Alegerea exfoliantului chimic potrivit și aplicarea lui

Despre exfolianți puteți mai multe detalii în articolele din secțiunea Exfoliere.

Pe scurt, avantajele folosirii exfolianților sunt:
– îmbunătățesc considerabil aspectul și textura pielii (BHA și AHA)
– ameliorează și previn apariția punctele negre (BHA)
– ameliorează și previn apariția punctelor albe (AHA și BHA)
– îndepărtează excesul de sebum din pori, eliberează porii, reduce numărul pustulelor care se formează în mod normal pe piele (BHA)
– stimulează producția de colagen și ceramide (AHA și BHA)
– ameliorează petele și cicatricile post acnee, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA și BHA)
– uniformizează culoarea pielii (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– ameliorează ridurile fine și hiperpigmentarile solare superficiale, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– au efect anti inflamator și antibacterian ușor (BHA)
– ingredientele aplicate pe tenul exfoliat zilnic pătrund în piele mai ușor și mai repede datorită acțiunii de îndepărtare a stratului superficial de celule moarte (AHA și BHA)

Datorită faptului că BHA este solubil în lipide (ulei) și AHA este solubil în apă, s-a constatat de la începutul folosirii acestor ingrediente că BHA este mai potrivit tenului mixt, gras, normal, care prezintă acnee sau are tendințe acneice, de asemenea și pentru tenul cu rozacee, iar AHA este mai potrivit tenului normal și uscat. În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care dovedesc că și AHA are efect asupra tenului cu exces de sebum, în îmbunătățirea aspectului petelor post acnee sau cauzate de soare, a cicatricilor post acnee și în special ajută la uniformizarea culorii și texturii pielii.

Alegerea exfoliantului chimic potrivit tipului de ten și afecțiunii de care suferă pielea:

Dacă tenul nu prezintă afecțiuni cutanate, exfolierea se face astfel:
Ten uscat: AHA; Ten normal: AHA; Ten mixt: BHA; Ten gras: BHA

Pentru tenul cu afecțiuni cutanate, ca parte dintr-o rutină de îngrijire complexă, alegeți astfel:
Acnee comedoniană (puncte negre), toate tipurile de ten: BHA
Acnee comedoniană (puncte albe), toate tipurile de ten: AHA și BHA
Acnee papulo pustuloasă, toate tipurile de ten: BHA
Acnee nodulo chistică, toate tipurile de ten: BHA
Rozacee, toate tipurile de ten: BHA
Riduri fine, toate tipurile de ten: AHA
Pete și cicatrici post acnee, toate tipurile de ten: AHA
Pete solare superficiale sau melasmă, toate tipurile de ten: AHA
Demodex, toate tipurile de ten: BHA
Eczemă, toate tipurile de ten: AHA
Dermatită seboreică, toate tipurile de ten mai puțin ten uscat: BHA
Psoriazis, toate tipurile de ten: BHA
Îmbunătățirea texturii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA
Uniformizarea culorii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA

Atenție: Nu toate afecțiunile de mai sus au ca tratament doar exfolierea, exfoliantul ales este doar unul din ingredientele benefice și/sau necesare pentru a trata afecțiunea respectivă.

După ce ați ales tipul de exfoliant necesar sau tipurile (în unele cazuri este nevoie și de BHA și de AHA) trebuie să alegeți concentrația exfoliantului.
Dacă nu ați mai folosit exfolianți se recomandă să începeți cu BHA 1% și AHA 5-8%. Pentru rezultate mai rapide vă recomand să alegeți BHA 2% și AHA 8% și să începeți să folosiți exfoliantul treptat tocmai pentru  ca pielea să nu se irite, înroșească sau descuameze. Folosire treptată înseamnă introducerea în rutină zilnică a exfoliantului de două ori pe săptămâna, apoi de trei ori, șamd cu observarea atentă a pielii și eventual rărirea aplicărilor în caz de iritație, înroșire, descuamare. Indiferent de cât de bine tolerează pielea aceste ingrediente, e important să le folosiți treptat. Chiar dacă la început nu apar iritații este posibil ca ulterior pielea să se descuameze și este nevoie să răriți aplicările cel puțin în zona respectivă.

Vă recomand să începeți folosirea exfolianților seara, iar dacă aveți rutine complexe care conțin produse antibacterine și/sau tretinoizi puteți aplica exfoliantul dimineața doar după ce pielea l-a acceptat.
Acizii de tip AHA există și în concentrații mai mari de 8%. În aceste cazuri începeți folosirea lor o data pe săptămână timp de 2 săptămâni, de două ori pe săptămână timp de două săptămâni, șamd, ajungând (doar dacă e cazul) la aplicări o dată la două zile sau chiar zilnic dacă pielea răspunde bine la tratament. Aplicați AHA 10-12% doar seara.

Puteți folosi exfolianții indiferent de anotimp. Dacă doriți să vă expuneți soarelui cu scopul de a vă bronza (știți părerea mea despre bronz) întrerupeți folosirea lor cu cel puțin două săptămâni înainte de bronzare și o săptămână după ce v-ați bronzat. Reintroduceți exfolianții treptat în rutină. Folosirea exfolianților va duce și la îndepărtarea mai rapidă a bronzului.

