Îngrijirea buclelor și părului creț cu Metoda Curly Girl concepută de Lorraine Massey
O revoluție în îngrijirea părului, pornită de la nevoia de a fi acceptat
Pornind de la nevoia de a-și îngriji părul creț într-un fel în care să fie acceptat în mediul social din care făcea parte, în 2001 stilista Lorraine Massey a scris cartea Curly Girl: The Handbook în care prezintă povestea părului ei creț și părerea ei despre cum ar trebui îngrijit părul creț, numită ulterior metoda Curly Girl. Deși unele din recomandările ei erau cunoscute (de exemplu spălarea părului fără șampon/detergenți agresivi nu este ‘inventată’ de Lorraine), Lorraine a fost promotoarea unei adevărate revoluții când vine vorba de părul creț, fără să vrea.
În afară de prezentarea unor informații importante despre diferite tipuri de păr creț și recomandări pentru spălarea, stilizarea, îngrijirea zilnică, colorarea și tăierea părului creț, Lorraine încurajează femeile să își iubească buclele și părul așa cum este el, comparându-l cu o rochie croită din cel mai delicat material, pe care o purtăm în fiecare zi. Pentru Loraine a fi creață nu este un trend și nici un moft, este un stil de viață.
Fiind ușor accesibilă, cartea a inspirat foarte multe femei (și bărbați) să își accepte podoaba capilară așa cum este ea, iar rezultatele celor care au urmat metoda Curly Girl au convins milioane de oameni să renunțe la îndreptarea părului și să descopere cât de creț este de fapt părul lor, îngrijind corect buclele. În cartea ei, Lorraine dedică un capitol îngrijirii părului bebelușilor și copiilor care au bucle, unde descrie cum poți proteja forma buclelor copilului în timpul zilei și cum ar trebui spălat și hidratat părul.
Curly Girl Method – Scurt istoric
De la publicarea cărții în 2001 și succesul metodei Curly Girl, popularitatea și accesibilitatea metodei și mai ales popularitatea părului creț a crescut exponențial, iar în ultimii ani au apărut tot mai multe schimbări generate de creșterea numărului de persoane care aleg să lase părul în forma lui naturală, fără a-i afecta textura. Mai jos am prezentat câteva detalii despre felul în care a progresat popularitatea părului natural și produselor destinate îngrijirii acestuia.
- Salonul DevaChan din New Your City a fost deschis în 1994 de Loraine, cu mult înainte de apariția cărții Curly Girl The Handbook (2001) și liniei de produse DevaCurl (2002) concepute de ea. În 2006 Lorraine a conceput uscătorul de par DevaFuser cu un difuzor care are forma unei palme cu degetele deschise. În 2018 Loraine a lansat un nou brand de produse pentru par, separat de DevaCurl.
- Tunsoarea DevaCut concepută de Lorraine, care presupune tăierea părului atunci când este uscat, separând și scurtând fiecare buclă; Academia DevaCurl și stiliști certificați DevaCut în întreaga lume. Ulterior și alte branduri destinate părului creț au deschis saloane și au conceput tunsori pentru părul creț, însă DevaCut este și acum cea mai populară.
- În 2005 începe fenomenul Natural Hair Movement și dezvoltarea rapidă a comunității Natural Hair care, deși încurajează femeile (și bărbații) din rasa negridă și metisă să își păstreze textura naturală a părului, numită popular ’afro’ și să își accepte părul așa cum este el, a influențat femeile cu părul creț indiferent de culoarea pielii lor. Despre NHM poți citi foarte multe informații pe internet, inclusiv controversele în jurul acestei mișcări, ca răspuns la implicarea femeile caucaziene în comunitatea femeilor de culoare.
- În 2010 Lorraine Massey publică împreună cu Michele Bender o ediție revizuită a cărții care a inspirat milioane de femei, numită Curly Girl The Handbook, Expanded Second Edition, iar în Decembrie 2017 cele două coautoare au publicat cartea Silver Hair A Handbook, scrisă pentru femeile cu părul creț (sau drept) în dorința de a le ajuta să își accepte părul alb la orice vârstă.
- Au apărut termeni specifici acestei metode de îngrijire a părului. (Ex: cowash presupune spălarea părului cu balsam), termeni care sunt preluați de producătorii de cosmetice pentru a descrie mai bine produsele destinate părului creț. Un alt exemplu este termenul Curly Girl Approved folosit pentru a defini un produs formulat fără ingredientele ‘interzise’ de Lorraine în cartea ei. ‘Transitioning hair’ este un termen folosit pentru a descrie părul care a fost abuzat chimic (cu sulfați, vopsele permanente etc) și termic și care în prezent este îngrijit după metoda Curly Girl. Perioada de tranziție poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de foarte mulți factori.
- În ultimii ani s-au publicat și alte cărți despre îngrijirea părului creț și ‘afro’, pentru adulți și pentru copii. Exemple: The Curl Revolution: Inspiring Stories and Practical Advice from the NaturallyCurly Community.
- În 2013 s-a înființat Curly Hair Artistry, cursul predat de stilistul Scott Mussgrave care prezintă metoda MAP. Cursul este disponibil online și costă 97$. Este destul de apreciat în comunitatea Curly Girl și prezintă în detaliu diverse tehnici de stilizare a buclelor, având la bază metoda Curly Girl.
- În 2014 are loc prima ediția Curl Fest în Brooklyn, New York, un festival care celebrează femeile de culoare și părul lor afro. În 2018, la cea de-a cincea ediție a festivalului au participat peste 30.000 de femei cu părul creț de pe tot globul, indiferent de culoarea pielii lor.
- Au apărut branduri noi care oferă doar produse pentru îngrijirea părului creț, formulate fără ingredientele ‘interzise’ de Lorraine. Ex: Boucleme, Bounce Curl, Raw Curls
- Brandurile deja existente (L’Oreal, Kerastase, Matrix, Garnier etc) lansează game de produse pentru părul creț, formulate fără ingredientele cenzurate de Lorraine
Majoritatea produselor Curly Girl Approved sunt formulate cu ingrediente naturale, unele provenind din culturi organice. Spre deosebire de piele care este vie, firul de păr nu are aceeași reacție când este expus anumitor ingrediente naturale foarte iritante pentru piele (de exemplu sucul de lămâie), de aceea când vine vorba de îngrijirea părului chiar se poate alege o rutină formată doar din produse cu ingrediente naturale, dacă se dorește.
De cele mai multe ori produsele naturale pentru îngrijirea părului conțin uleiuri esențiale sau extracte de plante cu potențial iritant pentru pielea scalpului. Evită aplicarea acestor produse pe scalp și nu aplica balsamul și produsele de stilizare pe scalp și pe rădăcina firului de păr.
În prezent există o mulțime de forumuri, bloguri dedicate, magazine online specializate, grupuri de suport, articole și chiar studii independente despre acțiunea anumitor ingrediente asupra părului și scalpului, toate dedicate îngrijirii părului creț. De asemenea există foarte foarte multă inspirație sub formă de videoclipuri postate pe YouTube sau Instagram de femei care urmează metoda de mulți ani cu subiecte foarte diverse: rutina de îngrijire a părului, măști hand made, creșterea părului, extensii, tunsori (acasă!), vopsirea părului cu henna, review-uri de produse etc.
Atenție, atunci când alegi să citești un articol sau să urmărești un video pe internet, ar fi bine să nu presupui că tot ce citești este adevărat și să verifici orice informație în surse de încredere, pentru că există multe persoane care preiau informații eronate fără să verifice dacă sunt sau nu corecte. Exemplu: uleiul de cocos nu conține proteine, dar pe internet vei găsi foarte des recomandări de folosire a uleiului de cocos cu rol de tratament proteic pentru păr și afirmația că uleiul de cocos conține proteine!!!
Pentru cine este potrivită metoda Curly Girl?
Din punctul meu de vedere metoda Curly Girl nu este potrivită pentru orice persoană cu păr creț și nu pentru că principiile metodei nu ar fi de folos oricărei persoane (pentru că sunt) ci pentru că nu oricine are răbdarea necesară de a trece prin perioada de tranziție și de a experimenta pentru a găsi cea mai bună metodă de stilizare și cele mai potrivite produse pentru ca buclele să arate bine.
Pentru unele persoane urmarea acestei metode este extrem de simplu de realizat, însă în unele cazuri (în special când părul a fost îndreptat și decolorat mulți ani) construirea unei rutine de îngrijire a părului pentru a obține buclele dorite poate cere atenție și timp.
Multe persoane cu părul creț care încep metoda Curly Girl renunță pentru că (uneori) este mai simplu și mai rapid să întinzi părul cu peria sau cu placa sau pentru că uneori, deși nu își doresc să își întindă părul, sunt forțate de împrejurări.
Natural Hair Movement abordează foarte des acest subiect – faptul că de multe ori femeile (și bărbații) nu sunt acceptate cu părul lor natural, în diverse medii sociale părul coafat drept este un standard impus fără cuvinte, iar părul creț este considerat dezordonat și neîngrijit – mă refer aici la acel par creț care oricât ai încerca, nu arată ca cel de pe coperta revistei de modă.
