Ce informații găsim pe eticheta produselor cosmetice

Produsele cosmetice trebuiesc etichetate conform legislației Europene în vigoare astfel:

1. Pe ambalaj trebuie specificat în clar numele produsului, țara în care produsul este fabricat și numele/denumirea comercială a persoanei importatoare a produsului în cazul în care produsul nu este fabricat în Comunitatea Europeană. De asemenea adresa importatorului în Comunitate trebuie specificată pe ambalaj și/sau etichetă. Se acceptă abrevieri.

2. Conținutul nominal al produsului, exprimat în greutate sau volum. Exemplu: X ml. (Pe ambalaj sau etichetă).

3. Data de minimă durabilitate, mai precis data până la care produsul cosmetic, depozitat în condiții adecvate, îndeplinește funcția sa inițială. Această dată este necesar a se înscrie în clar, doar în cazul produselor cosmetice cu o durabilitate mai mică de 30 de luni.

4. În cazul în care valabilitatea produselor cosmetice este mai mare de 30 de luni, se indică pe ambalaj durata de folosire a produsului, în număr de luni, înscris într-o simbol reprezentat de o cutiuță cu capac deschis.

5. Precauții speciale care trebuiesc respectate la utilizare.

6. Numărul de lot al produsului (pe ambalaj sau etichetă).

7. Funcția produsului, în cazul în care acest lucru nu reiese din numele sau descrierea sa.

8. Lista ingredientelor precedată de cuvântul ingrediente.

9. Pe ambalaj/etichetă se pot specifica orice informații generale, necesare cumpărătorului. Ex: Nu conține coloranți!

10. În cazul în care, din motive practice, este imposibilă specificarea pe etichetă a informațiilor menționate mai sus, se poate pune la dispoziție un fluturaș sau un card care să le conțină. Existența fluturașului sau cardului este clar specificată pe ambalaj prin folosirea unui simbol de carte deschisă sau printr-o indicație abreviată.

Lista de ingrediente

Pentru a se evita confuziile, ingredientele trebuiesc listate cu denumirea lor din Dicționarul Internațional de Ingrediente Cosmetice (INCI), plantele sunt prezentate cu denumirea latină, iar vitaminele cu denumirea de laborator.

În Europa apa trebuie listată cu denumirea Aqua, parfumul ca Perfume. Coloranții trebuie listați cu numele lor din Indexul Culorilor (CI), iar nano ingredientele trebuiesc clar indicate pe ambalaj.

Legislația în vigoare în 2013 cu privire la lista de ingrediente ale produselor cosmetice comercializate în Europa presupune publicarea ingredientele produselor comercializate, în ordinea concentraţiilor lor – începând de la procentul cel mai mare până la cel mai mic. Ingredientele cu concentrație sub 1% pot fi listate în orice ordine dorește producătorul.

Foarte mulți producători aleg să publice data la care expiră produsul cosmetic, în special în cazul produselor pentru protecție solară.

Sfaturi: În cazul în care achiziționați produse cosmetice în România și nu găsiți datele de identificare descrise mai sus puneți-vă întrebări despre legalitatea vânzării produselor respective, despre condițiile de păstrare, notificarea lor pentru punerea pe piață, etc.
În cazul în care achiziționați produse de altundeva decât Europa și doriți să analizați lista de ingrediente, țineți seama de diferențele legislative. De exemplu, in SUA parfumul trebuie listat pe ultima poziție, cu numele Fragrance, indiferent de concentrația lui!

34 comentarii

Scrie un comentariu
  • Multumim. Interesante aceste informatii, e bine ca toata lumea sa constientizeze existenta lor!
    Nu mi-e clar ce ai scris in legatura cu Fragrance si legislatia din SUA. Eu am vazut foarte multe liste de ingrediente pentru produse facute si/sau comercializate in SUA cu parfumul listat in interiorul listei, conform concentatiei (pe beautypedia, iherb, site-ul Neutrogena etc).

    • Buna Ginny,
      Mare atentie: regula cu listarea ‘fragrance’ pe ultima pozitie se aplica doar produselor cosmetice produse in SUA sau comercializate in SUA, caz in care este nevoie de etichetare conform legislatiei SUA. In aceasta categorie nu intra: produsele destinate uzului profesional (saloane de exemplu), produselor de aromaterapie, medicamentelor sau ‘over the counter drugs’ – categorie din care fac parte foarte multe produse pe care noi le consideram cosmetice, de exemplu multe produse cu factor de protectie.
      Nici o regula de mai sus nu se aplica altor produse decat cele declarate produse cosmetice. Pentru fiecare categorie de produse exista reguli diferite.

