Soluții pentru acnee – Roaccutane

Am încercat să sintetizez în acest articol cât mai multe informații despre medicament, dar este important și vă rog să citiți prospectul cu atenție. (prospectul în limba română a fost modificat de curând)

Isotretinoinul este o substanță derivată din vitamina A (despre alte substanțe derivate din vitamina A am scris aici). În România această substanță se comercializează sub formă de capsule moi sub numele de Roaccutane și Sotret. Singura diferență notabilă între cele două produse este producătorul, Roaccutane fiind mai popular, produs de Roche Pharma Germania, iar Sortret este produs de Ranbaxy Laboratories Limited India. Se comercializează cu diferite concentrații de isotretinoin (10mg, 20mg).

În general eu prefer să folosesc numele de Roaccutane când mă refer la acest tip de medicament pentru că este un termen folosit mai des decât Sotret, Accutane, etc.

Roaccutane oprește producerea de sebum de către glandele sebacee apoi micșorează temporar aceste glande la dimensiunile pe care le aveau în primul an de viață. Acest lucru previne acumularea în exces de sebum și celule moarte în foliculul pilos, acumulare ce duce la pustule și ulterior chiar la chisturi. După întreruperea administrării acestei substanțe, glandele sebacee își reiau activitatea normală și încep să se mărească, dar niciodată (mai precis doar în cazuri rare) nu vor mai fi atât de mari ca la începutul tratamentului, din acest motiv șansele ca afecțiunile cutanate avute înaintea tratamentului să reapară sunt foarte mici.

Cât de eficient este Roaccutane?

Datorită acțiunii simple și rapide, Roaccutane poate vindeca chiar și cea mai severă afecțiune inflamatorie cutanată cu o șansa de reușită de peste 90%. Majoritatea pacienților ce au urmat un tratament de acest gen pe o perioadă de 4-6 luni au observat că afecțiunea inflamatorie ce o aveau pe piele nu mai pune probleme semnificative și poate fi tratată după terminarea tratamentului, daca mai este nevoie, prin alte metode aplicate local, dar aproape 1/5 din pacienți au semnalat o recidivă a afecțiunii inflamatorii în următorii doi ani după oprirea tratamentului,.

În general tratamentul durează între 4 și 6 luni, iar un nou tratament poate fi început după 2 luni de pauză. Interesant este că pielea continuă să se vindece și după încetarea tratamentului și încă nu se știe exact de ce.

Pentru cine este potrivit Roaccutane?

Roaccutane este potrivit pentru orice pacient cu afecțiuni inflamatorii cutanate care a încercat în prealabil toate tratamentele posibile fără rezultate notabile. În general se recomandă cazurilor de acnee gravă, dar în principiu acest medicament vindecă o gamă largă de afecțiuni inflamatorii cutanate create de bacterii. Femeile însărcinate și cele care doresc să devină mame curând nu pot folosi acest medicament. În prospect citiți lista detaliată a persoanelor care nu pot folosi Roaccutane.

Acest medicament se eliberează în România doar cu rețetă și în timpul tratamentului pacientul este în permanentă legătură cu medicul dermatolog, (cel puțin așa ar trebui).

Cum se administrează tratamentul?

Aceasta este una din întrebările la care producătorii, medicii și cercetătorii au răspunsuri diferite. Există chiar o schemă de tratament care spune că ar trebui administrat 0.5mg/ kg corp/zi. La greutatea mea (48kg) ar trebui să iau 24mg/zi. Asta înseamnă  2 capsule de câte 10 mg pe zi, cel puțin la începutul tratamentului. În prospect se descrie în detaliu această schemă de tratament care poate fi schimbată pe parcurs de către medicul ce vă recomandă medicamentul.

Alți medici nu țin seama neapărat de greutate ci de severitatea afecțiunii pacientului și de vârsta acestuia.

Durata tratamentului este alt subiect asupra căruia medicii, producătorii și cercetătorii nu s-au pus de acord deoarece deși un tratament de 16 până la 24 de săptămâni este recomandat de producător, prea puțini sunt medicii (din întreaga lume) care prescriu tratamente de 16 săptămâni. Majoritatea prescriu minim 24 de săptămâni și sunt unii medici care recomandă chiar tratamente de 52 de săptămâni în cazuri excepționale.

Riscurile administrării Roaccutanului

De ce, după toate rezultatele obținute, acest medicament nu este prescris decât unui număr mic de pacienți?

