Am acnee, cum procedez?

De-a lungul anilor, cele mai multe persoane care mi-au cerut ajutorul în rezolvarea problemelor pielii se confruntă cu afecțiuni cutanate care au ca simptome pustule cu puroi (denumite popular coșuri). Diagnosticul nu a fost acnee în toate cazurile, pentru că există multe alte afecțiuni care seamănă cu acneea, dar nu sunt acnee. Citește articolul despre tipurile de acnee.

Indiferent de diagnostic, dacă ai acnee sau te confrunți cu simptome specifice acneei, este nevoie să acorzi atenție deosebită îngrijirii pielii tale. De cele mai multe ori pustulele cu puroi apar pe tenul cu exces de sebum și pot fi însoțite de puncte negre, iritație, descuamări, pori dilatați.

Pentru tratamentul pustulelor cu puroi sunt necesare câteva reguli simple, ce trebuie respectate cu strictețe.

1. Reguli de igienă:

 • Nu atinge tenul cu mâinile în timpul zilei, niciodată! Nu lăsa părul să atingă tenul (în special în timpul nopții)! Dacă ai senzații de prurit (mâncărime) pe piele, folosește un șervețel.
 • Nu folosi prosoape de bumbac (doar dacă le schimbi zilnic), folosește prosoape de hârtie. Tamponează ușor pielea după curățare, cu prosopul, nu freca!
 • Schimbă fața de pernă des, folosește-o o seară pe o parte, seara următoare pe partea celalaltă, iar seara următoare schimb-o cu una curată.
 • Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe față și înainte de a vă aplica orice produs cosmetic pe piele.
 • Evită extracția pustulele acasă, mai ales dacă ai unghii lungi, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, dacă se vindecă. De multe ori rănile se transformă în cicatrici atrofice. Ideal ar fi să nu extragi pustulele acasă, dar dacă trebuie neapărat să faceți acest lucr protejați degetele cu șervețele apoi urmați pașii de aici: http://www.acne.org/pop.html. După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când locul e uscat aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).


2. Reguli de alimentație:

 • Evită carnea de porc, prăjelile, mâncărurile grele, fast food, grăsimile saturate etc. Evită băuturile acidulate sintetice (Cola, Pepsi etc).
 • Consumă multe fructe și legume cât mai aproape de starea lor naturală. Bea apa!
 • Evită orice aliment care cauzează apariția pustulelor (dacă e cazul, vezi mai jos exemple)

3. Reguli de îngrijire a tenului:

Nu există un singur produs miraculos sau un singur ingredient care să amelioreze pustulele sau să vindece acneea și NU va exista vreodată. Există un singur medicament administrat oral care vindecă 50-80% din cazurile cu diagnostic acnee, dar și în timpul administrării tratamentului cu acest medicament tenul trebuie îngrijit corect, cu o rutină adecvată (medicamentul este Roaccutane).

De aceea trebuie să construiești o rutină corectă de îngrijire a tenului care să conțină și produse care ameliorează pustulele. Pentru îngrijirea tenului acneic cele mai bune rezultate s-au observat în urma folosirii acidului salicilic împreună cu un antibacterian și un retinoid.

O variantă pentru rutina zilnică tenului poate fi următoarea:
Dimineața: curățarea tenului cu produs solubil în apă, toner, tratament, protecție solară.
Seara: curățarea tenului cu același produs solubil în apă, toner, tratament, hidratare (+reparare bariera naturală sau +anti aging sau +tratament pete solare).

Ingredientele tratament cu aplicare locală care au impact asupra pustulelor cu puroi sunt:

 • Antibacterienele: există două și anume benzoyl peroxide și acid azelaic. Antibacterienele au efect doar asupra pustulelor (acidul azelaic are și efecte în estomparea petelor post acnee), aplică-le doar pe pustule, ele ajută leucocitele în lupta cu bacteriile care duc la formarea pustulelor.
 • Exfolianții chimici, mai precis BHA (acidul salicilic). Prin proprietatea de a curața porii, acidul salicilic nu dă voie sebumului să se acumuleze în pori, îndepărtează celulele moarte din pori, distruge mediul propice pentru multiplicarea bacteriei ce cauzează pustule.
 • Retinoizii medicamentoși cu aplicare locală – sunt indicați în cazurile în care tenul prezintă multe pustule. Retinoizii cosmetici (cum ar fi retinol 1% pot înlocui cu succes retinoizii farmaceutici)
 • Antibioticele – în cazul în care pustulele se datorează unei anumite bacterii care se dezvoltă pe ten, doar la recomandarea medicului, în urma analizelor bacteriologice.
 • Tratamente specifice pentru afecțiuni specifice care duc la apariția pustulelor (Demodex, fungi ce produc foliculită, etc).

Propunere rutină care să conțină două sau toate dintre ingredientele de mai sus:
Dimineața: curățare ten, toner, antibacterian pe pustule (și pete dacă alegi acidul azelaic), protecție solară.
Seara: curățare ten, toner, exfoliant acid salicilic (singur sau alternativ cu un retinoid), hidratare.