Există însă o mulțime de persoane (în special femei) pentru care îngrijirea părului urmând metoda Curly Girl este un stil de viață și care se bucură în fiecare zi de buclele lor. Fiecare din cei care au succes cu această metodă urmează de fapt o metodă personalizată după nevoile părului lor, acest lucru este bine de înțeles de la început pentru că nu există două persoane cu păr identic și ce funcționează pentru tine nu funcționează neapărat și pentru altcineva.
Există multe persoane care urmează doar parțial metoda Curly Girl, ‘încălcând’ uneori anumite principii ale metodei cum ar fi: întinderea părului cu placa pentru un eveniment special, decolorarea părului, folosirea ocazională a unui produs cu silicon etc.
Experimentarea (cu precauție) este cheia succesului în obținerea unor bucle hidratate și elastice. Scopul acestei metode este de a găsi o soluție de îngrijire a buclelor potrivită cu stilul tău de viață, care să respecte câțiva pași simpli descriși de Lorraine în cartea sa.
Cele mai potrivite persoane pentru a urma metoda Curly Girl sunt (din punctul meu de vedere):
– persoanele cu păr creț care nu sunt mulțumite de starea generală de sănătate a părului lor și de felul în care arată părul lor atunci când este stilizat
– persoanele cu păr creț care doresc să își îngrijească părul într-un mod cât mai natural, folosind cât mai puține ingrediente sintetice sau chiar deloc
– persoanele care nu știu că au păr creț și spun despre părul lor că nu este nici creț nici drept (în această categorie intru și eu, am aflat că am părul creț din întâmplare). În general părul acestor persoane nu este drept fără stilizare termică cu placa sau peria de păr, se încrețește mai mult sau mai puțin când este expus la umiditate, poate fi aspru la atingere și de cele mai multe ori este descris: ca o mătură,blană de oaie sau mătase de porumb, atunci când este uscat natural – cel puțin așa arăta părul meu dacă nu era întins cu peria sau placa.
– persoanele cu afecțiuni ale scalpului sau cu păr și scalp foarte uscat (chiar dacă nu ai părul creț, poți încerca să eviți ingredientele interzise de Lorraine în produsele tale pentru par, unele dintre ele pot irita grav scalpul)
Înainte de a urma metoda Curly Girl îți recomand să vizionezi câteva păreri pro și contra:
Pro: The Curly Girl Method Before and After Pictures și contra Why I don’t follow the Curly Girl Method
Cum încep îngrijirea părului urmând metoda Curly Girl
Pentru fiecare dintre noi îngrijirea părului, chiar urmând aceeași metodă, poate fi diferită. Informațiile de mai jos reprezintă înțelegerea mea despre cum se poate aplica metoda Curly Girl pentru a obține rezultate în cel mai scurt timp.
1. Înțelege principiile de bază pentru îngrijirea părului creț
Principiile de bază sunt doar câteva și ușor de urmat – scopul acestei metode este de a îngriji părul cu blândețe și atenție, la fel cum am îngriji cel mai prețios material textil. De altfel părul uman este similar cu firele de angora, pashmina și cașmir din punct de vedere fizic, chimic și morfologic.
Pentru că părul trebuie îngrijit cu blândețe, primul pas și cel mai important este evitarea ingredientelor sau procedurilor care afectează cuticula firului de păr și care uneori pot distruge iremediabil părul.
Cele mai comune ingrediente care afectează firul de păr sunt surfactanții anionici din categoria sulfaților. Fiind degresanți puternici, aceștia îndepărtează sebumul natural care în cazul părului creț este oricum insuficient pentru a menține firul de păr hidratat. În timp, sulfații se acumulează pe firul de păr și formează depuneri. Pe termen lung sulfații pot deshidrata părul, iar cauza principală pentru care părul creț nu arată așa cum ți-ai dori este deshidratarea.
Lorraine spune că nu ar trebui să spălăm părul cu șampon, dar atunci când spune șampon se referă la șampoanele cu sulfați sau alți surfactanți agresivi. Exemplele de sulfați din cartea ei sunt Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate și Sodium Laureth Sulfate. Deși ea nu face diferență între sulfați (Sodium Laureth Sulfate este foarte blând cu pielea, în comparație cu Sodium Lauryl Sulfate) și compară șampoanele cu detergeții de vase (detergenții de vase sunt produse cu putere de degresare mult mai mare decât șampoanele cu sulfați, nu pot fi comparate aceste două produse), totuși sulfații pot afecta părul din cauza polarității lor negative și felului în care degresează firul de păr.
Recomandarea ei este de a folosi produse de curățare fără sulfați sau de a curăța părul cu balsam cu ingrediente botanice. Curățarea părului cu balsam (cowashing) poate fi o variantă potrivită pentru anumite persoane, în anumite condiții, însă nu toată lumea poate curăța părul strict cu balsam. Despre cum putem curăța părul și cum să alegem cea mai potrivită variantă și produs pentru curățarea părului am scris articolul Șampon, cowash, low poo și alte produse pentru curățarea părului.
Deși în România șampoanele fără sulfați nu sunt la fel de accesibile ca în alte țări, există șampoane fără sulfați în magazinele online și în magazinele fizice, de obicei sunt etichetate ‘Fără sulfați’. Atenție, dacă pe etichetă scrie ‘Fără SLS, fără SLES’ nu înseamnă că în produsul respectiv nu există sulfați. Nu doar șampoanele conțin sulfați, verifică întotdeauna lista de ingrediente a produselor pentru păr.
Există câteva ingrediente în produsele pentru păr care conțin cuvântul sulf sau sulfate, însă nu sunt sulfați. Cel mai des întâlnit este Behentrimonium methosulfate, un ingredient derivat din uleiul de rapiță, folosit în balsam pentru netezirea cuticulei și hidratare.
Doar sulfații pot afecta buclele și nivelul de hidratare al părului?
Lorraine Massey este de părere că părul creț nu are nevoie de șampon, iar în comunitatea Curly Girl, părerile despre care sunt surfactanții duri ce trebuie evitați sunt împărțite. Toată lumea este de acord că sulfații trebuie evitați (cu mici excepții atunci când este necesară îndepărtarea depunerilor de pe firul de păr), majoritatea sunt de acord că sulfonații sunt la fel de problematici pentru părul creț, dar nu toată lumea acceptă faptul că surfactanții olefin sulfonați sunt la fel de agresivi și pot deshidrata părul.
În articolul Detergenții din șampoane și efectele lor asupra părului și scalpului am povestit în detaliu despre surfactanții care pot degresa excesiv părul.
- Sulfate – Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfateprescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES, Sodium Coco Sulfate
- Sulfonate – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
- Olefin Sulfonate – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
- Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate. Acești surfactanți sunt incluși în șampoane și nu au denumiri foarte intuitive.
În afară de surfactanții duri există și alte ingrediente care pot afecta firul de păr: metalele din apa dură, clorul din piscină, sarea din mare sau sarea din produsele pentru hidratarea și stilizarea părului (sodium chloride), alcoolul degresant din produsele pentru stilizare.
Mă refer în special la alcohol și alcohol denat, în special atunci când apare în prima parte a listei de ingrediente, este un degresant la fel de puternic ca surfactanții și poate promova deshidratarea părului și pielii. În produsele cosmetice sunt incluși și alcooli grași cum ar fi cetearyl alcohol, aceștia sunt benefici pielii și firului de par.
Deși aceste ingrediente cenzurate de Lorraine pot duce la deshidratarea firului de păr sau la depuneri de impurități pe firul de păr, totuși sunt prea puțin dăunătoare în comparație cu procesarea chimică și termică a părului.
În articolul Ingrediente care trebuie evitate dacă urmezi metoda Curly Girl pentru îngrijirea părului creț am inclus o listă pe care o poți tipări și o listă pe care o poți salva ca imagine cu toate ingredientele de mai sus.
Procesarea chimică și termică a părului creț
Pentru a avea bucle cu aspect sănătos, Lorraine interzice orice procedură care presupune procesarea termică a părului: placa de păr, peria de par, uscător de par (la temperatura cea mai scăzută este acceptat*), aparate care încrețesc părul folosind căldură.
*Usucă buclele în mod natural sau folosește un difuzor atașat uscătorului tău de păr. La temperaturi mai mici de 50 de grade firul de par nu este afectat – poți testa uscătorul tău de păr pe treapta cea mai mică de căldură cu un termometru de exterior, iar pentru a păstra buclele intacte alege viteza cea mai mică.
Video cu felul în care se pot usca buclele cu difuzorul: Diffusing 101. (Vei observa că ea preferă căldură medie la început, deși probabil știe că ar fi bine să folosească treapta cea mai mică de căldură). Dacă uscătorul tău de păr nu are difuzor vei găsi pe YouTube filmări despre cum să folosești alte metode pentru a usca buclele.
Nu sunt permise procedurile prin care părul este întins/relaxat sau încrețit cu ajutorul substanțelor chimice la temperaturi ridicate, cum ar fi soluțiile de încrețire semipermanente, soluțiile de hidratare/relaxare semipermanente cu cheratină denumite uneori Brazilian Blow Out, Tratament de hidratare cu keratină – aceste proceduri modifică ireversibil cuticula firului de păr și afectează forma naturală a buclelor.
Cum pot schimba culoarea părului meu dacă urmez metoda Curly Girl?
