Despre produsele destinate creșterii genelor

În ultimii ani au apărut tot mai multe produse destinate creșterii genelor și nici unul dintre ele nu a avut succes până când într-o zi când Jan Marini a lansat în SUA un produs denumit Age Intervention Eyelash care conținea un ingredient activ denumit de către compania producătoare „growth factor”. Bineînțeles că nu există în chimie un ingredient cu acest nume, dar nimeni nu a fost interesat de acest aspect deoarece după câteva săptămâni de la folosirea substanței respective genele erau mai negre, mai lungi și firul de păr mai gros. Toate femeile care au folosit acel produs au avut aceleași rezultate extraordinare. Va imaginați că nu s-au pus prea multe întrebări pentru că o „minune” în lumea cosmeticii nu se întâmplă prea des.

Până la urmă misteriosul ingredient „factor de creștere” a atras atenția FDA-ului (Food and Drug Administration). S-a aflat astfel că ingredientul care cauza creșterea genelor era de fapt un medicament pentru glaucom numit bimatoprost. Marini folosea acest medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală și încălca astfel legea. Presată de FDA, Marini a schimbat numele produsului în Age Intervention Eyelash Conditioner și a listat următorul ingredient activ: 7-(3,5-dihydroxy-2-(3-hydroxy-4-(3-(triflormethyl) phenoxy)-1-butenyl) cyclopentyl), N-ethyl,) 1R-(alpha(Z), 2beta (1E,3R), 3alpha, 5alpha).

Această substanță este similară în formulă cu o categorie de substanțe cunoscute sub numele de prostaglandine analogice ce sunt folosite în picături oculare prescrise pentru glaucom sau hipertensiune oculară. Bimatoprostul face parte din categoria prostalginelor analogice, iar substanța listată de Marini are similarități moleculare cu bimatoprostul, coincidența fiind prea mare. Creșterea genelor este un efect secundar observat de către oftalmologi și pacientele care urmau tratamente cu picături oculare.

De aici și până la a vinde o substanță oftalmică într-un tub cu un aplicator de tip pensula și listată ca ingredient cosmetic nu a fost decât un pas, iar Marini a profitat din plin de slăbiciunea femeilor. Produsul a devenit în scurt timp faimos și foarte bine vândut. Marini susținea că ingredientul conținut în noul produs a fost creat în laborator și nu este un medicament ci o substanță analoagă bimatoprostului. Cel puțin aceasta era varianta oficială, însă nimeni nu a știut cu siguranță dacă într-adevăr Marini a schimbat ingredientul sau a folosit în continuare bimatoprost.

Între timp, o companie farmaceutică numită Allergan încerca să patenteze folosirea ingredientului bimatoprost într-un produs pentru creșterea genelor, intrând astfel într-un conflict cu Jan Marini. Până la urmă nici Marini și nici Allergan nu au reușit să patenteze produsul și toate produsele care existau în acel moment pe piață (2007) au fost confiscate și interzise vânzării. De asemenea Marini a fost acuzată de redenumirea unui medicament punând astfel în pericol în special persoanele suferinde de glaucom care foloseau deja substanța în picături oculare crescând riscul distrugerii nervului optic și inflamarea ochilor care au consecințe severe inclusiv orbirea.

Pentru că nimeni nu mai știa ce se întâmplă cu vechile produse și bazandu-se pe succesul obținut in trecut, Marini a reformulat produsul în totalitate, acesta conținând doar peptide și fiind denumit Marini Lash. Această versiune nu conține nici o substanță medicamentoasă și ar fi trebuit (susține Marini) să aibă efecte și mai bune decât Age Intervention. Totuși, nu există studii care să ateste faptul că peptidele pot cauza creșterea genelor, iar Marini Lash nu este un produs care să merite atenția.

Allergan a obținut patentarea unui medicament care conține bimatoprost 0.03% denumit Latisse, în decembrie 2008. Latisse este un primul si singurul medicament patentat de acest fel si este destinat tratarii hipotricozei, afectiune a genelor care duce la caderea acestora in mod excesiv. Se folosește o dată pe zi prin aplicarea produsului pe linia genelor cu ajutorul aplicatorului pensulă.

