Retinoizi, Granactive Retinoid, Differin și noi reguli europene pentru retinol în produsele cosmetice
În articolul despre retinol și retinoizi pe care îți recomand să îl citești pentru a înțelege mai bine retinoizii, am vorbit despre tipurile de retinoizi cosmetici și farmaceutici, efectele lor asupra pielii și metode de aplicare. Articolul de mai jos conține detalii despre noile regularizări ale retinolului în Europa, despre un retinoid next generation folosit în ultimii ani în produsele cosmetice și recomandări pentru a alege cel mai potrivit retinoid pentru tenul tău.
Ce sunt retinoizii?
Pe scurt, retinoizii sunt derivați de vitamina A naturali sau sintetici, iar retinolul este întreaga moleculă de vitamina A. Retinozii formează o categorie de ingrediente cu beneficii multiple, de la ameliorarea sau chiar vindecarea acneei, rozaceei și orice formă de afecțiune inflamatorie, până la ameliorarea sau estomparea semnelor de îmbătrânire a pielii chiar și avansate: pete cauzate de soare sau de erupții, riduri, linii fine, lipsa fermității și elasticității, lipsa luminozității etc.
În plus, retinoizii micșorează porii dilatati, întăresc epiderma pentru a fi mai rezistentă la acțiunea factorilor de mediu, stimulează biosinteza neocolagenului și ajută la reducerea producției de sebum în pori.
Retinozii nu opresc îmbătrânirea pielii și nu pot menține tenul fără riduri la vârstă înaintată, însă retinoizii sunt unele din cele mai importante și studiate ingrediente anti-aging. Retinoizii sunt unele din puținele ingrediente care penetrează în straturile profunde ale pielii și ajută pielea să își mențină tonusul, elasticitatea și luminozitatea naturală.
Retinoizii sunt ingrediente cell communicating – celulele pielii au receptori pentru retinoizi, iar retinoizii transmit anumite informații celulelor, informații care generează o cascadă de schimbări la nivel celular: proliferarea celulelor (acest lucru previne subțierea pielii, cauzată de îmbătrânire), îmbunătățirea regenerării celulare și biosinteza proteinelor extracelulare/stimularea neocolagenului și a glicozaminoglicanilor (prescurtați GAGs). Prezența moleculelor GAGs în piele este importantă din mai multe motive, aceste molecule au rol de bază în dezvoltarea celulelor, diviziunea celulară, migrarea acestora, etc. Acidul hialuronic este un GAG.
Chiar dacă sunt frecvent folosiți în produsele cosmetice, retinoizii nu sunt ingrediente simple, ușor de integrat în formule și ușor de tolerat pe piele.
Pentru a simplifica înțelegerea retinoizilor vreau să îi împart în 2 categorii, în funcție de efectele pozitive și negative asupra pielii. Voi reveni asupra fiecărei categorii mai jos, dar în articol menționez de mai multe ori retinoizii cosmetici și retinoizii tratament, referindu-mă la aceste două categoriiL
- Retinoizi cosmetici (retinyl palmitate, retinyl acetate, retinol în concentrație mai mică de 0.4-0.5%) – rezultate mai puțin vizibile, cu potențial de iritare a pielii mic sau chiar deloc după aplicarea retinolului 0.5%.
- Retinoizi tratament (retinol în concentrație mai mare de 0.5%, retinoizii farmaceutici tretinoin, isotretinoin, adapalene, tazorac și noul retinoid) – rezultate mai bune, potențial de iritație mediu/mare, restricții de folosire. Retinoizii farmaceutici sunt net superiori ca rezultate, chiar și comparați cu retinol 1% sau 1.5%. Atenție la noul retinoid, studiile pentru acest ingredient sunt preliminare, l-am încadrat aici pentru că are restricții de aplicare la fel ca restul retinoizilor tratament.
Există și alți retinoizi, i-am menționat în articolul anterior dedicat retinoizilor, folosiți în tratamentele leziunilor de piele pentru pacienții cu HIV și in tratamentul unui anumit tip de cancer de piele, însă în articolul acesta voi scrie doar despre cei mai folosiți retinoizi în industria cosmetică și farmaceutică.
Ce trebuie să știi înainte să folosești un retinoid pe piele?
Nu toți retinoizii sunt la fel – retinolul are anumite efecte asupra pielii, adapalene are alte efecte, retinyl palmitate are cu totul alte efecte. Toți retinoizii sunt eficienți ca ingrediente anti-aging și anti-acnee, chiar dacă acțiunea lor este diferită, cu mențiunea că retinoizii esteri ai retinolului cum sunt retinyl palmitate și retinyl acetate nu sunt considerați ingrediente anti-aging sau anti-acnee.
Retinoizii farmaceutici sunt tratamente anti-acnee, au efecte antiinflamatoare, anticancerigene și ameliorează semnele avansate de îmbătrânire a pielii. La polul opus, retinoizii cosmetici, chiar și retinolul și noul retinoid, au ca acțiune principală menținerea pielii tânără și sănătoasă și pot fi incluși în multe tipuri de produse cosmetice, chiar și în produsele cu protecție solară (esterii retinolului pot fi incluși în SPF-uri).
În rutina de îngrijire a pielii poți avea mai multe produse cu retinoizi diferiți, iar dacă pielea ta are nevoie de retinol 1% sau de un retinoid farmaceutic alege un singur produs de acest fel sau maxim două pe care le poți aplica în seri diferite.
Exemplu: crema de zi cu protecție solară conține retinyl palmitate, crema de seară conține retinol 0.03% și serul conține retinol 0.1%. La această rutină poți adaugă 1% retinol o dată pe săptămână dacă pielea ta tolerează foarte bine retinolul și dacă are nevoie de o concentrație atât de mare. Dacă ai acnee și riduri profunde poți folosi și un retinoid farmaceutic cum ar fi adapalene 0.1%, o dată sau de mai multe ori pe săptămână, seara sau poți folosi adapalene 0.1% în fiecare seară renunțând la retinol 1%.
Concentrația contează – retinoizii sunt eficienți de la concentrații foarte mici (retinolul are efecte asupra pielii de la concentrația 0.01%), concentrații la care efectele sunt mai puțin vizibile, dar și potențialul iritant este cel mai scăzut. În general producătorii nu fac publică concentrația retinolului dacă este mai mică de 1% și nu fac niciodată publică concentrația retinoizilor mai slabi cum ar fi retinyl palmitate*. Există și produse cu retinol 1.5%, dar potențialul iritant al retinolului în concentrație 1.5% este destul de mare.
(*Există și excepții, cum ar fi Paula’s Choice care are un articol despre toate produsele cu retinol unde sunt disponibile concentrațiile de retinol și rezultatele posibile. La polul opus există produse care induc cumpărătorii în eroare cu privire la concentrația de retinoid din formulă – vezi mai jos Sunday Riley A+ High Dose Retinoid Serum).
