Ce trebuie să conțină o cremă anti aging?
‘Caut o cremă anti rid pentru mama mea, are tenul uscat și 45 de ani, care sunt ingredientele “must have” într-o cremă bună anti rid?’
Cred că în primul rând ar trebui să definim termenul anti aging ca să înțelegem ce anume dorim să realizăm cu un astfel de produs (sau mai precis ce anume poate face un astfel de produs și ce nu poate face).
Anti aging înseamnă prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și ameliorarea semnelor îmbătrânirii (în special îmbătrânirii premature a pielii). Astfel spus, un produs anti aging conține ingredientele necesare ca tenul să fie menținut cu aspect tânăr și sănătos și să repare eventualele daune cauzate tenului. Nici un produs anti aging nu poate întoarce timpul înapoi și nu poate face ca un ten de 50 de ani să arate ca la 30 de ani. Acest lucru poate fi realizat doar prin proceduri estetice (de la cele mai simple, cum ar fi Botox și dermal fillere până la cele mai complicate cum ar fi operațiile estetice).
Un ten sănătos și cu aspect tânăr este de fapt un ten care are nivel de hidratare echilibrat, bariera naturală intactă, fără celule moarte acumulate în exces pe stratul cornos și de asemenea primește ingrediente care stimulează producerea de colagen și care îmbunătățesc forma elastinei pe care o avem deja (colagenul și elastina sunt cele două proteine care susțin structura epidermei). Iar acest ten se poate obține de fapt cu o rutină de îngrijire, nu doar cu o cremă anti aging. Este adevărat că există câteva ingrediente anti aging recunoscute ca având efect intens de ameliorare a semnelor îmbătrânirii, dar doar aceste ingrediente nu sunt suficiente pentru a obține tenul sănătos și tânăr pe care ni-l dorim.
Este ca și cum am vrea să fim foarte sănătoși și am mânca în fiecare zi spanac (care este atât de benefic). În cel mai scurt timp am deveni subnutriți pentru că ne privăm organismul de o gamă largă de antioxidanți și nutrienți, atât de necesari pentru a fi cu adevărat sănătoși. La fel este și în cazul tenului - pielea are nevoie de o gamă largă de ingrediente benefice pentru a fi sănătoasă. Iar atunci când este sănătos, tenul nostru este luminos, neted, catifelat, cu aspect tânăr.
Înainte de a îngriji tenul cu ingrediente anti aging este necesar să oprim pe cât posibil procesul de îmbătrânire al tenului. Pentru că ritmul de îmbătrânire al pielii neprotejate este mult mai alert decât ritmul de reparare a celei mai bune rutine de îngrijire din lume. Distrugerile celulare care duc la aspectul îmbătrânit al tenului sunt cauzate de câteva elemente asupra cărora putem interveni: primul și cel mai important este – sunt de fapt, radiațiile solare (prezente în atmosferă din prima secundă în care este lumină naturală), iar următoarele sunt: fumul (fumatul activ sau pasiv, fumul de orice fel), oxigenul (da, și cel din atmosferă), poluarea, ingredientele iritante aplicate pe piele (alcool-ul în special), excesul de alcool (de data aceasta e vorba despre cel ingerat). Mai mult decât atât, toate aceste elemente duc la scăderea dramatică a ritmului în care se produce colagen și elastină, fără de care pielea are o textură lipsită de fermitate și de elasticitate.
Practic, fără a proteja tenul de radiațiile solare, aplicăm degeaba restul produselor din rutina zilnică pentru că nu vom obține niciodată tenul sănătos și tânăr pe care ni-l dorim. Este imposibil să avem ten sănătos fără protecție solară, iar cu cât înaintăm în vârstă cu atât mai mult vom observa semnele distrugerii celulare cauzate de radiațiile solare: riduri adânci, linii fine, pete, discolorații, pori dilatați, ten cenușiu și lipsit de fermitate. Iar protecția solară trebuie să fie aplicată în fiecare zi din an pentru că în fiecare zi din an radiațiile solare sunt prezente în atmosferă și trec și prin geam (nici măcar în casă, lângă geam sau în mașină nu suntem feriți de radiațiile solare).
Bronzul este reacția naturală a pielii la radiațiile solare, iar tenul bronzat îmbătrânește cel mai repede, iremediabil. Nu mai vobesc despre bronzul obținut la solar, care practic este numit ‘mașină de făcut cancer’. Deși pare că insist mereu pe același subiect, nu insist prea mult ținând cont de faptul că majoritatea persoanelor folosesc protecție solară doar când merg la plajă și că încă există persoane care folosesc solar sau se bronzează la soare. Citiți cu atenție detaliile despre cum se aplică protecția solară, aici.
Acum că avem un ten protejat de factorul numărul unu care duce la îmbătrânirea pielii, este important să încercam să avem o alimentație echilibrată cu conținut mare de antioxidanți deoarece antioxidanții sunt singurii care opresc radicalii liberi din a distruge celulele pielii (distrugere care, așa cum spuneam mai sus, se vede astfel: riduri, ten lipsit de fermitate, cenușiu, etc). Bineînțeles, o persoană care nu fumează și nu bea alcool în exces va avea un ten mult mai sănătos și cu aspect mai tânăr decât un fumător care abuzează de alcool.
Revenind la îngrijirea tenului, în afară de protecția solară, ca parte integrantă a unei rutine corecte de îngrijire, pentru a ne focusa pe anti aging avem nevoie de anumite ingrediente cheie, ingrediente care pot face parte dintr-o gamă largă de produse cosmetice: pot fi regăsite într-un toner, într-un ser, într-o cremă. Important de reținut este că majoritatea ingredientelor de acest tip se distrug foarte repede în prezența luminii și a aerului, de aceea orice cremă ambalată în borcan sau în recipiente transparente cu siguranță nu poate aduce beneficii majore tenului (indiferent de afirmațiile producătorului!).
