De ce nu toate produsele care conţin AHA sau BHA au efect exfoliant?

Sau mai precis, de ce marea majoritate nu au nici un efect?
O dată cu descoperirea efectelor benefice ale exfolianților chimici şi promovarea lor de către medici, au apărut şi companiile cosmetice oportuniste care vând produse etichetate exfoliante care nu conţin nici un ingredient exfoliant sau conţin acizi, dar nu sunt eficienţi.

Pentru cine nu ştie: pH-ul este numărul care măsoară cât de acid sau bazic (alcalin) este un produs; valoarea 1 reprezintă cea mai mare aciditate, iar valoarea 14 reprezintă cea mai mare alcalinitate. Apa de la robinet are pH între 6 şi 8 (depinde de duritatea ei), în medie considerat 7, iar acest pH este pH-ul neutru. pH-ul pielii este între 4.5 şi 6, în medie considerat 5.5, observăm că pielea este uşor acidă, de unde a venit şi numele stratului protector al pielii – acid mantle.

În aceste condiţii, s-a dovedit, că un produs care conține acizi exfolianti trebuie să aibă un pH sub al pielii pentru a exfolia eficient, iar pH-ul optim al acizilor este între minim 3 (mai puţin devine iritant) şi maxim 4 (mai mult devine ineficient). Ţinând cont de faptul că cea mai mare proporţie a ingredientelor într-un produs o are apa (vezi Concentratiile ingredientelor din produsele chimice) – 80% care are un pH mare, ne dăm seama repede că dacă nu au folosite ingrediente de modificare de pH aceste produse nu pot funcţiona ca şi exfolianți.

Iar dacă eu, care nu sunt angajată într-un laborator de cercetare, îmi dau seama de acest lucru, sper că nu puteţi crede că cei care produc aceste creme nu cunosc atâta chimie cât să greşească fără intenţie. (Explicaţia pH-ului acizilor exfolianți nu am inventat-o eu, ea aparţine unor medici şi chimişti şi a fost publicată în cartea „Cosmetic Dermatology” în 2001 după mulţi ani de teste).

Mai mult decât atât, există o concentraţie optimă a acestor acizi şi anume AHA funcţionează cel mai bine în concentraţii între 5% și 10%, iar BHA în concentraţii între 1% şi 2% .

Acum o să vă întrebaţi: „Cum o să ştiu eu dacă produsul pe care îl cumpăr chiar exfoliază?” Există două posibilități de a răspunde la întrebare:

1. Testaţi produsul cu o hârtie de pH
2. Cereţi informaţii companiei producătoare în legătură cu pH-ul produsului folosit (presupunem că veţi primi un răspuns onest – cel mai des mi se întâmplă să nu primesc nici un răspuns).

În legătură cu concentraţia, ca o regulă generală, este indicat ca un AHA (glicolic, lactic, malic acid) să fie al doilea sau al treilea ingredient, cel mai probabil încadrându-se în 5% şi peste, iar BHA (acidul salicilic) să fie situat pe la jumătatea listei ingredientelor.

Concentraţiile mai mari de acizi (cu pH-ul potrivit) sunt benefice, dar despre asta puteţi citi în articolul Peeling-uri chimice.

