Soluții pentru acneea copiilor – pubertate și adolescență

acneea copiilor

Acest articol este dedicat copiilor care suferă de acnee. Dacă ești părintele unui copil care suferă de acnee citește articolul și ajută-l pe copilul tău să pună în aplicare sfaturile de mai jos.

Acneea copiilor – cauze și metode de tratament

Jurnalele medicale estimează că 85% dintre oameni vor avea la un moment dat în viaţă un episod de acnee înainte de maturitate. Acest lucru se datorează în special schimbărilor hormonale majore ce apar o dată cu pubertatea şi continuă până la maturitate.

În general pubertatea în cazul fetiţelor începe la 10-11 ani, iar în cazul băieţilor începe la 11-12 ani. Deşi aceste intervale sunt considerate optime, din păcate pubertatea precoce este o problema comună în rândul copiilor.

Manifestarea simptomelor pubertăţii poate începe mai devreme de 10 ani prin schimbări evidente ale corpului fizic (apariţia pilozităţii pubiene, îngroşarea vocii, dezvoltarea sânilor) şi o dată cu acestea, pot apărea erupţii cutanate.

Apariţia punctelor negre, punctelor albe, papulelor şi pustulelor pe ten şi/sau pe corp se datorează în principal schimbărilor hormonale cauzate de transformarea copilului în adult. Aceste afecţiuni pot fi agravate de o îngrijire incorectă a tenului şi de tendinţa copilului de a ‘sparge’ pustulele de pe ten, lucru ce poate duce și la apariţia cicatricilor.

Citește articolul despre tipurile de acnee pentru a înțelege cum se manifestă acestea pe ten.

În unele cazuri episoadele acneice din copilărie se încheie o dată cu adolescenţa, fără prea multe eforturi, însă de multe ori acneea persistă la maturitate, din diverse motive. De foarte multe ori îngrijirea nepotrivită a tenului este determinantă în apariţia acneei, însă cauzele sunt extrem de diferite şi tratarea acneei presupune oprirea factorilor cauzatori.

Înainte de a presupune că ai acnee cere părerea medicului, sunt foarte multe afecţiuni care se manifestă la orice vârstă prin apariţia pustulelor, dar nu sunt cauzate de P. acnes, bacteria responsabilă pentru cazurile comune de acnee.

Pentru a pune un diagnostic corect medicul trebuie să aibă o serie de rezultate ale anumitor analize cum ar fi: analiză bacteriologică din pustule, nivel hormonal, examen coproparazitologic, teste de alergii şi intoleranţă la anumite substanţe, etc.

Acneea copiilor – reguli de îngrijire şi igienă a pielii

Indiferent de cauza acneei sau vârsta la care se manifestă, regulile generale de îngrijire a pielii sunt aceleaşi.

Până la vârsta de 18 ani pielea nu este matură, de aceea este important a o trata întotdeauna cu blândeţe şi cu mare atenţie. Tenul nu este un covor pe care trebuie să îl curăţăm în profunzile, sperând că astfel vom îndepărta punctele negre şi acneea.

Curăţarea agresivă a tenului, uneori cu produse ce conţin particule abrazive sau cu perii, poate afecta barieră naturală a pielii, iar pe o piele afectată acneea şi alte afecţiuni inflamatorii apar mult mai frecvent.

Curăţă tenul de două ori pe zi, cu un produs de curăţare solubil în apă, care se limpezeşte complet de pe piele. Lipsa curăţării corecte a pielii duce la acumulare de sebum şi celule moarte, mediu propice pentru apariţia porilor blocaţi (puncte negre sau albe) şi dezvoltarea bacteriilor sub formă de papule sau pustule cu puroi.

Spală-te pe mâini înainte de a te spăla pe ten. Curăţenia mâinilor este extrem de importantă, iar obiceiul de a ne spăla pe mâini de mai multe ori pe zi trebuie dobândit chiar din copilărie.

Foloseşte doar prosoape de hârtie pentru a usca tenul după ce a fost curăţat. Prosoapele de bumbac pot fi folosite cu condiţia să fie schimbate zilnic.

Îndepărtează întotdeauna machiajul (dacă foloseşti) înainte de a merge la culcare. Produsele de machiaj ce rămân pe piele pe timpul nopţii pot duce la blocarea porilor, pot cauza conjunctivită, eczeme etc. (Tot mai multe fetiţe de 10-12 ani folosesc machiaj, în special pentru a ascunde petele cauzate de pustule şi pustulele cu puroi).

