Soluții pentru acnee – Roaccutane

Am încercat să sintetizez în acest articol cât mai multe informații despre medicament, dar este important și vă rog să citiți prospectul cu atenție. (prospectul în limba română a fost modificat de curând)

Isotretinoinul este o substanță derivată din vitamina A (despre alte substanțe derivate din vitamina A am scris aici). În România această substanță se comercializează sub formă de capsule moi sub numele de Roaccutane și Sotret. Singura diferență notabilă între cele două produse este producătorul, Roaccutane fiind mai popular, produs de Roche Pharma Germania, iar Sortret este produs de Ranbaxy Laboratories Limited India. Se comercializează cu diferite concentrații de isotretinoin (10mg, 20mg).

În general eu prefer să folosesc numele de Roaccutane când mă refer la acest tip de medicament pentru că este un termen folosit mai des decât Sotret, Accutane, etc.

Roaccutane oprește producerea de sebum de către glandele sebacee apoi micșorează temporar aceste glande la dimensiunile pe care le aveau în primul an de viață. Acest lucru previne acumularea în exces de sebum și celule moarte în foliculul pilos, acumulare ce duce la pustule și ulterior chiar la chisturi. După întreruperea administrării acestei substanțe, glandele sebacee își reiau activitatea normală și încep să se mărească, dar niciodată (mai precis doar în cazuri rare) nu vor mai fi atât de mari ca la începutul tratamentului, din acest motiv șansele ca afecțiunile cutanate avute înaintea tratamentului să reapară sunt foarte mici.

Cât de eficient este Roaccutane?

Datorită acțiunii simple și rapide, Roaccutane poate vindeca chiar și cea mai severă afecțiune inflamatorie cutanată cu o șansa de reușită de peste 90%. Majoritatea pacienților ce au urmat un tratament de acest gen pe o perioadă de 4-6 luni au observat că afecțiunea inflamatorie ce o aveau pe piele nu mai pune probleme semnificative și poate fi tratată după terminarea tratamentului, daca mai este nevoie, prin alte metode aplicate local, dar aproape 1/5 din pacienți au semnalat o recidivă a afecțiunii inflamatorii în următorii doi ani după oprirea tratamentului,.

În general tratamentul durează între 4 și 6 luni, iar un nou tratament poate fi început după 2 luni de pauză. Interesant este că pielea continuă să se vindece și după încetarea tratamentului și încă nu se știe exact de ce.

Pentru cine este potrivit Roaccutane?

Roaccutane este potrivit pentru orice pacient cu afecțiuni inflamatorii cutanate care a încercat în prealabil toate tratamentele posibile fără rezultate notabile. În general se recomandă cazurilor de acnee gravă, dar în principiu acest medicament vindecă o gamă largă de afecțiuni inflamatorii cutanate create de bacterii. Femeile însărcinate și cele care doresc să devină mame curând nu pot folosi acest medicament. În prospect citiți lista detaliată a persoanelor care nu pot folosi Roaccutane.

Acest medicament se eliberează în România doar cu rețetă și în timpul tratamentului pacientul este în permanentă legătură cu medicul dermatolog, (cel puțin așa ar trebui).

Cum se administrează tratamentul?

Aceasta este una din întrebările la care producătorii, medicii și cercetătorii au răspunsuri diferite. Există chiar o schemă de tratament care spune că ar trebui administrat 0.5mg/ kg corp/zi. La greutatea mea (48kg) ar trebui să iau 24mg/zi. Asta înseamnă  2 capsule de câte 10 mg pe zi, cel puțin la începutul tratamentului. În prospect se descrie în detaliu această schemă de tratament care poate fi schimbată pe parcurs de către medicul ce vă recomandă medicamentul.

Alți medici nu țin seama neapărat de greutate ci de severitatea afecțiunii pacientului și de vârsta acestuia.

Durata tratamentului este alt subiect asupra căruia medicii, producătorii și cercetătorii nu s-au pus de acord deoarece deși un tratament de 16 până la 24 de săptămâni este recomandat de producător, prea puțini sunt medicii (din întreaga lume) care prescriu tratamente de 16 săptămâni. Majoritatea prescriu minim 24 de săptămâni și sunt unii medici care recomandă chiar tratamente de 52 de săptămâni în cazuri excepționale.

Riscurile administrării Roaccutanului

De ce, după toate rezultatele obținute, acest medicament nu este prescris decât unui număr mic de pacienți?

