De ce am probleme cu tenul?
De ce mi se întâmplă mie acest lucru? De ce am probleme cu tenul? Până acum tenul meu a fost perfect și nu a trebuit să am grijă de el în mod special și acum am o grămadă de probleme cu aspectul pielii! Nu înțeleg de ce alte persoane nu fac nimic pentru a-și îngriji tenul, iar eu mă străduiesc și nu am rezultatele pe care le doresc. Nu înțeleg de ce problemele se ameliorează o perioadă și apoi observ din nou că tenul meu nu arată bine.
V-ați pus vreodată cel puțin una din întrebările de mai sus? Există două motive pentru care apar acest tip de întrebări.
1. Factorul fizic. Lipsă unei rutine de îngrijire corecte. Pentru a avea un ten sănătos, fără probleme, rutina de îngrijire trebuie să conțină câțiva pași importanți și trebuie să fie făcută zilnic, fără excepție. Mai mult decât atât, numeroase probleme cutanate sunt doar efecte ale unor cauze diverse, de obicei interne. Despre rutinele de îngrijire și diverse afecțiuni cutanate citiți articole pe blog.
2. Factorul psihic. Omul nu este doar corpul săi și în nici un caz nu este doar fața sa și aspectul exterior. Omul este un tot unitar format din corp, minte și suflet. Există multe descrieri ale complexului pe care îl numim om, dar majoritatea se bazează pe această trinitate: corp, minte, suflet. Aceste trei componente sunt interconectate și se influențează una pe cealaltă. Dacă rezolvăm problema la nivelul corpului, eliminânând factorul fizic de mai sus nu înseamnă întotdeauna că am rezolvat problema complet pentru că manifestarea unei probleme cutanate în corpul fizic este strâns legată de celelalte două componente ale omului și anume mintea și sufletul.
Nu voi intra în detalii despre cum anume influențează sufletul orice problemă observată la nivel fizic pentru că fiecare dintre noi are un drum clar determinat în această viață și ghidat de suflet, chiar dacă nici nu ne dăm seama de acest lucru și pentru că nu sunt nici pe departe în măsură de a da sfaturi pe subiectul suflet. Sufletul este doar iubire, nu emite judecăți, nu face comparații, nu împarte lumea în ‘bine’ și ‘rău’. Sufletul însă trimite semnale de alarmă atunci când apare un dezechilibru în ‘călătoria’ pe care a ales-o în viața aceasta. Iar aceste semnale de alarmă se manifestă și în corpul fizic și în tot ce ni se întâmplă în viața de zi cu zi.
Mintea este cea care generează întrebările de mai sus, tot ea este și cea care răspunde. Ea este cea care transformă gândurile negative în frustrări sau chiar depresii. Mintea este veșnic nemulțumită, ne alimentează constant temerile, egoismul, invidia, nesiguranța, lipsa de încredere în noi. Mintea ar trebui să fie aliatul omului, dar ea este folosită într-un mod eronat și se transformă în adversarul nostru. Ea generează constant un dialog interior, evaluează și interpretează realitatea bazându-se doar pe ceea ce cunoaște deja, emite judecăți, este focusată pe trecut sau viitor, ia decizii bazându-se doar pe evenimentele din trecut și împarte totul în alb sau negru, bun sau rău, pierdere sau câștig.
La naștere omul este ‘dotat’ cu toate cele trei componente și primește în plus liberul arbitru. Practic nimic din ceea ce ni se întâmplă nu are legătură cu altcineva decât cu acest liber arbitru, cel care alege. De cele mai multe ori alegerile noastre sunt făcute ‘fără noi’, sunt făcute în subconștient, puternic influențate de minte. Iar această influență nu este întotdeauna evidentă pentru că mintea este o componentă complexă care acționează în fiecare secundă a vieții noastre. Fiecare gând generează o alegere care se manifestă în emoțiile noastre și în corpul fizic. De fiecare dată când ne întrebăm ‘de ce mi se întâmplă mie acest lucru?’ nu facem altceva decât să ne mirăm de faptul că nici măcar nu ne-am dat seama care a fost momentul în care am ales să ne confruntăm cu acel lucru.