În cartea Curly Girl, Lorraine dedică un capitol întreg colorării părului creț pentru persoanele care doresc să experimenteze diverse culori, în 2018 a publicat cartea despre buclele argintii (Silver Hair), amintită mai sus, pentru persoanele care doresc o abordare mai naturală când vine vorba de îngrijirea părului. Lorraine înțelege foarte bine că fiecare dintre noi face alegeri personale și oferă ajutor în a pune în practică ambele alegeri personale – de a vopsi sau nu vopsi părul. Lorraine nu se vopsește de câțiva ani, părul ei este aproape alb.
Deși Lorraine nu interzice schimbarea culorii, propunerea ei este de a schimba culoarea părului treptat, fără schimbări dramatice și bruște, folosind vopsea semipermanenta sau demipermanenta. De asemenea, pentru cine dorește șuvițe mai deschise la culoare ea recomandă aplicarea unei vopsele cu câteva tonuri mai deschise, folosind tehnica Pintura, în loc de decolorare – este descrisă în carte această tehnică.
Notă: Nu toate buclele rezistă la decolorări și vopsiri repetate, iar potențialul maxim de a se încreți se poate observa pe părul care nu a fost vopsit sau decolorat (și bineînțeles nu a fost procesat termic). Există însă o metodă de vopsire a părului care nu afectează în mod negativ cuticula firului de păr*, folosind pudre vegetale obținute din plante, care se depun pe firul de par și colorează: henna, cassia și/sau indigo. Lorraine nu amintește despre aceste opțiuni în cărțile ei.
*Deși vopsirea cu ajutorul plantelor este preferată de multe ori pentru că nu există riscul de apariție a iritațiilor pe scalp – problemă comună vopselelor sintetice, chiar și pentru henna există câteva cazuri în care s-au raportat reacții alergice după folosire, cu diverse cauze: pudra folosită pentru colorare a fost contaminată cu alte ingrediente sintetice, scalpul a reacționat la unele substanțe cu care este combinată pudra pentru activare (ex: sucul de lămâie), intoleranță la planta din care s-a obținut pudra.
Care sunt ingredientele care se formează peliculă pe firul de păr și pot promova deshidratarea părului?
În afară de ingredientele care pot deshidrata firul de păr, Lorraine menționează în cartea ei și câteva ingrediente care formează o peliculă pe suprafață părului, sunt insolubile în apă și se depun pe suprafața firului de par, obturand în acest fel pătrunderea moleculelor de apă și ingrediente hidratante sub cuticulă. Aceste ingrediente interzise de Lorraine sunt siliconii, ceara (wax) și uleiul mineral (mineral oil, parrafin, petroleum).
Deși aceste ingrediente sunt prezente în mai toate produsele pentru îngrijirea părului, în special siliconii pe care îi vei găsi nu doar în produsele de stilizare și balsam ci și în șampoane, pentru a îngriji buclele după metoda Curly Girl trebuie să le eviți complet.
În produse, poți recunoaște siliconii după terminația ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, cei mai comuni fiind dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethiconol. Problema siliconilor nu este doar pelicula de pe firul de păr ci faptul că pentru a îndepărta depunerile de silicon sunt necesari surfactanți anionici cu putere mare de curățare (de obicei se recomandă sulfați, dar siliconii se pot îndepărta și cu alți surfactani, nu foarte blânzi, dar nu atât de degresanți cum sunt sulfații). Atunci când renunți la sulfați trebuie să renunți și la siliconi pentru a evita depunerile de pe firul de par și scalp.
Deși siliconii și ceara formează cele mai obturante pelicule, în produsele de păr există o mulțime de alte ingrediente care se pot depune pe păr dacă părul nu este curățat frecvent cu șampon și dacă firul de păr are porozitate scăzută. De exemplu unturile și uleiurile se pot atașa de firul de păr dacă sunt folosite în cantitate mai mare decât poate părul absorbi. De aceea multe femei care folosesc produse cu uleiuri și unturi pe păr preferă folosirea frecventă a produselor de curățare extrem de blânde, iar o dată la câteva săptămâni, aleg o curățare în profunzime cu șampoane cu sulfați, chiar dacă sulfații sunt interziși.
Există și femei care preferă să folosească ocazional produse cu siliconi (de obicei vara, la temperaturi ridicare și umiditate mare), pentru că buclele lor arată mai bine decât atunci când aplică produse fără siliconi. Indiferent de alegerile tale când îngrijești buclele urmând metoda Curly Girl, recomandarea mea este să renunți la sulfați și siliconi cel puțin până când ești mulțumită de hidratarea, elasticitatea și strălucirea naturală a părului tău creț.
Siliconii, ceara și uleiul mineral sunt ingrediente folosite în foarte multe produse pentru îngrijirea părului și nu sunt ingrediente care pot afecta cuticula firului de păr. Pentru persoanele cu părul drept siliconii pot fi de mare ajutor la stilizarea părului și nu numai, însă pentru a urmă metoda Curly Girl trebuie să renunți la toate produsele tale care conțin siliconi și alte ingrediente nepermise.
Pe internet vei găsi uneori recomandarea de a spăla părul pentru ultima dată (Final Wash) cu un produs cu sulfați pentru a te asigura că ai îndepărtat orice silicon aplicat anterior pe firul de păr. Unele persoane sugerează chiar spălarea părului cu detergentul de vase ca Final Wash, te sfătuiesc să nu faci așa ceva. Lorraine interzice cu desăvârșire sulfații, nici măcar cu rol de Final Wash nu îi recomandă.
Chiar dacă ai folosit siliconi, poți să renunți la sulfați și la siliconi de la următoarea spălare a părului pentru că siliconul va fi îndepărtat în timp de produsul tău de curățare. Dar dacă vrei poți să speli părul pentru ultima dată cu sulfați – depinde de preferințele tale.
Toate produsele pentru îngrijirea buclelor ar trebui să fie solubile în apă pentru a putea fi îndepărtate cu șampoane blânde și pentru a permite tranferul de apă între firul de păr și mediul extern.
Lorraine interzice și folosirea parabenilor și ftalatilor, nu pentru că ar avea efecte negative asupra părului ci pentru că sunt controversați în industria cosmetică. Parabenii nu au efecte asupra părului și mai mult decât atât, deși nu este nici o problema (nu există studii concludente) cu aceste ingrediente când vine vorba despre includerea lor în produsele pentru îngrijire personală, au fost atât de controversați încât majoritatea producătorilor de cosmetice au renunțat pur și simplu să îi mai folosească.
Pe scurt evită: sulfații, siliconii, ceara, sarea, uleiul mineral, alcoolii degresanți (alcohol, alcohol denat, ethanol etc), vopseau permanentă, decolorarea părului, procesarea termică (placă, perie, ondulator), uscarea părului cu uscătorul la viteză mare și temperatură ridicată, uscarea părului fără difuzor.
Află dacă produsele tale sunt potrivite pentru metoda Curly Girl
Din fericire nu trebuie să memorezi toate ingredientele de mai sus pentru că există mai multe opțiuni prin care poți verifica dacă un produs este sau nu potrivit pentru buclele tale atunci când urmezi metoda Curly Girl.
Există două site-uri unde poți verifica produsele, dacă le cunoști lista de ingrediente. Nu sunt perfecte, în sensul că nu toate ingredientele sunt recunoscute, iar dacă vei scrie un ingredient greșit nu va fi recunoscut, însă sunt de ajutor atunci când vrei să cumperi produse noi.
Is It CG? – oferă și informații despre ingrediente
CurlsBot – oferă și un test pentru aflarea porozității
Chiar dacă vei găsi informații pe internet despre un anume produs că este ‘aprobat Curly Girl’, verifică întotdeauna lista de ingrediente înainte de a-l achiziționa, de multe ori producătorii schimbă formulele produselor.
Poți afla mai multe detalii despre produsul dorit și căutând review-uri pe Youtube (cu precauție, multe review-uri nu sunt reale sau arată doar rezultatele din primele minute după stilizarea părului), în articolele de pe site-urile dedicate părului creț sau întrebând în grupurile de suport de pe Facebook, reddit, bloguri dedicate părului creț.
Pentru a menține buclele intacte cât mai multe zile îngrijește părul cu blândețe și urmează pașii de mai jos
(Unele din recomandările de mai jos nu apar în cartea Curly Girl, dar fac parte din metoda Curly Girl)
Nu spăla părul cu apă fierbinte. Dacă este posibil usucă părul în aer liber, iar dacă nu este posibil, folosește un uscător de păr cu difuzor.
Nu piepta părul atunci când este uscat! Descurcă părul cu degetele, doar când este curat și îmbibat de balsam. Poți folosi piaptăn cu peri rari sau perii speciale pentru duș (ex: Denman Brush, Wet Brush), dacă în acest fel vei obține rezultate mai bune, însă nu sunt neapărat necesare.
Spală-te pe păr doar atunci când este nevoie să cureți scalpul și părul. Spălarea zilnică a părului (chiar dacă nu folosești șampoane sau alte produse de curățare ci doar uzi părul sub duș și apoi aplici produse de stilizare) poate afecta porozitatea și cuticula firului de păr. De fiecare dată când părul este ud, acesta absoarbe o anumită cantitate de apă și se umflă, dar cuticula nu se poate umfla ci se deschide tot mai mult. Chiar dacă în teorie balsamul și orice alt produs de stilizare ar trebui să închidă cuticula, în timp tensiunea cauzată de umflarea părului poate ridica porozitatea părului, iar produsele nu vor mai netezi cuticula atât de bine.
