Mituri și întrebări din industria cosmetică – prezentate de Paula Begoun

Dupa cum probabil știti, în 9 mai, Paula Begoun și Bryan Barron au fost prezenți în București. Despre evenimentul organizat cu ocazia vizitei lor și ce impact a avut acesta asupra mea voi scrie într-un articol viitor, mai jos vreau să vă prezint, foarte pe scurt, cele mai importante mituri și întrebări prezentate de Paula.

Prezentarea Paulei s-a numit ‘Beauty or the beast – Separating skin care facts from fantasy’

1. Sunt ingredientele naturale mai bune?
Foarte multe ingrediente naturale sunt iritante pentru piele și foarte multe sunt benefice pielii. Același lucru este valabil și pentru ingredientele sintetice. De multe ori, ingredientele sintetice sunt mai eficiente, mai stabile și mai ușor de integrat în formulele produsele cosmetice.

2. Există un ingredient miraculos pentru îngrijirea pielii?
NU, există însă o mulțime de ingrediente benefice pielii.
Pielea este cel mai mare organ al corpului și este influențată negativ de o mulțime de factori: fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa somnului, înaintarea în vârstă, expunerea la soare fără protecție solară.

3. Sunt uleiurile esențiale cu adevărat ‘esențiale’?
Cele mai multe ingrediente parfumate miros plăcut, dar pentru piele sunt iritante, indiferent că sunt naturale sau sintetice. Sunt însă câteva excepții: vanilia, castravetele și pepenele galben.
Dacă alegi un produs cosmetic bazându-te pe cum miroase acesta nu o să schimbi aspectele pe care nu îți place să le vezi pe tenul tău, dimpotrivă.

4. Am nevoie de produse cosmetice destinate vârstei mele?
Vârstă nu este un tip de ten!
Îngrijiți-vă tenul pe care îl aveți în acest moment, se poate schimba o data cu vârsta, dar nu întotdeauna.
Evitați produse care afirmă că sunt destinate unei anumite vârste. Cele mai multe produse ‘pentru ten matur’ nu sunt potrivite persoanelor peste 50 de ani. Ignorați sfaturile din reviste care vă spun ce ar trebui să folosiți la 20 de ani, 30 de ani, 40 de ani, șamd.
De cele mai multe ori, recomandările cosmetice se aplică indiferent de vârstă; de exemplu aplicarea protecției solare și exfolierea nu au legătură cu vârsta.

5. Este acneea adulților diferită de acneea adolescenților?
Cauzele acneei sunt aceleași indiferent de vârstă. Hormonii influențează producția de sebum. Prezența bacteriilor pe suprafața pielii duc la inflamarea porilor. Porii dilatați nu mai funcționează așa cum ar trebui.

6. Acneea de pe corp diferă de acneea prezentă pe ten?
Indiferent unde anume este localizată acneea, factorii cauzatori sunt aproape întotdeauna aceiași, iar tratamentul este întotdeauna același.

7. Când trebuie să începem să folosim produse anti aging?
Din primele zile ale vieții, iar anti aging este de fapt protecția solară. Nu puteți începe să aplicați protecție solară prea devreme!

8. Dacă beau apă se îmbunătățește starea pielii mele uscate?
Pielea uscată nu are legătură cu cantitatea de apă pe care o bem zilnic. Apa pe care o bem nu ajunge în piele. Nici dacă aplicăm apă pe piele aceasta nu ajunge în piele. Pielea conține între 10 și 30% apă, o cantitate mai mare de apă poate afecta pielea.
Deshidratarea severă este o afecțiune gravă a organismului și trebuie tratată imediat, dar cu siguranță apa pe care o bem nu ajunge în piele.

9. Tenul uscat îmbătrânește mai repede decât tenul gras?
Tenul extrem de uscat îmbătrânește mai repede decât tenul uscat, dar 99% din oameni îmbătrânesc pentru că înaintează în vârstă și datorită distrugerii celulare cauzate de radiațiile solare. Alți factori ai aspectului îmbătrânit al tenului sunt: structura feței, starea generală de sănătate, ereditatea, gravitația, stilul de viață (influențele negative sunt fumatul și alcoolul), îngrijirea pielii (atunci când pielea este iritată constant cu anumite produse sau nu este tratată cu blândețe), poluarea.

10. Pot detoxifia pielea?
Nu. Nu există toxide în piele și în pori.
Glandele apocrine produc substanțe ușor vâscoase, cu miros caracteristic, iar glandele ecrine produc sare, minerale și apă. Nu există toxine identificate în transpirație sau în piele.

