Apa Termală – uz cosmetic

În prezent, sunt puţine femei care să nu fi auzit de ”miraculoasa” apă termală îmbuteliată în recipiente de tip spray care se comercializează la un preţ ridicol.

Pe piaţa din România sunt prezente mai multe companii ce comercializează apă termală:
Avene (apă termală din munţii Cevennes – Franţa);
Ivatherm (apă termală din staţiunea Băile Herculane – România);
Vichy (apă din izvoarele Lucas – zona Auvergne  Franţa);
La Roche Posay (apă termală din satul La Roche Posay – Franţa);
Uriage (apă termală din staţiunea Uriage – Franţa);
Iwostin (apă termală din staţiunea Iwonicz Zdrój – Polonia).

În funcţie de izvorul din care provine, apa termală are compozţia chimică specifică, de cele mai multe ori însă apele seamănă foarte mult între ele. Din cauza mineralelor pe care le au în compoziţie, acestor ape le sunt atribuite proprietăţi ieşite din comun. Dacă apa termală este ”miraculoasa” pentru ten, de ce mai este nevoie să produceţi alte 50 de produse care mai de care mai ”miraculoase”?

Nu are rost să detaliez compoziţia chimică a fiecărei ape în parte, dar are rost să explic proprietăţile substanţelor prezente în apă şi acţiunea lor asupra pielii. Substanţele care sunt prezente în apă sub concentraţia de 1% nu sunt în listă.

Calciul – bun absorbant, poate fi uşor anti inflamator
Magneziu – bun absorbant, poate fi un uşor dezinfectant
Silică – bun absorbant şi bun agent de îngroşare în produselor cosmetice;
Potasiu – bun absorbant, poate fi iritant;
Fier – problematic
Zinc – posibil anti  iritant şi antioxidant
Aluminiu – bun absorbant

În afară de aceste ingrediente, toate apele termale cosmetice conţin Nitrogen, el este adăugat ca şi gaz de presiune pentru a fi posibilă ambalarea în tub spray.

În legătură cu compoziţia chimică a apelor nu avem ce să spunem prea multe, putem doar să îi credem pe cuvânt că aceasta este, ei fac cercetările compoziţiei, ei le publică. Însă în legătură cu proprietăţile miraculoase ale ingredientelor (atunci când sunt aplicate pe piele) putem să ne punem câteva întrebări. Aceste presupuse proprietăţi ale apei sunt anti inflamatoare, cicatrizante, ajută în tratamentul eczemelor, dermatitei atopice, prurit, urticarie, întârzie îmbătrânirea celulară (asta e cea mai ridicolă – citiţi antioxidanti), tratează roşeaţa, arsurile de soare, hidratează (şi asta este peste puterile mele de înţelegere – citiţi articolul Cum se hidrateaza pielea), ajută la fixarea machiajului (ridicol. în cazul în care nu aveţi machiaj water resistant rezultatul dezastruos va depinde de cantitatea de apă aplicată).

Cu ce este mai bună apa minerală îmbuteliată în spray decât apa minerală îmbuteliată în sticlă sau şi mai bine, apa minerală care curge la izvorul respectiv? Eu sunt născută în Herculane şi 14 ani am băut doar apa din acel izvor (cunosc întreaga poveste cu izvorul şi cum a fost vândut el, cum se îmbuteliază şi de ce apa îmbuteliată nu are acelaşi gust cu cea de la izvor), mama mea a gătit doar cu apa respectivă şi pe faţă tot cu ea m-am spălat. În cunoştinţă de cauză, pot să afirm că nu este miraculoasă pentru ten. Este o apa minerală foarte bună, ca multe altele, atâta timp cât este consumată. Asupra tenului meu cu probleme nu a avut nici un efect.

Epurica m-a întrebat de ce îşi simte faţă uscată după ce se dă cu ea? Şi probabil că toate persoanele cu ten normal/uscat simt acelaşi lucru. Răspunsul e simplu: În primul rând molecula apei este prea mare pentru a intra în piele (vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă acest lucru ar fi posibil), ea se evaporă la suprafaţa pielii lăsând în urmă toate substanţele din care a fost compusă, substanţe care sunt bune absorbante. Ele absorb sebumul de la suprafaţa pielii dând senzaţia de uscăciune.