Șamponul are scopul de a îndepărta excesul de sebum, celulele moarte, perspirația și alte impurități de pe scalp. Aplică șampon doar pe scalp și masează cu mișcări blânde circulare pentru a îndepărta impuritățile. Atunci când clătești scalpul, șamponul ajunge și pe păr și îndepărtează produsele de stilizare.
Hidratează părul de fiecare dată când îl speli, cu o mască sau un balsam aplicate după șamponare, hidratarea este vitală pentru că buclele să fie definite și elastice. Hidratează părul oricând îl simți uscat folosind o emulsie de balsam cu apă (de obicei dimineața, în zilele în care nu speli părul: How to refresh Curly Hair.)
După ce ai spălat părul și l-ai hidratat, aplică un produs care să păstreze buclele hidratate, netezind cuticula firului de par. Lorraine recomandă aplicarea unui gel pentru par, însă în ultimii ani produsele pentru stilizare care promit sigilarea cuticulei, formarea rapidă a buclelor și fixarea lor, sunt disponibile cu diverse texturi: cremă, gel, ulei, jeleu, budincă (nu glumesc), spumă, lichid.
În teorie, pentru a fi cât mai eficiente pe părul tău, masca și balsamul ar trebui să fie călduțe (nu încălzi produsele!), iar produsele de stilizare ar trebui să fie reci (se pot ține în frigider 30 de minute înainte de a le folosi). Poți pune o cantitate mică de produs hidratant într-un bol pe care să îl încălzești într-un alt bol cu apă fierbite, în special pentru măștile cu uleiuri și unturi. Încearcă să clătești balsamul din păr cu apă rece, este posibil să observi că buclele tale sunt mai disciplinate, dar nu aplica apă rece pe scalp.
Renunță la prosoapele de bumbac pentru uscarea părului, folosește un prosop din microfibră sau un tricou.
Fii blândă cu părul tău, nu atinge părul decât dacă este necesar, protejează-l iarna și vara de temperaturile extreme, acoperindu-l. Protejează părul atunci când înoți în piscină sau în mare.
Folosește o față de pernă de mătase sau satin și încearcă să dormi cu părul într-o coadă lejeră în vârful capului (tehnică cunoscută cu numele de Pineapple) sau protejează părul folosind un Buff (How to use a hair Buff as a hair protector.), sau o bonetă de satin, în acest fel vei proteja buclele și le vei menține într-o stare bună mai multe zile.
Urmează o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți, nutrienți și proteine pentru că părul tău să fie cât mai sănătos.
Peniel, cunoscunta cu numele CurlyPenny pe YouTube, are un video despre ce nu ar trebui să facem părului creț atunci când îl spălăm How NOT To Care For Curly Hair, foarte descriptiv 🙂
Citește cartea Curly Girl The Handbook
Deși cartea lui Massey este fundația pe care s-a construit o metodă urmată de milioane de femei, nu cred că tot ce a scris ea este general valabil din două motive:
- cartea ei nu se bazează foarte mult pe știință ci pe multe presupuneri generate în special de experiența ei cu buclele clientelor (studii despre efectele ingredientelor asupra părului sunt foarte puține, iar în urmă cu 17 ani când a apărut prima ediție erau și mai puține)
- nu toate femeile cu părul creț au cele mai bune rezultate atunci când renunță definitiv la sulfați și siliconi – vei găsi și articole despre experiențe mai puțin plăcute cu această metodă, în special pentru că este urmată ca un fel de dietă strictă și nu este personalizată în funcție de nevoile părului.
Lorraine presupune că părul creț este poros, nu explică diferența între porozitatea ridicată și scăzută și cum ar trebui îngrijit părul în funcție de porozitate, nu explică în detaliu care sunt ingredientele de care are nevoie părul (balsam natural e un termen mult prea general), generalizează despre sulfați, parabenii și ftalatii sunt interziși fără un motiv real, interzice alcoolul, dar nu explică diferența între alcoolii care usucă părul prin degresare (alcohol, alcohol denat, ethanol etc) și alcoolii grași care hidratează (cetearyl alcohol, stearyl alcohol).
Deși nu oferă soluția universală pentru îngrijirea părului creț, metoda Curly Girl concepută de Lorraine poate fi fundația pe care să îți construiești cea mai potrivită metodă de îngrijire a buclelor. De fapt, fiecare dintre cei care urmează metoda Curly Girl ar trebui să personalizeze îngrijirea părului în funcție de nevoile părului și de preferințele personale. De exemplu, în unele cazuri buclele nu sunt afectate de vopseaua sintetică, iar în unele cazuri vopseaua usucă atât de tare părul încât buclele nu se mai formează.
Pentru a înțelege mai bine metoda Curly Girl citește cartea Curly Girl The Handbook, conține o mulțime de informații și explicații despre felul în care trebuie spălat și stilizat părul, despre ce anume ar trebui să conțină și să nu conțină produsele, despre diverse probleme ale părului creț, rețete home made, dietă pentru un par sănătos etc. Eu am cumpărat versiunea Curly Girl The Handbook Expanded Second Version din 2010, din magazinul Google Play, am citit-o pe calculator, conține și videoclipuri foarte utile. A costat aproximativ 55 lei.
Cartea este disponibilă și pe Amazon în versiunea kindle și poate fi comandată în varianta tipărită de pe diverse magazine online, inclusiv Amazon.
Pe Lorraine o poți urmări în acest video – Less Chemicals Is More – Episode 1: The Curly Queen – Lorraine Massey.
2. Înțelege tipul tău de păr și nevoile părului tău
Tipul de păr nu este atât de simplu ca tipul de ten pentru că definirea tipului de păr presupune definirea mai multor caracteristici ale părului cum ar fi: porozitate, grosimea firului de păr, densitate, sensibilitate la anumite ingrediente cum ar fi proteinele, glicerina sau uleiul de cocos, nivel de hidratare, sensibilitate la mediul extern etc.
Toate aceste caracteristici sunt imposibil de cunoscut la început, iar multe dintre ele se pot descoperi doar prin observarea firului de păr, însă e bine să înțelegi că fiecare dintre noi are un tip de păr unic care însumează toate caracteristicile de bază are părului și care se poate schimba în timp în funcție de felul în care îngrijim părul. De aceea alegerea produselor este personală și cele mai lăudate produse pot fi complet inutile pentru tine.
De cele mai multe ori tipul de păr este definit în funcție de tipul de piele de pe scalp: dacă scalpul este gras se presupune că și părul este gras, dar acest lucru poate fi complet eronat.
Exemplu concret: până în urmă cu 9 luni am crezut că am păr gras pentru că scalpul meu era gras și după 3 zile sebumul ajungea pe lungimea firului de păr pentru că acesta era întins cu peria rotativă sau cu placă. Deși scalpul și 2-3 cm de la rădăcina firului de par era uleios, îmi simțeam părul aspru pe lungime pentru că nu foloseam produsele potrivite și îl abuzam termic, chimic (vopsea permanentă, decolorare) și cu șampoane puternic degresante. După ce din întâmplare am renunțat la șampoanele cu sulfați am aflat că nu am nici scalp gras și nici păr uleios, ci dimpotrivă, scalpul meu este normal, nu am exces de sebum între două spălări, iar părul meu este deshidratat și uscat, în nici un caz gras.
La polul opus am citit despre cazuri în care renunțarea la șamponul obișnuit cu sulfați a cauzat efectul opus, persoanele respective au observat că scalpul a devenit uleios, iar acest lucru este posibil de cele mai multe ori pentru că scalpul nu este curățat eficient, persoanele respective renunțând complet la șampon și folosind doar balsam pentru curățarea scalpului.
De aceea când alegem un șampon (fără sulfați) ar trebui să îl alegem în funcție de cât de mult sebum este pe scalp, iar când alegem un balsam sau o mască ar trebui să alegem în funcție de cât de multă hidratare/reparare are nevoie firul de păr. Scalpul și părul necesită îngrijire complet diferită!
Este bine să evităm aplicarea produselor de stilizare și hidratare pe scalp, iar dacă scalpul este foarte uscat poți folosi pentru hidratare câteva picături de ulei vegetal (ex: ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de jojoba) masat cu blândețe pe pielea scalpului.
Dacă ai părul cu fir subțire alege pentru început produse cu textură mai lejeră, fără unturi și fără prea multe uleiuri vegetale. În încercarea de a găsi produse fără sulfați și fără siliconi vei observa că mai toate aceste produse sunt formulate pentru părul creț sau sunt produse naturale, fără prea multe ingrediente sintetice.
Pentru început te poți ghida după grosimea firului de păr atunci când alegi produsele, iar treptat scopul tău este de a înțelege caracteristicile părului pentru a afla ce anume are nevoie părul tău pentru a avea cele mai definite și hidratate bucle. În general cea mai mare problemă a părului creț este deshidratarea, însă în încercarea de a hidrata, multe persoane folosesc unturi și uleiuri naturale (care nici măcar nu au rolul de a hidrata părul) sau produse cu conținut ridicat de unturi și uleiuri (cele mai populare în comunitatea femeilor cu par natural), fără a cunoaște dacă părul poate sau nu să asimileze aceste ingrediente.
