Îndepărtarea părului facial inestetic

Înainte de a prezenta toate metodele disponibile pentru a îndepărta părul facial vreau să clarificăm puțin ce înseamnă păr facial inestetic. Pentru mai toate femeile părul inestetic este cel care crește pe zona de deasupra buzei superioare (mustață) și surplusul de păr din zonă sprâncenelor. Pentru multe femei părul inestetic este chiar și puful prezent pe linia maxilarului, pe barbă sau chiar pe nas. Îndepărtarea părului sau ameliorarea vizibilității lui depinde foarte mult de grosimea firului de păr și culoarea acestuia și depinde de sensibilitatea zonei pe care se folosește metoda de îndepărtare, sensibilitate care diferă de la persoană la persoană.

Pilozitatea facială diferă de la persoană la persoană și este influențată de mai mulți factori cum ar fi: supraproducția de hormoni androgeni, administrarea anumitor medicamente (în special cele pe bază de hormoni sau steroizi), factori genetici.

Pilozitatea excesivă observată în cazul femeilor se numește hirsutism și se manifestă pe ten, pe piept și în zona areolelor mamare. În cazul în care suferiți de hirsutism este important să tratați cauza apariției acestei afecțiuni (în general hirsutismul este cauzat de anumite afecțiuni ale ovarelor – ex: distrofie polichistică, ale glandei corticosuprarenală – ex: hiperplazie suprarenală congenitală, tumori ale anumitor celule), iar pentru acest lucru e nevoie să consultați un medic. Atenție: sunt o mulțime de boli cauzatoare de hirsutism, alegeți un medic potrivit pentru a vă îndruma, uneori nu este ușoară depistarea cauzei hirsutismului.

În cazul în care hirsutismul nu este cauzat de alte afecțiuni ci doar de administrarea unor medicamente (ex: steroizi anabolizanți) este important să se oprească administrarea medicamentelor cauzatoare de hirsutism, în unele cazuri este necesară administrarea unor hormoni antiandrogeni. În toate cazurile de hirsutism, pilozitatea facială nu va dispărea de la sine, e nevoie ca părul să fie îndepărtat. Hirsutismul în sine nu este dăunător organismului, este însă deranjant la nivel estetic, totuși, dacă acesta a fost generat de o boală este important să tratați boala respectivă.

A nu se confunda hirsutismul cu hipertricoza, aceasta din urmă fiind tot o pilozitate excesivă care se manifestă pe zonele care nu sunt predominant androgen dependente, mai precis nu se manifestă pe ten, zona genitală și axilă. Ca și hirsutismul, hipertricoaă este cauzată de boli sau de administrarea unor anumite medicamente. Apelați la un medic în cazul în care suferiți de această afecțiune.

Ca o mică paranteză, excesul de hormoni androgeni determină creșterea dimensiunii foliculului de păr, creșterea diamentrului firului de păr și prelungirea fazei de anagen a firului de păr. În plus, crește și cantitatea de sebum de pe suprafața pielii (în special pe ten) și poate apărea căderea părului de pe scalp. Estrogenul acționează total opus androgenilor, încetinind creșterea firelor de păr și producerea de fire de păr lungi și subțiri. Progesteronul nu are influențe notabile asupra firului de păr.

NOTĂ: Nu folosiți nici o metodă de epilare pe zone de piele care suferă de afecțiuni cutanate cum ar fi: herpes, eczeme, acnee papulo pustuloasă, psoriazis, iritație cronică. În cazul în care aveți rozacee pe zona respectivă puteți folosi pensetă cu mare atenție. Orice altă metodă este contraindicată.

Atenție: Paragrafele de mai sus sunt informații sumare despre pilozitatea facială excesiva, pentru detalii vă rog consultați un medic specialist.

METODE TEMPORARE DE ÎNDEPĂRTARE A PĂRULUI

SFAT: Nu vă îndepărtați părul inestetic de pe ten cu ajutorul lamei sau aparatului electric de bărbierit!

Pentru a alege metoda de îndepărtare cea mai potrivită pentru voi este necesar să încercați mai multe variante. Nu uitați că în timp, reacția pielii poate fi diferită și trebuie să încercați altă medotă de îndepărtare a părului dacă observați iritații pe suprafața pielii. În funcție de zona pe care se află părul ce va fi îndepărtat puteți alege metode diferite (exemplu: puteți pensa sprâncenele și puteți epila mustața).

1. DECOLORAREA

Singura metodă care nu implică îndepărtarea părului ci cosmetizarea vizuală a pilozității, preferată de femei mai ales pe zonele unde părul este extrem de fin și subțire, cum ar fi linia maxilarului. Atunci când alegeți un decolorant e important să alegeți un produs destinat uzului facial. Decolorarea este o procedura foarte simplă care necesită repetări o data la 3-4 săptămâni și care decolorează pigmentul natural al firului de păr.

Asigurați-vă că nu sunteți alergică la unul din ingredientele decolorantului, ideal ar fi să faceți un test de sensibilitate pe o zonă mică de piele înainte de a aplica decolorantul. Aplicați decolorantul doar pe tenul curat. Îndepărtați decolorantul de pe piele în timpul precizat pe instrucțiunile produsului, în cazul în care lăsați decolorantul să acționeze mai mult timp este posibil ca pielea să se irite. În cazul în care alegeți să decolorați și mustața începeți aplicarea decolorantului cu această zonă deoarece firul de păr este mai gros. Vă recomand să evitați decolorarea sprâncenelor, iar dacă totuși doriți să vă decolorați sprâncenele ar fi bine să apelați la o cosmeticiană pricepută.

Pentru îndepărtarea decolorantului puteți folosi dischete demachiante îmbibate în apă călduță, începeți cu zonele pe care ați început să aplicați decolorantul, terminați cu zonele pe care ați aplicat ultima dată decolorantul. După ce ați îndepărtat decolorantul spălați tenul cu apă călduță, apoi cu un produs de curățare fără iritanți. Aplicați un toner cu anti iritanți, un produs special cu anti iritanți sau orice soluție home made care conține mulți anti iritanți.

În cazul în care ați îndepărtat decolorantul, dar aveți încă fire de păr nedecolorate puteți repeta procedura după câteva zile, dar nu în ziua următoare. În cazul în care simțiți senzații de arsură sau observați înroșirea puternică a pielii îndepărtați imediat decolorantul și încercați un alt produs de acest gen. Găsirea unui produs potrivit poate fi uneori dificilă.

În ziua folosirii decolorantului nu folosiți produse tratament pentru diverse afecțiuni cutanate (cum ar fi exfolianți chimici, retinoizi medicamentoși, tratamente antibacteriene sau inhibitori de melanină) și nici nu folosiți produse cu particule abrazive (scrub). Evitați zona ochilor atunci când aplicați decolorantul.

Întotdeauna aplicați protecție solară după folosirea decolorantului dacă urmează să petreceți timp afară și este încă lumina naturală. Nu folosiți măști faciale cu lămâie, lime sau orice alt ingredient de acest gen, sunt extrem de iritante și pot sensibiliza permanent tenul și nu decolorează firele de păr.