Diferența dintre produsul original, alte produse pentru creșterea genelor și Latisse este că Latisse este un medicament regularizat și se eliberează pe bază de prescripție medicală. Tratamentul necesar pentru o luna costă aproximativ 120$ și se urmează sub supraveghere medicală deoarece Latisse are foarte multe efecte adverse: usturime, decolorare a pielii, schimbarea permanentă a pigmentării irisului, iritarea ochilor. Produsul nu se aplică pe linia pleopei inferioare. Bineînțeles că toate aceste efecte secundare sunt valabile și pentru primele produse ale lui Marini, doar că ea nu recunoștea ci dimpotrivă, pretindea că Age Intervention nu are efecte adverse de acest gen.

Între timp alte cateva companii comercializeaza produse ce contin bimatoprost sau substanțe cu similarități moleculare cu bimatoprostul fără să îl listeze ca ingredient în produse destinate creșterii genelor, iar FDA nu este deranjată de acest lucru. Toate produsele ce contin astfel de substante au un preț foarte mare și nici unul dintre ele nu a fost interzis comercializării pe piața cosmetică deși unele conțin bimatoprostul patentat de Allergan, singurul care are dreptul să îl folosească în mod legal.

Dintre ele, cel mai cunoscut este Peter Thomas Roth Lashes to Die For (conține bimatoprost), iar altele sunt MD Lash Factor, Revitalash, Lilash, Neulash. Substanțele cu similarități moleculare nu au studii care să le ateste eficiența în creșterea genelor, dar există foarte multe persoane care susțin că ar fi eficiente mai mult sau mai putin.

Înainte de achiziționa un produs destinat creșterii genelor trebuie să țineți seama că există un singur produs aprobat care functioneaza cu adevarat și acesta se numește Latisse, se eliberează pe bază de prescripție medicală, tratamentul se urmează sub supraveghere medicală. Alte produse care conțin bimatoprost pot fi eficiente dacă au concentrația necesară, dar este un mister cum de ele există pentru că nu au dreptul să folosească ingredientul patentat de Allergan. Produsele care conțin substanțe cu similarități moleculare cu bimatoprostul nu au studii care să le certifice eficiența, veți ști dacă funcționează doar dacă le încercați. Creșterea genelor este temporară, iar posibilele efecte adverse încetează imediat ce opriți folosirea produsului. Nu se știe cu exactitate de ce și cum funcționează bimatoprostul, dar Allergan a alocat sume uriase pentru a testa ingredientul si a-l patenta.

Nu există alte ingrediente care să fi fost testate ca potențiale ingrediente ce ajută la creșterea genelor. Nu există alte ingrediente care stimulează creșterea genelor și nici alt tratament pentru hipotricoză care să fie cu adevarat eficient așa cum este bimatoprost 0.03%.

Dacă vreodată doriți să încercați orice fel de produs destinat creșterii genelor să aveți în vedere în primul rând că zona în care aplicați produsul și anume linia genelor superioare, este extrem de sensibilă și că o mică parte din produs ajunge în ochi. De aceea e important să cunoașteți restricțiile de aplicare a ingredientelor în zona ochilor și să nu folosiți substanțe medicamentoase în zona ochilor fără recomandarea unui medic oftalmolog.

Bibliografie:
Clinical and Experimental Ophthalmology
www.nlm.nih.gov
www.medscape.com
www.truthinaging.com

52 comentarii

Scrie un comentariu
 • Buna 🙂

  Foarte interesant articolul tau! Am fost tentata la un moment data de aceste produse, nu ca as avea nevoie, ci pentru ca sunt super curioasa din fire, recunosc, ca nu m-as fi interesat vreodata de ingredientele folosite si sunt sigura ca mai sunt multi ca mine. Ma bucur totusi ca interesul n-a fost atat de mare si nici nu nici nu ma dau banii afara din casa. In ultima vreme am inceput sa fiu mult mai atenta la produsele pe care le achizitionez.

  O seara buna iti doresc 🙂

 • Mersi pentru articol Corina.
  Si pe mine ma tenta Latisee-ul la un moment dat, dar pretul prea mare m-a facut sa ma razgandesc, mai ales ca nu aveam neaparata nevoie de un lash enhancer, era doar un moft. Dar pana acum nu citisem depre posibilele efecte adverse, acum chiar ca nu as vrea sa il mai testez ever !