Nu există unul cel mai bun ingredient miraculos anti aging, pielea are nevoie de un cocktail de ingrediente, cu concentrații cât mai mari, pentru a fi sănătoasă, cu aspect tânăr.
Aceste ingrediente cheie de care vorbeam mai sus sunt următoarele:
1. Anti iritanții: În momentul în care elementele care duc la formarea radicalilor liberi intră în contact cu pielea, ele cauzează o micro iritație (care nu se vede neapărat). De aceea, primele ingrediente importante sunt anti iritanții, ei formează prima linie de apărare a pielii și mențin barieră naturală a pielii intactă. Există foarte mulți anti iritanți în industria cosmetică, sunt ieftini și sunt folosiți la scară largă.
2. Antioxidanții: După ce s-au format radicalii liberi (din păcate oricât ar fi de mic numărul lor, radicalii liberi cauzează distrugeri la nivel celular, iar dacă nu se oprește formarea lor cu ajutorul protecției solare în primul rând, procesul de îmbătrânirii al pielii este accelerat și practic imposibil de a fi încetinit. Chiar și în condițiile în care aplicăm protecție solară zilnic, o cantitate de cel puțin 1.5% din radiații ajung pe piele și generează radicali liberi.), singurele ingrediente care pot opri acești radicali liberi sunt antioxidanții. Un alt rol extrem de important al acestora este faptul că potențează protecția solară aplicată pe ten, de aceea orice antioxidant inclus în crema cu SPF este extrem de benefic pielii. Aceste ingrediente nu sunt ieftine și nu sunt atât de mult incluse în produsele cosmetice (din păcate), iar în cazurile în care totuși produsele includ antioxidanți, concentrațiile acestora sunt de cele mai multe ori infime, prea mici ca să poată face diferență între un ten cu aspect tânăr și un ten cu aspect îmbătrânit.
3. Ingredientele reparatoare: Acest tip de ingrediente numite și skin identical sunt cele care mențin bariera naturală a pielii intactă și mențin nivelul optim de hidratare al pielii. Sunt o mulțime de astfel de ingrediente (cele mai cunoscute sunt uleiurile vegetale), dar dintre acestea există câteva care sunt speciale cum ar fi: acidul hialuronic, acetyl glucosamine, ceramidele, inositol, lecithin, polysaccharide, squalane, squalene, etc. Marele lor beneficiu este că rețin moleculele de apă în piele, iar astfel mențin tenul în permanență la nivel optim de hidratare și previn deshidratarea. Practic ele potențează orice cremă hidratantă.
4. Ingredientele cell communicating: Cu rol important în funcționarea normală a celulelor pielii, acest tip de ingrediente comunică celulelor pielii mesajul de a arăta, a funcționa și a se comporta cât mai aproape de cum ar face-o o celulă sănătoasă, neafectată de radicalii liberi. În timp, celulele ascultă aceste mesaje. Ingredientele de acest tip ar putea fi denumite ingrediente anti aging pentru că în principal, acțiunea lor, duce la ameliorarea semnelor îmbătrânirii premature a pielii. Dintre acestea, cele mai potente (și cu cele mai multe studii care le dovedesc eficacitatea) sunt: retinol, niacinamide, peptide, adenosine, creatine. În concentrații mari, aceste ingrediente estompează vizibil ridurile (de exemplu concentrațiile de 0,5% – 1% de retinol), iar în concentrații mai mici ingredientele cell communicanting estompează în timp liniile fine. Acestea sunt cele mai scumpe ingrediente și regăsite foarte rar în produsele cosmetice. (Atenție mare, un produs cosmetic care costă 10 lei exact de 10 lei acționează asupra pielii, adică DELOC. Produsele cosmetice cu preț mai mic de 100 lei cu siguranță nu pot conține formule complexe, focusate pe anti aging).
Pe lângă cele 4 categorii de ingrediente fără de care nu se poate vorbi despre anti aging, pentru a obține un ten sănătos și cu aspect cât mai tânăr este necesar să aplicăm ingrediente care stimulează producerea de colagen și ingrediente care curată porii în profunzime, îndepărtând celulele moarte acumulate în exces. Din fericire, antioxidantii, ingredientele reparatoare și ingredientele cell communicating stimulează producerea de colagen, iar retinolul poate îmbunătăți forma elastinei pe care o avem deja.
Pentru îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces și stimularea formării colagenului este necesar a se aplica exfolianți chimici, mai precis BHA – acidul salicilic sau AHA – acidul glicolic și acidul lactic. Despre procedura de exfoliere puteți citi în articolele dedicate, puteți începe cu cel despre alegerea exfoliantului chimic.
Nu e niciodată prea devreme să începem o rutină anti aging, care va fi compusă în principal din următoarele produse: cleanser, protecție solară, hidratarea (care trebuie să conțină toate cele 4 categorii de ingrediente de mai sus) și exfolierea chimică (aceștia se aplică ideal după vârstă de 18 ani, iar la nevoie – de exemplu în cazurile de acnee, se poate aplica un exfoliant chimic cu concentrație mică începând cu vârsta de 11 ani). Bineînțeles că nu aplicăm retinol pe pielea unui bebeluș, dar în general oricine își îngrijește corect tenul are o rutină care previne și îmbătrânirea prematură a pielii. Dacă se dorește focusare pe anti aging atunci trebuie alese mai multe produse care conțin cele 4 categorii de ingrediente (în special antioxidanți și cell communicating) cu concentrații mai mari. De exemplu se adaugă în rutină un ser cu antioxidanți și retinol sau un ser cu retinol 1% și ceramide.
