Bicarbonat de sodiu fără aluminiu

Întrebare:

‘Buna Corina,

Cred ca esti singura persoana care ma poate lumina. De aproximativ 3 ani, folosesc pe post de antiperspirant bicarbonatul de sodiu, in ideea ca e natural. Pana aici totul ok, insa ieri am citit cateva informatii cum ca bicarbonatul contine aluminu. Stii ceva de acest lucru?

O seara frumoasa!’

Răspuns:

Bicarbonatul de sodiu ca ingredient are formula NaHCO și este o sare care face parte din categoria sărurilor acide, fiind o sare acidă a acidului carbonic în care unul din atomii de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. Are ph alcalin. Din punct de vedere chimic, bicarbonatul de sodiu poate fi și acid și bază.

Nu conține aluminiu. Denumirea lui corectă este de fapt hidrogenocarbonat de sodiu, iar bicarbonat de sodiu este o denumire uzuală. El este folosit și ca aditiv alimentar, produs ambalat de mulți producători cu numele de bicarbonat de sodiu. Conform regulilor impuse de EFSA (European Food Safety Authority) produsele alimentare trebuie să conțină lista completa de ingrediente pe ambalaj. Mai mult, in 2012 a fost publicat Regulamentul UE Nr. 231/2012 al Comisiei de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari. În acest regulament se impun limitele de aluminiu ce pot fi prezente în cazul anumitor aditivi alimentari. În acest regulament nu există nimic menționat despre bicarbonatul de sodiu deoarece este improbabil ca aluminiu să se regăsească în acest produs.

Există producători care folosesc bicarbonat de sodiu natural sau bicarbonat de sodiu obținut prin procese chimice, însă nici unul din aceste tipuri de bicarbonat nu conține aluminiu. Zvonurile despre aluminiu prezent în bicarbonatul de sodiu au apărut atunci când o companie a scris pe etichetă ‘Fără aluminiu’ – ca să îți dai seama cât de influențabili suntem și cum o etichetă poate genera discuții interminabile.

În cazul în care aceste informații nu prezintă încrede pentru tine, îți recomand să renunți la bicarbonatul de sodiu găsit pe rafturile magazinelor și folosit ca aditiv alimentar și să te îndrepți spre bicarbonat de sodiu farmaceutic.

14 comentarii

Scrie un comentariu
  • Iti multumesc mult! Nu stiu cum reusesti sa-ti faci timp pentru a raspunde la orice intrebare mai mult sau mai putin relevanta. Te apreciez enorm!

    O zi frumoasa!

  • Ati mentionat in articol ca bicarbonatul de sodiu este o sare acida. Este singurul loc in care gasesc cum ca bicarbonatul de sodiu ar fi un acid si nu o baza. Imi confirmi te rog ca nu este corecta informatia si nu este doar o greseala la scriere?
    Multumesc!

    • Ionut,
      Este o sare acida, cu pH alcalin. Uite, am modificat in articol, sper ca acum este mai clar ce am vrut sa spun de fapt. Multumesc de atentionare, inteleg ca poate fi confuza formularea mea.

      • Bicarbonatul de sodiu este o baza usoara care poate functiona ca sistem tampon, atat pentru alte baze mai puternice cat si pentru orice fel de acizi.

  • Pentru cei de nivelul „chimie incepatori”:
    o sare = combinatie dintre o baza si un acid. http://ro.wikipedia.org/wiki/Sare_%28chimie%29 Mai pe larg vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Baz%C4%83_%28chimie%29 si http://ro.wikipedia.org/wiki/Acid

    „Sare acida” – am fost la olimpiada nationala de chimie in liceu si nu am retinut termenul acesta. Cel mai probabil se refera la faptul ca radicalul HCO3- a pierdut doar un atom de hidrogen H+ si de aceea e undeva intre baza (Na2CO3) si acid (H2CO3).

    Idea ca „Bicarbonatul de sodiu poate fi si acid si baza” dupa ce chiar inainte ai spus „Are pH alcalin” dau o contradictie: acum ce e – acid, neutru sau bazic/alcalin? Ca nu poate fi in acelasi timp si una si alta http://ro.wikipedia.org/wiki/PH

      • Titlul articolului „Compounds That Could Be Either Acids or Bases” =compusi care POT fi fie acizi fie baze. Acest articol analizeaza modul in care se poate determina comportamentul acid/bazic al unei substante. Ultimul rand contine concluzia „Since Kb2 is significantly larger than Ka2, the HCO3- ion is a stronger base than it is an acid.” adica ce ziceam si eu: bicarbonantul da reactie ALCALINA. Unde in articol spune ca are comportament acid? Reiau definita pH-ului:

        0 ≤ pH pH acid | soluție acidă
        pH = 7 => pH neutru | soluție neutră
        7 pH bazic | soluție bazică

        http://ro.wikipedia.org/wiki/PH.

        La modul practic orice substanta chimica se comporta BAZIC fata de o substanta mai acida si ACID fata de o substanta mai bazica decat ea. Vezi tabelul din dreapta „Valori reprezentative ale pH-ului”: intre primele doua pozitii putem spune cu certitudine ca „Acidul de baterie (0.5) e bazic fata de acidul clorhidric (0.1)” la fel cum pentru ultimele pozitii „Amoniacul (11.5) este acid fata de soda caustica (13.9)”. Dar asta nu inseamna ca acidul de baterie e BAZA sau amoniacul – ACID.

        • Horia,
          Ma dau batuta, cred ca vrei neaparat sa ai ultimul cuvant de aceea te invit daca ai timp si chef sa scrii tu un articol detaliat despre bicarbonat in care sa folosesti termeni cat mai simpli pentru a fi pe intelesul tuturor si sa faci lumina in acest caz. Iti multumesc.
          Eu imi pastrez parerea ca se poate comporta si bazic si acid in reactii chimice. Iar ca pH este bazic.

  • BIcarbonatul de sodiu CONTINE ALUMINIU! Iata si raspunsul de la Dr. Oetker in aceasta privinta :

    „Thank you for your e-mail asking about ingredients in our Bicarbonate of Soda.
    There are between 5 & 50 parts per million of aluminium in our bicarbonate of soda, and this is due to cross contamination, not an added ingredient, and therefore can vary slightly from batch to batch.
    This translates that out of a 200g tub the maximum quantity of aluminium will be 0.01g, i.e. between 0.001 and 0.01g per tub.
    I hope the above is of assistance to you.
    Regards
    Dr Oetker Consumer Response Team”

    Sursa de unde am preluat raspunsul lor ( gasiti la comentarii ) :

    http://melculbucatar.blogspot.ro/2012/06/deodorant-facut-in-casa.html

    • Andreea,
      Tot ce am scris eu in articol este adevarat. Daca producatorii de bicarbonat de sodiu alimentar permit contaminarea unui aliment cu aluminiu nu e ok si nu este regula ca toti fac acelasi lucru.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.