  • Buna Clara,
   Uleiul de ricin are proprietatile pe care le stiti din articolele despre uleiuri. Este evident ca folosirea uleiului de ricin va imbunatati aspectul genelor si pielii din zona respectiva si asta va fi mai evident la inceputul folosirii uleiului. Apoi aceste imbunatatiri vor deveni normale si mai mult decat o usoara schimbare de aspect care va dura prea putin ca sa conteze nu veti obtine. Eu cand vorbesc despre cresterea genelor ma refer la o crestere evidenta care din gene mediocre va face gene care arata atat de perfecte incat par false. Uleiul de ricin costa 10 lei si nu face nimic spectaculos (atentie: e periculos in zona ochilor, intrebati un oftalmolog, va rog sa nu ma credeti). Latisse costa 120$ pentru 30 de zile.
   Clara, ti-am raspuns tie, dar pentru toata lumea. Nu ai vazut nici un efect pentru ca efectul uleiului de ricin asupra genelor este placebo (imbunatatirea despre care vorbeam mai sus nu poate fi considerat efect de crestere, sa fim seriosi). Si a oricarui alt ulei sau ingredient in afara de cele despre care am vorbit in articol. Iar despre asta sunt foarte multe studii oficiale, de asta doar produsele care le contin sunt populare, iar celelalte sunt asa cum sunt. Ramane voi sa hotarati cum sunt toate celelalte produse de pe piata, eu v-am spus despre cele care functioneaza si sunt testate.

 • Multumim pentru articol! A fost o lectura foarte interesanta!
  Ma intrebam si eu de unde a aparut tot folclorul legat de folosirea uleiului de ricin cu beneficii pentru cresterea genelor. Am vazut insa ca ai raspuns mai sus. L-am folosit si eu „in cura” de 3 saptamani, chiar de curand, dar am ajuns la aceeasi concluzie: ca e un efect placebo alimentat de toata „mitologia” creata in juraul sau de generatii. Sunt curioasa de unde si pana unde le-o fi venit ideea ca ar putea creste genele cu ricin…cine si-a bagat oare ricin prima data in ochi si i s-a parut ca „vede” progrese? :))))

 • pe mine m-ar interesa in mod special ceva pentru zona sprancenelor. De la pensat(aiurea de foarte multi ani) s-au subtiat tare si nu mai cresc. Oare da ceva rezultate pentru sprancene?

 • Corina, FDA este un organism care pe langa ceea ce ar trebui sa faca ,mai actioneaza si dupa alte criterii,bazate pe marketing,asa ca din acest punct de vedere nu difera prea mult de cei care se ocupa la noi de controlul medicamentului si de multe ori ajung pe piata atat la noi cat si la ei(a se vedea cazul antidepresivului PROZAC si multe altele) produse netestate suficient,care pana la urma se dovedesc un mare fiasco;aceste produse acceptate de de FDA au dus de-a lungul timpului la pierderi de sarcini,sau chiar la decese.
  Uleiul de ricin,aplicat in mod corespunzator seara cu ajutorul unui betisor in cantitati foarte mici ,este de fapt un tratament de intretinere,insa aplicat ziua ,normal ca se depune pe gene si impiedica vederea ,tocmai de aceea dimineata, este indicat sa fie sters cu un lapte demachiant.Acest ulei intra in compozitia multor produse de ingrijire,pentru par,fanere,ten,etc
  In legatura cu produsul descris de tine,nu cumparati niciodata produse netestate suficient ,adica cel putin 5 ani de zile, pentruca desi pe termen scurt aceste produse pot da rezultate foarte bune,din nefericire nimeni nu iti poate spune ce rezultate vor avea acestea pe termen lung.