În rutina de mai sus este important să incluzi ingrediente reparatoare, anti iritanți și antioxidanți pentru a susține pielea în procesul de vindecare, pentru a evita uscăciunea și iritația cauzată de ingredientele anti acnee și pentru a întări bariera naturală a pielii. Tonerul tău trebuie să conțină aceste ingrediente, la fel și crema hidratană, crema cu protecție solară și restul produselor folosite.

Atenție! Tonerele anti acnee (majoritatea) conțin alcool sau astrigenți. Alege doar tonere care au în compoziție ingrediente care restaurează și întăresc bariera naturală a pielii, anti iritanți și antioxidanți.

În funcție de retinoidul ales (farmaceutic cum ar fi Retin-A, Differin etc sau cosmetic Clinical 1% Retinol etc),  produsul se poate aplica de 1-2 ori în cazul retinol 1% sau de mai multe ori pentru retinoizii farmaceutici. Frecvența de aplicare se stabilește în funcție de indicațiile producătorului, sensibilitatea și toleranța pielii, efectele observate.

Există și produse cu concentrații mai mari de retinol (1.5%) însă puține sunt persoanele care tolerează o concentrație atât de mare fără efecte secundare.

Îngrijirea tenului cu acnee papulo pustoloasă şi nodulo chistică – Rutina zilnică
 – Articolul conține detalii despre rutina și include produse opționale care ajută în cazurile de acnee cum ar fi masca cu aspirină.

Rutina de îngrijire depinde de toleranța tenului, de reacția tenului la ingredientele respective și de gravitatea afecțiunii cutanate. De exemplu: este posibil ca tenul să nu tolereze aplicări zilnice de exfolianți sau retinoizi, în acest caz poți face o zi pauză între aplicări (sau chiar mai multe zile).

Este însă posibil ca tenul să aibă toleranță mare și să poți aplica în fiecare dimineață un antibacterian și/sau un exfoliant și în fiecare seară un retinoid – sunt rare aceste cazuri și este bine să introduceți cu atenție și răbdarea ingredientele active în rutina zilnică.

Este extrem de important să își cunoști tenul și să recunoști primele semne ale unei reacții adverse cauzate de ingredientele anti acnee.

Produsele pe care le alegi trebuie să fie formulate corect, fără iritanți și trebuie să fie potrivite tipului tău de ten și particularităților tenului tău. Alegerea produselor cosmetice (sau medicamentelor pentru tratarea pustulelor) se bazează doar pe aceste criterii.

Oricât de bine formulat este un produs cosmetic, dacă nu este potrivit tenului tău nu trebuie să îl folosești. Pentru a afla dacă este nu potrivit tenului tău trebuie să cunoști ingredientele pe care nu le tolerezi, care îți blochează porii și apoi să încerci pe piele produsele care îndeplinesc criteriile de mai sus.

Achiziționarea mostrelor pentru produsele cosmetice este recomandată, în special dacă îți bazezi alegerile pe alte criterii decât lista de ingrediente a produselor.

Pentru a avea rezultatele dorite aplicarea produselor tratament cu consecvență și răbdare cât și urmărirea cu atenție a reacției pielii este cheia reușitei. Majoritatea persoanelor care au acnee (chiar și unele persoane care au acnee de mulți ani) caută produsul/produsele miraculoase care va vindeca acneea în 2-3 luni.

De cele mai multe ori lupta cu pustulele durează mulți ani și trece uneori prin perioade în care tenul arată mai bine, însă rutina de îngrijire a tenului cu pustule ESTE de fapt acel tratament de care pielea are nevoie pentru a vindeca acneea, la care adăugăm produse/medicamente specifice dacă e cazul și care împreună cu un stil de viață și o alimentație echilibrate au cele mai bune șanse de reușită.

O dată ce tenul meu s-a transformat din ten gras cu pustule (acnee papulo-pustuloasă, nodulo-chistică și comedoniană) în ten cu tendințe acneice (rare papule sau pustule în funcție de schimbările hormonale lunare) și apoi în ten fără acnee, dar cu exces de sebum și puncte negre (pentru care folosesc cu succes acidul salicilic), din rutina mea am îndepărtat doar antibacterianul – nu am pustule și nu am nevoie de un ingredient antibacterian.

Acidul salicilic este și va fi mereu prezent în rutina mea pentru beneficiile multiple (regenerare celulară, colagen nou, anti inflamator, curățare puncte negre, estompare pori dilatați), iar retinoidul farmaceutic (Differin), cel pe care l-am folosit ani buni l-am înlocuit cu varianta cosmetică, retinol 1% pentru beneficiile anti aging și cell communicating.

Bineînțeles de-a lungul anilor rutina mea s-a schimbat constant în funcție de schimbările și nevoile tenului meu.

Idei greșite despre produsele anti acnee
1. Aplic un tratament anti acnee, mă ustură, deci acționează asupra pielii – fals. Citește articolul Greșeli majore în îngrijirea tenului.
2. Folosesc retinoizi (în special Retin-a) și aceștia scot la suprafața coșurile din profunzime – fals. Este o reacție secundară la acel retinoid, întrerupe folosirea lui!
3. Produsele astrigente usucă pustulele – fals. Tenul se irită în urmă folosirii astrigenților (ex: alcool, lămâie), iar glandele sebacee vor produce și mai mult sebum.