Medicamentul a fost prescris prima dată în anii ’70 în Franța înainte să se facă testele necesare pentru a stabili cât de nocive pot fi efectele secundare. În următorii ani, mai mult de 800 de copii din 1000 născuți de mame ce urmau un tratament cu Roaccutane în timpul sarcinii, s-au născut cu malformații. De aceea, în acest moment, producătorul recomandă folosirea a cel puțin unei metode de contracepție pe timpul administrării Roaccutanului și timp de o lună după oprirea tratamentului. În 2001 s-au publicat două studii care avertizau asupra riscurilor folosirii unui medicament teratogen (teratogen se referă la o substanță sau proces care cauzează malformații la nou născuți) deoarece au existat totuși femei care au rămas însărcinate în timpul tratamentului ingnorând ce se știa deja despre medicament.

Medicii  sunt puțin mai prevăzători decât producătorul și majoritatea spun că șase luni după încetarea tratamentului este necesar să folosiți contracepție, iar unii cercetători spun că o femeie ar trebui să aștepte minim doi ani înainte să rămână însărcinată.

Pacienții de sex masculin care urmează acest tratament nu sunt afectați în acest fel, s-au făcut teste și cantitatea de isotretinoin găsită în spermă este mult prea mică pentru a afecta o viitoare sarcină a partenerei.

În unele state din SUA acest medicament se obține de la medic doar cu dovada unui test de sarcină negativ și se eliberează  doar numărul de capsule necesare pentru  o lună de tratament. În multe țări se cere o declarație pe proprie răspundere cum că înțelegeți riscurile acestui medicament și că folosiți metode contraceptive, bineînțeles doar dacă este cazul.

În afară de acest risc major (care nici măcar nu este un risc în cazul pacienților de sex masculin și în cazul pacientelor care nu intenționează să aibă copii) folosirea isotretinoinului are mai multe efecte secundare despre care puteți citi în prospect, eu o să încerc să propun câteva soluții ce ar putea ameliora unele dintre ele. Important de știut este că la sfârșitul tratamentului toate efectele adverse vor înceta în decurs de câteva săptămâni.

Datorită acestor efecte adverse medicamentul este recomandat cu precauție de către medici și sunt medici care nu îl recomandă deloc.

Este păcat însă că un medicament atât de eficient a fost pus într-o lumină proastă pentru că nu s-au făcut suficiente teste înainte să fie folosit. Până la ora actuală Roaccutane rămâne medicamentul cu cea mai mare rată de eficiență, iar schema de tratament este cea mai simplă de urmat în tratarea multor afecțiuni inflamatorii cutanate. În general este recomandat pentru tratarea acneei, dar orice alte afecțiuni inflamatorii cauzate de orice tip de bacterie (ex: stafilococul auriu) pot fi tratate cu succes și o îngrijire corectă ulterioară tratamentului poate asigura vindecarea afecțiunii dacă mai este cazul. După cum bine știți tratamentele tradiționale pentru astfel de afecțiuni implică în general o serie de analize de sânge și din pustule, o igienă strictă și mai ales o serie de tratamente care sunt mai mult sau mai puțin eficiente, dar care cu siguranță au nevoie de o adevărată strategie pentru a ști dacă funcționează sau nu.

În general oamenii sunt prost informați despre acest medicament exagerându-se efectele negative (nu mă refer la efectele teratogene) și nepublicând studii care arată cât de simplu și eficient este totuși tratamentul cu Roaccutane. Mulți medici sunt de părere că dacă nu ar fi existat riscurile malformațiilor la naștere atunci acest medicament ar fi fost prescris la fel de des ca și antibioticele, chiar dacă unii medici nu prescriu deloc acest tratament așa cum am spus și mai sus. Nu e nici o surpriză faptul că tot mai mulți pacienți de sex masculin folosesc Roaccutane.

Până la urmă cu toții știm că există cazuri de acnee (sau alte afecțiuni) atât de grave încât persoanele respective nici după ani de tratament nu văd rezultate notabile. Deși sunt tratamente care funcționează cu succes (benzoyl peroxide, retinoizi, exfolianți, antibiotice,  etc), în multe cazuri tratamentele doar țin sub control afecțiunea, dar pustulele sunt tot acolo și apar regulat. Din păcate la întrebarea: „O să îmi dispară afecțiunea respectivă o dată cu înaintarea în vârstă?” nu există un răspuns general valabil și puteți avea parte de ani întregi de tratamente chiar și la vârsta înaintată.