Cum se aplică exfolianții
În articolele despre exfolianți (citiți-le vă rog) am spus că eficacitatea acestor acizi depinde de concentrația și de pH-ul lor. pH-ul ideal al exfolianților este între 3 și 3,9. De aceea este foarte important să aplicați exfolianții doar pe pielea uscată complet. Cel mai bine este să aplicați exfolianții după curățarea tenului (sau pielii dacă îi aplicați pe corp). După curățare puteți aplica toner, dacă folosiți. După acest pas trebuie să lăsați pielea să își revină la ph-ul ei (aproximativ 5.5) cel puțin 5 minute pentru a vă asigura că exfolierea se va produce. După aplicarea exfolianților este bine să așteptați alte 5 – 10 minute înainte de a aplica orice alt produs sau medicament pe piele.

Atenție: Exfolianții chimici nu se limpezesc de pe piele!

Cât de des se aplică exfolianții
BHA 2% se poate aplica o dată sau chiar de două ori pe zi. Dacă aveți puncte negre este mai bine să urmați un tratament cosmetic pentru a le extrage, exfolianții vor preveni apariția lor. În unele cazuri este posibil ca rezultatele exfolierii să se lase așteptate dacă aveți puncte negre de mulți ani și nu le-ați extras niciodată. Depinzând de toleranța pielii la acest acid și de afecțiunea pe care doriți să o ameliorați puteți să folosiți BHA de două ori pe zi.

AHA 5% se poate aplică o dată sau chiar de două ori pe zi. Punctele albe ar trebui extrase pentru rezultalte mai bune ale acizilor și pentru prevenirea lor, însă chiar dacă nu le extrageți acizii vor exfolia încet și sigur celulele moarte și le vor ameliora.
AHA 8% și concentrațiile mai mari se aplică doar o dată pe zi.

În cazul în care folosiți ambele tipuri de exfolianți nu îi puteți aplica unul peste celălalt.

Produse necesare în cazul folosirii exfolianților
Protecția solară – Nu mai trebuie să explic de ce, am făcut-o în articolele despre exfolianți și în foarte multe comentarii, protecția solară este necesară în fiecare zi din an indiferent de anotimp, mai ales dacă folosiți exfolianți chimici. Asigurați-vă că folosiți un produs care protejează de tot spectrul solar și care are un SPF suficient de mare.

Hidratarea – Deși există exfolianți care conțin ingrediente necesare hidratării (antioxidanți, ingrediente skin indentical, ingrediente cell communicating) eu vă recomand să folosiți un produs hidratant care să le conțină pe toate și în plus anti iritanți. În combinație cu acizii exfolianți hidratarea adecvată vă oferă rezultate mai bune, iar posibilitățile ca pielea să se irite, înroșească sau descuameze în timpul folosirii exfolianților este mult mai mică.

Atenție: Persoanele alergice la aspirină nu pot folosi exfolianții cu acid salicilic (BHA), unele persoane alergice tolerează concentrații mici (0.5%-1%).

304 comentarii

Scrie un comentariu
 • Multumesc pentru articol, este la fix, ca de altfel ultimele articole. Mi se termina BHA si curand voi da o noua comanda la Paula’s, asa ca am pus pe lista si AHA. Eu ma confrunt cu o melasma nesuferita in jurul ochilor, iar vara se accentueaza, spre disperarea mea 🙁

 • Buna!
  Spune-mi te rog, daca am puncte negre si chiar pustule pe alocuri, pot aplica BHA fara tratament cosmetic? Am tot incercat sa gasesc o cosmeticiana buna si inca nu am gasit :(. De fiecare data mi-a facut tratamentul si mai rau, peste o zi se inflama totul. Cred ca nu extrag punctele negre pana la capat.
  Multumesc pentru articol,
  Tania

  • Buna Tania,
   Sigur ca poti aplica, nu conteaza daca ti se face extractie sau nu, acidul va exfolia, in alt ritm bineinteles, dar va exfolia la fel de bine.
   Dimpotriva, cred ca facea extractiile prea dur si insista prea mult daca ti se inflamau porii.
   O cosmeticiana priceputa va sti si sa explice ca este imposibil sa extragi tot ce este in pori intr-o singura sedinta pentru ca incercand nu faci altceva decat sa iriti pielea foarte tale si sa ajungi la inflamatii sau chiar mai rau.

 • Un articol la fel de bine şi de logic structurat ca întotdeauna. Mulţumim! Ce ar mai putea fi adăugat, după părerea mea, ar fi detalierea BHA-ului în cele 3 tipuri: gel, lichid, loţiune. Am găsit explicaţiile în mai multe comentarii. Mie îmi pare rău acum că mi-am cumpărat gel, mi se pare că intră destul de greu în piele.

  • Buna Anamaria S,
   De fapt acest articol a pornit de la articolul in care incercam sa dau detalii despre produsele exfoliante ale Paulei. Si mi-am dat seama ca trebuie sa scriu separat ce am tot scris prin comentarii.
   Sunt foarte mari diferente intre gelul de la Paula si gelul de la Neutrogena (de exemplu), ambele cu BHA 2% si cu PH foarte apropiat, dar datorita ingredientelor exista diferente intre produse. De aceea nu se poate generaliza in legatura cu gelul, lichidul si lotiunea.