Va întrebați probabil ce legătură au toate acestea cu problemele cutanate. Răspunsul este foarte simplu: fiecare dintre noi a ales acele probleme la un moment dat, chiar dacă acele probleme se manifestă strict la nivel fizic. Alegerea noastră a fost făcută bazându-ne pe gândurile și acțiunile noastre (care pot chiar foarte bine să nu aibă nici o legătură cu pielea), este susținută în continuare de toate gândurile pe care le generează mintea (care în acest moment au cu siguranță legătură și cu ceea ce se întâmplă pe suprafața pielii) și poate fi schimbată în orice moment.
Așa cum eu am ales să am acnee (deși știu că pare absurd, dar chiar am ales, inconștient bineînțeles), tot așa am ales (de data aceasta conștient) și să nu mai rezonez cu această afecțiune cutanată, să mă detașez de ea. Nu pot ști ce anume a dus la această alegere a mea și nici măcar nu este important, important este că în momentul în care aveam deja pe ten o grămadă de afecțiuni cutanate (acnee, dermatită seboreica, melasma) și o grămadă de efecte ale acestora (pori dilatați, pete și cicatrici post acnee, ten îmbătrânit prematur, tern și cenușiu) a venit momentul în care am fost pregătită să mă opresc din a da vina pe orice altceva și altcineva decât pe mine. Am înțeles că eu am ales aceste probleme în viața mea și am înțeles că pot alege diferit, pot alege să nu am aceste probleme, mă pot trezi în fiecare dimineață, mă pot uită în oglindă și pot vedea dincolo de tenul meu și de problemele evidente de pe fața mea. Pot acceptă că aceste probleme evidente sunt doar efecte ale lipsei cunoștințelor de îngrijire și sunt oportunități pentru a mă cunoaște cu adevărat și a înțelege felul în care aleg orice mi se întâmplă în viață.
Din acel moment am perceput sentimentul clar că eu nu mă cunosc, nu îmi cunosc corpul, nu cunosc felul în care mi se întâmplă lucruri în viață și cu siguranță habar nu am despre lucrul pe care îl numesc suflet. Iar această acceptare de necunoaștere a fost atât de puternică încât dorință mea de cunoaștere a început să crească treptat în viața mea și nu se va opri niciodată atâta timp cât voi trăi. Din acel moment în viața mea s-a manifestat mereu dorință de cunoaștere, începând cu înțelegerea felului în care funcționează pielea. Mai târziu am înțeles că în momentul în care începi să cauți ceva și acel lucru începe să te caute, iar Universul va face tot posibilul să primești exact ceea ce cauți. Iar eu am primit rezolvarea problemelor cutanate, pe rând, în timp, cu multă răbdare.
O lume nouă s-a deschis în mine, o lume în care acceptarea și înțelegerea sunt făcute din inimă, o lume care m-a schimbat și mă schimbă în fiecare moment. De atunci au trecut câțiva ani, iar lucrurile care atunci mi se păreau complexe și imposibile sunt acum accesibile, evidente și foarte simple. Nici nu se putea altfel. Fiecare moment din viață îl pregătește pe următorul, exact ca un copil care învață să meargă, să vorbească, să citească, să rezolve ecuații, să emită teorii, să depășească obstacole de tot felul. Momentul în care am ales conștient să înțeleg ce se întâmplă cu mine era de fapt pregătit foarte bine de fiecare eveniment anterior din viața mea.
Am renunțat la alegerea de a fi frustrată când mă uitam în oglindă și vedeam un ten ca un câmp de luptă între atâtea afecțiuni, am început să mă accept și să mă iubesc așa cum sunt. Am învățat despre pielea mea și despre cum să am grijă de ea. Am învățat despre mintea mea capricioasă și de neoprit. Am învățat despre mine. Am înțeles că asta am eu de făcut: să învăț despre mine, să mă cunosc cu adevărat, să înțeleg rolurile pe care mi le asum în fiecare zi, să nu iau în serios iluzia în care trăiesc și să mă bucur de fiecare moment din viața mea.
