De ce nu se absorb produsele cosmetice în piele și se formează aglomerate pe piele sub formă de ‘scame’ sau ‘fulgi’?

Dacă după aplicarea unui produs cosmetic, sau mai multe, ați observat că produsul nu se absoarbe și, cu cât mai mult încercați să masați produsul în piele, cu atât mai mult formula produsului se strânge sub formă de aglomerate care arată ca niște scame sau fulgi pe piele, cu siguranță v-ați întrebat de ce se întâmplă acest lucru și cum puteți elimina această problemă.

În România, în termeni populari, aceste aglomerări de ingrediente care se formează pe piele, sunt denumite frecăței, scame sau fulgi. În engleză, acest fenonem este numit pilling (scămoșare în traducere) și este, de cele mai multe ori, cauzat de incompatibilitatea formulelor aplicate unele peste altele.

Deși această incompatibilitate este unul din factorii cauzatori principali, există multe alte cauze și de multe ori, există o combinație de cauze, nu doar una singură.

Potențiale cauze pentru apariția fenomenului de pilling după aplicarea produselor cosmetice

1. Prea multe celule moarte pe suprafața pielii

Celulele moarte acumulate în exces încetinesc absorbția produselor cosmetice în piele. Pentru a elimina celulele moarte vă recomand să urmați metoda double cleansing pentru curățarea tenului seara, să folosiți de cel puțin 2-3 ori pe săptămână un exfoliant cu AHA sau BHA, în funcție de tipul de ten și ocazional, să folosiți o perie cu peri moi de silicon, pentru exfoliere mecanică.

Exfolierea mecanică este de ajutor atunci când pe piele apar scuame (piele uscată sub formă de coji vizibile), mai ales atunci când devin vizibile imediat după curățarea pielii. Periile de silicon sunt mai eficiente decât scuburile blânde, cu particule moi, dizolvabile.

2. Folosirea produselor nepotrivite pentru tipul de ten – produse cu prea mulți sau prea puțini emolienți

Pielea are nevoi diferite pentru hidratare și are un nivel limitat de absorbție – nu toate ingredientele aplicate pe suprafața pielii ajung să fie absorbite complet, multe dintre ele râmăn pe suprafața pielii, unele dintre ele sunt chiar concepute pentru a forma o peliculă pe suprafața pielii (ingredientele film forming).

Un produs matifiant, care nu are suficiente ingrediente emoliente, are potențial foarte mare de a cauza pilling pe tenul uscat, chiar dacă e singurul produs aplicat pe pielea curată. La fel, o cremă grasă, cu prea mulți emolienți, poate fi problematică dacă este aplicată pe un ten cu exces de sebum.

3. Stratificarea formulelor care nu sunt compatibile

Compatibilitatea formulelor are legătură cu tipul de emulsie al fiecarei formule – cele mai multe produse cosmetice sunt emulsii, în special cremele și loțiunile. Emulsiile sunt compuse din ingrediente emoliente, uleioase (uleiuri vegetale, siliconi, acizi grași, etc) și ingrediente apoase (apă, extracte de plante, etc). Apa și uleiul nu se amestecă în mod natural, dar cu ajutorul unui emulgator adăugat la combinația de apă și ulei, se obține o emulsie.

Cele două tipuri principale de emulsii cosmetice sunt ulei-în-apă și apă-în-ulei. Fenonemul de pilling apare de obicei când straturile de produse aplicate unele peste altele sunt emulsii de tip diferit. Atunci când ingredientele unui produs ajung în contact cu ingredientele altui produs pe piele, unele ingrediente aleg să se atașeze de altele și să rupă legăturile pe care le formează emulgatorul, afectând emulsia. Acest fenomen duce la formarea unor aglomerate de ingrediente pe piele, sub formă de scame.

Emulsiile de tip ulei-în-apă conțin picături microscopice de substanțe uleioase sub formă de suspensie în apă – cantitatea de ulei este foarte mică, cantitatea de apă este majoritară. Acest tip de emulsii sunt numite de obicei produse în bază apoasă și au textură mai fluidă.

Emulsiile de tip apă-în-ulei sunt numite de obicei produse în bază uleioasă, iar puținele molecule de apă din emulsie formează suspensie în ulei. În această categorie intră cremele consistente, balsamurile uleioase, majoritatea fondurilor de ten și produsele cu protecție solară.

Fenomenul de pilling care apare după stratificarea diferitelor tipuri de emulsii apare și mai frecvent atunci când formulele includ ingrediente film-forming (polimerii de exemplu) sau cantități mari de siliconi. Aceste ingrediente au rolul de a forma o peliculă pe suprafața pielii, nu sunt absorbite în piele și nu sunt concepute pentru a fi stratificate ci ca ultim pas în rutina de seară sau dimineață.