Decolorarea părului facial se poate face acasă sau în saloanele cosmetice. Decolorantul poate fi aplicat oriunde pe față, cu recomandarea de mai sus pentru sprâncene. Procedura nu este dureroasă, însă unele persoane pot simți un ușor discomfort și o senzație ușoară de usturime.

2. PENSAREA

Cele mai multe femei apelează la pensetă atunci când își îndepărtează firele nedorite de păr din sprâncene. Există însă multe femei care își pensează firele de păr de pe orice zonă a feței. Dacă alegeți această procedura de îndepărtarea a părului e important să țineți seama de câteva reguli de bază.

Penseta se dezinfectează înainte de a fi folosită, chiar dacă este penseta personală. Puteți folosi alcool sau spirt pentru dezinfectare. Înainte de a pensa e important să demachiați tenul (dacă ați folosit machiaj) și/sau să curățați pielea cu un produs de curățare. După ce ați pensat zona dorită aplicați un produs special sau home made cu anti iritanți pentru a preveni apariția iritațiilor. Aplicați întotdeauna protecție solară pe zonele pensate.

Pensatul presupune smulgerea firelor de păr cu ajutorul unei pensete și în principiu nu este o tehnică dureroasă (cu excepția persoanelor care sunt extrem de sensibile) și nici dificilă. Mai mult, este o procedura ieftină, chiar atunci când e realizată în saloanele de cosmetică.

Firul de păr se smulge în direcția de creștere. Prin smulgerea firului de păr se îndepărtează părul de la suprafața pielii și o parte din baza foliculului pilos ceea ce duce la creșterea mai lentă a firului de păr comparativ cu metoda cremelor epilatoare.

Pensarea firelor de păr este o soluție excelentă pentru zone restrânse, nu e foarte avantajoasă pentru zone extinse. Foarte importantă este calitatea pensetei și îndemânarea persoanei care execută procedura pentru că firul se poate rupe dacă nu este smuls corect. Ruperea firului foarte aproape de piele poate duce la creșterea lui sub piele și apariția foliculitei, în special în zona buzei superioare.

Pentru alte zone decât sprâncenele, pensatul se realizează mai ușor cu ajutorul unei oglinzi care mărește. Pentru pensarea sprâncenelor este necesar să cunoașteți anumite reguli de proporții ale feței, detalii în care nu voi intra în acest articol. E nevoie de indemare și practică. Personal recomand ca pensarea sprâncenelor să se realizeze de către persoane cu experiență, aspectul sprâncenelor este extrem de important.

3. THREADING (CU AȚA)

Îndepărtarea părului cu ața este o tehnică extrem de veche, provenită din Orientul Mijlociu, dar care a câștigat teren în majoritatea țărilor occidentale. Practic se folosește o ață foarte lungă care este ținută de un capăt în gură și celălalt capăt este ținut cu ajutorul brațelor și mâinilor astfel încât se formează o buclă cu ajutorul căruia părul este smuls cu o rapiditate incredibilă. Avantajul acestui tip de îndepărtare a părului este că se poate executa și pe zone mari de piele, însă este în special folosit pentru modelarea sprâncenelor. La fel ca și în cazul pensatului, părul este smuls cu o parte din rădăcină, crește la fel ca după pensat.

Această procedură trebuie executată de o altă persoană (editare ulterioară: există puține persoane care pot folosi singure această metodă). Aceleași reguli de igiena și mai ales reguli de aplicare a anti iritanților și protecției solare se aplică medotei. Procedura nu este scumpă și este într-un fel mai puțin dureroasă ca pensatul pentru că durează mult mai puțin.

4. EPILAREA

Epilarea presupune îndepărtarea părului prin smulgere (excepție fac doar cremele epilatoare) cu ajutorul anumitor aparate sau a unor produse special formulate pentru acest procedeu. Întotdeauna în urma epilării faciale pielea se înroșește ușor și în multe cazuri poate apărea foliculita (pustule mici cu puroi) datorită iritării pielii. Pentru evitarea apariției foliculitei este important să urmați câteva reguli de bază.

Întotdeauna epilați părul facial după ce ați curățat tenul, asigurați-vă că aveți mâinile curate (sau că persoana care vă epilează are mâinile curate). Aplicați imediat după epilare un produs care să conțină anti iritanți și protecție solară în cazul în care afară este încă lumina naturală. Epilatul frecvent al mustaței și lipsa protecției solare pot duce la hiper pigmentarea pielii din zona respectivă, problemă care extrem de greu de remediat.

Atenție: uleiul aplicat după epilare are rolul de a îndepărta reziduurile de ceară, nu are lor de anti iritant. Chiar de multe ori acest ulei conține ingrediente iritante.

Nu folosiți produse tratament (exfolianți chimici, retinoizi medicamentoși, etc) în ziua în care v-ați epilat. Puteți însă folosi un scrub foarte blând cu câteva ore înainte de epilare (mai puțin atunci când alegeți epilarea cu cremă).

În cazul în care, după epilat observați că au rămas câteva fire de păr, e cel mai bine să le îndepărtați cu ajutorul unei pensete și să nu reaplicați produsele pe zona deja iritată.

În cazul în care veți executa singure procedura de epilare alegeți întotdeauna produse destinate uzului facial! În saloanele cosmetice persoanele care epilează zonele faciale sunt obligate prin lege sa folosească doar produse destinate uzului facial și să nu folosească același produs pentru a epila alte zone. (ex: o cosmeticiană care epilează cu ceară elastică zona facială nu are voie să folosească același recipient de ceară pentru a epila zona inghinală!).

NOTĂ: În cazul în care urmați tratamente cu retinoizi medicamentoși aplicați local (Retin-A, Isotrexin) e necesar să acordați o atenție deosebită epilării deoarece e posibil să îndepărtați și un strat de piele o dată cu produsul folosit, din cauza sensibilității pielii. În cazul în care urmați tratamente cu retinoizi medicamentoși pentru uz oral (Roaccutane, Sortret) este mai bine să evitați epilarea facială.

A. CEARA

Epilarea cu ceară este cea mai frecvent folosită și există o mulțime de produse pentru epilarea părului facial: ceară clasică (se aplică și se îndepărtează), ceară care se aplică și se îndepărtează cu benzi de hârtie specială, benzi de hârtie impregnate cu ceară. Uneori este nevoie de mai multe încercări pentru a găsi produsul care vi se potrivește cel mai bine, în funcție de sensibilitatea zonei pe care doriți să o epilați și de compoziția produsului. Alegeți întotdeauna ceară care nu conține iritanți (ex: tea tree).

Asigurați-vă că zona pe care veți lucra este complet curată și uscată, puteți folosi pudră minerală sau de talc (dacă nu sunteți alergice la talc) înainte de epilare.

Aplicați ceara în sensul creșterii părului și smulgeți ferm, dintr-o singură mișcare, în sensul invers creșterii firelor de păr. În cazul în care veți îndepărta ceara cu ajutorul benzilor de hârtie sau dacă folosiți benzi de hârtie impregnate cu ceară este important să aplicați o presiune fermă, cu mișcări dintr-o parte a alta a benzii. De asemenea, lăsați 2 centimetri de bandă în afara zonei de epilat, pentru a putea prinde banda când o îndepărtați. Extrem de important în procesul de epilare este susținerea pielii pentru ca pielea să fie perfect întinsă și smulgerea paralelă cu pielea, nu smulgeți niciodată în sus.