11. Apa fierbinte poate deschide porii și apa rece îi poate închide?
Porii nu sunt uși care se deschid sau se închid ca răspuns la anumiți stimuli. Porii se pot bloca datorită celulelor moarte și sebumului acumulate în exces și se pot dilata datorită blocării lor și a expunerii la soare fără protecție solară. Dilatarea porilor poate fi ameliorată cu produsul potrivit, dar majoritatea produselor care afirmă că pot micșoara porii de fapt sunt total ineficiente.
Apa fierbinte sau rece este iritantă pentru piele și poate duce la stimularea secreției de sebum.

12. Pielea se obișnuiește cu produsele cosmetice, iar acestea încetează a mai fi benefice? Ar trebui să îmi schimb periodic produsele cosmetice?
Pielea nu se obișnuiește cu ingredientele cosmetice așa cum nici organismul nu se obișnuiește cu alimentația sănătoasă. Este posibil să ai nevoie de produse noi sau produse diferite pentru alte motive, cum ar fi schimbarea tipului de ten o dată cu schimbarea anotimpului. Un ingredient benefic pielii va fi întotdeauna benefic.

13. Există produse care pot avea efecte asemănătoare cu ale Botoxului?
Nici măcar pe departe!
An după an, numărul produselor cosmetice care pretind că au aceleași efecte ca și procedurile cosmetice crește, dar paradoxal și numărul producedurilor gen Botox sau dermal fillere crește.

14. Ar trebui să folosesc produsele cosmetice care îmi plac?
Nu, pentru că de multe ori ne plac lucruri care nu sunt bune pentru noi.
Trebuie să alegi din cele mai bune produse disponibile și să folosești produse care îți plac dintre acestea. Nu folosi produse înainte să te asiguri că produsul care îți place ca textură de exemplu chiar este benefic și potrivit tenului tău.

15. Are nevoie pielea de ingrediente diferite în timpul nopții?
Nu există ingrediente speciale de care pielea să aibă nevoie în timpul nopții și să nu aibă nevoie în timpul zilei în afară de ingredientele necesare pentru protecția solară, care se aplică în timpul zilei.
Pielea se regenerează în fiecare secundă și are nevoie de ajutor pentru a face acest lucru, indiferent că e seară sau dimineață. În timpul nopții pielea are nevoie de exact aceleași ingrediente benefice de care are nevoie și în timpul zilei pentru a lupta împotriva și a repara daunele cauzate de radicalii liberi.

16. Am nevoie de o cremă pentru ochi? Un ser sau poate un gel?
Depinde, dar datorită formulelor produselor pentru ochi prezente pe piață cosmetică răspunsul ar fi nu. Ai fi șocată să afli câte produse destinate îngrijirii ochilor (creme, seruri, geluri sau chiar măști) conțin exact aceleași ingrediente ca și cremele hidratante. De altfel, crema ta hidratantă de seară, dacă este formulată corect, trebuie aplicată în jurul ochilor și va asigura hidratarea de care ai nevoie. În general, este nevoie de un produs special doar pentru zona ochilor atunci când pielea din jurul ochilor este complet diferită de tipul de ten (Ex: zona ochilor uscată, ten în general gras). Pentru ca un produs să asigure hidratare în jurul ochilor nu trebuie să scrie pe el ‘cremă pentru ochi’, e important însă să conțină ingredientele necesare hidratării.
Dacă în timpul zilei aplici o cremă pentru ochi care nu conține filtre pentru protecția solară pielea din jurul ochilor va fi afectată, iar ridurile și îmbătrânirea pielii vor deveni evidente.

17. Pot produsele cosmetice să stimuleze producerea colagenului?
Da, atunci când sunt bine formulate. Produsele cu formule proaste pot să distrugă colagenul din piele. Produsele care conțin colagen nu pot influența colagenul din piele, este valabil și pentru produsele care conțin elastină.

18. Poate alimentația afecta tenul meu?
Absolut! O alimentație sănătoasă poate ajuta organismul să lupte cu semnele îmbătrânirii premature sau cu acneea. În același timp, o alimentație nesănătoasă poate duce la apariția prematură a semnelor îmbătrânirii sau poate agrava acneea. Alimentele procesate pot cauza inflamația, factor determinant în felul în care îmbătrânim.

19. Miturile cele mai cunoscute:
Sunt sulfații nocivi pentru ten?
Este uleiul mineral nociv pentru ten?
Protecția solară blochează producerea vitaminei D?
Prabenii cauzează cancer de sân?
Toate ingredientele aplicate pe piele ajung în corpul nostru?