Schimbă fața de pernă în fiecare seară. Folosește doar lenjerii de pat călcate, de preferință spălate cu un detergent blând, fără balsam.

Fii consecventă cu rutina de îngrijire a tenului şi asigură-te că aplici pe piele în fiecare zi ingredientele necesare pentru menţinerea sănătăţii ei.

Fii atentă la alimentaţie! Evită alimentele de tip fast food, prăjelile, mâncărurile grele, sucurile acidulate şi zahărul în exces. O alimentaţie bazată pe ingrediente benefice (legume, fructe, seminţe etc) are rolul de a menţine corpul şi implicit pielea sănătoase. O alimentaţie nesănătoasă poate duce la agravarea acneei.

Fii atentă la produsele de styling pentru păr! Evită folosirea acestora (şamponul şi balsamul nu sunt produse de styling, sunt destinate îngrijirii zilnice a părului) şi încearcă să îţi porţi părul prins. Părul acumulează foarte multe impurităţi din aer, de pe pernă, sebum de pe scalp etc, toate acestea pot agrava acneea. Încearcă să dormi cu părul prins lejer.

Ce să nu faci atunci când ai acnee

Nu pune mâna pe ten şi nu da voie altora să îţi pună mâna pe ten! Dacă ai animale de companie nu le da voie să îţi atingă tenul, spală-te pe mâini imediat după ce ai avut contact cu animalul de companie şi nu îi da voie acestuia să doarmă în patul tău.

Evită produsele astrigente care conţin alcool sau alţi iritanţi. Deşi acestea pot îndepărta sebumul, glandele sebacee vor produce şi mai mult sebum atunci când pielea este degresată. Se formează astfel un cerc vicios prin care cantitatea de sebum este tot mai mare de la o zi la alta, iar iritaţia cauzată de produsele astrigente poate duce la agravarea acneei.

Evită scruburile cu particule abrazive dure sau periile de curăţat tenul. Acestea pot afecta grav bariera naturală a pielii şi pot agrava acneea.

Evită produsele care conţin ingrediente extrem de iritante cum ar fi: sulf, camfor, mentol, parfum, alcool. Evită săpunurile solide, acestea pot duce la afectarea barierei naturale şi la agravarea inflamaţiei cauzată de acnee.

Evită să extragi pustulele, pentru a preveni apariţia cicatricilor. Petele rămase pe piele în urma pustulelor fac parte din procesul natural de vindecare a pielii şi pot persista ani de zile. Citește articolul despre prevenirea și estomparea petelor post acnee.

Cum se extrage o pustulă cu puroi

Evită să extragi pustulele dacă ai unghii mari, poți răni pielea. Rănile se vindecă extrem de greu, iar de multe ori se transformă în cicatrici de tip ice-pick.

Spală-te pe mâini și apoi spală-te pe ten, tamponează ușor cu un prosop de hârtie pentru a usca pielea. Protejează degetele  cu șervețele și apoi urmează pașii descriși aici http://www.acne.org/pop.html, de la punctul 3.  După extracție aplică presiune minimă 4-5 minute asupra locului cu un şerveţel curat și uscat (4-5 minute este timpul mediu de coagulare al sângelui), apoi când zona nu mai supurează aplică un produs antibacterian (mai jos sunt prezentate ingredientele antibacteriene).

Pentru pustulele mari este necesar să faci o incizie mică, în lateral, ca puroiul să fie evacuat ușor, fără a leza pielea prea mult. Incizia se face doar cu ace de seringă sterile! Cele mai potrivite sunt cele foarte mici și subțiri, se găsesc în magazinele tehnico-medicale.

Rutina de bază pentru îngrijirea tenului copiilor

Dimineaţa: curăţarea tenului, aplicarea protecţiei solare

Seara: curăţarea tenului, aplicarea cremei hidratante

Pentru curăţarea tenului sunt necesare produse blânde, cremoase. Protecţia solară se alege în funcţie de tipul de ten şi de preferinţe, este un pas extrem de important în a menţine pielea sănătoasă. Lipsa protejării pielii de efectele radiaţiilor solare agravează orice afecţiune cutanată observată pe ten.

