Metode de aplicare și timp de așteptare între aplicările produselor cosmetice
Am scris în urmă cu ceva ani un articol despre cât timp se așteaptă între aplicările produselor cosmetice, articol pe care aș vrea să îl completez cu exemple de aplicare a produselor cosmetice – pe pielea udă sau pe pielea uscată.
Înainte de aplicarea produselor cosmetice trebuie să pregătim pielea pentru a putea asimila ingredientele active: curățarea este cel mai simplu și primul pas, însă la fel de importantă este îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces (exfoliere cu acid salicilic, glicolic, lactic).
Despre curățare am scris mai multe articole și este un pas important mai ales seara când trebuie să îndepărtăm protecția solară și machiajul din timpul zilei.
După curățarea pielii și clătirea cu apă caldă, avem mai multe opțiuni înainte de aplicarea primului produs:
A. uscăm pielea.
B. lăsăm pielea puțin umedă.
C. aplicăm primul produs pe pielea udă, imediat după ce am îndepărtat cleanserul.
A. Curăță pielea, clătește cu apă, usucă
Pentru uscarea pielii alege șervețele sau un prosop curat și moale, tamponează ușor pielea, nu freca pielea agresiv cu prosopul. Aplică primul produs pe pielea curată și uscată.
Dacă primul produs pe care îl aplici după curățarea pielii este un exfoliant (AHA sau BHA), un produs cu retinol, un tratament farmaceutic, un antibacterian (acid azelaic sau benzoyl peroxide) sau orice alt produs cu ingrediente active, atunci trebuie ca pielea să fie uscată înainte de aplicare.
Toate produsele cu ingrediente active și toate tratamentele farmaceutice se aplică pe pielea uscată – apa, din păcate, potențează efectul iritant al ingredientelor active.
Dacă primul (sau poate chiar singurul) produs pe care îl aplici dimineața după curățarea pielii este protecția solară, trebuie să te asiguri că pielea este uscată înainte de aplicarea SPF-ului.
B. Curăță pielea, clătește cu apă, usucă parțial
Dacă primul produs pe care îl aplici după curățarea pielii este un toner, un booster, un ser cu textură fluidă, poți alege să aplici produsul pe pielea puțin umedă. Atenție la ingredientele din toner, există multe tonere cu acizi, acestea nu pot fi aplicate pe pielea umedă.
Această metodă este ideală pentru cine preferă să folosească tonerul pe o dischetă în loc să îl aplice cu degetele direct pe piele, dar poate fi folosită și dacă tonerul se aplică cu degetele pe ten.
Eu prefer să aplic tonerul pe pielea puțin umedă, dar când am avut ten gras am preferat să aplic pe pielea uscată (tonerul preferat are textura lăptoasă și conține acid hialuronic).
Ideea de a aplica primul produs pe pielea umedă are legătură cu menținerea moleculelor de apă în piele și cu prevenirea deshidratarii. TEWL (Transepidermal water loss) este procesul natural prin care pielea pierde moleculele de apă din epidermă, iar ingredientele care previn TEWL au rolul de a forma pe piele o pelicula invizibilă care reține moleculele de apă.
Cele mai folosite ingrediente cosmetice care previn TEWL sunt siliconii (mai precis dimethicone), uleiurile și unturile vegetale (cu mici excepții), ceara, lanolina, petrolatum și uleiul mineral.
În teorie, umectanții (acid hialuronic, sodium hyaluronate, propylene glycol, glicerină, sorbitol, amino acizi, PCA etc), au nevoie de molecule de apă pentru a le atrage și reține în epidermă, însă dacă primul produs aplicat este un toner în bază de apă sau un ser/booster, în baza de apă, atunci umectanții au suficientă apă în formulă și nu este nici o problemă dacă produsul este aplicat pe pielea uscată.
Important este ca ultimul produs din rutină să conțină cel puțin un ingredient care formează peliculă pe suprafața pielii, pentru a păstra moleculele de apă în piele. Atenție, nu este nevoie de o cremă grasă și lipicioasă pentru a obține hidratarea pielii și prevenirea deshidratarii.
C. Curăță pielea, clătește cu apă, nu usca
Această metodă este preferată doar atunci când primul produs aplicat pe piele este un toner/ booster/ ser cu acid hialuronic în concentrație mare. Acidul hialuronic este un bun umectant și reține o cantitate foarte mare de molecule de apă – fără umectanți sau alte ingrediente care atrag și rețin moleculele de apă în straturile superioare ale pielii, tenul poate fi afectat de deshidratare.
De multe ori chiar producătorii recomandă aplicarea acestui tip de produs pe pielea udă, însă eu cred că ar fi bine să testezi și să afli care este metodă ta preferată de aplicare a primului produs: pe pielea umedă, udă sau uscată.
Atenție, siliconii nu se amestecă foarte bine cu apa, de aceea tonerul sau serul cu acid hialuronic pe care intenționezi să îl aplici pe pielea udă ar fi bine să nu aibă textură siliconată.
