Alegerea exfoliantului chimic potrivit și aplicarea lui
Despre exfolianți puteți mai multe detalii în articolele din secțiunea Exfoliere.
Pe scurt, avantajele folosirii exfolianților sunt:
– îmbunătățesc considerabil aspectul și textura pielii (BHA și AHA)
– ameliorează și previn apariția punctele negre (BHA)
– ameliorează și previn apariția punctelor albe (AHA și BHA)
– îndepărtează excesul de sebum din pori, eliberează porii, reduce numărul pustulelor care se formează în mod normal pe piele (BHA)
– stimulează producția de colagen și ceramide (AHA și BHA)
– ameliorează petele și cicatricile post acnee, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA și BHA)
– uniformizează culoarea pielii (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– ameliorează ridurile fine și hiperpigmentarile solare superficiale, după cel puțin 6 luni de folosire zilnică (AHA mai mult, BHA mai puțin)
– au efect anti inflamator și antibacterian ușor (BHA)
– ingredientele aplicate pe tenul exfoliat zilnic pătrund în piele mai ușor și mai repede datorită acțiunii de îndepărtare a stratului superficial de celule moarte (AHA și BHA)
Datorită faptului că BHA este solubil în lipide (ulei) și AHA este solubil în apă, s-a constatat de la începutul folosirii acestor ingrediente că BHA este mai potrivit tenului mixt, gras, normal, care prezintă acnee sau are tendințe acneice, de asemenea și pentru tenul cu rozacee, iar AHA este mai potrivit tenului normal și uscat. În ultimii ani au apărut tot mai multe studii care dovedesc că și AHA are efect asupra tenului cu exces de sebum, în îmbunătățirea aspectului petelor post acnee sau cauzate de soare, a cicatricilor post acnee și în special ajută la uniformizarea culorii și texturii pielii.
Alegerea exfoliantului chimic potrivit tipului de ten și afecțiunii de care suferă pielea:
Dacă tenul nu prezintă afecțiuni cutanate, exfolierea se face astfel:
Ten uscat: AHA; Ten normal: AHA; Ten mixt: BHA; Ten gras: BHA
Pentru tenul cu afecțiuni cutanate, ca parte dintr-o rutină de îngrijire complexă, alegeți astfel:
Acnee comedoniană (puncte negre), toate tipurile de ten: BHA
Acnee comedoniană (puncte albe), toate tipurile de ten: AHA și BHA
Acnee papulo pustuloasă, toate tipurile de ten: BHA
Acnee nodulo chistică, toate tipurile de ten: BHA
Rozacee, toate tipurile de ten: BHA
Riduri fine, toate tipurile de ten: AHA
Pete și cicatrici post acnee, toate tipurile de ten: AHA
Pete solare superficiale sau melasmă, toate tipurile de ten: AHA
Demodex, toate tipurile de ten: BHA
Eczemă, toate tipurile de ten: AHA
Dermatită seboreică, toate tipurile de ten mai puțin ten uscat: BHA
Psoriazis, toate tipurile de ten: BHA
Îmbunătățirea texturii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA
Uniformizarea culorii pielii, toate tipurile de ten: AHA și BHA
Atenție: Nu toate afecțiunile de mai sus au ca tratament doar exfolierea, exfoliantul ales este doar unul din ingredientele benefice și/sau necesare pentru a trata afecțiunea respectivă.
După ce ați ales tipul de exfoliant necesar sau tipurile (în unele cazuri este nevoie și de BHA și de AHA) trebuie să alegeți concentrația exfoliantului.
Dacă nu ați mai folosit exfolianți se recomandă să începeți cu BHA 1% și AHA 5-8%. Pentru rezultate mai rapide vă recomand să alegeți BHA 2% și AHA 8% și să începeți să folosiți exfoliantul treptat tocmai pentru ca pielea să nu se irite, înroșească sau descuameze. Folosire treptată înseamnă introducerea în rutină zilnică a exfoliantului de două ori pe săptămâna, apoi de trei ori, șamd cu observarea atentă a pielii și eventual rărirea aplicărilor în caz de iritație, înroșire, descuamare. Indiferent de cât de bine tolerează pielea aceste ingrediente, e important să le folosiți treptat. Chiar dacă la început nu apar iritații este posibil ca ulterior pielea să se descuameze și este nevoie să răriți aplicările cel puțin în zona respectivă.