Crema hidratantă poate fi un produs cu textură lejeră, care să asigure necesarul de ingrediente benefice pielii: antioxidanţi, ingrediente reparatoare, anti iritanţi etc.

Soluţii pentru acneea copiilor – Copii cu vârstă până la 12 ani

Soluţiile pentru acnee sunt aceleaşi, indiferent că este vorba despre copii sau adulţi, însă în cazul copiilor multe din ingredientele active anti acnee nu sunt testate pentru a dovedi folosirea lor în siguranţă.

Majoritatea ingredientelor active nu sunt recomandate pentru vârsta mai mică de 12 ani, însă există un ingredient care poate fi aplicat pe piele de la vârsta de 8-9 ani, cu beneficii majore în ameliorarea episoadelor acneice.

Acid salicilic – Beta hydroxy acid

Acidul salicilic în concentraţii de 0.5% – 2% poate fi folosit în siguranţă pe pielea copiilor. O concentraţie de 1% este ideală pentru această perioadă, de preferat într-o bază de gel sau loţiune. Dacă tenul este gras se poate alege folosirea acidului salicilic în concentraţie de 2%, cu textură lichidă.

Acidul salicilic nu poate fi folosit de persoanele alergice la aspirină. În fiecare dimineaţă, indiferent de anotimp, este necesară aplicarea protecţiei solare în strat generos pentru că acidul salicilic este fotosensibilizant.

Acidul salicilic se introduce treptat în rutina zilnică de îngrijire, aplicat seara, înainte de aplicarea cremei hidratante. În funcţie de nevoi şi de toleranţa pielii la acest ingredient activ, se poate aplica de 2-3 ori pe săptămână, sau chiar în fiecare seară.

Acidul salicilic este un exfoliant chimic (spre deosebire de scrub care este un exfoliant mecanic) care acţionează în profunzime pentru a îndepărta excesul de sebum şi celule moarte acumulate în pori. Exfolierea previne într-o anumită măsură apariţia punctelor negre şi albe cât şi apariţia pustulelor cu puroi.

De asemenea acidul salicilic ameliorează petele post acnee prin stimularea regenerării celulare şi producerea colagenului nou și are proprietăți anti inflamatoare (acneea este un proces inflamatoriu) și antibacteriene.

Înainte de a folosi acidul salicilic asigură-te că ai citit informaţiile necesare despre acest tip de exfoliant. Un articol cuprinzător poți citi aici: Totul despre exfolierea pielii.

Soluţii pentru acneea copiilor – Adolescenţi (12 – 18 ani)

În cazul adolescenţilor există mai multe posibilităţi de tratamente anti acnee în afară de acidul salicilic. Astfel, ambele ingrediente antibacteriene pot fi aplicate pe piele, de preferat doar pe zonele unde există pustule cu puroi.

Antibacteriene – acid azelaic și benzoyl peroxide

Acidul azelaic este un antibacterian eficient care are şi efecte de estompare a petelor rămase în urma pustulelor. Concentrațiile la care are potențial în ameliorarea acneei sunt între 12% și 20%. Cea mai potrivită variantă este 15% sau mai mică. În Europa acidul azelaic se găsește în medicamente cu aplicare locală și în produse cosmetice, în funcție de concentrație.

Benzoyl peroxide este un antibacterian eficient fără efecte asupra petelor post acnee. Acesta poate decolora ţesăturile, spală-te pe mâini imediat ce ai aplicat pe piele. Benzoyl peroxide este eficient în concentrații începând cu 2.5%. Cele mai comune variante sunt: 2.5%, 4%, 5%, însă există și medicamente cu concentrație de 10%. În Europa benzoyl peroxide se găsește doar în medicamente cu aplicare locală.

Ambele antibacteriene pot fi iritante pentru piele dacă nu sunt folosite corect, de cele mai multe ori iritaţia apare pentru că nu este folosită protecţia solară sau pentru că pielea nu tolerează ingredientul activ.

În rutina zilnică, ingredientele antibacteriene pot fi aplicate dimineaţa înainte de protecţia solară sau seara înainte de crema hidratantă. Nu se aplică două produse anti acnee în aceeaşi perioada a zilei.

Propunere pentru rutina anti acnee a copilului de 12 ani (sau mai mare)

Dimineaţa: curăţarea tenului, aplicarea unui antibacterian doar pe pustule şi/sau pete, aplicarea protecţiei solare

Seara: curăţarea tenului, aplicarea acidului salicilic, aplicarea cremei hidratante.