Aplicarea retinoizilor depinde și de concentrația lor – retinol 1% și retinoizii farmaceutici se recomandă a fi aplicați seara pentru că sunt foarte instabili în prezența luminii. Frecvența de aplicare a retinoizilor tratament se ajustează în funcție de toleranța și nevoile pielii, însă în prospectul retinoiziilor farmaceutici se recomandă aplicări zilnice pentru cele mai bune rezultate. Pe site-ul Differin scrie că produsul poate fi aplicat dimineața sau seara, este destul de stabil în prezența luminii, însă eu îți recomand să aplici Differin seara dacă alegi să folosești adapalene pentru că pielea este oricum iritată în timpul zilei de acțiunea radiațiilor solare.
Retinoizii nu sunt singurele ingrediente de care are nevoie pielea pentru a fi sănătoasă și cu aspect cât mai tânăr, există numeroase studii care arată că retinoizii sunt mai eficienți când sunt incluși în formule împreună cu antioxidanții, în special vitamina C. Formulele complexe care conțin retinol și alte ingrediente active sunt de preferat – combinațiile de retinol și peptide, ceramide, vitamina C au efecte anti-aging mai bune. Și în industria farmaceutică se folosesc combinații de ingrediente active cu efecte cumulate, Epiduo conține adapalene și benzoyl peroxide, cu efecte anti-acnee.
Pentru cele mai bune rezultate anti-acnee, în rutina de îngrijire a tenului trebuie să existe un retinoid (care poate fi farmaceutic sau retinol 0.5%-1% în funcție de nevoile pielii), un acid exfoliant (acid salicilic BHA 2% sau mai mare dacă e cazul) și un antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic).
Pentru cele mai bune rezultate anti-aging, în rutina de îngrijire a tenului trebuie să existe ingrediente cell communicating (retinoizi, peptide, niacinamide etc), ingrediente care repară și întăresc barieră naturală a pielii (ceramide, acid hialuronic, acizi grași, squalane etc), antioxidanți (vitamina C, E, anumite extracte de plante etc).
Protecția solară SPF 30 sau mai mare trebuie aplicată în fiecare dimineață indiferent de problemele pielii și produsele folosite, fără protecție solară nu există anti-aging!
Retinoizii tratament pot avea efecte adverse asupra pielii, unele persoane pot chiar să nu tolereze retinoizii, în special pe cei farmaceutici. Cele mai frecvente efecte secundare are retinoizilor sunt iritația pielii, usturime, roșeață, mâncărimi și descuamarea pielii. În acest caz poți să reduci numărul de aplicări al retinoidului folosit, poți alege o concentrație mai mică sau poți alege un retinoid mai puțin potent.
Aplică retinozii farmaceutici pe pielea hidratata, iar dacă folosești retinol 1% și observi iritație minoră pe piele poți să aplici crema hidratantă de seară, să aștepți să se absoarbă în piele și apoi să aplici o cantitate foarte mică de retinol 1% adăugat la o cantitate mică de cremă hidratantă, amestecate înainte de aplicare. În acest fel aplici o concentrație mult mai mică de retinol, cu mai puține efecte adverse (și mai puține efecte pozitive).
Dacă pielea ta tolerează foarte bine retinol 1% sau retinoizii farmaceutici poți să îi aplici înainte de crema hidratantă, însă asigură-te că înainte de aplicarea unui retinoid tratament pielea a fost hidratată cel puțin cu un toner și/sau un ser cu textură fluidă și absorbție rapidă.
Reacția pielii la retinoizi depinde și de starea pielii în momentul aplicării – nu e bine să aplici retinoizii tratament pe pielea iritată, descuamată, cu barieră naturală afectată. Parfumul sau alte ingrediente iritante din produsele folosite exacerbează reacțiile secundare cauzate de retinoizi, în special dacă formula retinoidului este parfumată.
Retinizarea pielii
Cele mai frecvente întrebări despre retinoizi sunt: Dacă apar erupții pe ten sau iritații înseamnă că retinoidul funcționează? Dacă nu apar semne de iritație înseamnă că retinoidul nu funcționeză?
Retinoizii farmaceutici sunt cunoscuți pentru efectele secundare observate pe piele în primele 4 săptămâni de la aplicare. Dermatologii și producătorii de retinoizi farmaceutici numesc acest fenoment retinizarea pielii, însă retinizarea pielii nu înseamnă că în primele săptămâni de tratament cu retinoid farmaceutic acneea se agravează.
Dacă folosești un retinoid și acneea se agravează progresiv sau apar erupții pe tenul cu semne de îmbătrânire, oprește folosirea retinoidului, află motivele pentru care pielea ta a reacționat în acest fel la retinoid și reia folosirea retinoidului folosindu-l corect, într-o rutină de îngrijire care să conțină neapărat hidratare și protecție solară zilnic.
Retinizarea pielii este perioada de adaptare a pielii la retinoid sau procesul prin care trece pielea în primele 4 săptămâni de aplicare zilnică a unui retinoid farmaceutic. În acest proces pielea poate sau nu să fie iritată de retinoid, să apară roșeață, usturime și descuamări.
Retinoidul acționează indiferent dacă pe piele apare iritație sau nu, ideal ar fi ca pielea să nu sufere de iritație, iar pentru a preveni pe cât posibil efectele adverse are retinoizilor tratament poți urma câțiva pași simpli:
- alege cel mai potrivit retinoid pentru pielea ta – ia în considerare sensibilitatea pielii, starea generală a pielii și nevoile pielii
- dacă nu ai folosit retinoizi tratament ar fi bine să începi cu un retinoid cosmetic, cum ar fi retinol 0.5% sau chiar mai slab. Dacă pielea ta toleraza foarte bine această concentrație poți aplica orice alt retinoid, urmărind cu atenție reacția pielii.
- dacă pielea ta nu tolerează retinol 0.5% poți încerca alți retinoizi – adapalene e cel mai blând dintre retinoizii farmaceutici și este posibil ca tenul să îl tolereze. O altă variantă ar fi Granactive Retinoid 1% – cu mențiunea că acest retinoid este foarte nou și prea puțin studiat. Este posibil să ai rezultate foarte bune și cu retinol în concentrație mai mică de 0.5%.
- când începi folosirea unui retinoid tratament nu îl folosi în fiecare seară* în primele săptămâni, chiar dacă intenționezi să îl folosești în fiecare seară pe termen lung.
Pentru retinol 1% există restricții de aplicare, prea puține persoane pot aplica o concentrație atât de mare zilnic, producătorii recomandă în general maxim 2-4 aplicări saptămânale. Pentru retinoizii farmaceutici se specifică aplicări zilnice pentru cele mai bune rezultate. Poți începe tratamentul aplicând retinoidul de 2-3 ori în primele săptămâni, poți crește treptat numărul de aplicări săptămânale în funcție de reacția pielii tale la tratament.