Bibliografie
Cosmetic Dermatology
Skin Research and Technology

44 comentarii

Scrie un comentariu
  • Pasagera Buna
    Imi permit sa te rog sa ma ajuti cu o intrebare.Am un ten sensibil zic eu(adica se inroseste repede daca este frig sau daca este apasat sau atins de par de exemplu si nu suport scruburi mecanice dure :si vad deja mici puncte rosii, probabil mici vene sparte:(.Cred ca este ten mixt cu tendinte spre uscat.Imi apar puncte negre la o zi dupa ce mi curatz fata daca ai auzit asa ceva-asta e cea mai mare lupta a mea cu punctele negre deoarece imi da o senzatie de discomfort si ma opreste in a mi ingriji fatza deoarece ma blochez efectiv nestiind ce sa mai fac cu un asa amestec d uscat,gras,mixt.Sincer nu cred ca problema este FOARTE GRAVA. desi poate deveni.
    Pt mine evident ca este grav , mai ales din moment ce am incercat sa am un ten frumos, curat si luminat cerand sfatul cosmeticienelor care efectiv m au bagat in big shit cu produsele lor care m au distrus si mai tare.Vreau sa te rog daca ai vreo idee de niste produse pe care sa le studiez putin si sa incep sa le testez .Nu locuiesc in Ro , deci nu este o problema sa imi comand de prin toate partile lumii.M ai pus pe ganduri cu produsele Paula s choice din cate imi pot da eu seama acum la inceput de lupta pt o informare reala.Dar daca ai alta idee te rog sa imi spui.Mersi

    • Buna Ana,
      Inainte sa folosesti orice fel de produs este important sa intelegi ce fel de ten ai, in sectiunea de hidratare sunt descrise tipurile de ten, in vreo 3 articole. Tenul nu poate fi si uscat si gras si mixt. Tenul mixt este un ten ce poate fi normal in unele zone, uscat in unele zone si gras in zona T (frunte, nas, barbie).
      In ce sens iti cureti fata si a doua zi iti apar puncte negre? Adica iti faci extractie a comedoanelor sau scrub sau…?
      Te cred ca e grav si este normal sa fie asa, fiecare doreste sa aiba ten curat si sanatos. Iti recomand produsele Paulei si mai precis exfoliantul Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid Lotion si Exfoliating 2% Beta Hydroxy Acid Liquid – iti comanzi cate un sample si le incerci, daca nu te iriti de la cel cu 2% este mai bine sa il achizitionezi pe acela, rezultatele vor fi vizibile mult mai repede. Bineinteles sa nu uiti de protectia solara zilnica necesara in cauzul folosirii acizilor exfolianti. Daca iti permiti poti achizitiona si crema hidratanta de la ea. Exista aici lista cu exfolianti.

  • Ma gandeam ca ma vei intreba cum:)Imi fac extractie a comedoanelor da…ce altceva sa fac..Scrubul e degeaba…punctele raman.Am grija cat pot sa o fac cu grija si cu putin bicarbonat si lamaie cum am citit pe alte siteuri, sa aplic apoi o crema antibacteriana Avene.Dar apoi aceste puncte iar apar pe frunte, barbie, obraji unde ar parea ca am ca o mantie lucioasa desi dedesubt pielea e uscata..de asta imi este si greu sa explic ce e asta..(uscat/gras?mixt pt ca le contine pe amdoua:))?!
    Crema hidratanta…oare pt un ten mixt?!sau mai bine o crema hidratanta cu SPF?Vreun produs cu AHA as well?!Mersi

    • Buna Ana,
      Cred ca cel mai simplu ar fi sa citesti sectiunile de Exfoliere, Curatare si Hidratare (aici este si postul cu tenul gras la suprafata si uscat in profunzime) si apoi sa ma intrebi 🙂 Te rog fa asa si apoi reluam discutia. Multumesc

  • am uitat sa iti spun confuzia asta eu cred ca a fost creata de folosirea produselor recomandate de cosmeticiene care NU erau potrivite pt mine.Si de un an si ceva tenul meu a primit produse total nefolositoare -eu nu am stiut asta, nici prin cap NU mi a trecut asa ceva ,produsele fiind recomandate si cumparate din „cabinete profesioniste”. Astfel ,tenul a ajuns sa isi piarda capacitatea naturala de a lupta.De asta sunt inca confuza cu tipul tenului dar pot spune sigur ca il simt nehidratat si orice as pune imi pare ca nu poate sa il penetreze peste tot datorita acestor puncte negre pe frunte,obraji ,barbie.
    As vrea o curatare profunda, dupa care CEL MAI IMPORTANT PT MINE:CUM MENTIN CURATAREA, dupa care hidratare si protectie constanta.Mersi

