Propylene Glycol și Polyethylene Glycol

Propylene glycol (sau alţi glycoli şi glycerol) este folosit în industria cosmetică pe post de humectant, el ajută alte ingrediente să se absoarbă mai bine în piele. În ciudă faptului că s-a cercetat şi s-a dovedit că nu este adevărat, circulă mail-uri şi există site-uri care afirmă că propylene glycol este de fapt antigel industrial. Acele site-uri mai afirmă şi că  substanţa este puternic iritantă pentru piele. Mai departe arată că Material Safety Data Sheet (MSDS – Bază de date a siguranţei substanţelor) avertizează persoanele să evite contactul acestei substanţe cu pielea pentru că aceasta poate cauza probleme ficatului şi rinichilor.

Toate afirmaţiile de mai sus sunt foarte departe de adevăr şi nici unul din miturile care circulă legate de acest ingredient nu are o bază ştiinţifică. E important să înţelegem că MSDS vorbeşte despre o concentraţie de 100% propylene glycol şi că în această bază de date până şi apa sau sarea au comentarii îngrijorătoare în legătură cu cât de sigure sunt ele pentru om. Este adevărat că propylene glycol 100% este folosit ca antigel, DAR în industia cosmetică acest ingredient are concentraţii foarte mici şi este folosit pentru a împiedica produsele să se topească sau să îngheţe şi ajută la absorbţia mai rapidă a celorlalte ingrediente ale produsului. În aceste concentraţii minime propylene glycol nu este o problemă pentru piele şi în nici un caz nu creează probleme nici unui organ intern.

Cel mai important este că US Department of Health and Human Services (Departamentul Sănătăţii şi Serviciilor Umane) din cadrul Public Health Services Agency for Toxic Substances and Disease Registry (Agenţia Sănătăţii Publice pentru Substanţe Toxice şi Boli) a declarat (am tradus): „nici un studiu nu a arătat că propylene glycol, (sau alţi glycoli) folosiţi în cosmetică, poate fi cancerigen.”(www.atsdr.cdc.gov).

Un alt ingredient pe care site-urile „naturiste” au încercat să îl facă notoriu este polyethylene glycol (PEG). I-au atribuit acestei substanţe nişte proprietăţi demne de filmele de groază, au spus că este folosit în produsele caustice pentru curăţat cuptorul, că este potenţial cancerigen şi că distruge factorul natural de hidratare al pielii (am explicat aici ce inseamana acest factor), că duce la slăbirea sistemului imunitar. Nu există studii care să ateste aceste afirmaţii, dinpotrivă PEG are un indice de toxicitate minim. Singurul studiu cu rezultate negative arată că în cantităţi mari, şoarecii care l-au consumat oral au dezvoltat tumori. Nu există legătură între ce au mâncat şoarecii şi ce aplicăm noi pe piele.

În concluzie, dacă doriţi să vă feriţi de aceste ingrediente este o alegere personală, ele nu sunt iritante pentru piele în concentraţiile găsite în produse cosmetice.

30 comentarii

Scrie un comentariu
  • pana acum nu aveam nici o parere despre aceste ingrediente, iar acum ca am aflat ma bucur ca nu prezinta probleme pentru piele; as vrea sa stiu ce presupune „alti glycoli”; aici intra ingrediente care se compun cu glycol, cum ar fi butylene glycol, caprylyl glycol? e minunat sa ai o Corina 🙂

    • Buna Mada,
      Toti sunt glycoli, dar sunt putini diferiti unul de celalalt. Exemplele tale: butylene are o textura mai usoara ca si propylene, caprylyl poate fi extras din plante sau poate fi sintetic si este folosit cel mai des ca si conservant in combinatie cu alte ingrediente.