Reziduurile de ceară pot fi îndepărtate cu un ulei, puteți alege orice ulei doriți, cel mai bine este să aplicați un ulei vegetal fără alte ingrediente în compoziție.

Epilarea cu ceară poate fi dureroasă, în fuctie de sensibilitatea zonei pe care aplicați. Firul de păr este smuls împreună cu o parte din rădăcină, ritmul de creștere depinde de la persoană la persoană, în general e nevoie de repetarea procedurii o data la 2-3 săptămâni. Dezavantajul major al acestei proceduri este că părul trebuie să aibă o anumite lungime înainte de a putea fi îndepărtat. Mai mult, pielea se poate irita grav sau poate suferi chiar și arsuri dacă ceara are temperatură prea mare.

Ceara nu este scumpă și nici epilatul la salon nu este costisitor. Vă recomand ca înainte să încercați să epilați acasă mustața să cereți cosmeticienei voastre sau unei persoane care știe exact cum se procedează să vă exemplifice epilarea. În cazul în care nu smulgeți ceara corect există riscul să smulgeți și un strat de piele.

B. SUGARING

O metodă tot mai populară, sugaring-ul presupune îndepărtarea părului cu ajutorul unei paste (sau gel) compus din zahăr, lămâie (sau acid citric) și apă. Surprinzător, deși pasta de zahăr este mult mai ieftină decât ceara, în saloane sugaring este mai costisitor decât epilarea cu ceară, însă fiind vorba de o zonă mică, nu aș putea spune că epilarea cu zahăr este scumpă. Există două tipuri de sugaring: cel pe bază de pastă de zahăr și cel pe bază de ceară de zahăr.

În cazul epilării cu ceară de zahăr, ceara se aplică cu spatula și se îndepărtează cu ajutorul benzilor de bumbac, benzi care se pot spăla și refolosi. Epilarea este identică ca metodă cu epilarea cu ceară normală.  Atunci când aplicați benzi de bumbac pentru îndepărtarea pastei să folosiți doar mișcări scurte și ferme de presiune pentru că benzile de bumbac se îmbibă foarte repede cu pastă de zahăr.

În cazul epilării cu pastă de zahăr se folosește o cantitatea de produs în formă de bilă care se aplică în sensul invers creșterii părului și se îndepărtează prin smulgere în sensul creșterii firelor de păr. Acest produs și această procedura poartă de fapt numele de sugaring.

Este la fel de important să susțineți pielea pentru a fi perfect întinsă, să smulgeți paralel cu pielea, nu în sus.

Avantajele produselor pe bază de zahăr sunt: Reziduurile rezultate în urma epilării se îndepărtează foarte ușor cu apă călduță. Pasta de zahăr/ ceara de zahăr se poate aplica la temperatură camerei sau încălzită ușor în apă caldă, riscul arsurilor este zero și riscul apariției foliculitei este mult mai mic. Ca orice altă metodă de epilare chiar și după sugaring pot apărea iritații minore dacă pielea este extrem de sensibilă sau dacă epilarea nu s-a executat corect. Pasta/ceara de zahăr este un produs natural, pielea tolerează foarte bine acest produs, iritația este provocată doar de smulgerea propriu zisă a părului.

Indiferent de informațiile aberante pe care le puteți citi despre sugaring, nu există alte avantaje în afară de cele prezentate mai sus, față de epilatul cu ceară.

C. CREMA EPILATOARE

Epilarea cu ajutorului cremei epilatoare presupune aplicarea unui produs cremă care practic distruge firul de păr  la suprafața pielii, fir care este îndepărtat o dată cu îndepărtarea cremei. Acest tip de produs nu îndepărtează foarte bine firele de păr foarte groase.

Cremele epilatoare sunt produse formulate în bază alcalină, cu substanțe sintetice care pot irita grav pielea sau pot duce la arsuri, în special în cazul tenului sensibil și mai ales dacă nu se îndepărtează la timp de pe suprafața pielii. Citiți și respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului și asigurați-vă că folosiți un produs pentru uz facial. Înainte de a folosi un astfel de produs faceți un test de sensibilitate pe o zonă mică (nu pe ten).

Înainte de a folosi crema curățați tenul și spălați-vă pe mâini. Aplicați produsul pe suprafețe mici de piele (se poate aplica cu degetele sau cu spatula), lăsați să acționeze atât cât precizează producătorul, apoi îndepărtați cu o spatulă. Spălați tenul cu apă călduță și niciodată nu reaplicați în cazul în care observați că au rămas fire de păr pe suprafața pielii. Pentru acestea puteți folosi penseta.

Avantajul acestui procedeu este faptul că nu este dureros și că poate fi folosit chiar și atunci când firul de păr este crescut foarte puțin pe suprafața pielii. Cremele epilatoare nu sunt costisitoare și sunt ușor de folosit. Pentru că firul de păr nu este smuls, apariția lui pe suprafața pielii este mult mai rapidă decât în cazul epilării cu orice altă metodă.

D. EPILATOR FACIAL

Există foarte multe epilatoare electrice pe piață, dar acestea nu ar trebui folosite pentru îndepărtarea părului de pe ten. Există însă epilatoare pentru ten care se bazează pe o tehnologie de prindere a părului și smulgere asemănătoare cu penseta. Cele mai cunoscute sunt Lindo (link) și Epicare (link). Există însă și epilatoare cu această tehnologie care funcționează electric, nu manual, de exemplu Epilady (link). Din cunoștințele mele aceste produse nu sunt disponibile în magazinele din România (vă rog corectați-mă dacă e cazul), dar sunt disponibile pe amazon sau ebay, de la diverși producători.

Nu se pot folosi pentru sprâncene și nu îndepărtează firele de păr extrem de fine. Avantajul lor este că sunt foarte de ușor de folosit acasă, mult mai eficiente decât penseta (și puțin mai scumpe decât pensetele), deoarece smulg mai multe fire deodată. Firul de păr este îndepărtat împreună cu o parte din rădăcină și va deveni din nou vizibil pe suprafața pielii la fel de repede ca și în cazul pensatului sau epilatului.

Înainte de a folosit un astfel de epilator asigurați-vă că l-ați dezinfectat, chiar dacă sunteți singura persoană care îl folosește și spălați-vă pe mâini. Îndoiți tija epilatorului în jos și aplicați epilatorul pe zona de pe care doriți să îndepărtați părul. Rotiți epilatorul, iar în acest fel se smulg firele de păr prinse pe tijă. Firul de păr se smulge în sensul creșterii lui.

Procedura este ușor dureroasă, depinde de sensibilitate zonei pe care este folosită. Poate duce la apariția iritației minore, de aceea ar trebui să aplicați un produs cu anti iritanți după îndepărtarea părului în acest fel. Protecția solară este necesară, ca după orice metodă de epilare. Nu folosiți produse tratament (acizi exfolianți, retinoizi medicamentoși, etc) în ziua epilării.