Citește instrucțiunile de aplicare a produselor și dacă există indicația de a folosi produsul pe pielea curată și uscată e bine să urmezi recomandarea și să aplici produsul pe pielea uscată.
În ce fel apa de pe piele afectează produsul cosmetic aplicat?
Dacă ai ales să aplici primul produs (ser sau toner cu acid hialuronic) pe pielea umedă, produsul aplicat nu își schimbă formula și beneficiile la contactul cu apa. Aaă de pe piele promovează asimilarea mai rapidă a cosmeticelor aplicate.
Important este să aplici o cantitate suficientă de produs, dacă pielea e udă vei aplica mai puțin ca de obicei și este posibil să nu aplici un strat uniform și să nu ai rezultatele dorite.
Atenție însă la apa folosită pentru a curăță tenul – dacă apa este dură sau conține mult clor, nu are rost să lași pielea udă. Poți usca tenul și poți pulveriza imediat pe piele apă plată, apă termala sau apă purificată/filtrată, dacă vrei să ai tenul umed înainte de a aplica primul produs cosmetic.
Indiferent de metoda aleasă pentru aplicarea primului produs – pe pielea uscată, umedă sau udă – dacă folosești mai multe produse în rutină ai cel puțin 3 opțiuni de aplicare a produselor.
1. Aplică produsele așteptând ca fiecare să se asimileze în piele
Cea mai comună metodă de aplicare a produselor cosmetice – curăță pielea, aplică tonerul, așteaptă să se asimileze în piele, aplică un exfoliant, așteaptă 2-3 minute, aplică un produs hidratant.
Nu trebuie să aștepți prea mult după ce ai aplicat fiecare produs, asigură-te doar că pielea nu este umedă înainte de a aplica următorul produs. Personal recomand ca după exfoliant să aștepți 2-3 minute înainte de a aplica alt produs cosmetic.
Dacă folosești produse pentru machiaj, întotdeauna așteaptă 5-10 minute după ce ai aplicat protecția solară, înainte de aplicarea fondului de ten.
2. Aplică produsele unul peste altul, fără să aștepți ca fiecare să se asimileze în piele (layering)
Chiar și o rutină simplă poate fi adaptată pentru aplicarea produselor în acest fel. Exemplu: aplică tonerul (cu degetele sau cu o dischetă) și apoi aplică un ser sau un booster pe pielea umedă de la toner. Poți chiar continua aplicând o cremă hidratantă, pe pielea umedă de la toner și ser.
În funcție de numărul produselor și de ingredientele lor active poți aplica în acest fel majoritatea produselor din rutina ta.
Aplicarea produselor fără să aștepți să se asimileze în piele are ca rezultat amestecarea produselor aplicate pe piele, de aceea există câteva restricții:
- Protecția solară, produsele cu exfolianți, retinol 1% sau retinoizi farmaceutici, tratamentele farmaceutice, produsele antibacteriene (benzoyl peroxide) și cele cu ingrediente active care estompează petele (hidroquinona, vitamina C 15% și mai mare) nu pot fi aplicate în acest fel.
- Produsele alese pentru layering trebuie să aibă textură lejeră, fluidă sau apoasă, și să fie cât mai nelipicioase pe piele.
- Texturile produselor aplicate unul peste altul trebuie să fie compatibile – dacă ai aplicat un toner în bază de apă continuă cu un produs cu textură fluidă, apoi cu o cremă mai consistentă. Nu poți aplica peste tonerul în bază de apă un ser foarte siliconat și apoi o cremă cu unturi – în acest caz trebuie să aștepți ca fiecare produs să se asimileze în piele înainte să îl aplici pe următorul.
- Serurile siliconate, în special cele care au în compoziție și polimeri, nu sunt cele mai potrivite pentru layering pentru că în general sunt compatibile doar cu produse siliconate. Pot fi aplicate ca ultim pas, cu rol de sigilare. Același lucru este valabil și pentru unguentele și cremele onctuoase, uneori chiar și anumite creme cu multe uleiuri vegetale.
Exemplu:
Personal aplic dimineața tonerul pe pielea umedă și înainte să se asimileze în piele aplic unul peste altul 3 boostere, toate fluide: cu hialuronic, niacinamide și peptide. După ce pielea nu mai este umedă și produsele aplicate s-au asimilat, aplic un produs la fel de fluid, cu arbutin 2%. După ce s-a asimilat arbutinul aplic un ser pentru hidratare, aștept să se asimileze în piele, apoi aplic protecția solară. Aștept 10 minute și aplic pudra sau alte produse de machiaj, toate cu protecție solară.
3. Combină produsele înainte de aplicare pe piele
Cele mai simplu de combinat sunt produsele complementare: cremă hidratantă + ser, booster + ser, booster + cremă, cremă + ulei vegetal. Această metodă este potrivită pentru produsele cu texturi mai consistente, spre deosebire de metoda 2 care este potrivită pentru produsele lichide și fluide.
Combină o cantitate mică din ambele produse pentru a obține o cantitate suficientă pentru o aplicare. (Atenție, nu amesteca produsele în recipient, nu amesteca 2 boostere în același recipient pentru a le folosi zilnic.)
