Toxina botulinică – Botox

Ridurile se formează datorită mişcărilor repetate ale muşchilor feţei, aceste mişcări distrugând stratul de colagen. Botoxul este o toxină botulinică de tip A care acţionează asupra nervilor ataşaţi muşchilor, iar acţiunea ei vizibilă este paralizia parţială sau chiar totală a acestor muşchi, durata acţiunii ei fiind de la caz la caz, între 3 şi 5 luni.

Injecţia cu toxină botulinică nu doare dacă medicul aplică în prealabil un gel rece pe frunte (puteţi cere asta, deşi în mod normal vi se va oferi acest gel) – în momentul în care este introdus acul în piele puteţi simţi o senzaţie neplăcută. Toxina botulinică are nevoie de o săptămână sau două pentru a se instala complet, depinzând de adâncimea ridurilor și de toxina folositp. Cele mai frecvente zone tratate cu Botox sunt fruntea şi ochii, pentru şanţul nasolabial se folosesc fillere nu Botox!

În afară de avantajul de a nu mai avea riduri, toxina botulinică menţine muşchii feţei din zona în care a fost injectată, parţial sau total paralizaţi, iar asta înseamnă că stratul de colagen nu este modificat decât foarte puţin în tot timpul cât folosiţi Botox, iar când veţi dori să nu mai folosiţi veţi avea aceleaşi riduri pe care le-aţi avut la începutul tratamentului cu Botox.

Folosirea Botoxului aduce cu sine o diminuare a expresiei feţei, dar cu siguranţă schimbarea nu este dramatică dacă procedure de injectare este realizată corect, avantajul de a nu avea riduri este fără îndoială mai mare decât micul neajuns.

Efectele adverse pot exista, dar ele sunt o eroare umană, pot există doar datorită medicului care execută aceste injecţii, durata de acţiune a lor fiind aceiaşi ca şi a toxinei botulinice, de la caz la caz, între 3 şi 5 luni; pot fi: vânătăi în zona injectării, „căderea” temporară a expresiei ochilor.

În general Botoxul este contraindicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Nu există studii pe această temă, dar medicina s-a obişnuit să contraindice absolut orice acestor femei.

Bibliografie
Head and Face Medicine
Clinical Dermatology
Journal of Cosmetic Laser Therapy
The Original Beauty Bible, Paula Begoun

5 comentarii

Scrie un comentariu


Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.