METODE PERMANENTE DE ÎNDEPĂRTARE A PĂRULUI

Vă recomand să alegeți cu atenție clinica unde veți urma acest tip de proceduri, să cereți referințe, să cereți detalii despre aparatul care va fi folosit și să informați medicul cu privire la tratamentele pe care le urmați (orale sau locale). De asemenea întrebați despre posibilele efecte adverse, numărul de ședințe necesare, costurile ședințelor și despre cum să îngrijiți pielea înainte și după procedură. În cazul în care observați efecte adverse după câteva zile de la procedură luați legătură cu medicul.

În timpul tratamentelor cu orice metodă permanentă de îndepărtare a părului facial evitați expunerea la soare, aplicați protecție solară în fiecare zi, indiferent de anotimp și nu mergeți la solar.

IPL, SPL și laserul nu pot fi folosite pe zona sprâncenelor.

1. IPL

Îndepărtarea părului facial cu ajutorul luminii intens pulsate (IPL) este o tehnologie mai nouă decât cele de mai sus și este eficientă în cazul în care firul de păr este închis la culoare și este gros. De asemenea, cu cât este mai deschisă pielea la culoare cu atât este mai eficientă tehnologia. Lumina intens pulsata se transformă în căldură în contact cu pielea, iar firul de păr preia această căldură și o transmite rădăcinei, rădăcină care se distruge temporar în acest fel. (După câțiva ani rădăcina firului de păr își revine treptat). Despre IPL am scris și în trecut, vă rog citiți acest articol pentru informații suplimentare (nu conține informații despre epilarea facială).

Există tot mai multe aparate IPL în comerț pentru uz casnic, personal nu am încercat nici unul din acestea și sunt reticentă la rezultatele lor. Sfatul meu este să achiziționați un astfel de aparat doar dacă sunteți dispuse să cheltuiți o sumă de bani riscând să nu aveți rezultate, sau mai rău, riscând numeroase efecte secundare (Există comentarii pe acest blog ale unor persoane care au suferit arsuri în urms folosirii acestor aparate. Nu știu însă cât de corect s-a folosit aparatul.)

Efectele adverse ale unei proceduri de acest gen (indiferent dacă este realizată acasă sau în clinică) pot fi: hiperpigmentarea pielii, edem, inflamarea pielii și foliculită. Nu aplicați produse tratament (retinoizi medicamentoși, exfolianți chimici, etc) cu câteva zile înainte și după epilarea cu IPL. Dacă urmați un tratament cu Roaccutane nu puteți apela la epilare definitivă cu IPL.

Procedura nu este foarte dureroasă, totuși pe zonele sensibile se poate simți discomfort sau chiar senzații de usturime. Întotdeaua aplicați protecție solară în fiecare zi din timpul tratamentului cu IPL (care poate dura chiar și un an de zile). Sunt necesare mai multe ședințe, procedura poate fi costisitoare.

De IPL pot beneficia doar persoanele cu vârste mai mari de 18 ani. În cazul în care urmați tratamente foto sensibilizante (ex: antibiotice, retinoizi, exfolianti chimici, antidepresive) informați medicul vostru. IPL-ul este contraindicat dacă: sunteți însărcinată, diabetică, dacă aveți un stimulator cardiac, epilepsie sau hemofilie.

2. SPL

Square Pulse Light este o tehnologie mai nouă, asemănătoare cu IPL-ul cu diferența că se emite lumină intens pulsata în cinci impulsuri de energie de aceiași intensitate, impulsuri consecutive și constante. Din acest punct de vedere SPL ar putea fi mai eficientă decât IPL. Mai mult, lungimea de undă SPL este mai mică decât în cazul IPL, penetrează pielea mai bine și poate duce la un discomfort mai mic decât în cazul IPL.

Efectele adverse ale unei proceduri de acest gen pot fi: hipe pigmentarea pielii, edem, inflamarea pielii și foliculită. Nu aplicați produse tratament (retinoizi medicamentoși, exfolianți chimici, etc) cu câteva zile înainte și după epilarea cu SPL. Dacă urmați un tratament cu Roaccutane nu puteți apela la epilare definitivă cu SPL.

Procedura nu este foarte dureroasă, totuși pe zonele sensibile se poate simți discomfort sau chiar senzații de usturime. Întotdeaua aplicați protecție solară în fiecare zi din timpul tratamentului cu SPL (care poate dura chiar și un an de zile). Sunt necesare mai multe ședințe, procedura poate fi costisitoare.

De SPL pot beneficia doar persoanele cu vârste mai mari de 18 ani. În cazul în care urmați tratamente foto sensibilizante (ex: antibiotice, retinoizi, exfolianți chimici, antidepresive) informați medicul vostru. SPL-ul este contraindicat dacă: sunteți însărcinată, diabetică, dacă aveți un stimulator cardiac, epilepsie sau hemofilie.

3. LASER

Cea mai eficientă metodă permanentă de îndepărtare a părului facial este laserul. Avantajul major al acestui procedeu este că poate fi potrivit și pentru persoanele cu păr deschis la culoare (dar nu blond), important este ca pielea să fie și ea deschisă la culoare (cu o singură excepție, laserul Diode).

Laserul funcționează pe aceiași tehnologie de distrugere a rădăcinii firului de păr și este indicat doar persoanelor peste 18 ani. Extrem de important este să alegeți o clinică specializată pe această tehnologie deoarece foarte multe persoane fac confuzie între IPL/SPL și laser. Îndepărtarea părului cu laser este mai costisitoare decât IPL/SPL. În ultimii ani s-au făcut numeroase teste care afirmă că laserele Diode cu lungime de undă 800 sau 810 nanometeri sunt mai eficiente decâi IPL-ul.

De asemenea există laserul Alexandrite (cu o lungime de undă de 755 nanometri care sunt cele mai eficiente pe firele de păr subțiri și deschide la culoare, însă laserul Diode este mai eficient pe pielea mai inchisă la culoare comparativ cu Alexandrite pentru care este necesar ca pielea să fie deschisă la culoare.

Există și alte tipuri de laser, însă Diode și Alexandrite sunt cele mai eficiente la data articolului.

Efectele adverse ale unei proceduri de acest gen pot fi: hiperpigmentarea pielii, edem, inflamarea pielii și foliculită. Nu aplicați produse tratament (retinoizi medicamentoși, exfolianți chimici, etc) cu câteva zile înainte și după epilarea cu laser. Dacă urmați un tratament cu Roaccutane nu puteți apela la epilare definitivă cu laser.

Cel mai ciudat este totuși faptul că există și lasere care se pot folosi acasă și care au lungimea de undă necesară (e adevărat, nu sunt ușor de folosit). De exemplu TRIA. (link).

Procedura nu este foarte dureroasă, totuși pe zonele sensibile se poate simți discomfort sau chiar senzații de usturime. Întotdeaua aplicați protecție solară în fiecare zi din timpul tratamentului cu laser (care poate dura chiar și un an de zile). Sunt necesare mai multe ședințe și este costisitor.