Porozitatea părului este o caracteristică destul de importantă în alegerea produselor pentru că părul poros (cu porozitate ridicată – par abuzat termic și chimic, decolorat; are cuticulă ridicată sau distrusă) absoarbe în alt fel apa și ingredientele în comparație cu părul cu porozitate scăzută (numit uneori și par virgin, are cuticulă intactă și netedă).
Aflarea porozității este uneori dificilă folosind testele de porozitate, de aceea pentru început este bine să observi felul în care părul tău absoarbe apa și produsele și să aplici mai degrabă mai puțin produs pe păr decât prea mult.
Tipul buclelor este o caracteristică a părului creț și vei găsi foarte multe variante de descriere a buclelor în funcție de dimensiunea lor și forma lor. În cartea ei, Lorraine denumește fiecare tip de buclă cu nume inventate de ea (ex: botticelli, zigzag, s’wavy etc) iar în comunitatea stiliștilor există 4 tipuri de păr fiecare împărțite în câte 3 subtipuri, buclele fiind tipurile 2, 3 și 4. Atunci când vine vorba despre îngrijirea părului creț, aflarea exactă a subtipului de bucle este prea puțin importantă. În plus, atunci când începi metoda Curly Girl buclele tale nu arată așa cum ți-ai dori și nu sunt atât de crețe pe cât ar putea fi. De aceea aflarea subtipului de bucle e mai puțin important.
Tot ce trebuie să știi este dacă părul tău este
- Tip 2: ondulat, cu bucle lejere (wavy)
- Tip 3: creț (curly)
- Tip 4: spiralat, tipic persoanelor de culoare (kinky)
Cu cât părul tău este mai puțin ondulat, iar firul mai subțire cu atât produsele alese trebuie să aibă texturi mai lejere – foarte puține uleiuri vegetale sau deloc, fără unturi vegetale. Cu cât părul tău este mai creț și firul mai gros cu atât este mai probabil să ai nevoie de produse cu texturi cremoase, care pot conține și uleiuri vegetale sau unturi. Cel puțin aceasta este teoria – când vine vorba de practică fiecare poate observa felul în care părul reacționează la diferite texturi și ingrediente doar prin experiență personală.
3. Alege produsele potrivite părului tău și metoda de stilizare care îți oferă rezultatele dorite
Din fericire în magazinele fizicedin România au început să apară șampoane fără sulfați, balsam fără siliconi și produse de stilizare fără alcool și siliconi. În magazinele online din România (în special cele naturiste) există mai multe produse fără ingredientele nepermise, unele dintrele ele destinate chiar îngrijirii buclelor.
Foarte multe produse pentru îngrijirea părului sunt ambalate în borcan sau în recipiente transparente. Deși acest tip de ambalaje nu sunt ideale pentru că ingredientele sunt expuse la lumină și la aer, produsele pentru păr nu conțin prea multe ingrediente sensibile la aer și lumina (iar dacă le conțin sunt cam degeaba). Totuși, dacă ai produse în borcan trebuie să folosești o linguriță de plastic sau o spatulă pentru a lua produs din borcan, în acest fel eviți degradarea produsului din cauza contactului cu apa, degetele și părul.
În cartea Curly Girl vei găsi și rețete DYI, iar pe YouTube vei găsi o mulțime de filmări despre produse home made pentru părul creț, dacă ești pasionată de home made. Majoritatea sunt extrem de simplu de făcut, nu necesită conservare pentru că sunt folosite în 2-3 săptămâni, se păstrează la frigider. Deși când vine vorba de îngrijirea pielii, consider că realizarea unui produs home made cu adevărat eficient nu este simplă, atunci când vine vorba de îngrijirea părului poți obține un gel (din semințe de in – How to make flaxseed gel | Curly Girl Method) sau o mască, în câteva minute.
În general, rutina pentru spălarea, hidratarea și stilizarea buclelor presupune folosirea urmatoarilor pași:
Pasul 1. Curățarea părului cu un produs de curățare blând, dar eficient pentru a curăță cantitatea de sebum acumulată pe scalp – de obicei acest produs este un șampon fără sulfați, cu spumare redusă. Masează scalpul câteva minute pentru a te asigura că ai curățat eficient sebumul și impuritățile. Clătește scalpul și părul cu foarte multă apă caldă.
Pasul 2. Hidratarea părului cu o mască și/sau balsam cu ingrediente benefice firului de păr: umectanți (panthenol, glicerină, sorbitol, agave extract, miere, propylene glycol etc), nutrienți (amino acizi, aloe vera, acizi grași), emolienți (unturi, uleiuri vegetale), proteine, alcooli grași (cetearyl alcohol, cetyl alcohol etc) și alte ingrediente.
Pasul 3. Stilizarea părului pentru definirea și fixarea buclelor cu unul sau mai multe produse. Lorraine recomandă un gel pentru stilizare, aplicat pe părul foarte ud,care după uscare formează o peliculă pe suprafața părului și care menține buclele intacte mai mult timp. Gelul (sau alte produse de stilizare) se pot aplica pe părul ud sau pe părul umed – în funcție de rezultatele observate pe păr. După ce părul este uscat complet acea peliculă (numită gel cast) este îndepărtată printr-o metodă foarte simplă numită scrunch the crunch sau scrunch the cast. Pentru exemplificare urmărește acest video, este mai simplu decât am descris eu: How to Create a Gel Cast
Nu purta bijuterii atunci când te speli pe păr, eviți în acest felul ruperea accidentală a părului agățate în metalul bijuteriilor.
Stilizarea părului este partea cea mai plăcută a acestei metode, iar fiecare personalizează acest pas în funcție de preferințe. Nu toată lumea folosește un gel pentru sigilare, multe persoane preferă o cremă pentru bucle, o spumă sau o combinație între mai multe produse.
Propunerea mea este să începi cu un șampon, o mască sau un balsam foarte hidratant, un balsam fără clătire și un gel (pentru că nu sunt prea multe geluri fără siliconi și alcool în magazine, poți face acasă gel de semințe de in – vezi mai sus link).
Pentru că nu există două persoane cu păr identic și metoda de stilizare propusă de Lorraine nu este o soluție general valabilă, au apărut foarte multe metode de stilizare prezentate pe diverse canale social media sau în alte cărți dedicate buclelor. Înainte de a încerca o metodă personală de spălare și stilizare a părului, încearcă metodele deja foarte cunoscute: Smasters, Curly Girl Method (aplicarea produselor de stilizare pe părul foarte ud), Super Soaker, Laura Method, Squish to Condish, LOC Method, LCO Method, toate metodele descrise de Lorraine în cartea ei și multe altele care vor apărea între timp.
Exemple de rutină pentru îngrijirea părului creț:
How to Really Wash and Condition Curly Hair – spălarea, hidratarea și stilizarea părului unei cliente, de către Lorraine Massey
Squish To Condish DEMO – bucle lejere
My Curly Hair Routine – păr creț, lung
Curly Hair Wash N Go w/ Rizos Curls – păr spiralat, de la minutul 1:15
Boucleme Washday Tutorial – păr creț, tuns mediu, de la minutul 3.55.
Atunci când alegi produsele este bine să iei în considerare umiditatea aerului. Părul este foarte sensibil la umiditate și temperaturi extreme, de aceea este bine ca în lunile foarte călduroase și umede de vară și în lunile foarte reci și uscate de iarnă să eviți produsele care conțin umectanți simpli în primele poziții din lista de ingrediente, mai precis glycerin (glicerina este cea mai problematică!), sorbitol, agave extract, propylene glycol.
Nu folosi uleiuri sau produse cu uleiuri în exces – nu uleiurile oferă hidratarea de care are nevoie părul, uleiurile sunt ingrediente care pot menține nivelul optim de hidratare al părului, după ce acesta a fost hidratat. Hidratarea în profunzime a părului se poate realiza cu o mască aplicată pe părul curat, timp de 30 de minute, la cald. Hidratarea părului uscat (părul creț este de cele mai multe ori uscat) se construiește în timp, aplicând săptămânal (sau la fiecare spălare) produse hidratante cu și fără clătire.
Deși este tentant să aplici o masca cu uleiuri și unturi în fiecare săptămână, e mai bine să eviți aplicarea frecventă a acestor ingrediente deoarece dintre toate ingredientele acceptate în metoda Curly Girl uleiurile și unturile sunt insolubile în apă și se pot depune pe firul de păr, în special dacă nu cureți corect părul.
La fel de tentant este să folosești alimentele din frigider pentru îngrijirea părului (vei găsi exemple de acest gen pe internet), însă acest lucru nu îți va aduce rezultatele dorite. Deși sunt câteva ingrediente în bucătărie care pot fi folosite cu succes pe păr cum ar fi mierea, uleiurile, oțetul, apa de orez, acestea pot doar completa o rutină compusă din produse pentru păr care conțin molecule suficient de mici încât să fie absorbite în firul de par. Este posibil ca toate produsele din rutina ta să conțină ingrediente naturale, dar nu este posibil să ai cel mai sănătos păr folosind doar produsele alimentare din bucătărie.
4. Ține un jurnal în care păstrezi informații despre părul tău, atașează imagini
În perioada de tranziție de la un păr fără formă la bucle definite și hidratate se întâmplă foarte multe schimbări. Pentru fiecare dintre noi perioada de tranziție este diferită și presupune în principal înțelegerea felului în care părul reacționează la mediul extern și la produsele folosite pentru a stiliza buclele.
