Produse cosmetice – efecte pe termen lung

Fiecare dintre noi încearcă să își construiască o rutină de îngrijire potrivită tipului de ten și nevoilor tenului cu scopul de a avea un ten cu aspect sănătos și fără probleme. Când spun aspect sănătos spun de fapt luminozitate, hidratare, culoare uniformă.

Multe persoane își construiesc o rutină cu produse foarte bine formulate, au efecte extraordinare în primele 6 luni apoi au impresia că tenul s-a obișnuit cu produsele și că nu mai văd efecte la fel de spectaculoase. O să încerc să explic efectele produselor cosmetice pe termen lung, pentru a înțelege că tenul nu se obișnuiește niciodată cu produsele cosmetice.

Produse de curățare, demachiante, soluții micelare
În cazul în care folosiți un astfel de produs, potrivit tipului de ten și nevoilor tenului din acel moment, produsul respectiv va fi eficient și benefic întotdeauna, chiar și după mulți ani de folosire. Singurul moment în care este necesar să schimbați un astfel de produs este momentul în care tipul de ten se schimbă (se poate întâmpla chiar de la un anotimp la altul) sau nevoile tenului se schimbă (ex: aveți acnee și folosiți un produs de curățare care conține un antibacterian; când acneea s-a vindecat puteți renunța și la cleanserul cu antibacterian sau îl puteți păstra pentru prevenirea apariției pustulelor). Am încadrat în această categorie și soluțiile micelare pentru că sunt produse de curățare, nu aduc alte beneficii tenului, indiferent de ce anume pretind producătorii.

Tonere
Tonerul este un pas opțional în rutina de îngrijire. Un toner corect formulat conține ingredientele de care pielea are nevoie pentru a fi sănătoasă și anume antioxidanți, anti iritanți, ingrediente cell communicating și ingrediente skin identical. Tonerul poate fi singura hidratare de care are nevoie tenul gras de exemplu și poate fi un produs care să ofere extra hidratare pentru orice tip de ten în momentele în care aveți nevoie de extra hidratare. Efectele benefice ale unui toner vor fi aceleași de la prima aplicare până la ultima aplicare, tenul nu se obișnuiește niciodată cu ingredientele de care are nevoie pentru a avea un aspect sănătos. Bineînțeles, în funcție formulele noi apărute în industria cosmetică și de tipul de ten puteți schimba tonerul, dacă și cel nou va avea în compoziție cele patru categorii de ingrediente amintite mai sus.

Produse hidratante
Dacă folosiți un produs hidratant formulat corect și simțiți că tenul este hidratat în urma folosirii lui nu este nevoie să schimbați produsul, tenul nu se va obișnui cu el așa cum nici organismul nu se obișnuiește cu alimentația sănătoasă – va fi mereu benefică. Bineînțeles industria cosmetică evoluează într-un ritm alert și cu siguranță cremele formulate în urmă cu 10 -15 ani nu se ridică la nivelul unei creme de ultimă generație, dar asta nu înseamnă că tenul s-a obișnuit cu formula veche și crema nu mai are efecte pe ten. Puteți oricând alege o cremă hidratantă cu o formulă mai bună, atâta timp cât știți cum să alegeți un produs în funcție de lista de ingrediente și de reacția tenului la ingrediente.

Nu vă bazați pe afirmațiile producătorilor, există o mulțime de creme hidratante nou apărute pe piață cu formule mai proaste decât unele creme de generație mai veche.

În cazul în care folosiți o cremă hidratantă bine formulată, care vă place din toate punctele de vedere, dar doriți să aduceți un aport mai mare de ingrediente benefice tenului puteți oricând alege să folosiți și un ser care să conțină o concentrație mai mare de ingrediente de care pielea poate avea nevoie (ex: antioxidanți).

Puteți schimba crema hidratantă de la un anotimp la altul dacă se schimbă tipul de ten, puteți chiar aplica două creme hidratante diferite pe zone diferite de ten (ex: pe zonele grase o cremă mai light sau doar un toner, iar pe zonele uscate o cremă mai consistentă), puteți chiar aplica hidratare doar pe zonele de ten uscate, iar pe zonele grase să folosiți un toner sau chiar nimic, în funcție de nevoile tenului. Cremele hidratante bine formulate se pot aplica fără probleme în jurul ochilor. Dacă însă aveți zona din jurul ochilor diferită de restul tenului (ex: ten gras, zona ochilor uscată) puteți alege să aplicați o cremă potrivită pentru zona respectivă sau dacă doriți să ameliorați aspectul liniilor fine formate în jurul ochilor puteți alege un ser cu antioxidanți și retinol, deși un astfel de ser este benefic pielii în general, poate fi aplicat oriunde pe ten.

