Tipuri de cicatrici

Cicatrizarea este un proces natural care face parte din vindecarea a unei răni. Aspectul cicatricei și tratamentul rănii până la cicatrizare depinde de foarte mulți factori.

După lezarea țesutului, pielea suferă o mulțime de transformări, iar în final se formează cicatricea.

Primele 6 luni după lezarea țesutului sunt considerate perioada metabolică activă a cicatricei și este esențială o îngrijire corectă a leziunii deoarece această etapă influențează extrem cicatricea finală.

După cele 6 luni pielea trece printr-un proces lent de vindecare care poate dura până la doi ani. După doi ani o cicatrice se poate considera matură, iar efectele produselor cosmetice asupra cicatricilor mature sunt limitate.

Ameliorarea aspectului cicatrizat al pielii este posibilă, dar în cazul cicatricilor atrofice există rezultate limitate, chiar și în urma procedurilor complexe.

Cum ajutăm pielea după lezarea țesutului

Încercați pe cât posibil să evitați expunerea la radiațiile solare, dacă este posibil bandajați rana, dacă nu, aplicați protecție solară. Expunerea la soare poate duce la cicatrici inestestice.

Îngrijiți rana corespunzător, curățați-o cu un produs de curățare extrem de blând, aplicați bandaj. Izolarea rănii de mediul exterior ajută pielea să se vindece mai repede. După ce s-a format crusta pe țesutul lezat puteți aplica cremă hidratantă, cu textură lejeră sau un produs tratament. NU RUPEȚI CRUSTA RĂNILOR!

Rănile serioase se îngrijesc în funcție de recomandările unui medic!

Tipuri de cicatrici

1. Cicatrici cheloide – se formează datorită multiplicării celulelor și formarea fibrelor de colagen în exces chiar și după ce leziunea s-a închis. Cicatricile se întind mai mult decât conturulul zonei rănite și sunt mai ridicate decât nivelul pielii. În general sunt mai închise la culoare decât pielea, pot fi dureroase și poate apărea prurit.

Tratamente posibile: intervenție chirurgicală, injecții cu steroizi/cortizon, crioterapie sau plasturi cu silicon – la recomandările medicului!

2. Cicatrici postcombustionale (sau cicatrici contractate) – apar de obicei în urma arsurilor, în funcție de profunzimea rănii pot afecta mușchii și nervii. Pot afecta mișcările.

3. Cicatrici hipertrofice
– Sunt cicatrici mai ridicate decât zona rănită, dar nu se întind mai mult decât conturul rănii. Sunt mai închise la culoare.

Tratamente posibile: injecții cu steroizi/cortizon, plasturi cu silicon – la recomandările medicului!

4. Cicatrici hipercrome (hiperpigmentate) – Persista timp îndelungat, se caracterizează prin culoare mai închisă decât pielea din jur, de la roz, roșu, maro până la violet. Sunt plane și sunt comune, leziunile mici duc la apariția lor sau a celor hipopigmentate.

5. Cicatrici hipopigmentate –  Se caracterizează prin culoare mai deschisă decât pielea din jur, sunt de culoare albă. Sunt plane și comune, leziunile mici pot duce la apariția lor. În general nu răspund bine la tratamente.

6. Cicatrici atrofice
– sunt de forma unor depresiuni la nivelul pielii. Se formează de cele mai multe ori post acnee sau post varicelă, datorită distrugerii colagenului care susține structură pielii.

Sunt de mai multe tipuri:
a. Ice Pick (vârf de gheață) – formă conică, cu vârful îndreptat spre derm
b. Box Scar (depresiuni) – angulare, cu margini verticale
c. Rolling (valuri) – sunt cauzate de leziuni sub piele
cicatrici acnee
Tratamente posibile: terapie pentru stimularea colagenului Collagen Induction Therapy (CIT) numită și microneedling (dermapen, dermaroller), peelinguri chimice, injecții de umplere (fillere), laser fractional, dermabraziune (microdermoabraziune, dermasweep). Aceste tratamente au efecte permanente sau nu, în funcție de tipul lor și au efecte diferite de la persoană la persoană, în funcție de profunzimea cicatricilor.

Soluţii pentru cicatricile post acnee

Notă: Petele rezultate în urma acneei nu sunt cicatrici!

150 comentarii

Scrie un comentariu
  • Bună, Pasagera! Am o zona hiperpigmentată, probabil cicatrice hipercromă, după ce anul trecut am avut o fisură anală cu prurit al pielii din regiunea perianală; din cauza pruritului a rămas, de ceva luni, o zonă a pielii hiperpigmentată, deși nu mai are alte probleme, e netedă. Ce tip de produs ar fi indicat să folosesc pentru a reveni la culoarea normală, având în vedere că literalmente e o zonă ferită de lumină? Un produs cu hidroquinona sau serul scar-reducing? Orice sugestii ar fi binevenite. Mulțumesc frumos!