  • Buna, tocmai am citit si eu pe pasagera.wordpress articolul asta, si am citit si la Ramona J despre Paula’s Choice, atat postul cat si comentariile voastre.
    Eu am un ten mixt, si am si eu cateva pete pe ici pe colo, nu am o culoare uniforma a tenului , mai am si puncte albe, cateva cosulete pe lateral. Desi nu am probleme grave, gen acnee, nu sunt multumita de tenul meu.
    Nici macar nu stiu unde sa ma duc sa primesc un diagnostic si niste sfaturi….nu cunosc nici o cosmeticiana in orasul meu si sa aleg una sperand ca este buna, nu mi se pare ok…..nu stiu ce sa fac.
    Chestia este ca nu stiu daca Exfoliating 1% Beta Hydroxy Acid Lotion si Exfoliating 2% Beta Hydroxy Acid Liquid ar fi indicate pentru mine. Cum fac sa aflu ?
    Si cat timp este nevoie de crema SPF dupa aceea ?

    • Buna Betty,
      Exfolierea este indicata pentru toata lumea, daca citesti mai multe posturi de la categoria Exfoliere intelegi mai bine. Daca tipul tau de ten este norma, mixt sau gras atunci acel produs este cu siguranta indicat pentru tine, poti sa comanzi sample daca doresti sa le incerci mai intai. La tipul meu de ten (mixt) am folosit 2% lichid fara probleme, concentratia 1% este mai potrivita persoanelor sensibile.
      In fiecare zi din an trebuie sa folosim SPF si in special in zilele in care folosim si exfolianti.
      Despre probleme tale – cred ca ar trebui sa citesti sectiunea Acnee. Nu e nevoie sa te duci la o cosmeticiana, daca iti ingrijesti tenul corect – curatare, exfoliere, hidratare si neaparat protectie solara zilnica probleme tale se vor diminua si tot ce iti va ramane de facut va fi sa tratezi petele (vezi sectiunea Zone hiperpigmentate).

  • Am citit ,am citit dar deabia acum imi dau restart si incep cu pasi mici sa inteleg ,simplific si sa o iau de la zero.Eu mi am aruncat toate produsele de prin saloane cosmetice pt ca m au terminat efectiv.Am comandat niste samples de la Paula s choice, dar ce crezi ca am facut tot „din auzite si citite pe alte bloguri”: m am dus la dermatocosmetice in farmacie si am luat ceva sa folosesc de urgentza pana ma clarific ce am nevoie exact.
    Pt ca pielea a mea a devenit f sensibila am cumparat acest 2 produse, nu din alt motiv pt ca sunt constienta ca am nevoie de ceva puternic sa imi curete si sa imi refaca bariera de rezistenta.Vreau sa te rog doar sa imi spui in mare daca aceste ingrediente au vreun rost sau sunt degeaba.Eu am incercat sa verific fiecare ingredent dar mai am nevoie de o parere plus ca NU am inca formata experientza sa imi dau seama de efectul lor impreuna(care anuleaza pe care si de ce)

    Primul produs este extremly gentle cleanser(eu nu ma machiez momentan tocmai din acest motiv iar aceasta solutie am luat o tocmai pt ca se poate aplica oriunde ca sa curete -deci si pe ochi.Am fost invatata toate produsele sa NU le aplic in zona ochilor nimic decat CREMA DE OCHI si evident ca mi s a creat o diferenta de textura si acolo,m am lamurit deabia cand ti am citit articolul cu crema de ochi).Deci:
    avene thermal spring water,cetearyl alcohol,o-phenylphenol,cetrimonium bromide,decyl glucoside,disdium edta,sodium cetearyl sulfate,sodium lauryl sulfate,water

    crema:light moisturizing cream vascular and climatic protection SPF10:
    avene thermal spring water,ethylexylmethoxycinnamate,glycerin,PEG 12,carthamus tinctorius,dimethicone,propylene glycol dicaprylate,glycerin stereate,stearic acid,methylene bis-benzotriazolyl tetramethybuthylphenol,BHT,blue1,carbomer,chlorpensin,decyl glucoside,dextran sulfate,disodium edta,flagrance,hesperdin methylchalcone,0-phenylphenol,phenoxyethanol,ruscus aculeatus root extract,triethanolmine,xanthan gum

    mersi!

