Soluții pentru acnee – Roaccutane

Am încercat să sintetizez în acest articol cât mai multe informații despre medicament, dar este important și vă rog să citiți prospectul cu atenție. (prospectul în limba română a fost modificat de curând)

Isotretinoinul este o substanță derivată din vitamina A (despre alte substanțe derivate din vitamina A am scris aici). În România această substanță se comercializează sub formă de capsule moi sub numele de Roaccutane și Sotret. Singura diferență notabilă între cele două produse este producătorul, Roaccutane fiind mai popular, produs de Roche Pharma Germania, iar Sortret este produs de Ranbaxy Laboratories Limited India. Se comercializează cu diferite concentrații de isotretinoin (10mg, 20mg).

În general eu prefer să folosesc numele de Roaccutane când mă refer la acest tip de medicament pentru că este un termen folosit mai des decât Sotret, Accutane, etc.

Roaccutane oprește producerea de sebum de către glandele sebacee apoi micșorează temporar aceste glande la dimensiunile pe care le aveau în primul an de viață. Acest lucru previne acumularea în exces de sebum și celule moarte în foliculul pilos, acumulare ce duce la pustule și ulterior chiar la chisturi. După întreruperea administrării acestei substanțe, glandele sebacee își reiau activitatea normală și încep să se mărească, dar niciodată (mai precis doar în cazuri rare) nu vor mai fi atât de mari ca la începutul tratamentului, din acest motiv șansele ca afecțiunile cutanate avute înaintea tratamentului să reapară sunt foarte mici.

Cât de eficient este Roaccutane?

Datorită acțiunii simple și rapide, Roaccutane poate vindeca chiar și cea mai severă afecțiune inflamatorie cutanată cu o șansa de reușită de peste 90%. Majoritatea pacienților ce au urmat un tratament de acest gen pe o perioadă de 4-6 luni au observat că afecțiunea inflamatorie ce o aveau pe piele nu mai pune probleme semnificative și poate fi tratată după terminarea tratamentului, daca mai este nevoie, prin alte metode aplicate local, dar aproape 1/5 din pacienți au semnalat o recidivă a afecțiunii inflamatorii în următorii doi ani după oprirea tratamentului,.

În general tratamentul durează între 4 și 6 luni, iar un nou tratament poate fi început după 2 luni de pauză. Interesant este că pielea continuă să se vindece și după încetarea tratamentului și încă nu se știe exact de ce.

Pentru cine este potrivit Roaccutane?

Roaccutane este potrivit pentru orice pacient cu afecțiuni inflamatorii cutanate care a încercat în prealabil toate tratamentele posibile fără rezultate notabile. În general se recomandă cazurilor de acnee gravă, dar în principiu acest medicament vindecă o gamă largă de afecțiuni inflamatorii cutanate create de bacterii. Femeile însărcinate și cele care doresc să devină mame curând nu pot folosi acest medicament. În prospect citiți lista detaliată a persoanelor care nu pot folosi Roaccutane.

Acest medicament se eliberează în România doar cu rețetă și în timpul tratamentului pacientul este în permanentă legătură cu medicul dermatolog, (cel puțin așa ar trebui).

Cum se administrează tratamentul?

Aceasta este una din întrebările la care producătorii, medicii și cercetătorii au răspunsuri diferite. Există chiar o schemă de tratament care spune că ar trebui administrat 0.5mg/ kg corp/zi. La greutatea mea (48kg) ar trebui să iau 24mg/zi. Asta înseamnă  2 capsule de câte 10 mg pe zi, cel puțin la începutul tratamentului. În prospect se descrie în detaliu această schemă de tratament care poate fi schimbată pe parcurs de către medicul ce vă recomandă medicamentul.

Alți medici nu țin seama neapărat de greutate ci de severitatea afecțiunii pacientului și de vârsta acestuia.

Durata tratamentului este alt subiect asupra căruia medicii, producătorii și cercetătorii nu s-au pus de acord deoarece deși un tratament de 16 până la 24 de săptămâni este recomandat de producător, prea puțini sunt medicii (din întreaga lume) care prescriu tratamente de 16 săptămâni. Majoritatea prescriu minim 24 de săptămâni și sunt unii medici care recomandă chiar tratamente de 52 de săptămâni în cazuri excepționale.

Riscurile administrării Roaccutanului

De ce, după toate rezultatele obținute, acest medicament nu este prescris decât unui număr mic de pacienți?

Medicamentul a fost prescris prima dată în anii ’70 în Franța înainte să se facă testele necesare pentru a stabili cât de nocive pot fi efectele secundare. În următorii ani, mai mult de 800 de copii din 1000 născuți de mame ce urmau un tratament cu Roaccutane în timpul sarcinii, s-au născut cu malformații. De aceea, în acest moment, producătorul recomandă folosirea a cel puțin unei metode de contracepție pe timpul administrării Roaccutanului și timp de o lună după oprirea tratamentului. În 2001 s-au publicat două studii care avertizau asupra riscurilor folosirii unui medicament teratogen (teratogen se referă la o substanță sau proces care cauzează malformații la nou născuți) deoarece au existat totuși femei care au rămas însărcinate în timpul tratamentului ingnorând ce se știa deja despre medicament.

Medicii  sunt puțin mai prevăzători decât producătorul și majoritatea spun că șase luni după încetarea tratamentului este necesar să folosiți contracepție, iar unii cercetători spun că o femeie ar trebui să aștepte minim doi ani înainte să rămână însărcinată.

Pacienții de sex masculin care urmează acest tratament nu sunt afectați în acest fel, s-au făcut teste și cantitatea de isotretinoin găsită în spermă este mult prea mică pentru a afecta o viitoare sarcină a partenerei.

În unele state din SUA acest medicament se obține de la medic doar cu dovada unui test de sarcină negativ și se eliberează  doar numărul de capsule necesare pentru  o lună de tratament. În multe țări se cere o declarație pe proprie răspundere cum că înțelegeți riscurile acestui medicament și că folosiți metode contraceptive, bineînțeles doar dacă este cazul.

În afară de acest risc major (care nici măcar nu este un risc în cazul pacienților de sex masculin și în cazul pacientelor care nu intenționează să aibă copii) folosirea isotretinoinului are mai multe efecte secundare despre care puteți citi în prospect, eu o să încerc să propun câteva soluții ce ar putea ameliora unele dintre ele. Important de știut este că la sfârșitul tratamentului toate efectele adverse vor înceta în decurs de câteva săptămâni.

Datorită acestor efecte adverse medicamentul este recomandat cu precauție de către medici și sunt medici care nu îl recomandă deloc.

Este păcat însă că un medicament atât de eficient a fost pus într-o lumină proastă pentru că nu s-au făcut suficiente teste înainte să fie folosit. Până la ora actuală Roaccutane rămâne medicamentul cu cea mai mare rată de eficiență, iar schema de tratament este cea mai simplă de urmat în tratarea multor afecțiuni inflamatorii cutanate. În general este recomandat pentru tratarea acneei, dar orice alte afecțiuni inflamatorii cauzate de orice tip de bacterie (ex: stafilococul auriu) pot fi tratate cu succes și o îngrijire corectă ulterioară tratamentului poate asigura vindecarea afecțiunii dacă mai este cazul. După cum bine știți tratamentele tradiționale pentru astfel de afecțiuni implică în general o serie de analize de sânge și din pustule, o igienă strictă și mai ales o serie de tratamente care sunt mai mult sau mai puțin eficiente, dar care cu siguranță au nevoie de o adevărată strategie pentru a ști dacă funcționează sau nu.

În general oamenii sunt prost informați despre acest medicament exagerându-se efectele negative (nu mă refer la efectele teratogene) și nepublicând studii care arată cât de simplu și eficient este totuși tratamentul cu Roaccutane. Mulți medici sunt de părere că dacă nu ar fi existat riscurile malformațiilor la naștere atunci acest medicament ar fi fost prescris la fel de des ca și antibioticele, chiar dacă unii medici nu prescriu deloc acest tratament așa cum am spus și mai sus. Nu e nici o surpriză faptul că tot mai mulți pacienți de sex masculin folosesc Roaccutane.

Până la urmă cu toții știm că există cazuri de acnee (sau alte afecțiuni) atât de grave încât persoanele respective nici după ani de tratament nu văd rezultate notabile. Deși sunt tratamente care funcționează cu succes (benzoyl peroxide, retinoizi, exfolianți, antibiotice,  etc), în multe cazuri tratamentele doar țin sub control afecțiunea, dar pustulele sunt tot acolo și apar regulat. Din păcate la întrebarea: „O să îmi dispară afecțiunea respectivă o dată cu înaintarea în vârstă?” nu există un răspuns general valabil și puteți avea parte de ani întregi de tratamente chiar și la vârsta înaintată.

Cred că, urmând toate precauțiile necesare și cu atenția sporită asupra efectelor secundare, un tratament de scurtă durată cu Roaccutane este un preț mic de plătit pentru a evita nenumarate  tratamente în încercarea de a vindeca o afecțiune încăpățânată cu condiția să fiți candidatul ideal și să fiți sub supravegherea unui medic pe tot parcursul administrării de Roaccutane.

În timpul tratamentului cu Roaccutane este important să folosiți factor de protecție maxim și mai ales să vă feriți în permanență de soare pentru că substanța duce la fotosensibilizarea pielii. De asemenea trebuie să opriți folosirea oricărui alt tratament inclusiv tratamente faciale sau exfolianți. Tot ce puteți folosi cu precauție este un scrub ușor făcut în casă cu zahăr măcinat și ulei de sâmburi de struguri de exemplu. Produsele care conțin retinol trebuie folosite cu atenție și doar în ultimele săptămâni ale tratamentului. Atunci se poate relua și folosirea zilnică a exfolianților dacă pielea le acceptă. În timpul tratamentului trebuie să încetați administrarea altor forme sau derivate de vitamina A (ex: Retin-a, Differin, etc), inclusiv suplimentele alimentare. Există complexe de vitamine care  nu conțin vitamina A dacă  doriți să administrați un complex de vitamine și minerale în timpul tratamentului cu Roaccutane.

