Soluții și produse pentru transpirație excesivă – Hiperhidroză

Transpiratie excesiva hiperhidroza
Perspirația (transpirația) este unul dintre cele mai importante mecanisme pentru reglarea temperaturii corporale, proces care presupune eliminarea pe piele prin glandele sudoripare, a unui fluid salin care atunci când se evaporă răcește pielea și implicit corpul.

Cantitatea de secreție sudorală este reglată de sistemul nervos și determinată de numărul de glade sudoripare din piele, iar excesul de transpirație poate fi generat sau agravat de factori extrem de diverși, mai jos câteva exemple:

 • Factori externi – expunerea corpului la temperatură și umiditate ridicată.
 • Factori fiziologici sau patologici – menopauză, durere severă, diverse afecțiuni severe (SIDA, pneumonie etc), rău de mișcare, greutate în exces, efecte secundare a unor medicamente.
 • Factori emoționali – șoc emoțional, anxietate, frică – hiperactivitate a sistemului nervos simptatetic cauzează hipersudorație emoțională.


De multe ori creșterea anormală a secreției sudorale este temporară (15 – 20 de minute) cum se întamplă în cazul unui șoc fizic care poate genera sudorație excesivă pe toată suprafața corpului sau poate fi prezentă permanent datorită unor factori fiziologici sau patologici.

Dacă suferi de transpirație excesivă este bine să consulți medicul pentru a obține un diagnostic corect și soluții pentru problema ta.

De cele mai multe ori, transpirația abundentă are efecte emoționale neplăcute asupra persoanei, poate duce la apariția infecțiilor pielii, la deshidratare, împiedică desfășurarea unor activități manuale, deteriorează îmbrăcămintea și încălțămintea.

Hiperhidroza reprezintă termenul medical care descrie transpirația abundentă (prezența excesului de secreție sudorală pe piele), care nu are cauze externe cum ar fi expunerea corpului la temperatură și umiditate ridicată.

Hiperhidroza secundară este un factor secundar al diverselor afecțiuni metabolice, fizice etc. Pentru diagnostic și tratament este necesară vizita la medic.

Hiperhidroza primară

Hiperhidroza primară este transpirația excesivă (denumită și esențială sau idiopatică) fără o cauză concretă, însă legată de procesele care au loc la nivelul sistemului nervos și considerată o anomalie a sistemului nervos simpatic. Afectează 5% din populația globului și este de obicei bilaterală și relativ simetrică.

Hiperhidroza primară poate fi ereditară, poate fi cauzată de (și cauzează) stres și anxietate și se manifestă de obicei la pubertate. După 40-50 de ani se observă o regresie a hiperhidrozei, iar la vârstă mai înaintată de obicei dispare complet. Se manifestă doar pe timpul zilei, cel puțin o dată pe săptămână.

Hiperhidroza primară se manifestă cel mai frecvent în zona axilei, pe palme sau pe tălpi, dar poate apărea și pe față, pe fese, decolteu și zona inghinală.

Hiperhidroza palmară (pe palme), plantară (pe tălpi), axilară (sub brațe) sau o combinație între acestea (palmoplantară – pe palme și pe tălpi) poate apărea brusc în timpul zilei, declanșată de stres emoțional și este mai accentuată în anotimpul cald.

În funcție de tipul de hiperhidroză se abordează tratamente specifice pentru ameliorarea simptomelor sau eliminarea problemei (dacă este posibil) și în general se ține seama de toți factorii care agrează simptomele cum ar fi:

 • greutatea corporală, temperatura și umiditatea mediului înconjurător, nivelul de stres, consumul diverselor alimente sau băuturi (în special alimente picante, alcool, nicotină, cofeină).

Evitarea factorilor de mai sus și respectarea regulilor de igienă și alimentație sunt importante în cazurile de hiperplazie. Este bine să:

 • porți doar haine de bumbac și să eviți îmbrăcămintea strâmtă pe piele
 • porți pantofi lejeri, din piele
 • faci duș de două ori pe zi
 • folosești produse de curățare blânde, fără parfum
 • eviți folosirea produselor cu iritanți (mai greu de realizat atunci când singurele produse antiperspirante tratament conțin alcool și ingrediente active cu potențial iritant)

Soluții pentru ameliorarea simptomelor hiperhidrozei primare

Cea mai simplă soluție, accesibilă oricui prin intermediul farmaciilor, este aplicarea unui tratament antiperspirant, formulat pentru diverse zone ale corpului – roll-on sau spray pentru axilă, spray sau loțiune pentru mâini și tălpi, pudră pentru picioare, spray pentru față etc.