(*Această recomandare se bazează pe experiența mea cu retinoizii și pe feedback-ul primit de persoanele care urmează rutine construite de mine.)
- urmează cu atenție instrucțiunile de aplicare (protecție solară dimineața, hidratare seara etc), asigură-te că în produsele folosite nu există parfum, alcool sau alți iritanți, evită orice fel de ingredient sau procedură care poate irita pielea (scrub agresiv cu particule dure, saună, expunere la soare, tratamente faciale, epilare cu ceară etc).
Dacă folosești produse care conțin retinoizi este obligatoriu să aplici în fiecare dimineață în strat generos, o cremă de zi cu protecție solară SPF 30 sau mai mare. Nu contează când aplici retinoidul pe piele, dimineața sau seara, retinoizii acționează mai multe zile în piele. Lipsa protecției solare duce întotdeauna la iritații pe piele dacă folosești retinoizi – mai rar se întâmplă dacă retinozii folosiți sunt cei mai puțini potenți cum ar fi retinyl palmitate.
Ambalajul și formula finală contează – pentru că sunt extrem de instabili în prezența luminii și aerului, retinoizii, în special retinol 1% și noul retinoid, trebuie ambalați în recipiente opace, cu pompă airless, prevenind în acest fel degradarea retinoidului în molecule inactive, fără efecte asupra pielii.
Stabilizarea formulelor care includ retinozi este importantă, adăugarea antioxidanților în formulă pentru a reduce oxidarea este recomandată. Pentru a reduce potențialele efecte secundare se recomandă includerea în formulele cu retinoizi potenți a ingredientelor anti iritante cum ar fi ceaiul verde, bisabolol, mușețel, allantolin, aloe vera etc.
Retinoizii incluși în formule uleioase penetrează mai greu în piele și sunt mai blanzi comparativ cu cei incluși în formule apoase. (De aceea noul retinoid și retinol 1% sunt formulăți în baza de squalane și acizi grași și de aceea retinoizii farmaceutici sunt tolerați mai bine dacă sunt aplicați după crema hidratantă).
Pentru a evita iritația pielii atunci când folosești retinoizi tratament (retinol 0.5% sau mai mare, retinoizi farmaceutici și Granactive Retinoid):
1. Nu aplica retinoidul în combinație cu produse care conțin acizi exfolianți AHA (acid glicolic, lactic) și BHA (acid salicilic). Retinol 1% poate fi aplicat împreună cu maxim 0.5% acid salicilic (BHA) pentru că la această concentrație acidul salicilic funcționează mai mult că antiinflamator și antibacterian și mai puțin ca exfoliant. Poți folosi exfoliantul dimineața sau în serile în care nu aplici retinoid.
2. Nu aplica retinoidul tratament în jurul ochilor și pe pleoape.
3. Nu aplica retinoidul aproape de buze și nici pe mucoasa nazală.
4. Nu aplica retinoizii farmaceutici pe gât – dacă zona gâtului este afectată de acnee papulo-pustuloasă sau nodulo-chistică poți aplica doar pe zonele cu erupțîi.
5. Nu folosi retinoizi tratament, nici măcar retinol 1% dacă nu ai acnee sau semne de îmbătrânire a pielii (riduri, pete, lipsa fermitățîi și elasticității, textura și culoare neuniformă).
6. Nu folosi retinoizi tratament dacă ești însărcinată sau alăptezi – pentru retinoizii cosmetici nu există studii concludente, este bine să întrebi medicul înainte de a folosi retinol în orice concentrație în timpul sarcinii, dar retinyl palmitate și alți esteri ai retinolului nu sunt problematici.
Pentru retinol 1% și retinoizi farmaceutici nici nu are rost să întrebi medicul, răspunsul este clar NU. Pe site-ul Differin scrie că ‘Differin este un tratament sigur și eficient. Totuși, ca pentru orice alt medicament, este o idee bună să consulți medicul dacă este însărcinată, urmează să fii însărcinată sau alăptezi’. Nu numai că știu ce ar zice medicul despre Differin în timpul sarcinii, dar știu că femeile însărcinate evită orice fel de medicament.
Deși nu există studii clinice (femeile însărcinate nu doresc să participe la studii care implică risc pentru făt și este normal să fie așa) care să arate că retinolul are efecte teratogene, pentru că efectele retinolului 1% sunt foarte asemănătoare cu ale tretinoinului, se recomandă evitarea retinolului 1% în timpul sarcinii și alăptării.
De curând s-a publicat un articol despre măsurile necesare pentru a preveni sarcina în timpul administrării retinoizilor pe site-ul european care reglementează produsele cosmetice și medicamentele, iar concluzia cercetătorilor cu privire la retinoizii farmaceutici cu aplicare locală este că asimilarea lor sistemică (pătrunderea în sânge) este neglijabilă după aplicarea pe piele, dar ca precauție retinoizii farmaceutici sunt contraindicați femeilor însărcinate sau celor care doresc să rămână însărcinate.
Dacă ai folosit retinol 1% sau retinozi farmaceutici cu aplicare locală și nu ai știut că ești însărcinată nu trebuie să intri în panică – oprește folosirea retinoidului pentru a evita orice fel de risc și informează medicul despre retinoidul folosit.*
(*Acest lucru nu este valabil pentru retinoidul farmaceutic cu administrare orală, Roaccutane sau Sotret – în timpul tratamentului sunt necesare măsuri pentru prevenirea sarcinii, dacă rămâi însărcinată în timpul tratamentului anunță imediat medicul dermatolog și medicul care îți urmărește sarcina.)
7. Citește cu atenție detaliile de folosire pe site-ul unde este prezentat produsul sau pe instrucțiunile din cutie, dacă există. Eticheta produselor cu retinol 1% nu conține toate detaliile necesare pentru folosirea produsului cu efecte secundare minime. Citește cu atenție prospectul retinoidului farmaceutic înainte de cumpărare și folosire.
8. Nu te expune la soare sau solar cu intenția de a te bronza. Evită pe cât posibil soarele când nivelul de radiații UV este foarte ridicat.
Pentru a înțelege mai ușor tipurile de retinoizi îi putem împărți în 4 categorii mari – detalii despre fiecare retinoid și clasificarea folosită în jurnalele medicale găsești în articolul despre retinol și retinoizi.
1. Retinoizii cosmetici, esteri ai retinolului
Retinoizii cosmetici, esteri ai retinolului: retinyl palmitate, retinol palmitate, retinyl acetate, retinol acetate, retinyl retionate, retinyl propionate etc. Cei mai folosiți dintre retinoizi în produsele cosmetice, foarte bine tolerați pe piele, sunt cei mai puțini eficienți dintre retinoizi.