Cred că, urmând toate precauțiile necesare și cu atenția sporită asupra efectelor secundare, un tratament de scurtă durată cu Roaccutane este un preț mic de plătit pentru a evita nenumarate  tratamente în încercarea de a vindeca o afecțiune încăpățânată cu condiția să fiți candidatul ideal și să fiți sub supravegherea unui medic pe tot parcursul administrării de Roaccutane.

În timpul tratamentului cu Roaccutane este important să folosiți factor de protecție maxim și mai ales să vă feriți în permanență de soare pentru că substanța duce la fotosensibilizarea pielii. De asemenea trebuie să opriți folosirea oricărui alt tratament inclusiv tratamente faciale sau exfolianți. Tot ce puteți folosi cu precauție este un scrub ușor făcut în casă cu zahăr măcinat și ulei de sâmburi de struguri de exemplu. Produsele care conțin retinol trebuie folosite cu atenție și doar în ultimele săptămâni ale tratamentului. Atunci se poate relua și folosirea zilnică a exfolianților dacă pielea le acceptă. În timpul tratamentului trebuie să încetați administrarea altor forme sau derivate de vitamina A (ex: Retin-a, Differin, etc), inclusiv suplimentele alimentare. Există complexe de vitamine care  nu conțin vitamina A dacă  doriți să administrați un complex de vitamine și minerale în timpul tratamentului cu Roaccutane.

Zonele uscate de piele trebuie îngrijite cu ingrediente hidratante. Dacă vi se usucă mucoasa nazală sau chiar sângerează puteți aplica petroleum jelly(vaseline) pe mucoasă, frecvent. Nu folosiți produse care irită pielea (citiți vă rog articolul despre iritanți, este important). Ochii uscați pot fi tratați cu lacrimi artificiale (atenție: produsele gen Visine nu vă ajută ci pot chiar înrăutăți situația). Durerile de cap sau de încheieturi pot fi ușor ameliorate cu un analgezic.

Este important ca în timpul tratamentului cu Roaccutane să se consume multă apă, să se evite alimentele care suprasolicită ficatul (prăjelile de exemplu) și să se consume multe fructe și legume.

În fiecare lună este indicat să faceți analize de sânge pentru a verifica nivelul colesterolului. De asemenea analizele pentru verificarea funcționării corecte a ficatului sunt necesare lunar, iar pentru protecția ficatului puteți folosi hepatoprotectoare. Medicul vostru ar trebui să vă țină sub observație tot timpul tratamentului și să vă îndrume în cazul în care este nevoie să schimbe tratamentul și în orice moment în care aveți nevoie de îndrumare.

Despre Roaccutane și depresie
Experiența personală – Roaccutane

Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu medicamente  decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!

229 comentarii

Scrie un comentariu
  • chiar azi ma duc la farmacie sa imi iau lacrimi artificiale, sper ca asta va rezolva problema. Multumesc mult pentru ajutor, ti-am citit toate articolele despre Roaccutane si multumesc ca ne ajuti cu experienta ta. Ca o ultima intrebare, cat timp a trecut de cand ai oprit tratamentul cu Roaccutane si ai avut vre-un efect secundar pe termen lung, sau nu mia ai nicio problema acum?

    • Buna Andrei,
      Nu am avut nici un efect secundar pe termen lung, la scurt timp de la oprirea tratamentului (maxim 8 saptamani) nici un efect secundar nu mai era vizibil. Cele mai intense efecte adverse au fost, in cazul meu, caderea parului (accentuata si de decolorarile/vopsirile dese) si uscarea buzelor (pe care o aveam si anterior tratamentului).

  • buna!!!
    as vrea sa stiu si eu in cate zile de la inceperea tratamentului se vad rezultate?…eu am 70 kg si iau 2 pastile pe zi 10/mg dim si 10 seara…si vad ca acum la inceperea tratamentului imi iese foarte tare pe fata cosurile

  • salut pasagera am 14 ani si sufar de acnee.. am incercat toate metodele am fost la dermatolegi si sosmetologi miam facut diferite peelinguri dar nimic..pe lla inceputu lui aprilie am luat un tratament cu roaccutane timp de o luna si imi treceau cosurile dar am facut tratamentu doar o luna deoarede, nu stiam ca pot sal prelungesc. acm sunt disperat nustiu ce sa mai fac am reinceput tratamentul cu roaccutane cu o saptamana in urma dar observ ca imi apar mai multe … ce sa fac? sunt disperat?? imi dai vreun sfat???va rog ajuta-ma