Vă recomand să începeți folosirea exfolianților seara, iar dacă aveți rutine complexe care conțin produse antibacterine și/sau tretinoizi puteți aplica exfoliantul dimineața doar după ce pielea l-a acceptat.
Acizii de tip AHA există și în concentrații mai mari de 8%. În aceste cazuri începeți folosirea lor o data pe săptămână timp de 2 săptămâni, de două ori pe săptămână timp de două săptămâni, șamd, ajungând (doar dacă e cazul) la aplicări o dată la două zile sau chiar zilnic dacă pielea răspunde bine la tratament. Aplicați AHA 10-12% doar seara.
Puteți folosi exfolianții indiferent de anotimp. Dacă doriți să vă expuneți soarelui cu scopul de a vă bronza (știți părerea mea despre bronz) întrerupeți folosirea lor cu cel puțin două săptămâni înainte de bronzare și o săptămână după ce v-ați bronzat. Reintroduceți exfolianții treptat în rutină. Folosirea exfolianților va duce și la îndepărtarea mai rapidă a bronzului.
Cum se aplică exfolianții
În articolele despre exfolianți (citiți-le vă rog) am spus că eficacitatea acestor acizi depinde de concentrația și de pH-ul lor. pH-ul ideal al exfolianților este între 3 și 3,9. De aceea este foarte important să aplicați exfolianții doar pe pielea uscată complet. Cel mai bine este să aplicați exfolianții după curățarea tenului (sau pielii dacă îi aplicați pe corp). După curățare puteți aplica toner, dacă folosiți. După acest pas trebuie să lăsați pielea să își revină la ph-ul ei (aproximativ 5.5) cel puțin 5 minute pentru a vă asigura că exfolierea se va produce. După aplicarea exfolianților este bine să așteptați alte 5 – 10 minute înainte de a aplica orice alt produs sau medicament pe piele.
Atenție: Exfolianții chimici nu se limpezesc de pe piele!
Cât de des se aplică exfolianții
BHA 2% se poate aplica o dată sau chiar de două ori pe zi. Dacă aveți puncte negre este mai bine să urmați un tratament cosmetic pentru a le extrage, exfolianții vor preveni apariția lor. În unele cazuri este posibil ca rezultatele exfolierii să se lase așteptate dacă aveți puncte negre de mulți ani și nu le-ați extras niciodată. Depinzând de toleranța pielii la acest acid și de afecțiunea pe care doriți să o ameliorați puteți să folosiți BHA de două ori pe zi.
AHA 5% se poate aplică o dată sau chiar de două ori pe zi. Punctele albe ar trebui extrase pentru rezultalte mai bune ale acizilor și pentru prevenirea lor, însă chiar dacă nu le extrageți acizii vor exfolia încet și sigur celulele moarte și le vor ameliora.
AHA 8% și concentrațiile mai mari se aplică doar o dată pe zi.
În cazul în care folosiți ambele tipuri de exfolianți nu îi puteți aplica unul peste celălalt.
Produse necesare în cazul folosirii exfolianților
Protecția solară – Nu mai trebuie să explic de ce, am făcut-o în articolele despre exfolianți și în foarte multe comentarii, protecția solară este necesară în fiecare zi din an indiferent de anotimp, mai ales dacă folosiți exfolianți chimici. Asigurați-vă că folosiți un produs care protejează de tot spectrul solar și care are un SPF suficient de mare.
Hidratarea – Deși există exfolianți care conțin ingrediente necesare hidratării (antioxidanți, ingrediente skin indentical, ingrediente cell communicating) eu vă recomand să folosiți un produs hidratant care să le conțină pe toate și în plus anti iritanți. În combinație cu acizii exfolianți hidratarea adecvată vă oferă rezultate mai bune, iar posibilitățile ca pielea să se irite, înroșească sau descuameze în timpul folosirii exfolianților este mult mai mică.
Atenție: Persoanele alergice la aspirină nu pot folosi exfolianții cu acid salicilic (BHA), unele persoane alergice tolerează concentrații mici (0.5%-1%).
Buna! De curand am descoperit o firma care produce cosmetice din Romania. Ei afirma ca produsele lor sunt naturale. Iti poti spune daca aceasta crema hidratanta cu spf este buna pt un ten mixt ? Multumesc mult!