În cazul în care sunt necesare doar 2-3 aplicări săptămânale de acid salicilic şi 2-3 aplicări de ingredient antibacterian este indicat a se aplica toate ingredientele tratament seara, înainte de crema hidratantă.

După vârsta de 13-14 ani în rutina anti acnee ar trebui introduse şi alte ingrediente care ajută pielea să îşi menţină bariera naturală intactă şi starea de sănătate a pielii în condiţii optime. Un ser cu foarte mulţi antioxidanţi sau un toner cu ingrediente reparatoare pot fi de folos.

După vârsta de 16-17 ani se pot folosi retinoizii, ingrediente cu acţiune extinsă anti acnee, care ajută celulele pielii să se comporte cât mai normal. Dacă acneea persistă după adolescență este necesară o abordare diferită care se bazează pe oprirea cauzelor declanșatorii și o rutină de îngrijire mai complexă.

Important de reținut

Unele persoane nu tolerează foarte bine ingredientele active, de aceea este necesar a introduce treptat în rutină produsele anti acnee şi a observa cu atenţie reacţia pielii. În cazul folosirii incorecte a ingredientelor active anti acnee este posibil să apară sensibilizarea permanentă a pielii.

Iritaţia, usturimea şi apariţia a şi mai multor pustule nu sunt semne că ingredientul activ funcţionează ci sunt semne că trebuie redus numărul aplicarilor sau chiar trebuie oprită folosirea ingredientului activ.

Produse anti acnee

Acid salicilic: În multe produse cosmetice există inclus acid salicilic, însă pentru a fi eficient, un astfel de produs trebuie să aibă o concentrație de minim 1% acid salicilic (denumit și BHA) și un pH între 3.5 și 4. Cele mai multe produse de acest tip le găsești la Paula’s Choice.

Pentru produsele de pe rafturile magazinelor este necesar să cunoști concentrația acidului și pH-ul produsului. În acest sens este indicat să întrebi producătorul.

Acid azelaic: Cel mai cunoscut produs cu acid azelaic din România este Skinoren, un medicament cu aplicare cutanată ce conține acid azelaic în concentrații de 15% gel și 20% cremă. Deși varianta de 15% este etichetată ca și gel, textura este tot cremoasă.

Există și produse cosmetice care conțin acid azelaic, în concentrații de 12-14%, acestea pot fi o opțiune pentru persoanele care nu tolerează concentrațiile mai mari. Clear Daily Skin-Clearing Treatment Azelaic Acid + BHA este un produs complex, care conține și ingrediente anti inflamatorii și acid salicilic în concentrație de 0.5%.

Benzoyl peroxide: Brevoxyl este un medicament bine cunoscut în România ce conține benzoyl peroxide, însă din păcate acest medicament nu este disponibil tot timpul în farmacii. Mai multe produse care conțin benzoyl peroxide găsești în articolul dedicat, există foarte multe variante pentru acest ingredient activ.

Retinoizi: Retinoizii medicamentoși cei mai cunoscuți pentru tratamentele acneice sunt Retin-A, Isotrexin și Differin. Aceștia nu se pot aplica pe pielea copiilor, nici măcar la 17 ani, sunt destinate doar adulților. Există însă ingrediente cosmetice din categoria retinoizilor care în concentrații mai mici (maxim 0.2%) pot fi aplicate pe pielea copiilor de la vârsta de 12-13 ani, iar concentrațiile mai mari (maxim 1%) pot fi aplicate o dată la 10 zile de la vârsta de 16-17 ani.

Clinical 1% Retinol este cel mai potent retinoid cosmetic, cu potențial la fel de mare ca retinoizii medicamentoși în ameliorarea acneei, poate fi folosit după vârsta de 18 ani. Pentru copiii mai mari de 12 ani se poate folosi un ser cu antioxidanți și retinol cu scopul de a ajuta pielea în procesul de vindecare: Skin Balancing Super Antioxidant Serum (0.03% retinol).

Pentru folosirea produselor anti acnee urmează indicațiile producătorului și/sau recomandările medicului tău.