    • Buna George,
      Nu stiu ce medic ti-a recomandat Roaccutane la varsta ta, sper doar ca ai fost la medic si nu ai luat medicamentul fara recomandare. Personal cred ca 14 ani nu este o varsta potrivita pentru a administra Roaccutane.
      Te sfatuiesc sa consulti medicul care ti-a recomandat medicamentul, nu imi pot asuma responsabilitatea de a-ti da sfaturi in legatura cu administrarea Roaccutanului.
      Pentru o schema de tratament personalizata (fara medicamente) imi poti face o vizita la cabinet (cu un parinte, te rog), deschid saptamana viitoare, o sa anunt pe blog.
      La varsta ta acneea apare (cel mai probabil) pe fondul testosteronului marit si se va regla foarte mult o data cu trecerea anilor, insa e important sa ingrijesti tenul corect, pentru a ameliora pustulele si pentru a evita aparitia cicatricilor.

  • Vinerea asta fac 15 si sufar de acnee de 2 ani deja.. ma complexez mii rusine sa vorbesc cu o fata uitinduma la ea in ochi . chiar mii rusine si de rude incerc sa evit oamenii sa ma priveasca la fatza 🙁 a da si roaccutane nu mia prezis nimeni bunelu meu a aflat de acest tratament de la un prieten deal lui, fiindca nepoata lui tot are astfel de propbleme si cica i-a trecut.si am mai multe cosuri in zona T a fetei adica frunte barbie si putin pe nas .. si mai accentuez ca nu mia prescris nici un doctor roaccutane :((
    a da si fratele meu cu un an jumate mai mare ca mine(16 ani) a avut aceleasi probleme da acum ia trecu
    t, vara asta adica i-au trecut problemele dar fara a se folosi de roacutane Oo

    • Buna George,
      Eu iti recomand sa consulti un medic si sa nu urmezi un tratament cu Roaccutane la varsta ta. Este posibil ca acneea pe care o ai pe ten sa se datoreze nivelului crescut de testosteron, sunt foarte multi baieti de varsta ta in aceiasi situatie, iar in acest caz, problema se remediaza in timp, o data ce nivelul hormonal se stabilizeaza si se stabilizeaza tipul de ten pe care il ai.
      Cred ca la varsta ta ar trebui sa ai o rutina de ingrijire simpla, cu o curatare blanda, protectie solara indiferent de anotimp, hidratare si pe pustule un antibacterian (aplicat doar la recomandarea unui medic, pentru ca esti minor e important sa nu folosesti medicamente fara recomandarea unui medic).
      Poti citi articolul despre ce sa nu faci in caz ca ai acnee, poate te ajuta. De asemenea, toate articolele din categoria acnee contin informatii despre aceasta afectiune.
      Exfoliantii chimici sunt o optiune pentru tine, dar la fel (chiar daca nu sunt medicamente), iti sugerez sa vorbesti cu un medic.

  • Buna! As vrea sa va impartasesc din experienta mea cu tratamentul cu Roaccutane: am urmat 2 scheme de tratament cu cate 3 capsule/zi, timp de 1 an, la varste diferite (20 ani si 28 ani). De fiecare data, la 2 ani de la intreruperea tratamentului, acneea a recidivat, intr-o forma la fel de agresiva si de urata ca inainte de inceperea tratamentului. A doua oara, eruptia a fost mult mai grava decat inainte sa incep tratamentul, desi am urmat un regim strict de ingrijire a pielii, cu produse de calitate, potrivite tenului meu. Tratamentul cu Roaccutane da, intr-adevar, rezultate pe moment, insa nu vindeca definitiv cazurile grave de acnee. Am discutat acest lucru si cu medicul dermatolog si mi-a spus ca la multi pacienti acneea a revenit la aprox. 2 ani de la finalizarea tratamentului. Poate sunt si cazuri fericite, insa tratarea definitiva a acneei cu Roaccutane ramane un mit.

  • Buna ,
    As dori sa stiu cum se pot trata comedoanele sau ce pot face impotriva lor..am tenul predispus la episoade acneice, mixt , dar mai nou tinde sa fie gras . Imi apar ocazional, cosuri (in special pe obraji ) uneori sunt mari , care raman un fel de pete rosi; arata foarte inestetic. Nu as dorii sa imi ramana un fel de cicatrici de aceea intentionez sa scap cat mai repede de aceasta probleme. Pana acuma nu am folosti nimic special pentru aceasta problema, deoarece nu credeam ca este asa grav…..intentionez sa consult medicul dermatolog, dar m-as bucura daca ai putea sa imi recomandati anumite produse, si eventual niste pasi de curatare a tenului. Multumesc anticipat.