În cazul în care urmați tratamente foto sensibilizante (ex: antibiotice, retinoizi, exfolianți chimici, antidepresive) informați medicul vostru. Laserul este contraindicat dacă: sunteți însărcinată, diabetică, dacă aveți un stimulator cardiac, epilepsie sau hemofilie.

4. ELECTROLIZA

Există două feluri de aparate bazate pe electroliză: unul pe bază de ace și unul care arată ca o pensetă. Ambele trimit curent electric direct în foliculul firului de păr și distrug bulbul acestuia, procedura ducând la imposibilitatea firului de a mai crește. Sunt trei tipuri de curent electric folosite în electroliză: curent galvanic, termoliză, combinație între curent direct și curent alternativ.

Cel mai mare dezavantaj al procedurii este faptul că tratează fiecare fir de păr în parte și că este necesar ca persoană care o folosește să aibă o experiență îndelungată și pricepere deosebită. Plasarea acului în foliculul de păr și dozarea exactă a curentului este extrem de importantă, altfel procedura poate să fie complet ineficientă sau pot apărea cicatrici inestetice.

Electroliza este mai ieftină decât IPL/SPL și laserul însă necesită mult mai multe ședințe (care se repetă săptămânal) pe o perioadă de un an sau chiar mai mult (fiind vorba de zona feței, este posibil ca tratamentul să dureze mai puțin). Din păcate variantele de aparate pe bază de electroliză din comerț, destinate uzului casnic, nu sunt eficiente pentru că nu pot emite cantitatea de curent electric necesară pentru a se distruge bulbul firului de păr. Mai mult, șansele ca o persoană complet nefamiliară cu acest aparat să plaseze acul exact în foliculul de păr sunt foarte mici.

Este o procedură mai dureroasă decât cele prezentate anterior, dar se poate aplica un anestezic local. Are efecte foarte bune pe orice tip de fir de păr, chiar și blond. Este de altfel singura metodă de îndepărtare a părului considerată permanentă și poate fi folosită chiar și în zona sprâncenelor.

După electroliză este posibil să apară roşeaţa şi inflamarea pielii din zona tratată, hiperpigmentare (de obicei la persoanele cu ten mai închis). În cazul  folosirii incorecte pot apărea arsuri și cicatrici.

După îndepărtarea părului cu ajutorul electrolizei e important să aplicați produse anti iritante și cicatrizante.  Întotdeaua aplicați protecție solară în fiecare zi din timpul tratamentelor cu electroliză (care, așa cum am spus, se realizează în timp îndelungat).

Electroliza este contraindicată în cazul în care sunteți însărcinată, diabetică, dacă aveți un stimulator cardiac, epilepsie sau hemofilie. De asemenea, electroliza nu se realizează pe pielea care prezintă infecții bacteriene.

ALEGERI PERSONALE

Pentru îndepărtarea părului facial eu am ales următoarele variante:

1. Sprâncenele: Sprâncenele mele sunt tatuate, pentru îndepărtarea părului care crește în exces am ales pensatul. În trecut m-am epilat de câteva ori cu ceara (la un salon), dar din păcate m-am ales cu zone hiperpigmentate pentru că nu am folosit protecție solară.

2. Mustața: Pentru îndepărtarea părului din această zonă folosesc epilarea. De cele mai multe ori mă epilez cu ceară la un salon, dar în ultimul timp am preferat să mă epilez acasă cu produse achiziționate de pe iherb, mai precis cu ceară de zahăr. Menționez că am urmat un curs de cosmeticiană și cunosc procedeul corect de epilare. Acestea sunt produsele mele preferate:
Parissa, Body Sugar, Natural Hair Removal System, Chamomile
Moom, Organic Hair Remover, with Rose
Moom, Organic Hair Remover Face/Travel Kit
Notă: Link-urile iherb conțin codul meu de afiliere (NUN352). În cazul în care comandați pentru prima dată de pe iherb veți beneficia de reducere.

Ceară de zahăr există în mai multe magazine, aveți mai jos două exemple de ceară ieftină și bună în magazin românesc:

Ceară depilatoare naturală de zahăr Soft 140g
Ceară depilatoare naturală de zahăr 1kg

Editare ulterioară: Pentru mustață am urmat ședințe de epilare definitivă cu laser Alexandrite cu rezultate foarte bune.

3. Restul feței: Ca multe alte femei, am fire de păr foarte fine pe zonele din lateralele feței, însă nu sunt deranjante și nu folosesc nici o metodă de îndepărtare sau decolorare.

Pentru îngrijirea pielii după epilarea facială folosesc un produs cu anti iritanți de la Paula’s Choice: Calm Toner – Ten uscat, iar ca protecție solară aplic Calm Moisturizer SPF 30 – Ten mixt, gras .

 

65 comentarii

Scrie un comentariu
  • Ceara/benzi cu ceara folosesc si penseta, trebuie sa fac investigatii mai amanuntite sa vad cauza si sa o elimin, din analizele facute pana in prezent nu am nimic la ovare si nici cu glanda tiroida…
    Multumesc pentru articol.

  • Din experienta mea, pensarea firelor de par din barbie duce la ingrosarea firului. Sugaringul nu este la fel de eficient ca si ceara pentru mustata in cazul meu, pentru ca nu prinde toate firicelele subtiri (puful) sau ca sa le prinda e nevoie sa insiste cosmeticiana prea mult pe zona aia si apoi ma irit groaznic.
    Eu mai folosesc si o alta metoda destul de controversata, acele „eyebrow razors”, cu care mai imi fac de lucru uneori si pe restul fetei. Nu mi s-a ingrosat nici innegrit parul blond pe care l-am raschetat cu lamele astea, e mai ok decat pensatul pentru mine din punctul asta de vedere, in schimb am observat ca s-a indesit, e mai mult cu siguranta.

    La IPL si alte nebunii nu imi vine sa apelez pentru ca parul e blond si parul subtire, chiar daca e mult, nu sunt candidatul ideal.

  • Eu din pacate ma confrunt cu o pilozitate excesiva din cauza ovarelor polichistice si a glandei tiroide. Nu stiam de produsele astea de pe Iherb, iti multumesc ca le-ai mentionat – o sa le dau si eu o sansa.

  • Foarte, foarte util articolul! Multumesc din suflet. 🙂
    Eu folosesc si acum pentru epilarea mustatii ceara tradionala. Mi se pare cea mai eficienta, cel putin in cazul meu.

  • Foarte interesant articol, multumesc pentru el! Frumos sistematizat, cu informatii de care avem toate nevoie, nu avem incotro 🙂

    As avea cateva curiozitati suplimentare in legatura cu aspecte mentionate de tine si pe care le-am auzit des (si in teorie, si pe incercate):
    1. De ce crema epilatoare e mai ok decat lama? Nu doar pentru ten, si pentru corp multi spun la fel. Nu am inteles niciodata de ce….ambele elimina partea vizibila a firului de par, deci efectul e teoretic acelasi.
    2. De ce sugaringul are probabilitate de foliculita mult mai mica decat ceara? La fel ca mai sus, ambele fac acelasi lucru, smulg firul.
    3. De ce IPL / SPL pot cauza foliculita? Multe persoane apeleaza la ele cu succes tocmai pentru a scapa de foliculita provocata constant de epilarea „clasica”.
    4. Exista tipologii de piele / par sau alte criterii usor de observat care sa determine ce e mai potrivit, IPL sau SPL?
    5. Saloanele de epilare definitiva explica si ele ca epilarea nu este intr-adevar de 100% din fire si nici definitiva, dar recomanda sedinte de intretinere de cateva ori pe an pentru a pastra rezultatele obtinute. Ce parere ai?