 • Salut Corina.

  Ma bucur ca ai scris articolul asta. Constat ca tenul meu a acceptat foarte bine exfoliantul BHA 2%, desi am avut o minora descuamare pe barbie si am rarit aplicarea lui in acea zona.

  Am citit mai sus ca trebuie intrerupta utilizarea exfoliantului cu 2 saptamani inainte de o perioada de expunere la soare. Eu ma pregatesc de concediu, intr-o saptamana plec. Folosesc BHA 2% doar seara si doar pentru ten, ten pe care il protejez zilnic cu Neutrogena Ultra Sheer 45 SPF. Crezi ca ar trebui sa renunt de tot la exfoliant pana la intoarcerea din concediu?

  Multumesc,

  Lavinia

  • Buna Lavinia,
   Daca nu vei folosi aceiasi protectie atunci trebuie sa opresti folosirea exfoliantului. 2 saptamani este maxim, tu hotarasti cum crezi ca e mai bine pentru tine.

   • Salut din nou.

    Binenteles ca voi folosi aceeasi protectie. Ma duc in concediu, dar nu sunt fan bronz, doar inot :). Atunci cred ca sunt in siguranta, mai ales daca voi neaplica destul de des protectia, deoarece ma voi balaci mult doar in orele permise.

    Multumesc,

    Lavinia

 • Buna, am folosit o luna acizi de fruncte – (lactic(~30%), glicolic(~15%), citric(~4%), malic(<1%) şi tartric(<1% ) – in concentratie de 8% si a fost exact cum ai descris.
  Multumesc ca mi-ai reaminit efectele lor.
  De unde pot cumpara BHA (acid salicilic)?
  Multumesc!

  • Buna Nana,
   Nu inteleg cum ai folosit acid lactic 30%, glicolic 15%, malic <1% si tartric <1%, iar concentratia totala sa fie 8%.
   Nu stiu de unde poti cumpara acid salicilic, eu folosesc doar produse cu BHA de la Paula's Choice.

   • Cred ca e vorba de un produs AHA acizi din fructe, care conține acele procente de acizi. Sper ca le-a folosit diluate, cu pHul corespunzător, in produs bine conservat 🙂

   • Aceasta este componenta acidului de fruncte pe care-l folosesc– (lactic(~30%), glicolic(~15%), citric(~4%), malic(<1%) şi tartric(<1% ). Dilutia pe care o aplic este de 8%.

     • Buna Nana,
      Conservant si stabilizator de PH nu folosesti? Ma ierti daca ma bag, poate incerc sa te ajut fara sa ai nevoie de ajutor, spune-mi si ma opresc.

    • as recomanda neaparat conservant si fie acid citric fie acid lactic, pentru stabilizarea pHului la un nivel optim pentru a avea un produs exfoliant. Daca tin bine mine, Corina, spuneai ca ar fi ideal sa fie un 3.5 pH-ul, da?

     • Buna Simona,
      Din cate am inteles eu, 92% apa si 8% AHA din acel acid inseamna de fapt doar 4% AHA. Nu cunosc PH-ul produsului de baza, dar in prezenta apei e sigur schimbat si are nevoie asa cum spui de un stabilizator pentru PH optim, oricat intre 3 si 3.5 e perfect. Dar dilutia trebuie schimbata pentru ca produsul final sa fie 8% AHA. De conservant clar e nevoie pentru ca produsul de baza nu are (nici nu are nevoie).

     • folosesc hartie indicator PH pentru controlarea lui si conservant (benzyl alcohol, dehydroacetic acid, aqua), ma ajutati si va multumesc mult!

     • o investitie buna sunt macar acele pH stripes – putem sa vedem macar aproximativ pH-ul in situatii din acestea acide 🙂

      evident ca in acid nici iarba nu creste, ca si in solutiile si combinatiile alcaline 🙂

      inca nu imi este mie foarte clar care ar fi varianta mai benefica pielii : acid citric sau acid lactic. am vazut ambele ca fiind folosite, acid lactic mai cu seama in produsele destinate ingrijirii capilare (poate datorita efectului acidului citric in cazul parului tratat chimic/vopsit?)

  • Eu mi-am cumparat acid salicilic din farmacie, nu stiu exact daca Corina a avut invedere anume despre astfel de BHA. E un fel de spirt, nu e ingredient din gel ori lotiune.

   • Buna Corina,
    Nu conteaza de unde ai cumparat acidul, important este sa nu contina iritanti (atentie mare) si sa aiba concentratie si PH potrivit pentru exfoliere.