Nici măcar nu aș putea spune cine anume m-a învață și nici măcar nu este important, dar simt în fiecare moment că lucrurile se potrivesc în așa fel încât totul este perfect, inclusiv toate oportunitățile pe care în trecut le numeam ‘probleme’. Pot spune că unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea a fost acneea.
Deși tenul meu arăta tot mai bine pentru că îl îngrijeam corect, problemele tenului meu s-au terminat doar după ce am renunțat la a le mai considera probleme. În acest sens am lucrat cel mai mult la felul meu de a gândi și de a acționa. Mintea este complexă și nu cred că sunt cea mai potrivită persoană să explice felul în care funcționează ea, dar am câteva idei despre cum se poate lucra (pentru început) cu mintea pentru a accepta, a transforma problemele tenului în oportunități și în final a renunța la ele definitiv.
1. Acceptă în totalitate corpul tău, mulțumește-i că te poartă în această lume și iubește-l așa cum este. Respectă-ți corpul și ai grijă de el în cel mai bun mod posibil.
2. Observă-ți gândurile pe care le ai atunci când te uiți în oglindă la tenul tău. Observă cu atenție ce sentimente generează aceste gânduri. Întreabă-te dacă aceste gânduri vin din iubire sau din frică, iubirea și frică fiind de fapt cele două energii de bază, cele de la care pornesc tot ce simțim noi și cele care dictează acțiunile noastre.
3. Lasă aceste gânduri și sentimente să treacă prin tine și lasă-le să plece. Uită-te la ele așa cum te-ai uita la mașinile care trec prin fața ta, dacă ai sta lângă o stradă. Unele trec mai repede, unele stau mai mult în fața ta, fiecare are o culoare diferită și te influențează într-un anumit fel, dar toate trec mai departe. Nu te ‘urca’ în nici o mașină (gând) pentru că te va duce într-o lume de supărări, frustrări sau chiar depresie. Detașează-te de toate gândurile negative care îți trec prin minte atunci când te uiți la tenul tău.
4. Întreabă-te ce vrei de fapt. Cum ai vrea să arate tenul tău? Imaginează-ți în detaliu cum ai vrea să arate tenul tău. Încearcă să folosești doar afirmații, fără să folosești negații.
5. Cere și ți se va da. Cere să ai oportunitatea de a înțelege de ce te supără problemele tenului tău, cere să înțelegi care este drumul spre rezolvarea problemelor tenului tău.
6. Focusează-te în permanență pe tenul tău perfect și nu da importanță lucrurilor care ți se par că ar fi probleme.
7. Înțelege că fiecare eveniment din viață poate genera bucurie sau suferință și că tu alegi cum să te plasezi față de aceste evenimente.
8. Fii consecventă în alegerea ta, detașarea de gândurile negative și de suferința interioară nu se întâmplă peste noapte. Mai mult decât atât, concentrarea pe ce anume îți dorești este extrem de importantă. Pentru că acolo de unde pleacă ceva trebuie pus altceva.
9. Ai încredere în tine că vei obține ceea ce este mai bine pentru tine. Să nu ai nici un fel de așteptări, doar încredere.
10. Mulțumește pentru darul vieții și pentru posibilitatea de a te schimba.
De ce scriu toate aceste lucruri pe un blog despre sfaturi cosmetice? Pentru că nu mai pot încerca să separ corpul de minte și de suflet. Pentru că îngrijirea pielii, cel mai mare organ al corpului nu se poate face doar la nivel fizic, nu se poate privi separat de complexul pe care îl formează omul.
Și pentru că sunt convinsă că oricine ajunge să citească articolul de mai sus are nevoie de aceste cuvinte, indiferent dacă aceste cuvinte își ating scopul de a ‘planta semințe ale cunoașterii’ sau sunt doar o poveste SF distractivă.
Fiecare dintre noi joacă mai multe roluri, iar dacă înțelegem că totul este doar un joc și reușim să nu ne mai luăm în serios aceste roluri, reușim să înțeleg că noi suntem creatorii fiecărui moment din viața noastră, indiferent dacă o facem conștient sau inconștient și că noi nu suntem acele roluri.