    • Buna Ginny,
      Foarte bune intrebarile tale. O sa raspuns pe rand:
      1. Pentru ca o crema epilatoare ‘topeste’ firul de par la suprafata pielii, iar lama il taie. Atunci cand va creste, firul de par ras cu lama va avea varfurile taiate (imagineaza-ti ca firul nu se taie drept ci usor oblic), iar atunci cand va creste va da senzatia vizuala ca parul este mai gros.
      2. Pentru ca ceara e calda, iar pasta/ceara de zahar nu. Iritatia este provocata de smuls, dar este accentuata extrem din cauza temperaturii cearei.
      3. IPL/SPF cauzeaza in rare cazuri foliculita, foliculita prezenta pe suprafata pielii, care se manifesta ca mici pustule cu puroi. Se datoreaza temperaturii mari care se aplica pe piele. Foliculita care se trateaza cu IPL/SPL este foliculita formata in urma cresterii firelor de par sub piele care se manifesta prin pustule mai mari de puroi.
      4. Da, un estetician este in masura sa recomande cea mai potrivita procedura.
      5. Stii de ce epilarea nu este 100% definitiva? Pentru ca in decursul unui an (sa presupunem ca se fac sedinte pe parcusul unui an) exista fire de par care nu cresc. Cresterea firelor de par am explicat-o intr-un articol separat, nu stiu daca l-ai citit. Mai mult, bulbul foliculului pilos se reface dupa cativa ani. De aceea e nevoie de sedinte de intretinere, dar eu cred ca nu e nevoie de foarte multe pe an. De exemplu au trecut cativa ani de cand eu nu am facut o sedinta de intretinere si inca sunt foarte ok, numarul acestor sedinte depinde de la persoana la persoana.

      • Multumesc mult pentru raspunsuri.
        1. Am inteles acum, si cu ocazia asta am inteles justificarea din spatele afirmatiei de folclor 🙂 „parul epilat cu lama creste mai gros”.
        4. Ai putea sa detaliezi, cu cateva exemple? Mi-ai recomandat recent intr-un comentariu sa caut un salon care le are pe ambele ca sa fiu indrumata spre cea mai eficienta tehnologie pentru mine, dar din pacate inca n-am gasit un astfel de salon.
        5. Da, am citit acel articol si punand totul cap la cap inteleg de ce efectele nu sunt de 100%. In articolul acesta spuneai ca radacina isi revine in cativa ani – asta inseamna ca peste cativa ani pilozitatea va reveni la o stare comparabila cu cea initiala si tratamentul trebuie reluat integral, sau doar ca pot fi necesare sedinte de intretinere regulate (in general 1-2 pe an, in functie de zona si de fiecare persoana in parte, bineinteles)?

        • Ginny,
          Pilozitatea nu revine la o stare comparabile cu cea initiala, cel putin nu revine timp de 10-15 ani. Sedintele de intretinere sunt necesare dupa 5-6 ani.

      • Ca si educator sugaring si initiator al acestui serviciu profesional in Romania as adauga ca epilarea cu pasta de zahar, executata desigur corect, nu rupe firele de par pentru ca pasta de zahar nu devine casanta precum ceara. De aici risc minim de foliculita, dar, daca nu exfoliati pielea acasa regulat, nu imediat dupa epilare desigur, unele fire pot creste in piele si se pot inflama, apare astfel foliculita.
        Aceasta metoda de epilare este dupa parerea mea si a multor cliente, cea mai blanda si cea mai eficienta metoda de epilare existenta la acest moment. Faptul ca se poate aplica pe o puele cu probleme, dermatite, eczeme, psoriazis, vitiligo sau lupus, face ca multe persoane sa nu mai fie private de o epilare eficienta, corecta si igienica. Executata corect este o minune pentru multe persoane care aveau probleme de piele. In rest este doar o chestiune de alegere personala a fiecarei persoane.
        Ma bucur ca ati vorbit despre sugaring!

  • Buna!
    Draga Corina, nu am mai vorbit de ceva timp deoarece, multumita tie, am reusit sa scap de problemele tenului meu si sunt atat de linistita…
    Iti multumesc pt articol. Este gand la gand cu bucurie. Eu, ca toate femeile imi pensez sprancenele, dar „mustata ” nu mi-am luat-o inca, dar as vrea sa mi-o iau. Nu stiam cum sa fac acest lucru. O sa merg la un salon sa mi-o epileze cu ceara dar e sufar foarte tare 😀 si tot aman. As vrea sa te intreb, acea crema sa ii zic din zahar, lamaie si apa nu poate fi pregatita si acasa? Parca as incerca si eu singurica 🙂
    Te imbratisez cu drag,
    O zi fumoasa!

    • Delia,
      Pasta de zahar se face acasa, exista o multime de tutoriale pe net. Atentie doar cand o sa te epilezi, sa smulgi paralel cu pielea, nu in sus. Spor la epilat 🙂

  • multumesc foarte mult pentru articol. il asteptam de lung timp
    eu folosesc ata pentru „mustata” chiar daca dunt doar fire subtiri blonde, prefer sa nu le am pt ca arata urat cu fond de ten cand bate soarele :)) – am norocul ca stiu sa folosesc ata singura fara nici un ajutor pt ca provin dintr-o tara orientala unde doar ata si zaharul sunt folosite.

  • Buna,

    Dupa cativa ani de chin de epilat cu ceara…am luat cea mai buna decizie si am ales laserul.
    Este mult mai scump dar este o investitie care merita…cel putin pentru mine…am avut un complex si m-am chinuit cu ceara si la salon si acasa. Tenul meu arata mult mai bine.
    Interesanta si varianta cu zahar dar as incerca-o pe brate 🙂

    Multumim Corina pentru toate articolele minunate!

    • Buna Elena,
      Imi permit sa iti adresez intrebari pentru ca si eu am acest mare complex cu parul inestetic de pe fata si tot incerc sa gasesc o solutie. Ai putea sa-mi spui cum ai procedat tu, cate sedinte ai facut? Ai idee ce laser s-a folosit? Si mai ales, intre sedinte cum ai procedat? Am auzit ca s-ar putea folosi si crema, pe mine sincer ma cam sperie ideea de lama, de-asta sunt ceva mai reticenta.
      Iti multumesc anticipat si sper ca nu am fost prea directa!