Cum procedezi pentru a trata acneea? Foarte simplu:
1. Aplică regulile de igiena și alimentație.
2. Construiește o rutină corectă pe care tenul o poate tolera, cu produse potrivite tenului tău.
3. Află cauza apariției pustulelor, este cel mai important pas pentru că în multe cazuri, o data ce ai identificat cauza vei reuși să vindeci efectele (mai precis pustulele).

Identificarea cauzei apariției pustulelor este poate, cel mai dificil pas, dar dacă nu vei identifica corect cauza apariției lor, este foarte puțin probabil să tratezi complet și definitiv erupțiile de pe piele.

Dintre aceste cauze, cele mai comune sunt:

1. Folosirea produselor nepotrivite tenului – de la produsele cosmetice care blochează porii până la produse de machiaj (exemplu: fond de ten, baze de machiaj, pudra, etc – cu texturi grase, cremoase sau solide), orice produs poate cauza pustule. Nu poți ști dacă un produs îți este potrivit sau nu înainte să îl aplici pe piele.

2. Atingerea feței în timpul zilei cu mâinile, părul sau chiar cu telefonul. Noaptea poți lega părul într-o coadă lejeră pentru a evita contactul cu fața. Nu uita, fața de pernă se schimbă des.

3. Folosirea produselor care conțin iritanți (alcool, uleiuri esențiale, mentă, camfor, sulf, etc), scrub-urilor (în special cele agresive). Tot mai multe studii arată nu numai că repararea barierei naturale este extrem de importantă în vindecarea pielii ci și că, pe fondul unei bariere naturale afectate de iritanți bacteriile se multiplică și produc pustule foarte ușor.

Deși mulți dintre cei care aplică iritanți pe piele vor spune că iritația nu se vede și nu se simte (da, este posibil la început), în timp iritanții afectează grav bariera naturală a pielii, ducând chiar la sensibilizare, fotosensibilizare, roșeață, descuamări, usturime. Iritația este cumulativă și se agravează în timp, așa cum și repararea pielii este cumulativă.

4. Lipsa unei rutine zilnice corecte care să includă (cel puțin) curățarea tenului, protecția solară, exfolierea chimică și hidratarea – deși pare absurd multe cazuri cu pustule rare pe ten și-au găsit rezolvarea în folosirea unei rutine corecte cu acid salicilic și retinol, fără alte tratamente.

5. Produsele de styling (conțin polimeri care pot bloca porii), produsele cosmetice cu texturi nepotrivite (creme grase, produse de machiaj solide sau cremoase, unturi etc)

6. Lipsa igienei stricte, extracția pustulelor în condiții precare (lezarea pielii) poate duce la agravarea problemei.

7. Lipsa demachierii tenului seara și preferința de a dormi cu fond de ten pe piele – poate duce la apariția pustulelor sau chiar eczemelor, conjuctivitei etc.

Alte cauze:

1. Ovarele micropolichistice
2. Bacterii (P. acnes, stafilococi, etc) care se multiplică în exces pe piele sau chiar acarianul Demodex
3. Dereglări hormonale (de obicei testosteronul este vinovat)
4. Alimentația nesănătoasă
5. Cauze interne (de exemplu inflecții stomacale cu Helicobacter)
6. Intoleranță la gluten sau alte alimente
7. Alergii sau reacții alergice la anumite ingrediente (care vin în contact cu pielea sau sunt consumate ca alimente)
8. Pasta de dinți cu fluor

Pentru a determina cauza apariției pustulelor este necesar să faci următoarele investigații (în funcție de complexitatea problemei):

1. Vizită la ginecolog pentru a determina dacă ai sau nu ovare micropolichistice
2. Analiză de testosteron liber
3. Analiză bacteriologica din pustule
4. Exudat nazal și faringian
5. Coprocultură și examen coproparazitologic
6. Testul de alergii, inclusiv de intoleranță la gluten, lactoză, etc.
7. Demodex – această investigație se face doar dacă tenul prezintă multe pustule și este iritat.

În cazul în care apariția pustulelor este localizată doar în anumite zone ale tenului uneori este mai simplu de aflat cauza. De exemplu apariția pustulelor:

 • în zona urechilor – poate fi cauzată de atingerea pielii cu ecranul telefonului sau de produsele de styling
 • în zona gurii – poate fi o dermatită periorala cauzată de pasta de dinți cu fluor
 • în zona frunții – poate fi cauzată de produsele de styling aplicate pe breton sau chiar de breton
 • în zona gâtului – de vină poate fi o eșarfă, detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele, bijuteriile
 • în zona bărbiei – poate atingi zona des în timpul zilei, te sprijini pe bărbie etc.
 • în zona obrajilor și/sau bărbie – poate fi de vină contactul cu o mască de protecție (frecvent în cazul tehnicienilor dentari, medicilor etc)

Ia în calcul toate informațiile pe care le ai despre tenul tău, urmărește cu atenție frecvența cu care apar pustulele și întrebă-te: ce am mâncat ziua trecută, unde am fost, ce produse am aplicat pe ten, etc.