Răspunsul la întrebările de mai sus este NU.

20. ‘The Ultimate Question’
Pot repara efectele timpului, vizibile pe tenul meu, cu ajutorul produselor cosmetice?
Da, dar nu atât de mult cum ți-ai dori sau cum speri. Nimic din ceea ce faci pentru a repara daunele cauzate pielii în trecut nu va avea rezultatele sperate dacă nu aplici protecție solară în fiecare dimineață și dacă nu eviți bronzul cauzat de soare sau solar.

21. Îngrijirea tenului este un subiect complex, dar poate fi extrem de simplu explicat:
Fi blândă cu pielea ta.
Evită produse care conțin ingrediente iritante.
Folosește protecție solară în fiecare zi din an.

Caută produse care conțin acest tip de ingrediente:
Antioxidanți: Aceștia sunt cu adevărat miraculoși pentru piele pentru că întrerup daunele cauzate de radicalii liberi, reduc inflamația și stimulează producția de colagen. Rezultatul: o piele mai fermă și mai sănătoasă.

Ingrediente cell communicating: Spun celulelor pielii să funcționeze într-un mod cât mai sănătos. Exemple de astfel de ingrediente: retinol, niacinamide, lecitină și peptide.

Ingrediente skin identical: Repară bariera naturală a pielii. Dacă barieră naturală a pielii nu este intactă restul nu mai contează. Ingredientele iritante și radiațiile solare afectează bariera pielii. Exemple de ingrediente ce repară bariera naturală a pielii: glicerină, acidul hialuronic, ceramida și colesterol.

Anti iritanți: Orice poți face pentru a reduce inflamarea pielii va menține tenul mai tânăr și mai sănătos. Exemple de anti iritanți: allantoin, willow herb, curcuminoids, ceai verde. Majoritatea antioxidanților sunt și anti iritanți.

Despre exfolianții AHA și BHA
Exfolianții AHA (acid glicolic, acid lactic) și BHA (acid salicilic) îmbunătățesc multiplele semne ale îmbătrânirii pielii. Daunele cauzate de radiațiile solare duc la îngroșarea straturilor superioare ale pielii și la subțierea straturile inferioare, responsabile cu structura pielii. Antioxidanții și ingredientele cell communicanting îmbunătățesc straturile inferioare ale pielii, dar au efecte limitate. Exfolianții îndepărtează celulele moarte acumulate în exces în straturile superioare ale pielii, promovează producerea colagenului și regenerarea celulară în straturile inferioare.

Protecție solară. Protecție solară. Protecție solară.
Distrugerea celulară cauzată de radiațiile solare se întâmplă din primul moment în care pielea este expusă luminii zilei. Aplică protecție solară 365 de zile pe an înainte de a ieși din casă, chiar dacă crezi că pielea ta nu va fi expusă prea mult timp soarelui. Bronzul este reacția naturală de apărare a pielii împotriva radiațiilor solare și nu este sănătos. Nu uită să aplici protecție solară pe decolteu și mâini, iar vara aplică protecție solară pe toate zonele neprotejate de haine.

Știai că radiațiile solare de tip UVA trec prin ferestrele care nu au protecție UV? Asta înseamnă că nu ești protejată în casă, la serviciu sau în mașină.

Recipientul produselor cosmetice contează. Spune NU produselor ambalate în borcan!
Recipientele de tip borcan în care sunt ambalate produsele cosmetice sunt întotdeauna problematice, în special când produsele conțin ingrediente cum ar fi retinol sau antioxidanți. Borcanele lasă produsul cosmetic expus luminii și aerului, iar ingredientele sensibile la lumină și aer se distrug în scurt timp de la deschiderea borcanului.

De câte produse am nevoie în rutina zilnică de îngrijire a tenului?
Răspunsul nu este ușor pentru că depinde de tipul de ten și de problemele tenului. Produsele hidratante trebuie însă să conțină aceleași ingrediente importante: antioxidanți, ingrediente cell communicanting, ingrediente ce repară bariera naturală a pielii, dar textura acestor produse depinde foarte mult de tipul de ten și de preferințele persoanale.
Cea mai simplă rutină de îngrijire trebuie să includă:
Un produs de curățare blând, dar eficient.
Un exfoliant AHA sau BHA.
Un produs hidratant pentru aplicări în timpul serii.
Un produs hidratant cu protecție solară pentru aplicări în timpul zilei.

Când trebuie să adaug și alte produse în rutina zilnică de îngrijire a tenului?
Atunci când tenul prezintă probleme cum ar fi: acnee, rozacee, hiper pigmentari, riduri cauzate de soare, ten foarte uscat, ten foarte gras, punct negre, roșeață, eczeme, prurit.