Zonele uscate de piele trebuie îngrijite cu ingrediente hidratante. Dacă vi se usucă mucoasa nazală sau chiar sângerează puteți aplica petroleum jelly(vaseline) pe mucoasă, frecvent. Nu folosiți produse care irită pielea (citiți vă rog articolul despre iritanți, este important). Ochii uscați pot fi tratați cu lacrimi artificiale (atenție: produsele gen Visine nu vă ajută ci pot chiar înrăutăți situația). Durerile de cap sau de încheieturi pot fi ușor ameliorate cu un analgezic.

Este important ca în timpul tratamentului cu Roaccutane să se consume multă apă, să se evite alimentele care suprasolicită ficatul (prăjelile de exemplu) și să se consume multe fructe și legume.

În fiecare lună este indicat să faceți analize de sânge pentru a verifica nivelul colesterolului. De asemenea analizele pentru verificarea funcționării corecte a ficatului sunt necesare lunar, iar pentru protecția ficatului puteți folosi hepatoprotectoare. Medicul vostru ar trebui să vă țină sub observație tot timpul tratamentului și să vă îndrume în cazul în care este nevoie să schimbe tratamentul și în orice moment în care aveți nevoie de îndrumare.

Despre Roaccutane și depresie
Experiența personală – Roaccutane

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente  decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!

229 comentarii

Scrie un comentariu
  • Felicitari pentru articol, este extrem de bun si de util. Acum cateva zile iti scriam ca mi-a revenit acneea in jurul barbiei dupa cateva luni in care am fost fara si mi-ai recomandat sa renunt la pasta de dinti fara fluor. Am renuntat si au inceput sa se retraga, mai apare cate unul foarte mic o data la doua trei zile dar simt ca lucrururile s-au imbunatatit considerabil. Vreau sa iti multumesc mult pe aceasta cale pt toate informatiile pe care le aduci si pentru ajutorul pe care mi l-ai dat. Multumesc.

    • Buna Lavi,
      Ma bucur tare ca te-am putut ajuta si nu uita sa consulti un stomatolog care sa te sfatuiasca in privinta fluorului. De fapt sa consulti mai multi, pentru ca parerile sunt impartite.

      • Mi-ati starnit interesul cu detaliul despre pasta de dinti fara fluor si cosurile din zona barbiei. Si mie, ca si lui Lavi, mi-au reaparut dupa o perioada destul de lunga cosuri in zona barbie. Urmez de peste 2 ani un tratament cu anticonceptionale prescris de dermatolog si ginecolog si eram bine merci. Nu am schimbat nimic notabil din rutina mea zilnica, mai putin pasta de dinti, am trecut la una fara fluor. Crezi ca aceasta ar putea sa fie cauza problemelor mele? Din cate stiam eu, fluorul era chiar iritant pentru piele asa ca nici prin gand nu mi-a trecut sa iau aceasta posibilitate in calcul. Multumesc mult pentru articolele extrem de bine scrise si documentate.

        • Buna Ramona,
          Laviniei i-am recomandat sa renunte o perioada la pasta de dinti cu fluor pentru ca avea pustule in zona periorala. Pustulele de pe barbie sunt cauzate de fluorul din pasta de dinti doar in cazuri exceptionale.
          Sunt multi factori care pot duce la aparitia pustulelor chiar si in conditiile in care nu ai schimbat prea multe in rutina zilnica. Sunt multi factori care pot duce la aparitia neasteptata a pustulelor: ce mananci, ce bei, stresul, poluarea, sauna, schimbari de mediu, produse de styling, felul in care ingrijesti pielea, etc.

        • Buna Adi,
          Am raspuns la intrebarea asta in primele comentarii. Ideal ar fi sa nu consumi alcool sau daca vrei sa consumi sa fie ocazional si in cantitati mici (un pahar de vin la cateva zile nu e o tragedie). Depinde insa foarte mult de reactia fiecarei persoane la Roaccutane, sunt persoane care nu pot bea nici macar un pahar de vin.

    • BUNA, VROIAM SA TE INTREB SI EU IN LEGATURA CU O PROBLEMA CAREIA NU II DAU DE CAP/….DE CATEVA SAPTAMANI MI-AU APARUT NISTE COSURI CA SA LE ZIC ASA NUMAI PE GAT PE LATERAL SI ORICATE CREME AS FI FOLOSIT NU REUSESC SA SCAP DE ELE…SI IMI ESTE FRICA SA NU INCEAPA SA SE EXTINDA SI PE FATA. CE MA SFATUIESTI?

      • Buna Ana Maria,
        Te sfatuiesc sa nu mai folosesti produse fara sa stii ce afectiune ai si sa te indrepti spre un dermatolog sau un laborator unde iti poti face o analiza din pustule.

    • Buna! Am si eu o intrebare cu privire la perioada de dupa tratamentul cu roaccutane in care nu poti face copii..am consultat nenumarati medici si fiecare are pareri diferite..pe internet la fel, in concluzie se stie cam cat timp trebuie sa faci pauza inainte sa faci un copil? Ultima varianta pe care mi a dat o medicul a fost de o luna de zile.. mi se pare diferenta exagerata de la o luna a lui la 5 ani ai altora..

      • Mihaela,
        Din pacate nu se stie cat timp medicamentul ramane in organism si poate cauza efecte teratogene. Asa cum am spus in articolele despre Roaccutane, eu am luat Roaccutane stiind ca nu o sa mai am alti copii, nicioadata nu as pune in pericol sanatatea copiilor mei. Fiecare face cum doreste, dar eu sfatuiesc orice femeie care citeste acest blog si vrea sa urmeze un tratament cu Roaccutane sa ia in considerare ca nu se stie cat timp dupa intreruperea tratamentului efectele teratogene pot aparea si sa aleaga acest tratament doar dupa ce au hotarat ca nu vor mai avea copii.

        • Buna, as vrea sa spun ca sunt oarecum fara speranță deoarece nu stiu daca îmi va trece sau nu acneea.. iau tratamentul de 2 luni cu Sotren si am uscaciunea buzelor, uscaciunea pielii si sensibilitatea acesteia insa efecte pozitice nu mi-au aparut ba chiar parca mi-au explodat mai multe. Pot spune ca acum am o acnee severă si rosie „de toata frumusetea”. Nu stiu ce sa mai fac; continui, sper la o minune.. Va rog sa ma sfătuiți cu ce as putea sa fac

          • Sabina,
            Trebuie sa stai de vorba cu medicul care urmareste evolutia ta si mai ales sa te asiguri ca ai o rutina corecta in timpul tratamentului. Sa nu uiti ca aplicarea protectiei solare este obligatorie, in fiecare dimineata.
            Mai mult, trebuie sa iti faci analizele corecte, in unele cazuri isotretinoinul administrat oral chiar nu este solutia ideala.

  • Hehe cum s-a nimerit sa scrii tocmai dupa Roaccutane 🙂
    Iau acest medicament de doua luni de zile, initial am fost speriata sa il iau mai ales de lista foarte lunga de efecte secundare. Din momentul in care mi-a fost prescris pana sa il iau am stat vreo 2 saptamani sa ma gandesc. (asta din cauza ca am si fost plecata in vacanta).
    Am citit foarte multe informatii pe net, si din cate stiu eu as avea cateva observatii:
    Doza maxima este de 1mg pe kg. Am citit in mai multe locuri ca daca vrei sa fie cel mai eficient tratatementul trebuie sa iei doza maxima timp de 4-6 luni.
    Unele persoane nu suporta doza maxima de aceea de obicei se incepe tratamentul cu 0.5 mg pe kg.
    Eu desi am ajuns la a 3-a reteta, nu am primit inca doza maxima.
    Din cate stiu eu nu este recomandata nici o forma de exfoliere + epliare cu ceara + threading (si cred ca nici macar pensarea). N-am incercat nici un fel de scrub, cel pe care il recomanzi tu, mie personal cred ca mi-ar face rau.
    Cat despre experienta mea cu medicamentul:
    Aici tratementul este dat numai pentru maxim de 28 de zile + reteta nu poate fi data decat daca ai facut analize cu cel mult 3 zile (sau ceva de genul asta) inainte sa fie eliberata reteta.
    Cea mai mare bataie de cap pe care o am cu medicamentul asta? Trebuie sa merg de doua ori la spital la 28 de zile (o data pt analize + o data pt reteta).
    Mi s-a uscat pielea ingrozitor, mai ales in prima saptamana, dar cu hidratarea potrivita acum este mult mai bine.
    Buzele sunt extrem de uscate, oricat de mult petroleum jelly folosesc.
    Alt efect secundar este ca la efort fizic nu mai rezist la fel ca inainte, nu stiu cum sa descriu, imi „amortesc” muschii.
    In rest, pielea mea s-a „curatat” instant dupa 1-2 sapt de tratament – singura problema pe care o am acum sunt cicatricile ramase.
    Totusi vreau sa continui tratamentul pana la 6 luni, cum ziceam, informatiile pe care le am spun ca tratamentul e mult mai eficient in randul care iau tratamentul complet (4-6 luni).
    Eu as recomanda medicamentul oricui are probleme cu adevarat grave si alte forme de tratament nu au avut succes. Si as recomanda sa citeasca tot ce pot citii pe net inainte de a il lua. (de ex pe acne.org au un thread pt experiente pozitive si altul cu experiente negative. Cel cu exp negative e super scary, dar trb sa stii dinainte la ce sa te astepti).

