot e mai ieftina. nu o mai pulverizez pe fata, o tin doar pt aceste specifice cazuri pe care le-am scris mai sus…
e o placere sa-ti citesc fiecare articol! am aflat lucruri foarte interesante si iti multumesc pe aceasta cale.
am inceput sa folosesc apa termala de la inceput anului dupa ce am castigat una de la vichy in cadrul unui concurs. eu n-o las pe ten mai multe de 30 de secunde, chiar si pe ambalaj spune ca trebuie lasata sa actioneze cateva secunde si apoi se usuca tenul usor.
nu pot spune ca am observat vreo imbunatatire majora a tenului (mixt). sa zic ca o usoara ameliorare a sebumului am vazut si parca o usoara diminuare a rosetei din jurul nasului.
ce-mi place e faptul cand o folosesc dimineata senzatia de racoare si de vitalizare dintr-o data, parca prind viata. iar seara imi place dupa demachiere ca imi calmeaza pielea. dupa o luna de zile deja am inceput sa n-o mai folosesc in fiecare zi.
si inca un lucru care l-am observat… imi place s-o aplic dupa ce imi chinui tenul din cauza punctelor negre. dupa acest procedeu, ma inrosesc si daca aplic un fas de apa termanal se calmeaza mai repede pielea. dar obligatoriu mereu dupa aplic o crema hidratanta, indiferent de situatia in care o folosesc – demachiere sau punctele negre.
n-o sa devin dependenta de ea, dar chiar eram curioasa sa-i vad miraculoasele proprietati.
De curând mi -am cumpărat produse de la Iwostin şi am primit bonus o apa termală.O folosesc dar nu chiar în fiecare zi şi să fiu sinceră nu ştiu daca o folosesc bine ,după demachiere cu o lotiune micelara dau şi câteva pufuri cu apa termală.Nu am văzut nici o minune până acum,mai am răbdare.
Buna Luminita,
Nici nu o sa vezi nici o minune, poti sa faci un test simplu: o luna de zile sa folosesti in fiecare zi apa termala pe jumatate de fata si pe cealalta jumatate sa nu folosesti. Sa ne spui rezultatul te rog. Daca o folosesti bine sau nu habar nu am din moment ce eu cred ca un astfel de produs nu are efect benefic asupra tenului. Cel mai mult conteaza ce simti tu cand o folosesti.
Am folosit in trecut, de la toate marcile, dar nu mi-au spus nimic, asa ca am renuntat la ele. Se pare ca bine am facut 🙂 Mai am una mica de la Avene primita cadou acum 1 an si ceva si nu cred ca am folosit-o de 5 ori de atunci 🙂
Eu am inlocuit apa termala si tonicul cu apele florale (ylang ylang, tea tree, hamamelis, santal, lavanda etc.) sau din fructe (lamaie). Cred ca sunt offtopic, dar poti sa-mi spui ceva de ele? Daca le desfiintezi si pe-astea… :))
Buna Ruxandra,
I-am raspuns lui Betty la aceastra intrebare intr-un comentariu al articolului Pasagera va raspunde. Spuneam asta:
Aceste ape florale (hidrolate) nu aduc nici cel mai mic beneficiu tenului, nu ai nevoie de asa ceva pentru a avea un ten sanatos, poti citi te rog articolul Cum se realizeaza hidratarea pielii, acolo am listat tipurile de ingrediente de care are nevoie pielea. In afara de cele 4 tipuri de ingrediente, pielea mai are nevoie de ingrediente specifice problemelor sale: acnee papulo pustoloasa, acnee comedoniana, rozacee, dermatita seboreica, etc. Nici una din aceste afectiuni nu se trateaza cu apa de lavanda sau cu alte hidrolate.
Procesul de obtinere a hidrolatelor se face prin distilare, aceste ape nu contin 100% apa ci si alte ingrediente rezultate in urma distilarii: alcooli, fenoli, eteri, etc. De altfel producatorii sustin ca aceste ape au aceleasi proprietati ca uleiurile esentiale pentru ca au fost obtinute dupa extractia uleiurilor. Uleiurile esentiale sunt iritante, iar unele dintre ele (de exemplu lavanda) pot fi citotoxice si fotosensibilizante.