    • Buna Anca,
      Din descrierea ta imi dau seama ca tu spui comedoane pustulelor.
      Exista foarte multe articole despre pustule si tratarea lor, incepe cu acesta:https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html si apoi citeste restul articolelor din categoria Acnee.
      Ai nevoie de o rutina corecta care sa contina exfolianti chimici, produs antibacterian, produs de curatare bland, dar eficient, protectie solara si hidratare potrivita tipului tau de ten.
      Citeste si articolele despre retinoizi.

  • Buna,

    Am urmat si eu tratament cu Roaccutane acum 4 ani, in prima luna a fost greu de suportat pt ca substanta mi-a scos la suprafata toate impuritatile pe fata cel mai rau , in decolteu si pe spate dar dupa perioada asta critica totul a decurs miraculos mi-au trecut compet au mai ramas insa urme sunt forma unor nici cicatrici pe care le-am redus cu scruburi.
    Pacat insa ca efectul miraculos al tratamentului a durat 2 3 ani caci cosurile au reaparut din pacate dar la intensitate scazuta.
    In ceea ce priveste reactiile adverse am avut si eu probleme cu uscarea excesiva a pielii si a buzelor care imi sangerau uneori pana am descoperit balsamul de buze de la FOREVER LIVING PRODUCTS. In conceptia mea este cel mai bun dintre toate; sunt curioasa ce parere ai tu Corina despre acest produs pe care-l folosesc si in prezent.
    O reactie adversa pe care nu prea s-a intamplat sa o gasesc este ca spre sfarsitul tratamentului aveam sangerari nazale. Probabil organism meu nu mai tolera tratamentu, dupa ce am terminat nu s-a mai intamplat sa sangerez.

    • Buna Crisu,
      Am avut si eu acel balsam, din pacate nu a avut efectul dorit (dar eu inca nu am gasit un balsam care sa imi fie de ajutor). E ok, important este sa iti simti buzele hidratate.

  • Buna , la un copil de 15 ani acest medicament ar trebui sa fie alarmant? Deoarece mi la dat si mie dermatologul , dar imi e frica sa il iau din cauza reactilor adverese, si mai ales ca am examene , tare imi e ca voi fi prea obosit pentru a invata…

  • Pasagera , dar mie dermatologul mi-a prescris , iar acesta le-a mai dat si altor copii de varsta mea , si a zis ca o sa fac tratament timp de 8 luni . Apropo am acnee chistica si am si pe spate acnee .

    • Buna Alin,
      Am inteles ca ti-a fost prescris pentru acnee, dar sustin in continuare ca isotretinoidul oral nu se administreaza copiilor. Ma intreb daca ti s-au explicat toate efectele adverse posibile, daca ti s-a spus cum trebuie sa iti ingrijesti pielea in timpul tratamentului si mai ales daca parintii tai au fost de fata atunci cand ti-a fost recomandat.
      Poti face cum doresti nu, eu doar iti explic ce stiu eu despre medicament. Nu sunt medic.

  • Buna!

    Am si eu o mare problema cu cosurile. Am fost la doi medici dermatologi, dar tratamentul niciunuia nu a dat rezultat. Primul mi-a recomandat skinoren+antibiotic (augmentin) si a substanta alb laptoasa, facuta in farmacie. Cel de-al doilea vitamine(zinc, a+d2, e, magneziu)+ antibiotic (eritromicina, 10 zile pe luna, timp de trei luni)+ isotrexin+ tratament dermaabraziune+led. Dupa acesta din urma nu am mai avut cosuri timp de 4 luni. Apoi, m-au invadat. Apoi, am mers la cantacuzino si rezultatul a fost :stafilococ coagulazo negativ. Imi recomanda vaccin si antibiotic, dar deja cred ca mi-am distrus corpul cu atat de mult antibiotic. Mentionez ca pe fata am cosuri de doua feluri: unele mari, rosii, inflamate sub piele, care dor infernal si altele micute care ies la suprafata cu varf alb. Am incercat si brevoxyl. Dupa ce mi-au aparut din nou cosurile ultima data, mi s-au recomandat de catre dctorul dermatolog anticonceptionale, fara nicin fel de analiza hormonala facuta. Igiena mea faciala este foarte atent realizata, urmand regulile tale. Ce sfaturi imi poti da? Exista alte solutii?As avea nevoie de mare ajutor. Multumesc frumos!

    • Buna Cristina,
      Coagulazo negativ nu este patogen. Eu nu mi-as face vaccin si nici antibiotic nu as lua.
      Iti recomand sa abordezi o rutina care sa contina si BHA 2% si Differin.