Seruri
Serurile nu sunt produse hidratante, ele sunt produse care aduc un aport de ingrediente benefice tenului. Efectele unui astfel de produs pot fi extraordinare în primele 2-6 luni de la folosire după care efectele serului nu se mai văd atât de evident pe suprafața tenului. De exemplu, alegeți un ser cu antioxidanți și retinol pentru îngrijirea liniilor fine din jurul ochilor. Veți observa că acele linii se ameliorează. După câteva luni veți observa că deși aplicați constant serul nu mai există modificări asupra aspectului pielii din zona ochilor. Este normal pentru că practic ați obținut de la ser efectele pe care le doreați, iar aplicarea constantă previne apariția liniilor fine. Dacă veți întrerupe aplicarea unui tratament de acest gen, în scurt timp liniile fine din jurul ochilor vor fi din nou vizibile.

Un alt exemplu: folosiți un ser care conține ingrediente ce au rolul de a estompa petele post acnee (mă refer la petele recente). Veți observa în scurt timp că petele se estompează, iar pielea arată tot mai bine în zona tratată. După o vreme nu se mai observă efecte pe zonele respective pentru că practic ingredientele din serul respectiv nu pot acționa mai mult decât au făcut-o. Efectele unui astfel de produs depind de ingredientele pe care le conține și de reacția tenului la aceste ingrediente și sunt permanente.

În cazul în care nu sunteți mulțumite de rezultate după 6 luni de folosire puteți încerca un alt produs. Mare atenție la așteptările pe care le aveți de la seruri: acestea nu pot elimina ridurile (nici un produs cosmetic nu poate opri timpul), nu pot trata acneea și cu siguranță nu au efecte asupra cicatricilor post acnee. Pot doar într-o anumită măsură ameliora petele post acnee dacă acestea sunt recente și pot menține pielea sănătoasă conferind luminozitate și uniformizare a culorii tenului.

Acțiunea unui ser cu antioxidanți și ingrediente cell communicating este întotdeauna benefică asupra pielii, de la prima aplicare până la ultima pentru că aceste ingrediente sunt necesare pentru sănătatea pielii. Puteți oricând schimba serul pe care îl folosiți dacă îl schimbați cu o formulă de generație mai nouă.

Protecție solară
Efectele protecției solare asupra tenului sunt clare: protejează de soare. Anumite produse foarte bine formulate pot conține și ingrediente hidratante. Schimbarea unui astfel de produs se face în funcție de tipul de ten, nevoile tenului, anotimp și mai ales în funcție de preferințe de textură, aplicare, etc. Tenul nu se obișnuiește nicioadată cu protecția solară, protecția solară trebuie aplicată în fiecare zi din an.

Exfolianți chimici
Când spun exfolianți chimici mă refer la produse care conțin acid salicilic cu concentrații 0.5% – 2% sau acid glicolic cu concentrații 5% – 10% și cu PH între 3 și 3.8. În primele săptămâni de aplicare a acizilor exfolianți efectele asupra tenului sunt excelente. În timp, veți observa că exfolianții practic mențin aspectul sănătos al tenului obținut în primele luni și previn apariția problemelor pentru care s-au folosit acești exfolianți.

De exemplu: tenul gras cu multe puncte negre beneficiază de aplicarea unui exfoliant cu acid salicilic. După 6-8 luni efectele exfoliantului nu mai sunt atât de evidente ca în primele săptămâni pentru că tenul nu mai prezintă acele puncte negre pe care le avea la începutul tratamentului, exfoliantul previne practic apariția punctelor negre sau în cazul unui ten extrem de încărcat de puncte negre exfoliantul ameliorează considerabil cantitatea de punct de negre care ar fi apărut în cazul în care nu ați fi aplicat exfoliantul pe ten.

În cazul în care nu sunteți mulțumite de efectele exfolianților asupra tenului încercați concentrații mai mari și aplicări mai dese (puteți să aplicați exfolianții doar pe anumite zone ale tenului). În cazul în care întrerupeți folosirea exfolianților tenul va reveni în câteva luni la starea inițială, mai puțin în cazul petelor superficiale tratate cu acid glicolic (dacă folosiți protecție solară în fiecare dimineață, aplicată corect, aceste pete nu vor reapărea). Efectele anti iritante, anti inflamatorii, de producere de colagen, îmbunătățire a texturii tenului se observă doar pe perioada folosirii exfolianților, întreruperea lor duce la oprirea efectelor în maxim 2-3 săptămâni. Tenul nu se obișnuiește nicioadata cu exfolianții chimici.