32 comentarii

Scrie un comentariu
 • Bună, fetita mea în vârstă de 6,5 ani prezintă la nivelul obrajilor, sub ochi formațiuni de puncte albe. Mai întâi la unul dintre ochi și apoi s a extins și în zona celuilalt. Am fost la dermatolog și acesta mi a zis ca ori le scoate cu acul ori sa aplic o soluție de la A-Derma Cytelium în fiecare seara pe aceste puncte albe. Ce pot sa fac? Ce crema îmi recomanzi pentru ea? Și cu factor de protecție și pentru hidratare.
  Mulțumim!
  Gabriela

  • Gabriela,
   Este posibil ca fetita ta sa aiba milia. A-Derma Cytelium nu are efecte nici pe milia, nici pe puncte albe, din pacate.
   Se poate sa imi trimiti un mail (foloseste te rog formularul de contact) cu fotografii in care sa imi spui si ce tip de ten are fetita pentru a incerca sa iti recomand produse? Multumesc.

 • Buna am câteva coșuri și pete de la ele , mi a fost recomandata crema effaclar duo+ de la Roche posay crezi ca e eficientă?

  • Alexa,
   Asa cum spuneam mai sus, o singura crema (indiferent cat de complex formulata este) nu este suficienta pentru a ameliora petele si a vindeca pustulele. Este necesara o rutina completa, te rog citeste si articolul despre pete indicat in articolul de mai sus.
   Despre Effaclar Duo am scris aici: https://pasagera.ro/la-roche-posay-effaclar-duo-analiza-chimica.html. Acest produs a fost usor reformulat si redenumit Duo+ insa nu apar alte ingrediente active in lista, formula este doar usor schimbata.

 • Buna Corina. Ce poti sa ne spui despre SPF, soare si vitamina D? Daca ne protejam pielea tot timpul anului, mai putem lua vitamina D de la soare?

 • Buna Corina,
  Folosesc pentru problemele tenului meu ( cosuri subcutanate pe barba si pete pe obraji dar si cateva urme de la cosuri scoase gresit ) Skin perfecting 2% BHA gel si Skin perfecting 8%AHA gel. Le folosesc alternativ. Zilnic folosesc protectie solara. Spune-mi, te rog, este ok daca aplic cele doua produse pe alunite? Am o alunita din nastere ( e cam cat jumatate bob de mazare ) aproape de ochi (in zona exterioara, acolo unde se formeaza laba gastii). BHA am mai aplicat dar cu AHA 8% mi-e teama. E in regula daca aplic?
  Multumesc si toate cele bune in noul an!
  Monica

  • Monica,
   Exfoliantii se pot aplica pe alunite in mod normal, insa pentru ca alunita ta nu este doar o pata pe piele este mai bine sa eviti zona respectiva. Atentie mare la ochi, nu te apropia foarte mult cu exfoliantii de zona ochilor si aplica in fiecare zi protectie minerala, in special pe alunita.

 • Buna Corina! in primul rand felicitari pt munca depusa in alcatuirea acestui blog. Informatiile tale sunt mai mult decat folositoare si ma intorc mereu la site-ul tau cautand informatii noi! 🙂 Intrebarea mea este ce parere ai tu despre folosirea spironolactonei in tratamentul acneei? Am citit multe articole despre acest medicament si potentialul sau efect benefic in amelorarea acneei si sunt curioasa ce parere ai tu despre el. Multumesc si keep up the great job!

  • Andra,
   Spironolactone este un diuretic, eu nu am citit studii pentru tratamentul acneei cu acest ingredient. Spironolactone influenteaza aldosteronul (hormon al corpului), insa acest hormon nu are impact asupra glandelor sebacee.

 • Buna,iti urmaresc articolele inca din toamna,datorita tie am ajuns sa aflu si despre produsele Pauei.Iti multumesc pt ceea ce faci,pt mine esti cea mai bine informata cred ca din toata Romania si nu ai idee cat apreciez ca impartasesti totul cu noi,asa benevol,fara nimic in schimb..Respect maxim!!!De ce am ajuns pe site-ul tau..am o fetita care acum are 16 ani,o frumusete de fata care din pacate de un an de acum,se confrunta cu acneea.Am dus-o la dermatolog,nu i s-au facut analize iar reteta nu a avut niciun efect.Am descoperit produsele Paulei antiacnee si i-am comandat setul antiacnee complet,plus skinorenul din farmacie..Cosurile sunt mici,dese ,rosii,mari,cu puroi de toate soiurile cred..si nu trec cu nimic,indiferent cat este de atenta,iar daca trec,apar altele imediat.Are grija si de alimentatie,foloseste protectie solara tot de la Paula,ca si fond de ten ,foloseste crema colorata cu protectie tot de la Paula..sin uneori vichy dermablend 3D…o inteleg,trebuie sa acopere cat cat acneea asta..O gramada de bani si niciun efect.Azi mergem din nou la dermatolog,mi-am zis ,sa-i spun eu d-nei dr sa-i faca analizele necesare ..Daca m-ai putea ajuta cu alt sfat..ti-as fi extrem de recunoscatoare.Rutina o are alcatuita ok,intrucat ti-am citit cred ca toate articolele despre acnee.Cumva stiu ca are o problema hormonala,intrucat si menstra o are haotica complet,am dus-o si ginecolog sa-i faca un eco..este ok,iar hormonal este mica sa capete un tratament ceva..Scuze,ca am scris atat.