Mulți ani am privit-o pe Paula Begoun ca pe mentorul meu și de multe ori m-am străduit ca rolul meu de consultant cosmetic să fie la înălțimea așteptărilor pe care le aveam după modelul Paulei. În ziua pe care am petrecut-o cu Paula s-a făcut lumină în mintea mea și am înțeles că eu nu sunt Paula, că rolurile noastre sunt complet diferite și că pot să accept ceea ce sunt eu, fără să încerc să calc pe urmele ei. În momentul în care i-am mulțumit că există în viața mea și că m-a ajutat fără să știe, mi-am luat la revedere de la rolul meu Corina/Paula și mi-am spus bun venit mie și curajului de a exprima lucrurile așa cum le văd eu, fără a mai încerca să explic funcționarea pielii separat de întregul OM.
De fiecare data când o persoană vine la consultanță și îmi spune ‘am pustule, am pori dilatați, etc’ eu mă uit la persoana respectivă și mintea mea ‘vede’ aceste lucruri, dar inima mea nu vede altceva decât o persoană care are oportunitatea de a înțelege, de a cunoaște. De fiecare dată mă văd pe mine în fiecare persoană care are probleme cu tenul. Și de fiecare data îmi opresc dialogul interior și cer Universului să mă folosească pentru a transmite orice crede de cuviință acelei persoane. De fapt eu nu ajut pe nimeni, eu mă ajut doar pe mine, reamintindu-mi de fiecare dată că tot ce contează este iubirea.
Și așa cum eu mă ajut pe mine, fiecare dintre voi se ajută pe el/ea, pentru că răspunsurile nu sunt la mine, nu sunt într-o carte, nu sunt la un dermatolog sau la un laborator de analize, nu sunt în biserică și nici măcar la un mare lider spiritual. Răspunsurile sunt în fiecare dintre noi și doar noi le putem găsi. Aveți încredere în ceea ce va transmite sufletul.
Notă: Pentru cine are timp și răbdare, există un documentar despre cum anume funcționează mintea și cum poate fi folosită în avantajul nostru.
de cand asteptam un astfel de articol! ai foarte mare dreptate, suntem ca oameni mai mult decat ne imaginam si suntem creati asa incat sa putem fi perfecti. nu degeaba de spun religiile ca am fost creati dupa chipul creatorului, nu? stim deja ca mintea umana este capabila de mult mai mult decat suntem constienti, doar ca e mai greu sa intelegem acelasi lucru si despre suflet, atat de intangibil.
intr-adevar putem aspira sa ne purtam impecabil ci noi insine si daca reusim vom culege si roadele.
Draga Simona,
Sigur ca suntem creati dupa chipul creatorului si mai mult decat atat, o parte din el se gaseste in inima fiecaruia dintre noi.
Foarte frumoase cuvintele tale.ai vorbit pentru multe persoane care nu au curaj sa si spuna problemele.Da ai perfecta dreptate ca inainte de toate trebuie sa neiubim corpul si sa-l acceptam asa cum este.Probleme cu tenul am avut,am si probabil o sa mai am.Nu mai sunt asa critica cu mine si incerc sa ma accept.inca lucrez la asta.Foarte util articolul.Inca o data multumim pentru tot ceea ce faci aici pe blog.Esti salvarea multora dintre noi.O zi buna iti doresc Corina
Mi-a placut foarte mult acest articol.Felicitari Corina. Consider ca ai perfecta dreptate in legatura cu conexiunea dintre trup, suflet si minte 🙂
superb! exact ce asteptam!
Imi doresc foarte tare sa va intalnesc ! Cand mai ajungeti pe la Bucuresti? Stiu ca ati fost in august, dar din pacate atunci nu stiam de dumneavoastra ! V-am „gasit” intamplator prin septembrie si nu imi pare rau. Felicitari pentru tot, o seara placuta !
Andreea,
In noiembrie o sa fiu in Bucuresti, voi anunta saptamana viitoare.
Sunt impresionata ca inca exista oameni ca dvs! V-am lasat un mesaj la sectiunea Contact..clar am sa vin la bucuresti pentru a va cunoaste, trebuie sa va cunosc!