Acești retinoizi nu sunt ingrediente active principale în produsele cosmetice așa cum este retinolul. Pentru că sunt bine tolerați de piele poți folosi mai multe produse în rutina zilnică care să conțină retinoizi de acest tip. Acești retinoizi pot fi folosiți în timpul sarcinii și alăptării fără restricție.
2. Retinol – ingredient cosmetic
Retinolul este cel mai studiat retinoid cosmetic cu 40 de ani de studii și aplicare în industria cosmetică. Efectele acestui ingredient asupra pielii sunt observate de la concentrații minime 0.01%, iar în urma studiilor s-a dovedit că la concentrația 1% retinolul este cel mai eficient, păstrând pe cât posibil efectele secundare la minim.
Retinol 1% este un ingredient dificil de stabilizat, iar mărimea moleculei contează în formulă – cele mai eficiente produse, cu cel mai mic potențial iritant asupra pielii folosesc tehnologii de formulare și stabilizare de ultima generație și nu sunt ieftine. Cel mai eficient este retinolul sub formă de nano-moleculă, însă există și alte tipuri de molecule cum ar fi retinol lipozomat, microemulsii, etc.
Pentru de a acționa asupra pielii, retinolul este metabolizat în piele în acid retinoic – retinolul în forma lui pură nu este un ingredient activ, iar felul în care pielea transformă retinolul în acid retinoic diferă de la persoană la persoană. O dată ce a fost transformat în acid retinoic, acesta acționează similar cu tretinoinul (tretinoin = all-trans-retinoic acid).
În general se consideră retinolul ca fiind de 10-20 de ori mai puțin potent comparativ cu acidul retinoic. De aceea retinol 1% are efecte asemănătoare cu tretinoin 0.1% asupra pielii – există studii comparative pentru retinol 0.25%, 0.5% și 1% și tretinoin 0.025%, 0.05% și 0.1%.
Există și cazuri în care retinol 1% nu are rezultate vizibile pe piele, pentru că pielea nu transformă eficient retinolul în acid retinoic – dacă după 6-8% săptămâni de retinol 1% nu observi schimbări în aspectul pielii tale e mai bine să alegi un retinoid farmaceutic (la recomandarea medicului).
Retinolul este mai bine tolerat de piele comparativ cu retinoizii farmaceutici, retinol 1% este mai bine tolerat comparativ cu tretinoin 0.1%.
Retinol 1% este de ajutor în ameliorarea acneei și semnelor de îmbătrânire prematură chiar dacă nu este regularizat ca tratament anti-acnee așa cum sunt retinoizii farmaceutici. Retinol 1% poate înlocui retinoizii farmaceutici în schemele de tratament anti-acnee din diverse motive: dacă pielea nu tolerează retinoizii farmaceutici sau dacă se preferă un produs cosmetic – după câteva săptămâni de retinol 1% poți decide dacă acest ingredient are sau nu rezultatele dorite.
Cu cât mai mare este concentrația de retinol cu atât numărul de aplicări săptămânale poate fi mai mic – retinol 1% se aplică o dată pe săptămână, persoanele cu piele foarte tolerantă și cu acnee severă sau semne avansate de îmbătrânire pot aplica de 2-4 ori pe săptămână. Retinol 0.01% poate fi aplicat chiar și de două ori pe zi, retinol 0.1% poate fi aplicat zilnic, la fel și 0.3%. Începând cu concentrația de 0.5% se ajustează numărul de aplicări în funcție de efectele pozitive și negative observate pe piele.
Dacă vrei să folosești produse care conțin retinol și ești însărcinată, află concentrația retinolui și întreabă medicul care îți urmărește sarcina despre eventuale restricții de aplicare.
Produse cu retinol 1% fără parfum și alți iritanți
Dermalogica Overnight Retinol Repair 1%
Drunk Elephant A-Passioni Retinol Cream
Paula’s Choice 1% Retinol Booster
Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment – review
SkinCeuticals 1% Maximum Strength Refining Night Cream din păcate conține alcool denat, la fel și varianta cu 0.5% retinol.
The Ordinary Retinol 1% – formulă extrem de simplă, cu preț pe măsură
3. Hydroxypinacolone Retinoate + Dimethyl Isosorbide = Granactive Retinoid
The novel retinoid sau next generation retinoid este descrierea folosită pentru noul retinoid din produsele cosmetice, cu denumirea INCI in lista de ingrediente hydroxypinacolone retinoate, un ester al acidului retinoic, prescurtat HPR. Acest retinoid este promovat de compania Estee Lauder și se dorește a fi un retinoid eficient, cu efecte secundare minime.
(Retinyl palmitate este un ester al retinolului – derivat de retinol. Hydroxypinacolone retinoate este un ester al acidului retinoic – derivat de acid retinoic. Tretinoin este cel mai potent acid retinoic. Retinolul trebuie transformat în acid retinoic pentru a acționa asupra pielii. Hydroxypinacolone retinoate nu trebuie transformat pentru a acționa asupra pielii pentru că se atașează direct de receptorii retinoizilor prezenți în celulele pielii.)
Studiile preliminare arată că HPR este mai bine tolerat de piele, mai ușor de stabilizat și cu efecte anti-aging la fel de bune ca retinolul. Rezultatele acestor studii sunt promițătoare, dar acest lucru nu inseamnca că HPR este mai bun decât retinol sau decât alți retinoizi. HPR este un retinoid cosmetic promițător pentru că nu are nevoie de metabolizare în forme bioactive pentru a acționa asupra pielii.
Până în acest moment există puține studii pentru HPR – studiile făcute de laboratoarele Grant, cei care au sintentizat acest nou retinoid și un studiu comparativ in-vitro, sponsorizat de Estee Lauder în 2018!!!, companie interesată de efectele observate în studiile preliminare ale noului retinoid.
În urma studiului Estee Lauder care nu s-a desfășurat pe pielea umană ci în eprubetă, s-a observat că HPR este mai eficient decât retinol și mai puțin eficient decât tretinoin la concentrații identice. Pentru că HPR este mult mai bine tolerat de piele comparativ cu tretinoin, în formulele cosmetice se folosesc concentrații mult mai mari de HPR decât de tretinoin. În eprubetă, în studiul Estee Lauder HPR la concentrație maximă are efecte anti-aging mai bune decât tretinoin!
Există și două studii independente în Italia, care observă eficiența HPR în combinație cu retinol și retinol+papaină pentru tratamentul acneei. Ambele studii arată că produsele care conțin această combinație de ingrediente sunt eficiente în ameliorarea acneei. Nu este foarte concludentă concluzia pentru că retinolul și retinolul+papaina sunt deja cunoscute ca eficiente în ameliorarea acneei.
