Alte metode de demachiere

Există o metodă de îndepărtare a machiajului care se foloseşte destul de des în teatre pentru îndepărtarea machiajului încărcat, dar foarte mulţi o folosesc pe post de curăţare în profunzime a tenului, aş numi-o în română ‘curăţarea tenului cu ulei’. Această metodă este cunoscută sub numele de ‘The Oil Cleansing Method’.

În principiu se face un amestec de două uleiuri din care unul trebuie să fie neapărat ulei de ricin, iar celălalt poate fi orice tip de ulei, cum ar fi ulei de sâmburi de strugure, ulei de măsline, ulei de şofrănel sau orice alt ulei doriţi, potrivit tipului vostru de ten. Deşi există reţete şi cu ulei de floarea soarelui, nu vă recomand să folosiţi ulei de gătit, ci doar un ulei de floarea soarelui folosit în cosmetică. Proporţiile de ulei sunt pentru ten gras 1/3 ulei ricin; ten uscat 1/10 ulei ricin; ten normal 1/5 ulei ricin. Puteţi modifica după preferinţe, acestea sunt proporţii orientative.

Curăţarea se face în felul următor: Turnaţi uleiul obţinut în palmă, frecaţi palmele pentru a încălzi puţin uleiul, apoi masaţi încet uleiul în piele, inclusiv în zona ochilor, folosind mişcări circulare blânde. Când credeţi că aţi îndepărtat tot machiajul (depinde de ce fel de machiaj aţi avut, iar dacă nu aţi avut machiaj puteţi masa în jur de 2-3 minute), udaţi cu apă fierbinte un prosopel, stoarceţi-l bine şi apoi aplicaţi-l pe faţă. Nu frecaţi, doar lăsaţi-l pe faţă până se răceşte. Dacă este nevoie, udaţi din nou prosopelul cu apă fierbinte şi aplicaţi-l pe faţă stors foarte bine, lăsaţi-l până se răceşte.

La sfârşit pielea o să fie curată şi catifelată. În continuare faceţi ce trebuie sa faceţi dupa orice demachiere obişnuită şi anume să vă spălaţi pe faţă cu un produs solubil în apă.

Această metodă de curățare a tenului nu poate fi folosită mai mult de 2-3 ori pe săptămână.

43 comentarii

Scrie un comentariu
  • foarte interesanta metoda de demachiere. Insa am o nelamurire: cum anume indepartezi machiajul numai prin masarea fetei cu amestecul de ulei, sau dupa masaj stergi fata cu dischete demachiante si abia apoi folosesti prosopelul cald?
    Merci

  • Exact cum am scris mai sus, nu se foloseste nimic in plus, se maseaza bland fata cu miscari circulare avand palmele imbibate cu ulei (suficient cat sa alunece pe fata usor – o sa va dati seama cu siguranta daca e prea putin pe palme si mai puteti adauga). Acest masaj cu uleiul se realizeaza o singura data in tot procesul de curatare. Dupa masaj, imbibati un prosopel in apa fierbinte, stoarceti-l bine si aplicati-l pe fata pana se raceste. Nu este nevoie de nimic altceva.

    • Ma bucur ca ai incercat, poti experimenta proportiile de uleiuri si il poti inlocui pe cel de masline cu ce doresti tu (sau chiar pe cel de ricin, de ce nu?). Uleiul de ricin are o proprietate aparte care il face sa fie preferat in aceasta schema, dar pana la urma totul tine de preferinta fiecaruia.

  • De ce aceasta metoda nu poate fi folosita fiecare zi, nu doar de 2-3 ori pe saptamana? Irita pielea in vreun fel?

    • Buna Ela,
      Iritantia pielii exista din cauza prosopului cald, dar sunt multe persoane care folosesc metoda zilnic, insa asa se recomanda de cei care au promovat-o. Poti sa experimentezi si sa vezi cum reactioneaza pielea ta.

    • Buna Ela,
      Metoda descrisa de mine este cea ‘oficiala’ cu cateva mici diferente pe care eu le prefer. A fost ‘inventata’ de cineva, exista si eu site web oficial cu o descriere completa si detaliata. Insa metoda descrisa de mine nu este singura posibila sau singura corecta. Fiecare dintre noi poate incerca si gasi o metoda de indepartare a machiajului folosind diverse produse.
      Ceea ce face Michelle insa nu are nimic de-a face cu ‘oil cleansing method’, ea isi demachiaza doar ochii, iar eu vorbesc despre o curatare in profunzime a porilor si despre indepartarea machiajului waterproof inclusiv a fondului de ten water resistant. Eu prefer metoda descrisa de mine in detrimentul celei cu ulei pe care il freci pe fata din cauze pe care le-am scris si in alte articole: cu cat freci pielea mai putin cu atat mai bine.
      Daca iti intra uleiul in ochi nu se intampla nimic grav, ochiul se curata singur destul de repede insa e indicat sa ai mare grija si sa nu ajunga nici un demachiant in ochi mai ales daca esti sensibila.