Buna, Corina. Sunt hotarata sa incerc produsele Paula’s Choice dar pentru asta poate ai putea sa imi dai un „diagnostic” de la distanta tenului meu: am 36 ani, o nastere si mentionez ca pana acum 6 ani eu nu am stiut ce inseamna un cos, chiar nici inaintea menstruatiei. Acum lucrurile s-au schimbat, am cosuri profunde si dureroase care nu colecteaza daca nu le „atac” si asta nu numai in perioada din preajma menstruatiei, Mentionez ca am citit articolele tale cam in 2 zile…pe aproape toate si am eliminat alte motive, gen ovare polichistice, sau vreun h-pilori, sau vreun stafilococ/streptococ. Nu reusesc ca imi dau seama din ce categorie sa imi cumpar produsele PC( dupa parerea mea, din monstre chiar nu as putea sa imi dau seama daca imi priesc sau nu)….So….tenul meu nu e nici uscat, nici gras, mixt foarte putin si piele fffff uscata in jurul ochilor. de aici si niste riduri de toata frumusetea, dar nu-I bai, nu asta e problema acum:) cosurile sunt si profunde si la superficiale alteori, dar mentionez ca cele profunde apar mai ales pe partea dreapta si mai ales in zona barbiei si la marginea obrazului drept spre gat…Rutina mea este una riguroasa, in sensul ca niciodata pana acum nu am adormit nedemachiata, intotdeauna crema in jurul ochilor si hidratanta, crema cu spf minim 15 iarna, vara 30-50 (mai ales ca locuiesc la mare).Poate te mai ajuta la diagnostic si faptul ca ma tine pielea dupa ce ies din baie…dar niciodata nu mi se cojesc obrajii…cam atat. A, mai folosesc si uleiuri presate la rece de la trio verde( am citit si articolul cu uleiurile) si mai fac cateodata scrub cu cafea, dar rareori ( e incredibil cat de bine hidrateaza tenul cafeaua, mai ca nu iti vine sa mai pui moisturizer), dar citind articolul tau despre scrub….mi-am dat seama ca in perioadele cu „crizele” astea alea pielii e bine sa nu folosesc scrubul cu pricina sau oricare altul….imi cer scuze ca am scris atat, dar nu mai am rabdare pana in noiembrie, cand sigur voi ajunge in Bucuresti sa te cunosc! O saptamana frumoasa!
Raluca,
Tu dormi cumva pe partea drepta? Sau telefonul mobil iti atinge fata cand il folosesti? Te rog sa respecti toate indicatiile din articolul ‘Am acnee, cum procedez?’
Ca rutina iti recomand:
Dimineata: Moisture Boost Cleanser, Resist Weightless Advanced Repair Toner, SPF
Seara: Moisture Boost Cleanser, Resist Weightless Advanced Repair Toner, Resist Daily BHA 2% (de 6 ori pe saptamana), Clinical 1% Retinol Treatment (o data pe saptamana), Resist Clear Skin Hydrator.
Multumesc frumos, ma pun pe treaba:) Mai am o intrebare…stii ceva de produsele Kiel’s? Nu sunt in Romania dar cumnata mea le foloseste si este foarte incantata de ele..dar ea nu are acne sau probleme cu tenul….eu am sa comand Paula’s Choice si sper din tot sufletul sa imi mearga bine!..Am cumparat si Brevoxyl si am sa pun numai pe cosuri sa vad ce se intampla…O seara linistita iti doresc!!!
Raluca,
Pe beautypedia.com vei gasi review-uri.
Mersi mult pentru toate sfaturile cosmetice. Acum vreo 3 luni eram disperata pentru ca tenul meu mixt si acneic ajunsese intr-o stare jalnica… acum, dupa ce am integrat in rutina zilnica cateva sugestii din articolele tale (bha, benzoyl peroxid…), fata mea si-a revenit spectaculos, mai am cel mult cate 1-2 pustule superficiale pe luna.
Mai am o singura nelamurire legata de petele post-acnee care tot nu vor sa dispara: foarte des vad ca e recomandat aha 10% pentru estomparea petelor, are rost sa-l introduc pe langa bha 2% pe care il folosesc zilnic sau sa ma limitez la un singur exfoliant? Multumesc!