    • Buna Diana,
      Pentru buze trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si multe produse hidratante, petroleum jelly cu siguranta nu te prea ajuta. Am un articol despre produse pentru buze poate te inspira. In timp insa buzele nu vor mai fi atat de uscate si in timp se vindeca si colturile buzelor care pot sangera in timpul tratamentului.
      Scrubul cu zahar pudra e cel mai bland, dar daca esti sensibila trebuie sa il testezi pe o portiune mica. Te ajuta sa indepartezi mai repede celulele moarte de la suprafata pielii.
      Si amorteala muschilor trece dupa 8 saptamani.
      Intr-adevar sunt foarte multe grupuri de genul acesta, unele cu cazuri fictive, altele cu cazuri reale. Cunosc medicamentul si cunosc cercetari reale pe marginea lui, dar despre asta si despre chestiile super scary in articolul viitor.

  • Buna. Cunosc, am folosit:). Nu am avut probleme cu depresia absolut deloc in timpul tratamentului. Dar am acum, la 2 ani dupa intrerupere, pentru ca situatia este exact la fel ca inainte de tratament. Am avut pielea de pe fata foarte uscata, dar aveam grija sa o hidratez- asta a fost singura neplacere pe care am avut-o eu. Dar, in cazul meu, a fost o rezolvare temporara si nu as mai repeta experienta din mai multe motive. Nu mai am incredere in niciun tratament, am considerat ca daca voi trece prin asta, va fi sacrificiul suprem :)(ma refer la eventualele efecte „nedescoperite” inca) si nu va mai fi nevoie de un altul. Am citit pe site-ul tau de produsele PC’s si mi-am comandat cateva- pentru ca ceva trebuie sa fac macar sa temperez monstrii astia.

    • Din cate am inteles sansele sa nu mai revina de loc acneea sunt de 50%. La multe persoane revine o forma mai usoara, iar altii sunt ca tine…
      Asta e si teama mea dupa ce termin tratamentul, sa nu ajung in acelasi loc.

  • Vad ca in articolul tau nu apare nicio informatie legata de interactiunea Roaccutane cu anumite antibiotice. La inceputul tratamentului am semnat ca nu voi folosi tetracicline si alte cateva, pentru ca in combinatie pot genera tumori cerebrale. Ai vreo informatie in acest sens? Si, o alta ‘sperietoare’, daca te ranesti pielea se cicatrizeaza greu sau deloc.

    • Buna Lorelei,
      Scrie in prospect ca in timpul tratamenului nu trebuie sa utilizati tetraciclina. Antibioticul cel mai comun care contine tetraciclina este doxiciclina, dar nu se mai prescrie pentru ca are prea multe reactii adverse si pentru ca este un antibiotic de generatie veche la care germenii fac rezistenta rapid. Trebuie tinut seama si de acest avertisment si de multe altele pe care nu le-am amintit pentru ca sunt foarte bine descrise in prospect.
      Nu am citit niciodata oficial informatia ca Roaccutane ar putea provoca tumoare cerebrala la interactiunea cu tetraciclina, iar in mod neoficial am auzit altele si mai rele, dar fara nici o baza reala. Ce iti pot spune cu siguranta este ca la interactiunea cu tetraciclina in forma de crema pielea sufera o reactie alergica destul de urata, dar despre asta o sa va povestesc in alt articol.
      Cicatrizarea tine mai mult de timpul de regenerare a pielii fiecaruia, dar Roaccutane influenteaza pentru ca in timpul tratamentului pielea se fragilizeaza, in special in primele 4 luni insa si aceasta fragilitate depinde foarte mult de ingrijirea acordata pielii in timpul tratamentului si de textura pielii avuta inaintea tratamentului. Din punctul meu de vedere fiecare pacient va reactiona diferit la Roaccutane asa cum reactioneaza la orice produs de tratare a acneei.

  • Buna Corina,
    se pare ca m-am bucurat inainte de vreme. De ieri iarasi m-am trezit cu trei musafiri mari si durerosi sub piele. Se pare ca treaba cu pasta de dinti a fost doar temporara. Ma conving oricum tot mai mult ca ce am eu nu este acnee deoarece nu se comporta ca si acneea, pustulele ies doar in jurul gurii, de obicei sunt sub piele si in rest tenul meu este perfect normal, nu am exces de sebum, nu am pori mariti. Mi-as face niste analize dar in Cluj nu stiu sa fie clinici si nici nu stiu ce analize trebuie sa fac ca sa descopar ce am, poate daca ma ajuti cu denumirea analizelor o sa stiu exact ce sa caut. Oricum daca nu reusesc sa le tin sub control o sa incep iarasi anticonceptionale deoarece ma deprima enorm sa imi vad fata din nou afectata. Nu stii in afara de acnee ce ar putea fi si ce tratament as mai putea incerca? Multumesc mult de ajutor

    • Buna Lavi,
      Cel mai bine ar fi sa faci un tratament potrivit pentru afectiunea ta si pentru asta ai nevoie de un examen bacteriologic din pustule. Sa ceri si analiza de demodex.

  • Buna Corina. Nu se mai prescrie Doxiciclina? Mie mi-a fost recomandat saptamana trecuta, 10 zile 1pastila/zi. Poti detalia care sunt reactiile adverse? Am cautat pe net dar nu am gasit nimic relevant.
    Multumesc.

    • Buna Deni,
      Eu am observat ca se evita acest antibiotic in ultimul timp, nu contest insa decizia medicului tau de a-ti prescrie doxiciclina, el te cunoaste, eu nu. Reactiile adverse le gasesti in prospect.

    • Buna,

      Am folosit doxiciclina timp de 8 zile,nu am rezistat inca 2 asa cumprescrie medicul deoarece am facut reactie adversa(dificultate in vorbire,respiratie,masticatie).
      Folosesc decat Mask plus gel,dar se pare ca efectele pozitive intarzie sa apara.
      Nu mai stiu ce sa fac sa scap de acneea vulgara pe care o am.
      As incerca Ro-accutane dar mi-e un pic teama deoarece nu am inteles daca este antibitotic sau nu(alergie la antibiotice).
      Va rog ajutati-ma cu un sfat,ce sa mai folosesc.

  • Folosesc Roaccutane de 3 luni, am doza maxima acum, intradevar depresiile le aveam cand aratam ca inainte de medicamnet, acum nu pot decat sa fiu fericit. De aparut nu mi-au mai aparut insa am niste rani ce se vindeca f.greu. Nu pot iesi fara fond de ten. Acum am ceva ce imi da speranta ulei de oregano salbatic si argint coloidal. Se pare ca ar vrea sa se vindece, dar ma tem de interactiunea lor cu Roaccutane. Stiti ceva despre asta? Si as vrea o recomandare pentru spalarea tenului, avand in vedere ca nu am si nu am avut niciodata ten gras, iar din pustule a fost identificat stafilococ epidermidis. Am folosit Keracnyl gel si Teen derm dar simt ca ard. Multumesc din suflet pentru bunatatea de care dati dovada. Am 18 ani si sunt baiat.

    • Buna axi,
      Pentru rani iti recomand ceva ce functioneaza. Peelinguri superficiale cu AHA sau BHA. Poti citi despre ele pe blog in sectiunea de exfoliere.
      De asemenea poti citi articolul despre cicatrici post acneice, te ajuta cred.
      Cand a fost indentificat stafilococ epidermidis, inainte sau dupa tratament? Pentru spalarea tenului ai nevoie de ceva foarte bland, fara iritanti. Pe site sunt mai multe liste de produse recomandate, cauta produse de curatat tenul solubile in apa. Poti citi si articolele din sectiunea curatare ten.

  • Stafilococul epidermidis a fost identificat inainte de tratamentul cu roaccutane, cand toate celelate tratamente (zineryt, retin-A, antibiotice, detoxfinate) nu au avut nici un efect, un medic a avut ideea sa recoltam din pustula si sa facem o antbiograma. Nici vaccinul stafilococic nici antibioticele recomandate de antibiograma nu au folosit decat pe durata tratamentului. Atunci medicul de familie mi-a scris Roaccutane in forma o luna 3, o luna 2 si o luna 1. Nici o schimbare. Disperarea m-a trimis la un doctor dermatolog femeie care m- a inteles fata de doctorii barbati si mi-a spus ca doza a fost prea mica, recomandandu-mi in functie de kg(80) 6 pe zi. Intradevar sunt la sfarsitul primei luni de 6 , cosuri nu au mai iesit dar nu se vindeca cele vechi, curge un lichid mai tot timpul, pe acestea as dori sa nu le agresez. O sa citesc despre peelingurile cu AHA sau BHA, si o sa-mi iau ceva de curatat solubil in apa. Sper sa reusesc, m-am gandit ca doar femeile sunt capabile sa ma ajute. Inca o data multumiri multe!

  • Si eu am facut tratament cu Roaccutane 3 luni, o pastila pe zi. Tratamentul l-am intrerupt acum vreo 4 ani, a functionat de minune, fata mea era curata-curata, insa la vreo 2 ani de la intreruperea tratamentului problema a revenit. Acum urmez sfaturile tale (exfoliere, brevoxyl, ulei de jojoba) si ma pregatesc pt peeling TCA. Pielea arata decent.
    Pe durata tratamentului nu am avut nici stari dubioase, nici depresii; am resimtit in schimb uscaciunea generala (inclusiv a pielii de pe fata, lucru pe care il consideram aproape imposibil).
    Dr. dermatolog la care merg, mi-a sugerat ca dupa ce fac bebe (sper ca sunt in faza safe, avand in vedere ca au trecut totusi 4 ani), sa incep sa iau sistematic Roacc, cam 1 luna in fiecare iarna. Din punctul dumneai de vedere aceasta ar fi metoda cea mai la indemana pentru a tine acneea sub control. Sa vedem, voi considera si aceasta optiune, dar doar dupa bebe.