  • Buna Mariana,
   Nu am contestat niciodata calitatile uleiului de ricin si a uleiurilor vegetale in general, dar eu nu as risca sa aplic ulei de ricin pe linia pleoapei pentru ca nu am cunostinte suficiente de oftalmologie si pentru ca am suficiente cunostinte in domeniul cosmetic sa stiu ca efectul uleiului de ricin asupra genelor este asa cum bine spui, de intretinere in nici un caz de crestere. Iar daca nu ai probleme cu genele nu ai nevoie de tratamente in acea zona, sunt placebo cu siguranta. Insa daca ai hipocrizie cred ca merita consultat un medic pentru a cere opinia despre produse ce contin bimatoprost sau produse ce contin substante cu similaritati moleculare pentru ca in acest moment sunt singurele care sunt studiate si sunt testate de mai mult de 5 ani, iar investita Allerganului in aceste teste a fost de milioane de dolari. Nu vad nici macar un rand intr-un jurnal medical care sa scrie ca s-a gasit/testat un alt ingredient care sa duca la cresterea genelor.
   Bineinteles ca FDA are interese, se mai intampla si greseli si pana la urma nu stiu nici eu si nici tu „adevarul gol golut” despre toate acestea, de aceea eu nu fac recomandari, descriu doar fapte dovedite, nu incerc sa reinventez cosmetica, nici sa dau sperante false. Prezint faptele la rece, nu am nici cel mai mic interes. Cine intelege acest lucru revine si citeste, poate nu toate cititoarele sunt de acord, multe au inteles ce vreau eu sa fac cu acest blog si au ramas pe aici, multe au venit si au plecat. Si chiar nu trebuie sa fie cineva de acord cu ce scriu eu, chiar va incurajez sa experimentati dar sa stiti ce experimentati.
   Nu cred ca stie cineva cu exactitate efectele pe termen lung al nici unui medicament, din nefericire.

 • Buna Corina ti-am mai trimis un mail acum cateva zile in care exact asta te intrebam,despre eficienta unui produs de crestere a genelor..dar nu stiu de ce nu a aparut intrbarea(era la sectiunea Pasagera va raspunde).In fine,poate n am facut eu ceva cum trebuie
  Produsul este asta: Eyelash Enhancer de la Sigina* Cosmetics – Primul produs cosmeceutic care te va ajuta sa ai gene mai lungi, mai sanatoase si pline de volum. Folosind Eyelash Enhancer genele tale vor deveni cu pana la 25% mai lungi in doar patru saptamani.

  Ingrediente: Apa deionizata, glicerina, pantenol, extract seminte strugure, extract himanthalia elongata, extract nuc, extract ricin, myristoyl Pentapeptide -17, myristoyl Hexapeptide -16, celuloza, palmitat de ascorbil, acid citric, fenoxietanol, sorbat de potasiu
  Am citit cu atentie articolul tau si ce am inteles eu e ca nici asta nu ar fi eficient…Tu ce parere ai?
  Multumesc!

  • Buna Tatiana,
   Eu am pierdut multe comentarii cand am schimbat windows cu mac. Si foarte multe mail-uri din pacate, dar mi s-a promis ca le voi recupera.
   Despre descriere: Din cate imi dau seama acest produs promite sa revolutioneze industria cosmetica fiind primul de acest fel, este cu siguranta o descoperire importanta. Apoi, cuvantul cosmeceutic nu exista in dictionarul limbii romane, el este un cuvant din limba engleza care inseamna dermatolocosmetic. Stiti foarte bine ca acest cuvant nu are nici o semnificatie in legislatia internationala si il poate folosi orice producator. Tot din descriere inteleg ca mareste genele cu 25% in patru saptamani. Ce ar fi trebuit sa apara in descrierea unui produs de acest tip:
   Numarul de femei pe care s-a testat produsul si pentru cat timp, mai ales ca produsul se aplica in zona ochilor. Care este ingredientul, ingredientele active si detalii despre ele (puteti citi orice descriere banala a unei creme produsa chiar de companii romanesti sa va dati seama ce vreau sa spun). Pentru ca este vorba despre un produs „miraculos” as fi vrut sa vad si niste dovezi care sa vina in sprijinul afirmatiilor din descriere.
   Pana la urma nici macar pentru ce tip de persoane e potrivit nu stiu. Cine il poate folosi si cine nu?
   Despre ingrediente: Toate ingredientele le gasiti in dictionarul spre care este link in blog.
   Va incurajez din nou sa experimentati atata timp cat stiti ce experimentati. Si asigurati-va ca exista o autorizatie de producere si comercializare a unui produs, daca este cazul, bineinteles.