Această perioadă de tranziție nu se încheie peste noapte și depinde foarte mult de felul în care vei alege să îți îngrijeșți părul: dacă vei urma metoda Curly Girl doar parțial și vei alege de exemplu să vopsești părul cu vopsea permanentă sau să îl decolorezi, e foarte posibil că buclele tale să nu arate vreodată așa cum ți-ai dori.
Pentru a putea identifica cât mai repede și ușor nevoile părului tău e bine să notezi fiecare rutină de spălare/stilizare și să atașezi imagini și notițe despre felul în care se simte și arată părul sau observații despre felul în care acționează anumite ingrediente/produse pe părul tău.
De exemplu, unul dintre cele mai apreciate ingrediente în comunitatea buclelor este uleiul de cocos, pentru calitățile lui unice: singurul ulei care poate penetra cuticula și preveni într-o anumită măsură pierderea proteinelor din firul de păr. Deși acest ulei este prezent în mai toate produsele pentru părul creț, unele tipuri de păr nu îl acceptă iar rezultatul poate fi dezastruos – păr aspru și încâlcit.
Atunci când aplici un nou ingredient natural pe părul tău din cele cunoscute că pot afecta forma buclelor (iaurt, unturi, uleiuri, în special cel de cocos, soluții de oțet diluat, argilă, apă de orez) testează pe o zonă restrânsă de păr acest ingredient.
Dacă alegi să vopsești părul cu henna, testează pe o zona restrânsă, unde buclele nu sunt atât de vizibile, pentru a te asigura că ești mulțumită de rezultatele culorii.
Notează fiecare schimbare observată pe părul tău de fiecare dată când speli părul și idei pentru următoarele spălări, în câteva săptămâni vei avea o bază bună de comparare dacă încerci mai multe variante de stilizare. Nu este necesar să schimbi produsele, poți încerca mai multe tehnici de stilizare cu aceleași produse, schimbând felul și momentul în care le aplici pe păr.
Pentru a păstra informații despre zilele în care îmi spăl părul eu folosesc aplicația DayOne. De curând am aflat că există o aplicație gratuită, special concepută pentru a urmări evoluția părului HairDays, însă eu scriu mai ușor pe tastatură mare și prefer DayOne, pe care îl pot accesa de pe laptop. HairDays este ideală pentru persoanele care au foarte multe produse și multă dexteritate pe telefon.
5. Fii parte din comunitatea femeilor cu părul creț
Deși pentru mine partea cea mai interesantă când vine vorba despre îngrijirea părului creț este lista de ingrediente a produselor și felul în care acestea pot acționa asupra firului de păr, am învățat extrem de multe despre stilizarea părului din grupurile de suport dedicate metodei Curly Girl.
La fel de multe informații am găsit pe YouTube și am câteva observații când vine vorba de youtuberi. Atunci când alegi să urmărești un video care prezintă o anumită metodă sau când găsești un youtuber care îți place, e bine să iei în considerare diferențele între părul tău și al ei/lui (da, sunt și bărbați, cred că cel mai cunoscut este Gio’s Wave).
Dacă ai bucle lejere, încercând o metodă și produse care dau rezultate pe părul în zigzag al unei femei de culoare nu vei avea părul mai creț și nici rezultate prea bune. De asemenea, este bine să ai o listă cu persoanele pe care le urmărești cu mici detalii despre părul lor, de exemplu: porozitate, sensibilitate la anumite ingrediente etc. În acest fel te poți inspira din filmări cu părul cât mai asemănător cu al tău.
Preferatele mele pe YouTube sunt:
Curly Susie, Jannelle O’Shaughnessy Engels, Joy Before Her, real life+curly girl, BiancaReneeToday, Dana Marie, Afro Khadisiac, Hi F3licia, FitKat Style, Mo Knows Hair, Athena Padilla, GreenBeauty
Grupurile de suport în care sunt activă pe Facebook:
Curly Girl (Method) Support Group
Curly Girls! – Support Group for Curly / Wavy / Natural Healthy Hair
Experiență personală
Nu am știut că părul meu este creț și cred că o dată ce părul meu va fi din nou sănătos buclele vor fi mai compacte decât sunt acum. Am spus întotdeauna despre părul meu că nu este drept și că nu este nici creț, pentru că exact așa arăta: nici drept, dar nici creț, nici măcar bucle foarte foarte lejere ci mai degrabă o claie ciufulită care mi-a dat multe bătăi de cap înainte de a descoperi placa, peria electrică și ondulatorul.
Timp de 20 de ani părul meu a fost vopsit, decolorat, procesat termic și chimic – de la bucle permanente la 20 de ani până la bob scurt de culoare blond căpșună, părul meu a trecut prin multe schimbări. În ultimii 8 ani mi-am purtat părul scurt fiind mai ușor de stilizat acasă cu peria rotativă (sunt neîndemânatică atunci când vine vorba de stilizarea părului), după prima călătorie în India mi-am lăsat părul să crească astfel că în aproape 3 ani a crescut destul de mult și am revenit la problema eternă a părului fără formă – alte femei reușesc să își întindă părul foarte bine cu peria acasă, însă eu nu am reușit.
Pentru că părul meu era tot mai uscat din cauza vopsirilor și decolorărilor repetate (recunosc, imi place părul în toate culorile posibile) și tot mai greu de aranjat acasă, stilista mea mi-a propus un tratament de hidratare cu cheratină pe care l-am făcut în urmă cu 8 luni și care mi-a menținut părul neted și destul de drept câteva luni. Deși acest tratament este interzis de Lorraine, întâmplarea face ca acest tratament să mă ducă la metoda Curly Girl pentru că părul trebuie spălat cu șampon fără sulfați pentru a menține efectele cheratinei.
După câteva spălări cu șampoane fără sulfați am observat cu surprindere că scalpul nu mai era gras și că părul nu mai era atât de aspru pe lungime cum se întâmplă de obicei după spălare. Recunosc că rareori foloseam măști hidratante, iar balsamul îl lăsam pe păr doar 2-3 minute, prea puțin timp să poată hidrata.
Între timp efectele tratamentului cu cheratină s-au estompat, știam deja că peria rotativă nu e cea mai bună soluție pentru mine și mi-am dorit foarte mult să am părul creț, mi-am dorit să existe o soluție permanentă care să nu distrugă părul și care să dea un aspect părului mai bun decât peria. Am folosit o perioadă ondulatorul automat pentru a-mi încrețit părul, am căutat tot felul de soluții pentru a obține cât mai ușor bucle acasă (tot felul de bigudiuri, cleme etc,nu m-au ajutat pre a mult). Căutând cum pot păstra buclele peste noapte și cum pot obține volum la rădăcina părului le-am găsit pe pe Fitkat și Real live+curly girl și am aflat despre metoda Curly Girl.
Foloseam deja șampon fără sulfați de câteva luni și am hotărât să încerc această metodă pe părul meu. Despre perioada de tranziție în care sunt acum și cum am aflat cea mai potrivită metodă pentru spălarea și stilizarea părului meu voi scrie într-un articol viitor, mai jos câteva imagini cu felul în care arată părul meu.
Octombrie 2015 – așa arăta părul meu uscat natural, dacă nu îl întindeam cu peria. Mulți ani mi-am păstrat părul tuns scurt pentru că nu reușeam să îl aranjez mai ușor cu peria rotativă. Așa cum spuneam, părul meu nu era drept, dar în nici un caz nu era creț, nici măcar bucle lejere nu aveam.
Iunie 2018 – părul este puțin ud pentru că a fost udat de ploaie, însă fusese spălat cu o zi înainte urmând pentru prima dată metoda Curly Girl. Nu știam încă felul în care trebuie să îl aranjez, produsele nu erau cele mai potrivite (cu greu am găsit în ziua aia un balsam la Foltele fără siliconi și un gel de la Lakme care din păcate are alcool în ultima parte a listei de ingrediente), dar se văd totuși câteva bucle în părul meu.
August 2018 – Pentru că părul decolorat a pierdut forma buclelor, am preferat să tăi mare parte din păr. Este vopsit în urmă cu 4 luni și îl voi vopsi în curând cu henna pentru uniformizarea culorii. În doar 3 luni cu metoda Curly Girl pot spune despre părul meu că este ondulat și abia aștept să aflu cum va arăta peste câțiva ani.
La sfârșitul articolului am adăugat imagini cu felul în care arată părul meu după alte 6 luni și voi adăuga periodic.
Înainte de metoda Curly Girl nu mă interesau prea mult produsele pentru păr pentru că părul meu meu nu era nici creț și nici drept, iar peria rotativă și vizitele la salon mi-au adus rezultatele dorite, însă niciodată nu am fost mulțumită pe deplin de felul în care reușeam să îmi stilizez părul acasă, deja uram peria pentru că știam că îmi arde părul, că nu mă pricep să îl întind atât de bine și că fără perie sau ondulator părul meu arată ca o claie ciufulită.
Nici nu aveam prea multe produse pentru că am încercat diverse și nici cele mai faimoase seruri cu silicon nu m-au ajutat să am părul mai întins folosind doar peria. Placa de păr mi-a adus rezultate mai bune, dar pentru că nu sunt indemanatica nu am folosit-o foarte des de teamă de a nu-mi arde părul.