  • foarte interesant articolul si impresionanta munca ta :), eu iti multumesc pentru ca am gasit aici informatii foarte interesante
    intrebarea mea e legata de acest tip de demachiere – eu folosesc un mix de uleiuri (masline, struguri, migdale dulci, avocado, catina, etc) pe care il picur pe o discheta umezita cu apa calduta, cu care apoi demachiez toata fata, ce e drept prin frecare, dar una blanda. si acum intrebarea – uleiul de ricin nu stimuleaza cresterea parului pe fata ? eu il folosesc in mastile pentru par si pentru gene, scopul fiind cresterea, sau mai bine zis stimularea cresterii. dupa folosire constanta (1 masca saptamanala pentru par si 2 luni, seara de seara pentru gene) am observat aparitia de noi fire pe scalp + crestere rapida, iar la gene, ingrosarea firelor si cresterea lor. l-as folosi si pentru demachiere, dar efectiv imi e frica sa nu stimulez cresterea parului pe fata, mai ales ca am probleme (hirsutism)

    • Buna Carmen,
      Despre cresterea parului am un articol interesant. Cu siguranta demachierea cu ulei de ricin nu va duce la pilozitate faciala, insa nu are nici o importanta ce fel de uleiuri folosesti atata timp cat ele fac bine pielii tale. Eu nu spun sa folosesti sau nu uleiul de ricin pentru demachiere, asta e doar alegerea ta, dar pentru metoda pe care am explicat-o eu cu prosopul cald cel mai potrivit este uleiul de ricin.

  • Eu am citit in multe materiale – si unele de renume – ca niciodata nu e bine sa pui apa calda pe fata. Inteleg mastile calde(am auzit de asa ceva), dar prosopul cu apa fierbinte?
    Si as dori si o opinie: eu am adaugat in uleiul de masline cu care ma demachiez cateva picaturi de ulei de migdale dulci, de ulei de musetel si retinol. E OK ?
    Va multumesc!

    • Buna Gabi,
      Apa fierbinte si apa rece este iritanta pentru piele, in articolul despre Iritanti si alergeni am enumerat cativa dintre iritantii mai importanti.
      Apa cu care ne spalam pe tot corpul ar trebui sa fie calduta. Calduta inseamna intre 34 si 37 de grade.
      Un prosop ud cu apa fierbinte si stors bine nu are temperatura apei fierbinti, dar intr-adevar, este mai cald decat apa cu care ne spalam in mod normal.
      Daca ti se potriveste acest mix de uleiuri foloseste-l cu incredere. Am scris un articol despre uleiuri.
      Nu stiu ce fel de retinol folosesti, dar ca el sa aiba efect asupra pielii trebuie sa ramana pe piele. Am scris: „Un produs de curăţare trebuie să fie cât mai blând posibil, nu e nevoie să aibă ingrediente care să exfolieze, hidrateze, etc, pentru că toate vor fi limpezite de pe faţă înainte să aibă vreun efect benefic asupra pielii.” in articolul https://pasagera.ro/produse-de-curatat-care-contin-exfolianti-aha-si-bha.html.

  • Buna,
    Am inceput de curand sa citesc articolele tale si nu am putut sa ma abtin sa nu iti cer o parere cand am vazut cat de priceputa esti.
    Sunt in drumul meu spre schimbarea ritualului de curatare-hidratare a tenului.
    M’am oprit asupra acestui produs de la farmec:
    http://www.farmec.ro/produse/ten/crema-pentru-curatarea-fetei-fara-sapun-256.html pentru ca nu are sapun dar din ce am citit de la alte fete are totusi alcool. Mentionez ca am un ten mixt cu pori usor mariti.
    O alta intrebare: pot folosi seara inainte de culcare o combinate de ulei de ricin+ulei de samburi de struguri pe post de tratament iar dimineata sa curat cu acest gel si ulterior sa aplic un strat de apa termala si in final sa incep machiajul? sau este neaprat necesar sa aplic o crema inainte? daca se poate recomanda’mi te rog o crema accesibila pentru tenul meu mixt. Iti multumesc

    • Buna Andreea,
      Citeste te rog articolele despre uleiuri vegetale (uleiul de ricin nu este potrivit tenului mixt), ele nu ofera tratament pentru piele.
      Citeste si despre apa termala, nici ea nu aduce beneficii pielii. Ai nevoie de protectie solara inainte de a incepe machiajul.
      Nu stiu ce produse se comercializeaza pe piata din Romania si ce inseamna accesibil pentru tine.