Pentru tenul uscat, în afară de tot ce am scris mai sus, pentru a avea un ten sănătos sunt necesari emolienții, în concentrații mici.
Care sunt riscurile cand folosesti un acid glicolic in timpul verii?
Petrov,
In principiu se folosesc exfoliantii cu concentratii de uz zilnic tot timpul anului, bineinteles doar cu SPF zilnic (ca si in restul anului de altfel). In concediu la mare cu siguranta nu se aplica si nici nu se poate sa te expui soarelui cu intentia de a te bronza, chiar daca ai SPF pe piele.
Daca tenul tau nu tolereaza acidul glicolic vara, poti aplica mai rar sau poti face o pauza.
Pielea mea e predispusa la pete, chiar daca folosesc SPF 50 tot timpul in cantitate generoasa.
Un prieten mi-a oferit un produs cu 12% acid glicolic, il tolerez destul de bn cu o aplicare la 2 zile, dar imi este frica ca vor aparea si mai multe pete.
Petrov,
Acidul glicolic nu este cea mai buna varianta pentru pete. Poti sa il folosesti, e ok, dar ai nevoie si de un inhibitor de melanina, fara de care nu poti avea rezultatele dorite.
Daca poti sa aplici 12% AHA o data la doua zile inseamna ca produsul are pH prea mare pentru a fi un exfoliant atat de potent. In mod normal concentratiile de 10% se aplica de 2-3 ori pe saptamana, daca au pH sub 4. Citeste te rog pe site despre acidul glicolic, sunt o multime de articole.
Buna Corina,
ca de obicei, un articol foarte bine structurat, complet si pe intelesul tuturor.
Felicitari si multumim frumos pt tot ce impartasesti cu noi!
Buna, am 21 de ani si as vrea sa stiu daca e necesar sa folosesc o crema anti aging?Daca da, care ar fii cea mai potrivita pt mine avand in vedere ca am tenul sensibil in zona obrajilor combinat cu ten mixt in zona T.Pot folosi si un ser ceva?
Andruta,
Te rog citeste cu mare atentie ce inseamna anti aging. O crema foarte bine formulata oricum va preveni si imbatranirea prematura a pielii pentru ca va avea in compozitie toate cele 4 categorii de ingrediente mentionate mai sus. Sigur ca poti folosi si ser.
Poti alege pentru dimineata http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/hydralight-shine-free-daily-mineral-complex-with-spf-30-with-antioxidants.html, iar seara poti folosi http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/hydralight-moisture-infusing-lotion.html.
Daca iti doresti si un ser poti incerca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/antioxidant-concentrates/resist-super-antioxidant-concentrate-serum.html.
Ştiu că nu contează brandul atunci când îţi alegi o cremă (sau n-ar trebui să conteze), dar fiecare are formula sau formulele lui, mai bune sau mai puţin bune. Şi spun asta tot din documentare proprie, dar şi din observarea propriului meu ten. Aceleaşi ingredinte în două creme de la firme diferite şi pielea reacţioneză altfel la fiecare dintre ele. Presupun din cauza dozajului acelor ingrediente. Şi dacă azi am ajuns să am o piele atât de senbilă este şi din cauza încercării atâtor creme cu diverse ingrediente (probabil nu tocmai recomandate piele, dar pe atunci nu ştiam ce ştiu acum) de la branduri diferite.
Acum mi-am găsit produsele pentru faţă cu care mă înţeleg bine (chiar foarte bine, pielea mea şi-a revenit) şi nu le mai schimb.
Ai perfectă dreptate când spui că trebuie să fim atente la ingrediente, să cunoaştem ce fac fiecare, ce efecte au asupra pielii, dar din păcate suntem cobai şi poate irităm pielea fără să vrem tot încecând diferite produse.
Articolul este foarte bun (trei sferturi din informaţii le cunoaşteam, în special de la Paula Begoun, pe ea am descoperit-o prima înainte să descorpăr blogul tău). Indiferent când informaţii le recunosc în articolele tale (pe care le ştiam dinainte) tot mai aflu câte ceva. Şi chiar dacă uneori nu sunt de aceeaşi părere cu tine, apreciez mereu efortul de a scrie pentru noi (femeile) toate aceste informaţii într-o formă uşoară de înţeles.
Dialora,
Pana cand fiecare brand nu va lista concentratiile fiecarui ingredient suntem cobai de fiecare data cand aplicam un produs nou pe piele. Si cred ca 99% din femei chiar daca ar citi o lista de ingrediente cu concentratii specifice nu ar sti daca acel produs va fi ok sau nu pentru ele. Mai ales ca nu doar concentratia unui ingredient poate genera o reactie pe piele ci si combinatia dintre anumite ingrediente poate genera reactii pozitive sau negative pe piele, reactii care difera de la persoana la persoana.
Pentru ca aveam aceleasi surse de inspiratie (jurnalele medicale) afirmatiile mele si ale Paulei sunt asemanatoare cand vine vorba despre ingrijirea pielii. Restul este experienta mea si mai ales adaptarea informatiilor citite la mediul romanesc. De exemplu ea recomanda aplicarea unui BHA 2% de doua ori pe zi pentru rezultate optime. In realitate BHA 2% poate fi aplicat de doua ori pe zi fara efecte adverse de catre foarte foarte putine romance – noi traim in alt tip de clima.