Dacă acest nou retinoid chiar este atât de eficient și de bine tolerat de piele vor apărea în următorii ani studii independente, în vivo, care să confirme afirmațiile laboratoarelor Grant. Până atunci e bine să ai așteptări realiste de la produsele care conțin acest ingredient – nu este nici primul nici ultimul ingredient care în studii preliminare in-vitro arată promițător, iar în urma studiilor in-vivo, pe pielea consumatorilor, efectele nu sunt indentice cu cele din eprubetă.
După 40 de ani de folosire, retinoizii sunt și vor fi în continuare controversați – să nu uităm de efectele teratogene despre care nu s-a știut înainte să se elibereze medicamentul Roaccutane pe piață (retinoid cu administrare orală), efecte care au dus la nașterea copiilor cu malformații, în cazul gravidelor care au folosit medicamentul.
HPR are potențial, dar înainte de a-l consideră cel mai safe și eficient retinoid așa cum îl prezintă laboratoarele Grant, ar trebui să existe studii clinice double blind, studii pe care sper să le citesc în jurnalele medicale în următorii ani și care vor oferi mai multe informații despre efectele acestui retinoid.
În produsele cosmetice hydroxypinacolone retinoate este folosit în combinație cu dimethyl isosorbide sub numele de Granactive Retinoid.
Despre HPR nu se știe dacă are sau nu efecte teratogene, nu s-a testat pentru a află acest lucru și nu există restricții de folosire în timpul sarcinii recomandate de producătorul ingredientului, dar pe produsele cosmetice care conțin Granactive Retinoid apare avertizarea de a nu folosi în timpul sarcinii și alăptării.
Concentrația recomandată pentru cele mai bune efecte este 1-2% Granactive Retinoid, cu aplicări zilnice. Granactive Retinoid 2% este o soluție formată din HPR 2% și dimethyl isosorbide 98%. Retinoidul HPR din formula în care este integrat Granactiv nu are concentrație 2% așa cum mulți producători preferă să scrie pe etichetă. Pentru a afla concentrația reală a retinoidului HPR din formulă verifică lista de ingrediente, apare în paranteză, după Hydroxypinacolone Retinoate.
Pe piele 2% Granactive Retinoide înseamnă de fapt 0.2% Hydroxypinacolone Retinoate.
Există și produse cu concentrații mai mari de Granactive, dar o dată cu concentrația crește riscul apariției iritației.
Pentru efecte anti-acnee noul retinoid trebuie formulat împreună cu ingrediente antibacteriene sau împreună cu retinol, spre deosebire de retinoizii farmaceutici care sunt tratamente anti-acnee recomandate de medici și retinol 1% care are efecte anti-acnee dovedite.
Granactive nu poate fi aplicat pe piele în ziua în care se aplică retinol 1% sau retinoizi farmaceutici, scopul produselor cu Granactive este de a înlocui produsele cu retinol 1%, adapalene și tretinoin, însă dacă vrei poți să folosești Granactive alternativ cu 1% retinol.
(Spun acest lucru pentru că eu folosesc retinol 1% o dată pe săptămână și nu am de gând să renunț la el, dar sunt curioasă să testez Granactive 2% când voi găsi un produs cu o formulă complexă care să includă mai multe ingrediente active pe care să intenționez să îl aplic de două ori pe săptămână timp de 6 luni.)
Deși acest retinoid este mai puțin sensibil la lumină și aer, totuși producătorul recomandă includerea antioxidanților în formulă și ambalarea în recipiente care să prevină expunerea produsului la aer și lumină în timpul folosirii. La fel ca retinol 1%, cea mai bună metodă de ambalare a retinoidului Granactive Retinoid este în recipient opac cu pompă airless.
Exemple de produse cu hydroxypinacolone retinoate și Granactive Retinoid:
Sunday Riley A+ High Dose Retinoid Serum – conține o soluție compusă dintr-un amestec de 5% esteri al acidului retinoic și un amestec 1% retinol lipozomat încapsulat, soluție care este încorportată în formula finală. Formula finală conține 0.5% hydroxypinacolone retinoate și 0.1% retinol lipozomat.
Retinolul lipozomat este mai puțin eficient comparativ cu nano-retinolul. Pentru că acest produs conține retinol 0.1%, are efecte anti-acnee. Acest produs este până acum cel mai bun candidat pentru a-l folosi pe pielea mea (în special pentru că are în compoziție și 0.1% retinol lipozomat), dar nu este perfect pentru că are puțin alcool la sfârșitul listei de ingrediente și are un preț cam mare pentru a-l testa timp de 6 luni.
Peter Thomas Roth Professional Strength 3% Retinoid Plus – conține 0.3% hydroxypinacolone retinoate și are o formulă interesantă cu ceramide și acid hialuronic, fără parfum, alcool sau alți iritanți. Concentrația de HPR e prea mică și prețul prea mare pentru a testa și evalua efectele retinoidului 6 luni pe tenul meu. În plus, are pipetă și aș prefera să fie ambalat cu pompa airless.
Revolution Skincare Granactive Retinoid 2% Skin Tone Correcting Solution – pentru că nu vreau să aplic zilnic noul retinoid, aș prefera ca produsul ales să fie ambalat în recipient opac cu pompă airless, acest produs este ambalat în sticlă protejată de UV, cu pipetă. Motivul principal pentru care nu aleg acest produs este însă formula – eu am ten mixt cu exces de sebum pe zona T, iar acest produs este potrivit tenului uscat, are bază uleioasă. Nu conține parfum sau alți iritanți, are o formulă foarte simplă, cu preț pe măsură.
The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane și Granactive Retinoid 2% Emulsion – conțin 0.2% hydroxypinacolone retinoate și sunt ambalate în recipient de sticlă opacă protejată UV, cu pipetă, dar ar fi fost mai bine dacă sticla era prevăzută cu o pompă airless, o variantă de ambalaj mai scumpă. Formulele sunt fără parfum sau alți iritanți și au preț redus. Varianta în squalane are o formulă simplă, dar emulsia are o listă mai lungă de ingrediente benefice, inclusiv retinol. Nu sunt bune canditate pentru mine pentru că prefer formulele complexe și pentru că tot scandalul, reclama acestui brand și problemele de stabilitate ale formulelor m-au făcut să stau departe de The Ordinary.
(E foarte posibil ca Estee Lauder să se implice mai mult în dezvoltarea produselor The Ordinary, după tot ce s-a întâmplat cu acționarul majoritar și să apară produse mai complexe, fără probleme de stabilitate. Formulele (și numele produselor) cu Granactive au fost schimbate pentru o mai bună stabilitate. Așa cum este de așteptat prețurile produselor mai complexe The Ordinary nu vor fi la fel de mici ca restul gamei, un ser cu peptide costă 30 euro.)