  • Buna, am achizitionat acum ctv zile 2 produse care nu se gasesc decat in farmacia Remedia ( dar le-am comandat de pe net ca farmacia era cam departe de mine) . Am primit coletul…am verificat in momentul acela data expirarii…f ok…dar am verificat doar cutia …era si numarul de lot si data expirarii…cand le-am desfacut curioasa acasa…surpriza…pe tub nu era decat numarul de lot care ce e drept corespunde cu ce era pe cutie dar nimic despre data expirarii…pe ambele produse acelasi lucru…doar numarul de lot…pe factura scrie detaliat nr lot data expirarii tot…dar nu si pe tub…este normal asa ceva? produsele sunt auriderm si ser flavo C…

  • Buna, as vrea sa stiu ce masca antirid pt orice tip de ten, sau mixt, recomanzi.Care sa fie eficienta.Am peste 30ani, si n am mai folosit , insa am incercat una oriflame si e uau!ma gandesc ca exista branduri mai bune pt asa ceva.multumesc

  • Buna Corina,

    Am comandat de pe iherb.com pudra cu SPF 50 Healthy Wear insa pe spatele produsului este scris „1C EXP13MR” (nu pe cutia produsului ci doar pe recipientul acestuia).
    Le am scris celor de la iherb.com ca am primit o pudra expirata (am presupus ca EXP13MR inseamna expira 13 martie) insa mi-au raspuns ca acele cifre+litere reprezinta doar un cod de manufacturare iar data de expirare a produsului o gasesc pe site.
    Mi se pare WOW ca mi au dat aceasta explicatie…normal orice produs trebuie sa aiba aceasta informatie.
    Tu ce parere ai?
    Le-am scris si celor de la Physicians Formula…sa aflu exact unde gasesc pe produs aceasta informatie insa nu mi-au raspuns (deja am 2 solicitari).
    Multumesc mult!

    • Buna Elena,
      Nu e neaparat necesara ca produsul sa aiba data de expirare. Ultimul produs comandat de la ei avea codul EXP13NOV, am presupus ca expira in noiembrie 2013. Poti sa le ceri sa iti returneze suma daca atat sunt de seriosi.

    • Nu e oare posibil sa aiba termen de valabilitate mai mare de 30 de luni si astfel sa nu aiba data expirarii pe ambalaj? Si eu am comandat pudra acum o saptamana, cu gand ca daca mi se pare ceva suspect scriu celor de la PF sa intreb…Elena, sunt curioasa daca o sa-ti raspunda.

    • Mi-am primit si eu pudra, am invartit pe toate partile atat ambalajul, cat si recipientul propriu-zis si nu vad nimic care sa arate a data de expirare. Voi in ce zona a ambalajului ati gasit? Poate pana la urma se incadreaza in regula cu 30 de luni si ne facem griji degeaba 🙂

  • Bună, Corina!…tot o Corină te deranjează…

    Pentru început, FELICITĂRI pentru acest blog şi pentru informaţiile atât de folositoare pe care le furnizezi!
    Intrebările mele se referă la cateva produse pe care le-am achiziţionat şi aş dori să ştiu cum ar trebui să le folosesc mai corect, respectiv care pentru curăţare şi care demachiere?
    Menţionez ca tenul meu este unul gras şi deseori cu acnee polichistică, puncte negre.
    Produsele pe care ţi le supun atenţiei sunt:
    1. IVATHERM-GEL SPUMAN PURIFIANT PENTRU PIELE SENSIBILĂ MIXTĂ ŞI GRASĂ – Aqua, Decyl Glucoside, Butylene Gycol, Laureth-11 Carboxylic Acid, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Glycerin, Dimethicone Copolyol Phosphate, Zinc PCA, HydroxyPropyl Guar, HydroxyPropyl Trimonium Chloride, Sodium Hydroxyde, O-Cymen -5 OL, Tetrasodium EDTA, Juniper Oil, CI 42090
    2. LA ROCHE POSAY – EFFACLAR PURIFYIN MICELLAR WATER – Water, Hexylene Glycol, Glycerin, Poloxamer 188, Zinc PCA, Sodium Lactate, Disodium Cocoamphodiacetate, Disodium Edta, Citric Acid, Dihydrocholeth-30, Iodopropynyl Butylcarbamate, Polyaminopropyl Biguanide
    3. LA ROCHE-POSAY – TOLERIANE DERMO-CLEANSER – Aqua, Ethylhexyl Palmitate, Glycerin, Dipropylene Glycol, Carbomer, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, Capryl Glycol

    Aşadar, pe care din ele să îl folosesc dimineţa ca şi cleanser şi pe care să îl folosesc seara pentru înlăturarea machiajului (fond de ten, SPF) şi ulterior pentru finisare?