Compoziţie: Aqua, glycerine (derivata din plante), caprylic/capric triglycyride (din cocos), cocos nucifera oil, cethyl alcohol (emulsifiant natural), helinathus annuus (floarea soarelui) seed oil, glyceryl stearate citrate (din uleiuri vegetale), Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (extract din portocale dulci), Morinda citrifolia (noni) fruit extract, aloe barabdensis extract, Ananas Sativus Fruit Extract (extract de ananas), Carica Papaya Fruit Extract (extract din papaya), Vanilla Planifolia Fruit Extract, serenoa serrulata (palmier pitic) fruit extract, Squalane (din ulei de masline), benzyl alcool**, Xanthan Gum (din surse naturale), Tocopheryl acetat (vitamina E-antioxidant natural), Sodium Benzoate** , Lactic Acid, Potasium Sorbate**, Ascorbyl Plaminate Parfum*, Citral*, Geraniol*, Linallol*, Limonene*.
(*din uleiuri esenţiale naturale, ** pentru conservare)
Paula,
Produsul contine foarte multi iritanti, este foarte grasa si nu are protectie solara. Sper ca nu vand asa ceva cu rol de protectie solara pentru ca vor avea probleme mari daca face cineva o reclamatie la Ministerul Sanatatii. Imagineaza-ti o persoana care are nevoie de protectie solara pentru ca are celule precancerigene si foloseste acest produs care nu are nici urma de protectie solara. Nu inteleg cum unii oameni au curaj sa se joace cu sanatatea noastra, sper totusi sa fi inteles tu gresit si asta sa nu fie etichetata ca si crema cu SPF.
Buna! Multumesc mult pt raspuns. Pe site scrie ca respectiva crema are protectie UV.
Am citit articolul despre exfolianti si am inteles ca acestia nu trebuie clatiti. Am achizitionat exfolianti de la Bravura London si pe prospect se mentioneaza clatirea fetei dupa cateva minute pt a orpi actiunea exfoliantului. Detin acid salicilic 2% si acid glicolic 10%. Ii clatesc ori ba:)? Multumesc!
Violeta,
Eu zic ca nu, dar totusi ar trebui sa intrebi de ce au mentionat ca trebuie indepartati de pe ten. Personal nu cred ca vor fi eficienti daca ii vei indeparta dupa cateva minute. Doar concentratiile peelingurilor necesita indepartare de pe ten. Insa este posibil ca exfoliantii de la Bravura sa aiba pH foarte mic si sa fie foarte iritanti daca raman mai mult de cateva minute pe ten.
Buna, poti sa mi spui ce parere ai de Neostrata Salizinc refine gel? Are 10%AHA si 2%BHA .Merge alternat cu o crema Peroxiben pe baza de peroxid benzoyl 5%? Am acnee nu foarte grava si semne si cicatrici ramase.
Elena,
Produsul ala de la Neostrata nu e ok, e in baza de alcool. Iar 10% AHA + 2% BHA nu poate fi folosit mai des de o data, maxim doua ori pe saptamana, asa cum am scris in articolul de mai sus.
Am uitat sa mentionez la Neostrata Salizinc ingredients: aqua; alcohol denat; glycolic acid; niacinamide; propylene glycol; salicylic acid; zinc acetate; polyquaternium-10; ammonium hydroxyde; tetrasodium EDTA.
Buna,
Te refelicit pt articol !
L’am citit cu mult timp in urma si acum avand in vedere ca am nevoie sa folosesc AHA sau BHA l’am recitit parandu’mi’se mai util ca prima data.
Te rog, am nevoie de parerea ta [:puppy eyes]
Am tenul normal cu tendinte de uscare exagerata, cu mentiunea ca pe barbie si putin pe frunte am niste punctulete negre de care chiar imi doresc sa scap.
AHA’ul ar fi pt tipul meu de ten, dar BHA pt puncte negre.
Ce imi recomanzi pt inceput; avand in vedere ca nu am mai folosit acizi pana acum.
Multumesc frumos !
Ellen, incearca Resist Daily Treatment 5% AHA – http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/resist-daily-smoothing-treatment-with-5-alpha-hydroxy-acid.html. Citeste cu mare atentie detaliile de folosire si nu uita de protectia solara, aplicata in fiecare dimineata in strat generos.
Buna Corina, ai idee de de nu mai găsesc la bravura acizi de 30/50 de cumpărat? Ce recomanzi sa folosesc pt peeling chimic in locul celor 2?