Dacă toate analizele de mai sus nu arată o cauza evidentă a apariției pustulelor, ai o igiena și rutină corectă de îngrijire a tenului, ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, bei suficientă apă, dar totuși ai multe pustule poți încerca pe perioade de timp scurte, următoarele:

1. Timp de o lună nu consuma produse lactate, în special lapte.
2. Timp de o lună nu consuma produse care fermentează, murături. Nu consuma conserve și alimente semipreparate.
3. Timp de o lună nu consuma zahăr și/sau cacao și produse care includ aceste ingrediente

Tenul cu tendințe acneice (se manifestă în perioada premenstruală) nu are foarte multe șanse de vindecare definitivă a tendinței acneice. Apariția pustulelor se datorează creșterii nivelului testosteronului în perioada premenstruală și nu poate fi controlată prin produse cosmetice.

Tot ce poți face este să aplici regulile de igienă și alimentație și să îngrijești tenulul cu o rutină corectă care să ducă la un ten cu mai puține pustule ca de obicei și la vindecarea acestora într-un timp mai scurt.

Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice – rutina zilnică

Articolele de mai jos completează informațiile prezentate și te pot ajuta în alegerea tratamentului tău pentru vindecarea acneei sau afecțiunilor care au ca simptome pustule cu puroi.

Tipuri de acnee
Ce cauzează acneea papulo pustuloasă
Mituri despre acnee
Cum tratăm acneea
Ce să nu faci când ai acnee
Soluţii pentru cicatricile post acnee
Pete post acnee – Prevenire și tratament
Soluții pentru acneea copiilor – Pubertate și adolescență
Cum reducem excesul de sebum
Îngrijirea tenului cu tendinţe acneice
Produse destinate îngrijirii pielii și integrarea lor în rutina zilnică.

Pe blog vei găsi în categoria acnee multe articole despre ingrediente active – chiar și acelea care nu sunt eficiente, experiența mea cu acneea de-a lungul anilor, rutina mea de îngrijire care în timp m-a dus la vindecarea completă a acneei (alături de o alimentație sănătoasă, stil de viață sănătos, mișcare și reducerea stresului).

496 comentarii

Scrie un comentariu
 • Super articolul. Ideaa de a recomanda analizele este SUPER. Nici macar medicii dermatologi nu au facut asocierea intre Helicobacter si problema tenului. ESTI GENIALA!

  • Buna Mari,
   Am cliente la cabinet cu Helicobacter si probleme ale tenului. O data ce au inceput tratamentul pentru Helicobacter s-a ameliorat si aspectul tenului. Am si colega de serviciu cu aceiasi problema.

 • Articolul asta a venit la fix. Chiar mai devreme voiam sa recitesc unele articole de-ale tale, insa acesta e un fel de rezumat la ce ai prezentat pana acum legat de acnee, cel putin asa il vad eu. Multumim mult pentru efortul depus pentru informarea si ajutarea noastra!

 • Multumim Corina pentru informatii si rabdare, majoritatea acestora le-ai prezentat si in alte articole, dar ma bucura faptul ca esti progresiva si coerenta in ceea ce faci, lucru care ne ajuta enorm. Cauza pusturilor mele e tetosteronul marit, am facut analize si a fost depistat. Atit dermatologul cit si genicologul mi-au prescris contraceptive, dupa prima si unica pastila administrata am facut o criza groaznica de migrena, asa ca am renuntat sa le mai iau. Acum, recunosc, datorita tie, mi-am facut o rutina zilnica foarte atenta, si tenul meu arata ceva mai bine. Multumim, inca odata de informatie, si sanatate multa.

 • Buna,
  total de acord cu tine, mai putin cu roccutane , deoarece s-a stabilit ca multi tineri din inteaga lume s-au sinucis datorita tratamentului cu roccutane, cred k romania ESTE SINGURA TARA unde se mai prescrie, trist…..

  • Buna Olivia,
   Eu nu incurajez pe nimeni sa ia Roaccutane, am scris doar informatia respectiva vis a vis de posibilitatea unui produs de a vindeca acneea. Despre Roaccutane si depresie poti citi pe blog, am scris deja articole. Roaccutane se prescrie in lumea intreaga.

 • Buna Corina!

  Articolul acesta imi este extrem de util. As dori sa te intreb ceva: ai amintit la regulile de igiena ca nu este indicat sa stergem fata cu un prosop de bumbac, ci cu unul de hartie. Ce marca de prosop de hartie recomanzi in acest sens?

  Multumesc!

   • Buna ,
    de cateva luni mi-a iesit multe cosuri pe gat care nu mai imi trec,din contra imi ies mai multe,si nu stiu ce sa mai folosesc,poti te rog sa imi recomandezi ceva pentru ele

    • Buna Aly,

     Folosesti cumva la birou/acasa casti din acelea cu fir ca sa asculti muzica? Te dai cu parfum pe gat? Folosesti des coliere din metale care provoaca iritatii?

     Eu am o piele foarte sensibila si am avut cam aceleasi reactii in cele 3 situatii descrise mai sus. Ultima e cea cu castile intrucat ascult des radio in timp ce lucrez. Am facut un test cam 2 saptamani purtand doar casca stanga si cosurile de pe partea dreapta s-au vindecat. Acum le dezinfectez de 2 ori pe zi :D.

     Apoi in perioadele foaret stresante la munca mai am tendinta de a pune mana mai des pe zona respectiva, total contraindicat :D.

     Succes!