Paula este modelul meu, acest blog a inceput din aceeasi dorinta care a dus de fapt la brandul Paula’s Choice: informarea consumatorilor cu privire la ce anume isi aplica pe piele. Eu nu am pretentia de a fi Paula si nici nu am cunostintele ei (dupa ce am petrecut o zi intreaga cu ea mi-am dat seama ca femeia asta este chiar o enciclopedia ambulanta, dar este totusi cu 25 de ani mai mare decat mine, 25 de ani de cercetare care se simt), nu am nici cea mai mica intentie de a avea un brand de cosmetice, incerc sa scriu exact ce as vrea eu sa citesc, pe limba mea – iar eu sunt doar un consumator simplu, nu sunt medic (indiferent cate jurnale medicale am citit si de diploma mea in cosmetica). In plus, observ ca nici termeni simpli cum ar fi pustula nu sunt intelesi mereu, de aceea evit sa folosesc cuvinte pe care nu le poate intelege oricine.
Iti multumesc pentru timpul petrecut pe blogul meu si ma bucur daca iti sunt de folos informatiile gasite aici.
Imi place ca ai mentionat despre faptul ca un produs de 10 lei exact atat va face pe ten.
Eu mi-am dat seama de acest lucru cand am cumparat retinol 1% PC. A fost cel mai scump produs cosmetic al meu insa la un calcul simplu nu e atat de scump.
Am diverse produse cosmetice intre 20 si 60 de lei care insumate depasesc cu mult pretul acestui ser cu retinol. Iar ca ingrediente au mai mult din cele emoliente si f putin antioxidanti. Atat.
Concluzia mea, mai bine 3-4 produse f bune si de calitate decat multe si degeaba 🙂
Hello. As dori sa îmi recomanzi te rog câteva produse de îngrijire a unui ten sensibil, ușor cuperozic, în vârstă de 21 de ani.
Mulțumesc!
Lorena,
Incearca gama Hydralight daca tenul tau este gras/mixt sau gama Skin Recovery daca tenul tau este normal sau uscat: http://www.paulaschoice.ro/skin-care.html
Buna,
te rog sa ma ajuti cu o parere despre o crema de la Herbagen, am atasat un link in care se spune si ce contine – http://www.cosmeticeromanesti.ro/ingrijirea-fetei/302–herbagen-crema-ten-sensibil-cu-colagen-marin-si-extract-de-galbenele-100-ml.html
Eu o folosesc de foarte multi ani, ma impac foarte bine cu ea. Dar am 45 de ani si ma gandesc ca poate este mai bine sa ma reprofilez pe o crema mai buna, chiar daca este probabil si mai scumpa.
Multumesc mult, Carmen
Carmen,
Poti sa citesti din nou articolul cu atentie si o sa iti dai singura seama ca produsul pe care il folosesti este departe de a fi o crema cu efecte benefice asupra pielii. Si mai mult decat atat, cu o crema, indiferent cat este ea de scumpa, nu vei reusi sa ai tenul pe care ti-l doresti.
Citeste acest articol daca ai timp: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html si https://pasagera.ro/mai-bine-de-atat-nu-se-poate.html.
Salut Corina!
Folosesc produsele Paulas Choice de doi ani, de cind citesc si blogul tau.
Pina acum, toata rutina mea era alcătuită doar din produsele PC. Tenul meu arata f bine. Acum insa am decis sa cumpar o crema hidratanta de la o farmacie. Nu sunt f sigura de alegere, de aceea ti-as fi recunoscătoare daca mi-ai spune părerea despre ea.
Iată Ingredientele: Jonzac Thermal Spring Aqua (Water), Anthemis Nobilis Flower Water*, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water*, Cocoglycerides, Octyldodecanol, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Aqua (Water), Sorbitan Olivate, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Cetearyl Olivate, Acacia Decurrens/Jojoba/Sunflower Seed Wax/Polyglyceryl-3 Esters, Sodium Stearoyl Glutamate, Cetearyl Alcohol, Magnesium Aluminum Silicate, Caprylic/Capric Triglyceride, Sodium Levulinate, Glyceryl Stearate Citrate, Glyceryl Undecylenate, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Octyldodecyl PCA, Parfum (Fragrance), Xanthan Gum, Sodium Benzoate, Lactic Acid, Glyceryl Caprylate, Sodium Dextran Sulfate, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Phytic Acid, Algae Extract, Biosaccharide Gum-2. *ingrédients issus de l’agriculture biologique
va multumesc mult!
Irina,
Al treilea ingredient este super iritant, din pacate. Eu nu as pune produsul asta pe piele.
Va multumesc pt sfat!
Corina, va rog mult, sa Ma sfătuiți in privința acestei creme.
Credeți ca e bine formulata? Va multumesc!
INCI: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Leuconostoc/Radish Root Ferment filtrate, Xanthan Gum, Arginine, Glycerine (Vegetable, Extracted from Coconut Oil), , Coco-Caprylate, Methyl Glucose Sesquistearate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Macadamia Ternifolia (Macadamia Nut) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Nut Oil, Cetyl Alcohol, Vitellaria Nilotica (Shea) Fruit Butter, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Tocopherol, Panthenol, Zinc Oxide, Allantoin, Silk Amino Acids, Sodium Hyaluronate (non-GMO), Rosa Damascena (Rose) Oil, Aniba Rosaeodora (Rosewood) Wood Oil, Pelargonium graveolens (Geranium) Oil, Benzyl Alcohol DHA.
Irina,
Contine iritanti. Ingrediente interesante sunt cateva, dar din pacate sunt in concentratie foarte mica.
Va multumesc mult ca Ma ajutati de fiecare data!
Incerc sa gasesc si alte creme bune, dar cred ca voi ramine fidela produselor PC!
Am citit ce ai scris despre hidratare si anti-aging si am de gand sa schimb cate ceva in rutina mea zilnica pe baza celor ce am aflat.Vreau insa sa te rog sa arunci o privire pe un ingredientele unui ser de la Ivatherm-firma nici nu conteaza de fapt-care are ingredientele de mai jos.Nu intentionez sa-l folosesc ca o metoda revolutionara de reducere a ridurilor 🙂 ,dar ma gandeam daca e ok sa-l pastrez pentru a-l folosi seara in locul cremei hidratante cu SPF.