    • Buna Madalina,
      Interesanta parerea medicului de a lua 1 luna iarna roaccutane. Sa o intrebi daca mai are pacienti cu o schema de tratament de genul acesta si ce rezultate au avut pe termen lung.
      Nu zic ca nu e buna ideea, dar cred ca vei fi putin cobai pentru ca nu sunt studii facute pe astfel de schema.
      Daca o urmezi ar fi interesant daca 4 saptamani au fost suficiente sau mai bine 6-8 saptamani pe an.

  • Nu mai am din ce pustule sa fac analiza pentru ca intre timp s-au retras din nou si nu dau semne de recidiva. Am comandat exfoliant 2% BHA de la Paula si toner, hidratez dupa si se pare ca reactiile pozitive au inceput sa apara, sper doar sa nu fie ceva de moment iar in cazul in care e doar de moment o sa recurg la analize. Multumesc mult pentru raspunsuri si pentru toata munca ta de aici care e atat de folositoare.

  • Imi par f credibile comenturile de sus. As vrea sa incerc si eu roaccutane dar am o retinere, si nu stiu dc. ce ma sfatuesti? Am incercat atatea tratamente incat nu mai am incredere in nici un tratamen.

    • Buna Florina,
      Sfatul meu este foarte simplu: citeste toate articolele despre Roaccutane de pe site-ul meu si comentariile. Citeste apoi mai multe date pe site-uri de medicina si cateva forumuri cu povestile fetelor. De fiecare data sa fii atenta la modul lor de folosire al medicamentului.
      Nu stiu daca ai copii sau nu, dar eu inainte de a lua Roaccutane am hotarat ca 3 baieti sunt suficienti 🙂 Ca mama as sfatui orice femeie sa isi puna intrebarea daca merita riscul? Din tot ce am citit pana acum (si am citit foarte mult pe site-uri medicale) nu se stie cu exactitate cat timp are efect in corp acest medicament, este prea nou si nu are suficiente cercetari.
      Daca inca mai doresti sa il folosesti te sfatuiesc sa consulti un dermatolog in care ai incredere si care sa cunoasca foarte bine medicamentul.
      Dupa ce ai aflat toate de mai sus hotarasti singura ce vei face in continuare.
      Cam asta am facut eu, mai putin consultul cu dermatologul. Mi-a trebuit mai multe luni sa citesc toate cele de mai sus.

      • Eu as mai adauga ceva la sfatul Corinei.
        Spui ca ti-ai pierdut increderea in orice tratament, dar ai incercat toate posibilitatile? Ai incercat sfaturile Corinei legate de rutina zilnica pt ten acneeic, impreuna cu breoxyl sau antibiotice?
        Ai folosit corect aceste tratamente?
        Daca da, atunci probabil Roaccutane este urmatoarea optiune DAR nu lua decizia fara sa te documentezi. (dupa cum ti-a fost si sugerat).

      • Bună! Am luat si eu roacutanne 2 ani, ultima doza.fiind in mai 2015. Acum sunt insarcinata in 2 luni, dupa 3 ani de la încheierea tratamentului.
        Sunt f panicata, cunoașteti cazuri similare, daca.s.au nascut copii sanatosi dupa 2, 3 ani de tratam cu roaccutane? Mulțumesc

        • Andra, nu te ingrijora in legatura cu tratamentelele cu Roaccutane. Personal nu cunosc mamici dupa Roaccutane si nici nu exista studii care sa arate o probabilitate de efecte teratogene dupa trei ani de la administrarea medicamentului (cel putin eu nu cunosc). Exista cazuri de efecte teratogene in sarcini dupa trei saptamani de la intreruperea tratamentului, exista statistici oficiale si pe internet. Pentru tratament administrat in primul trimestru al sarcinii, riscul de efect teratogen asupra fatului este 30%.
          Parerea mea este ca potentialul teratogen al Roaccutanului dupa trei ani este neglijabil in comparatie cu teratogenii cu care putem fi in contact in timpul sarcinii. Teratogenii cunoscuti, lista de pe health.com, este si isotretinoin in lista: angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors, such as Zestril and Prinivil, alcohol, aminopterin, androgens, such as methyltestosterone (Android), busulfan (Myleran), carbamazepine (Tegretol), chlorobiphenyls, cocaine, coumarins, warfarin (Coumadin), cyclophosphamide (Cytoxan), danazol (Danocrine), diethylstilbestrol (DES), etretinate (Tegison), isotretinoin (Accutane), lead, lithium (Eskalith), mercury, methimazole (Tapazole), methotrexate (Rheumatrex), penicillamine (Depen, Cuprimine), phenytoin (Dilantin), phenobarbital (Solfoton), propylthiouracil (PTU), prostaglandins, radioactive iodine, tetracycline (Sumycin), tobacco, trimethadione (Tridione), valproic acid (Depakene).
          Eu nu sunt medic, sunt mama si stiu doar ca nu este nevoie sa te ingrijorezi inutil. Cel mai bine incearca sa discuti cu medicul tau despre acest lucru sau cu un medic in care ai incredere si care iti poate da raspunsuri de specialitate. Sunt sigura ca vei avea o sarcina usoara si un copil sanatos.

    • Am luat Roacutan. Problema cu acneea s a rezolvat dar fără hepatoprotectoare mi a afectat zic eu ficatul. Nu prea suport de atunci (13 ani) mirosuri puternice, nici măcar de parfum . Recunosc nu am avut o alimentație sănătoasă. Deci atenție la aspectul acesta !

  • ..Am reteta de roaccutane din decembrie pe masa…
    nu m-am putut hotara.
    ASA AM AJUNS SA CITESC SI BLOGUL ACESTA…
    N-AM CITIT JURNALE MEDICALE…prospect, forumuri, pareri…
    Am mai luat acun 4 ani, dar problema ( sebummul) a revenit mai accentuata.
    O intrebare”mi-a fost recomandat 3 luni cate 2 pastile pe zi…oare e suficient?
    Tu spui ca ai luat 10 luni…efectele adverse au durat 4 luni…mai mult cu o luna fata de durata tratamentului prescris mie….
    Care este durata minima de tratament cu efect?

    multumesc.

    • Buna Ligia,
      Daca ai citit prospectul stii ca acolo exista un calcul pe care ei il recomanda: 0.5mg/kg/zi timp de 16-24 saptamani. Eu am avut atunci 50 de kg, am luat 2 pastile pe zi.
      Nu stiu daca este suficient sau nu, medicul tau decide acest lucru, iar tu ar trebui sa il vizitezi pentru un nou control dupa 3 luni pentru a prelungi tratamentul (daca e nevoie). In articolele din jurnalele medicale se spune ca un nou tratament se poate incepe dupa 8 luni de la incetarea primului si ca poate avea fi prescris pentru mai mult timp decat prima data.
      Nu exista durata minima de tratament cu efect, fiecare reactioneaza altfel la acest tip de medicament. Ai citit toate 3 articolele despre Roaccutane?
      Roaccutane micsoreaza glandele sebacee, dar el nu regleaza productia de sebum, de aceea cand glandele isi revin la forma initiala, excesul de sebum reapare.
      Excesul de sebum se datoreaza dereglarilor hormonale, mai precis a testosteronului.

  • Buna Pasagera! Eu innainte nu aveam acnee, dar in ultimele cateva luni au inceput sa imi apara cateva cosuri si din cand in cand puncte negre pe fata, le-am tratat, dar dupa aceea au inceput sa imi apara mai multe, in special in zona barbiei si pe frunte. As avea o curiozitatea daca este bun produlsul „Poactiv solucion” si daca se gaseste la noi in Romania ( fiind un produs din SUA), sau daca ai dori sa-mi spui un alt produs pentru aceasta afectiune. Multumesc mult!
    P.S.: Pielea fetei o am putin uscata!. 😀

    • Buna Madutza,
      Nu cunosc produsele Proactiv solucion si nu am timp sa caut/verific ingredientele insa o poti face chiar tu. Am scris mai multe articole care descriu ingredientele necesare pielii ca sa ameliorezi pustulele.
      Pentru acnee nu exista un singur produs, citeste te rog articolele Si totusi cum ne vindecam afectiunile cutanate?, Rutina zilnica, etc.

  • Hei,am inceput un tratament cu roaccutane si l.am urmat timp de o luna, dupa aceea, am efectuat analizele si am avut transaminazele cam de 3 ori peste normal, am oprit tratamentul la sfatul medicului ca sa nu imi afecteze mai mult ficatul, dar consumasem alcool in perioada aceea pentru ca s.a intamplat in timpul noptii de revelion si nu imi dadusem seama atunci,pe langa asta nici nu luasem hepatoprotectoare si banuiesc ca de acolo s.au tras toate astea. Dupa o pauza de 2 saptamani de la tratament, transaminazele si.au reluat cursul normal,asa ca am reinceput tratamentul cu roaccutane,acum iau si 3 pastile de liv52 in timpul zilei pentru a.mi proteja mai bine ficatul. O singura nelamurire as avea,as vrea sa ma inscriu la sala incepand undeva luna asta, si nu sunt sigura daca este ok, nu vreau sa depun chiar mult efort fizic,dar urasc sa fiu sedentara asa ca vreau sa fac niste miscare,respectiv 20 de minute de banda si poate putine exercetii pentru abdomen . Crezi ca ar dauna? Mi.e teama sa nu imi obosesc ficatul mai rau in conditiile in care este si asa un pic sensibil de la tratament.

