SPF – Water resistant şi Very water resistant
Pentru a vă proteja de soare atunci când înotaţi sau când transpiraţi excesiv (sau pe toată durata verii) este nevoie să folosiţi produse pentru protecție solară etichetate „Rezistent la apă” sau „Foarte rezistent la apă” (Water resistant/ Very Water resistant), acesta este termenul aprobat şi acceptat internaţional, iar asta înseamnă că timp de 40 de minute (sau 80 de minute în cazul produsului foarte rezistent la apă) de stat în apă produsul pe care îl folosiţi îşi păstrează protecția solară. Dacă înotaţi mai mult de 40/80 de minute se recomandă reaplicare.
Dacă ștergeți pielea cu prosopul este nevoie să reaplicați produsul pentru protecție solară.
Tipul de acrilat necesar să ţină substanţele stabile în apă poate fi foarte lipicios pe faţă și poate fi comedogen pentru anumite tipuri de ten, iarna nu este indicat să folosiți astfel de produse.
Termenul „Waterproof” nu este acceptat, cel mai bine este să-l ignoraţi.
Buna ,Corina
Ce se poate intampla daca folosim iarna produse water resistant?
Eu am vreo 2 ramase din vara si nu stiu ce sa fac…le las pentru vara urmatoare si-mi cumpar altele pentru acum?
Buna Ioana,
Nu se poate intampla nimic, in principiu. Ideea este ca produsele care sunt water resistant asigura protectie solara si in conditiile in care pielea transpira din cauza temperaturilor ridicate, conditii in care un produs non water resistant ar trebui reaplicat foarte des.
Totusi, iarna nu e ideal un astfel de produs din cauza ca ingredientele ce asigura rezistenta la apa pot bloca porii.
Personal prefer produse non water resistant in timpul toamnei/iernii, imi simt tenul mult mai putin incarcat decat cu produsele water resistant.
Buna si La Multi Ani pe noul an,
Referitor la faptul ca un produs cu SPF – very water-resistant nu este indicat sa fie folosit iarna, am inceput sa folosesc din martie 2012 Extra Care Non-Greasy Sunscreen 45 de la Paula’s Choice si inca il folosesc, zilnic. Vreau sa te intreb, daca pana acum nu a daunat tenului sa-l folosesc si iarna crezi ca este posibil ca la un moment dat sa am parte de un episod neplacut din cauza aceasta?
Multumesc anticipat!
Buna Elena,
Nu iti dauneaza tenului. E doar o recomandare referitoare la ingredientele de care nu ai nevoie iarna si pe care daca poti, mai bine nu le aplici pe ten.
Eu vad diferenta intre tenul meu cu SPF water resistant si tenul meu cu SPF simplu.
Buna,
Am o nelamurire in legatura cu acest produs: http://www.neutrogena.com/product/healthy+defense-+liquid+moisturizer+with+sunscreen+broad+spectrum+spf+50.do?sortby=ourPicks
Descrierea nu spune nimic de rezistenta la apa, nici review-ul de pe beautypedia, insa totusi el contine un acrilat intre primele ingrediente, la fel ca produsele care au pe ambalaj respectiva mentiune. Asa ca nu stiu ce sa cred, daca e sau nu rezistent la apa si ma pot baza pe el pentru vara…
Buna Ginny,
Nu este daca nu e specificat pe produs. Acrilatii se gasesc in multe produse cosmetice.
Eu am o crema cu spf 50 pentru copii, pe care o aplic in fiecare zi inainte sa ies, dupa hidratare. Am tenul gras. Am citit toate articolele tale (acum am ajuns la lista cu produse cu spf colorate) si am inteles ca anumite ingrediente din produsele cu spf pot bloca porii. Eu nu am puncte negre, porii sunt usor vizibili si atat, de fapt ii vad eu in oglinda de aproape cand sunt nemachiata.
Ma rog, ideea e ca eu cred ca aceasta crema imi „umple” porii. Nu ma deranjeaza neaparat, nu mi-a aparut nicio pustula pe acolo, porii nu s-au transformat in puncte negre (stiu ca punctele negre nu sunt negre pentru ca ar fi pline cu impuritati, stiu ca e un mit fals). Per total, mi se pare un efect bun, care deocamdata nu mi-a facut niciun rau. Ce explic eu acum este cumva procesul de blocare a porilor?
E posibil ca efectul acesta de „umplere”, care mie personal mi se pare acceptabil, sa fie de fapt de la crema hidratanta? Stiu ca nu mai faci analiza de produs, dar ti-am scris ingredientele ei la articolul „Dictionar de ingrediente”, pe care le-am analizat eu cu ajutorul dictionarului, mai putin 3 sau 4 pe care nu le-am gasit in dictionar, ci pe google si nu stiu ce sa cred.
Alexandra,
Daca nu ai tenul uscat nu ai nevoie de o crema hidratanta aplicata inainte de SPF. Blocarea porilor presupune aparitia punctelor negre si/sau pustulelor. Am vazut comentariul tau, voi incerca sa scriu un articol despre cum se analizeaza un produs cosmetic cand ma intorc din concediu, daca poti te rog aminteste-mi, sa nu uit.