De asemenea poți combina un produs cu retinol 1% cu un ulei sau amestec de uleiuri vegetale pentru a-i diminua acțiunea, cu scopul de a reduce potențialul iritant. Retinolul este o moleculă solubilă în ulei, iar uleiul funcționează în acest caz ca un tampon (buffer) între retinol și piele. Atenție la textura produsului cu retinol, texturile siliconate nu sunt prea compatibile cu uleiurile vegetale.
La fel, se pot combina diverse produse cu ingrediente active cu produse hidratante, dacă pielea este sensibilă. Texturile produselor combinate trebuie să fie compatibile. Exemple: 10% acid azelaic poate fi combinat cu o cremă hidratantă de seară, la fel și vitamina C 25%.
Nu combinata protecția solară cu alte produse (despre combinarea produselor cu protecție solară poți citi în acest articol).
Nu recomand combinarea exfolianților AHA și BHA cu alte produse cosmetice înainte de aplicare pe piele.
Exemplu personal:
Când aveam ten gras amestecam uneori crema hidratantă cu serul – aplicam mai puțin din fiecare, dar aplicam 2 formule cu ingrediente diferite. Acum că am tenul aproape normal, pielea mea asimilează mai bine toate produsele aplicate și prefer să folosesc două seruri unul peste altul, cu metoda layering.
Ca ultim pas în rutina de seară combin o cremă hidratantă cu textură aerată cu un ser asiatic (ampoule) care are textura ca mierea, dar nu este lipicios. Le combin pe mână înainte de a le aplica pe ten, iar împreună formează o peliculă care îmi menține pielea hidratată până dimineața.
Am ales cea mai potrivită metodă după ce am testat toate cele 3 variante: așteptând crema să se asimileze și aplicând apoi serul, aplicând produsele unul peste altul fără să aștept asimilarea cremei și combinând crema cu serul înainte de aplicare.
Exfolianții trebuie aplicați imediat după toner?
Da și nu. Depinde de textura exfoliantului ales. Dacă ai un exfoliant lichid trebuie să îl aplici după toner, înainte de seruri și boostere sau alte produse, chiar dacă toate au texturi fluide. Cu cât este ‘mai aproape’ de piele, cu atât exfoliantul acționează mai eficient.
De multe ori pielea poate fi sensibilă și în acest caz putem aplica un ser calmant sau un booster înainte de exfoliant, ser care acționează ca un tampon (buffer) și încetinește acțiunea exfoliantului. Această metodă se poate folosi pentru orice produs cu ingrediente active, în special pentru retinoizi.
Pentru a putea aplica exfoliantul după ce ai aplicat serul trebuie să alegi exfolianți cu textură de gel, loțiune sau chiar cu texturi mai fluide. Nu uita că uneori efectele ingredientelor active sunt diminuate dacă se folosesc în acest fel.
De ce se formează ‘scame’ după aplicarea mai multor produse pe piele?
Indiferent de metoda de aplicare aleasă, este posibil să observi că după ce ai aplicat 2 sau mai multe produse, pe piele apar aglomerări care arată ca niște scame (sunt denumite popular frecăței). Acest lucru se întâmplă pentru că pielea nu a asimilat produsele respective, iar motivele pot fi diverse:
- Pielea este încărcată de celule moarte acumulate în exces – exfolierea cu acizi AHA sau BHA este soluția pentru această problemă. Mare atenție și la metoda de curățare a tenului, acumulările de celule moarte sunt accelerate dacă nu curățăm foarte bine tenul, în special seara.
- Produsele aplicate nu sunt compatibile ca textură – poți încerca să le aplici în ordine inversă, să le aplici unul peste altul sau să aștepți ca fiecare să se asimileze în piele, iar dacă în toate cazurile se formează scame pe piele trebuie să schimbi unul sau pe ambele produse.
- Produsele aplicate sunt mult prea emoliente – cremele grase, uleiurile, unturile și produsele siliconate nu sunt compatibile cu toate tipurile de ten. Asigură-te că fiecare produs aplicat pe piele se asimilează bine, nu lasă pielea (foarte) lipicioasă și nu formează aglomerări.
Cosmeticele se asimilează mai bine atunci când sunt aplicate cu mișcări circulare pe piele, nu cu mișcări de tapotare. Ca excepție, aplicarea prin tapotare o recomand seara, pentru cremele onctuoase folosite în jurul ochilor – în acest fel se formează o peliculă care menține pielea din jurul ochilor hidratată până dimineața.
Buna seara, draga Pasagera:)
Nu ma descurc, ceva nu aplic bine. Tonerul cu niacinamide ( P. Choice) il aplic pe tenul umed sau uscan. Multumesc in avans!
Buna Maria,
Tonerul se aplica pe piela curata si uscata cu un prosop moale si curat sau servetele, prin tapotare usoara.
Superb articol! Informatii pretioase legate de skincare!✨ Multumim ca iti dedici timpul pentru a ne informa pe cele care nu stim/facem greseli in skincare