  • Daca ai sti de cand asteptam articolul asta :). Chiar zilele trecute cautam ce e cu propylene glycol, si am dat peste o gramada de site-uri naturiste unde era incriminat, apoi pe wikipedia scria ca este un alcool, nu mai stiam ce sa cred.
    Ne poti recomanda vreo baza de date on-line cu ingredientele din cosmetice? Eu stiu de cosmeticsdatabase.com, dar acolo cam tot ce nu-i organic e nociv. Multumesc

    • Buna Maria,
      Ma bucur ca ti-a fost de ajutor articolul, m-ai ajuta si tu pe mine (m-ati ajuta toate) daca mi-ati spune despre ce ati vrea sa cititi, sunt atatea incat mi-e greu sa ma horatasc despre ce sa scriu.
      Dictionar online o sa caut mai temeinic azi-maine si scriu un articol, adevarul este ca eu citesc in foarte multe locuri inainte sa scriu despre un ingredient si in general rar am nevoie sa consult dictionare pentru ca recunosc ingredientele.
      Later edit: despre dictionar am scris aici.

      • Draga Corina,
        Multumesc de raspuns. Eu vroiam sa iti sugerez sa scrii despre aluminiul din deodorante, dar se pare ca tu citesti ganduri :). Sincer, toate postarile mi se par interesante, asa ca despre orice ai scrie, eu nu o sa ma plictisesc, sunt ca un burete care absoarbe toate informatiile. Un dictionar de ingrediente mi se pare util ca sa nu tot venim noi cu intrebari de genul „crema mea contine x, y, z. E buna sau nu?”.

        • Buna Maria,
          Nu citesc ganduri, m-a intrebat Mada pe mail despre ele si eu am hotarat sa ii raspund print-un post. Despre dictionar am mai spus in alte comentarii, inca sunt in cautarea unuia care sa fie cat mai complet. Cred insa ca exista unui singur care are destule ingrediente, desi mie mi se pare insuficient, insa descrierile sunt corecte, este pentru mine o sursa majora, dar nu singura.
          Later edit: am scris aici despre dictionar.

  • Gand la gand, chiar ma gandisem la asta cand iti scriam despre folosirea propylene glycol ca baza in loc de alcool pentru acizi, cat de denigrat este. E incredibil unde se poate ajunge cu manipularea!

  • Din pacate manipularea exista si de partea cealalta a baricadei care sustine anumite ingrediente nu tocmai curate in cosmetice.Iar aici manipularea este si mai mare deoarece piata este net superioara pietei trendului natural.etc.
    Si totusi inca din 2000 in Franta se dorea inlocuirea acestor glycoli cu alte ingrediente in cosmetice in timp ce Academia America de Pediatrie tragea un semnal de alarma despre impactul pe care il au produsele ce contin propylene glycol asupra copiilor.

  • Foarte interesant postul asta, si cel cu SLS. Nici eu nu prea stiu sa citesc etichetele, si daca vrei sa te ajutam cu idei, poate iei la rand ingredientele cele mai folosite si sa ne spui cate ceva despre ele (cred ca multe dintre noi nu stiu). Si inca ceva, daca tot esti proaspata mamica, poate in afara de mine mai sunt doritoare sa afle despre ingrediente ce sunt recomandate sau de evitat in sarcina. M-a uimit o afirmatie pe un site bio despre un sapun bio handmade care este interzis in sarcina..dar in supermarket nu scrie pe niciun produs asta.

    • Buna Raluca,
      Nu de idei am eu nevoie, problema este ca am prea multe. Despre ingrediente cred ca nu are cazul sa ma apuc sa scriu ca nu as termina niciodata, sunt inca in cautarea unui dictionar de ingrediente complet pe care sa il recomand.
      In general, nu exista teste facute pe femei insarcinate care sa arata daca vreun ingredient este nociv sau nu asa ca tot ce are efecte adverse serioase este interzis automat in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii de catre medici. Mie mi se pare putin exagerat acest lucru, in special cand vorbim despre ingredientele cosmetice. In afara de retinoizi (Retin-A) care doar din cauza ca nu se cunosc reactiile adverse in timpul sarcinii si nu se cunoaste daca ingredientul se secreta in laptele matern, eu nu cunosc un ingredient care sa fie interzis pe baza unor studii, nu doar dupa cum bate vantul.
      Cat despre ingredientele comune pe care le poti gasi intr-un sapun sunt uimita sa aflu ca pot face rau in sarcina. Ar fi interesant de stiut care este acel ingredient.