In concluzie: nici o apa florala nu este potrivita nici unui tip de ten. (si despre asta s-a scris in Phytotherapy Research, The New Ideal in Skin Health: Separating Fact from Fiction, Cell Proliferation, Contact Dermatitis, Psychiatry Research).
Despre Ce tonifica tonerul poti sa citesti in articolul respectiv.
Multumesc pt. raspuns. Sunt… extrem de dezamagita 🙁 Ma asteapta flacoane intregi de ape florale, de toate soiurile, bune si pentru uz intern si pentru uz extern (sau asa zic producatorii). Totusi nu inteleg o treaba: eu ma demachiez asa de peste un an de zile, nu m-am spalat niciodata pe fata dupa demachiere si cu toate astea, nu am riduri, tenul nu arata ofilit sau fara vitalitate, nu am puncte negre, nu am cosuri, nu am pori dilatati. Si nu pot sa cred ca este doar gena. Daca nu-l ingrijeam corect, as fi avut o multime de probleme, ma gandesc.
Nu stiu ce sa mai cred, mi-ai dat lumea peste cap :)) De peste 1 an de zile sunt bio (inclusiv imi fac produse singura, in casa) , insa citind blogul tau, ajung la concluzia ca tot produsele comerciale sunt mai bune… Asa sa fie?
Buna Ruxandra,
Tipul de ten pe care il ai nu ti-l alegi tu si tine doar de genetica si de hormoni 🙂 Daca tu ai ten normal chiar nu ai nevoie de nimic mai mult decat o curatare blanda, o hidratare, o exfoliere chimica zilnica (sau chiar mai rar) si o protectie solara zilnica. Atat. Iar toate acestea impreuna te vor face sa iti pastrezi tenul sanatos, luminos si cat mai mult timp tanar si fara riduri.
Apele florare, tonerele cu iritanti iti fac doar rau, iar acest rau nu se vede neaparat acum. Daca ai un astfel de ten trebuie doar sa il pastrezi si sa incerci sa il agresezi cat mai putin.
Jumatate din probleme pe care le au femeile cu tenul lor acum este cauzat de produsele pe care si le-au aplicat pe fata in adolescenta.
Produsele cosmetice bio nu sunt neaparat mai bune sau mai rele, dar ele nu sunt regularizate in nici un fel, am scris despre asta intr-un articol. Probabil ca tu te referi la produse naturale pe care ti le faci singura in casa. In general tenul are nevoie de niste substante pe care nu le poti produce in casa, are nevoie de protectie solara, are nevoie de ingrediente antioxidante, skin identical si cell communicating cu cat mai multe cu atat mai bine. Asa cum un om nu poate trai doar cu morcovi oricat de sanatosi ar fi nici pielea nu poate trai doar un ingrediente ‘din casa’, adica poate, dar nu va putea fi la fel de sanatoasa ca o piele ce priste tot ce are nevoie pentru a se regenera cat mai repede.
Eu prefer scrub-uri si masti naturale, dar restul produselor le am achizitionate din comert, am gasit o gama care ma multumeste si o folosec.
Felicitari ca ai avut grija de tenul tau, ia informatiile necesare din articolele mele si hotaraste tu ce e mai bine pentru tine si pentru pielea ta.
Apele florale nu stiu daca sunt iritante daca sunt folosite pentru uz intern, dar nu stiu ce beneficiu pot aduce, eu nu as bea asa ceva.