Claudia,
Citeste te rog aici: https://pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html. In sectiunea de intrebari, am raspuns la intrebarea ta.
Buna seara, Pasagera,
Pot sa folosesc Duac gel dupa ce am aplicat acid Bha?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Alina, daca pielea ta tolereaza aceasta combinatie, da. Insa e prea putin probabil ca pielea ta sa nu se sensibilizeze in timp. Mai bine aplica Duac seara si BHA dimineata daca vrei sa folosesti aceste doua produse.
Buna Corina! Ce părere ai despre produsele The Ordinary? Au si ei acizi si tot felul de produse la prețuri f bune! Mulțumesc
Mirela, gasesti review-uri aici: https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/the-ordinary
In sfarsit citesc si eu un articol BUN legat de exfoliantii chimici. Observ ca foarte multa lume(cel putin de la noi din tara, probabil pentru ca e ceva mai putin cunoscut) habar nu au cum se folosesc exfoliantii, ce conțin, la ce folosesc, pe ce tip de ten ii poti folosi. Ai un thumbs up de la mine.
Buna, Corina,
Despre aceste exfoliant chimic ce parere ai (are ph 5.5)?
https://laboratoruldecosmetice.ro/index.php?route=product/product&product_id=71&search=PEELING
Are cam multi iritanti?
Andreea, acizii nu exfoliaza la pH 5.5. Citeste te rog acest articol: https://www.pasagera.ro/totul-despre-exfolierea-pielii-indepartarea-celulelor-moarte.html
Multumesc Corina doar ca eu vroiam parerea ta despre produce! 🙂
Mirela, din punct de vedere al analizei ingredientelor parerea mea nu poate fi mai buna decat a echipei de cercetare de la Beautypedia.com. Din punct de vedere personal nu am o parere despre produse pentru ca nu le-am testat si nu intentionez sa le testez din diverse motive: nu exista nici macar un produs care sa fie interesant pentru mine in gama The Ordinary – formulele pe care le folosesc eu sunt mult mai performante si sunt perfecte pentru nevoile tenului meu; chiar daca ar exista ceva interesant pentru mine, multe din produsele The Ordinary au probleme de stabilitate – cunosc cateva persoane care au testat si produsele erau granulate in recipient sau miroseau ciudat. In afara de problemele de formulare si de faptul ca formulele sunt mult prea simple ca sa fie interesante, tot scandalul si nebunia din jurul acestui brand ma face sa stau departe de ei. Am inteles campania geniala de marketing a lui Brandon si am inteles idee The Ordinary si cred ca ar fi fost foarte buna – produse simple, cu 1-2 ingrediente active, la preturi accesibile – insa atunci cand incerci sa ai produse la preturi atat de mici se face intotdeauna rabat la calitate, iar agresivitatea lui Brandon pe canalele de social media catre potentialii clienti nu o inteleg.
Exista persoane care folosesc produse The Ordinary, 1-2 sau mai multe si care au gasit formule stabile, potrivite pentru tenul lor – dintre aceste persoane multe au renuntat la brand din cauza lui Brandon, multe nici nu stiu cine este Brandon 🙂 Parerile sunt impartite si cred ca singurul fel in care iti poti forma parerea ta este sa incerci ce ti-ai dori si sa observi rezultate pe pielea ta. Recomandarea mea este sa citesti review-ul de pe beautypedia inainte sa cumperi produsul si daca are probleme de stabilitate sa alegi poate alta varianta. Daca insa ai deja produse de care esti multumita, este prea putin probabil sa gasesti ceva la The Ordinary care sa iti aduca rezultate si mai bune.
Parerea mea este ca unele produse de la The Ordinary sunt o alegere buna daca luam in considerare strict pretul produsului – nu prea exista alte formule mai bune la preturi de 20-30 lei, mai ales daca persoana care foloseste produsele nu are probleme grave cu tenul. Insa daca vrei rezultate vizibile si ai probleme serioase, iti recomand sa alegi formule complexe, formulate de branduri care sunt pe piata de ani de zile, nu de 5 minute cum este The Ordinary. Imagineaza-ti ca unul dintre cele mai apreciate produse PC si anume Clinical 1% Retinol Treatment a avut nevoie de aproape 4 ani de formulare, din care ultimul an a fost dedicat testelor clinice.
Nu stiu daca au alte SPF-uri in afara de ce au lansat de curand, atentie mare la SPF-uri pentru ca arata ca o pasta alba pe piele.