 • Salut,
  Articolul este foarte bine structurat, multumim de informatii (desi daca ai mai citit blogul pana acum, cam se stiau aceste informatii, dar e bine sa fie toate la un loc)
  Eu, personal prefer sa folosesc ambele tipuri de exfoliant momentan, avand un ten foarte gras, cu ceva puncte albe si pori mari, si cam 1-2 cosuri, gen chisturi, pe luna.
  Fara AHA nu pot sa traiesc, mai ales daca folosesc fond de ten, pentru ca e acea exfoliere „vizibila”, tenul e mai luminos, pielea se simte foarte fina la atingere, fara mici cojite; iar BHA lucreaza in profunzime, vindecand mai repede cam orice tip de acnee.
  Folosite impreuna alaturi de un produs gen brevoxyl (sau orice alt medicament impotriva acneei) cu siguranta tenul vostru va arata mult mai bine (nu uitati de SPF, cum a spus si Corina, este la fel de importanta atunci cand folosesti AHA si/sau BHA, eu am mai folosit in trecut AHA fara sa folosesc un produs cu SPF mare, si am avut rezultate mediocre)
  Si inca ceva (a specificat parca si Corina in articol) un rezultat remarcabil se va observa dupa o perioada de cel putin 3luni de folosire constanta (de obicei cam 6 luni) – doar la AHA o sa fie ceva schimbari imediate, dupa 2-3zile de folosire (piele mai fina, fara cojite).
  Nu va fie frica, incepeti cu o concentratie mai mica, folosit de 2-3 ori pe saptamana si pentru majoritatea nu cred ca o sa fie vreo problema (binenteles, inspectati-va pielea, si daca vi se pare ca ceva e in neregula, opriti folosirea imediat, si poate mai incercati inca o data dupa cateva saptamani)

  • Buna Irina,
   Intr-adevar, mai toate informatiile de mai sus le-am spus deja in articole/comentarii, dar mi s-a parut necesar sa le scriu pe toate intr-un singur articol, sper sa fie de folos.
   Ma bucur ca beneficiezi de efectele acizilor exfolianti.

 • Un articol tare tare bun! Pe mine sfaturile tale, Corina, m-au ajutat sa lupt cu punctele negre . chir daca nu am timp sa ajung la cosmeticiana pentru curatarea tenului, si ma pomenesc facand eu extractiile. Urmate de curatarea blanda si de BHA, si dupa 10-15 minute hidratare si/sau protectie solara.

  eu folosesc BHAul de doua ori pe zi, mi se pare minunat. cred ca o sa incerc si AHA-ul , dar mai incolo.

  foarte folositoare sfaturile despre pregatirea pentru concediu. EU fac parte dintre cele carora le place sa se tolaneasca la soare, cu protectie solara adecvata, asa ca acel SPF45 imi va fi de folos, o data cu rarirea exfoliantilor.

  nelamurirea mea se leaga acum de folosirea combinata a BHA si AHA. Pentru ca am porii foarte deschisi si multe puncte negre (mai ales pe nas, frunte , de o parte si de alta a nasului si mai nou pe linia maxilarului o combinatie de puncte albe si negre), prefer BHA-ul de 2 ori pe zi. Se poate folosi seara in combinatie cu AHA, sau mai bine nu? Daca le putem combina, care ar fi ordinea de aplicare? Momentan nu am o lotiune cu AHA, dar intentionez sa imi fac una mai puternica, pentru seara, lichida (BHA-ul il am sub forma de gel), eventual cu AHA 5% pe langa celelalte ingrediente. Ar fi mai degraba indicat sa folosesc AHA-ul doar de 2-3 ori pe saptamana, seara, in loc de BHA?

  • Buna Simona,
   5% AHA nu e prea puternic. Eu zic sa folosesti BHA in fiecare dimineata (daca tenul tau tolereaza, urmezi in continuare rutina), iar seara aplici o seara BHA 2% o seara AHA 10%. Il introduci cu atentie in rutina.
   Sa fii foarte atenta cu soarele si exfoliantii daca iti place sa te expui soarelui.

   • Minunat atunci! O sa am grija cu soarele, tentatia de a ma bronza este foarte mare. Oricum, daca ajung la mare o sa raresc inainte si dupa aplicarea de exfolianti. 🙂

  • Buna Anda,
   Eu nu pot sa aplic in zona ochilor insa acizii se pot folosi cu mare atentie in jurul ochilor, bineinteles fara sa ajungi prea aproape de ochi, sa nu existe riscul niciodata sa iti intre in ochi pentru ca e periculos. Daca te iriti trebuie sa opresti aplicarile.

  • eu folosesc de vreo cateva luni BHA 2% crema de la Paula si imi dau destul de aproape de ochi, dar nu am avut niciodata probleme. mai dificil e ca pe urma trebuie sa dau si cu crema de protectie solara, iar aceasta daca imi intra in ochi ma irita.

 • Buna Corina. Am o intrebare. Eu mi-am comandat exfoliantul cu 2% BHA de la Paula’s Choice dar am si cicatrici post acneice. Am tenul mixt. Ar trebui sa achizitionez si unul cu AHA, pentru a scapa de cicatrici, nu? Nu imi mai ies cosuri, doar 1-2 pe luna dar in schimb am petele astea rosii de la cosuri. As putea sa folosesc in tandem BHA CU AHA? BHA PT PREVENIREA APARITIEI COSURILE , AHA PENTRU AMELIORAREA CICATRICILOR? Cum as putea sa le folosesc in tandem, in rutina zilnica? Iti multumesc!