    • Buna Ana,
      Produsul de curatat este ok, ma bucur ca nu are nici un iritant.
      Crema: are cam multi emolienti pentru ten normal, mixt sau gras; contine un antioxidant sintetic ce are potential cancerigen (BHT); contine o substanta ce poate fi toxica (dextran sulfate), contine iritanti (fragrance); din punct de vedere benefic contine un antioxidant.

  • Pai Corina, eu nu cred ca am acnee, dar o sa citesc, poate mai gasesc niste raspunsuri la nelamuririle mele.

    Te superi daca iti postez rutina mea zilnica si produsele pe care le folosesc, iar tu sa imi spui unde gresesc si cum/cu ce sa corectez greselile ? Dacai ai timp bineintelez, nu vreau sa abuzez de bunavointa ta.

  • Deci acesta nu e bun? sau e bun dar poate iritant?

    (skinlaboratory.com) Ingredients : Salicylic Acid (20%), Propylene Glycol, Denatured alcohol, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth 7.
    Level Level 1
    pH Level 2.3

    • Buna Ioana,
      BHA 20% este un peeling mediu, dar PH-ul este putin cam scazut, s-ar putea sa te arzi. Sa incerci sa il lasi doar un minut pe piele cand il folosesti prima data. Ar fi nevoie de opt saptamani, o data pe saptamana si ideal ar fi 7 minute cu PH 3.4, dar tu trebuie sa incerci si sa vezi reactiile pielii tale. Daca te ustura exagerat la prima aplicare ramane sa hotarasti daca o sa il folosesti sau nu, PH-ul este prea mic in opinia mea.

    • Buna Corina,
      Daca acidul salicilic are concentratia si PH-ul necesare pentru ca exfolierea chimica sa se produca si mai ales daca respecti instructiunile de aplicare ale acidului salicilic nu conteaza in ce fel il aplici: direct din ambalaj, cu degetele sau cu discuri demachiante (consuma foarte mult produs aceasta optiune de aplicare). Tenul trebuie sa fie curat si uscat si dupa aplicarea acidului e nevoie sa astepti cateva minute sa intre in piele inainte de a aplica alte produse. Acidul salicilic nu este un toner si nici nu se limpezeste.

  • Am citit acum mai exact pe recipient si scrie: solutie alcoolica de acid salicilic 1% (acid salicilic – 1 g ; alcool etilic 70% – pina la 100ml). Sunt din Republica Moldova si sunt vorbitoare de limba rusa, nu stiu daca ma exprim foarte corect in ceia ce vreau sa spun. Multumesc mult pentru raspuns

    • Buna Corina20,
      Inteleg foarte bine ce spui. Citeste te rog articolul despre alcool, acest produs este foarte iritant datorita alcoolului.
      In afara de concentratie necesara, acizii exfolianti au nevoie de un PH intre 3 si 4. Citeste te rog sectiunea despre exfolianti, sunt multe detalii.

  • Buna ,”Pasagera ” .Spune -mi te rog ,cum fac sa achizitionez gelul Paula’s Choice – 8% Alpha Hydroxy Acid Gel ? Mersi .

  • Buna Corina,

    Foarte de logic si bine explicat articolul tau. Am totusi o nedumerire, poate naiva. De ce totusi unele companii „vând produse etichetate exfoliante care nu conţin nici un ingredient exfoliant sau conţin acizi, dar nu sunt eficienţi.”? Nu e totusi in interesul lor sa aiba produse eficiente, care sa fidelizeze clientii?

    • Buna Irina,
      Nu stiu de ce, dar inca exista o gramada de produse asa-zise exfoliante care au PH prea mare sau care contin ingrediente ce seamana cu exfoliantii. De aceea e foarte important sa nu ne bazam pe marketing cand achizitionam produse cosmetice ci doar pe lista de ingrediente.