Produse care conțin ingrediente antibacteriene
Practic ingredientele antibacteriene cu cea mai mare rată de succes nu sunt ingrediente cosmetice. Cele două antibacteriene sunt benzoyl peroxide și acid azelaic. În funcție de regularizarile țării în care sunt comercializate, acestea pot fi incluse în produsele cosmetice sau în medicamente. În Europa și implicit România, benzoyl peroxide este considerat medicament (cea mai mică concentrație cu efecte asupra acneei este 2.5%), iar acidul azelaic poate fi inclus în produsele cosmetice în concentrații de până la 14%. În farmacii există medicamente cu concentrații de 15% și 20%.

Tenul nu se obișnuiește niciodată cu acest tip de ingrediente, dar din păcate bacteriile din pustule devin rezistente la antibacteriene după o vreme (de la persoană la persoană rezistența se poate observa după câteva luni sau după câțiva ani). În cazul în care folosiți un antibacterian doar pentru tratarea pustulelor și observați că efectele lui nu mai sunt aceleași puteți alege să îl schimbați cu un alt antibacterian sau puteți încerca o concentrație mai mare.

Efectele acidului azelaic asupra petelor post acnee recente și a petelor cauzate de soare sunt definitive (doar dacă tenul este protejat în fiecare zi de soare, toată viața) și tenul nu se obișnuiește cu acest acid, dar în funcție de tenul pe care este aplicat el are efecte diferite. Ca la orice alt produs tratament, efectele antibacterienelor sunt impresionante la începutul perioadei de folosire, iar treptat efectele nu mai sunt atât de evidente pentru că nici tenul nu mai prezintă problemele de la începutul tratamentului. Doar în cazul în care bacteria a devenit rezistentă la antibacterian efectele nu mai există și tenul poate reveni la aspectul inițial sau nu, în funcție de mulți alți factori (dacă s-a tratat sau nu cauza acneei, dacă se respectă sau nu regulile de igiena necesare, dacă se folosesc sau nu alte ingrediente tratament cum ar acidul salicilic, etc).

Există multe alte ingrediente antibacteriene în produsele cosmetice, majoritatea cu efecte iritante sau cu efecte antibacteriene slabe. Regulile de obișnuire a tenului cu acestea sunt aceleași ca cele de mai sus.

Produse cosmetice tratament
În general produsele cosmetice tratament se folosesc pentru o perioadă scurtă de timp, timp necesar pentru tratarea problemei pentru care sunt aplicate. Puteți schimba oricând acest tip de tratament dacă nu sunteți mulțumite de rezultatele obținute. Tenul nu se obișnuiește cu produsele tratament, dar efectele acestor produse sunt limitate și diferite de la persoană la persoană, iar beneficiile observate la începutul tratamentului vor fi întotdeauna mai mari decât după câteva luni de aplicare pentru că tenul nu mai prezintă problemele de la începutul tratamentului.

Concluzie: În general, tenul nu se obișnuiește cu produsele cosmetice aplicate pe piele, dar niciodată efectele observate la începutul folosirii unui produs cosmetic nu vor fi aceleași cu cele observate după câteva luni de la folosire pentru că tenul nu mai este același. Așteptările de la un produs cosmetic trebuie să fie realiste. Indiferent de afirmațiile producătorului, nici un produs cosmetic nu poate trata ridurile (din păcate nimeni nu poate opri timpul), nu poate vindeca acneea (ce observați pe ten sunt doar efecte, tratarea acneei se face doar atunci când tratați cauzele ei), nu pot opri glandele sebacee, nu pot vindeca celulita estetică, vergeturile, capilarele sparte, cicatricile post acnee de tip vârf de iceberg și nici afecțiuni cutanate care necesită tratament medicamentos. Efectele produselor cosmetice se observă asupra tenului strict pe perioada pe care sunt folosite și maxim câteva săptămâni după aplicare (mai puțin cele asupra petelor care sunt definitive dacă tenul este mereu protejat de soare).