  • Ar fi super un dictionar, poate asa voi invata de ce sa ma feresc. In legatura cu sapunurile, incerc de ceva timp sa ma dau pe „chestii bio” si in general sapunurile contin uleiuri esentiale, si cred ca la asta se refera…ca pe prospect scrie „nerecomandat femeilor insarcinate”. Am dat un search la ingrediente care trebuie evitate in timpul sarcinii….si oho…am gasit o multime..acuma nu mai stiu ce sa cred, ca am tot citit ca anumite plante sau ingrediente pot provoca de la contractii pana la avort…si m-am cam speriat..
    Mi-a mai venit o idee, despre ce ai putea sa scrii: deodorant + aluminiu (nu am apucat sa-ti citesc tot blogul, si daca ai scris deja despre asta te rog sa nu ma injuri). Tot incerc sa ma feresc de deodorante care contin aluminiu si am gasit unul fara chiar pe etajera din baie…nici nu stiam de el. Il foloseste sotul meu, e Adidas si e semitrasparent, si chiar m-am mirat ca nu are aluminiu (pot face o poza la ingrediente).

    • Buna Raluca,
      Chiar astazi am scris despre deodorant plus aluminiu aici.
      Da, uleiurile esentiale nu sunt recomandate in sarcina, dar parerile sunt impartite: unii medici sustin ca aromaterapia este benefica altii nu. Eu zic ca daca esti obisnuita cu asa ceva nu vad de ce sa nu mai le folosesti in sarcina, dar sa incepi aroma terapie chiar cand esti insarcinata nu recomand. Cat despre folosirea uleiurilor esentiale pe piele – ei sunt iritanti pentru toate tipurile de piele. Site-ul nu trebuie sa il citesti tot, poti sa dai search 🙂

  • buna!
    in lista veche oficiala a ministerului sanatatii Japoniei pt ingredientele produselor cosmetice,propylene glycol si Polyethylene Glycol sunt trecute pe lista neagra,ingredient ce afecteaza sanatatea.
    aici cei care sunt preocupati de asta,cauta in lista veche,pt ca sunt si liste noi,insa lumea nu prea are incredere in ingredientele noi,pt ca apar in fiecare an ingrediente noi, dar ei isi dau un prim verdict ,insa cu timpul se constata ca anumite ingrediente noi sa fie alergice,daunatoare pt mai mult de 50% din cei care le folosesc. de fapt ca si medicamentele,scot anul asta un medicament,vaccin,…il ridica in slavi,si dupa un an,doi, isi dau seama ca multi oameni sunt afectati si sunt nevoiti sa accepte ca ingredientul,combinatia,… nu e buna si il opresc. de fapt asa isi dau seama cum un ingredient e inofensiv sau nu, ca suntem in japonia sau in america ,e la fel! noi suntem ca si niste experimente,si asa vom fi mereu,ca asta este ,teoria e una,si practica e alta.

    si nu inteleg cum naiba,se impart oamenii astia ,ca in tara asta e interzis un ingredient si in alta nu,ca suntem oameni toti,facuti din celule si tesuturi, fie ca traim la Ecuator sau la Polul Nord. oricat m-as gandi tot nu ajung la o concluzie logica….

    • Buna Nicol,
      Nici eu nu inteleg si cred ca o sa ramanem asa, fara sa intelegem.
      Industria cosmetica este o afacere in primul rand, sa nu uiti asta. Multe se bazeaza pe interesele anumitor companii si mai putin pe sanatatea omului.