    • Adi, pentru regiunea perianala nu poti aplica hidroquinona. Poti aplica Scar Reducing Serum, dar doar pe piele, asigurandu-te ca nu va migra in alte zone.

  • Buna am o arsura de gradul 2 si am fost la doctor si mia recomandat spalarea si dezisfectarea dar mi sa facut coarja si imi iasa un lichid unde mi crapat coarja am 2 saptamani de cand sunt ars in zona burti

  • Buna ziua. Am probleme cu cicatricile hipercrome de cand ma stiu. Unele le am chiar si de 2 ani. Ele apar in urma inflamatilor acneice de cele mai multe ori. Am fost la dermatolog, dar degeaba. Mi-am tratat acneea, dar semnele inca au ramas. Exista vreo modalitate eficienta de a scapa de aceste semne hiperpigmentate? Multumesc.

    • Iulia,
      Am avut aceeasi problema ca si tine si petele mele s-au estompat, unele fiind mai vechi de 2 ani. Iti recomand sa folosesti un acid exfoliant in functie de tipul tau de ten (acid glicolic sau acid salicilic), acid azelaic, arbutin, niacinamide 10% si retinol 1%, integrate treptate intr-o rutina de ingrijire zilnica a pielii. Daca doresti poti cere rutina personalizata cu produsele de mai sus, la info@paulaschoice.ro.
      Folosesc in continuare unele din aceste produse (mai putin acidul azelaic de care nu mai am nevoie), pentru luminozitate si repararea imperfectiunilor minore: https://pasagera.ro/rutina-de-ingrijire-a-tenului-meu-toamna-iarna-2017.html

  • Buna! Doresc ca va intreb daca este bine sa folosesc crema pentru protectie solara Photoderm MAX SPF 50 si pe urma Clinical Scare Reducing Serum sau invers. Sau care ar fi modul corect de ingrijire. In ianuarie, anul acesta am facut o excizie nev si mi-a ramas zona rosie. Mulțumesc!

    • Bianca, protectia solara se aplica intotdeauna ultima pe piele. Poti aplica Clinical Scar Reducing Serum de mai multe ori pe zi, aplica serul de fiecare data pe pielea curata, apoi aplica protectie solara daca zona respectiva de piele este expusa luminii solare.

  • Buna,
    Acum 2 luni jumatate am fost operată la genunchi, si am o cicatrice de 7 8 cm. Ma poti ajuta cu un sfat te rog? Ce crema de pe piata imi recomanzi? Sau un ulei anume ca sa se mai estompeze cicatrice in timp.
    Multumesc frumos

  • Buna ziua.Baiatul meu de 4 ani a fost operat pe obraz pentru ai scoate un chist.Luni trebuie sa mergem sa ii scoata atele.Taietura este de 1 cm.Ce gel este mai bun sau potrivit pentru cicatrici?Stratamed,strataderm sau altceva?Multumesc

    • Anca, eu dupa o operatie de acest gen am folosit Strataderm, Stratamed si Paula’s Choice Clinical Scar Reducing Serum (acesta nu mai exista din pacate), aplicate de mai multe ori pe zi. Pe fata poti incerca aplicari de 2-3 ori pe zi si bineinteles neaparat protectie solara pentru a evita hiperpigmentarea zonei. Te rog cere si pararea medicului.

    • Camelia, medicul estetician ar fi trebuit sa iti dea (nu sa iti vanda) cea mai buna crema cicatrizanta post operatorie pe care nu o poti obtine din magazine. Mai mult, ar fi trebuit sa iti spuna pretul cremei si sa iti spuna ca poti reveni sa cumperi daca mai ai nevoie. In afara de crema ti-ar trebui pad-uri de silicon pe care sa le aplici in timpul noptii pe cicatrici. Te rog discuta cu medicul tau pentru ca nu poti gasi aceste produse in farmaciile din Romania. In farmacii gasesti Stratamed si Strataderm, dar si pentru acestea ai nevoie sa discuti cu medicul tau. Ridicarea in ancora (banuiesc ca despre asta e vorba) poate cicatriza inestetic daca nu ai mare grija.

  • Buna ziua ,la mulți ani și mulțumesc frumos ca mi permiteți sa va scriu.vroiam sa va spun ca am o cicatrice purpurie pe fesă,de mărimea buricului degetului mare ,de la o injecție care a fost prost făcută acum 2 ani în urma.ce tratament naturist îmi puteți recomanda,ce alifii,ce uleiuri? Va mulțumesc frumos doamnă!

    • Buna ziua Roxana,
      Din păcate nu cunosc tratamente naturiste pentru reducerea hiperpigmentărilor și dacă această cicatrice a apărut în urma unei injecții îți recomand să consulți un dermatolog pentru un diagnostic corect și recomandări pentru rezolvarea problemei.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.