  • Buna! Am o intrebare cu privire la aceste pastile.Am luat si eu roaccutane doza 10mg p zi, dar nu am luat in fiecare zi pt ca nu am o acnee grava. Acum as dori sa raman insarcinata.Timpul recomandat este de o luna dupa terminarea tratamentului asa cum ai scris si tu, eu as dori sa te intreb: dupa aceasta luna ca sa pot fii sigura ca s-a eliminat medicamentul din corp eu doresc sa-mi fac analize la sange, sunt suficiente sau ar trebui sa-mi mai fac si o alta serie de analize???

    • Buna Geo,
      Nu am scris ca este ok sa ramai insarcinata dupa o luna de la terminarea tratamentului. Am scris:
      „Medicii sunt puțin mai prevăzători decât producătorul și majoritatea spun că șase luni după încetarea tratamentului este necesar să folosiți contracepție, iar unii cercetători spun că o femeie ar trebui să aștepte minim doi ani înainte să rămână însărcinată.”
      „Datorită acestor efecte adverse medicamentul este recomandat cu precauție de către medici și sunt medici care nu îl recomandă deloc.”
      In articolul despre experienta personala cu Roaccutane am scris:
      „Am hotărât că voi încerca să îmi reglez producția de sebum deși știam că în acest timp nu voi putea folosi nici un produs pentru a-mi trata melasma sau cicatricile post acnee. Deoarece nu am vrut să iau inhibitoare hormonale am decis să încep un tratament cu Roaccutane. În acel moment știam că nu voi mai avea alți copii și sincer nu aș fi urmat un tratament cu Roaccutane dacă mi-aș fi dorit să fiu din nou mamă pentru simplu motiv că eu nu cred că știe cineva cu adevărat cât timp după întreruperea tratamentului se menține în organism efectul teratogen al isotretinoinului. Așa cum am spus în articolele despre Roaccutane, părerile despre acest subiect sunt împărțite.”

      Din pacate nu exista analize specifice pentru a determina daca mai este sau nu isotretinoid activ in organism, parerea mea este clara din citatul de mai sus.

  • Medicina este acum destul de avansata incat sa nu existe chiar nici un fel de analize care sa depisteze isotretinoidul in organism.Cum este posibil asa ceva? Si pentru cineva care se afla in aceeasi situatie ca si mine nu exista nicio solutie sa inteleg. Sunt o multime de tinere care iau sau au luat aceste pastile,asta ar inseamna ca nu ar trebuie sa mai ramana niciodata insarcinate?Mi se pare indignant.Acum chiar nu stiu ce sa mai cred, sunt chiar dezamagita.

    • Buna Geo,
      Conform producatorului poti ramane insarcinata fara probleme dupa 1 luna de la intreruperea medicamentului.
      Totusi, asa cum am spus si mai sus, nu se stie cu exactitate cat timp dupa intreruperea tratamentului se mentin posibilele efectele teratogene pentru ca nu exista teste in acest sens.
      Cel mai bine este sa ai o discutie cu medicul ginecolog si sa ii explici situatia.
      Personal nu as ramane insarcinata dupa Roaccutane tocmai pentru ca nu exista studii care sa certifice ca efectele teratogene nu mai pot aparea dupa 30 de zile. Daca citesti articole pe internet, inclusiv medicale vei vedea pareri foarte diferite: de la persoane care afirma ca Roaccutane dispare din organism dupa doua zile de la oprirea tratamentului pana la persoane care afirma ca efectele teratogene pot persista toata viata pacientei.
      Eu recunosc ca nu stiu cand medicamentul este eliminat din organism si nu as vrea sa aflu intr-un mod tragic.
      Totusi, nu toate persoanele care au ramans insarcinate chiar in timpul tratamentului au nascut copii cu probleme, sa nu uitam acest aspect.

  • Iti multumesc sincer pt raspuns.Mi-am facut deja programare la medicul ginecolog. Oricum este trist.Daca as fi stiut de la inceput nu as mai fi luat aceste pastile.Oricum acnee a revenit dupa tratament.Problema mea consta in puncte albe.Sunt perioade cand imi apar foarte multe numai in zona obrajilor.In perioade de stres, menstruatie sunt mai accentuate.Problema este ca din toate produsele pe care tu le-ai mentionat aici eu chiar nu am gasit aproape nimic.Locuiesc in Germania si chiar nu m-am gandit ca o sa intampin o asemenea problema.Chiar nu stiu ce as putea sa folosesc.Ma spal pe fata dimineata si seara cu ceai verde pt ca apa de aici nu imi prieste.Am brevozyl si retin-a , altceva din pacate nu am.Sincer nu imi ajuta prea mult dar sunt total dezorientata si nu stiu ce as putea sa mai cumpar.Am fost la dermatolog aici mi-au prescris niste creme care nu m-au ajutat foarte mult.Daca ai putea tu te rog sa ma ajuti cu niste sfaturi.Mi-am facut o noua programare la medicul dermatolog, care este abia peste o luna.Problema mea cred ca vine si din cauza faptului ca nu am o rutina corecta de ingrijire.Multumesc mult.