  • Buna Corina,

    Ai idee daca Clairial Peeling de la SVR poate fi folosit pt un peeling pe toata fata?! Conform producatorului este indicat ca peeling concentrat, accelerator al depigmentării, împotriva petelor hiperpigmentare (melasma, cloasma).

    Proprietăţi: actionează rapid, în mod vizibil asupra petelor brune prin acţiunea sinergică a acidului glicolic foarte concentrat 20%, acid citric 10% si vitamina C optimizată.

    Accelerează şi optimizează efectul tuturor ingredienţilor depigmentanţi.

    • Buna Ana,
      Da, poti folosi Clairial pe toata fata cu conditia sa respecti indicatiile producatorului. Acidul glicolic 20% (daca are PH-ul necesar exfolierii) are nevoie de neutralizator.
      Sa nu uiti de protectie solara zilnica. Citeste articolul despre peelinguri, tocmai l-am scris.
      Am o experienta de cativa ani cu peelingurile si iti pot spune cu siguranta ca acid glicolic 20% nu poate fi folosit pe piele 3 seri pe saptamana (indiferent daca sunt consecutive sau nu) daca peelingul are PH intre 2 si 3 (asa cum ar trebui sa aiba un peeling cu acid glicolic) si cu siguranta ar fi nevoie de neutralizator.
      De aceea cred ca acest produs este un exfoliant cu AHA 20%, dar cu PH mai mare, exfolierea este posibila, dar nu este un peeling in adevaratul sens al cuvantului.

      • Buna Pasagera , te rog ajuta-ma , in acest moment sunt in tratament cu Roaccutane(sotret) , sunt in a 2 sau a 3 luna , la inceput mi-au iesit foarte multi noduli si a fost nevoie de prednisone , in fine acum dupa vro 2 luni toti noduli s-au dus iar mai am doar cateva cosuri , dar am foarte multe pete rosii , dupa ce am facut o gramada de cercetari pe acne.org si alte siteuri americane am zis ca trebuie sa incerc AHA pt ele ,daca mi-as intreba dermatologul ar zice ca nu dar eu nu cred ca are nimic daca o fac 1 data pe zi cu o concentratie mica de 5% si cu un pH de 3.5 , dar nu pot gasi nimic bun in Romania , te rog recomanda-mi o crema cu pH de 3.5,4 si concentratie de 5% sau maxim 8%

        • Buna Kyle,
          Iti recomand sa astepti pana dupa ce termini tratamentul cu Roaccutane inainte de a folosi exfolianti. Nu cunosc nici un produs cu specificatiile respective in Romania. Eu folosesc produsele Paula’s Choice, le poti achizitiona din Romania de la partenerii romani, gasesti lista cu parteneri pe blog.

          • Oh faza e ca is doar in a doua luna iar tratamentul e de 7 si sincer mi-e foarte greu sa ma vad asa in fiecare zi si sa nu ma tratez cu nimic..ce pot sa fac?

          • Buna Kyle,
            Poti sa astepti. Acneea nu se trateaza intr-o zi.
            In cazul in care vei folosi exfolianti chimici in timpul tratamentului cu Roaccutane poti sa ai reactii adverse printre care: hiperpigmentari, descuamari severe. Bineinteles e alegerea ta.

    • Buna Kyle,
      Efectele adverse in cazul combinatiei de Roaccutane cu acizi exfolianti sunt putin cunoscute atunci cand exfoliantii sunt folositi rar (Ex: o data pe saptamana).
      Daca este neaparat pentru tine sa folosesti exfolianti atunci incearca folosirea lor o data pe saptamana, dar nu inainte de 6 luni de tratament cu Roaccutane. Deocamdata organismul tau se adapteaza la medicament si vor exista multe schimbari la nivelul pielii pe intreg corpul.