”
Glycokine Factor STM
Phycojuvenine (extract de alge brune) este bogat in polizaharide, polifenoli si poliol.
Acidul hialuronic cu greutate moleculara mare
Vitamina E ”
Multumesc foarte mult!
Alina,
In primul rand seara nu se aplica hidratare cu SPF, deci nu ai citit ce am scris despre hidratare 🙂
In al doilea rand un ser nu poate inlocui hidratarea de seara, poate doar aduce un aport de ingrediente benefice pielii. Iar ce mi-ai scris tu despre serul de la Ivatherm este irelevant pentru ca nu este o lista de ingrediente completa. Daca insa gasesti lista de ingrediente te poti ajuta de dictionarul de ingrediente pus la dispozitie pe site pentru a-ti face o idee daca serul respectiv merita sau nu sa fie aplicat pe piele.
Buna Corina,
ZI-mi, te rog, ce parere ai de produsele de la Forever Living Products. Ca un exemplu, trec aici crema lor de ochi:
Aloe Barbadensis Gel (Gel Stabilizat de Aloe Vera), apă demineralizată, trigliceridă caprilică/caprică, esteri de jojoba, glicerină, glucozid cetearilic, caolin, alcool cetearilic, glicerilstearat, PEG-100-stearat, ciclometicon, scualen, dimeticon, PEG-20-metilglucozostearat, dimeticon copoliol, alchilbenzoat C12-15, hialuronat de sodiu, bisabolol, PCA sodic, tocoferol (vitamina E naturală), dioxid de siliciu hidratat, dioxid de titan, acid polihidroxistearic, dioxid de siliciu, oxid de aluminiu, gumă de xantan, fenoxietanol, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, metilparaben, propilparaben, EDTA disodic, parfum.
Multumesc!
Amalia,
Nu pot sa imi exprim parerea despre un brand ci despre fiecare produs in parte. Crema lor de ochi este destul de slab formulata, contine chiar si iritanti (nu inteleg de ce producatorii nu inteleg ca parfumul chiar face foarte rau cand este aplicat in jurul ochilor, ustura, duce la iritare si inrosirea zonei respective).
Buna,
Cochetez de cativa ani deja cu ideea de a-mi face singura crema antiaging, pentru ca am incercat nenumarata variante comerciale, si ieftine si scumpe, si din magazin si homemade si parca nici una nu e in regula. De vina or fi si schimbarile prin care am trecut pe masura ce m-am apropiat de 40 de ani, am presupus eu.
Ai vreun sfat pentru mine?
Multumesc,
Magda
Magda,
Da, sa citesti aceste doua articole: https://pasagera.ro/cand-cum-si-de-ce-aplicam-crema-de-ochi.html si https://pasagera.ro/cum-se-fac-produsele-cosmetice-hand-made.html
Multumesc pentru referinte. Foarte utile.
Intre timp am ajuns si eu la concluzia ca un astfel de demers nu este pentru oricine si de accea am apelat si la ajutorul si sfaturile unui profesionist, mai precis al unui farmacist. Voi incerca sa concep impreuna cu ea o formula potrivita.
Buna ziua, am 28 de ani tenul uscat si cu pistrui.Cu timpul pistrui sau deformat si au ajuns pete maroni . Am incercat nenumarate creme dar nu am gasit niciuna potrivita tenului meu. Imi puteti recomanda o crema ? Multumesc.
Elena,
Citeste despre pete: https://pasagera.ro/pete-solare-prevenire-si-tratamente.html
Buna, Te rog ajuta-ma cu o parere despre acest produs, nu am reusit sa copiez ingredientele, dar sunt in partea de jos a acestei pagini.
Multumesc!
http://super-pret.net/vipervenom/5263/?utm_source=adwords&utm_campaign=P-G-RO-0031-911-ViperVenomActive_TXT-SE-BRAND_W1545&utm_campaignid=308986930&utm_adgroupid=21328644970&utm_creative=69666381130&utm_keyword=viper%20venom%20aktiv&utm_placement=&utm_target=&utm_device=c&utm_devicemodel=&utm_network=g&utm_adposition=1t1&utm_matchtype=e&keywords=viper+venom+aktiv&keyword=viper+venom+aktiv&gclid=CLzNlebErsoCFRQTGwodG5MOWQ
Anca,
E un scam, din pacate. Sunt multe site-uri de acest gen, vand apa chioara la borcan si multe multe minciuni. Toate site-urile arata cam la fel, o singura pagina, fara elementele necesare pentru a vinde online, fara date de contact reale – doar o adresa de mail si un nume de companie din afara tarii.
Bineinteles aceasta este parerea mea, tu faci asa cum crezi de cuviinta.
Buna,
Foarte interesant topicul. Nu prea inteleg insa concret care ar trebui sa fie rutina mea de seara. As vrea sa folosesc tritinoina (airol) pentru ca am citit ca este singura substanta dovedita a avea efect vizibil asupra ridurilor. Ce ar trebui sa mai folodesc? O crema nutritiva (am ten sensibil si cam uscat) de la Bioderma ar merge?si daca as vrea sa mau folosesc si un ser anti-agingdupa? (Estee Lauder mi se pare foarte bun). Mentionez ca prefer dermatocosmeticele, produsele din farmacie, nu prea am fost incantata de Paula’s Choice pentru tenul meu hipersensibil (e adevarat ca am incercat in SUA acum vreo 7 ani).