35 comentarii

Scrie un comentariu
 • Din ce am mai citit pe diverse bloguri trag concluzia ca a fost un eveniment foarte reusit. Sper sa putem vedea si o inregistrare video! 😀
  Ce m-a facut pe mine sa zambesc citind acest articol este faptul ca deja cunosteam aceste aspecte, si asta datorita tie. Asa ca iti multumesc din nou pentru ce faci pentru noi!

  • Oana,
   Da, de cativa ani incerc si eu sa transmit aceste informatii, se regasesc intr-o forma sau alta pe blog, detaliate, de aceea nici nu am insistat pe detalii sau explicatii.
   O sa avem si inregistrari, dar partiale pentru ca evenimentul a durat 2 ore si 30 de minute. Astazi o sa scriu si despre noutatile PC 🙂

 • Buna Corina,

  Am ratat intalnirea din aceasta luna din neatentie, am fost in martie pentru sotul meu care are pb cu acneea si pe cea din mai care era ptr mine am ratat-o…pfffiiiuuu. Eu am un ten sensibil, uscat cu rozacee si vroiam sa te intreb ce produse pot achizitiona de la Paula’s Choise. Adica daca imi poti trimite o rutina zilnica de ingrijire….o sa iau produsele de pe site:) Multe dintre produsele folosite imi inrosesc tenul, de la altele ma ustura si tot asa…..Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa-mi raspunzi.

  Multumesc frumos

  • Anca,
   Incearca urmatoarele:
   Dimineata: Earth Sourced Cleanser, Earth Sourced Toner, Skin Recovery SPF 30
   Seara: Earth Sourced Cleanser, Earth Sourced Toner, Skin Perfecting 1% BHA Lotion (de 3-4 ori pe saptamana), Skin Recovery Mask (in strat subtire, cu rol de crema hidratanta).

 • Buna ziua drag mea,vin si eu in completare,cu ceea ce spun cercetatorii Cercetătorii au aflat de ce apare cuperoza: din cauza excrementelor unor animale care trăiesc pe feţele noastre!
  o sa las linkul aici pt mai multe informatii.
  http://www.descopera.ro/dnews/10003956-cercetatorii-au-aflat-de-ce-apare-cuperoza-din-cauza-excrementelor-unor-animale-care-traiesc-pe-fetele-noastre
  Ai vorbit si tu despre acarieni microscopici din genul Demodex…
  Mult spor in ceea ce faci.
  Te imbratisez.

  • Buna Camelia,
   Multumesc pentru comentariu, dar probabil o sa fii dezamagita sa afli ca in fiecare an cercetatorii ‘afla’ ca Demodexul este cauza rozaceei si cuperozei 🙂 Din pacate nu exista o cauza clara a acestei afectiuni si nu se stie daca Demodexul duce la aparitia rozaceei sau doar intretine rozaceea deja prezenta pe suprafata tenului. De aceea foarte putine persoane cu rozacee reactioneaza bine la produse ce contin metronidazol, acest ingredient fiind printre cele care erau eficiente pentru Demodex. Articole complete despre rozacee si Demodex, foarte bine documentate, gasesti pe blog.
   Multa sanatate!

 • Eu am primit anumite esantioane de produse anti-aging, eu le asociam ca fiind produsele pentru persoane cu riduri, persoane mature etc. Produsele imi fac bine, este vorba de cateva creme si seruri cu care ma impac bine, insa am zis ca e prea devreme la 21 de ani sa le folosesc, insa acum m-am linistit si ma bucur ca le pot folosi.
  Pasagera, un lucru as vrea sa te intreb, offtopic. Daca nu simt nevoia sa folosesc exfolianti, pot sa nu folosesc sau indicat ar fi sa o fac chiar daca nu simt asta? Imi doresc sa am un ten cat mai frumos pentru o perioada cat mai lunga de timp 🙂

  • Maria,
   Din pacate noi nu putem simti acumularea in exces de celule moarte, nu putem vedea ce se intampla la nivel celular cu pielea. Sfatul meu ar fi ca macar o data pe saptamana sa aplici un exfoliant, beneficiile le vei observa mai tarziu, cand aspectul tenului tau va fi la fel de luminos si sanatos.