Antiperspirantele – sunt produse pentru îngrijire personală care acționează pentru a reduce secreția glandelor sudoripare. Ingredientele folosite pentru a bloca terminațiile glandelor sudoripare și a reduce transpirația sunt sărurile metalice, mai precis diverse forme de aluminiu.

Deodorantele – sunt produse pentru îngrijire personală care acționează pentru a masca mirosul perspirației. Deodorantele pot fi sintetice sau naturale, toate conțin ingrediente aromate, nu conțin aluminiu, nu acționează asupra glandelor sudoripare.

Antiperspirante clasice – conțin ingrediente care reduc transpirația (săruri metalice), dar și ingrediente aromate. Sunt practic antiperspirante deodorante. Ingredientele aromate, regăsite în lista de ingrediente cu denumirea perfume, fragrance, parfum sunt iritante, iar multe dintre ele au potențial alergen. Personal nu cunosc antiperspirante clasice fără ingrediente aromate.

Lista ingredientelor aromate iritante și detalii despre dermatita alergică de contact.

Pentru majoritatea persoanelor care nu suferă de transpirație excesivă, acest tip de antiperspirante sunt eficiente pentru uz zilnic și pot fi achiziționate din supermarket, farmacii (produsele dermatocosmetice), magazine de cosmetice, etc.

Antiperspirante naturale – nu conțin aluminiu (vezi mai jos excepții)* și deși sunt numite antiperspirante, acestea sunt mai degrabă deodorante. Nu reduc transpirația și sunt preferate de persoanele care nu doresc să aplice pe piele săruri metalice. Ingredientele aromate sunt iritante, iar multe dintre ele au potențial alergen, indiferent de proveniența lor, naturală sau sintetică.

Din această categorie merită amintit un ingredient natural piatra de alaun, fără potențial alergen, care nu este eficient în cazurile de hiperhidroză, dar pentru multe persoane este eficient cu rol de antiperspirant pentru uz zilnic. Acest produs / ingredient natural în stare solidă este o sare minerală cu moleculă mai mare decăt celelalte forme de aluminum folosite în antiperspirantele clasice, care formează o peliculă pe suprafața pielii pentru blocarea sudorației, dar nu pătrunde în piele pentru a bloca glandele sudoripare. Are în formula moleculară și aluminum (*acest ingredient este folosit în multe antiperspirante naturale).

Dacă ai hiperhidroză și aplici antiperspirante tratamente seara, piatra de alaun poate fi folosită în fiecare dimineață cu rol de antiperspirant zilnic. În acest fel eviți aplicarea altor ingrediente cu potențial iritant prezente în majoritatea antiperspirantelor. (Caut încă acel antiperspirant fără parfum și alte ingrediente aromate).

Varianta naturală pentru piatra de alaun, cea fără potențial iritant se numește potassium alum (potassium aluminum sulfate dodecahydrate).

Antiperspirante tratament, fără prescripție medicală – sunt produse care conțin o formă de aluminiu în concentrație mare (10 – 25%), în bază de alcool. De cele mai multe ori aceste produse nu conțin parfum, ingrediente aromate sau alți iritanți și se achiziționează din farmacii.

În concentrații atât de mari, mai ales în bază de alcool, sărurile metalice au potențial iritant. Aceste produse sunt tratamente, nu sunt recomandate pentru uz zilnic.

Antiperspirante tratament

Cele mai folosite forme de aluminiu în produsele tratament sunt, în ordinea eficienței lor: aluminum chloride hexahydrate (mai iritant, recomandat mai rar, în unele țări necesită prescripție medicală pentru achiziție), aluminum chloride sau aluminum chlorhydrate.

De multe ori formulele includ și alte forme de săruri, cum ar fi aluminum lactate, zinc lactate, calcium lactate (în special) pentru proprietățile lor antibacteriene.

În timpul folosirii antiperspirantelor tratament este important să urmezi cu atenție toate indicațiile de folosire, explicate clar în prospectul tratamentului.

Dacă alegi un astfel de produs, trebuie să știi că:

Produsul se aplică doar seara, pe pielea uscată, pentru eficiență maximă. Dimineața, după duș, se poate aplica orice alt produs pentru îngrijire personală, deodorant sau antiperspirant, dacă este necesar, mai puțin produse cu aceleași ingrediente active.