4. Retinoizi farmaceutici cu aplicare locală
Cei mai importanți retinoizi farmaceutici cu aplicare locală sunt tretinoin, isotretinoin, adapalene și tazarotene. Aceste medicamente nu se folosesc în timpul sarcinii și alăptării și majoriteatea se pot cumpăra doar cu rețetă de la medicul dermatolog.
Tretinoin este cel mai cunoscut și studiat dintre retinoizii farmaceutici, Retin-A este cel mai cunoscut medicament care conține tretinoin. Tretinoin normalizează keratinizarea celulelor în stratul cornos și reduce cantitatea de sebum produsă în pori. Tretinoin este un ingredient farmaceutic anti-acnee și deși are efecte anti-aging, există alți retinoizi cu efecte anti-aging și cu risc mai mic de iritație, cum ar fi adapalene sau retinol 1%. Tretinoinul a fost patentat în 1957 și aprobat pentru a fi folosit în industria farmaceutică în 1962.
Adapalene este cel mai bine tolerat din retinoizii farmaceutici, are proprietăți anti-inflamatoare, anti-acnee și anti-aging. Este foarte apreciat de dermatologi pentru că are câteva proprietăți unice: inhibă diviziunea keratinocitelor și reduce depunerea keratinei, proprietăți importante în tratamentul keratosis pilaris. La fel ca tretinoinul, adapalene reduce cantitatea de sebum produsă în pori. Adapalene (Differin) este folosit ca tratament anti-acnee din 1996 și de curând, în SUA, a fost scos din lista medicamentelor pentru care este nevoie de rețetă, la concentatia 0.1%.
Tazoratene este cel mai iritant din retinoizii și este folosit ca tratament anti-acnee și tratament pentru psoriazis. Despre acest ingredient nu cunosc multe detalii, fiind mult prea iritant pentru piele și indisponibil în România, nu am citit prea multe despre Tazorac, numele medicamentului care conține tazoratene.
Retinozii farmaceutici sunt cei mai potenți și sunt singurii care au studii că pot acționa ca anti-cancerigeni (previn apariția cancerului de piele) și pot echilibra producția de sebum. Retinozii farmaceutici se atașează direct de receptorii retinoici ai celulelor pielii, nu este necesară metabolizarea lor pentru ca să poată acționa asupra pielii așa cum este necesar pentru retinol și esterii retinolului.
Retinoizii farmaceutici pot fi folosiți pe termen lung, la fel ca retinol 1% și restul retinoizilor pentru beneficiile lor anti-acnee și anti-aging.
Mai jos am dat câteva exemple de medicamente cu retinoizi, toate sunt recomandate de medicii dermatologi pentru cazurile de acnee severă.
Tretinoin și isotretinoin
Retin-A este produs în România de Farmablu (tretinoin 0.05% sau 0.1% cremă) – în farmacii, cu rețetă.
Există o farmacie în Cluj numită Ducfarm care vinde produse proprii cu tretinoin 0.025%, 0.05% și 0.1%, nu știu dacă sunt formulate cu alcool și parfum, dar dacă ești în Cluj și ai nevoie de un tretinoin merită să verifici formula produselor Ducfarm. Este posibil ca și alte farmacii să aibă tratamente anti-acnee cu tretinoin produse în laboratoarele lor, poți întreba în farmaciile care prepară rețete.
Acnelyse produs de Abdi Ibrahim (tretinoin 0.1%) – se găsește în Turcia în farmacii, fără prescripție medicală. (dacă mergi la Turci în concediu, multe alte medicamente există la ei și la noi nu).
Actanac produs de Meda Pharma (tretinoin 0.025% + clindamicină 1%) – în farmacii cu rețetă, este și la Farmacia Tei.
Isotrexin produs de Glaxo Smith Klein sau de Stiefel (isotretinoin 0.05% + eritromicina 2% gel) – în farmacii cu rețetă, este și la Farmacia Tei.
Există multe alte medicamente cu tretinoin în Europa și în America, dacă știi alternative ușor accesibile te rog să îmi scrii, le voi include în acest articol.
Adapalene
Epiduo produs de Galderma (adapalene 0.1% + benzoyl peroxide 2.5% gel) – în farmacii cu rețetă, este și la Farmacia Tei.
Differin produs de Galderma (adapalene 0.1% gel, 0.1% cremă sau 0.3% gel) – se aduce la comandă cu rețetă, în farmacia Farma Express.
Differin (adapalene 0.1% și 0.3% gel) se găsește și în Turcia în farmacii, fără prescripție medicală.
Differin (adapalene 0.1% gel) a fost scos din categoria medicamentelor care se vând cu rețetă în SUA și din acest motiv poate fi cumpărat din magazinele online cu livrare în România. Differin are acum o gama întreagă de produse care formează o rutină anti-acnee: tratamentul cu adapalene, un produs de curățare, o crema hidratantă de zi cu protecție solară și o crema hidratantă de seară.
Poți cumpără Differin 0.1% gel online, fără rețeta, de pe iherb. E foarte posibil să apară și restul gamei Differin pe iherb, produsele lor sunt fără parfum și sunt potrivite pentru îngrijirea tenului afectat de acnee. Pentru că produsele pe care le folosesc pe păr îmi cauzează uneori pustule pe piele voi folosi din nou Differin, de data aceasta voi aplica doar pe pustule, cel puțin pe perioada verii.
Ce retinoid să aleg?
Pielea nu citește studii despre ingrediente, pielea reacționează într-un anume fel la fiecare ingredient și combinații de ingredente, iar reacția pielii la anumite ingrediente poate fi diferită în funcție de starea pielii în momentul aplicării.
Există studii care arată că un anume procent dintr-un grup de persoane care au aplicat retinoidul X au avut anumite reacții, iar alt procent au avut alte reacții. Există chiar și câteva studii care compară anumiți retinoizi ca eficiență în diminuarea semnelor de îmbătrânire cauzate în timp de soare, dar până la urmă reacția pielii la fiecare retinoid este personală și poate fi observată doar după ce retinoidul respectiv este folosit timp de mai multe săptămâni.
Pentru că retinoizii sunt molecule cu efecte multiple, nu există un cel mai bun retinoid pentru acnee și unul cel mai bun pentru pete sau riduri. De aceea, atunci când alegi retinoidul pe care îl vei folosi în rutina de îngrijire a pielii, scopul nu este să alegi cea mai mare concentrație ci să alegi retinoidul și concentrația potrivită pentru efecte pozitive maxime, fără efecte negative.
Retinyl palmitate, retinyl acetate și alți esteri ai retinolului, retinol până la 0.1% – poți folosi aceste ingrediente pe orice tip de ten, sunt cei mai slabi retinoizi și sunt foarte bine tolerați pe piele. Retinol 0.1% este o concentrație bună de testat toleranța pielii la retinoizi dacă pielea ta este sensibilă și ușor iritabilă. Chiar și tenul afectat de rozacee poate folosi aceste ingrediente, există studii care arată că retinoizii ameliorează inflamația și pot reduce simptomele rozaceei.