 • Iti multumesc din suflet pentru toate informatiile pe care le-ai structurat aici si pentru toata munca ta. Am luat si eu in urma cu 5 ani roacutane, dar dupa un an acneea mea a recidivat; cei drept nu mai era asa grava ( adica cu foarte multe pustule, ca inainte) si doctora mi-a prescris isotrexin si crema efaclar. Dupa ce am descoperit blogul tau am comandat cateva produse PC (cleanser, exfolianti Bha si aha si crema hidratanta) si fata mea a inceput sa arate mai bine. Am dat o noua comanda PC si abia astept sa folosesc si restul produselor. Imi voi face si eu analizele mentiomate de tine pentru ca dermatologii la care am fost eu m-au trimis doar la ginecologie.
  Iti multumesc inca o data!

 • As vrea sa impartasesc tuturor ca acneea mea s a ameliorat simtitor dupa ce am renuntat la lactate si zahar!!a fost ceva foarte vizibil.! Si bineinteles, trebuie sa se foloseasca spf.M as fi bucurat ca vreun doctor sa. Mi fi zis inainte cat de rau fac pielii acneice lactatele si zaharul!multumim pt articol

 • Buna, Corina!
  Eu am o mica problema in zona barbiei, imi apar destul de des cosuri, fie din acelea albe mai mici, fie mari si super dureroase. Nu stiu exact care este explicatia, nu am reusit sa leg chestia asta de folosirea unui produs anume si incerc mereu sa nu ating zona cu nimic. Oricum aplic doar produse formulate pentru ten gras. Tenul meu este mixt, dar imi apar extrem de rar spre deloc cosuri pe frunte (desi am breton) sau pe nas… deci nu stiu care ar fi posibilele cauze si cum sa scap de chestia asta.
  Multumim pentru articol!

   • Am folosit 1% BHA gel, dar am renuntat de o vreme pentru ca in ultimul timp nu imi place efectul, imi usuca pielea prea tare si mi se fac cojite. Oare AHA ar fi mai bun? Antibacterian nu am incercat.

    • Buna Deea,
     Poti incerca AHA, dar combinatia intre BHA si antibacterian este ideala. Poti rari aplicarile de BHA si mai ales poti insista cu protectia solara si hidratarea pentru a ameliora si preveni uscarea pielii.

 • La mine cel mai bine a fuctionat schimbarea alimentatiei. Adica renuntarea la dulciuri, grasimi, lactate si in general la alimente procesate. Vindecarea de acnee e un drum greu si lung dar nu imposibil si dupa parerea mea trebuie lucrat la toate cauzele, atat extern printr-o ingrijire corecta cat si intern printr-o alimentatie foarte sanatoasa, una fara cealalta nu functioneaza.
  Multumim Corina!

 • Buna Corina,

  Super articolul, multumesc frumos! Eu una simt nevoia sa recitesc unele articole, iar acesta sintetizeaza tot ce este legat de pustule si eventuale remedii, recomandari, tips-uri.
  As avea o intrebare legata de analiza de testosteron. Conteaza in ce perioada a lunii o faci? Am o afectiune tiroidiana si l-am intrebat pe endocrinolog daca poate avea legatura cu pustulele, mi-a recomandat analiza testosteron si mi-a zis si cum sa o interpretez (daca media celor 2 valori ale intervalului de referinta comunicat este mai mare decat limita superioara este o problema) si daca este mare sa revin la el. Nu a fost cazul. Dar am citit undeva ca ar conta in ce zi a ciclului o faci?
  Multumesc

  • Buna Nicoleta,
   Analiza de progesteron si estrogen conteaza in ce zi se face. La testosteron nu conteaza ziua recoltarii. Sunt insa medicamente care influenteaza rezultatele, cum ar fi corticosteroizii, Biotina, etc.

 • E u, de asemenea, mi am facut ani de zile toate investigatiile, chiar si recoltare din pustule cautand virusi, la Babes,nimic nimic nu a functionat.ce a functionat cu mare mare succes_fara lactate zahar carne si spf.Asta dupa ani, minim 7.de acnee fara solutie.acum sunt 90 la suta perfect, si nu dau decat cu crema hidratanta.

 • Buna!
  As vrea sa spun ca eu de mica nu beau lapte, nu imi place deloc, si beam foarte rar, cam o data pe an, si si atunci lapte batut, sau ff putin lapte cu ciocolata. Zahar, la fel, nu imi place, in schimb sarea da. Si totusi acneea a aparut, desi nu am baut lapte sau zahar. A fost o perioada in care nu am mancat nici putin de dulce si nu am vazut nici o ameliorare, in schimb am avut rezultate cu vitamina C, si cu echinaceea. Sa inteleg ca la mine era vorba de o inflamatie, sau infectie? Mi s-a spus ca am stafilococ auriu dar acest stafilococ toata lumea il are si tratat cu antibiotice e foarte rezistent si mai ales ca sunt alergica la penicilina, cand am facut antibiograma la penicilina nu era rezistent stafilococul si l-ar fi distrus poate, insa a trebuit sa urmez tratament cu un alt tip de medicament.