Tratamentele antiperpirante nu se aplică zilnic, de cele mai multe ori se aplică de 2-3 ori pe săptămână, iar produsul este eficient timp de mai multe zile. Deși este posibil să nu observi iritație dacă aplici tratamentul zilnic, în timp aplicarea incorectă poate duce la sensibilizarea pielii și apariția iritațiilor.

Nu aplica pe pielea deja iritată sau după epilare. Aplică doar pe zonele unde produsul este recomandat a fi aplicat, există produse diferite pentru zone diferite: roll on pentru axilă, loțiuni și spray pentru palme etc.

Începe cu tratamente care conțin aluminum chloride sau aluminum chlorhydrate, alege concentrații mai mici la început (produse etichetate pentru piele sensibilă), iar dacă nu sunt eficiente pentru tine, poți încerca concentrații mai mari. Majoritatea producătorilor de antiperspirante tratament oferă două sau mai multe formule diferite, în special pentru zona axilei.

În România oferta de produse tratamente este destul de diversă, mai jos lista de ingrediente pentru cele mai cunoscute dintre ele:

Transpiblock – Ingrediente: Alcohol Denat., Aluminum Chlorhydrate, Aqua, Peg – 7 Glyceryl Cocoate, Propylene Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer.

Transpiblock Piele Sensibilă – Ingrediente: Propylene Glycol, Aluminum Chlorhydrate, Aqua, Alcohol Denat., Cyclopentasiloxane, Bis-PEG/PPG-14/14 Dimethicone, Dimethicone, Aluminum Lactate, Zinc Lactate, Phenoxyethanol.

Perspirex Comfort – Ingrediente: Alcohol Denat., Aluminum Chloride, Calcium Lactate, Hydroxypropylcellulose, Hydrogenated Castor Oil.

Perspirex Original – Ingrediente: Alcohol Denat., Aluminum Lactate, Aluminum Chloride, Cyclopentasiloxane, Glyceryl Stearate, Cetyl Palmitate, Hydrogenated Microcrystalline Wax, Hydrogenated Castor Oil.

Perspirex Strong

Odaban Spray – Ingrediente: 20% Aluminium Chloride, Alcool Denat, PEG – 12 Dimethicon.

Drysol – În diverse variante (Mild, Extra Strong etc), conține Aluminum Chloride Hexahydrate, deși pe site-urile din România este vândut ca un tratament care conține Aluminum Chloride, iar site-ul oficial Drysol din România este nu îndeplinește condițiile pentru a vinde produse online.

Întrebări frecvente despre aluminum

Antiperspirantele pot bloca glandele sudoripare, iar oprirea acestora poate afecta sănătatea?

Antiperpirantele blochează fizic glandele sudoripare, ca un dop, nu afectează glandele sudoripare, care de altfel pot fi / sunt îndepărtate chirurgical dacă este necesar. Folosirea pe termen lung a antiperspirantelor tratament (respectand instrucțiunile de aplicare) nu prezintă risc pentru sănătate. Este însă posibil ca pielea ta să se irite chiar dacă aplici corect – în acest caz poți încerca concentrații mai mici, alte ingrediente active, aplicări mai puțin frecvente, iar dacă pielea este în continuare iritată după fiecare aplicare este mai bine să renunți la produs.

Aluminum din tratamentele antiperspirante sau din antiperspirantele clasice poate cauza cancer de sân?

Nu. Aceste ingrediente au potențial iritant pentru piele, la fel și alcool-ul din produsele tratamente și ingredientele aromate – denumite parfum sau listate separat, folosite pentru mascarea mirosului neplăcut. Nu există dovezi cum că aceste ingrediente, chiar în concentrații atât de mari pot cauza cancer de sân.

Pentru mai multe informații poți vizita pagina oficială American Cancer Society sau alte surse oficiale.

Notă – Contribuie la scrierea acestui articol:

Scrie te rog un comentariu cu alte produse tratament care se pot achiziționa din farmaciile din România, care să conțină lista de ingrediente.

Dacă știi care sunt concentrațiile ingredientelor active pentru produsele din lista de mai sus scrie te rog un comentariu.

Alte soluții pentru transpirație excesivă

În paralel cu folosirea antiperspirantelor tratament (dacă pielea ta le tolerează) și măsurile pentru a evita pe cât posibil declanșarea perspirației în exces, se poate folosi pudra de talc (neparfumată) la nivelul zonelor afectate, cu rol absorbant.