Ioana,
Tritinoina nu exista, probabil te referi la tretinoin. Nu este singura substanta dovedita a avea efect vizibil asupra ridurilor, din fericire. Sunt multi retinoizi medicamentosi sau cosmetici care au efect pe riduri si alte ingrediente din categoria Cell Communicating – cum ar fi niacinamide.
Uite rutina zilnica: https://pasagera.ro/construirea-rutinei-de-ingrijire-a-tenului.html
Personal iti recomand sa incerci produsele PC, saptamana viitoare chiar se lanseaza gama Calm pentru ten hipersensibil. Acum exista doar serul si 1% BHA, dar de marti (cred) vor fi si restul produselor disponibile.
Buna Corina
E ok formulata crema aceasta de zi?
Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Extract, Camellia Oleifera Seed Oil, Cetearyl Ethyhexanoate, Myristyl Myristate, Cetearyl Alcohol, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Cetearyl Glucoside, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Triheptanoin, Oryzanol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Phenoxyethanol, Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Laminaria Ochroleuca Extract, Cassia Alata Leaf Extract, Pueraria Lobata (Kudzu) Symbiozome Extract, Carbomer, Sodium Hydroxymethylglycinate, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Cinnamomum Camphora Linalloliferum (Ho Wood) Leaf Oil, Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Oil, Limonene, Citronellol, Geraniol, Linalool, Tocopherol.
Iulia,
Nu, din o gramada de motive. O crema de zi trebuie sa aiba protectie solara, aceasta nu are. Plus, are multi iritanti, iar ingrediente benefice nu prea.
Buna,Corina!Ma numesc Liliana si am nevoie de un sfat din partea ta,daca se poate.Am 29 ani si in urma cu 4 ani am folosit o crema preparata in farmacie pt albirea tenului si pistrui timp de5 ani ,dupa ce m-am hotarat sanu o mai folosesc au aparut si problemele”roseata in pometi,usturimea fetei”.Am fost la ‘n” dermatologi care mi-au dat tot felul de creme…….in final s-a rezolvat problema dar tenul arata usor imbatranit.asi dori daca poti sa-mi recomanzi o crema reparatoare…etc.multumesc!
Liliana,
Repararea tenului presupune sa ai o rutina de ingrijire foarte corecta care sa presupuna curatarea tenului (dimineata si seara), exfolierea chimica (seara), protectie solara (in fiecare dimineata, indiferent de anotimp), hidratarea si tratamente specifice.
Mai mult decat atat, aceasta rutina se construieste in functie de tipul tau de ten care poate fi: normal, uscat, mixt sau gras si in functie de problemele pe care le are tenul la momentul respectiv.
Ca produse eu recomanda Paula’s Choice, le folosesc de 6 ani si le recomand la cabinet cu rezultate foarte bune. Uite site: http://www.paulaschoice.ro
Poti scrie la info@paulaschoice.ro un mail si poti cere o propunere de rutina de ingrijire in functie de tipul tau de ten si de problemele pe care le observi pe piele.
Buna Corina! As fi curioasa sa stiu parerea ta despre produse le Nu Skin, daca ai timp as aprecia mult un raspus. Mersi! Corina
https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html
Cauta review-uri pe beautypedia.com
Buna, Corina! Ai putea te rog frumos sa ma ajuti cu o parere sincera si obiectiva vizavi de un ser Kiehl’s?Am incercat o mostra si are o textura grozava, imi lasa fata hidratata,insa nu cred ca merita banii. Iti las lista de ingrediente: Aqua/water, Glycerin, Dimethicone, Propanediol, Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer, Polymethylsilsesquioxane, Sodium Chloride, Phenosyethanol, Butylene Glycol, Chlorphenesin, Sodium Citrate, p-Anisic Acid, Disodium EDTA, PEG-10 Dimethicone, Sodium, Hydroxide, Adenosine, Perilla Ocymoides Extract/Perilla Ocymoides Leaf Extract, Citric Acid. Fmla 685657 4 Code F.I.L. D164356/3. U.S. Patent Pending. Ti-as fi foarte recunoscatoare daca m-ai ajuta. Mersi frumos!
Alexandra,
Cauta pe beautypedia.com, vei gasi review.
Am cautat, dar acest produs nu se afla printre cele analizate pentru ca nu este patentat in SUA. Oricum voiam doar sa stiu daca este asemanator cu serul din gama Calm.
Nu sunt asemanatoare.
Buna,
am 32 de ani si tenul mixt – pori usor dilatati; niste pete vagi de la anticonceptionale+soare, niste riduri in jurul ochilor – nu foarte adanci dar eu le vad tragedii; as vrea si eu, daca este posibil, sa imi recomanzi o crema de ochi – m-am uitat pe site-ul PC si am vazut ca exista 2 tipuri de creme cu retinol 1%..si ambele se pot folosi si in zona ochilor; dar…sunt complet in ceata; asa ca, te rog, daca este posibil, sa imi recomanzi una care crezi ca mi-ar fi potrivita.
multumesc
Iulia,
Cele doua tratamente cu 1% retinol de la Paula’s Choice (sau orice alt tratament cu 1% retinol) nu poate fi aplicat cu rol de crema de ochi pentru ca sunt extrem de potente. Se aplica pe ridurile din zona ochilor, dar in nici un cat atat de aproape de ochi sau pe pleoape, asa cum ai face cu o crema de ochi.