Corina, multumesc mult pt. informatiile oferite si inca o data scuze pt. offtopic. Nu am apucat sa citesc absolut tot blogul, de aceea n-am stiut de acea sectiune. Nici nu stiu ce sa citesc mai intai! 🙂 Mai ales ca aproape tot ce citesc aici se bate cap in cap cu ceea ce stiam eu 😉
O sa citesc pe indelete si daca mai am nelamuriri incerc sa fiu ontopic sau sa scriu la sectiunea dedicata 😉
Buna Ruxandra,
Nu iti face probleme de off topic. Poti cauta cu search in site, sau poti citi sectiunile din partea dreapta, sau poti rasfoi arhiva. Daca ai intrebari poti folosi si articolul Pasagera va raspunde. De asta am facut blogul.
Buna,
Vroiam sa stiu daca as putea sa folosesc aceasta solutie de aloe vera in locul apei termale (sa o pun intr-un recipient spray si sa o tin in frigider).Ceea ce nu inteleg este ce inseamna „Fractionally Distilled Liquid from Aloe Vera Leaves” ?
George’s Aloe Vera, 100% Aloe Vera Liquid – link – http://www.iherb.com/George-s-Aloe-Vera-100-Aloe-Vera-Liquid-8-fl-oz-236-ml/5728?at=0
Thanks
Buna Irinah,
Nu, in nici un caz sa nu folosesti acest produs pe piele. Distilarea se face cu alcool, concentratia de etanol mai precis din acel lichid este foarte mare.
Orice lichid vrei sa iti pui pe fata trebuie sa fie la temperatura camerei nu de la frigider.
Singurul ingredient din aloe vera care este cu adevarat benefic pentru piele este sucul proaspat stors. Succes la gradinarit 🙂
adica nici uleiul de aloe vera nu este ok de folosit pe fata ca masca de exemplu pentru calmare/hidratare? sau ca cicatrizant …
Buna Deea,
Aloe vera este benefica pentru piele, este anti inflamator si anti iritant, in special in forma de suc proaspat.
Metoda de obtinere din produsul despre care m-a intrebat Irinah este problematica (distilarea), nu extractul de aloe.
Ulei de aloe vera nu exista indiferent de ce spun producatorii. Frunzele de aloe contin gel, iar macerarea lor intr-un ulei vegetal duc la obtinerea unui ulei denumit de multe ori ulei de aloe vera. Cel mai des se foloseste uleiul de soia ca ulei de baza. Proprietatile uleiului astfel obtinut sunt ale uleiului de baza si foarte putin ale plantei de aloe vera.
Multumesc foarte mult pentru lamurire!!!
Am folosit si eu apa termala o perioada, desi nu intelegeam la ce foloseste ( o primisem cadou). Am incercat sa-mi fixez machiajul cu ea (asa citisem pe internet) dar singurul efect a fost sa-l stric. O foloseam in timpul verii cand mi-era foarte cald si ma racoream cu ea :))
In schimb, am un prieten care, dupa ce se barbiereste se irita foarte tare si apa termala ii calmeaza repede iritatia.
de unde pot cumpara planta aloe verra ca sa o pot planta?(din tara)
Buna Aurelia,
Din pacate nu stiu raspunsul la aceasta intrebare, nu este de competenta mea.
eu folosesc Avene…este foarte buna…efecte imediate pentru orice fel de ten:)si iritatii.
Eu mi-am cumparat de curand o apa termala care se numeste Aqua Visage.Inca nu am folosit-o,mai intai m-am interesat pe diferite site-uri cum se poate utiliza . Dupa ce o voi folosi va voi lasa impresii.
Pretul ei a fost de 16 lei si am cumparat`o din DM in caz ca va intereseaza; dar se gasesc si in farmacii.