Am început să urmez regulile metodei Curly Girl și în scurt timp am ajuns la o rutină de spălare și stilizare care este mai ușoară pentru mine decât varianta în care îmi întindeam părul, deși folosesc mai multe produse. După spălare, hidratare și stilizare părul meu este creț, iar buclele se mențin foarte bine între două spălări, așa cum nu am crezut că pot arăta vreodată, fără să folosesc o metodă de încrețire.
Cred că buclele mele sunt afectate nu doar de anii în care mi-am întins părul cu peria ci și de vopseaua sintetică și decolorări (nu înseamnă că toate persoanele cu bucle au aceeași problemă) și știu cu siguranță că scalpul meu este afectat de vopseaua sintetică de aceea am hotărât că voi renunta la vopseaua sintetică și voi vopsi părul cu henna. Scopul meu este de a reveni la o culoare uniformă, cât mai aproape de culoarea mea naturală și de a acoperi firele albe.
Articole viitoare despre metoda Curly Girl
Dacă ai citit tot articolul de mai sus, felicitări. Deși am scris foarte mult, toate aceste informații sunt doar o mică parte din metoda Curly Girl. Foarte multe femei se rezumă la atât și au rezultate foarte bune fără prea multe încercări nereușite, însă pentru unii dintre noi doar renunțarea la sulfați, siliconi și alte ingrediente nepermise nu este suficientă.
Articolul de mai sus conține informații care sper să îți fie de ajutor în îngrijirea buclelor tale și chiar dacă nu urmezi metoda Curly Girl poți testa pe părul tău trucurile din cartea Curly Girl The Handbook pentru frizz, hidratare, stilizare etc.
Dacă urmezi metoda Curly Girl sper să îți fie de ajutor următoarele articole pe care îmi doresc să le scriu: spălarea părului/ingrediente și tipuri de produse, o listă de produse aprobate pe care le-am testat și detalii despre ingredientele din formule, hidratarea și repararea părului, îngrijirea părului în funcție de umiditate și anotimp, liste de ingrediente nepermise (utile pentru a verifica ușor un produs în magazin), informații despre cum să înțelegem mai bine lista de ingrediente a unui produs pentru îngrijirea părului (este atât de simplu, comparativ cu produse cosmetice pentru ten!). Le găsești în categoria Îngrijirea părului creț.
Update Ianuarie 2019
Au trecut multe luni de când urmez metoda Curly Girl și voi scrie un articol despre perioada de tranziție care a fost mai lungă decât m-am așteptat pentru ca am perceput foarte greșit deshidratarea părului. Acum însă știu exact cum reacționează părul meu la anumite ingrediente și cum să am grijă de el pentru rezultate cât mai bune. Mai jos am atașat o imagine, părul meu este vopsit doar cu henna și am tăiat mult din vârfurile decolorate.
Foarte valoros articolul acesta, multumim! Am incercat si eu metoda cam trei luni si apoi am abandonat. Problema mea este ca am scalpul extrem de gras ( ma spal dimineata si seara parul este deja uns). In perioada in care am urmat metoda CG ( cu care nu stiu nici eu ce urmaream, caci am parul drept) era si mai rau din acest punct de vedere. Sunt in continuare fascinata de subiect si cred ca o sa ii mai dau o sansa metodei, poate nu am nimerit cele mai potrivite produse sau nu am avut suficienta rabdare.
Adriana,
Daca ai parul drept atunci poti aplica doar recomandarile pentru spalare si hidratare, dar nu are rost sa urmezi partea de stilizare, nu iti este de ajutor. Incearca o perioada un sampon fara sulfati si un balsam fara siliconi si observa ce se intampla cu scalpul tau, uneori sulfatii agraveaza seboreea.
Sunt si eu in aceiasi situatie : par nici cret nici drept dar nu stiu daca imi doresc sa descopar ca de fapt am parul cret…adica poate ca m-as pictisii sa fiu creata tot timpul. Imi doresc in schimb un par mai putin tern si mai moale. Oare doar primii pasi, sampon si balsam, fara styling ar functiona in zilele in care nu am chef sa am bucle?
Partea cea mai grea mi se pare aceea in care n-ai voie sa te vopsesti. Eu am highlights ca sa ascund firele albe care incep sa apara si sunt fix in varful capului. Am citit ca doar henna simpla cea care coloreaza rosu e cu adevarat naturala, stii ceva despre asta?
Mira,
Exista multe femei care urmeaza metoda CGM partial in sensul ca folosesc produsele si tehnica atunci cand doresc sa aiba bucle si isi intind parul cu metode mai putin invazive decat placa, atunci cand doresc parul intins. Pana la urma depinde doar de tine cum vrei sa arate parul tau. Primii pasi descrisi in articol: curatare si hidratare (balsam si/sau masca) sunt necesari indiferent de cum doresti sa aranjezi parul.
Ai voie sa te vopsesti, ai voie sa faci orice doresti tu. In cazul multor persoane, daunele cauzate de vopseaua sintetica asupra parului duc la distrugerea formei buclelor, de aceea multe persoane care urmeaza metoda nu se vopsesc. Fiecare par reactioneaza diferit si ce se intampla cu parul cuiva nu se va intampla neaparat si cu parul tau. Eu nu din cauza metodei am renuntat la vopseaua sintetica ci pentru ca nu mai vreau sa am dermatita alergica pe scalp.
Da, stiu multe despre henna, am testat deja pe parul meu dupa ce am citit cateva saptamani despre cele trei plante naturale folosite pentru colorarea naturala a parului: henna, cassia si indigo. Pentru inceput am aplicat doar henna si sunt multumita de rezultate. Am pus imagini cu parul vopsit pe Instagram, poti cauta si hashtagul #pasageracreata.
Nu stiu in ce oras esti, dar in Timisoara exista un salon unde se aplica henna. Eu am aplicat acasa si cred ca a doua oara va fi mai simplu pentru ca stiu la ce sa ma astept. Vreau sa aplic din nou peste doua luni, doar pe radacina.
Pentru henna iti recomand site-ul http://hennaforhair.com, daca ai rabdare sa citesti contine tot ce ai nevoie pentru a intelege daca henna, cassia sau indigo sunt solutii pentru parul tau. Sper sa scriu despre henna in curand.
Foarte util articolul. Nu stiam de metoda CG. Parul meu nu e nici drept dar nici cret, foarte dificil de aranjat. Am investit mult in produse de styling si nu am gasit ceva care sa functioneze. Sunt foarte interesata de ce produse recomanzi pt CG, DIY sampon, balsam,etc.
Laura, ma poti urmari pe Instagram si Facebook, de saptamana aceasta am inceput sa postez fiecare zi de spalare si stilizare a parului, de doua ori pe saptamana, produse folosite si rezultate. Link catre contul meu de Instagram si FB gasesti in footer. Pe instagram poti cauta #pasageracreata, sunt doar imaginile mele cu acest hashtag.
Multumesc pentru articol, Corina! A picat intr-o perioada in care nu stiu ce solutii sa mai adopt pentru a-mi aseza parul cret. Pana la 26 de ani am fost complexata de parul meu foarte voluminos, fara bucle definite, care arata ca o matura. Il tineam tot timpul prins si visam la ziua cand va fi drept si lasat pe spate. Am descoperit in 2014, keratina. Rezultatele au fost asa si asa. Indreptare cu simt de raspundere cu keratina pe el, apoi dimineata 1-2 minute de dat cu placa si am reusit sa-l fac sa stea drept. Pana la prima pala de umezeala cand se infoia, sau pana la prima ploaie, cand era din nou cret. In 2 ani am pus de 4 ori keratina pe el. A inceput sa cada masiv, cred ca de la placa si am renuntat si la keratina si la a-l mai indrepta. Am avut o revelatie in 2016 cand mi-am dat seama ca imi place parul meu. Keratina l-a mai asezat, il pot purta desfacut si caut solutii si produse pentru a-l face sa arate cat mai bine. Cade in continuare foarte mult dar se si regenereaza. Voi incerca cele propuse de tine sa vad iese. Multumesc inca o data!
Nicol, daca ai nevoie de ajutor in perioada de tranzitie scrie-mi te rog. Stiu ca pare foarte complicat, dar o data ce intelegi cum trebuie sa arate si sa se simta parul tau ud totul e foarte foarte simplu.
Buna, as vrea sa incerc si eu metoda pentru ca am impresia ca am un parul cret, insa niciodata nu l-am lasat in forma lui naturala. Am citit cartea si acum incerc sa gasesc niste produse potrivite, ma interesau cele de la Devacurl, insa nu am gasit nici un site de incredere care livreaza in Romania. Am gasit pe amazon insa am vazut si reviewuri ca ar fi contrafacute. Tu ce produse folosesti si de unde le achizitionezi? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Andreea, eu folosesc diferite produse, in general cumpar de pe iherb, feelunique, beautybox, lookfantastic, http://www.naturalisticproducts.co.uk, amazon, strawberrynet. DevaCurl contin multa glicerina si pentru mine nu sunt cele mai potrivite in timpul verii cand umiditatea aerului e foarte mare.