 • Foarte interesant articolul, dar si comentariile. Eu chiar nu stiam ca uleiul de ricin e periculos pt. ochi, l-am folosit o vreme dar nu am observat efecte miraculoase. Din fericire, genele mele sunt ok, suficient de lungi si dese, si cu o mascara pt. volum arata satisfacator, asa ca nu m-au tentat niciodata produsele de tipul acesta si sper sa nu am nevoie nici pe viitor.

 • Hmm interesant articolul. Totusi nu vad de ce am fi asa innebunite sa ne crestem genele. Evident ca tot ce nu e natural e intr-o masura mai mica sau mai mare periculos… Eu zic ca daca tot avem atatea feluri de rimele care mai de care si gene false pentru ocazii speciale, sa ne multumim cu atata..
  Ba chiar, exista un „truc” natural, provenit din batrani: taie-ti maxim un mm din gene, pe toate la fel, perpendicular, primavara si vei avea gene frumoase tot anul. Eu am incercat-o si pot sa zic ca e bun sfatul. In fond e in ton cu natura, pentru ca si natura se regenereaza primavara.

  • Buna Alle,
   Articolul meu se adreseaza persoanelor care sufera de caderea excesiva a genelor.
   Despre cresterea si caderea parului am vorbit in alte articole. Nu mi-am taiat genele, nu stiu ce se poate intampla decat din punct de vedere medical. Nu e nimic rau in a-ti taia genele, este experienta ta si ma bucur de rezultate.

 • Buna tuturor.
  Am descoperit site-ul cautand detalii despre masca cu aspirina… Si de la acel articol am ajuns sa citesc vreo zece 🙂 O sa-l pun la bookmarks pentru ca deocamdata nu mai pot sta. Insa ideea e ca sunt bulversata de unele chestii pe care le citesc, imi dai peste cap toate cunostintele babesti :))
  Este ATAT de refreshing sa citesc niste articole cu explicatii pe intelesul meu, dar totusi mai stiintifice decat „daca a functionat la bunici va functiona si la noi”. Chiar ma enerveaza ca sunt atat de complete, pentru ca asta ma face sa cred in veridicitatea lor si nu vreau :)) Cred ca efectul placebo e mai mult decat un efect, e o dorinta, o disperare de a crede ca ceea ce tu stii ca functioneaza e adevarat. In fine, nu mai aberez, asta vroiam sa ti zic, apreciez foarte tare ce am citit pe aici.
  In privinta substantelor mentionate de tine, acum ceva vreme, directoare mea si o colega din vanzari au fost la un client care avea o poza cu nepotelul lui pe birou. Iar copilul respectiv, pe langa faptul ca avea niste superbi ochi albastri, avea si niste gene absolut imense, dupa spusele lor. Normal ca si-au erxprimat aprecierile fata de bunic, inclusiv referitor la ochii copilului si acesta le-a spus ca din pacate bebelul are probleme cu ochii, urmeaza diverse tratamente si unul dintre ele i-a facut genele sa creasca f mult.
  Nici fetele nu erau convinse ca ceea ce le spusese clientul este real, si nici eu, pentru ca ma gandeam ca daca ar fi existat o asemenea substanta, s-ar fi gasit cineva sa o transforme in tratement cosmetic :)) Si acum citesc articolul tau si totul capata sens 🙂

 • Buna!
  Imi doresc tare mult sa am genele lungi si dese(cu atat mai bine daca ar fi si mai negre).Sincer as fi tentata de acest tratament.Eu am 18 ani si nu am vreo boala sau probleme cu ochii dar ma cam tem daca acest Latisse are efecte negative.O zi buna iti doresc!

 • Multumesc frumos pentru raspunsul imediat.Sincer imi e cam frica sa il incerc desi imi doresc tare mult sa am gene frumoase.Ma tem de efectele permanente sau ca as putea sa imi stric vederea.Am gasit un site de unde se poate achizitiona Latisse la un pret acceptabil.Pot spune ca sunt foarte confuza acum.Tu ce m-ai sfatui?Am mare incredere in raspunsul tau sincer!Multumesc din suflet!

  • Buna Irina,
   Eu nu as folosi aceste ingrediente doar pentru scop cosmetic si in nici un caz fara a consulta un medic specialist, dar fiecare alege pentru el cand vine vorba de sanatate sau frumusete.