Retinol concentrație 0.1%-0.4% – potrivit pentru tenul care prezintă primele semne de îmbătrânire a pielii, tendințe acneice, pete, pori dilatați, imperfecțiuni cauzate de acnee. Potențialul iritant este scăzut, efectele sunt vizibile, nu este nevoie să introduci treptat în rutină acest ingredient.
Retinol concentrație 0.5% – 1% – concentrațiile mari de retinol sunt potrivite tenului afectat de acnee, pete de orice fel și/sau semne de îmbătrânire a pielii. Bineînțeles, retinolul va acționa și asupra porilor dilatați, excesului de sebum, etc. Are potențial iritant mic/mediu, este nevoie să introduci treptat în rutină acest ingredient. În nici un caz nu încerca retinol 1% dacă pielea ta este sensibilă și nu ai folosit concentrații mai mici anterior.
Granactive Retinoid 1-2% – noul retinoid nu este eficient ca ingredient anti-acnee în formule fără ingrediente anti-acnee (cel puțin până la momentul de față nu există studii care să susțină contrariul), este însă potrivit pentru tenul cu semne de îmbătrânire a pielii. Dacă nu ai folosit retinoizi și vrei să începi cu Granactive, alege cea mai mică concentrație (1%), retinolul în Granactive 1% are concentrație 0.025% și potențialul iritant este destul de mic.
Differin – este potrivit pentru tenul afectat de acnee și/sau semne de îmbătrânire a pielii, poate fi folosit și pe zone restrânse pe pete de exemplu. Concentrația 0.3% se aplică doar la recomandarea medicului, doar în cazuri de acnee severă. Potențial iritant mediu pentru aplicări zilnice.
Retin-A sau alte medicamente cu aplicare locală care conțin tretinoin – tretinoinul este potrivit pentru tenul afectat de acnee și/sau semne de îmbătrânire a pielii. La fel ca Differin, poate fi folosit și pe zone restrânse pentru pete, indiferent că sunt pete cauzate de soare sau de erupții. Se începe întotdeauna cu cea mai mică concentrație 0.025%, se crește treptat concentrația dacă tenul tolerează bine tretinoinul și dacă este nevoie. Tretinoinul are potențial iritant mare.
Epiduo și Isotrexin sunt medicamente potrivite doar pentru tenul afectat de acnee. Pentru că Epiduo și Isotrexin conțin un antibiotic nu îți recomand să le folosești pentru anti-aging.
Concluzie: Din articolul de mai sus ai înțeles deja că retinoizii farmaceutici sunt cei mai eficienți și cei mai iritanți, retinol 1% se apropie cel mai mult ca efecte de retinoizii farmaceutici, cu potențial mai mic de iritație, iar noul retinoid Granactive are potențial, dar nu are suficiente studii pentru a-l considera cel mai eficient și mai puțin iritant retinoid.
Pentru acnee severă eu recomand retinoizii farmaceutici, mai precis adapalene 0.1% care este cel mai bine tolerat, iar pentru semne de îmbătrânire a pielii eu recomand retinol 1%, cu mențiunea că se poate folosi un retinoid farmaceutic dacă nu se obțin rezultatele dorite cu retinol 1%.
Reglementări europene pentru retinol și alți retinoizi în produsele cosmetice
Noile reglementări pentru folosirea retinoizilor în produsele cosmetice în Europa au scopul de a micșora concentrația maximă pentru ten de la 1% la 0.3%. Aceste măsuri se datorează unor studii care arată că europenii sunt expuși la doze prea mari de vitamina A și derivați de vitamina A din alimentație, suplimente alimentare și produse cosmetice (SUA nu a făcut încă astfel de studii pentru vitamina A).
Astfel, după noile recomandări, în produsele cosmetice pentru ten și mâini, chiar și cele pentru curățare, concentrația maximă acceptată de retinol, retinyl palmitate și retinyl acetate va fi 0.3%, în produsele pentru corp concentrația maximă va fi 0.05% (se consideră că se aplică produsul pe tot corpul), iar produsele cu protecție solară nu mai pot conține retinol.
Se așteaptă că noile reglementări să fie adoptate la sfârșitul anului 2019 și este posibil să se acorde o perioadă de grație pentru ca produsele prezente pe piață să fie vândute.
O dată cu adoptarea acestor noi reguli, produsele cu retinol 1% pentru ten nu vor fi disponibile în România. În acest caz adapalene poate fi un bun înlocuitor. Granactive Retinoid nu are studii clinice și nici măcar studii independente care să mă convingă că ar putea fi un bun înlocuitor pentru retinol 1%, însă cu siguranță vor apărea în anii următori mai multe informații despre acest ingredient. Când vor apărea studii clinice despre noul retinoid voi scrie un articol dedicat, între timp sper să găsesc o formulă potrivită tenului meu pentru a testa și a afla ce efecte are pe pielea mea.
Notă: Informațiile din acest articol nu reprezintă sfaturi medicale, sunt opinii formate în urma studierii retinoizilor și a experienței directe cu diverși retinoizi. Înainte de a începe un tratament cu medicamentele menționate în articolul de mai sus consultă medicul dermatolog.
Nu cunosc și nu garantez efectele pe care le pot avea produsele cosmetice și farmaceutice pe pielea ta, scopul meu este de a te informa pentru ca tu să faci cele mai bune alegeri pentru pielea ta. Cele mai importante surse folosite pentru a scrie acest articol sunt regăsite sub formă de link, în articol, mai jos sunt alte articole pe același subiect:
Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety
Informații despre Isotrexin în limba română
Granactive Retinoid: The Power of Retinol without the Irritation
RIP Paula’s choice Clinical 1% Retinol, singurul care nu mi-a jupit pielea.
Trish, inca e disponibil 🙂
Un articol extrem de informativ si de util! Multumesc!
Bună ziua!
Retinoizii sensibilizeaza pielea!
În câte zile pielea se „desensibilizeaza” -e un mod de-a spune, adică în cât timp pielea revine la starea inițială, cea de dinaintea începerii aplicării retinoidului?
Stiu că poate să sufere de la piele la piele dar, asa, o medie, care ar fi?!
Mulțumesc din suflet!
Ana, am raspuns la intrebarea asta pe larg intr-un comentariu, poate il gasesti, cred ca era la celalalt articol despre retinoizi. Retinoizii pot sau nu sa sensibilizeze pielea, se poate intampla ca tenul sa treaca prin retinizare sau sa nu treaca, depinde de foarte multi factori, in special de tipul retinoidului, frecventa aplicarii si cantitatea de SPF aplicata zilnic.