      • Buna,
        Nu e nicio problema, o sa incerc sa iti raspund la intrebari atat cat stiu eu:)
        Pana acum am facut 7 sedinte din mai 2013. Mi s-a explicat de la inceput ca avand dereglari hormonale, ovare polichistice voi avea nevoie de aprox. 12 sedinte dupa care vor urma sedinte de intretinere.
        Nu stiu exact ce fel de laser foloesesc cei de la salon insa iti pot spune ca salonul este nr.1 in Bucuresti pe epilare definitiva, cel putin asa am citit + referinte de la colega si daca nu ma insel l-a mentionat si Corina intr-un comentariu.
        La prima sedinta s-a folosit lama mai ales la perciuni pentru a-mi rade parul pentru ca era destul de mult insa dupa prima sedinta n-a mai fost nevoie.
        In mod normal sedintele se fac la interval de 4 saptamani insa la mine au fost si cate 6 saptamani pentru ca nu imi mai crestea par.

        • Multumesc mult de raspuns! Chiar daca numarul de sedinte pare cam mare, cred ca rezultatul merita. Ma voi interesa si eu de un salon bun si sper sa am acelasi succes ca si tine. Mersi mult inca o data si numai bine!

        • Buna , firele de pe fata erau albe sau negre, maronii? Din cate stiu nu se poate face laser pe fire albe. Ce rezultate ai acum, dupa atatia ani? Mersi mult!

          • Rada,
            Exista tehnologia laser pentru indepartarea firelor albe, sper sa existe progrese rapide si sa vedem si noi un astfel de aparat pe piata din Romania.

  • Buna, am nevoie de un sfat Corina. Acum cativa ani am avut niste firicele de par in jurul areolelor mamare si am bagat penseta (a nu se comenta prostia mea mare), intre timp firele s-au inmultit si sunt destul de grosute si negre. Metodele de epilare cu laser sau decolorarea sunt daunatoare in locul respectiv? Imi poti recomanda ceva?
    Multumesc

    • Alexa,
      Laser nu stiu daca se poate face in zona respectiva, cel mai bine este sa iei legatura cu un estetician. Atata timp cat nu vei atinge areolele cu crema decoloranta e ok, sa alegi una pentru uz facial, nu pentru corp. Poti chiar sa te epilezi daca vrei, la fel, sa nu atingi areolele cu ceara sau cu pasta de zahar.

      • Am incetat smulgerea cu penseta pentru ca, la un moment dat, un fir de par a ramas pe sub piele si a iesit foarte putin „puroi”, citisem undeva ca nu e recomandata penseta, este o zone destul de periculoasa..mi-e cam frica sa procedez in vreun fel vis-a-vis de epilare

        • Alexa,
          Am fost de curand la o clinica estetica (sedinta anunala de Botox) si am intrebat un medic daca se poate folosi IPL sau laser pe zona areolelor si mi-a confirmat ce anume stiam si eu: in functie de aparat fiecare medic iti va spune daca da sau nu. De exemplu aparatura din clinica unde am fost se poate folosi pe zona respectiva.

  • eu foloseam pe ten benzile de „ceara rece” dar de fiecare data reusesc sa iau si un strat de piele si ma irit mereu. As incerca varianta cu sugaring, pentru ca m-am saturat de ingredientele pe care le simt oclusive – cu toate ca ma curat constiincios dupa, tot mai apar mici puncte albe…

    nu imi este clar ce inseamna sa tragi „in paralel cu pielea si nu in sus”. Adica sa tragem de capatul benzii „pe langa piele”, in sensul contrar de crestere a firului de par, deci spre celalalt capat al benzii?

  • Bună Corina. Foarte bun articolul, felicitări!
    Dintre metodele de epliare prin electroliză care crezi că e mai eficientă: curent galvanic, termoliză, combinație între curent direct și curent alternativ?
    Nu şti cumva prin Cluj un cabinet unde se practică acest gen epilare.

  • Buna Corina,
    vreau sa te intreb ce parere ai despre epilatul cu ceara al sprancenelor? Exista teorii controversate in privinta asta. Cosmeticiana la care merg la pensat realizeaza procedura partial cu penseta si partial cu ceara. Mie mi se pare ca arata mult mai bine linia sprancenelor, deoarece prin epilarea cu ceara se ia tot puful inclusiv din zona superioara a sprancenelor. Alta cosmeticiana la care mergeam si care are si studii superioare de cosmetica medicala realiza procedura doar prin pensare spunandu-mi foarte clar ca epilatul cu ceara al sprancenelor nu este deloc indicat deoarece in timp pielea din aceasta zona fiind mai subtire o sa sa lase si o sa atarne. Te rog sa-mi spui parerea ta pt a alege varianta optima.
    Multumesc!

    • Mariana,
      E prea putin probabil ca pielea ‘sa se lase’ dupa epilatul cu ceara daca este executat corect insa este posibil ca in timp sa se hiperpigmenteze. Asa cum am spus eu am patit acest lucru si pentru ca nu am folosit protectie solara, dar si pentru ca ceara calda irita pielea.

  • buna Corina, nu stiam in dreptul carui articol sa intreb despre ceea ce urmeaza, aici mi s-a parut cel mai potrivit. Am acnee de multi ani, acum sunt mai ok insa destul de recent am inceput sa ma confrunt cu o forma de hirsutim, cred eu: 2, 3 fire pe barbie, in zona dintre sani la fel si in jurul areolelor mamare,destule fire. As vrea sa repet analizele de sange pt ca la cele din iarna totul a iesit ok. Am facut asa: Hlg, VSH, Fibrinogen,prot c reactiva, progesteron, testosteron, prolactina, T3 T4, TSH, FSH, colesterol, trigliceride si toate se incadrau in limitele normale. Totusi acneea si parul inestetic imi indica niste dereglari hormonale, atat cat stiu eu. Rugamintea mea este sa-mi spui daca ce am facut e ok sau sunt necesare altele, in masura in care stii. De doctori si recomandarile si interesul lor m-am lamurit. Sau n-am dat eu peste un Om. Te rog ajuta ma daca stii. Multumescdin suflet.

    • Ramona,
      Te-as ajuta cu mare drag, dar din pacate endocrinologia nu este domeniul pe care sa il cunosc foarte bine si nu vreau sa vorbesc despre ceva ce nu cunosc. Sper sa gasesti un medic care sa te ajute, ai nevoie de un medic bun.

    • Ramona imi permit eu sa iti dau o parere, daca nu e cu suparare, dat fiind ca situatia ta pare foarte asemanatoare cu a mea. Eu personal am ajuns la concluzia ca nu am nicio dereglare hormonala pentru ca mi-am facut toate minunile de analize, si cateva fire de par in barbie sau in jurul areolelor mamare sub absolut normale, majoritatea femeilor pe care le cunosc eu au asa ceva, unele mai multe, altele mai putine, fara a avea vreo dereglare. Eu le epilez si nu mai imi bat capul. Sper sa iti fie fost de vreun folos bagarea mea in seama. 🙂

      • Silvia,
        Ai dreptate, cam toate femeile au cateva fire de par inchise la culoare pe diferite parti ale corpului. Aceste cateva fire nu sunt hirsutism si abordarea ta este perfecta. Ma bucur ca ai scris, poate ii este de ajutor Ramonei daca se regaseste in descrierea ta.