 • Am gasit un site unde se vand aceste produse si am trimis un mail in care imi exprimam dorinta de a stii daca exista efecte negative ale acestui produs.Acestia mi-au raspuns ca nu exista efecte adverse ale produsului deoarece daca existau nu era acceptat de catre FDA.De asemenea in mail era inserat un link al site-ului din SUA de unde erau mai multe informatii despre produs.Crezi ca ceea ce mi-au spus era doar reclama pentru vanzarea produsului?

  • Buna Irina,
   Sa fim seriosi, o gramada de substante au efecte adverse si sunt aprobate de FDA. Sa luam de exemplu Retin-a: contine o substante aprobata si are o lista de efecte adverse cat o foaie A4.
   Bineinteles ca site-urile care vand produse isi vor face reclama la acele produse, e marketing si e normal.
   Incearca sa consulti un oftalmolog de incredere, iti va fi de mai mult ajutor decat internetul.

 • buna ziua, numele meu este diana s as dori sa va intreb daca stiti ceva despre produsul yvy essentials pentru cresterea si regenerarea genelor……este bun? merita incercat?

  • Buna Diana,
   Exista foarte multe produse cosmetice destinate cresterii genelor/sprancenelor, iar cel despre care ma intrebi contine, ca si formula noua a produsului Marini Lash, o pentapeptida. Yvy Essentials Eyelash Restore contine multe ingrediente benefice pielii si parului in afara de ingredientul activ Myristoyl Pentapetide-17, dar daca si ce efecte are acest produs nu iti pot spune cu siguranta pentru ca nu exista studii independente care sa fi analizat cat si cum cresc genele in urma folosirii lui. De asemenea produsul contine un iritant major pentru piele.

 • multumesc pentru raspuns dar din pacate l-am achizitionat deja si pot sa-ti spun ca am dat banii degeaba pe el…..nu mi-a facut nimic benefic din contra…de atunci am o problema la ochiul stang , ma doare si ma mananca linia genelor!Eu am vrut sa-mi iau un tratament pentru caderea genelor (deoarece acu 3 ani am dormit makiata o saptamana si de atunci nici nu ma pot makia ca imi cad cu pumnul…) Te rog din sufleu sa-mi recomanzi un produs ptr regenerare si kiar stopare a caderii acestora…mai am putin si dau in depresie!!!! si mentionez ca folosesc doar produse de firma!

 • dar latisse stiu ca produce fff multe efecte secundare….si chiar mi-e frica sa-l folosesc….am auzit re revita.eps sau rejuvi revitalizer pentru regenerare….chiar sunt disperata!!!plus ca eu am o piele (respectiv ochi fff sensibili). multumesc ptr raspunsuri si de seriozitatea de care dai dovada!!

 • Ce crezi despre „Idol lash ” ?Am vazut multe recenzii pozitive .Are vreun ingredient activ care sa justifice rezultatele sau e doar publicitate pe internet ?

  O combinatie de vitamina A, B si ulei de ricin plus ulei de masline , defapt vorbesc despre Petroleum de la Gerovital care am observat ca imi face mult bine la par , as putea sa il aplic si pe gene cu grija ?Crezi ca as putea obtine ceva rezultate ?

  Dar despre taierea varfurilor combinate cu niste uleiuri ce crezi ?

  • Antigone,
   Din pacate nici un ingredient din Idol Lash nu are proprietatea de a duce la cresterea genelor. E doar publicitate.

   Poti sa aplici ce vrei tu pe gene, ele nu vor creste asa cum te astepti, citeste te rog articolul de mai sus. Atentie mare, daca produsul ajunge in ochi poate declansa iritatii oculare.

   Nici taierea varfurilor nu duce la cresterea genelor.

 • Buna ziua,

  Va deranjez si eu cu o problema: Cum pot face rost de Latisse ?
  Am inteles ca trebuie reteta pentru asa ceva, dar nu cred ca foarte multi oftalmologi din Romania ma pot ajuta cu acest produs ( la cabinetul unde tocmai am fost nu au auzit de asa ceva).
  Puteti ( daca dispuneti ), sa dati mai multe detalii despre cum se poate procura acest produs ?
  Va multumesc anticipat

 • Buna, am folosit ocazional revitalash si nu stiu daca e o coincidenta sau nu dar de fiecare data am avut dureri puternice de ochi si de cap. As dori sa stiu parerea ta. Multumesc.