Daca aveti mai multe detalii despre folosirea ei, v-as ruga sa mi le impartasiti si mie caci nu am mai folosit niciodata. Va puuup! :*
Ph-ul neutru este 7 (deci apele care au ph intre 6 si 8 au ph aproximativ neutru).
http://en.wikipedia.org/wiki/PH
Ph-ul de 5.5 este cel al pielii. Pielea are ph-ul usor acid pentru a preveni dezvoltarea microbilor si infectarea.
http://www.yinyangskinscience.com/2009/06/skin-ph-%E2%80%93-its-role-in-maintaining-our-%E2%80%98acid-mantle%E2%80%99-for-optimum-skin-health/
Buna Speranta,
Am spus „Am observat că mulţi din producători susţin că apa lor termală are ph apropiat de cel neutru, ceea ce este corect, dar neesenţial, PH-ul oricărei ape (citiţi aici explicaţia PH-ului) este între 6 şi 8, iar PH-ul neutru este 5.5. E ca şi cum ar spune că apa e aproape albastră.” Din afirmatia de mai sus se deduce clar ca am gresit cand am spus „5.5 PH neutru”, era vorba de 7.
Vezi si trimiterea catre explicatia PH-ului https://pasagera.ro/de-ce-nu-toate-produsele-care-contin-aha-sau-bha-au-efect-exfoliant.html.
Multumesc de corectare, modific greseala neintentionata si in articol.
va rog sa imi spuneti daca a folosit cineva apa termala pt acnee?si daca a dat rezultate si in cat timp…
va multumesc
Buna Mada,
Ai citit articolul de mai sus? Tu chiar crezi ca poti sa iti tratezi acneea cu apa? Ah, ar fi atat de simplu, nimeni nu ar mai avea acnee daca ar exista miraculoasa apa termala care sa o trateze.
De ce oare fac firmele de cosmetice experiente pe noi si pe banii nostri?Am fost tentata sa-mi cumpar spray-ul de la Ivatherm dar multumesc pt sinceritate celor care m-au convins sa nu o fac.
Am cumparat recent o apa termala de la uriage si pare sa calmeze pielea dupa ras. Am tenul f sensibil si uscat. Vara apar pete rosiatice si iarna ma inrosesc tot + ca imi crapa pielea si se exfoliaza. Alte solutii sti cumva? Repet,cea mai mare problema este dupa ras.
Buna Btm,
Daca te referi la barberit cand spui ras atunci iti recomand sa folosesti ulei de barberit, nu geluri din comert. De asemenea trebuie sa folosesti protectie solara zilnica (cu filtre fizice) si seara sa folosesti crema hidratanta. In cazul in care pielea ta este sensibila iti recomand sa folosesti in fiecare seara, dupa curatarea tenului, Paula’s Choice Redness Relief Treatment, este un lichid cu concentratie foarte mare de anti iritanti.
Bună Pasagera. Tot respectul meu pentru sinceritatea de care ai dat dovada. Îmi poți spume te rog protectii solare zilnice pe care le pot aplica pe fata (am tenul gras).
Diana,
Poti incerca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html sau http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30.html (aceasta din urma este colorata). Citeste cu mare atentie sfaturile de aplicare si acest articol: https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html.
am folosit si eu apa termala si sincer nu am vazut niciun efect, insa citind despre faptul ca reduce iritatiile i-am dat o data sotului dupa barbierit pt ca se irita destul de mult, si de atunci foloseste numai apa termala in locul balsamului dupa ras…se irita mult mai putin.
eu o mai folosesc in zilele toride sa ma racoresc 🙂 si mai imi dau pe picioare dupa epilat, insa nu de fiecare data.
Buna Steliana,
Majoritatea balsamurilor de ras contin iritanti. Stii ce iti propun eu? Sugereaza-i sotului tau sa foloseasca dupa ras, pe pielea uda, in loc de apa termala, o picatura de ulei de jojoba.