    Iţi mulţumesc din suflet şi astept cu nerăbdare răspunsul t[u!

    Cu stimă,
    Corina

      • Buna Corina,
        Am recitit articolul referitor la cleansere si demachiante, dar nu resusesc sa le asez intr-o ordine.
        Eu una m-am gandit asa: dimineata gelul de la Ivatherm, iar seara demachiere cu dermo-cleanser-ul de la La Roche Posay si curatare cu lotiunea micelara (dupa care limpezire cu apa). E corect asa?
        Multumesc.
        Corina

        • Buna Corina,
          Dimineata se foloseste un cleanser solubil in apa, iar seara se foloseste un demachiant daca ai folosit fond de ten in timpul zilei apoi cleanser-ul. Sau poti folosi seara cleanser si apoi solutie micelara, dar doar daca ai folosit fond de ten. Limpezesti dupa solutia micelara.

          • Corina,
            si cum imi dau seama (dupa care ingrediente) care este cleanser dintre ele si care cleanser e solubil in apa?
            Multumesc!
            Corina

          • Buna Corina,..
            Cleanser solubil in apa este cel care se limpezeste cu apa, restul sunt demachiante, scrie pe ele. In lista de ingrediente exista ingrediente care sunt specifice demachiantelor si care sunt specifice cleanserelor, dar trebuie sa devi familiara cu ingredientele mai intai, iar asta poti face invatand functia lor (exista articol) si apoi denumirile lor (vezi dictionarul de ingrediente).

          • Corina,
            deci gelul spumant de la Ivatherm este un produs solubil in apa? Multumesc.
            Corina

          • Buna Corina,
            Toate gelurile spumante sunt solubile in apa. Solubil in apa este un produs care se limpezeste complet de pe piele si nu lasa pelicula pe suprafata pielii.
            Demachiantele nu spumeaza, nu sunt solubile in apa.

  • Buna Corina

    Am vazut o crema de la Mario Badescu cu spf 15 si m-ar interesa te rog frumos parerea ta , e ok?Stau in cumpana inca …..Multumesc mult!
    Acestea sunt ingredientele:
    apa, MCX Parsol, alcool cetilic, dioxid de titan, stearat degliceril, acid stearic, Lactat Myristyl, Trietanolamina, metilparaben, carbomer, propilparaben, uree imidazolidinyl

    • Buna Aliona,
      Datele de pe ewg sunt aberante, dupa cum vezi ingredientele filtre chimice aprobate pentru a fi folosite in anumite concentratii sunt cotate prost. Parerea mea despre acest site o vei gasi in numeroase comentarii, nu are nici o baza, nu au repere medicale.

  • Daca nu sunt prea pisaloaga, imi poti daca ingredientele mastii Bioderma Sensibio Mask sunt in regula:
    WATER (AQUA), GLYCERIN, CETEARYL ISONONANOATE, ISOHEXADECANE, GLYCOL PALMITATE, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, TRICETEARETH-4 PHOSPHATE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, MANNITOL, XYLITOL, GLYCYRRHETINIC ACID, RHAMNOSE, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, GLYCOL STEARATE, PEG-2 STEARATE, PENTYLENE GLYCOL, TITANIUM DIOXIDE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, CAPRYLYL GLYCOL, 1,2-HEXANEDIOL, DISODIUM EDTA, XANTHAN GUM, SODIUM HYDROXIDE, ALUMINA, STEARIC ACID.
    Multumesc.

  • Corina, pe multe cutii cu produse cosmetice apare scris „fara parabeni”. In locul lor sunt folositi pe post de conservanti tot felul de alte ingrediente, cum este phenoxyethanolul, xanthan gum, citric acid care nici ele nu sunt lipsite de riscuri…
    De ex. pe citric acid sau guma xanthan le evitam in alimente, ca avand efecte nocive, in schimb le aplicam pe piele…si deci tot ajung in corp… Ce parere ai despre folosirea acestor ingrediente in cosmetice? ne pot ingrijora?

    De asemenea, daca fenoxietanolul se afla pe la mijlocul listei cu ingrediente a unei creme, poate fi nociv?

    • Buna Diana,
      Citeste te rog articolul despre parabeni. Phenoxyethanol e ok, concentratia maxima admisa e 1-1.5%. Imagineaza-ti ca toate ingredientele listate dupa el sunt cam degeaba, mai putin retinolul.