De multe ori s-a observat că hiperhidroza este cea care duce la apariția anxietății și problemelor emoționale, în aceste cazuri consilierea psihologică poate fi de mare ajutor. Medicii naturiști și homeopați oferă de asemenea soluții pentru hiperhidroză. Meditația, hipnoza și acupunctura au rezultate în ameliorarea simptomelor – dacă aceste metode complementare de tratament îți sunt familiare discută cu un terapeut sau medic de specialitate.

Proceduri și dispozitive medicale pentru hiperhidroză

Poți discuta cu medicul tău despre alte soluții pentru ameliorarea simptomelor sau chiar eliminarea problemei:

Medicamente cu aplicare locală (acțiune topică) sau administrare orală (acțiune sistemică) – recomandate de medicul dermatolog, aceste medicamente au efecte secundare, citiți cu atenție prospectul înainte de achiziție.

miraDry – un dispozitiv aprobat pentru a fi folosit în tratamentul hiperhidrozei, pe bază de microunde care distruge glandele sudoripare din zona axilei prin încălzire. În România nu există clinici care să aibă acest aparat, iar în Canada procedura costa 3000$. Rezultatele se mențin timp de mai mulți ani.

Iontofreza – o tehnologie care folosește un curent electric de tensiune joasă ce trece prin apă, aprobată (și îmbunătățită în timp) din 1940 în tratamentul hiperhidrozei. Pentru hiperhidroza manifestată pe mâini și picioare există opțiunea de a vizita o clinică pentru tratamente săptămânale sau există dispozitive pentru uz casnic (cost: 3000 – 5000 lei).

Toxina botulinicăBotoxul a fost aprobat din anul 2000 pentru tratamentul hiperhidrozei și presupune injectarea substanței pe zona afectată, cel mai des folosit pentru palme și axilă. Efectele se mențin 6 – 9 luni și se datorează întreruperii semnalului transmit de nervi către glandele sudoripare (costul unui tratament pentru axilă este 1500 – 2500 lei).

Excizia locală a glandelor sudoripare, liposucție cutanată, simpactectomie – intervenții chirurgicale, medicul tău este în măsură să prezinte aceaste soluții.

MIT

Prin transpirație eliminăm toxinele din organism

Secreția sudorală conține 99% apă și 1% săruri, proteine, uree etc. Substanțele toxice pentru organism (alcool, nicotină, unele metale, etc) sunt eliminate prin ficat, intestine și rinichi. Transpirația nu este un proces prin care corpul uman elimină toxine, este un proces prin care corpul își reglează temperatura. Mirosul neplăcut al transpirației se datorează bacteriilor de pe piele care întră în contact cu secreția sudorală.

Mai multe informații despre toxine și acest mit poți citi în articolul despre detoxifierea pielii.

Experiență personală

Nu sufăr de hiperhidroză, dar pielea mea nu tolerează foarte bine ingredientele aromate (parfumul) din antiperspirantele clasice. În cazul meu, aplicarea antiperspirantelor sau deodorantelor clasice declanșează dermatită alergică de contact pe zona axilei. Intoleranța s-a manifestat și agravat treptat prin roșeață și prurit, simptomele de dermatită alergică dispar după câteva zile în care nu aplic antiperspirante clasice și reapar după 2-3 aplicări zilnice.

Piatra de alaun recomandată mai sus ca singurul produs / ingredient inofensiv nu este eficientă pentru mine ca singurul produs antiperspirant, pe timpul verii. Deși aluminiu în concentrații mari are potențial iritant, de câteva luni am testat și folosesc cu succes un antiperspirant tratament, nu conține ingredientele aromate pe care nu le tolerez. Aplic o dată pe săptămână în anotimpul cald / o dată la zece zile în anotimpul rece, prefer variantele cu concentrații mai mici.

Până acum pielea nu prezintă nici cel mai mic semn de iritație, iar în fiecare dimineață folosesc doar piatra de alaun. Rămâne de văzut cum voi tolera aceste concentrații în timp și mai ales cum voi tolera alcoolul din antiperspirant, mai ales că alergia la ingredientele aromate s-a manifestat după 20 de ani de aplicare a antiperspirantelor clasice.

15 comentarii

Scrie un comentariu
 • Foarte bun articolul, mai sparge din miturile cunoscute si nefondate 🙂
  As vrea sa te intreb daca antiperspirantele tratament au efect si asupra transpiratiei urat mirositoare… Adica stiu ca e normal sa miroasa, in contact cu bacteriile de la suprafata pielii, dar la cateva ore de la spalat si aplicat deodorant pare un pic nenatural. Mai ales iarna. Am incercat mai multe deodorante, antiperspirante, naturale, cu aluminiu sau nu, de toate. Plus seturi de analize care ies bine.