Ina,
Citeste te rog articolul despre pete post acnee. Daca sunt inca rosii poti folosi BHA, acid azelaic si retinol.
Buna Corina 🙂
Dupa ce ti-am citit cu atentie mai multe articole m-am hotarat sa imi comand niste produse de la PC. Am 24 de ani, un ten sensibil si gras, iar problemele cu care se confrunta tenul meu nu sunt majore dar as vrea sa le acord o atentie sporita. In jurul ochilor am cateva riduri cam inestetice. Stiu ca nu exista nicio crema minune care sa ma ajute sa scap de ele, insa caut ceva pentru prevenire, pentru viitor. Dintre produsele de la PC nu stiu ce sa aleg, deoarece la descrierea acestora nu specifica intervalul de varsta recomandat. Pe timpul rece tenul meu capata usor un aspect rosiatic si puncte rosii pe obraz (nu sunt cosuri, la caldura sau dimineata obrajii sunt normali). Am fost si la dermatolog, dar crema pe care mi-a recomandat-o nu prea a avut rezultat. Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa imi dai niste sfaturi cu privire la un ritual de ingrijire de la PC si o crema pentru riduri. Multumesc si mult succes in tot ceea ce faci.
Cu drag, Ana Maria.
Ana Maria,
Te rog citeste articolele despre varsta si riduri. Varsta nu este un tip de ten, produsele se aleg in functie de tipul de ten si problemele tenului, nu in functie de varsta.
Ca rutina iti recomand:
Dimineata: Resist Perfectly Balanced Cleanser, Earth Sourced Toner, Hydralight SPF 30
Seara: Resist Perfectly Balanced Cleanser, Earth Sourced Toner, Resist Daily BHA 2% (o zi da, o zi nu), Hydralight Moisture Infusing Lotion, Resist Intensive Wrinkle Repair Retinol Serum.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Buna Corina! De o saptamana folosesc tratamentul Bioderma Sebium Global si intradevar isi face bine treaba ( aveam cateva cosuri si mi-au disparut complet) dar problema este ca mi se descuameaza fata si ca hidratant o sa imi achizitionez Bioderma photoderm 50 spf.. Am cumparat si BHA 2% liquid de la PC (inca nu am inceput sa il folosesc). Intrebarea mea este: Cum sa folosesc aceste 3 produse? in ce ordine? Ma gandeam seara dupa demachiare sa aplic BHA, apoi dupa o jumatate de ora sa aplic Sebium Global si dimineata inainte de machiaj Bioderma Photoderm cu spf. Este corect?
Maria,
Seara trebuie sa aplici un singur exfoliant, iar dimineata trebuie sa aplici SPF, in fiecare dimineata.
da un singur exfoliant, din cate stiu eu bioderma sebium global nu este un exfoliant 😀 .. tocmai de aceea ma gandeam sa aplic exfoliantul de la PC iar apoi bioderma sebium.
Maria,
Nu stiu ce contine sebium global. Daca e crema hidratanta se aplica dupa exfoliant.
Salutare.
Am de gand sa folosesc de la Glytone crema cu 20% acid glycolic si in cautare de o crema cu SPF am gasit cea de la La Roche Posay Redermic C SPF 25. Crezi ca este deajuns ? Petrec mai mult timp in casa si cand ies afara ori sunt cu masina ori la metrou.
Petrov,
SPF 25 aplicat in cantitate generoasa (1.25 ml), cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, este ok pentru a te proteja de radiatiile solare din timpul toamnei, iernii si primaverii, indiferent de tratamentele folosite.
Apropo, AHA 20% este un peeling, iar daca nu exista instructiuni de indepartare de pe piele dupa maxim 10 minute atunci are pH prea mare si nu e chiar un AHA 20% veritabil. Verifica lista de ingrediente a SPF-ului, sa nu contina alcool.