  • Ok multumesc foarte mult , voi astepta pana ating 6 luni si apoi voi face o exfoliere saptamanal, daca voi lua de la Paula Choise 8% AHA Gel , o sa il pun dupa ce folosesc cleanserul si inainte sa ma hidratez nu?

  • Asa voi face!Intre timp pana ajung la a 6 luna , am auzit o gramada de vorbe ca si cum emu/bio/jojoba oil ajuta la stergerea petelor ,ce parare ai?

  • Vreau sa imi cumpar Skin Perfecting BHA Liquid Exfoliant insa nu stiu daca sa imi iau cu concentratia de 1% sau cu 2%. Tenul meu este mai inchis(din cate stiu pielea mai inchisa are ph-ul mai acid) si gras cu usoare tendinde de deshidratare (pe nas mai exact), insa doar in perioada rece a anului. Care concentratie ar fi mai potrivita? Multumesc frumos.:)

    • Buna Dagmar,
      Culoarea pielii nu afecteaza PH-ul pielii, iar alegerea tipului de exfoliant nu se face in functie de culoarea pielii ci in functie de tipul de ten si de probleme lui. Daca ai foarte multe puncte negre sau puncte negre si pustule alege 2% Liquid, daca puncte negre moderat alege 2% gel, iar daca ai putine puncte negre alege 1% gel.
      Varianta lichida exista doar in concentratie de 2%. In functie de reactia tenului tau si rezultatele obtinute poti aplica exfoliantul o data sau de doua ori pe zi sau mai rar.

  • Buna,am sa indraznesc si eu cu o intrebare daca se poate.Mi-am facut o masca cu argila,galbenus de ou si acid lactic si mi-am ars fata.Arata atat de rau ca mi-e rusine sa ies din casa. Folosesc ulei de migdale pentru regenerare,este bine sau trebuie altceva? Imi este un pic teama sa nu se infecteze. Ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai raspunde,iti multumesc oricum. o zi frumoasa!

    • Silvia,
      Ce concentratie de acid lactic ai pus in masca? Si ce pH avea acidul? Acizii nu se aplica in masti, concentratiile mari sunt peelinguri (vezi te rog cele doua articole despre peelinguri).
      Trebuie sa iti aplici protectie solara in fiecare zi, iar tenul trebuie sa il tratezi cu mare atentie, vezi articolul despre Ten iritat – masuri de urgenta.
      In cazul in care nu se vindeca in cateva zile mergi la dermatolog. In cazul in care ti se recomanda cortizoni sa ceri altceva.

      • Multumesc mult pentru promptitudine. Concentratia solutiei in acid lactic e de 80% si scrie ca se poate pune 1/10% in masti ,iar eu am respectat(cred).Poate am lasat masca mai mult decat trebuia.Am facut ieri si astazi masca din galbenus si argila si separat albusul,iar la final cu ulei de migdale si parca il simt un pic mai bine. Sa-l las sa respire pur si simplu sau sa continui cu mastile naturale? Sincer,iti sunt recunoscatoare pentru raspuns.

        • Silvia,
          Poti sa iti faci masti, dar nu mai folosi argila si albus de ou, ambele sunt astrigente si absorbante de sebum. Tu ai nevoie de multi anti iritanti (asa cum ziceam, vei gasi solutii in articolul despre ten iritat), hidratare si neaparat protectie solara. Lipsa protectiei solare poate duce la aparitia petelor.
          In mod normal, 10% concentratie de acid, care la randul lui are concentratie de 80% inseamna doar 8% acid lactic ceea ce nu ar fi dus la aceasta reactie, indiferent de timpul de actionare a mastii. E foarte posibil sa fi gresit proportiile.

          • Este posibil sa fi gresit,cred ca ai dreptate.Am citit despre tenul iritat si am aplicat deja ceai pe fata si imi iau si aspirina(sper ca am inteles bine articolul).Multumesc inca o data pentru timpul acordat si ma bucur ca am dat peste tine(tot raul spre bine). Iti doresc o seara minunata!



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.