    • Buna Cristina,
      Eu am facut sport, dar nu am avut probleme cu transaminazele. Cred ca depinde de fiecare persoana, la sala unde ma duc este o antrenoare de arte martiale care face in continuare sport.
      Mi-am intrebat si antrenoarea si ea zice sa incepi prin a merge repede pe banda si treptat sa ajungi sa alergi si sa faci abdomene, cu conditia ca in tot acest timp analizele ficatului sa fie ok.
      Am folosit si eu hepatoprotectoare, dar am o prietena buna medic rezident care mi-a spus ca eficienta lor asupra protectiei ficatului in cazul in care acesta este foarte solicitat de diverse substante (alcool, medicamente, etc) este destul de scazuta, mai ales daca nu sunt urmate indicatiile de dozare. In timpul tratamentelor care solicita ficatul cea mai buna metoda de a-l proteja este o alimentatie cat mai sanatoasa (fara alcool, cafea, prajeli, etc).
      In afara de Liv52 am luat Essentiale, le alternam, dar nu am luat niciodata mai mult de 3 pe zi, desi pe prospecte se recomanda 2,3 tablete de trei ori pe zi.
      Ar fi bine sa intrebi si medicul daca poti sa faci sport, antrenoarea mea nu stie ce este Roaccutane, a raspuns bazandu-se doar pe analiza cu transaminazele marite si pe solicitarea ficatului de catre un tratament medicamentos.

  • Buna Pasagera,
    am si eu o intrebare: ai facut cumva medicina daca afirmi ca afectele adverse sunt mult exagerate? intreb sincer, fara rautate. am avut cateva dintre reactiile rare-f rare la maximum o saptamana dupa ce am inceput tratamentul; dupa 3 saptamani am intrerupt tratamentul si reactiile adverse au inceput sa se amelioreze. mi se pare criminal sa nu informezi pacienta ca o sarcina ar trebui evitata cel putin 1-2 ani pentru ca riscul de malformatii ale fatului sa se aproprie de 0.

    • Buna Criss,
      Nu stiu ce are medicina cu efectele adverse, eu ma refer la efectele adverse usoare (asupra pielii, parului, etc), nu ma refer la efectele adverse teratogene ale medicamentului care sunt, din punctul meu de vedere, mai mult decat grave. (Voi face acest lucru mai clar in articol, iti multumesc de atentionare).
      In toate cele trei articole despre Roaccutane am descris mai multe reactii adverse si ele pot fi intradevar, foarte severe, depinzand de la persoana la persoana, reactiile organismului la substante chimice este diferit. Ma bucur ca reactiile tale adverse s-au ameliorat si in timp sper ca ele sa dispara complet, in cazul meu asa s-a intamplat. Au trecut multe luni, dar pot spune ca parul s-a regenerat cel mai greu, din fericire acum am parul sanatos (a ajutat mult si faptul ca am renuntat la decolorarea lui).
      Da, sunt medici care nu informeaza pacientele de riscurile teratogene pe termen lung, nu sunt atat de stricti ca cei din SUA sau UK (cunosc regulile aplicate in acele tari pentru eliberarea medicamentului si mai ales seriozitatea cu care medicul trateaza un pacient caruia ii prescrie Roaccutane). Sunt convinsa ca si in Romania exista medici foarte atenti cu pacientii, chiar si medici care refuza sa recomande medicamentul din cauza efectelor teratogene (asa cum am si afirmat in articol).
      Nu sunt medic (descrierea mea este in pagina About), nu recomand acest medicament nimanui (tocmai pentru ca nu sunt medic si nu imi permit sa fac o recomandare de acest gen), fiecare dintre noi trebuie sa cantareasca bine avantajele si dezavantajele folosirii acestui medicament si apoi sa apeleze la un medic pentru a urma un tratament corespunzator care sa includa analize de sange, metode contraceptive, ingrijire potrivita a tenului, etc.
      Am scris aici parerea mea despre efectele teratogene: „În acel moment știam că nu voi mai avea alți copii și sincer nu aș fi urmat un tratament cu Roaccutane dacă mi-aș fi dorit să fiu din nou mamă pentru simplu motiv că eu nu cred că știe cineva cu adevărat cât timp după întreruperea tratamentului se menține în organism efectul teratogen al isotretinoinului. Așa cum am spus în articolele despre Roaccutane, părerile despre acest subiect sunt împărțite.”
      Multa sanatate!

  • Buna seara,

    Am descoperit blogul de cateva zile si nu ma mai satur de citit, iar subiectul acnee ma intereseaza in mod special. Pentru inceput, imi cer scuze daca nu scriu la topicul care trebuie. Si acum sa va spun cate ceva despre problema mea, poate ma puteti indruma in vreun fel.

    Am 23 de ani si sufar de acnee de 5 ani. Dupa multe vizite la medici, multi bani dati pe tot felul de creme cu rezultate indoielnice, am ajuns sa fac o ecografie si s-a dovedit ca am ovare polichistice. Mi s-au dat anticonceptionale (Melleva 35) si le-am luat 2 ani. Aspectul tenului s-a imbunatatit, nu era perfect, fiindca am ramas cu multe pete, dar macar scapasem de cosuri. Dupa 2 ani, am facut din nou ecografie, nu mai apareau chisturi pe ovare si am decis sa intrerup anticonceptionalele. La 3 luni dupa intrerupere au revenit cosurile si problemele mele odata cu ele. Am reluat tratamentul cu anticonceptionale de 1 an. Aspectul tenului s-a mai imbunatatit, doar in perioada menstruatiei mai apar 1-2 pustule. In schimb, m-am pricopsit pe maxilar cu niste puncte in piele, foarte inestetice, mai ales cand ma dau cu fond de ten. Dermatoloaga mi-a zis ca de ele scap doar la cosmetica. Zis si facut! M-am dus la cosmetica pentru prima oara, am stat o saptamana cu fata umflata, doar sa scap de punctele astea care imi dau batai de cap. Am scapat de ele, doar ca dupa o saptamana s-au format pe celalalt maxilar. Nu stiu ce sa fac, cum sa scap de ele, am acasa tot felul de creme, de la Isotrexin, Brevoxyl, Eryfluid, pana la produse naturiste de la Hofigal, dar parca nimic nu functioneaza. De cateva zile am inceput sa citesc despre tratamentul cu Roaccutane. M-au speriat efectele adverse si „explozia” de cosuri de care am tot auzit ca apare la inceputul tratamentului, dar daca asta e solutia, o s-o fac.

    Astazi mi-am cumparat Lysapha Cicapeel de la SVR pentru pete. Dermatologul mi-a zis ca e posibil sa functioneze si pentru punctele in piele pe care le am eu, dar nu mi-a dat sperante prea mari. Cunoasteti vreun alt tratament, alta metoda de a scapa de aceste puncte?? Va multumesc!

    Mult bine tuturor,
    Madalina.

    • Buna Madalina,
      In primul rand Roaccutane este o solutie extrema si inainte de a folosi acest medicament iti recomand sa citesti toate articolele despre el din acest site si din alte site-uri. Nu stiu cum arata aceste puncte despre care vorbesti, dar o rutina zilnica de ingrijire care sa contina curatarea tenului, protectie solara, exfoliere chimica, hidratare si daca este nevoie un tretinoid aplicat local este, de cele mai multe ori, tot ce are nevoie tenul pentru ameliorarea formelor usoare de afectiuni cutanate. Poti citi articolele din site despre fiecare pas din rutina si articole despre rutina zilnica.
      Imi este insa foarte greu sa iti dau un sfat clar fara sa vad cum arata afectiunea ta. Saptamana viitoare cand ma voi intoarce in Timisoara voi pune la dispozitie un mail(formularul de contact nu functioneaza de o vreme) si probabil un numar de telefon la care pot fi gasita, iar pentru sfaturi cosmetice (gratuite bineinteles) pot fi contactata sau ne putem chiar intalni.

  • buna ziua!
    Problema mea cu acneea a inceput acum aprox 3 ani cand am fst la mare si am luat un microb din apa..timp de 2 ani am incercat diferite produse (fara sa consult un medic specialist ci doar dr de familie) printre care zineryt, dar nu au avut nici un efect. Partea urata e ca acneea imi aparuse pe sani ceea ce era f inestetic mai ales ca a trebuit sa renunt la multe haine decoltate, inclusiv sa merg la plaja.Anul trecut in sept am mers la dermatolog si mi’a prescris Sotret 20 timp de 6 luni.Acum am terminat tratamentul dar am ramas cu semne gen cum sunt cele de la varicela si sincera sa fiu nu imi mai suport acesta parte a corpului.Momentan locuiesc in italia,iar in medicii de aici nu ma incred..as vrea sa stiu ce tratamente se pot face in acest sens?mentionez ca,mai nou, sunt alergica la antibiotice..dupa cat timp pot ramane insarcinata?..va multumesc frumos!

    • Buna Iulia,
      Nimeni nu iti poate spune cu exactitate cat timp are efect in organism isotretinoinul. Eu am luat acest medicament stiind clar ca nu voi mai face copii. Multi medici din Romania spun ca trebuie asteptat cel putin 2 ani de la data terminarii tratamenului cu Roaccutane.
      Pentru cicatrici poti folosi peelinguri cu acizi, am scris un articol despre peelinguri. Retinoizii aplicati local te ajuta de asemenea, poti citi articolul dedicat lor.