Uite articol: https://pasagera.ro/cand-cum-si-de-ce-aplicam-crema-de-ochi.html
buna,
multumesc.
si..mai am o intrebare: mi-am luat crema aia cu hidroquinona de pe iherb; o pot folosi asa pur si simplu pe zona cu pete sau e necesar sa mai dau cu ceva – inainte sau dupa?
https://pasagera.ro/category/ingrijire-ten/rutina-zilnica
https://pasagera.ro/category/afectiuni-piele/zone-hiper-pigmentate-melasma
Buna! Am gasit un serum cu ingredientele enumerate mai jos. Te rog mult sa imi spui parerea ta despre el, pare interesant la prima vedere. Multumesc frumos
aqua, aloe barbadensis leaf juice, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide 7 (Matrixyl 3000), acetyl hexapeptide 8 (Argireline), panax ginseng root extract, glycerine, camellia sinensis leaf extract,butyleme glycol, polysorbate 20, xanthan gum, phenoxyethanol, litsea cubeba oil
Cara,
Te rog foloseste dictionarul de ingrediente pentru a face o analiza acestui produs.
Buna!
Am nevoie de parerea ta despre urmatoarele creme:
1. Crema nutritiva de zi cu acid hialuronic, jojoba si pantenol de la Sabio
ingrediente : Aqua, echinacea purpurea extract, symphytum officinale extract, chelidonium majus extract, calendula officinalis extract, plantago lanceolata leaf extract, achillea millefolium extract, rosmarinus officinalis extract, viola tricolor extract, anthemis nobilis flower extract, cetearyl olivate, sorbitan olivate, glycerin, sodium levulinate, sodium anisate, simmondsia chinensis seed oil, prunus amygdalus dulcis oil, prunus armeniaca kernel oil, bisabolol, panthenol, sodium hyaluronate, tocopherol.
2. Crema revitalizanta Argan CoQ10 & Hialuron de la Sabio
ingrediente : Aqua/apa, argania spinosa oil/ulei de argan, camellia sinensis oil/ulei de ceai verde, melissa officinalis flower/leaf water/apa de melisa, cetearyl olivate, sorbitan olivate/emulsifiant vegetal, glycerin/glicerina, sodium levulinate, sodium anisate, tocopherol/vitamina E, ferulic acid/acid ferulic, caprylic/capric triglyceride, spilanthes acmella flower extract/extract de acmella, ubiquinone/coenzima Q10, sodium hyaluronate/acid hialuronic, pogostemon cablin leaf oil /ulei esential de patchouli.
Am un ten mixt cu tendinte acneice.
Ana Maria,
Te rog foloseste dictionarul de ingrediente pus la dispozitie pe site pentru a analiza produse cosmetice. Multumesc.
Buna dimineata, Corina
Sper ca esti bine .
La recomandarea ta am tot citit recenzii despre unele produse pe beautypedia.
E ceva ce nu-nteleg.
De ce unele creme, de exemplu Neutrogena anti rid, are punctaj maxim, cand contine BHT, parfum ?
La Hydrabio serum, chiar daca are parfum, se menționează acest lucru si are punctaj scazut ?
Am observat acest lucru, citind despre creme ce conțin ingrediente anti aging.
Dacă unele au mai multe astfel de ingrediente, parfumul de la sfarsit numai „scade” punctajul.
Daca sunt mai „mediocre” parfumul „scade” punctajul?
Conform rating-ului experților!
Acum eu ce cumpăr : creme cu parfum si punctaj maxim sau crema fara parfum si cu punctaj mai mic?
Eu folosesc deja serul hydrabio.
Nu am avut probleme dar nici nu m-astept la nu stiu ce schimbari cu mulți siliconi, maxim 1% niacinamide, si foarte putin sodium hyaluronate?
Intenționez să încerc si Neutrogena cu retynol, nu in concentrație mare,presupun, doar pentru curiozitate.
M-as bucura daca pielea mea ar tolera retinolul , nu stiu cat de mult e in aceasta crema …
Iti multumesc,Corina !
Ana,
Nu doar parfumul este luat in considerare cand sunt cotate produsele ci si restul formulei. Consider ca review-urile de pe beautypedia.com sunt corecte si tin seama de ele.
Cat priveste iritantii, in concentratii mai mici de 1-2% sunt rareori problematici (daca nu cumva nu este vorba despre alergenii si iritantii cunoscuti, ce trebuie listati separat: limonene, geraniol, etc. Nu doar parfum este iritant.
Eu cumpar crema fara parfum cu punctaj maxim 🙂 Nu pot sa imi pun pe ten iritanti, este deja psihologic cred.
Buna, Corina. Ce parere ai despre produsele The Ordinary?
La fiecare produs apar si ingredientele. Sunt bine formulate?
Multumesc.
Irina
Irina, gasesti review-uri aici: https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/the-ordinary.
Buna! Care este diferenta dintre antiageing si fermitate? Daca nu am riduri vizibile, insa conturul fetei si falcile incep sa se lase usor, am o problema de fermitate? Daca da, mi-ai putea recomanda, te rog, o crema pentru un ten gras cu pori dilatati, eu avand 32 de ani? Iti multumesc!
Alina,
Lipsa fermitatii se datoreaza distrugerii colagenului si elastinei, iar acestea se distrug datorita actiunii radicalilor liberi generati de: radiatiile solare, poluare, etc (vezi articolul de mai sus). Procesul de glicare (cauzat de zaharurile consumate) duce de asemenea la distrugerea colagenului si elastinei. Pentru fermitate este nevoie de toate ingredientele anti aging, de fapt ai nevoie de o rutina care stimuleaza producerea de colagen, repara elastina, protejeaza pielea de radiatiile solare, stimuleaza regenerarea celulara, repara bariera naturala a pielii, etc. Lipsa fermitatii se datoreaza imbatranirii pielii, iar imbatranirea pielii nu se manifesta doar prin riduri ci si prin pete, lipsa fermitatii, ten cenusiu, tern etc.
Nu exista o crema care sa poata sa faca toate aceste lucruri, dar daca doresti o crema cu care sa incepi rutina ta anti aging atunci poti incepe cu cel mai important pas: aplicarea protectiei solare https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html. Incearca http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/resist-super-light-daily-wrinkle-defense-spf-30.html (colorata) sau http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/calm-redness-relief-mineral-moisturizer-spf30-normal-to-oily-skin.html.