Medicamentul a fost prescris prima dată în anii ’70 în Franța înainte să se facă testele necesare pentru a stabili cât de nocive pot fi efectele secundare. În următorii ani, mai mult de 800 de copii din 1000 născuți de mame ce urmau un tratament cu Roaccutane în timpul sarcinii, s-au născut cu malformații. De aceea, în acest moment, producătorul recomandă folosirea a cel puțin unei metode de contracepție pe timpul administrării Roaccutanului și timp de o lună după oprirea tratamentului. În 2001 s-au publicat două studii care avertizau asupra riscurilor folosirii unui medicament teratogen (teratogen se referă la o substanță sau proces care cauzează malformații la nou născuți) deoarece au existat totuși femei care au rămas însărcinate în timpul tratamentului ingnorând ce se știa deja despre medicament.

Medicii  sunt puțin mai prevăzători decât producătorul și majoritatea spun că șase luni după încetarea tratamentului este necesar să folosiți contracepție, iar unii cercetători spun că o femeie ar trebui să aștepte minim doi ani înainte să rămână însărcinată.

Pacienții de sex masculin care urmează acest tratament nu sunt afectați în acest fel, s-au făcut teste și cantitatea de isotretinoin găsită în spermă este mult prea mică pentru a afecta o viitoare sarcină a partenerei.

În unele state din SUA acest medicament se obține de la medic doar cu dovada unui test de sarcină negativ și se eliberează  doar numărul de capsule necesare pentru  o lună de tratament. În multe țări se cere o declarație pe proprie răspundere cum că înțelegeți riscurile acestui medicament și că folosiți metode contraceptive, bineînțeles doar dacă este cazul.

În afară de acest risc major (care nici măcar nu este un risc în cazul pacienților de sex masculin și în cazul pacientelor care nu intenționează să aibă copii) folosirea isotretinoinului are mai multe efecte secundare despre care puteți citi în prospect, eu o să încerc să propun câteva soluții ce ar putea ameliora unele dintre ele. Important de știut este că la sfârșitul tratamentului toate efectele adverse vor înceta în decurs de câteva săptămâni.

Datorită acestor efecte adverse medicamentul este recomandat cu precauție de către medici și sunt medici care nu îl recomandă deloc.

Este păcat însă că un medicament atât de eficient a fost pus într-o lumină proastă pentru că nu s-au făcut suficiente teste înainte să fie folosit. Până la ora actuală Roaccutane rămâne medicamentul cu cea mai mare rată de eficiență, iar schema de tratament este cea mai simplă de urmat în tratarea multor afecțiuni inflamatorii cutanate. În general este recomandat pentru tratarea acneei, dar orice alte afecțiuni inflamatorii cauzate de orice tip de bacterie (ex: stafilococul auriu) pot fi tratate cu succes și o îngrijire corectă ulterioară tratamentului poate asigura vindecarea afecțiunii dacă mai este cazul. După cum bine știți tratamentele tradiționale pentru astfel de afecțiuni implică în general o serie de analize de sânge și din pustule, o igienă strictă și mai ales o serie de tratamente care sunt mai mult sau mai puțin eficiente, dar care cu siguranță au nevoie de o adevărată strategie pentru a ști dacă funcționează sau nu.

În general oamenii sunt prost informați despre acest medicament exagerându-se efectele negative (nu mă refer la efectele teratogene) și nepublicând studii care arată cât de simplu și eficient este totuși tratamentul cu Roaccutane. Mulți medici sunt de părere că dacă nu ar fi existat riscurile malformațiilor la naștere atunci acest medicament ar fi fost prescris la fel de des ca și antibioticele, chiar dacă unii medici nu prescriu deloc acest tratament așa cum am spus și mai sus. Nu e nici o surpriză faptul că tot mai mulți pacienți de sex masculin folosesc Roaccutane.

Până la urmă cu toții știm că există cazuri de acnee (sau alte afecțiuni) atât de grave încât persoanele respective nici după ani de tratament nu văd rezultate notabile. Deși sunt tratamente care funcționează cu succes (benzoyl peroxide, retinoizi, exfolianți, antibiotice,  etc), în multe cazuri tratamentele doar țin sub control afecțiunea, dar pustulele sunt tot acolo și apar regulat. Din păcate la întrebarea: „O să îmi dispară afecțiunea respectivă o dată cu înaintarea în vârstă?” nu există un răspuns general valabil și puteți avea parte de ani întregi de tratamente chiar și la vârsta înaintată.

Cred că, urmând toate precauțiile necesare și cu atenția sporită asupra efectelor secundare, un tratament de scurtă durată cu Roaccutane este un preț mic de plătit pentru a evita nenumarate  tratamente în încercarea de a vindeca o afecțiune încăpățânată cu condiția să fiți candidatul ideal și să fiți sub supravegherea unui medic pe tot parcursul administrării de Roaccutane.