Există ideea că după 2 minute ar trebui să ştergem apa de pe faţă (nu cunosc de unde provine această idee, dar este destul de cunoscută). În primul rând mi se pare ridicol ca instrucţiunile de folosire a unui ingredient să fie: după două minute îndepărtaţi de pe piele. Până şi acizii cu care se face peeling chimic se lasă 6 minute pe piele. Într-adevăr după două minute (depinde de umiditatea din încăpere) poţi să ştergi chiar ingredientele care dau uscăciunea care sunt – surpriză – aceleaşi cu ingredientele presupuse ”miraculoase” sau există opţiunea ca apa să se fi evaporat total.

Am observat că mulţi din producători susţin că  apa lor termală are ph apropiat de cel neutru, ceea ce este corect, dar neesenţial, PH-ul oricărei ape (citiţi aici explicaţia PH-ului) este între 6 şi 8, iar PH-ul neutru este 7. E ca şi cum ar spune că apa e aproape albastră. Nu văd rostul acestei afirmaţii, mai ales când este scrisă cu litere mari la începutul descrierii apei.

Până la urmă apa plată îmbuteliată în sticlă este o opţiune mult mai bună decât apa de la robinet şi pentru consum şi pentru spălat pe faţă, dar depinde de zona în care locuiţi. În Timişoara există un izvor captat şi unele zone au o apă de consum foarte bună. În Scoţia de exemplu nimeni nu cumpără apa plată pentru consum casnic pentru că toată apa lor de la robinet este apă de izvor.

Dar de aici şi până la a spune că apa termală îmbuteliată în spray şi etichetată Avene, Ivatherm, etc este benefică în atâtea probleme ale  pielii, este un pas atât de mare. Nici măcar un studiu care să ateste proprietăţile acestor ape nu a fost făcut de laboratoare independente, toate sunt laboratoarele companiilor producătoare sau laboratoare care au un interes în aceste produse.

Mineralele sunt cu adevărat esenţiale pentru organism şi cel mai mare bine pe care îl puteţi face pielii este să consumaţi alimente bogate în minerale (şi vitamine) sau să luaţi suplimente alimentare (în urma unor analize şi a sfatului unui medic).

Bibliografie
Mechanisms of Ageing and Development
Toxicology and Applied Pharmacology
Cellular and Molecular Biology

63 comentarii

Scrie un comentariu
  • Tocmai am cumpărat la promoție o apă termală Vichy. Tub mic -spray. De obicei nu mă dau pe față decât cu produse cosmetice verificate pe mine de-a lungul anilor fiindcă sunt alergică. De exemplu la produsele de la AVON. Nici nu m-am gândit că această apă termală ar putea să-mi provoace o alergie (e doar apă!) dar chiar așa s-a întâmplat. E posibil să fie de la cantitatea de fier sau zinc sau orice alte minerale ar avea. Am citit tot ce scria pe ea dar nu am găsit nimic. După vreo 5 zile în care nu-mi dădeam seama deloc de la ce mi s-a umflat și înroșit fața mi-am amintit că singurul produs nou pe care l-am folosit a fost această apă. Asa că m-am gândit că e bine să știe și alții.

  • Corina , tot eu azi ti-am mai scris un mesaj , acolo unde e vorba despre copilul meu de 16 ani care a facut alergie la soare , sau cel putin asa a constatat medicul pediatru dermatolog . D-na dr mi-a recomandat sa-l dau cu apa termala pe fata , plus tratamentul pt alergie , chiar m-am mirat de recomandarea facuta . Nu am fost eu cu baiatul meu la doctor , a fost sotul meu , daca mergeam eu o intrebam la ce si cum il ajuta apa termala

    • Ioana,
      Ti-am raspuns la intrebarea despre alergie. Din pacate dupa cum probabil ai constatat apa termala nu ajuta pielea iritata.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.