Citeste cu atentie detaliile de folosire si citeste acest articol: https://pasagera.ro/greseli-majore-in-ingrijirea-tenului.html.
De asemenea nu uita ca alimentatia sanatoasa, fara zaharuri, are rol important in a mentinea pielea cat mai mult timp tanara.
Buna ziua,
Intentionez sa-mi cumpar o crema de noapte cu ingrediente de mai jos. Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat avizat. Multumesc
Aqua** (Water**), Aqua (Water), Glycerin, Hydrogenated Vegetable Oil, Cetearyl Alcohol, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Propanediol, Dodecane, Glyceryl Stearate, Coco-Caprylate/Caprate, PEG-100 Stearate, Royal Jelly, Gynostemma Pentaphyllum Leaf/Stem Extract, Cistus Incanus Flower/Leaf/Stem Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Zizyphus Jujuba Seed Extract, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Propolis Extract, Phytoecdysteroids, Mel* (Honey*) Extract, Retinyl Palmitate, Sigesbeckia Orientalis Extract, Tocopherol , Papain, Lecithin, Benzyl Salicylate, Rosa Canina Fruit* Extract, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Algin, Sodium Hyaluronate, Rabdosia Rubescens Extract, Glyceryl Linoleate, PEG-20 Stearate, Phenoxyethanol, Panthenol, Sorbitan Stearate, Arginine, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Boswellia Carterii Oil*, Rosa Damascena Flower Oil*, Disodium EDTA, Bisabolol, Cera Alba* (Beeswax*), Phenethyl Alcohol, Decyl Glucoside, Glutamine, Glyceryl Linolenate, Butylene Glycol, Carbomer, Citric Acid, Commiphora Myrrha Oil, Parfum (Fragrance), Linalool, 1,2-Hexanediol, Butylphenyl Methylpropional, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Limonene, Citronellol, Geraniol, Alpha-Isomethyl Ionone, Hydroxycitronellal
** Rosa Canina Fruit* Aqueous Infusion = Water from wild rosehip infusion
*From certified organic cultivations
Cristina,
Produsul contine iritanti. Nu recomand aplicarea iritantilor pe piele. Pentru o analiza completa te rog foloseste dictionarul de ingrediente din sidebar.
Buna ziua. Citesc articolele pasagera de ani buni. Foarte interesante, felicitari! De curand am descoperit o crema foarte laudata, care promite multe. As dori sa aflu parerea dvs despre acest produs.
Crema se numeste peptide 9 volume& tension, medi-peel. Mai jos voi lasa ingredientele:
Water, tylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Ethylhexanoate, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Niacinamide, Stearic Acid, Dimethicone, 1,2-Hexanediol,SorbitanStearate, Polysorbate 20, Sorbitan Sesquioleate, Beeswax, Microcrystalline Wax, PEG-100 Stearate, Arginine, Carbomer, Dipropylene Glycol, Hydroxyacetophenone, Panthenol,Caprylyl Glycol, Dipotassium Glycyrrhizate, Hydrogenated Lecithin, Adenosine, Disodium EDTA, Melia Azadirachta Flower Extract Ectoin, Hydrogenated Polyisobutene, Melia Azadirachta Leaf Extract, Ocimum Sanctum Leaf Extract, Propylene Glycol, LeontopodiumAlpinumCallus CultureExtract, CurcumaLonga(Turmeric) Root Extract, Corallina Officinalis Extract, Betaine, Sodium Hyaluronate, Centella Asiatica Extract, Fructan, Pentylene Glycol, Coccinia IndicaFruit Extract, CamelliaSinensisLeaf Extract, Glycine, Chondrus Crispus Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Serine,Glutamic Acid, Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate, Caviar Extract, Cladosiphon Okamuranus Extract, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Glycyrrhiza Glabra(Licorice) RootExtract,Hydrolyzed Elastin, Royal Jelly Extract, Aspartic Acid, Leucine, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, LavandulaAngustifolia(Lavender)FlowerExtract, Alanine, Lysine, Tyrosine, Phenylalanine, Proline, Threonine, Valine, Isoleucine, Histidine, Cysteine, Methionine, Collagen, Collagen AminoAcids, CollagenExtract, Ethylhexylglycerin, Gold, Hydrolyzed Collagen, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Acetylated Hyaluronate, Soluble Collagen, Copper Tripeptide-1(60ppb), Tripeptide-1(60ppb),Anemarrhena Asphodeloides Root Extract, Acetyl Hexapeptide-8(30 ppb), Acetyl Octapeptide-3(30 ppb), Hexapeptide-9(30 ppb), Nonapeptide-1(30ppb), Palmitoyl Pentapeptide-4(30 ppb), Hyaluronic Acid, Palmitoyl Tetrapeptide-7(15 ppb), Palmitoyl Tripeptide-1(15 ppb), Hydrolyzed Sodium Hyaluronate, SodiumHyaluronateCrosspolymer, Tocopherol,Potassium Hyaluronate, Astaxanthin, Fragrance.
Multumesc!
PS: mi-ar placea sa citesc un articol despre cosmeticele coreene, mult laudate in ultima perioada.
Buna,
Produsul contine parfum, eu nu recomand si nu folosesc produse cu parfum, insa fiecare alege cum crede ca e mai bine pentru el. Despre produsele asiatice pe care le folosesc (Beauty of Joseon SPF 50 si Haru Haru Wonder SPF 50) am scris aici: https://www.pasagera.ro/produse-preferate-cu-protectie-solara-pentru-ten-normal-mixt-si-gras-2023.html