De asemenea sugereaza-i sa nu foloseasca produse de barberit care contin iritanti (majoritatea contin din pacate).
eu folosesc apa termala de la avene pt fixarea dermatografului! imi fac zilnic niste linii cu dermatograf si se lasa… ma gandeam eu ca apa aia nu poate fi tare buna, dar creionul dermatograf cel putin nu se lasa. Azi nu am dat cu apa termala si trebuie sa ma uit f des in oglinda ca sa sterg cu un servetel umed creionul lasat. Intrebarea mea este: stiti ceva creion dermatograf care nu se lasa? 😛
Buna Karrollyna,
Sunt foarte multe creioane water resistant. De exemplu Chanel STYLO YEUX WATERPROOF, Styli-Style Line & Seal 24, Make Up For Ever Aqua Eyes Liner. Pe makeupalley.com poti gasi rewie-uri la mai toate creioanele de pe piata, eu le folosesc pe cele trei amintite.
gasesti la ELF(eyes-lips-face) spray pentru fixarea machiajului si este foarte bun
Eu am facut o incercare cu apa termala, avene parca, i-am dat la funduletul catelului meu care este paralizat si din cauza ca se taraste mereu are fundul rosu si inflamat mai mereu, si in cateva zile i-a calmat foarte frumos pielea si roseata a disparut destul de mult, eu o sa continui sa o cumpar ca e buna cand te mai „prajeste” soarele, cand te epilezi si ai pielea mai iritata, si arata pielea mai bine dupa ce ma machiez si ma dau cu apa termala.Daca o folosesc prea des pielea se usuca cam tare, eu totusi n-as renunta la ea, e ok chiar daca e cam scumpa
Buna Ionela,
Incearca ceai de musetel, ieftin si eficient, merge si dupa epilat. Soarele ‘te prajeste’ doar daca nu folosesti protectie solara 🙂
am avut niste probleme ingrozitoare cu tenul primavara aceasta. M-am trezit cu o gramada de cosuri inflamate dupa intreruperea anticonceptionalelor.eu am avut prpbleme cu acneea si atunci cand eram in liceeusi eram sigura ca asfel de probleme nu se pot reintoarce..am incercat tot acneon ,zineryt,skinoren
.crema ptr cosuri de la emilplant..nimic nu si.a facut efectul..pana cand mi.am cumparat un sapun cu sulf si o apa termala avene… Rezultatul a fost vizibil in 2 zile starea fetei era mult mai ok,intr.o saptamana cosurile au trecut complet si au ra.as doar niste mici urme care sper sa dispara. Deci apa termala e buna ptr un ten cu probleme,e un must..si in plus ofera si un finish dragut machiajului. E parerea mea ptr ca la mine a mers cand nu mai aveam speranta si ma gandeam sa incep tratament cu roacuttane..
Buna Michelle,
Ma bucur ca apa termala a fost rezolvarea pentru problema tenului tau, explicatia e foarte simpla si evidenta din articol si comentarii. Sulful este antibacterian si a oprit pustulele din evolutie, apa termala nu are nimic de-a face cu rezultatul obtinut.
Apa termala nu e un ‘must’ pentru nici un tip de ten.
Personal nu am vazut nici un machiaj care sa arate bine dupa ce e pulverizat cu apa, nu stiu de ce are lumea impresia ca in spray este alta apa decat apa de izvor.
Bineinteles, sunt parerile mele. Ma bucur ca le-ai impartasit pe ale tale!
Mi se pare interesant ca o esteticiana cu o experienta de fix 8 luni isi permite sa desfiinteze spusele medicilor dermatologi, studiile facute de laboratoare specializate si munca de ani de zile a altor persoane…sa sti ca o firma si o apa termala nu e egal cu procesul punem cana la robinet si se umple. Exista zeci si sute de dermatologi si cosmeticiene cu muuulti ani de experienta in spate care o folosesc in cabinetele lor….oare DE CE? Dupa atatia ani de experienta in domeniu si multi alti de scoala crezi ca ea nu si-ar fi dat seama ca e „apa de ploaie”?? Cosmeticienele dau bani pe apa aia…nu crezi ca ar fi fost mai ok pt business-ul ei sa stropeasca lumea cu apa de la robinet??? E asa de usor sa aruncam cu noroi in munca altora!!! Cand noi nu am facut nimic constructiv pe lumea asta……si mai grav e ca vad asa de multa lume care pleaca urechea la o esteticiana cu cateva luni experianta si mult prea mult timpo liber sa stea pe net….in loc sa ceara sfatul unui dermatolog pentru problemele lor.