  • Alina,
   Ai putina rabdare, acneea fiicei tale este cel mai probabil hormonala, insa trebuie sa fie perseverenta. Mergi in continuare cu rutina, incearca sa aiba multe ingrediente reparatoare si tratamente doar cele potrivite varstei ei. Poate face analiza din pustule pentru a exclude un stafilococ auriu, e bine sa faca si exudat nazal si faringian.

 • Buna din nou,deci am fost si la dermatolog..I s-a prescris fetei mele azitrox de 500 mg,una pe zi,pt 3 zile,apoi pauza pana luni cand ne intoarcem sa ne prescrie in continuare antibioticul..apoi doua capsule de stresclin d&r,tp de o luna,mask plus gel si sa continuam cu folosirea de skinoren ..Despre analize a zis ca ,cheltui banii degeaba.. ca e clar ca-i va iesi bacterie..Ca este si hormonal,poate fi si genetic(si eu am avut probl.insa eu nu stiam ce masuri sa iau..fetei i-am luat numai produse bune))Nu stiu ce sa zic..aveti vreo parere?O seara frumoasa va doresc!

  • Alina,
   Dar de ce acest dermatolog recomanda antibiotice orale pentru un copil de 16 ani, fara nici macar o analiza care sa confirme ca este vorba despre o bacterie sensibila la antibioticul respectiv? Personal nu as administra antibiotic in acest caz fara a stii cu siguranta ca este necesar. Chiar si aplicarea antibioticului local ar trebui recomandata doar in urma unei analize, dar cel putin acel produs nu are efectele negative serioase pe care le are antibioticul oral.
   Analiza din pustule costa in Timisoara 30 de lei, merita toti banii pentru a stii daca are rost sau nu sa administrezi acel antibiotic.

   • Îți mulțumesc pt răspunsuri!Pai ce sa spun despre aceasta dermatoloaga și rețetă dansei…Nu am idee.Nici nu s-a ridicat de pe scaun ,a analizat-o de la birou,3 metri distanta..Și cam atât a fost.A spus că acest antibiotic se da indiferent de ce iese la analize..Asa de poartă pe la noi.Alt doctor nu știu să fie pe aici..Luni mergem din nou..

 • Buna ziua,

  Numai sunt de ceva timp adolescenta, dar poate ma ajutati si pe mine cu o solutie.
  Din decembrie am inceput sa folosesc produsele PC, pe ten problemele s-au ameliorat foarte bine (acnee usoara, putine puncte negre pe nas si obraji, urme usoare post acnee), dar pe gat desi urmez aceeasi rutina, nu s-a produs nicio schimbare. Pe gat am cosuri mici, mai mult pe partea stanga, care se pot indeparta cu unghia (evit sa o fac dar am comis-o de cateva ori).
  Nu folosesc deloc machiaj, doar o pudra deoarece am ten gras si lucesc orice as folosi.

  Rutina de dimineata:
  – Resist Optimal Results Hydrating Cleanser
  – Skin Balancing Super Antioxidant Concentrate Serum with Retinol
  – Resist Intensive Repair Cream with Retinol (am folosit-o fiind iarna, acuma vreau sa o schimb cu Resist Anti-Aging Clear Skin Hydrator sau cu Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel – ce imi recomandati?)
  – Clear Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+ (imi ramane tenul foarte lucios si nu este de la crema anterioara, deoarece l-am aplicat si singur)

  Rutina de seara:
  – Resist Optimal Results Hydrating Cleanser
  – Clear Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution 2% Salicylic Acid (3-4 ori/sapt – doar imi luceste tenul, nu este lipicios) sau Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant (2-3 ori/sapt – imi simt tenul foarte lipicios si luceste)
  – Resist Intensive Repair Cream with Retinol
  Seara lucesc ca un bec si imi simt tenul foarte gras.