În timpul tratamentului cu Roaccutane este important să folosiți factor de protecție maxim și mai ales să vă feriți în permanență de soare pentru că substanța duce la fotosensibilizarea pielii. De asemenea trebuie să opriți folosirea oricărui alt tratament inclusiv tratamente faciale sau exfolianți. Tot ce puteți folosi cu precauție este un scrub ușor făcut în casă cu zahăr măcinat și ulei de sâmburi de struguri de exemplu. Produsele care conțin retinol trebuie folosite cu atenție și doar în ultimele săptămâni ale tratamentului. Atunci se poate relua și folosirea zilnică a exfolianților dacă pielea le acceptă. În timpul tratamentului trebuie să încetați administrarea altor forme sau derivate de vitamina A (ex: Retin-a, Differin, etc), inclusiv suplimentele alimentare. Există complexe de vitamine care  nu conțin vitamina A dacă  doriți să administrați un complex de vitamine și minerale în timpul tratamentului cu Roaccutane.

Zonele uscate de piele trebuie îngrijite cu ingrediente hidratante. Dacă vi se usucă mucoasa nazală sau chiar sângerează puteți aplica petroleum jelly(vaseline) pe mucoasă, frecvent. Nu folosiți produse care irită pielea (citiți vă rog articolul despre iritanți, este important). Ochii uscați pot fi tratați cu lacrimi artificiale (atenție: produsele gen Visine nu vă ajută ci pot chiar înrăutăți situația). Durerile de cap sau de încheieturi pot fi ușor ameliorate cu un analgezic.

Este important ca în timpul tratamentului cu Roaccutane să se consume multă apă, să se evite alimentele care suprasolicită ficatul (prăjelile de exemplu) și să se consume multe fructe și legume.

În fiecare lună este indicat să faceți analize de sânge pentru a verifica nivelul colesterolului. De asemenea analizele pentru verificarea funcționării corecte a ficatului sunt necesare lunar, iar pentru protecția ficatului puteți folosi hepatoprotectoare. Medicul vostru ar trebui să vă țină sub observație tot timpul tratamentului și să vă îndrume în cazul în care este nevoie să schimbe tratamentul și în orice moment în care aveți nevoie de îndrumare.

Despre Roaccutane și depresie
Experiența personală – Roaccutane

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente  decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!

229 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna ,am inceput sa imi apara multe cosuri pe frunte ,si am folosit o crema de la roche posay ,o monstra si una de la pure skin dupa ce s a terinat,dar momentan nu vad mari diferente,ce ar trebui sa fac?

    • Ioana, sunt foarte multe variante, intreaba farmacistul sau medicul tau oftalmolog. Systane este cel mai apreciat si vandut in Romania, au diverse formule.

  • Bună,

    Eu am început tratamentul de 2 săptămâni. Am auzit ca dacă uit sa iau pastilele o zi, cel mai bine e sa aștept cam 5 luni sa reîncep.
    Eu am 2 zile în care nu am luat pastilele. As vrea sa reiau, ca și cum nu s-a întâmplat.
    Ce părere ai, ar trebui să aștept pana sa reîncep? Sau e ok sa iau a 3-a zi fără probleme

    Multumesc,
    Iuliana

    • Iuliana, medicul care a recomandat Roaccutane este singurul in masura sa raspunda la intrebarea ta. Personal nu cred ca trebuie sa astepti 5 luni daca ai uitat sa iei pastilele o zi, insa doar medicul tau iti poate da astfel de sfaturi.

    • Florin, te rog intreaba medicul tau care este cel mai potrivit medicament pentru ameliorarea durerilor de cap in timpul tratamentului cu Roaccutane.

  • Buna ziua, am citit si recitit articolele tale despre tratamentul cu roaccutane, deoarece dupa cativa ani dermatologul a dat fiicei mele reteta multasteptata ( pentru ca nu mai are rabdare sa incerce altceva). Are 21 ani si acneea care a parut tinuta sub control, dupa un tratament cu dexametazona a luat o razna, si pe urma nu a mai putut fi controlata. A fost mai bine sub tratamentul cu antibiotice, dar dupa un timp, au aparut cosurile sub piele, dureroase. in fine, intrebarea mea este daca intre timp , nu am gasit comentarii recente , tu ai mai primit/ gasit informatii despre riscurile efectelor teratogene in timp; sigur ca la 21 ani zici ca nu vrei copii, ca cel putin nu in urmatorii 5 ani, dar cum bine spuneai nu poti sti cat timp ramane in organism substanta, nu poti stabili perioada cand iesi din risc; Eu nu am gasit nici un rezultat al vreunui studiu recent cu privire la riscurile in timp a nasterii de copii cu malformatii pt persoanele care au urmat tratament cu roaccutane in tinerete.Desi administrarea medicamentului a inceput de suficient de mult timp ca sa se poata trage o concuzie , zic eu( am cautat in engleza , dar poate nu am folosit site uri specializate? ) Daniela

    • Buna Daniela,
      Din pacate nu exista studii nici acum care sa indice cat timp se mentin efectele teratogene dupa incheierea tratamentului cu Roaccutane.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.