    • Diana, te rog din suflet sa eviti citricele! contin acid citric! 😉

      p.s. scuze pentru gluma de mai sus. si acidul citric si guma xanthan sunt cat de naturale. Citricele sunt pline de acid citric (de unde si denumirea acestui acid) – „Citric acid exists in greater than trace amounts in a variety of fruits and vegetables, most notably citrus fruits. Lemons and limes have particularly high concentrations of the acid; it can constitute as much as 8% of the dry weight of these fruits (about 47 g/L in the juices[10]). The concentrations of citric acid in citrus fruits range from 0.005 mol/L for oranges and grapefruits to 0.30 mol/L in lemons and limes. Within species, these values vary depending on the cultivar and the circumstances in which the fruit was grown.” (sursa: wikipedia)

      GUma xanthan este si ea , saraca, inofensiva. O evitam in alimente pentru ca, in general , incercam sa evitam mancaurrile procesate, sosurile de-a gata, dar nu aceasta guma este problema in general, cu alte ingrediente din mancare. Despre cum se obtine guma xanthan, din Wikipedia: „Xanthan gum (/ˈzænθən/) is a polysaccharide secreted by the bacterium Xanthomonas campestris,[2] used as a food additive and rheology modifier,[3] commonly used as a food thickening agent (in salad dressings, for example) and a stabilizer (in cosmetic products, for example, to prevent ingredients from separating). It is composed of pentasaccharide repeat units, comprising glucose, mannose, and glucuronic acid in the molar ratio 2.0:2.0:1.0.[4] It is produced by the fermentation of glucose, sucrose, or lactose. After a fermentation period, the polysaccharide is precipitated from a growth medium with isopropyl alcohol, dried, and ground into a fine powder. Later, it is added to a liquid medium to form the gum.”

      Cat despre Phenoxyethanol, este unul din conservantii siguri. Din pacate nu este si broad spectrum, asa ca, de obicei, trebuie cuplat cu altceva pentru o conservare eficienta (adica impotriva bacteriilor si fungilor). De multe ori este cuplat cu parabeni, cu Chlorphenesin si lista continua.

  • @Corina, multumesc pentru raspuns.
    @Simona, multumesc pentru informatii. In ceea ce priveste acidul citric, am o problema cu el deoarece poate fi si artificial, nu numai natural, ori noi n-avem cum sti exact varianta folosita in anumite produse alimentare sau cosmetice. Pentru mine, nu este safe decat daca,sa zic, provine din sursa naturala. Acelasi lucru este valabil pentru guma de xantan, si aceasta poate fi artificiala. O vad intre ingredientele multor produse alimentare si in foarte multe produse cosmetice. Ma gandesc ca tot ce aplicam pe piele, ajunge in corp… de aici retienta mea in privinta unor astfel de ingrediente. In fine, discutia este interminabila pe aceasta tema…

    • Buna Diana,
      Din fericire nu tot ce aplicam pe piele ajunge in corp, mai precis majoritatea ingredientelor nu au nici un efect asupra organismului, doar efecte asupra pielii. Iar natural nu este intotdeauna mai bun pentru piele asa cum chimic nu este intodeauna daunator pielii. Exista ingrediente benefice pielii in ambele categorii si exista si daunatoare. Bineinteles daca preferi natural atunci alege natural.
      Din pacate atunci cand vine vorba de alimente, daca nu culegem din gradina noastra cu siguranta numai natural nu este ce gasim la supermarket. Iar produsele organice sunt la fel de ‘proaspete’ ca cele de la supermarket.

  • Buna, eu vreau sa comercializez sare de baie de Himalaya cu uleiuri esentiale si nu stiu ce termen de valabilitate sa pun. Se obtine de undeva? Multumesc tare mult

    • Fabiana,
      Din cate stiu eu nimeni nu va testa in laborator acel termen de valabilitate si nici nu iti va cere dovezi ca este corect. De aceea termenele de valabilitate sunt o mare pacaleala pe produsele cosmetice, din pacate.
      Uleiurile esentiale au termen de valabilitate si inca destul de scurt daca sunt integrate intr-un produs cosmetic ambalat in recipient transparent. Sfatul meu ar fi sa faci ceea ce este corect: sa gasesti un laborator care sa faca teste produsului tau.
      Si apropo, mare mare atentie la uleiurile tale esentiale, exista o legislatie in vigoare care prevede concentratii maxime din anumite ingrediente continute de aceste uleiuri pentru ca sunt fototoxice pentru piele, alergene sau puternic iritante. Mai mult decat atat, la notificarea de punere pe piata trebuie sa depui dosarul fiecarui produs, iar acolo trebuie sa precizezi concentratiile de ingrediente folosite.

  • Buna Corina,
    poti. te rog, sa ma ajuti cu o informatie? Nu stiu ce este si nu am gasit in dictionar ingredientul Propylheptyl Caprylate. Este al 2-lea ingredient intr-o crema hidratanta cu SPF si as vrea sa stiu ce este.
    Multumesc.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.