  • Buna Ciresica,
   Da, AHA e mai eficient in aceste cazuri. Folosesti un acid dimineata si un acid seara daca AHA-ul are concentratie 5-8%, iar daca e 10% folosesti AHA doar o data la doua zile. Sa introduci AHA-ul corect in rutina.

 • Buna, Corina! Scuza-mi intrebarea ”off-topic”, dar de mult timp doream sa ma lamuresc in legatura cu ceva si sper sa ma poti ajuta. Am auzit ca Laptele de magneziu este indicat pentru tenul gras, acneic. (de la aceasta sursa: http://www.reteterapide.com/?p=2763 …sper sa nu te deranjeze ca am pus situl respectiv) Tu ce parere ai? Ai auzit de el? Iti multumesc pentru raspuns!

  • Buna Mih,
   Despre Milk of Magnesia am scris aici, in urma cu un an: https://pasagera.ro/cum-reducem-excesul-de-sebum.html. Incearca sa folosesti motorul de cautare din site, functioneaza.
   Laptele de magneziu este un bun absorbat de sebum si nimic mai mult. Nu trateaza „acneia” in mod miraculos asa cum se afirma in articolul spre care faci trimitere (iti dai seama ca nu ar mai avea nimeni acnee daca aceasta afectiune s-ar trata miraculos cu lapte de magneziu?), nu regleaza sebumul pentru ca nu are influenta asupra glandelor sebacee, nu elibereaza porii blocati de grasime pentru ca nu este un exfoliant, iar despre estomparea ridurile – da-mi voie sa zambesc 🙂
   Se poate aplica pe ten si nu este nevoie sa il indepartezi, eu il foloseam ca primer, dar il poti folosi aplicat inainte de SPF de exemplu, in fiecare zi, o cantitate minima. Unul din pasii pe care trebuie sa ii faca persoanele cu ten seboreic este reducerea excesului de sebum, iar acest ingredient este foarte potrivit, intr-adevar.
   Ma abtin de la alte comentarii vis-a-vis de articolul respectiv.

   • Iti multumesc de raspuns! Inainte de a scrie comentariul, am folosit motorul de cautare si nu am gasit. Poate am scris eu gresit… Scuza-ma!
    In legatura cu produsul…. Desi am auzit despre multe produse cuvinte precum ”e miraculos” etc, nu incetez sa-mi fac sperante. Inca sper sa se gaseasca un produs minune pentru eterna problema a tenului…Iti multumesc inca o data si iti doresc un week-end cat mai placut! 🙂

    • Buna Mih,
     Probabil ai cautat lapte de magneziu. Nu exista produs minune pentru nici o afectiune a tenului. O rutina zilnica completa cu exfoliere, protectie solara, hidratare si produse ajutatoare acolo unde este nevoie (anti bacteriene, retinoizi, etc) este raspunsul pentru ameliorarea afectiunilor tenului. Bineinteles in combinatie cu o viata sanatoasa in general (alimentatie sanatoasa, miscare, aer liber, hidratare, lipsa stresului).

 • Corina,
  minunat tot ce invatam aici.Vreau sa te intreb daca stii de produsele floritene
  Ei au o gama de geluri cu AHA.Am folosit pana acum 2 sticlute cu 8% AHA.Am fost foarte incantata de rezultate , dar fiind acum mai atenta la ingrediente nu stiu ce sa zic.Imi poti spune parerea ta? http://www.floritene.com.ro/readarticle.php?article_id=18
  As vrea sa te intreb despre crema glycon a Prof dr. Toma T Mugea http://www.glycon.ro/produse/cremaGlycon/index.html daca stii ceva despre ea.Voi reveni cu ingredientele..:)

  • Buna Mari,
   Exfoliantii Floritene contin iritanti. Nu le cunosc PH-ul, nu stiu daca exfoliaza eficient sau nu.
   Nu cunosc crema d-lui dr. Mugea, ma intereseaza in primul rand PH si aciditate.

 • Buna Corina! Eu in prezent folosesc BHA 2% lichid de la Paula si urmeaza sa dau comanda de altul, dar am dat peste Weightless Body Treatment with 2% Beta Hydroxy Acid, si ma gandeam sa mi-l iau ca sa-l folosesc si in unele zone ale corpului si pe fata, ca am vazut ca are 210 ml si o sa-mi ajunga mult. De la lichid mi se usuca destul de tare fata, si nu prea tolerez SPF 45, asa ma gandeam ca aceasta crema cu BHA 2% nu imi va usca pielea asa tare. Vroiam sa te intreb daca e vreo diferenta majora intre ele si poate stii cam cate luni pot pastra tubul de crema (adica odata deschis daca mai are aceleasi efecte si peste 8-10 luni ). Merci :X

 • Din cate am inteles din comentarii unele fete au scris ca isi prepara singure exfoliantii, Daca este asa ne pot da reteta exacta? Sau ar putea prepara si pentru altii? 😀 Contra cost, evident. Imi trebuie un exfoliant pentru corp (fire de par crescute pe sub piele) si nu prea imi permit de la Paula, iar in alte parti nu am gasit.