Puteți să vă imaginați următoarea situație: aveți 100 de kg și greutatea voastră ideală este 50 de kg. Urmați o cură de slăbire (sau orice altă formă de a slăbi), faceți sport, îmbunătățiți considerabil alimentația. La început veți pierde din greutate foarte repede, treptat însă veți pierde din greutate mai greu. La un moment dat ajungeți la greutatea ideală. În acel moment veți renunța la cura de slăbire, alimentația corectă și sportul fiind cele care vor menține organismul la greutatea ideală. La fel se întâmplă și cu tenul. De exemplu: aveți acnee, puncte negre, pete post acnee. Începeți o rutină de îngrijire corectă, tratați cauzele acneei, îmbunătățiți considerabil alimentația, ameliorați cât este posibil petele post acnee. În acel moment tenul arată cât este posibil să arate de bine. Rutină de îngrijire corectă și alimentația sănătoasă pe care le veți avea în perioada următoare practic mențin aspectul sănătos al tenului.

22 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna Corina! e Ok daca folosesc seara brevoxyl si dupa 10 minute aplic effaclar duo pentru hidratare? si dimineata decat effaclar duo ca baza de machiaj? A-s cumpara si avene cleanance k,insa nu stiu exact cum sa il folosesc..

    • Buna Maya,
      Citeste te rog review-ul despre Effaclar Duo, nu este o crema hidratanta. Ca baza de machiaj ai nevoie de protectie solara, nu poti folosi Brevoxyl fara protectie solara. Citeste te rog articolul despre Brevoxyl.

          • Ok am inteles :D. Avand in vedere ca imi merge foarte bine cu brevoxyl si ca vreau sa folosesc cat mai putine prduse pentru fata o sa folosesc seara brevoxyl + crema hidratanta yves rocher hydra vegetal cu spf iar dimineata ca baza de machiaj tot aceasta crema :D. Inca o intrebare, chiar daca mi-au disparut aproape toate cosurile (folosesc brevoxyl de 2 saptamani) il mai folosesc in continuare pe toata fata? Imi e frica sa nu imi apara iar 🙁 🙁

          • Buna Maya,
            Antibacterianul nu e o metoda buna de prevenire a aparitiei pustulelor pentru ca bacteriile pot face rezistenta la el. Eu zic sa aplici antibacterian doar pe pustule si sa folosesti acid salicilic (BHA) pentru prevenirea aparitiei lor.

  • Buna,
    Am cumparat in mai Hydralight Moisture-Infusing Lotion si am folosit-o, la recomandarea ta, doar seara. Inca mai am mult din ea si mi-a facut foarte bine. Problema este ca desi am pastrat-o la temperatura camerei si nu i-am schimbat locul, mi se pare ca are un miros ciudat de vreo cateva saptamani. Dupa ce o aplic simt un miros intepator, ca de otet. Nu stiu daca sa continui sa o folosesc, poate sunt paranoica dar parca imi apar niste bubite mici pe fata.
    Multumesc

  • Mi-am luat exfoliantul de la Avene dar are lista un pic diferita fata de ce ai recomandat tu, maine o sa o scriu aici. Astazi l-am folosit, acum pe seara, sunt curioasa.
    Mi-am luat si gelul de curatare L’Oreal Sublim ca nu aveam ce si eraam la munte, asta era singura optiune si vad ca 2 zile folosit mi-a calmat tenul si astazi am prins oferta la Dona, 1+1/2 si mi-am luat Cleneance K si gelul de curatare tot de la Avene.

    Stand cu fata spre noptiera vad vestita Doina cu care imi dadeam pe maini si ma uit la lista de ingrediente si judecand dupa dictionarul pus la liber…hm, nu stiu ce sa zic.
    Poti sa iti dai cu parerea?
    Sunt inca noobie in ale ingredientelor dar asa la prima vedere mi se pare destul de „grasa” pentru un ten mixt asa ca ma intereseaza daca merge pentru corp.

    Aqua, Paraffinum liquidum, lanolin, stearic acid, glycine soja oil, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, triethanolamine, cera alba, calendula officinalis flower extract, olus oil, tocopherol, tocopheryl acetate, retinyl palmitate, parfum – da, stiu, EDTA, BHA, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben.

  • Multumesc enorm pt raspuns si ma bucur ca am apelat la tine pt o parere,sunt sigura ca multe fete,dupa ce ti.au descoperit blogul au o alta viziune despre cum trebuie ingrijita cu ADEVARAT pielea.

  • Buna! Eu am 25 de ani si am cateva linii fine sub ochi dar imi este frica sa nu se accentueze si mai tare deoarece de cativa ani ma confrunt cu o insomnie crunta.Ce ser cu antioxidanti imi poti recomanda? Multumesc mult!

    • Adelina,
      Iti recomand in primul rand protectie solara aplicata zilnic. Poti citi articolele despre riduri. Ca ser incearca RESIST Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum.