    • Buna Geo,
      In Germania se gasesc produsele Paula’s Choice, iti recomand cu caldura sa le incerci.
      Rutina pe care ti-as propune-o eu este:
      Dimineata: Clear Cleanser, Hydralight Toner, SPF (in functie de tipul de ten pe care mi-l poti preciza)
      Seara: cleanser, toner, Skin Perfecting AHA 8%, hidratare.
      Rutina propusa se bazeaza doar pe afirmatia ca ai puncte albe, confirma-mi te rog ca aceste puncte albe sunt puncte albe si nu pustule. Vezi articolul ‘Tipuri de acnee’, sunt descrise toate tipurile cu fotografii.
      In cazul punctelor albe Brevoxyl nu te ajuta, iar Retin-a prea putin.
      Poti folosi apa fiarta si racita pentru a te spala pe ten, impreuna cu cleanser-ul.

  • Sunt puncte albe ,dar sunt la suprafata, in momentul in care ma spal pe fata ele dispar, adica iese puroiul foarte repede afara…dar dupa,in locul acela ramane un timp rosu.Crede-ma ca le-as incerca dar nu le-am gasit.Am sa caut acum in internet de unde as putea sa le achizitionez.Timpul meu de ten este gras, dupa spalarea pe fata la cateva ore se ingrasa.Iti multumesc din suflet si am sa caut aceste produse.

  • Buna! Am cautat pe site si am gasit produsele.Am sa scriu numele complet fiecarui produs pt ca vreau sa le comand si pt siguranta ca am ales produsele corecte: skin balancing oil reducing cleaser, hydralight healthy skin refreshing toner, skin balancing ultra-sheer daily defense Spf 30, skin perfecting 2% BHA liquid exfoliant, hydralight moisture infusing lotion.Iti multumesc mult pt ajutor si am sa revin cu noutati despre rezultate.

  • Buna! Am o intrebare.Am facut comanda, o sa primeac produsele abia saptamana viitoare luni cred.As putea sa folosesc pana atunci isotrexin, isotretinoin 0.05% , eritromicina 2% gel?Crezi k e indicat pt teniul meu?Multumeac.

  • Buna !

    Am citit articolele tale , am citit parerile citiorarelor si din punctul meu de vedere e prea putina preocupare in privinta efectelor adverse ce privesc ficatul . Toti ne ingrijoram de semnele exterioare , dar prea putini punem accent pe efectele adverse pe care acest medicamnet le produce pe termen lung in organismul nostru .
    Daca te rog , imi poti spune prin ce metode as putea sa echilibrez sanatatea ficatului si a vezicii biliare in timpul tratamentului ? Ce anume functioneaza mai bine: ceaiuri suplimente naturale , sumplimente farmaceutice ?

    Multumesc!

  • Buna Pasagera!

    As vrea sa te intreb daca o doza crescuta de sotret pe o perioada scurta are efect? Medicul mei dermatolog mi-a dat sotret 40mg (am 48 kg) pe o perioada de 1-2 luni.a spus ca atat tine tratamentul?Se vor vedea rezultate dupa atat timp?SI inca ceva, am citit pe acne.org ca e indicat ca sotretul sa se administreze cu mancare pt o absorbtie mai mare.Adica sa o inghit in timp ce mananc?
    Multumesc!

  • Buna Pasagera,
    Medicul dermatolog mi-a recomandat sa iau sotret timp de o luna 20 mg, 1 pastila/zi , intrebarea mea este urmatoarea: Pentru a evita o eventuala sarcina este necesar folosirea a doua modalitati de contraceptie? Si daca da, ce anticonceptionale ar fi indicate pe langa folosirea prezervativului ?

    Multumesc!

    • Buna Anca,
      La aceasta intrebare iti poate raspunde medicul ginecolog, contraceptivele sunt medicamente si administrarea lor se face la sfatul medicului, in urma unui control si eventual a unor analize.