Cand am citit randurile scrise de tine, mi-au dat lacrimile. Ma regasesc in cuvintele tale si cred ca am inteles de fapt ca, la fel cum ai spus si tu , la fel si eu „mi-am ales problemele”. Involuntar subconstientul, Universul au lucrat… – acum cativa ani sora mea a avut o problema cu acneea, imi parea foarte rau cand o vedeam asa. De cate ori ma uitam la ea , imi spuneam in gand : „Doamne scap-o pe ea de acnee si da-mi mie problemele ei” ; crezand ca sunt mai puternica din punct de vedere psihic si ca as putea trece cu mai multa usurinta peste o posibila acnee (gresit, m-ai tarziu am realizat ca nu sunt asa puternica si de multe ori am fost doborata psihic) . Ea a reusit sa scape de acnee , are un ten aproape perfect, in schimb problemele au aparut la mine. De cativa ani am o acnee grava (comparativ cu ce avea sora mea), de care nu prea reusesc sa scap -precizez ca am urmat o groaza de tratamente si inca urmez -, insa, acum sunt optimista si sunt sigura ca o sa-mi rezolv si eu „problema”. De ceva timp, am realizat ca problema mea tine si de psihic si incerc incet, incet sa ma mai detasez de aceasta „problema” atunci cand ma uit in oglinda. Nu este usor, inca mai am momente cand cedez si am impresia ca o sa o iau razna, ma apuca cateodata „isteria”, „depresia” sau cum s-o numi. Acum, cand am citit si articolul scris de tine Pasagera, ma motiveaza si mai mult gandul ca trebuie sa-mi rezolv problema si pe plan emotional. PS: Cred in puterea subconstientului!
Multumesc, pentru articolele pe care le scrii si pentru faptul ca incerci sa-i ajuti si pe cei din jurul tau!
„oricine citeste articolul de mai sus are nevoie de aceste cuvinte”…cat de adevarat. Iti doresc sa ajuti cat mai multe femei cu munca ta! Lumea virtuala e si o lume a cunoasterii, o lume care mai demult nu exista, existau doar problemele…si neputinta. Felicitari si succes!
Mulțumesc. 🙂
Ai apărut tocmai când dintr-un motiv anume aveam nevoie de sfaturile tale, sau mai bine zis aveam nevoie de confirmarea unor lucruri pe care le știam. La fel ca tine nu cred în coincidențe ci mai degrabă în faptul că totul vine spre tine atunci când ceri, cauți, ești deschis și interesat de ceva.
Ai un blog foarte interesant, faci o treabă extraordinară, apreciez generozitatea de a împărtăși informații cu alții, documentarea serioasă și încercarea de a privi problemele pielii și nu numai, ca un tot, ce nu poate fi reechilibrat decât prin abordarea tuturor celor 3 elemente: minte, suflet, trup. Corpul ne transmite tot felul de semnale, dar suntem prea surzi de multe ori și nu privim în direcția corectă. Ne autocriticăm, ne detestăm, dăm vina pe toți și pe toate, când ne-ar fi mai ușor să ne oprim puțin să vedem care-s cauzele. Și da, de multe ori în cele mai crunte probleme ale noastre, așa cum le percepe mintea noastră, stau de fapt și cele mai mari binecuvântări. Dacă nu te-ai fi confruntat cu toate acele probleme ale tenului n-ai fi scris azi acest blog minunat, iar unele consumatoare n-ar fi avut acces la toată această informație de bază zic eu, în domeniul cosmetic.
Îți doresc mult succes în continuare. 🙂
Buna!
Din ce am citit, avem probleme de ten asemanatoare.
Eu am 33 de ani, tenul mixt si mult puncte negre si puncte de grasime. In prezent, folosesc Paula’s Choice: fluidul de zi cu SPF 30 (gama skin balancing), exfoliantul lichid 2% si gelul de curatare zilnica din gana Clear.
In ciuda faptului ca ma ocup de curatarea tenului, imi apar din ce in ce mai multe puncte negre si puncte de grasime. Ai vreo solutie minune pentru a scapa de acestea?
De asemenea, ce crema/ser de noapte recomanzi, inclusiv pentru zona ochilor?
Multumesc! Seara frumoasa!
Raluca
Raluca,
Poti citi despre produsele pe care le folosesc eu aici: https://pasagera.ro/rutina-de-ingrijire-tenului-meu-toamnaiarna-2016.html