  • Buna Corina,
    Multumesc tare mult de articol. Eu am inceput epilarea cu laser pe fata, prima sedinte ieri, si nu este nicio problema deosebita pana acum ( doar o mica inflamare in anumite zone, dar mi s-a spus ca e normal si trece in 1-2 zile). Intrebarea mea este ce rutina ar trebui sa am acum. Mi s-a spus ca in primele cateva zile sa folosesc doar crema de galbenele si crema cu factor spf 50, dar dupa perioada asta nu stiu ce sa pastrez in rutina mea, incat sa nu irite pielea.

    Mentionez ca inainte de epilare, rutina mea (si sunt f multumita de ea) era:
    -> Dimineata: Cleanser Nivea, Toner Skin Balancing, Skin Balancing Invisible Finish Moisture gel, si la alegere: Sking Balancing Ultra-Sheer daily defence spf 30/ Barely there sheer matte tint spf 30
    -> Seara: Cleanser Nivea, Toner Skin Balancing, Exfoliant Paula’s choice BHA 2%, crema hidratanta de mai sus/ ulei de jojoba; cand este cazul, brevoxyl pe pustule.

    Ce anume sa pastrez si la ce anume sa renunt in rutina daca am inceput epilarea cu laser pe fata?
    Iti multumesc tare mult pentru ajutor si timpul acordat!

  • va multumesc pentru raspunsuri,insa as fi vrut totusi sa fac niste analize bune pt ca e si problema cu acnea prezenta, pe langa par. Plus intarzieri ale ciclului menstrual. Sper sa gasesc un medic bun.

  • Buna Corina, se poate folosi ceara cu strips si pt epilatul inghinal? Eu reusesc sa ma fac si acasa fara probleme dar in ultima vreme nu am mai gasit ceara pe care o foloseam, si m-am gandit sa incerc ceara catre care ai pus tu link in articol.

    Multumesc,
    Andreea

  • Buna ziua, am un ten cu pilozitate excesiva si vroiam sa stiu dc pot folosii uleiuri naturale
    in special de argan . Vreau sa mi tratez cicatricile si acneea cu acest ulei dar mi e frica sa nu
    influenteze cresterea parului sau chiar sa mi accentueze pilozitatea.

  • Buna Corina,

    Foarte interesant articolul tau, multumim pentru informatii.
    Daca se poate as dori si eu un sfat…
    Am folosit o crema epilatoare pentru fata fara sa fac un test de sensilbilitate in prealabil, si,cu toate ca am lasat-o sa actioneze mai putin decat era specificat in prospect,am ramas cu o roseata in zona barbiei de care nu mai reusesc sa scap.Any advice?

  • Buna. Nu am inteles din articol daca noi, femeile cu piele alba si puf mult ( si alb) de piersicuta pe fata, avem vreo sansa sa scapam definitiv de el. Multumesc ca existati, tu si blogul acesta minunat.

  • In cazul meu excesul de par pe fata si pe intreg corpul se datoreaza factorului genetic. De pe la 14-15 ani am inceput sa folosesc lama pe picioare. Dar efectele erau de foarte scurta durata. Firele reapareau la suprafara pielii chiar a doua zi. Plus ca ma iritam groaznic. Ei bine, nici nu prea foloseam lotiuni sau chestii care sa ma ajute (cine sa-mi explice ce si cum?). Dupa aia am inceput sa folosesc epilatorul pe la 17 ani. Prima perioada era ok, dar ceva mai tarziu m-am ales cu o foliculita teribila. Din nou, exfoliere, protectie spf – zero. Luptam din rasputeri cu mustata, am incercat creme epilatoare si ma alegeam cu niste pustule dezgustatoare. Imi pensam sprancenele practic in fiece zi, mereu imi apareau fire groase. Pe la 20 de ani m-a convins maica-mea sa fac electroliza cel putin la barbie. Timp de un an si ceva mergeam o data in luna la cosmeticiana pentru procedura asta. Efectele nu au intarziat sa apara, iar alte fire nu mai apareau. Apoi am descoperit epilarea cu ceara. Dar tot faceam foliculita. Acum un an am mers la o clinica cu reputatie impecabila si am ales un pachet full body pentru laser. Mentionez ca am pielea foarte deschisa la culoare si firele de par foarte inchise. Dupa primele sesiuni ieseam prajita ca un peste la grill de acolo si era si dureros. La ziua de azi am facut 6 sesiuni (dupa fiece sesiune, la 10-14 zile am si un retouch session, adica se uita cosmeticiana pe unde a crescut parul in intervalul asta scurt si mai da o data cu laserul, dar astea sunt decat portiuni foarte mici de obicei). Rezultatele sunt uimitoare! Cred ca am ramas cu 5% din par. In zona bikini am doar cateva fire. Mai am puf la mustata, dar e vizibil doar daca ma uit in oglinda mea care mareste de 5 ori. Pe maini efectele nu sunt atat de spectaculoase, dar e mult mai bine decat era. Linia abdomenului (pana la buric) e la fel, mai bine, am decat firicele fine de par. Sunt foarte multumita de laser, desi mai am inca 2 sesiuni+2 retouch si sunt pregatita sa fac 1-2 sesiuni de intretinere peste un an sau doi. Eu locuiesc in EAU si preturile sunt destul de mari, dar nu regret. O iau drept o investitie 🙂 Ah, inca ceva. Nu mai am foliculita defel.
    Am scris atat de mult ca sa inteleaga fetele care au asemenea probleme ca nu e totul pierdut si ca exista sanse sa scapati de complexe si de par! Sanatate tututor!

  • buna ziua.am o intrebare legata de sprancene…cum pot sa scap de firele albe care mi au aparut?sunt cateva la nr. si sunt foarte deprimata.care ar fi solutia in afara de vopsirea sprancenelor?v multumes!

    • Cristea,
      Nu exista alte solutii decat vopsirea lor. O data ce au crescut albe nu isi vor mai schimba culoarea niciodata, decat daca sunt vopsite.

  • multumesc de raspuns.totusi vopsitul nu dureaza mult .specific k sunt blonda asputea sa le decolorez?ar fi mai simplu?

    • Cristea,
      Decolorarea sprancenelor le va face foarte deschise la culoare, aproape albe si va fi necesar sa le vopsesti ulterior pentru a obtine o culoare aproape de parul tau. Cel mai bine ar fi sa te consulti cu o cosmeticiana priceputa.

  • Eu mă confrunt cu părul de pe maxilar și cu perciunii. Am incercat decolorarea, dar având părul foarte des și lung in zona perciunilor, doar am inrăutățit situația. Tenul meu este deschisă la culoare, iar eu sunt brunetă, ceea ce e tare inestetic pentru fața mea. Ce metodă imi recomandați pentru indepărtarea lui?

  • Buna, in legatura cu noua tehnologie laser pt firele albe. Cum anume se numeste, SHR cumva? In Romania, nu exista la nimeni aceasta tehnologie? Multumesc pt raspuns! Eu nu stiu ce sa ma fac cu firele albe crescute in exces…



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.