  • Buna am si eu o intrebare in legatura cu pastilele Roaccutane.
    Am consultat si eu un medic dermatolog si mi-a data pastilele prin Mai daca nu ma insel,le-am luat o singura luna pentru ca venea vara apoi le-am reluat prin septembrie si mi le-a prescris timp de 1 luni( dupa iara m-am dus la ea iara mi le-a mai dat inca o luna si tot asa timp de 3 luni nu mai stiu exact).In timp ce luam pastilele ma simteam f bine si aveam si fata curata dupa ce am terminat aceste 3 luni nu mi le-a mai recomandat pentru ca mi-a zis ca nu mai este cazul..mi-a zis ca daca mai imi apar sa ma mai dau cu fucicort sau skinoren.Dupa ce nu le-am mai luat au inceput sa-mi apara din nou da nu foarte rau.M-am dus la medic si mi-a zis sa ma mai dau cu fucicort pe unde mai imi apar ,dar eu observam k dak ma dau cu crema aia nu e atat de eficienta ca pastilele si m-am dus la farmacie si mi l-am luat eu.Am luat timp de o luna fata arata f bine ma simteam foarte bn cu mine pentru ca vedeam ca singura solutie sunt pastilele,dar farmacista mi-a zis sa fac mereu pauza sa nu le iau in cotiunuu ,le-am luat o luna si dupa am facut pauza si in pauza aia iara imi mai apareau.
    Ideea erea ca atunci cand luam pastilele aratam bine toata lumea imi zicea ce ten curat ai si cand nu le mai luat incepeau sa-mi aparat si in principiu pe frunte ,unde acolo nu am avut niciodata.Ce trebui sa fac ?
    Astept raspunsul dvs,Va multumesc!

    • Izabela,
      Te rog sa citesti articolele din categoria Afectiuni Cutanate – Acnee. Nu abuza de acest medicament, are efecte secundare serioase si nu este o solutie pentru toata lumea. Din cate imi dau seama pentru tine nu este o solutie.

  • Bună Corina!

    De o luna jumătate folosesc isotrexin gel pentru acnee si decâteva zile am observat ca părul meu a devenit mai rar.De căzut nu a m observat să imi cadă ziua nici dacă imi dau cu mâna prin par.Oare să fie de la crema?stiu că de la roaccutane e posibil să iti cadă si de aceea m am gândit că poate e de la crema desi concentratia si efectul e mai mic decât la roaccutane.Vreau să aud părerea ta sau dacă ai sti altă cauza ?menţionez a obisnuiesc să folosesc produse de styling destul de des (spuma si fixativ ) dar până acum nu am mai păţit

  • Am o intrebare, este vreo problema daca am inceput deja sa iau Sotret si nu Roacutanne (farmacista mi-a spus ca singura diferenta, la fel ca tine, este firma si pretul) asa ca l-am luat pe cel mai ieftin. Nu stiu daca ar trebui sa-i spun mediclui meu dermatolog din start ca am cumparat Sotret.

  • Si apropo, articolul este unul foarte bun! Chiar ieri dupa ce mi-am cumparat Sotrt-ul, am inceput sa citesc cu foarte mare atentie prospectul in intregime si tot ce scrie acolo poate fi regasit si in articolul tau. Multumesc!

  • Multumesc frumos..am probleme cu acneea de 9 ani iar medicii imi dau doar creme si geluri care nu au efect…cred ca imi cunosc mai bine situatia decat ei de aceea vreau sa încep tratamentul cu roaccutane

    • Buna Dany0992,
      Alegerea unui astfel de tratament este personala, eu nu iti pot spune nici sa iei Roaccutane si nici sa nu iei. Totusi, analizele se recomanda diferit de la persoana la persoana in functie de istoricul medical, de aceea medicul tau te poate sfatui cel mai bine. Pe blog vei gasi analize generale, le gasesti si pe prospect pe unele dintre ele.

  • Buna, imi cer scuze daca s.a mai pus intrebarea asta, dar n.am citit toate mesajele. Se pot folosii sapunuri de fata in timpul tratamentul, gen bioderma, avene etc, sau intra in contradictie cu efectele medicamentuli? Multumesc frumos

    • Buna Andy,
      Nu folosi sapunuri solide pe ten. Da, trebuie sa iti cureti tenul, alege un produs solubil in apa (oricare din producatorii enumerati de tine au astfel de produse) potrivit tipului de ten pe care o sa il ai in perioada tratamentului. E important sa nu iti simti tenul uscat dupa folosirea produsului de curatare.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.