  • Buna Katrina,
   Nu exista o regula generala ca laptele sau zaharul cauzeaza acnee, ar fi atat de simplu daca toate cazurile de acnee s-ar ameliora prin stoparea consumului de lapte.
   Toate cazurile de acnee au la baza o inflamatie si o infectie cu bacterii a pielii, organismul nostru trimite leucocitele pentru a izola aceste bacterii si astfel se formeaza pustula cu puroi.
   Interventia cu antibiotice asupra unei infectii cu stafilococ auriu depinde de gravitatea infectiei. Penicilina este un antibiotic de generatie veche, eu rar mai vad antibiograme care sa includa penicilina.

   • „Alergia se poate manifesta nu doar pentru penicilina, ci si pentru alte substante antibiotice din clasa penicilinelor, cum ar fi:
    1. Amoxicilina;
    2. Ampicilina;
    3. Dicloxacilina;
    4. Nafcilina;
    5. Penicilina V;
    6. Penicilina G.”
    http://kidz.garbo.ro/articol/Mami/5632/Alergia-la-penicilina.html
    si am mai gasit o lista: http://medicamente.romedic.ro/tip/peniciline-cu-spectru-larg
    Eu cred ca medicul de familie mi-a dat medicamente care contin penicilina, de atunci am inceput sa am acnee, de la un tratament pentru raceala ce a durat doua saptamani, o saptamana cu un fel de medicamente, si cealalta cu alte medicamente. Nu stiu sigur, incerc sa fac si eu o relatie, dar faptul ca mi-a dat sistemul imunitar peste cap cu medicamente sigur a creat ceva.
    Multumesc foarte mult pentru informatiile si explicatiile tale! 🙂

    • Buna Katrina,
     Da Katrina, alergia se manifesta la toata clasa de antibiotice. Eu sunt alergica la clasa quinolone, am aflat in urma unui tratament cu Ciprofloxacin.
     Din fericire alergia care s-a manifestat violent timp de o saptamana (papule, pustule foarte mari, sub piele) a trecut cu un histaminic si nu am avut alte probleme pe termen lung.
     Ideal ar fi sa nu luam antibiotice sau daca le luam macar sa facem un test de alergii inainte.

 • Am incetat sa mai sper ca exista vreo solutie pentru acnee, tot ce pot face este sa intretin pielea dupa aceste sfaturi minunate.
  Nu stiu daca e doar una din exagerarile mele, dar mai nou mi se pare ca acneea urateste si aspectul firelor de par de pe fata (al pufului, de fapt)..exista vreo legatura intre cresterea firisoarelor astora si leziunile acelea punctiforme de la acnee? mi se pare ca in mijlocul fiecareia am cate un fir…

  • Buna Gabrielle,
   Da, in fiecare folicul pilos exista un fir de par, este normal.
   Nu inceta sa crezi ca exista solutii pentru ca exista, trebuie doar sa o gasesti pe cea potrivita tie. Incepe prin a identifica ce anume cauzeaza problema.

 • Felicitari pentru consecventa si multumesc pentru impartasirea acestor informatii studiate temeinic si adunate intr-un articol atat de complex si concret in acelasi timp. Defapt articolul tau este cheia catre rezolvarea bolii secolul 21 care orice usa ar deschide, solutia tot se iveste. Ms mult de tot si inca o data felicitari!

 • Buna Corina,

  Eu am scris astazi celor de la sensiblu sa-i intreb de ce nu importa si produsele Galderma. Poate ca daca s-ar strange mai mult fete care sa trimita cate un mail separat o sa le ridicam un semn de intrebare si se vor interesa. Nu inteleg de ce produsul exista in toata Europa mai putin la noi. Oare reusim sa facem ceva?

 • As vrea sa aflu daca e ok aceasta crema pt ren gras dar uscat iarna.E lux and ethical si contine aqua , teobroma cacao butter, argan oil, prunus dulcis oil,baobab oil ,vitis vinifera oil, butyrospermum parkii, bees wax,citrus dulcis, azadirachata indica oil, oenothera biensis oil.Multitumesc

 • Buna! Am descoperit pagina web si am 2 ore de cand o „rasfoiesc”. E extrem de educativa.Tenul meu prezinta puncte negre pe frunte si barbie,ce produs sa folosesc?Am citit la d-voastra pe site multe despre produsele Paula s Choise,dar m-am pierdut prin atatea categorii. As mai dori sa va intreb ce mi puteti recomanda pentru niste …cosuri cred sub piele,destul de adanci.Nu sunt rosii,sunt mici dar le simt cand ating cu mana tenul.apar in zona obrajilor.Eu am umblat la cateva si am observat ca ies un punct alb, nu puroi si majoritatea au in mijloc un fir de par aproape insesizabil.Bineinteles ca m am ales si cu vreo 2 semne(fiind in profunzime am ranit pielea).Ce as putea face?Folosesc blush sa fie acest lucru de vina?Pensulele le spal saptamanal.Ar trebui mai des?Multumesc!

  • Buna Helen,
   Pentru punctele negre ar trebui sa folosesti exfolianti chimici, mai precis BHA (vei gasi o multime de articole despre BHA, inclusiv descrierea tuturor exfoliantilor Paula’s Choice).
   Pentru pustule ai nevoie de un antibacterian (vezi articolele despre benzoyl peroxide si acid azelaic).
   Fiecare folicul pilos contine un fir de par.
   Pensulele ar trebui curatate de fiecare data cand sunt murdare.