  • Buna seara din nou,

    A trecut o luna si abia acum am vazut raspunsul pe care mi l-ati dat mai sus (17.1). Va mult mult pentru asta!
    Am renuntat la ideea de a urma tratamentul cu Roaccutane, ma inspaimanta ideea ca nu se stie cat timp are efect in organism isotretinoinul. De asemenea, pica ideea cu intalnitul, din pacate, pentru ca eu sunt din Bucuresti, nu din Timisoara. Dar poate o sa fac niste poze, sa vedeti exact despre ce e vorba. M-am tot uitat pe site, am citit „Tipuri de acnee” si cred ca ma incadrez in prima categorie: acnee comedoniana-puncte albe. Dimensiunile punctelor variaza.

    Mi-am luat inima in dinti si am inceput sa mai sparg/storc eu din aceste puncte care se aflau sub piele, Stiu ca nu trebuia s-o fac, dar eram disperata cu obrajii si maxilarele plini de asa ceva. Bun, am spart cate punctulete am putut, am aplicat dupa aceea lotiune cu propolis, o crema hidratanta cu propolis de la Forever si a 2-a zi tenul meu arata mult mai bine! Mai am si acum astfel de puncte sub piele, dar nu pot fi stoarse, am incercat asta delicat si nu a iesit nimic. Pentru acestea din urma lotiunea cu propolis si Brevoxylul n-au niciun efect. Probabil ca dureaza mai mult pana se formeaza ceva inauntru si pot sa storc. Ele se tot formeaza, as vrea sa stiu cauza, poate fac eu ceva gresit.. poate ciocolata in exces 🙂

    Am tot citit pe net despre produsele de la Ardes Cometics. Ati auzit de ele, ce parerea veti? Eu mi-am cumparat: Crema propolis ( propolis, vitamina E, ulei de măsline, ulei de germeni de grîu, ulei de floarea soarelui), Gel scrub pt ten gras (AHA, acid glicolic şi brusture), Lotiune tonica cu propolis fara alcool si Lapte demachiant cu propolis.
    De’a lungul timpului am strans foarte multe produse pentru fata, incat nici nu mai stiu ce sa folosesc!

    • Buna Madalina,
      Vorbeste-mi te rog la per tu.
      Pentru acnee comedoniana cu puncte albe nu ai nevoie de Roaccutane, bine ai facut ca ai renuntat la ideea de a urma tratamentul.
      Unele puncte albe nu pot fi extrase prin presiune, dar pot fi extrase in cadrul unui cabinet cosmetic asa cum ai facut si in trecut, iar pentru prevenire poti folosi exfolianti (sunt mai multe articole in site despre exfoliantii chimici, te incurajez sa le citesti).
      Bineinteles exfoliantii nu pot fi folositi doar ei, ai nevoie de o rutina zilnica care sa contina: curatare, exfoliere, hidratare si protectie solara in fiecare zi din an.
      Nu cunosc produsele Ardes, nu pot spune nimic despre un produs fara sa ii cunosc intreaga lista de ingrediente.
      Gelul scrub nu este exfoliant chimic decat daca are PH-ul necesar si ma indoiesc ca un produs sa fie si scrub si exfoliant chimic.
      Te incurajez sa citesti mai multe articole din blog, gasesti toate informatiile necesare. Daca ai nevoie de ajutor suplimentar sunt aici.
      Citeste te rog si Disclaimer, iti multumesc.

  • Buna,
    Eu am luat 6 luni rouaccutane,( 2 luni o pastila, 4 luni 2 pastile, si in ultimile trei luni am adaugat si un protector hepatic) iar acum, la 1 luna dupa incheierea tratamentului, mi-au reaparut cosurile pe obraji! Azi am scos rezultatul analizelor (colesterol, trigliceride si lipide) care este foarte bun:)( macar atat:)). Mentionez ca nici inainte nici in timpul tratamentului nu mi-am facut analize!( Ceea ce nu e deloc indicat)
    Urmeaza sa merg la ginecolog si la endocrinolog, pt ca rouaccutane nu mai am de gand sa iau!!! Cosurile reapar oricum:))

    • Buna Oana,
      Roaccutane are o probabilitate de a trata acneea de peste 80%.
      Abordarea ta de a gasi cauza acestor probleme este corecta, iar hotararea de a lua Roaccutane sau nu e clar personala, e bine sa faci asa cum simti tu.
      Iti doresc multa sanatate si sper sa rezolvi afectiunea cutanata cu care te confrunti in cel mai scurt timp.

      • Hello,
        In continuarea mesajului de mai sus:)):
        Ramasesem „la o luna dupa incheierea tratamentului”…Dermatologul mi-a recomandat marirea dozei la 3 pastile/zi timp de o luna! Si atat a fost tot tratamentul! Azi sunt super multumita, cand imi mai apare cate un cosulet, zambesc si multumesc Domnului ca nu sunt mai multe:)!
        In ceea ce priveste tratamentul endocrinologic, cred, ca acesta a venit in completarea tratamentului cu roaccutane! Valoarea testosteron-progesteron marita, plus ovare polichistice:D Medicul mi-a prescris Yasmine, pe care le administrez de anul trecut din iunie.
        Sper sa fiu complet vindecata si sa nu recidiveze dupa 2 ani, asa cum am citit in multe postari, ale altor fete!
        Mersi:*

  • buna si yo fac tratament cu roaccutane de 9 luni + creme la roche posay +gel +scrub si sunt multumita mai am inca 3 luni de tratament dupa care urmeaza o pauza si un peeling.parerea mea sunt prea pesimisti cd vine vorba de roaccutane yo am facut depresie cd am vazut ce buboaie avem pe fata nu cd am luat roaccutane care mau facut bn dar ma rog sunt destui lasi in lume… frate fruntea sus si curaj asta este si cu acnee tot oameni suntem. Yo SUNT O DOAMNA CE ACNEEA MEA :)) VIVA ROACCUTANEEEEEE

  • Buna in ce masura afecteaza ochi roaccutane, pe mine intereseaza special acest aspect pt ca am miodezopsii sau un denumirea populara „folocane” la ochi.

    • Buna Burghy,
      Roaccutane usuca mucoasa ochilor, poti folosi lacrimi false pentru a ameliora acest aspect. Eu nu am simtit acest efect advers. De asemenea afecteaza vederea pe timp de noapte, eu evitam sa conduc noaptea. Nu cunosc afectiunea de care suferi, cred ca un oftalmolog te poate ajuta mai mult.

      • poti recomanda te rog un produs?
        sprayurile pentru ochi (optrex actimist de exemplu) ar fi bune? imi este extrem de frica de orice imi intra in ochi, nu pot sa folosesc picaturi si nimic care presupune sa imi intre in ochi

        • Ioana, Optrex ActiMist Spray este pentru pleoape, nu pentru mucoasa ochilor. Te rog vorbeste cu medicul dermatolog care a recomandat tratamentul si cere solutii pentru efectele secundare observate. Daca pleoapele sunt uscate poti folosi un spray ca Optrex, atata timp cat te asiguri ca nu contine iritanti (nu am gasit lista de ingrediente). Nu uita, in timpul tratamentului cu Roaccutane trebuie sa aplici protectie solara si in jurul ochilor. Daca folosesti spray in timpul zilei vei indeparta protectia solara, e nevoie sa reaplici produsul tau cu SPF>