Pentru mine, henna și CG nu au fost compatibile. După trei luni cu rezultate satisfacatoare și bucle oarecum definite, m-am reîntors la vopsitul cu henna, care a relaxat parul. Cu aceleași produse de curățare/hidratare/stilizate, parul meu a ajuns din nou in stadiul anterior, frizzy și fără nicio forma. Încă nu sunt pregătită sa fac tranzitia spre parul alb (la mine cam 50% la 38 de ani), așa ca încă experimentez. Probabil ca voi reveni la vopsea sintetica, din păcate…
Natcisa,
Imi pare rau sa aud ca henna a avut efectul de relaxare asupra parului tau. Din fericire pe parul meu nu are acest efect, buclele sunt la fel, parul uscat si aspru (ma asteptam la asta, dupa doua masti e mai bine, cred ca la urmatoarea spalare voi reusi sa revin la hidratarea de inainte de henna). Voi scrie in curand un articol despre henna, exista mai multe variante de activare (in functie de pH, caldura etc) si de folosire, in functie de aceste alegeri rezultatele sunt diferite. La fel, in functie de ce contine produsul folosit (henna, cassia, indigo) rezultatele sunt diferite.
De mult timp mi-am dorit sa scrii si despre modul sanatos de ingrijire a parului.De vreo 2 ani ma gandesc sa renunt la vopseaua chimica si sa incerc henna dar nu am avut curaj.Parul meu seamana mult cu al tau adica daca nu este aranjat seamana cu o matura.Am parul ondulat si le-am invidiat dintotdeauna pe cele cu parul cret.Buclele pe care le-ai obtinut sunt superbe.De cand ma stiu am fost preocupata de podoaba capilara care la femei este foarte importanta.Am inceput sa ma vopsesc de cand mi-au aparut primele fire de par alb.Acum sunt obligata la cel mult 5 saptamani sa-mi vopsesc radacinile.Nu am facut schimbari majore de culoare parului meu.Nu l-am decolorat niciodata,dar in tinerete l-am facut permanent de cateva ori Am folosit placa doar de vreo 2 ori in viata mea tocmai pentru a nu-l agresa.Firul parului meu nu este nici gros dar nici foarte subtire.Este vopsit castaniu si varfurile sunt mai deschise.Am noroc ca nu duc lipsa de volum.Este putin trecut de umeri ca lungime iar acasa il tin prins tot timpul in vf capului pt ca atunci cand il las liber sa aiba volum.De vreo 3 ani cade .Nu stiu exact cauza dar banuiesc: tiroida sau schimbarile hormonale.Iau tot felul de vitamine si de cand ti-am citit articolul despre caderea parului folosesc minoxidil 2%.De cazut tot mai cade dar datorita minoxidilului se regenereaza tot timpul.O data pe saptamana merg la salon unde imi este spalat , uscat cu feonul si ondulat cu peria manual .Imi duc samponul si balsamul meu(folosesc produsele Nashi).Nu folosesc produse de stiling decat solutie de protectie impotriva caldurii si ulei de varfuri.Nu-l tapez nu-l dau cu fixativ sau spuma.Acum un an am incercat o luna sa ma spal acasa folosind produse fara sulfati si lasandu-l sa se usuce singur.Parul arata de parca eram bagata in priza.Din cauza ca il vopsesc desi nu am probleme cu scalpul are tendinta de a se usca.Nu stiu sa mi-l aranjez singura si nici n-am auzit pana acum de metoda CG.Voi astepta sa ne dai mai multe amanunte despre cum trebuie sa ingrijim un astfel de par,sa-l spalam sa-l hidratam,cum sa-l vopsim cu henna,ce produse sa folosim..
Stiu ca trebuie sa ma inarmez cu rabdare si sa experimentez pe capul meu.Cel mai groaza imi este de vopsitul acasa cu henna dar sunt dispusa sa incerc pentru a avea un par cat mai sanatos si frumos carliontat.Din pacate in Bistrita unde locuiesc nu sunt saloane care sa vopseasca cu henna.
Astept vesti.O zi frumoasa Corina!
Oare ai primit comentariul meu ca nu-mi dau seama
Laura, l-am si aprobat mai jos, dar nu inteleg care este intrebarea ta.
Buna Corina, am citit articolul pe nerasuflate fix atunci cand a fost publicat insa abia acum am avut vreme sa comentez. Dupa ce mi-ai salvat pielea n-as fi crezut ca o sa ma scoti la liman si cu parul. Mi-a placut mult cum ai scris si structurat articolul. Astept cu nerabdare continuarea ca sa mai am un lucru pentru care iti voi fi recunoscatoare.
Gabriela, iti multumesc din suflet pentru aprecieri. Am pregatite cateva articole, de la curatare la stilizare, dar din pacate in ultimele saptamani am avut o problema de sanatate care m-a tinut departe de calculator. Sper insa sa public inainte de Craciun un articol despre spalarea parului care sa includa si o lista de produse pe care le-am incercat.
Buna Corina,
Multumesc mult pt articol. M-ai facut sa imi pun niste intrebari la care nu m-as fi putut gandi fara sa iti fi citit articolul.
Imi poti spune daca si ceara conditionatoare vegetala e la fel de nerecomandata pt par? Eu am firul subtire, iar daca imi las parul sa se usuce natural se onduleaza, in special de la nivelul urechilor in jos. Mentionez ca pana acum am folosit sampoane conventionale, abia acum am aflat de sulfati…
Multumesc inca o data!
Alina
Alina,
Pentru ceara despre care ma intrebi am nevoie de denumirea ei asa cum este inscrisa in INCI, ceara conditionatoare vegetala poate avea multe intelesuri. Daca urmezi metoda Curly Girl sau daca renunti la surfactantii duri trebuie sa renunti si la ceara. De altfel ceara nu este potrivita pentru parul cu fir subtire.
Dupa ce ti-am admirat buclele pe instagram, am venit sa citesc articolul cap-coada, ca sa vad exact ce presupune aceasta metoda. Ca intotdeauna, nota 10 pentru articol, raspunzi la intrebari la care nici nu m-as fi gandit. Cred ca ma aflu si eu in categoria „par nici drept, nici cret”, dar asta cand il aveam lung. Acum il am bob si este ondulat doar la varfuri, intr-un mod dezordonat si neplacut, nu stiu daca metoda ar avea vreun efect acum. Astept cu nerabdare articolele urmatoare, intre timp mai creste parul si poate imi fac curaj sa incerc si eu. Am vazut ca ai scris in comentarii de unde iti cumperi produsele, dar oare le vei si enumera intr-un viitor articol? Cum faceai rutina de ingrijire a tenului, asa ar merge si o rutina de ingrijire a parului.
Alexandra, sigur voi avea liste cu produse care pot fi folosite in metoda Curly Girl si cu siguranta voi scrie despre rutina de ingrijire, am inceput deja cu articolele despre curatare, sper sa iti fie de folos. Multumesc pentru aprecieri.
Buna din nou, Corina
Scriu dupa o luna de CG method. Am inceput cu produse Cantu, luate de pe afrocareromania.com.
Pentru spalat am folosit Cantu Natural complete conditioning co-wash iar ca balsam, Cantu Sulfate Free Hydrating Cream Conditioner. Voi incerca cat de curand si un sampon. Ador textura lui cand e cu balsam in el si imediat dupa limpezire. E moale dar greu, bucle foarte bine definite sise descurca foarte usor ceea ce duce la mai putin par pierdut prin rupere.
Mi-am facut gel din seminte de in, ba chiar mi-am luat si foehn cu difuzor. Toate bune pana aici. Am spalat parul odata la 3-4 zile. De regula il spal seara, pun gel, dorm cu el desprins, intins pe perna. Prima dimineata buclele sunt definite, se asaza foarte foarte bine. Spre sfarsitul zilei am observat ca devine freezy. A doua zi e …ciudat, nu incalcit, doar imposibil de aranjat fara a – l uda. Am facut o solutie din gel de in, apa si o picatura ulei ricin, pentru ca il simt uscat. Pulverizez dimineata dar nu mai obtin efectul din prima zi. M-as orienta sa iau si ceva produse de styling din comert, poate va fi altfel. Revin cu o parere peste cateva saptamani.
Nicol, parul devine freezy din mai multe motive. Incearca sa dormi cu el prins, eu folosesc un Buff si parul sta nemiscat in timpul noptii. Mare atentie si la faptul ca la temperaturi atat de scazute glicerina nu e cel mai bun ingredient de pus pe par, verifica lista de ingrediente de la Cantu. Nu pune ulei de ricin impreuna cu gelul, ai nevoie de un ulei de sigilare, care sa tina moleculele de apa in cuticula, incearca jojoba.
Mare mare atentie la produsele care contin unturi, ai nevoie sa le indepartezi de par, o data la 2-3 saptamani ar trebui sa folosesti un sampon (fara sulfati) pentru ca unturile nu sunt solubile in apa si se depun de firul de par in timp. Si unele uleiuri sunt problematice, ricinul este un ulei care se depune foarte repede pe firul de par.
Buna Corina, îmi doresc să achiziționez niste produse de la Nashi. Am parul ondulat spre cret. Ce părere ai despre aceste produse, îmi poți recomanda ceva? Am nevoie in special de ceva pentru definirea buclelor..
Poate ne recomanzi punctual produsele ce le folosești tu, arata foarte bine parul tau! Vreau și eu așa bucle 🙂
Mulțumesc!
Mihaela, pregatesc liste cu produse pentru curatarea parului, inca nu am ajuns la samponul de la Nashi, dar din cate imi aduc aminte era ok formula, doar pretul m-a deranjat.