 • exista variante naturiste/non chimice a tratamentelor pentru acnee? ma ingrijoreaza in primul rand aplicarea ZILNICA a unui exfoliant chimic si efectele pe termen lung ale acestuia? ce imi puteti spune? va multumesc si in alta ordine de idei, felicitari in primul rand pt. informatiile bine structurate gasite aici!

  • Buna Alina,
   Exista un antibacterian natural (tea tree oil), dar concentratia de tea tree oil necesara pentru a fi un antibacterian eficient este puternic iritanta pentru piele. Exfolianti naturali nu exista, dar acesti exfolianti chimici sunt extrasi din surse naturale.
   Aplicarea zilnica a exfoliantilor are efecte foarte bune pe termen lung – celulele moarte sunt indepartate constant de la suprafata pielii, iar celulele pielii se regenereaza mai repede, exfoliantii ajuta si la producerea colagenului si elastina.
   Acneea insa se trateaza, de cele mai multe ori, cu mai multe substante, de exemplu retinoizi, antibiotice, etc (depinde de cauza acneei), iar nici unul din aceste ingrediente nu este natural.
   Personal te-as sfatui sa identifici sursa acneei si sa incerci sa iti ajuti pielea printr-un stil de viata foarte sanatos (fara alcool, fara fumat, fara mancaruri grele, etc) si o igiena corecta, in acest fel vei putea evita folosirea substantelor chimice care te ingrijoreaza.

 • Citindu-ti blogul simt o extraordinar de mare revolta impotriva ignorantei mele si marturisesc ca desi pana acum credeam ca am ceva habar despre ingrijirea cosmetica acum ma depaseste totul 🙂 Felicitarile mele pentru efortul despus si atentia la detalii!
  In alta ordine de idei, pot spune ca deja informatia pe care o prezinti ma cam depaseste si marele meu regret este in cazul asta ca nu locuiesc in Timisoarea.(sper ca voi reusi in viitor sa ajung totusi pentru consultanta).
  Pana atunci am marea rugaminte sa ma ajuti cu cateva sfaturi. In ultimul an rutina mea de ingrijire cosmetica a exclus orice produse non-organice, non-bio sau cum vrei sa le zici… Citindu-ti articolele am realizat ca produsele pe care le folosesc nu au nici pe departe ingredientele pe care tu le recomanzi. Intrebarea mea este: exista variante naturiste pt rutina zilnica sau trebuie sa imi iau adio de la convingerea mea? (si ma refer aici de la curatare hidratare pana la exfolianti si peelinguri)
  iti multumesc anticipat,si iti urez putere de munca si impliniri!

  • Buna Alina,
   Citeste te rog articolul despre produse cosmetice organice, e important.
   Da, exista variante naturiste 98-99%. Chiar si Paula’s Choice are gama naturista Earth Sourced. Dar exfoliantii sunt chimici si nu cred ca vei gasi niciodata un produs cu SPF naturist, iar fara protectie solara nu poti spune ca ai o rutina zilnica corecta.

 • Buna ziua,
  As vrea sa te rog,daca doresti, sa imi faci si mie o rutina zilnica din urmatoarele produse: bha 2%, aha 8 %, aha 10% si retin a, iwaterm gel de curatare solubil in apa, crema sp 45 PC. Mentionez ca am avut probleme cu tenul, acum mi-au ramas f multe semne si nu stiu cum sa scap mai repede de ele. Imi mai apare si in prezent cate un cos desi folosesc bha 2% de aprox 3 luni. Multumesc de ajutor

 • Corina, am o intrebare care ma macina de ceva timp, sper sa nu razi.
  Am observat ca atunci cand folosesc bha sau tratament pe cosuri (skinoren sau brevoxyl) acestea isi schimba consistenta (cand le scot sunt tari, ca o bobita usor alungita alba si tare foarte usor de scos). atunci cand neglijez folosirea bha sau tratamente constitenta e mai lichida si mai greu de scos.

 • Buna Corina,

  Am inceput sa folosesc differin de o luna jumate, am inceput o data la 4-5 zile si acum aplic o data la 3 zile. Intrebare mea este, in cazul in care am pustule proaspat extrase (de cateva ore) este ok sa dau peste zona respectiva a pielii? Brevoxyl se aplica inainte de differin pe pustule?
  Multumesc
  Nicoleta

  • Buna Nicoleta,
   Da, poti aplica Differin imediat dupa ce ai extras pustulele, dar nu aplica Differin pe toata fata in aceiasi zi in care ai facut un tratament cosmetic. Poti aplica local, pe pustulele extrase.
   Ideal ar fi sa nu aplici si Brevoxyl si Differin in aceiasi seara, unul peste altul si sa folosesti Brevoxyl-ul dimineata si Differin seara. Daca insa ii folosesti pe ambii aplica intai Brevoxyl.

 • Buna Corina!
  Acum am recitit comentariul meu si am vazut ca am uitat sa adresez intrebarea, dar oricum mi-ai raspuns. Intrebarea era daca exista vreo legatura intre bha si schimbarea texturii continutului cosului? Daca solidifacarea continutului acneic este un semn de vindecare si mai ales daca e ok sa extrag acel continut. La suprafata pielii apare un mic dopulet tare, care parca striga „scoate-ma de aici” :). Extractia e foarte usoara, pare a fi completa, dar eu am si o manie cu aceste extrageri. Mi se pare ca asa scap mai repede de monstruleti.