  • Buna,

    Am aproape 25 de ani si ma confrunt cu acneea de la varsta de 8 ani (!!!). Si nu orice fel de acnee, ci una severa, la inceput s-a manifestat fulgerator, eram in clasa a 2-a si invatatoarea mi-a dat o palma pe motiv ca nu ma spalam pe fata si din cauza asta fata mea era plina de bube. Bube mari, purulente, dureroase, cu care m-am confruntat pana acum un an si jumatate.
    Trebuie sa mentionez ca de atunci, de la 8 ani si pana pe la 16 ani, singurul tratament pe care l-am folosit a fost ceaiul de musetel, aplicat local, sub forma de baie de aburi sau ceaiuri si masti din fructe pisate. Parintii mei nu au luat in serios problema mea, desi vedeau cat de mult ma chinuiam, plangeam, ma inchideam in casa, iar la scoala era tot mai greu cu toti colegii care se uitau la mine ca la un monstru. In fiecare zi auzeam „ce buboaie mari ai”…”de ce nu te speli?”, „de ce nu te tratezi?”…etc, cand eu incercam sa-mi tin sebumul sub control cu tot felul de leacuri naturiste, pentru ca nu aveam acces, in mediul rural, la produse farmaceutice sau la vizite la dermatolog (desi parintii mei s-au confruntat cu aceeasi problema si au suferit de pe urma ei, au ales comoditatea si expresia „cu timpul iti va trece”).
    In liceu am incercat de una singura sa-mi fac rost de bani pentru a ajunge la dermatolog si a beneficia de tratamente, pentru ca …cu timpul, tenul meu arata tot mai rau. Sebumul reaparea la suprafata pielii la jumatate de ora de la spalare, era insotit de mancarimi groaznice, fondurile de ten nu faceau fata, nici cu pudra deasupra, iar eu nu mai stiam pe unde sa ma ascund din cauza grasimii care-mi curgea de pe obraji, nas, frunte, barbie si maxilare (la propriu, dimineata ma trezeam cu fata de perna patata, aproape ca puteam stoarce grasimea din material, fara exagerari), a cosurilor cu zecile doar pe ten si a cicatricilor, semne a miilor de cosuri avute inainte (cicatrici aparute fara ca eu sa agresez eruptiile). Si la liceu auzeam aceleasi intrebari referitoare la igiena, cand sunt sigura ca nimeni nu era atat de informat cu privire la modalitatile si produsele de curatare existente pe piata, la creme si lotiuni „minune”, la antibiotice si trucuri de machiaj non comedogenice, speciale pentru tipul meu de ten.
    Mi-a fost afectata relatia cu barbatii, in tot acest timp, avusesem un prieten care-mi vorbea in fiecare zi despre problema mea cu un ton dezaprobator, aproape ca-mi reprosa ca sunt asa „defecta”, de parca as fi facut-o intentionat. Dupa liceu, in timpul primei facultati, am ratat o gramada de job-uri din cauza tenului meu problematic, mi se spunea in fata ca aspectul fizic e printre calitatile importante ale job-urilor cu pricina (culmea, nu trebuia sa prezint costume de baie pe o scena si nici sa apar in fata ecranului tv, dar eram obisnuita cu repulsia oamenilor cu privire la mine, asa ca ii intelegeam).
    La un moment dat, prin combinatia dintre Isotrexin, Brevoxil, Vichy, La R0che Posay, Bioderma si argila pe cale interna si externa am reusit sa obtin un ten cu jumatate din cosurile pe care le avusesem pana atunci si am reusit sa obtin si primul meu job. Mentionez ca folosisem toate acele produse separat, pe termen de cateva luni, pentru a observa cu reactioneaza fiecare pe tenul meu, dar dupa 3 ani de frustrari, mi-am spus intr-o zi ca o sa le aplic pe toate odata, ca mai „monstru” n-am cum sa arat. A doua zi vazusem o ameliorare si, uimita fiind, am continuat sa le aplic pe toate odata, pana cand tenul meu nu a mai reactionat pozitiv si m-am vazut iar fara solutii.
    Am cerut sfatul multor dermatologi, iar eu citisem prin reviste despre Roaccutane, dar cand intrebam despre ce este vorba, toti medicii imi spuneau ca nu-mi vor prescrie acel medicament. Imi tot dadeau retete de antibiotice, de se minunau farmacistele cum de nu pic din picioare sau n-am insuficienta hepatica (am luat pe termen de cateva luni tetraciclina, apoi doxicilina, pana cand acneea mea a devenit rezistenta), si apoi am revenit la dermatocosmetice si la produse naturiste, cu speranta ca poate…intre timp, aparuse crema minune, menita sa-mi readuca increderea in mine si macar un ten cu mai putine comedoane. Cunosteam si folosisem toate dermatocosmeticele din farmacii, toate produsele naturiste si preparatele farmaceutice, am folosit pana si Mibazon, pentru uz veterinar, fara niciun fel de succes, iar baile de abur incepusera sa faca parte din ritualul zilnic de eliminare a sebumului, eram de-a dreptul disperata.
    Sora mea mai mica se confrunta si ea cu aceleasi probleme, la un control ginecologic i s-a spus ca are chisturi pe ovare si cu Diane 35 a reusit sa-si tina sub control o vreme aparitia comedoanelor. Am luat si eu, din pilulele ei, fara sa fi mers la control, iar tenul meu a avut o reactie mai mult decat negativa.
    Dupa o luna de zile mi-am facut curaj si am mers la ginecolog pentru un control al ovarelor si s-a dovedit ca eram curata. Deci alta era sursa problemelor mele, nu aveam ceea ce avea sora mea si leacurile ei nu functionau la mine.
    Acum un an si jumatate am reusit sa-mi fac o programare la cel mai renumit medic din orasul meu (pana atunci m-am tot straduit, dar exista lista de asteptare si intotdeauna eram la serviciu sau la facultate cand erau ore libere). I-am povestit medicului, pe scurt, istoricul meu cu toate tratamentele si medicii la care fusesem pana atunci, iar el mi-a vorbit despre Roaccutane fara retinere, medicament pe care mi l-a prescris in aceeasi zi a consultului, urmand sa iau pastilutele-minune dupa un set de analize, impreuna cu cate o pastila de Yasmine, anticonceptionale menite sa mareasca efectele pozitive ale Roaccutane-ului, dar si sa ma fereasca de o eventuala sarcina (e hilar, dar ce anticonceptional e mai bun decat scarba celorlalti fata de tine?).
    Avand analizele facute (trigliceridele erau foarte scazute in sange, cu mult sub nivelul mediu), medicul mi-a dat unda verde la Roaccutane, 3 pastile pe zi, imediat dupa masa de pranz, prevenindu-ma cu privire la toate acele efecte secundare care ar putea aparea, precum si la o posibila agravare a problemei, la inceputul tratamentului. Asa ca m-am inarmat cu rabdare (eram sceptica, trebuie sa mentionez asta, nu prea mai aveam sperante in nimic) si am asteptat sa vad rezultate. Care au si aparut, dupa ziua a 6-a de tratament, cand am realizat, la serviciu, ca de la ora 6:00 de cand imi aplicasem fondul de ten si pudra, pana la ora 14 nu-mi tamponasem tenul cu un servetel pentru a aduna excesul de sebuum ( in zilele „bune” faceam asta din ora in ora). Am realizat acest fapt cand m-am privit intr-un geam si am vazut ca abia daca-mi lucea putin nasul si atunci mi-am scos oglinda si m-am privit cu atentie. Ceea ce nu reusisem in 14 ani de lupta cu acneea, reusisem dupa 6 zile de tratament cu Roaccutane. Zi dupa zi tenul meu stralucea din ce in ce mai putin, iar dupa ziua a 14-a, dupa un gomaj usor, am observat ca absolut toate comedoanele disparusera, ramanand in locul lor pete maronii sau mici cojite pe care le indepartasem dupa acea spalare un pic mai dura. Buzele imi erau deja foarte uscate, parul nu mai cerea spalat in fiecare zi, iar machiajul imi rezista pe ten de dimineata pana seara. In geamuri si oglinzi nu mai vedeam reflexia comedoanelor mele foarte mari, ci doar un ten cat de cat neted, cu toate acele cicatrici ramase din urma, parca putin diminuate. In paralel, am folosit produse hidratante si hranitoare, cu adic hialuronic, pentru cicatrici in special (Ivatherm si o crema speciala cu acest acid, Cicatrix), care mi-au diminuat intr-un mod vizibil pentru mine semnele ramase in urma acneei.
    Starea mea psihica se imbunatatea vazandu-ma in oglinda fara acele puncte rosii mari, cu un ten cat de cat uniform, aproape normal, cum imi spuneau altii. Am continuat sa iau 3 pastile pe zi, plus anticonceptionale timp de 8 luni, pana a inceput vara si medicul mi-a recomandat sa opresc tratamentul si sa-l reiau in toamna. I-am urmat sfatul, insa dupa o luna de zile, sebumul a revenit pe tenul meu si m-am alarmat atat de tare, incat mi-am zis ca, oricat m-as lupta cu razele UV, eu reincep tratamentul cu Roaccutane.Am inceput sa iau iar pastile, cate una pe zi, uneori doua, plus crema de protectie solara in fiecare zi si asta continui sa fac de vara trecuta si pana acum. In decembrie 2011 am mers la un alt dermatolog pentru a cere informatii cu privire la o eventuala interventie cu laser pentru cicatricile ramase si am intrerupt tratamentul cu Roaccutane, sperand ca efectele sa se mentina cel putin jumatate de an, pana cand aveam sa-mi fac laserul mult dorit pentru indepartarea cicatriclor. In mai putin de o luna tenul meu a inceput iar sa se ingrase si dupa ce am folosit o vreme dermatocosmetice, medicul mi-a dat liber iar la Roaccutane, scotand din calcul o posibila interventie cu laser sau Co2 in viitorul apropiat.
    Sunt, deci, cam 18 luni de cand iau acest medicament, una, doua sau 3 pastile pe zi, in functie de modul in care imi simt tenul si pot sa spun ca efecte secundare am avut si am foarte putine. Deranjant e doar efectul asupra buzelor, nu reusesc sa le mentin hidratate cu nimic, dar prefer fragilitatea si usturimea lor decat un ten plin cu pustule.
    Ficatul nu mi-a fost afectat in niciun fel (poate si datorita faptului ca mananc echilibrat), iar de la medic am obtinut acordul sa intrerup si sa reincep tratamentul in functie de necesitatile tenului meu, pe care acum le pot controla si singura, din punct de vedere informational (am ales sa urmez o a doua facultate, medicina veterinara si in cadrul laboratorului de chimie am avut sansa sa invat despre tretinoin, ca derivat al vitaminei A, despre efecte secundare, modul de aparare impotriva lor, dar si despre binefaceri, asa ca nu ma tem deloc de posibile efecte permanente).

    • Buna Violeta,
      Iti multumesc pentru timpul petrecut pentru a scrie acest comentariu si pentru ca ai impartasit cu noi povestea tenului tau.
      Ma bucur foarte mult de rezultatele fara efecte negative desi din punctul meu de vedere efectele, desi nu sunt permanente, sunt pe termen lung. Nu se stie inca cu exactitate cat timp substanta poate afecta o viitoara sarcina.
      Daca stii detalii despre efectele secundare si alt mod de aparare impotriva lor decat am scris eu in cele 3 articole dedicate Roaccutanului ai putea sa ni le impartasesti?
      Apropo, folosesti SPF si pentru buze?

