Cum se fac produsele cosmetice home made?
Întrebare:
‘Buna Corina,
Mulțumesc mai întai pentru un site minunat. După cum au spus și alti cititori, nu mă pot opri din citit de când l-am descoperit. Am căutat informații despre ingrediente cosmetice și am dat peste site-ul celor de la elemental. Bugetul nu îmi permite să îmi cumpăr produse bine formulate gata făcute. Mi-am luat de la plafar ulei de jojoba și vreau să întreb dacă pot adăuga în el alte ingrediente benefice. Mă tentează să îmi cumpăr niacinamide (că nu gasesc retin a), vitamina C pudră si coenzima Q 10.
Multumesc frumos, o seara bună!’
Răspuns:
Am răspuns comentariului, dar aș vrea să vorbesc puțin despre cosmeticele home made în acest articol. Un produs cosmetic nu înseamnă amestecarea unor ingrediente la întâmplare. Dacă doriți să vă faceți singure produse cosmetice trebuie să țineți seama de o mulțime de reguli de chimie cosmetică. Nu toate ingredientele sunt compatibile unele cu celelalte, concentrațiile ingredientelor sunt extrem de importante, la fel și pH-ul produsului finit, stabilizarea și conservarea produsului, etc. Toate aceste noțiuni țin de chimie și sunt necesare atunci când încercați să faceți produse cosmetice acasă.
De aceea vă sfătuiesc să aveți o bază serioasă de chimie cosmetică înainte de a încerca să preparați produse cosmetice și să cunoașteți în detaliu proprietățile ingredientelor pe care le veți folosi cât și modul lor de interacțiune.
Am fost întrebată la una din întâlnirile din București dacă îmi fac singură produse cosmetice. Răspunsul este NU. Pentru că nu am timp să învăț partea de chimie cosmetică care presupune realizarea produselor cosmetice, nu am dorința de a concepe rețete și a căuta formulele potrivite. Am o experiență vastă cu mixurile de uleiuri vegetale, mixuri pe care le pot face fără să fie nevoie de măsurarea ingredientelor. Cunoștințele despre uleiuri vegetale le-am dobândit citind foarte mult despre formula lor chimică și proprietățile pe care le au separat sau în combinații cu alte uleiuri, dar mai ales în urma experienței cu ele.
Doar pentru că știu să ‘citesc’ orice listă de ingrediente nu înseamnă că știu să concep o lista de ingrediente și să fac un produs cosmetic.
Pentru exemplificare vă recomand să citiți acest articol al Simonei. Simona a devenit pasionată de cosmeticele home made, și-a dedicat timp îndelungat să învețe chimie cosmetică, interacționează pe forumuri unde se discută despre ingredientele cosmetice și este mereu într-un proces activ de învățare, prin studierea ingredientelor și experimentarea cu ele.
Nu încerc să vă descurajez, dimpotrivă. Vă încurajez să încercați să faceți produse cosmetice dacă vă pasionează, dar învățați mai întâi ingredientele, cum interacționează ele și ce proprietăți au asupra pielii. Nici eu nu m-am născut învățată, toată informația pe care o găsiți pe acest blog a fost acumulată în câțiva ani. Cu siguranță veți reuși să vă faceți produsele cosmetice pe care vi le doriți dacă veți învăța cum, bineînțeles în limita posibilităților (de exemplu produsele cosmetice cu protecție solară au nevoie de anumite teste specifice care se fac în laboratoare; există ingrediente extrem de instabile care cer un anumit fel de pregătire și lucru cu ele și un anumit tip de recipient – vezi retinol, etc).
Puteți începe prin a învăța ce înseamnă o listă de ingrediente conform INCI, cu toate avertizările privitoare la concentrațiile ingredientelor. După ce veți ști să ‘citiți’ o listă de ingrediente va fi mai ușor să încercați sa concepeți produse cosmetice. Cel puțin asta este părerea mea.
Am incercat si eu in trecut sa imi fac cosmetice hand-made si a iesit dezastru, nici macar nu am avut curaj sa ma dau pe fata cu produsul finit :))
Cautati pe google seria de filmulete de la Farmec Cluj in care explica intreg procesul de productie a cosmeticelor lor – de la idee, la formulare, testare, productie, iar testare.. o sa vedeti acolo cati pasi importanti exista si fara de care nu prea ai cum sa iti faci singur cosmetice de calitate acasa..
Pai numai ideea ca noi acasa nu avem un mediu steril ar trebui sa ne descurajeze. Oricat de multa curatenie ai avea in casa, efectiv nu ai cum sa concurezi cu laboratoarele lor speciale.