  • Buna Miha,
   Citeste din nou comentariile, e vorba doar de o fata care isi prepara singura. Eu nu iti pot da detalii pentru ca nu imi prepar, dar iti pot spune ca nu este foarte simplu deoarece acizii au nevoie de PH si concentratii foarte precise ca sa exfolieze. Imi pare rau ca nu te pot ajuta.

 • Corina te deranjez si eu prima data cu o intrebare. Am vazut ca recomanzi de multe ori AHA si BHA. Imi poti spune te rog si la ce firme gasesc acesti exfolianti in afara de Paula, ar fi ok daca preturile ar fi si mai mici, pentru ca sunt studenta si este destul de dificil sa dau sute de lei pe cosmetice. Multumesc anticipat.

 • Corina, eu folosesc Retin A si la terminarea lui, dermatologul mi-a recomandat Glyco-A 12%. Ce parere ai de acest produs? Ma gandeam sa-l iau pe cel de la ISIS, pe el l-am vazut mai des pe piata. Si acesta este tot un exfoliant am inteles.

  • Buna Loredana,
   Intreaba te rog producatorul ce PH are produsul, daca este intre 3 si 3.5 este exfoliant eficient. Sa nu il folosesti zilnic, daca are PH-ul respectiv, cu 12% AHA va fi foarte puternic.

 • Asa cum am promis, am revenit cu ingredientele cremei glycon a prog toma t mugea:aqua, paraffinum liquidum, glycolic acid, stearic acid, glycerin, glyceryl stearate, lanolin, ceteareth-20, peg 100stearate, beeswax, cetyl alcohol, sodium benzoate, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, buthylparaben, isobutylparaben, parfum, a-hexilcinnamaldehyde, d – limonene, benzyl salicilate, amil cinamal, citronellol.
  ph test pe hartie este intre 2 si 3.Oricum am cerut detalii printr-un email.Astept raspunsul lor si voi reveni cu detalii.
  Ce parere ai despre ingrediente?

  • Buna Mari,
   Contine cativa iritanti listati dupa conservanti, dar daca are PH-ul testat de tine intre 2 si 3 sigur acela este. Eu cred ca exfoliaza, e posibil sa aiba acid glicolic intre 5-8%, dar ii poti intreba. Eu nu as folosi-o pentru ca am alte optiuni de produse fara iritanti, dar nu este foarte prost formulata, pacat de iritantii de la sfarsitul listei.

 • Nu intentionez sa-l folosesc zilnic chiar daca dermatologul meu este putin cam extremist si asa mi-a recomandat si Retin A. Insa, tenul meu nu are nevoie de el zilnic, clar. Trebuie sa renunt la Retin A dupa ce cumpar Glyco A 12%, nu-i asa? Eu nu cred ca se folosesc in paralel, amandoua exfoliaza.

 • Am reusit sa gasesc ingredientele produsului Glyco A : Ingredients

  AQUA (WATER), GLYCOLIC ACID, CETYL ALCOHOL, PARAFFINUM LIQUIDUM (MINERAL OIL), CETETH-20, STEARIC ACID, STEARETH-20, AMMONIUM HYDROXIDE, PARFUM (FRAGRANCE), METHYCHLOROISOTHIAZOLINONE, METHYLISOTHIAZOLINONE, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, GERANIOL, LIMONENE, LINALOOL, HEXYL CINNAMAL, CITRONELLOL, ALPHA-ISOMETHYL IONONE, CITRAL.
  Urmeaza sa intreb si de PH, pe site nu am gasit.

 • Foarte documentat acest articol si foarte folositor (ca de altfel toate articolele de pe blog). Citindu-ti blogul am inteles multe lucruri despre cosmetice si incerc acuma sa-mi stabilesc o rutina zilnica. Eu am tenul uscat, cu puncte negre in jurul nasului si pe barbie plus cateva puncte albe in apropierea ochilor, la baza nasului. Ce exfolianti de la Paula imi recomanzi si cum ar trebui sa-i folosesc? Eu ma gandeam la AHA, folosit seara, iar dimineata BHA, insa nu stiu exact ce concentratii sa folosesc.
  Multumesc frumos.

 • Pasagera, multumesc mult pentru raspuns! Da, am cautat in dictionar. Eu nu pot intelege pentru ce pun iritanti in creme? Care este ideea? Sa umple crema cu ceva, altfel ar iesi produsul mult prea scump? Adica, daca creezi un produs pentru tenul cu probleme de ce ai vrea sa pui iritanti in el?
  Ce exfoliant mi-ai recomanda? In afara de cei de la Paula’s Choice pe piata din Romania, mai ai incredere in ceva (exfoliant)? Multumesc mult !

  • Buna Loredana,
   Iritantii aceia miros frumos 🙂 sau unii sunt conservanti. Eu nu cunosc alti exfolianti fara iritanti pe care sa ii fi incercat si sa fie disponibili pe piata din Romania, imi pare rau. Dar te ajut daca ai liste de ingrediente si PH.