  • Nu planuisc sa raman insarcinata, deci ideea ca ar afecta o posibila sarcina iese din discutie. Mi se spune mereu ca ma voi razgandi, dar niciodata nu mi-am dorit copii si nici nu cred ca as avea putere sa duc o sarcina la capat (de ceva timp am probleme cardiace, pe un fond emotional distructiv si atacuri de panica – din copilarie, si pentru ca acum invat medicina, fie ea si veterinara, incep sa inteleg mecanismul organismului in general…de reproducere, aparare, etc. si stiu ca o sarcina mi-ar fi fatala).
    Roaccutane-ul nu mi-a afectat deloc starea fizica, in afara de mici dureri musculare, dureri de spate (care cresc in intensitate in perioada de dinainte de menstruatie) si buze foarte uscate, n-am intampinat niciunul din acele efecte, niciodata.
    Ceea ce invat eu acum si ce e foarte important cu privire la orice medicament sau produs menit sa trateze orice fel de afectiune, e ca in fiecare dintre cazuri intervine „factorul individ”. Se vorbeste la modul general despre efecte pozitive sau negative ale tuturor medicamentelor, insa depinde doar de fiecare organism in parte in ce mod percepe „ajutorul” oferit de un produs chimic. Unele organisme resping pana si vitamina C in cantitati ce mie, de exemplu, imi sunt insuficiente pentru a acoperi necesarul zilnic. Asa si cu Roaccutane, daca la mine are efecte pozitive constant si prea putine efecte secundare, nu inseamna ca la alta persoana va fi totul exact la fel. Dovada e sora mea, care a vazut efectele pastilelor pe mine si le-a luat si ea, dar fara sa aiba aceleasi efecte pozitive ca si in cazul meu. In plus, incepuse sa aiba presiune intracraniana, nu mai reusea sa invete, comedoanele nu se vindecau rapid, iar grasimea tot exista in cantitati destul de mari in piele.
    Despre efectele secundare pot spune doar ca …nimic nu e sigur, la fel cum ai spus si tu. Se spune printre specialisti ca tretinoinul, in cantitati mari, are efect teratogen, dar doar in 30% din cazuri. Iarasi, intervine factorul individ si chiar am citit cateva rapoarte despre sarcini ale unor femei si ale unor animale-cobai, carora le-a fost administrat medicamentul, in doza minima, cu efecte secundare prea putine si cu efect minim sau deloc asupra fetilor nascuti. Pe langa Roaccutane, e importanta si nutritia si factorii externi la care fiecare orgasnism este expus, caci am ajuns sa cred si eu ca natura e in asa fel facuta incat totul sa lucreze impreuna, fie in sens negativ, fie in sens pozitiv.
    Ceea ce am observat eu in testele de laborator, cat si pe propria persoana, e fotosensibilizarea ca efect secundar negativ major. Factorul de protectie trebuie sa fie minim 30 pentru tenurile maslinii si de la 50 pana la 100 pentru cele deschise si albe, dar eu am stat si fara protectie la soare pe termen lung si nu am avut efecte secundare, imi aplicam crema obisnuita (cel mai bine m-am inteles cu Sensilis anti age, desi nu era pentru varsta mea, imi placea tare mult efectul hranitor al cremei, pe pielea mea tratata cu Roaccutane). Bineinteles ca nu sfatuiesc pe nimeni sa faca la fel, mi-am impartasit doar experienta cu privire la factorul de protectie (de regula, ma bronzez foarte greu, desi pielea mea e bej deschis, stau cu orele la soare si nu se vede nimic, zile in sir, iar eu chiar ma bucur, pentru ca nu sunt adepta bronzului). Pentru buze folosesc tot felul de uleiuri si balsamuri, inclusiv batoane cu SPF, dar nu prea reusesc sa tin cojitele si usturimea sub control decat dupa un gomaj cu periuta de dinti si putin ulei de migdale dulci, aplicat seara. Am citit despre miere ca ar fi buna, dar eu o mananc din prima). In rest…cam la 15 minute mai aplic un strat de balsam, iar ceea ce e ciudat e ca buzele ma dor si ma ustura mai tare cand afara e innorat sau frig.
    Pe viitor, voi mai cerceta problema efectelor secundare ale Roaccutane-ului si voi reveni, sper, cu informatii noi, in caz ca te intereseaza.
    Multumesc pentru raspuns.

    • Buna Violeta,
      Da, fiecare individ reactioneaza altfel la substantele ingerate sau aplicate pe piele, depinde foarte mult si de modul de viata al individului, de starea organismului sau pielii la momentul folosirii, de efectele placebo, etc.
      In timpul tratamentului cu Roaccutane mie mi-ae fost afectate buzele, la inceput cu sangerari in comisurile gurii apoi doar cu uscaciune acuta, dar fara usturimi. Parul mi-a fost afectat destul de serios, dar cred ca si decoloratul/vopsitul „ajuta” la starea lui proasta. Si parul si buzele si-au revenit in scurt timp de la intreruperea Roaccutanului, stiam ca efectele secundare nu sunt permanente.
      Iti doresc multa sanatate si ma bucur ca ai gasit „reteta perfecta” pentru a-ti rezolva problemele cu pielea.
      Multumesc pentru informatii. Orice noutate cu privire la efectele secundare este binevenita, sunt multe cititoare interesate, cred eu.

  • Buna azi am fost din nou la dermatolog si i-am explicat problema mea cu ochi, din cate am inteles de la el cum mi-ai explicat si tu poate usca ochilor dar nu ar trebui sa afecteze corpul vitros sper sa aiba dreptate mai ales ca eu nu am o acnee grava ca in cazurile care le-am citit aici. Oricum acum am luat primele pastile iau 30 de mg pe zi si sper sa scap de problema asta odata pentru totdeauna. Exista alimente care sunt interzise de alcool stiu m-ai spus medicul . Ms

    • Buna Bughy,
      Ma bucur ca e ok in privinta ochilor.
      Da, exista interdictie in privinta consumului de alcool pe timpul tratamentului cu Roaccutane, sa nu intreci niciodata masura, dar poti bea un pahar ocazional (nu zilnic insa).
      E bine sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a nu suprasolicita ficatul (de aici si interdictia in privinta alcoolului) si e foarte important sa nu iei suplimente alimentare care contin vitamina A.

  • Buna!
    urmez acest tratament de 5 luni, timp in care 4 luni am luat 2 capsule dimineata si una seara. De o luna mi s’a marit tratamentul la 4 capsule pe zi findca mi’a aparut un cos…. Doctorita a sugerat ca tratamentul sa dureze 8 luni si ca nu e necesar sa fac analize daca nu ma simt prost…eu ina nu stiu daca sunt de acord sa urmez tratamentul mai mult de 6 luni… vreo sugestie?

    • Buna Danny,
      Eu l-am urmat mai mult de 6 luni. In unele cazuri e important ca tratamentul sa fie mai lung de 6 luni, dar dermatologul tau ar trebui sa stie mai bine. Eu as spune ca analizele facute cand te simti rau e o prostie. Cand te simti rau e prea tarziu, ficatul este afectat deja si nu e bine.
      Sugestia mea este sa asculti dermatologul si apoi sa hotarasti singur dupa cum simti ca e mai bine pentru tine.

  • Buna! si eu urmez acest tratament de 4 luni si deja rezultatele se vad :). Oare dupa terminarea tratamentului imi vor ramane cicatrici pe fata?

  • Bună ziua,

    Am foarte mari probleme cu acneea pe spate. Ce produse aş putea folosi ca să scap de ea?
    Mulţumesc anticipat, o zi bună.

    • Buna Miruna,
      In primul rand ar trebui sa ai un diagnostic corect, nu toate pustulele si papulele prezente pe piele sunt acnee.
      Pentru ameliorarea si prevenirea formarii pustulelor si papulelor (acnee sau nu) poti folosi acizi exfolianti (BHA 2%) si ingrediente antibacteriene (acid azelaic sau benzoyl peroxide).
      Detalii despre acizi si ingrediente antibacteriene gasesti in articolele dedicate.
      Protectia solara este necesara zilnic, indiferent de anotimp.

  • buna ziua,am si eu o problema de care nu pot scapa nicodata.akm de exemplu mi-au iesit cosuri pe fata,spate,umeri s burta si eu cred k se datoreaza faptului k am stat la soare prea mult.de la farmacie mi-au dat un gel cu care sa ma dau si pastile claritine,insa nici un efect,mai am aceasta problema inainte de menstruatie dar acelea imi trec mai repede.akm insa de o sapt parca tot se inmultesc.ce ma sfatuiti?ajutati-ma k nu mai suport

    • Buna Diana,
      Alergiile solare se trateaza in primul rand cu protectie solara SPF 50 aplicata zilnic. Pentru un test de alergii poti apela la un medic.
      Momentan foloseste rutina de ingrijire a tenului iritat, o gasesti in sectiunea de Rutina zilnica de ingrijire.

  • multumesc mult pentru articol, si as avea doua intrebari

    1. Ai avut probleme cu ochii in timpul tratamentului cu Roaccutane? Au fost permanente sau au trecut dupa ce ai oprit tratamentul?

    2. Daca am luat doza minima de Roaccutane timp de 4 saptamani, pot sa opresc tratamentul, pt ca imi este cam frica de ce am vazut ca are la contraindicatii. Mie mi s-au uscat ochii destul de rau de cateva zile. La ce ar trebui sa ma astept daca opresc tratamentul acum?

    • Buna Andrei,
      Poti citi despre experienta mea cu Roaccutane, sunt 3 articole despre acest medicament pe blog.
      Pentru problema ta ai nevoie de lacrimi artificiale. Mie nu mi s-au uscat ochii, dar am observat ca, pe timp de noapte, vederea mea la distanta este afectata, am preferat sa nu conduc noaptea, in aceste conditii. Dupa incetarea tratamentului nu am mai avut probleme cu ochii.
      Primele 6 saptamani sunt, de cele mai multe ori, cele in care se manifesta efectele adverse destul de puternic.
      Da, poti opri tratamentul oricand doresti, voi inceta efectele adverse in cel mai scurt timp. Dupa 4 saptamani de folosire nu vei beneficia de efectele pozitive are medicamentului.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.