Ca sa nu mai spun despre testarea microbiologica. Pana si ei, cu toate echipamentele lor super sofisticate si sterile, fac testare microbiologica la fiecare lot de produse. Pana nu primesc unda verde, nimic nu iese pe piata.
Pe langa cele de mai sus, cum ai spus si tu Corina, MULTA CHIMIE. Procente, ingrediente, asocieri intre ingrediente, formule, aia interactioneaza cu aia si cu aia dar nu cu cealalta..
Eu o admir foarte mult pe Simona si sper ca intr-o buna zi sa aiba laborator propriu, ca in rest she has all she needs.
As vrea sa mai mentionez ceva: investitia initiala pentru a lua toate ingredientele necesare unei creme BUNE si formulate corect depaseste cu mult bugetul pentru o crema deja formulata.
Fiecare ingredient vine ambalat intr-o cantitate din care poti face multe cosmetice. Daca aduni 20 de ingrediente, nu vei face o crema ci 20-30 (zic si eu la intamplare un numar). De banii aia iei un Paula Choice deja bine formulat si cu ingrediente pe care nici macar nu le gasesti pe elemental.. (ex acid salicilic, acetyl glucosamine – noi in tara nu avem acces la multe ingrediente de top)
Buna
Indraznesc sa pun si eu o intrebare , poate ma poti lamurii .
Acum cateva luni am inceput sa folosesc untul de shea si untul de cacao pentru vergeturi . Dupa o luna de utilizare au inceput sa apara alunite rosii , sau cel putin mi se pare ca sunt alunite . Se poate sa fie de la unturi ? Le-am folosit unul dimineata si unul seara , fara a le amesteca cu uleiuri sau altceva . Intreb pentru ca vergeturile s-au ameliorat si ma gandeam sa mai folosesc unturile 🙂
Sper ca nu este off-topic .
Multumesc
Buna Nico,
Nu stiu de la ce au aparut, dar ar trebui sa consulti un medic. Alunitele nu sunt rosii.
Ca idee, cititoarea care a pus intrebarea poate sa faca o combinatie de 96% ulei de jojoba, 1% vitamina E si 3% dilutie de coenzima Q10.
Atentie, este indicat sa ia coenzima Q10 si vitamina E dintr-un magazin care vinde ingrediente cosmetice (nu din farmacie, nu din plafar, trebuie sa fie de uz cosmetic) , sa aiba un recipient inchis la culoare (sticluta cu pipeta sau cu picurator) si un cantar de precizie (0,01g).
Deja investitia initiala se poate ridica la o suma destul de mare.
Niacinamide nu este solubil in ulei ci in apa.
Vitamina C (presupun ca se refera la l-ascorbic acid) nu este solubila in ulei ci in apa. Cel mult poate fi susepndata intr-un gel din siliconi/polimeri, ceea ce nu este cazul aici. Amestecand-o nu se va intampla decat sa obtinem o frumoasa decantare in recipient. In plus, fiind sensibila la oxigen si lumina, cu fiecare noua deschidere a sticlei se va degrada. Mai mult, o astfel de combinatie cu siguranta nu se preteaza decat intr-un recipient cu pipeta (vitamina C nu se va solubiliza , va ramane pulbere, si va bloca picuratorul in scurt timp).
Asa cum spuneai si tu, nu este de recomandat sa iti faci acasa cosmeticele decat daca esti dispus/a sa petreci foarte foarte foarte mult timp citind (Daca vrei sa iti faci retetele proprii), precum si resurse financiare pentru ingrediente, ustensile si recipiente. Trebuie sa iti asumi ca, de multe ori, poate vei gresi. Trebuie sa iti cunosti bine ingredientele, ce fac, in ce proportii, daca se pot sau nu combina. Daca nu vrei sa fii creativ/a, exista sute de locuri pe web unde se gasesc retete, insa tot va trebui sa inveti sa le descifrezi si sa decizi daca sunt retete valoroase sau nu. Spre exemplu, e plin netul de retete care contin sucuri de fructe sau infuzii de plante si care NU au conservanti sau care se bazeaza pe doua picaturi de vitamina E. Ganditi-va ca, daca lasati ciorba pe masa seara, a doua zi nu va mai atingeti de ea. De ce ati pune pe ten un produs prost conservat sau neconservat?
In cazul de mai sus, exista sugestii de a nu aplica un produs care contine l-ascorbic acid si niacinamide la un interval mai mic de 20-30 de minute. Exista un material pe net, nu am linkul la indemana , care explica de ce l-ascorbic acid si niacinamide nu ar trebui sa fie folosite impreuna. Evident, riscurile sunt mici, dar daca nu esti dispus sa ti-l asumi, eviti combinatia. Daca da, e „pe barba ta”, cum se zice in popor.