 • Buna. Stiu ca nu are legatura cu articolul insa ma gandeam ce imi poti spune despre ingredientele urmatoarei creme, daca este sau nu ok pentru ten: Aqua, Simmondsia Chinensis, Glycerin, Hexil Aspersa Secretion, Glyceryl Stearate, Ceteareth 20, Ceteareth 12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Cetyl Alcohol, Methylisothiazolinone, Parfum, Caprylyl glycol, Potassium Sorbate

  • Buna Emma,
   In primul rand ai scris gresit Hexil, este de fapt Helix. In al doilea rand eu despre crema asta am vorbit deja, foloseste-te de search-ul descris in Disclaimer si gasesti detalii.
   Multumesc pentru intelegere.

 • Glico A exfoliaza, l am avut si eu, dupa o luna pielea arata f bine, l-am folosit zilnic , dupa prima saptamana(cand am alternat o zi una nu). Problema era ca din cauza iritantilor aplicarea era neplacuta, mi se inrosea usor fata..nu mai tin minte dar stiu ca imi displacea tare etapa asta..

  • Buna Elena,
   Contine foarte multi iritanti, iar acidul glicolic oricum irita cand exfoliaza. Intrebarea este cat de eficient este ca exfoliant, iar pentru asta chiar e nevoie de PH. AHA 12% cu PH-uri diferite exfoliaza diferit.

 • Nu stiu daca am voie sa postez aici asta, dar vreau sa te intreb de aceasta crema : No7 Protect & Perfect Intense Day Cream5

  Aqua (Water), Glycerin, C12-15 alkyl benzoate, Octocrylene, Butyl methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Cetearyl glucoside, Aluminum starch octenylsuccinate, Ethylhexyl salicylate, C18-36 acid glycol ester, Ammonium acryloyldimethyltaurate/VP copolymer, Phenoxyethanol, Alcohol denat., Potassium cetyl phosphate, Butyrospermum parkii (Shea butter), Cetearyl alcohol, Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, Butylene glycol, Dimethiconol, Parfum (Fragrance), Methylparaben, Ethylparaben, Xanthan gum,

  Diethylhexyl butamido triazone, Retinyl palmitate, Ascorbyl glucoside, Sodium hyaluronate, Medicago sativa (Alfalfa) extract, Tetrasodium EDTA, Tert butanol, Lupinus albus seed extract, Carbomer, Phyllanthus emblica fruit extract, Dimethylmethoxy chromanol, Polysorbate 20, Potassium hydroxide, Ginkgo biloba leaf extract, Simethicone, Tocopherol, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Palmitoyl oligopeptide, Palmitoyl tetrapeptide-7
  Ma voi uita si eu la ingrediente dar vreau sa-ti cer parerea. Imi place ca are SPF 15 si 5 stele UVA. Si se simte fain pe piele.

  2. De la Paula ce exfoliant ar trebui sa-mi iau? Folosesc retin a, ten mixt, am cateva urme de la acnee si cosuri razlete cand si cand. Multumesc pentru nenumaratele raspunsuri!

  • Buna Loredana,
   Contine alcool. E ambalat in borcan, orice ingredient benefic cu adevarat pielii continut in acest produs (prea putine sunt acelea si in concentratie mult prea mica) este instabil in prezenta luminii si aerului. Este potrivit doar tenului uscat, nu il recomand.
   2. AHA 8% si BHA 2% folosite zilnic.

 • Ma uitam acum pe Retin a si contine: tretinoin 0,05 g, stearat de polioxil 40, alcool stearilic, acid stearic, miristat de izipropil, butilat de hidroxitoluen, acid sorbic, guma xanthan, apa purificata. Ce-i cu alcoolul ala acolo? produsul meu e de la johnson & johnson. Exista mai multe pe piata> ?
  Stiu ca probabil primesti multe intrebari (scuze) dar incerc sa-mi stabilesc cu ajutorul tau (multumesc !) o „dieta” zilnica a tenului, sa-l aduc pe calea cea dreapta…:).
  Urmeaza si o crema hidratanta de la Paula probabil + exfoliant si sper sa ne schimbam in bine. Cu multumiri…

  • Buna Loredana,
   In primul rand nu stiu „Ce-i cu alcoolul ala acolo”, nu produc eu Retin-a, in al doilea rand te rog sa citesti articolul despre alcool, denumirea ingredientului este stearyl alcohol, in al treilea rand te rog sa incerci sa pui intrebari on-topic, iar in ultimul rand te rog sa citesti Disclaimer.
   Multumesc pentru intelegere.