Daca opresti complet aplicarea retinoizilor pielea isi revine la normal destul de repede – daca dupa 1-2 saptamani inca exista pe piele semne de iritatie cum ar fi roseata, usturimi, descuamari, ar fi bine sa mergi la medic. Bineinteles protectia solara se aplica zilnic, retinoizii sunt ingrediente bioactive care actioneaza in piele mai multe zile de la prima aplicare.
Cred ca citesc de cateva saptamani bune despre retinol, acizi si iar acizi. Insa acesta este cel mai bine structurat articol, plin de informatii super utile care mi-au luminat ultimele saptamani! Unde mai pun si ca tocmai am aflat ca veniti sambata in Bucuresti. Minunat! Sper sa ne putem vedea. O seara frumoasa 🙂
Buna pasagera! Daca folosesc retinol 1% the ordinary pot folosi in aceasi seara The Ordinary Vitamin C suspension 30% in silicone? Spuneai ca e ok sa le combin, dar e ok sa aplic retinol si apoi vitamin c? Multumesc!
Andreea,
Intrebarea aceasta ar trebui sa o adresezi consultantilor de la The Ordinary, deoarece nu cunosc felul in care recomanda ei folosirea acestor produse si nici concentratiile reale ale ingredientelor. In general 30% vitamina C nu se aplica pe toata fata, nu stiu ce fel de vitamina C este folosita in formula respectiva, dar cu siguranta nu este 30%. Nu stiu la ce te referi cand spuneam ca poti sa le combini, nu as spune vreodata ca se poate combina 1% retinol cu 30% vitamina C. Din punct de vedere al ingredientelor, 1% retinol stabilizat nu se aplica impreuna cu alte ingrediente active si in nici un caz cu 30% vitamina C.
Buna ziua!
Acest articol este atat de bine formulat incat indraznesc sa solicit o recomandare pentru un produs de care cu siguranta am nevoie, insa nu as sti spre ce sa ma indrept, cu frica de a nu exagera, sa nu cumpar ceva prea puternic sau prea agresiv pentru nevoile tenului meu.
Am 30 de ani si nu prezint neaparat riduri(vreo 2 dungi orizontale pe frunte, si cateva liniute fine in jurul ochilor, dar inca nimic sa ma ingrijoreze profund). In schimb, am pete, generate de acnee. Unele albe, mai deschise decat pigmentul meu(vreo 2 la numar, unde au fost leziuni care atunci cand s-au vindecat au ramas pete albe in urma), dar cele cu adevarat deranjante sunt cele maro, care raman pe zonele unde am avut acnee, si pe care folosesc creme(Epiduo, pe vremuri brevoxyl, isotrexin, le-am incercat pe toate). Acum am aceste pete pe zona pometilor, obrazul drept fiind cel cu adevarat suparator cumva. As dori sa incerc o crema cu retinol pentru a trata acest aspect. Am utilizat cu titlu de test Avene- YSTHEAL, siar tenul meu arata luminos, mi-a placut. Insa realizez ca l-am utilizat deficitar, si seara si dimineata, si fara protectie adecvata, si pe pleoape, cat la un moment dat se descuama pielea si din zona sprancenelor si am renuntat datorita senzatiei de piele prea uscata. Dar efectul de luminozitate a fost placut. As vrea sa achizitionez o crema/ serum/ booster, pentru aceste pete, pentru uniformizare, insa nu as sti ce sa cumpar potrivit mie. Sunt increzatoare ca imi puteti face o recomandare. Sper din suflet sa fie asa. Va multumesc in avans! Cu drag, Cristina
Cristina,
Te rog citeste articolele despre pete post acnee, vei observa ca am enumerat o lista de ingrediente active care te pot ajuta sa estompezi petele. Protectia solara este obligatorie, acidul salicilic (BHA) pentru exfolierea celulelor moarte este de mare ajutor, retinoizii (Clinical Retinol 1% de la Paula’s Choice este o varianta pe care ti-o recomand cu rugamintea de a citi cu atentie detaliile de folosire de pe site-ul romanesc http://www.paulaschoice.ro si de a cere informatii suplimentare daca ai nevoie la info@paulaschoice.ro.; de asemenea daca ai fost multumita de efectele unui produs, il poti folosi din nou, de data asta cu protectie solara, fara sa aplici retinoizi in jurul ochilor; o alta optiune este Differin, se gaseste mai nou pe iherb.com, pentru ca in SUA poate fi integrat in produsele cosmetice pana la o anumita concentratie). Concentratiile mai mici de retinol nu vor avea efectele dorite pe petele post acnee, mai ales daca sunt vechi. De asemenea iti recomand sa folosesti acid azelaic sau niacinamide, aceste doua ingrediente sunt cunoscute pentru efectele lor in estomparea petelor (azelaicul are si efecte antibacteriene, actioneaza si pe pustule, niacinamide reduce porii dilatati).
Am scapat de pete postacneice cu hidrochinona si acid azelaic. Hidrochinona de la PC cam trei luni (iarna), din pacate, nu se vinde in Europa, si acid azelaic cam 4 luni, nu in acelas timp.
Buna,
Am și eu câteva nedumeriri și ma gândesc ca ma poți lămuri:
1. Am început sa folosesc seara de 2 ori pe săptămâna Retinol 1% de la Drunk Elefant și as vrea sa-l încorporez după serul Defense Antioxidant Pore Purifier de la Paula’s Choice care conține Bha intr-o cantitate nespecificată. Se poate? Menționez ca folosesc si Calm 1% BHA Exfoliant dimineața.
2. Peste 1 săptămâna am o ședința de epilat laser, mustata. Ar trebui sa încetez folosirea retinolului și după ședința laser sa reiau?
3. In luna Februarie voi fi plecată 1 săptămâna la ski și 1 săptămâna la mare pe tărâmuri călduroase. Asemeni cazului de mai sus: Ar trebui sa încetez folosirea retinolului și după ce ma întorc din vacanța sa reiau?
Multumesc frumos!
Buna Gabriela,
Am raspuns la toate cele 3 intrebari in diverse articole de pe site, dar pe scurt:
1. Da, se poate daca pielea ta tolereaza cele 2 ingrediente impreuna.
2. Eu recomand sa nu aplici retinoizi si exfolianti o saptamana inainte si dupa laser, dar persoana care iti poate da cel mai corect raspuns este medicul care a recomandat procedura respectiva.
3. Eu recomand sa lasi acasa retinoizii si exfoliantii cand te duci in vacanta la ski si la mare, dar fiecare alege in functie de reactia pielii la radiatiile UV (Atentie, trebuie nu doar sa protejezi pielea cu crema cu SPF 50, dar trebuie sa folosesti palarie, umbrela, masca de ski etc, pentru a evita iritatiile, indiferent ca folosesti sau nu ingredientele active cat timp esti in concediu).