 • Ceau, Corina

  Încep prin a-ți spune Felicitări – pentru eveniment, pentru munca depusă și abia aștept să ne lași link-uri cu înregistrări de la eveniment 😉
  Produse noi PC? Să îndrăznesc să sper că unul din ele e RESIST Daily Pore Refining Treatment 2% BHA? 🙂

  cu drag
  xoxoxo

 • Buna Corina,

  Folosesc din martie ca si exfoliant Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, avand un ten mixt cu probleme.Am observat ca de atunci au tot iesit pustule, iar pe langa ele piele devine foarte subtire si se exfoliaza incet.Este posibil sa iasa pustule de la exfoliant?

  Multumesc!

  • Cristina,
   Aplici protectie solara in fiecare dimineata, in strat generos, cu 20 de minute inainte de a iesi din casa? Cand aplici exfoliantul si cat de des? Esti alergica la aspirina?

 • de o saptamana , de cand am renuntat la gluten si la zahar, vad o imbunatatire majora a aspectului tenului meu.

  mai este cineva care a remarcat aceleasi schimbari, renuntand la gluten si zahar procesat?

  (asta a propos de alimentatie 😉 in rest, rutina ca la carte, BHA-ul face minuni!)

  • Buna Simona,

   as fi interesata sa stiu ce probleme mai exact aveai cu tenul si in ce sens s-au imbunatatit. Ma gandesc si eu sa renunt la zahar.

   • Draga Mariana, de 2 saptamâni am scos glutenul si zaharul procesat din Alimentație ( zahăr, dulciuri, sosuri etc). Fara produse cu faina de grâu, secara, orz , ovaz).

    De 2 sapt nu mai am cosuri. Cele existente pe ten. Au dispărut. Pe umeri si spate mai am unele de la contactul cu praf, scaune etc. Tenul insa este spectaculos. Ma rog sa rămână așa 🙂

    • Simona draga,
     in acest caz nu pot decat sa te felicit pt rezultatele spectaculoase si sa-ti spun: tine-o tot asa! Nu cred ca ti-a fost deloc usor; e greu sa elimini glutenul si zaharul in totatlitate, avand in vedere ca atat de multe produse le contin, nici nu ne dam seama.
     Dupa cum se vede alimentatia chiar este foarte importanta pt sanatatea pielii. Si cred ca in primul rand schimbarea trebuie sa inceapa din interior pt a avea rezultate foarte bune.
     As vrea sa pot si eu sa renunt cel putin la zahar, in orice caz voi incerca sa-l reduc cat mai mult. Nu am cosuri, dar ma gandeam pt alte probleme in aspectul pielii : riduri, lipsa fermitate (stiu ca zaharul distruge colagenul).
     Felicitari inca o data si … mai impartaseste-ne!

 • Buna. ce crema pt conturul ochilor cu SPF consideri ca e buna? Si ce parere ai de crema Aslavital cu SPF 50? se vede ca e protectoare , dar ma usutura groaznic daca o aplic in jurul ochilor .
  Am mai postat comentariul intr-un articol anterior , dar l-am repostat si aici in speranta ca nu il ratezi. Multumesc anticipat

   • Renata, pana scoate PC acel produs cu SPF 30 mineral (Hai mai repede, ca vine vara!!! 🙂 ), poti incerca cateva variante de la noi de pe piata. Bioderma ABCDerm (50ml, pt copii, Corina i-a facut aici un review) sau Bioderma Photoderm Mineral SPF 50+. Seamana ambele desstul de bine la textura, in baza de silicon, water resistant, singurul dezavantaj este ca vei avea un fel de luciu albicios de la filtrele minerale.

    Pentru a compensa neajunsul, eu mai amestec o picatura-doua din Bioderma Photoderm MAX 50+ – fluidul colorat (varianta teinte claire, care este incredibil de inchisa la culoare pentru pielea mea). Asta este combinatia ce o folosesc cand nu ma dau cu SPF 30-ul colorat de la PC

 • Imi doresc tare mult sa faci o postare separata in care sa raspunzi cu documentare la intrebarea 19 detaliat. Stiu ca ai raspuns pe la diverse postari partial la aceste lucruri, dar tare mult mi-as dori sa vad intr-o singura postare toate aceste mituri demontate cu dovezi bazate pe studii. multumesc si sper sa tii cont de cererea mea!

 • Multumesc pentru raspuns! desi am rasfoit cat de cat prin articole, acesta fiind din 2011 nu l-am vazut.
  Deci pot folosi linistita SPF50, cele 2 % de radiatii solare sunt suficiente pentru organism.

 • Buna! Am dermatita la nivelul scalpului si uneori imi afecteaza si cateva zone de pe fata (sprancene, mustata). Am incercat si cu creme home-made naturale si degeaba. Imi poti recomanda cateva produse?Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.