 • Buna Corina,
  Ma bucur si in acelasi timp iti multumesc pentru ca ai avut rabdarea sa imparti cu noi rutina ta zilnica, imi imaginez cat timp ai investit (si nu numai) ca sa o construiesti. In rutina mea zilnica am introdus cateva produse de la PC, si acum imi pregatesc o comanda noua, doar ca am cateva nelamuriri. Am posibilitatea sa le comand direct din SUA, doar ca SKIN BALANCING TONER il gasesc sub denumirea Skin Balancing Pore-Reducing Toner si Skin Balancing Cleanser il gasesc sub denumirea de Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser. De aici a pornit si nedumerirea mea, difera si ingredientele sau… e acelasi produs doar ambalajul difera?
  Mentionez ca tenul meu e mixt, folosesc din luna aprilie BHA 2%, skin balancing moisture gel si super antioxidant concentrate serum.
  Nu am gasit nici skin balancing super antioxidant mattifying concentrate serum… Mentionez ca toate produsele de mai sus le gasesc la PC international, Europe, spre exemplu.
  Sa fie aceleasi produse comercializate sub nume diferite in dependenta de regiune? Zilele astea vreau sa fac comanda si as fi impacata daca as avea parerea ta.
  Iti multumesc

  • Buna Ana,
   Paula’s Choice redenumeste produsele si le schimba ambalajele. Dupa cum observi pe site-ul din SUA scrie New look. Same great formula. De asemenea poti verifica lista de ingrediente, sunt aceleasi in ambele variante, le gasesti pe site.
   Serul pe care il cauti se numeste Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate Serum w/ Retinol. Incearca sa deschizi ambele site-uri (SUA si Europa) si sa faci o comparatie, nu e foarte mare diferenta intre numele produselor. In curand o sa apara ambalajele noi si in Europa.

 • eu ma incadrez la BHA datorita tenului gras si punctelor negre, cosuri si as vrea sa cumpar un exfoliant. problema e ca mi se descuameaza pielea(o sa merg si la dermatolog curand…nu stiu clar daca e dermatita dar altceva nu prea are ce.e de 4 ani asa. coji mici mic, nu mari, fara lichid, e ft enervant. se amelioreaza daca fac cateva plimbari lungi prin soare(nu cine stie ce, doar lumina sa fie)ceea ce ma face sa cred ca asta e…). sa iau BHA 1% pt ca mi.e teama sa nu mi se cojeasca mai rau fata 🙁 dar mi.e teama ca nu o sa aibe mari rezultate la cate pcte negre si etc am si as vrea 2% pt ca e mai eficient. oare e prea puternic? mostre nu comand ca iau din romania si.mi trebuie cat mai repede ca m.am saturat si dintr.o mostra mica nu.mi dau seama daca e bun

  • Buna Artemis,
   Iti raspund si la acest comentariu pentru ca vreau sa subliniez importanta testarii acizilor inainte de folosire. Testarea se face nu pentru a-ti da seama daca „sunt buni” ci pentru a-ti da seama daca tenul tau ii tolereaza sau nu.
   Inainte de a folosi exfolianti ar fi bine sa consulti un dermatolog pentru a-ti pune un diagnostic corect in legatura cu exfolierea pielii tale si ar fi bine sa iti revizuiesti rutina de ingrijire zilnica asigurandu-te ca nu folosesti produse cu iritanti si folosesti doar produse potrivite tipului tau de ten.
   Nu exista produs miraculos si cu siguranta doar cu BHA nu vei rezolva problema tenului tau, el trebuie sa fie integrat intr-o rutina corespunzatoare de ingrijire zilnica.

 • Corina, am achizitionat o crema ce se adreseaza „episoadelor” acneice ale tenului adult. Ea promite ca „‘ingredientele Centella Asiatica şi acidul salicilic curăţă porii, vindecă erupţiile şi estompează cicatricele rămase”. Continand acid salicilic si vazand si rezultatele pe care le da asupra tenului meu, ma gandesc ca acest produs functioneaza ca exfoliant chimic. Crema este ambalata intr-un recipient de sticla opaca, cu pompa si are urmatoarele ingrediente :

  AQUA, GLYCERIN, PPG-3 MYRISTYL ETHER, OCTYLDODECANOL, PPG-5-LAURETH-5, STEARETH-2, HYDROXYPROPYL STARCH PHOSPHATE, BETAINE, BUTYLENE GLYCOL, DISTARCH PHOSPHATE, SALICYLIC ACID, CYCLOPENTASILOXANE, CALOPHYLLUM INOPHYLLUM SEED OIL, CETYL ALCOHOL, PENTAERYTHRITYL DISTEARATE, STEARETH-21, CYCLOHEXASILOXANE, IMIDAZOLIDINYL UREA, PARFUM, ALLANTOIN, XANTHAN GUM, SODIUM HYDROXIDE, DISODIUM EDTA, CENTELLA ASIATICA LEAF EXTRACT, PROPYLENE GLYCOL

  Am cautat informatii despre aceste ingrediente, dar unelele sunt de negasit, cel putin in dictionarul spre care ai lasat tu link. Imi poti spune daca produsul este formulzat corespunzator? (din ce vad eu pana acum, la doua saptamani de folosire dimineata si seara – asa recomanda producatorul- situatia se prezinta ceva mai bine, la tenul meu gras si cu cateva „incidente” pe luna.

  • Buna Kate,
   E ok produsul (in afara de parfum). Centella Asiatica are proprietati antibacteriene, dar ma indoiesc ca are prea mare influenta asupra tenului deoarece concentratia ingredientului este foarte mica. Este posibil ca produsul sa exfolieze, insa nu cunosc concentratia de BHA si nici PH pentru a-ti confirma. In general daca un produs aduce beneficii vizibile tenului foloseste-l in continuare (daca nu contine iritanti bineinteles).Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.