Buna Mayra,
Daca spui despre mine ca sunt o esteticiana cu o experienta de fix 8 luni nu stii nimic despre mine, dar nu e nici o problema, e parerea ta si ai dreptul sa ti-o exprimi asa cum am si eu dreptul sa contest proprietatile ‘miraculoase’ ale apelor termale prezentate in recipiente pentru uz cutanat.
Daca citesti cu atentie articolul vei observa ca nu am comparat apa termala cu apa de la robinet. Da, cred ca daca cineva nu cunoaste chimie cosmetica nu isi va da seama daca un produs este ‘apa de ploaie’ sau nu. La scoala de cosmetica nu se invata ingredientele produselor cosmetice si nici la facultatea de medicina.
Iar de facut ceva constructiv sau nu – citeste cele 12.000 de comentarii de pe blog si miile de mail-uri pe care le primesc si apoi pronunta-te.
Apropo, 90% din clientele mele de la cabinet vin dupa experiente dezastruoase cu dermatologii. Iar de timp liber… as vrea sa il am.
Daca citesti cu atentie blog-ul acesta iti vei da seama ca nu exista atac la persoana in articolele mele, de aceea te-as ruga pe viitor sa iti exprimi parerea despre afirmatiile din articole!
Wow Mayra, ce vipera esti. Am acum 33 de ani, traiesc in afara si stiu cum sa-mi ingrijesc tenul. Corina, esteticiana sau astronaut, da sfaturi foarte bine documentate. Si in legatura cu dermatologii, am avut acnee in adolescenta, dermatologii mi-au dat numai indicatii proaste care mai mult mi-au facut rau. Eu una nu am prejudicii, Corina, chiar daca nu esti dermatolog, eu iti apreciez sfaturile si sunt convinsa ca esti mult mai bine documentata decat multi dermatologi. Plus ca afirmatiile Corinei sunt sustinute pe o multime de site-uri americane de dermatologie, spre exemplu FutureDerm.com.
Am si eu o intrebare ce as putea folosi pentru tenul acneic mereu imi apar foarte multe puncte pe fata si nu ma pot stapini sa nu le string si din vina mea se fac si mai mari ce as putea folosi?
Buna Irina,
Citeste te rog articolele despre exfoliere.
Buna Corina,
Ti-am descoperit siteul de curand , tot citesc si ma minunez de cantitatea de informatii si rabdare. 🙂
Am o intrebare legata de apa de trandafiri & de apa de struguri de la Caudalie.
Ma intereseaza care sunt efectele asupra pielii, dincolo de marketing.
In cazul in care am ratat articolulul, indica-mi te rog frumos linkul. 🙂
Multumesc.
Buna Sasha,
Nu cunosc aceste produse, dar despre apele florale am scris. Foloseste motorul de cautare in site.
Am si eu o intrebare ,imi recomanzi sa folosesc apa termala vichi ?
Buna Eda,
Citeste articolul de mai sus.
Medicul dermatolog mi-a recomandat sa folosesc apa termala in ziua cand imi epilez mustata pentru a evita aparitia cosurilor si brobonitelor(am problema asta de cand ma stiu). Care este parerea ta despre asta? Personal, nu am crezut niciodata ca o simpla apa(indiferent de zona de unde provine) poate face minuni pentru piele asa ca o folosesc doar vara pentru efectul racoritor(desi nu dureaza nici asta prea mult). Si legat de asta vreau sa te intreb daca afecteaza SPF-ul cremei aplicate pe ten?
Andreea,
Apa termala nu poate preveni aparitia foliculitei dupa epilat, din pacate. Pielea face sau nu face foliculita dupa epilat, in functie de reactia la ceara, de ce aplici imediat dupa epilat si de sensibilitatea ei.
Da, daca aplici apa termala peste un SPF care nu e water resistant ii scazi eficacitatea, iar daca aplici de mai multe ori pe zi, protectia solara pe care o ai pe ten devine ineficienta.