  • Extraordinare articolele. Acum 10 ani daca le-as fi gasit poate multe dintre greselile pe care le-am facut n-ar mai fi existat. Am cautat informatiile de pe acest blog in atatea locuri…. Mult mi-a trebuit pana le-am gasit si am pus totul cap la cap.
    Si tot am reusit sa mai gasesc ceva ce nu stiam. Multumesc din suflet pentru acest blog.

  • Buna Corina, am observat ca pe beautypedia multe produse cotate cu best contin benzyl alcohol ..nu inteleg de ce. Si inca un lucru daca imi permiti sa te intreb.. la cosmetic cop ingredient am vazut multe ingrediente cotate best dar care sunt problematice unor tipuri de ten..de exemplu shea butter..iar grapeseed oil e cotat good si e foarte bun pentru tenul sensibil.. Mi se pare ca a cotat ingredientele dupa cerintele tipului ei de ten..uscat

    • Katrina,
      Benzyl alcohol este problematic in concentratii de peste 2% si nu este problematic in produsele de curatare a tenului.
      Best, Average, etc nu inseamna nimic, iti recomand sa citesti informatiile despre fiecare ingredient in parte. Si conservatii sunt cotati best, dar nu inseamna ca aduc beneficii tenului. Grapeseed Oil este foarte bun pentru orice tip de ten.

  • Buna Corina, am o nelamurire: in review-urile tale faci de multe ori afirmatii legate de cantitatea sau procentul unor ingrediente (prea mic, nesemnificativ, insuficient, etc). In baza caror informatii putem analiza procentele unor ingrediente? Producatorii nu prea ofera astfel de informatii. Cum putem sti doar din prezentarea produsului daca ne ofera ceea ce ne dorim? Multumesc

    • Adina,
      In urma citirii listelor de ingrediente timp de 5 ani de zile cunosc aproximativ concentratia ingredientelor bazandu-ma pe mai multi factori: concentratie necesara pentru ca ingredientul sa fie eficient, concentratie maxima admisa, pozitia ingredientului in lista de ingrediente (aici conteaza mai multe, cum ar fi: inainte sau dupa conservant, lista de ingrediente din SUA sau din Europa – regularizarile sunt diferite).
      Nu stiu daca acest lucru se invata altcumva decat prin multa practica, dar la inceput nu aveam habar de concentratii si scriam sute de liste, comparam, cautam concentratii de ingrediente. Primul pas insa este intelegrea ingredientelor si efectele lor asupra pielii, apoi combinatiile dintre ingrediente (pozitive si negative), apoi concentratiile.

  • Buna, am 14 ani si o problema. Am avut o eruptie pe fata(obraji) cu pustule ( diagnosticul a fost stafilococ alb hemeolitic, sensibil la :augumentin, cefalexine, cefoxitin, oxacilina si vancomicina). Am luat augumentin 14 zile , iar lucrurile au inceput sa devina din ce in ce mai bine. Dupa ce am luat augumentin, am fost din nou la dermatolog si mi a recomandat sa iau doxicilna( 1 pe zi) si un preparat( alcatuit din :neomycin,metronid, talc, ( si inca ceva, dar nu se mai intelege din prospect) pe care l am aplicat pe fata, seara. La o luna am mers din nou la dermatolog( toata povestea a inceput la sfarsitul lui noiembrie) care mi a spus sa continui tratamentul , dar de data aceasta sa iau unidox si , pe langa preparat, sa aplic Mask plus Gel ,spunandu mi sa nu dau cu prea mult pentru ca imi va irita pielea. Dupa o perioada indelungnata de timp, totul era foarte bine, aproape ca disparusera toate semnele ramase de pustule. Acum vreo 2 saptamani, iritatia a reaparut, dar nu la fel de rau ca prima oara. Am vrut ( inainte sa reapara) sa intrerup tratamentul cu unidox, dar m am panicat si am luat in continuarea, Astfel,sunt 6 luni de cand iau antibiotic si acum, desi s-au retras, au ramas cateva pete ce trebuie curatate.Pe langa unidox, dupa ce mi a reaparut, am luat un tratament cu apa argintata ( am aplicat si spray-ul silver, care a venit la pachet odata cu apa). As vrea sa incep un tratamnet naturist cu Astragalus/ importator firma Secom si ma gandeam sa iau o pauza de la antibiotic. De asemenea, am inceput sa folosesc( pentru curatarea tenului):effaclar(apa micelara),gelul effaclar si crema ” anti-mask, corective unclogging care anti imperfections”. Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac in continuare ?Va multumesc, anticipat!



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.