  • Dana,
   Mirosul neplacut este cauzat de bacteriile care intra in contact cu transpiratia. Reducerea transpiratiei ar trebui sa rezulte in reducerea mirosului neplacut. Nu am cunostinte despre ce anume ar putea cauza miros mai neplacut decat normal, insa stiu ca anumite molecule ajunse in organism sunt eliminate prin piele, inclusiv anumite molecule care se regasesc in unele uleiuri esentiale sau alimente (cum ar fi usturoiul). Incearca sa mananci foarte simplu si foarte sanatos 2-3 saptamani, fara alimente cu gust foarte puternic, fara condimente, fara alimente fermentate sau acre (cu exceptia lamailor si iaurtului), cu alimente cat mai bazice, fara sa consumi sucuri sau alimente nesanatoase. Este posibil sa ai rezultate foarte bune.

   Ciudat totusi ca se manifesta cel mai mult iarna, cand este mai frig si in mod normal transpiram mai putin. Incearca sa imbraci doar haine de bumbac, nu foarte stramte.

   • O sa incerc, multumesc! 🙂 Da, e ciudat, nici doctorii nu prea au stiut ce sa-mi zica. In afara de banalul „inca nu ai gasit deodorantul potrivit, mai cauta.”

 • Buna Corina,

  Pentru transpiratia picioarelor si a mainilor se poate folosi transpiblock sau oricare alt produs prezentat mai sus?

  Multumesc!

 • Buna,
  Si eu folosesc un produs tratament de genul. Nu l-am regasit in lista articolului, se cheama Maxim si sunt super multumita de el. Din adolescenta am avut mereu probleme cu hiperhidroza in zona axilei incercand tot felul de produse pana mi s-a recomandat acesta. Este eficient, nici nu stiu daca mai am probleme cu transpiratia, acum in folosesc de cateva ori pe an.
  Cat despre eliminarea mirosului nu stiu daca are vreun efect, eu nu miroseam cand transpiram excesiv dar lucrul asta cred ca este de alta natura. Am intalnit persoane care nu transpira dar totusi degaja un miros neplacut.

 • Buna, Corina!
  Am gasit un produs care se incadreaza la antiperspirant clasic, fara ingrediente aromate: Dove Sensitive (varianta stick am eu), scrie explicit Frangrance free si chiar nu are nici un miros.
  Multumim pentru articol!

 • Buna! Eu am o problena care persista de cativa ani.. din cauza transpiratiei excesive si a metodelor de epilare (tin sa mentionez ca le-am incercat pe toata, urmeaza sa incerc sugaring) am capatat o hidrosadenita minunata.. am luat antibiotic atat oral cat si loc pt aceasta problema.. am inceput sa folosesc sapunuri antibacteriene pt curatarea zonelor afectate (axila, zona inghinala).. se remediaza pt o scurta perioada, dar reapar.. nu stiu daca ar fi o solutie excizia glandelor sudoripare.. Ce imi recomanzi? Multumesc tare mult!! 🙂

 • Buna, ce parere ai despre produsul Ben & Anna fara aluminiu ?

  Ingrediente Ben&Anna – Deodorant Natural Stick
  SODIUM BICARBONATE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, MARANTA ARUNDINACEA ROOT EXTRACT, ZEA MAYS (CORN) STARCH, STEARIC ACID, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, COCO-CAPRYLATE/CAPRATE, HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, SHOREA ROBUSTA SEED BUTTER, RHUS VERNICIFLUA PEEL WAX, VANILLA PLANIFOLIA SEED EXTRACT, RHUS SUCCEDANEA (JAPANESE) FRUIT WAX, CITRUS RETICULATA (MANDARIN ORANGE) PEEL OIL, LIMONENE, TOCOPHEROL, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, ASCORBYL PALMITATE, CANANGA ODORATA (YLANG YLANG)OIL, LINALOOL, BENZYL BENZOATE, BENZYL SALICYLATE, FARNESOL, CALENDULA OFFICINALIS FLOWER EXTRACT, GERANIOL, DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) EXTRACT, ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT

 • Buna, am o intrebare legata de aluminiu pentru ca nu gasesc nicaieri un raspuns. Vasele din aluminiu nu sunt recomandate sa fie gatite in ele deoarece exista riscuri, dar daca folosim andrele de aluminiu are vreun contact negativ cu mainile incalzite si transpirate atunci cand tricotam? M-as bucura sa fie elucidat misterul.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.