  • de doua luni in timpul liber aproape ca numai asta am facut,ingrediente si produse. a fost interesant.
    cert e ca in fiecare zi am aflat cate ceva,si am citit numai date scrise de specialisti.
    in urma cautarilor,am mai aruncat unele produse achizitionate recent.
    concluzia e urmatoarea:
    1. la ORICE produs cosmetic as apela sunt constienta ca imi supun tenul la un anumit grad de iritatie.(chiar si BG,tocopherol acetate, aloe gel (nu aloe extract) care sunt f.folosite in produse au si efect iritant)
    2. sunt ingrediente care irita tenul,dar sunt si ingrediente care afecteaza sanatatea intregului corp:de la alergii pana la declansarea cancerului sau accelerarea lui,sau chiar si mai rau,influenteaza genetic,sunt ingrediente carora nu li s-a descoperit complet gradul de siguranta, si dupa cum am mai vorbit,chiar si parereile specialistilor difera in ce priveste un ingredient.
    3. sunt foarte putine produse care contin un nr mic de iritanti sau daunatoare sanatatii,extrem de putine. si trebuie timp,rabdare,buna vointa sa stai sa le cauti,si cand il gasesti si mai vrei sa il cumperi, se intampla sa descoperi ca i-au schimbat ingredientele

    4. nu imi ramane decat speranta ca organismul va sti el singur cum sa se apere de toate ,si speranta ca voi fi inspirata si voi alege produse cu efecte negative cat mai mici.

    si apoi mai sunt si produsele pt par,produsele pt dus(sunt unele ingrediente care o data aplicate pe piele nu se mai duc nici daca te limpezesti cu o tona de apa),pasta de dinti,,detergentii si balsamurile de rufe,noi femeile stam mult in bucatarie,detergentii de vase, poluarea din aer,produsele alimentare cumparate,…. e practic imposibil sa ne putem feri prea mult.

    numai bine si multa sanatate,si sa aveti inspiratia sa indrumati in mod corespunzator pe toata lumea!

    • Buna Nicol,
      Poti adauga si faptul ca fiecare piele este diferita si ca indiferent de ce spun cercetatorii, reactia tenului poate fi imprevizibila, chiar si la cele mai benefice ingrediente. Exista persoane alergice la apa de exemplu. In plus, nu poti sti daca un produs/ingredient este comedogen inainte sa il incerci pe piele.
      Da, organismul are un sistem de aparare foarte bine pus la punct, sistem pe care il intretinem prin alimentatie corecta, miscare, multa apa si multa multa liniste.
      Numai sanatate si tie 🙂

  • Buna.Spune-mi te rog ce parete ai despre aceasta compozitie: water,DI-C12-13 alkyl malate,cyclohexasiloxane,propylene glycol,aluminium starch octenylsuccinate,PEG-100 stearate,glyceryn stearate,cetyl alcohol,sodium hydroxide,acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer,capryloyl salicylic acid,xanathan gum,zinc PCA,lodopropynyl butylcarbamate,octadecenedioic acid. Mai zice si ca ar contine acid salycylic 1,5 ca si ingredient activ.Multumesc mult.

    • Buna Geo,
      Nu am cum sa ghicesc ce este acest produs. Te rog pune intrebarea in articolul dedicat analizei produselor cosmetice propuse de cititori. In cazul in care produsul contine BHA 1.5% am nevoie si de PH-ul lui.

  • Apreciez articolul tau!
    Eu am incercat asa-zisele produse ‘organice’ cu toate siglele incluse (eco-cert, etc) si unele mi-au facut mai rau ca cele clasice. Nu zic ca in cremele clasice nu se regasesc compusi toxici (petrolatumul este!) dar s-a si exagerat f mult, se pare!

    • Mihaela,
      Pentru a avea un raspuns documentat te rog sa iei legatura cu un specialist pneumolog. Studiile pe care le citesc eu se refera doar la piele.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.