 • Hello. Mătușa mea folosește bimatoprost împotriva glaucomului. Am observat gene stufoase , lungi si minunate, dar ochii ei, din căprui verde închis sunt acum aproape negri. Am fost tentată sa folosesc Lilash , dar acum am ajuns la concluzia ca e mai bine sa folosesc gene individuale ocazional, decât sa imi schimb culoarea din albastru in maro. Poate sunt paranoica.

 • Cred ca am mai scris parerea mea pe diferite forumuri, eu am folosit ulei de ricin acum apoximativ 10 ani, cca 6 luni aproape in fiecare seara si am avut rezultate foarte bune in mod special pe genele de jos(am primit complimente de la diverse persoane). Rezultatele au persistat, din cand in cand am mai folosit uleiul pentru interetinere, dar rar. Chiar si acum genele de jos sunt foarte bine definite (firul lung si gros) si cele de sus sunt ok, dar parca nu la fel ca inainte. Tot mi s-a spus ca uleiul de ricin nu functioneaza, dar pentru mine a functionat foarte bine, mentionez ca nu mi-a afectat vederea in niciun fel. De-a lungul timpului am mai folosit diverse produse pentru gene, dar niciunul nu a fost foarte eficient. Ce-i drept nu am incercat latisse sau revitalash.

  • Dana,
   Da, si apa a fost folosita cu succes ca placebo pentru multe tratamente. Insa da-mi voie sa ma indoiesc de eficienta uleiului de ricin asupra cresterii parului. Tu bineinteles faci asa cum crezi de cuviinta. Si e bine sa lasi si pe altii sa faca asa cum cred ei de cuviinta 🙂 Multa sanatate!

 • Buna,

  De produsele Talika Lipocils Expert stii ceva? Am tot citit despre ele in ultima vreme, promit ca iti fac genele mai lungi, mai dese si mai negre in 28 zile (testate pe un nr. de nu stiu cate femei), folosite de 2 ori pe zi. Din pacate, nu gasesc nicaieri ce ingredient activ ar contine, incat sa faca ce promit. Si, din pacate, am si ochii foarte sensibili (ca si toata pielea, de altfel), incat nu stiu daca sa risc sau nu…

  • Cristina,
   Uite lista de ingrediente: WATER, GLYCERIN, CARBOMER, ALCOHOL DENAT., LACTIC ACID, SODIUM HYDROXIDE, BUTYLENE GLYCOL, LECITHIN, CHLORPHENESIN, ALLANTOIN, ALCOHOL, HYDROLYZED SERICIN, MALTODEXTRIN, AESCULUS HIPPOCASTANUM (HORSE CHESTNUT) BARK EXTRACT, HAMAMELIS VIRGINIANA (WITCH HAZEL) LEAF EXTRACT, METHYLISOTHIAZOLINONE, POLYSORBATE 20, HYPERICUM PERFORATUM LEAF EXTRACT, PYRUS MALUS (APPLE) FRUIT EXTRACT, PHENOXYETHANOL, URTICA DIOICA (NETTLE) LEAF EXTRACT, COLEUS FORSKOHLII ROOT EXTRACT, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CITRIC ACID, PALMITOYL TRIPEPTIDE-1, PALMITOYL TETRAPEPTIDE-7, ACETYL HEXAPEPTIDE-1, DEXTRAN.

   Contine multi iritanti, alcool-ul este al patrulea ingredient, contine si un conservant care ar trebui folosit doar in produse cu limpezire (http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/methylisothiazolinone). Poti citi despre fiecare ingredient, nu este nimic care sa aiba studii pentru cresterea genelor. Sunt multe astfel de produse pe piata si (surprinzator) sunt femei care spun ca au avut rezultate chiar si cu ulei de ricin.

   Indiferent de ce vei citi pe internet, fiecare dintre noi este diferit si are reactii diferite la substantele pe care le aplicam pe piele. Doar dupa ce vei incerca un produs vei cunoaste efectele (bune sau rele), dar la produse pentru gene nu ai prea multe optiuni cu ingrediente studiate.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.