Buna Simona,
Multumim de comentariu. Asta a fost si reactia mea cand am vazut baza de ulei pentru niacinamide si vitamina C, plus combinatia intre niacinamide si cine stie ce forma de vitamina C.
Daca suntem la capitolul asta… eu personal nu ma consider in stare sa fac cosmetice gen creme, tonere, sampoane, etc. E si latura de `chimie` si nesiguranta ca pot face o solutie sa iasa, chiar cu toate ingredientele cantarite la mg… si partea de conservare.
Dar imi fac diverse masti (pe care le aplic imediat, nu la pastrez) pentru fata si par cu ingrediente basic (diverse uleiuri sau unturi de uz cosmetic, argile, ou, miere, capsule de vitamina E, zeama de lamaie, etc.). Chestii de genul pe care poate multe femei le mai fac pe acasa, daca se plictisesc rau. :)) Sau diverse combinatii cu zat de cafea sau malai pentru scruburi.
Imi plac si simt ca functioneaza mai bine decat masti sau scruburi din comert, desi la alte cosmetice comerciale nu as renunta.
Crezi ca astfel de practici `la domiciliu` pot afecta pielea/parul? Si pentru chestii de genul ar trebui sa ne documentam din punct de vedere chimic mai temeinic?
Buna Diana,
Orice produs hand made care se aplica imediat pe ten si care nu contine ingrediente complicate sunt ok. Mastile cu argila, cu miere, scrub-uri, tonere anti iritante (vezi articol despre ten iritat) sunt produse hand made cu aplicare imediata care pot fi aplicate fara nici o problema, atata timp cat nu contin ingrediente iritante. Lamaia este extrem de iritanta pentru ten.
Asa este – lamaia este periculoasa pentru ca este un ingredient acid si nu ne putem juca cu pH-ul intr-atat :). In rest, pana si banala maioneza este o emulsie, in care ingredientul care tine la un loc apa si uleiul (ca sa ma exprim plastic ) este lecitina, un ingredient minunat pentru piele. Uneori si retetele „empirice” merg. Eu una nu am rabdare sa imi fac compozitiile „de bucatarie” (miere, cafea, ou etc.), mi se pare prea impredictibil rezultatul.
Insa recunosc ca am mai facut cate un scrub cu bicarbonat de sodiu amestecat cu miere :)))
Sa iti faci produse cosmetice handmade acasa chiar nu e deloc usor, da e simplu sa amesteci unt de cacao cu ulei de cocos, dar nu in cantitati mari, trebuie sa fii atent la proportii etc.
Mai bine mergi la un salon de cosmetica (http://www.casaorena.ro/service/cosmetica/) care foloseste tratamente naturale (ti le pot chiar dovedi in fata ca sunt naturale). Nu ai de ce sa te complici cu handmade-uri, e o pierdere si de timp si de bani 😐
Buna :))
Am incercat sa realizez un toner pentru ten mixt su acneic, dar inainte de a cumpara ingredientele vreau sa ma asigur ca sunt potrivite.
Faza A: Apa plata-20%
Apa de imortele- 20%
Apa de menta-20%
Apa de rozmarin-20%
Faza B: colagen vegetal-5%
BHA acid salicilic-9%
Marine Z-5%
Faza C: vitamina E-0.4
Conservant cosgard -0.6%
De asemenea, este nevoie de un proces special pentru a face tonerul, sau, pur si simplu, amestec ingredientele din faza A, dupa care adaug faza B, si, in final ,vitaminele si conservantul?
Vreau sa incerc si eu sa ma apuc sa fac produse cosmetice hand-made; am ales fiecare ingredient pentru proprietatile diferite ale acestuia.
Multumesc anticipat ❤
Teodora,
Tot ce iti pot recomanda eu este sa citesti cu mare atentie articolul de mai sus, de cateva ori, apoi sa urmezi cursuri de chimie cosmetica pentru a intelege ca produsele cosmetice nu se realizeaza in bucatarie, amestecand ingredientele aleatoriu.
E okay uleiul de ricin ptr tenul relativ acneic? Am inteles ca este eficient in tratarea petelor post acneice si cosurilor.
Elena,
Nu este indicat sa aplici ulei de ricin pe tenul acneic. Nu este eficient in tratarea petelor post acnee si nici in tratarea pustulelor. Despre uleiuri vegetale poti citi aici: https://pasagera.ro/uleiuri-de-baza-uz-cosmetic.html, despre pete post acnee poti citi aici: https://pasagera.ro/pete-post-acnee-prevenire-si-tratament.html, iar despre acnee poti citi multe articole pe blog, poti incepe cu acesta: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html