  Nu am avut probleme cu niciun produs, le-am introdus treptat.
  Am inceput sa folosesc Resist Skin Revealing Body Lotion 10% AHA pe picioare (am cateva pete foarte mici de la soare) si l-am folosit si pe ten si gat , tot treptat l-am introdus. Dar nu imi place deloc deoarece nu intra in piele (ma refer la ten si gat, pe picioare nu am aceasta problema nici nu il simt) si dupa ce aplic crema, imi simt tenul foarte gras si e extrem de lucios. L-am folosit pe ten deoarece cu Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant nu ma impac deloc in sensul ca imi ramane tenul lipicios si gras dupa ce aplic crema. Ma gandesc ca daca schimb crema nu voi mai avea aceasta problema, nu stiu ce sa zic.

  Gresesc undeva cu cremele? cum as putea rezolva problema cu gatul?

  Imi cer scuze pentru lungimea mesajului.

 • Buna ziua Corina. Fetita mea de 8 ani,are tenul foarte uscat cu puncte albe pe alocuri. Face innot de 2 pe saptamina,dupa piscina are pielea inca mai uscata chiar putin iritata. Pentru curatare (cind e nevoie) foloseste Earth Sourced Perfectly Natural Cleansing Gel (PAULA),care am inteles ca se poate folosi pentru copii.Poti sa imi recomanzi te rog mult o crema sau un alt produs ce i-as putea aplica cind iese de la piscina. Multumesc anticipat. LUDMILA

 • Buna din nou,voiam să îți spun că starea tenului fetei mele este tot așa,adică rea..A folosit Duac, tp de 3 săptămâni,a fost un dezastru total,parca era oparita..A folosit mask plus pt o luna..nu e un dezastru dar nici îmbunătățiri nu sunt..Azi i-a venit de la Paula tratamentul cu acid azelaic..Cineva a spus că deși skinoren-ul i-a creat o explozie acneica crema de la Paula,desi având că baza același acid azelaic,i-a făcut bine..Deci incercam..Încă ceva…Eu ii luasem pt seara crema hidratanta Earth,pe când cu opareala de la duac,o folosește de vreo luna,dar cineva a zis că untul de shea blochează porii ,deci sa schimb mai bine cu un ulei de jojoba..As vrea și sfatul tau,te rog.

 • Sunt mama unei fetite de 14 ani. Avea o acnee ingrozitoare. Am incercat diverse tratamente, cu rezultate satisfacatoare ( unele dintre ele ) insa dupa cateva luni, problemele reveneau, parca si mai “infloritoare “. Pur si simplu parca ii explodase fata. Acum cateva saptamani am incercat – la sfatul unei mamici de-a unei colege de-a fetitei mele – Pharmacore Acne Control. Acum e foarte bine, i s-a “ curatat “ fata. As vrea sa stiu daca sa sper ca rezultatele vor fi insa pe termen lung / definitiv ? A mai folosit cineva?

  • Cristina, rezultatele se mentin pe termen lung daca s-a eliminat cauza acneei si daca se ingrijeste corect pielea in fiecare zi din an. Nu uita de protectia solara, mai ales ca toate tratamentele anti-acnee sunt fotosensibilizante (sensibilizarea pielii nu se intotdeauna vizibila la inceput).

 • Buna,numele meu este Claudia;am o fiica in varsta de 18 ani carede ceva vreme se confrunta cu o acnee foarte urata.Am fost pe parcursul anilor la diversi medici dermatologi care i au recomandat de fiecare data antibiotic,skinoren,Duac,tincturi preparate la farmacie….cu rezultate pe moment.Ultimul medic dermatolog care a consultat o i a pus diagnosticul de acnee conglobata,urmeaza tratament de aproximativ 2 luni ,Inofolic,vit d 1000unitati,bioseleniu zinc,un preparatat la farmacie ce contine antibiotic,pe care l foloseste doar seara si o crema numita Uriage Roseliane……fara rezultate,evident.Credeti ca ne puteti ajuta cu un sfat,in masura timpului disponibil?va multumesc frumos .Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.