 • Salutare,

  Am citit cam tot ce se poate de pe acest site si as vrea sa aud o parere in ceea ce priveste cazul meu. Ma confrunt cu acneea de ani de zile, in unele perioade a fost mai agravata in altele mai usor de suportat dar nu am reusit niciodata sa scap de ea. Asa ca mi-am pus un semn de intrebare si am mers din nou la medic hotarata sa aflu odata adevarata cauza. In urma analizelor hormonale si a unei ecografii am fost diagnosticata cu SOP (sindromul ovarului polichist-doar ovarul drept in cazul meu). Mai am insa si un EXAMEN CULTURA BACTERIOLOGIE : stafilococ alb nehemolitic coagulozo si un EXAMEN MICROSCOPIC PARAZITOLOGIC DIRECT: prezent demodex folliculorum. In urma cu 4 ani am luat Roaccutane care mi-a rezolvat complet problema atunci dar la ceva vreme dupa incetarea tratamentului au inceput sa apara din nou. De 12 zile am inceput un nou tratament in urma diagnosticului constand in VEROSPIRON SI YAZ, iar pt fata Skinoren gel si gel de curatare de la Avene -Gommage doux pufiant. As putea spune ca se vad unele imbunatatiri dar ce-i drept sunt minore. Imi dau cu Skinoren de 2 ori pe zi dar ma cam inteapa si mananca in jur de 1 ora-1 ora jumatate dupa care totul revine la normal; reactiile sunt suportabile nu ma deranjeaza doar ca le constat.
  Adevarul este ca sunt cam sceptica in ceea ce priveste tratarea si vindecare avand in vedere ca m-am confruntat cu asta ani buni, mi-am cam pierdut increderea… As vrea sa stiu in urma prenzentarii simptomelor daca exista sanse de vindecare.

  De 3 luni am hotarant sa renunt la carne si produse ce contin conservanti, am renuntat chiar si la iaurtul din comert, ma axez pe legume preparate la aburi si crude si o data pe saptamana peste proaspat la gratar. De sucuri si dulciuri nu se pune problema nu mi-au placut niciodata. Familia mea e cam ingrijorata zicand ca o sa ma imbolnavesc dar eu ma simt mult mai bine astfel.

  • Buna Crisu,
   Alimentatia ta sanatoasa te va ajuta mult.
   In cazul tau, sindromul ovarelor polichistice iti va produce mereu pustule pe ten (sau chiar si pe corp), de aceea sper ca medicatia prescrisa te va ajuta.
   Stafilococul respectiv nu este patogen, nu iti fa griji, va lupta organismul cu el, mai ales ca acum te ajuta alimentatia sanatoasa.
   Problema insa este Demodexul, daca intr-adevar ai. Spune-mi te rog, te mananca pielea, e rosie, iritata, ai multe pustule?
   Pentru ten ti-as propune o rutina:
   Dimineata: curatare cu produs solubil in apa (fara particule abrazive) bland, dar eficient, toner, antibacterian pe pustule (Skinoren-ul tau), protectie solara.
   Seara: curatare cu acelasi produs, toner, BHA 2% lichid, hidratare.
   Ai nevoie de Differin – poti citi despre el in articolul despre retinoizi, il vei folosi alternativ cu BHA-ul, seara.
   Dupa 2 luni repeta analiza de Demodex.
   Roaccutane opreste temporar glandele sebacee si in general nici o bacterie nu se mai dezvolta pe piele si nici Demodex nu mai traieste (pentru ca se hraneste in principiu cu sebum).

   • Inainte de Roaccutane avea cosu pe spate si in decolteu, dar acum vad ca nu mi-au mai iesit, mai am cand si cand dar razlete 3 4 mai rosii. Problema mea cea mai mare este vindecare foarte lenta, am obrajii patati, persista foarte mult semnele, imi ies 2 3 cosuri rosii (coc pana la urma) dar cum se videca pac mai ies altele. Nu imi ies multe odata, cum am zis 2 3, dar lasa mereu urme ce trec greu. Nu ma mananca, dar uneori acele pete sunt mai accentuate, mai vizibile. Cand sunt asa imi dau seara cu Elocom in strat foarte subtire si a doua zi tenul meu e transformat complet, calmat iar petele parca nici nu se mai vad. Nu stiu daca e bine ca fac asta, nu stiu ce substanta contine Elocomul asta dar in perioadele alea face minuni pt mine.

    • Buna Crisu,
     Elocom contine cortizon, atentie cu cortizonii, pot avea efecte adverse grave.
     Da, uneori pustulele se vindeca in luni de zile. Din descrierea ta eu nu cred ca e vorba de Demodex.
     Abordeaza o rutina completa de ingrijire si observa efectele asupra tenului.

     • Multumesc pt. sugestii !
      Sper sa dea roade actualul tratament, am 12 zile de cand il urmez, cred ca este inca devreme pt. un verdict. Am ajuns sa fiu descurajata, din acest motiv am cerut o parere obiectiva.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.