Cu cât diferența între emulsiile stratificate este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca acestea să nu fie compatibile și să cauzeze pilling. Exemplu: ser apos (foarte multă apă, foarte puțin ulei) + cremă onctuoasă (foarte puțină apă, foarte mult ulei).

4. Stratificarea produselor în ordine incorectă

Produsele ar trebui aplicate pe piele în funcție de rapiditatea cu care se absorb – apa se absoarbe imediat (se și evaporă de pe piele în același timp), iar uleiurile nu se absorb complet. Aplicați produsele în straturi, începând cu cel cu textura cea mai apoasă (de exemplu toner) și terminănd cu produsul cu textura cea mai consistentă (de obicei crema de zi sau crema de noapte). Aplicați serurile siliconate și produsele uleioase fără apă, ca ultim pas în rutina de seară – aceste produse nu sunt emulsii și sunt concepute pentru a forma o peliculă invizibilă pe suprafața pielii.

5. Stratificarea produselor fără timp de așteptare după fiecare produs

Nu doar aplicarea produselor de la cel mai lichid la cel cu textura cea mai consistentă este importantă pentru a permite o absorbție cât mai bună a ingredientelor. La fel de important este timpul de așteptare după aplicarea fiecărui produs.

În general, după curățarea pielii, se aplică produsele lichide: tonere, exfolianți, esențe, boostere. Produsele lichide pot fi chiar combinate fără prea multe riscuri; personal aplic dimineața un toner lăptos, apoi un tratament lichid cu 20% niacinamide, apoi un booster cu textură de gel lichid, unul peste altul, fără să aștept ca fiecare dintre ele să se absoarbă în piele.

Dacă folosiți mai multe produse vă recomand să așteptați câteva secunde sau chiar un minut, după ce aplicați fiecare produs, asigurandu-vă că nu aplicați un produs înainte ca anteriorul să fie absorbit în piele. Dacă produsele se absorb bine în piele, pielea nu ar trebui să se simtă udă sau lipicioasă.

6. Protecția solară, baza de machiaj și fondul de ten

Toate aceste tipuri de produse conțin ingrediente film-forming, de obicei cu scopul de a crește rezistența produsului pe piele. Vă recomand să așteptați cel puțin 10 minute după ce ați aplicat protecția solară, apoi să aplicați baza de machiaj în strat foarte subțire și uniform, să așteptați 2-5 minute ca baza de machiaj să se fixeze pe piele, apoi să aplicați fondul de ten.

Ideal ar fi ca protecția solară aplicată în strat generos și uniform să aibă și rol de bază pentru machiaj. Timpul de așteptare după aplicarea protecției solare este important și pentru a păstra cât mai intact stratul de SPF aplicat pe piele. Cu cât mai multe straturi de cosmetice pe ten, cu atât cresc șansele ca machiajul să nu arate așa cum v-ați dori.

7. Cantitate prea mică sau prea mare la aplicarea produselor

Aglomerarea ingredientelor sub formă de scame se poate întâmpla dacă aplicați prea puțin produs și, mai frecvent, dacă aplicați o cantitate prea mare de produs, care nu se absoarbe în piele, mai ales atunci când aplicați în continuare alte produse. În acest context este foarte important ca produsul cu protecție solară pe care îl aplicați zilnic în strat generos, să aibă o formulă compatibilă cu pielea, care să poată fi reaplicată în timpul zilei.

În afară de protecția solară, toate produsele ar trebui să fie aplicate în cantitate echilibrată – suficient de mare cât să acopere toată fața, dar nu prea multă.

8. Aplicare prin frecare insistentă + masaj / Gua Sha

Produsele cosmetice trebuie aplicate cu mișcări circulare, blânde, timp de câteva secunde, până când s-a întins uniform toată cantitatea de produs pe piele. Frecarea insistentă a pielii pentru ca produsele să fie absorbite în piele, masajul pielii după aplicarea produselor sau folosirea altor metode de frecare a pielii (diverse pietre sau dispozitive) poate cauza fenomenul de pilling.

Personal nu recomand masajul facial frecvent și nici alte metode de frecare a pielii sau de mișcare constantă a mușchilor feței (yoga facială de exemplu) pentru simplu motiv că toate aceste mișcări frecvente contribuie la apariția ridurilor. Dacă aveți o altă părere și se întâmplă să observați scame pe piele după masaj, vă recomand să curățați pielea cu un produs foarte blând de curățare (poate chiar o soluție micelară pe care o clătiți cu apă) și apoi să aplicați produsele din rutină.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.