      • am inteles….citisem despre uleiul de ricin ca acesta contribuie la repararea pielii si are proprietati antiinflamatoare, de vindecare si de curatare iar asta m’a dus cu gandu la semnele pe care mi le’am lasat pe ten de la acnee si punctele negre.
        Am descoperit intre timp un gel de curatare de la Boots no7 pe care l’am achizitionat si sper sa fie ok.
        Multumesc pentru raspuns

          • Ok. Total lamurita acum. In speranta ca nu sunt off topic, ce combinatie de uleiuri mi’ai recomanda pentru tenul mixt (in viziunea mea tenul mixt e tenul afectat in zona T si obraji de pori dilatati, cosuri frecvente, iar restul tenului normal) ? Din ce am vazut in articolul despre uleiuri pt un ten mixt este recomandat o combinatie de samburi de struguri+borago+evening primrose+jojoba. ma gandesc sa folosesc treptat, incepand cu cel de samburi de struguri si jojoba, sa vad cum reactioneaza tenul meu iar apoi introduc celelalte uleiur. Multumesc mult pt rabdare

          • Buna Andreea,
            https://pasagera.ro/tu-ce-tip-de-ten-ai.html – pentru a-ti afla tipul de ten.
            Porii dilatati sunt doar pori dilatati, pustulele frecvente pot fi tendinte acneice sau acnee ale unui tip de ten, punctele negre sunt acnee comedoniana.
            Incepe cu jojoba si samburi de struguri daca doresti, poti folosi toate uleiurile din cele recomandate tenului gras, consulta lista pentru a alege uleiuri cu ingrediente mai multe benefice tenului (antioxidanti si cell communicating).
            Jojoba este un ulei care are compozitia cea mai apropiata de sebumul pe care il produc glandele sebacee, este ideal pentru inceput.

  • revin cu un update la primul comment: iata lista de ingrediente de la crema de curatare fara sapun: aqua, cocamidopropyl betaine, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, Coco-Glucoside, Magnesium Aluminum Silicate, Cetearyl ALCOHOL, Propanediol, Lycium Barbarum Fruit Extract, Ethoxydiglycol, Glycerin Ferulic Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Oryza Sativa Bran Oil, Hectoride, Xanthan Gum, Parfum, Methylisothiazolinone, Magnesium Nitrate, Sodium Benzoate, Potasium Sorbate

    • Buna Andreea,
      Citeste te rog articolul despre alcool, cetearyl alcohol nu este iritant. Contine alti iritanti insa. E mai mult un demachiant decat un produs de curatare.

  • Buna Corina,

    In ceea ce priveste prosportiile, „1/3 ulei de ricin pt ten gras” eu inteleg ca din totalul mixului de ulei, o treime trebuie sa fie cel de ricin. Iar cu cat tenul este mai uscat proportia uleiului de ricin scade.

    Am inteles bine?

    Iti multumesc!

  • Buna Corina,
    Mi-a placut mult metoda aceasta de demachiere, as vrea s-o incerc dar nu ramine pielea uleioasa sau daca imediat ma spal cu un produs de curatare, pielea ramine ok? Si inca o intrebare daca am folosit rimel in timpul zilei, uleiul de ricin si de simburi de struguri il va indeparta?

    • Buna Dia,
      Tenul ramane curat si fara reziduri de ingrediente ale uleiurilor daca il cureti cu un produs solubil in apa dupa demachiere. Da, uleiurile indeparteaza si rimelul, mare atentie cand le folosesti, sa nu intre in ochi. Le poti folosi ca pe orice alt produs demachiant pentru ochi de exemplu.

  • buna pasagera , tin sa spun in primul rand ca faci o treaba excelenta aici , depui o munca titanica in a te informa despre atatea lucruri. Am si eu o mare nelamurire..Cum realizezi demachierea? nu am intels intr-un articol spuneai ca nu trebuie apasat,atins pielea? cum faci asa operatiunea de demachiere?tinant cont ca folosesc din fond de ten. fard , creion? te rog sa imi dai si cateva exemple de produse care demachiaza bine cu exfolianti . eu am un ten mixt fara prea multe probleme, 31 ani.Inca ceva am achiztionat din austria recent elixirul olay regenerist pe baza de acid glycolic..imi poti spune mai exact cum trebuie procedat cu el?
    am uitat sa te intreb nu prea am inteles metoda de demachiere cu uleiuri. daca pun in palme amestecul de uleiuri si fac masaj circular ..nu ma manjesc mai rau pe fata? fiind data cu fond de ten si fard la ochi?

    • Buna Luiza,
      Nu ai cum sa demachiezi fara sa atingi, asta e clar, dar demachierea se realizeaza fara a pune presiune asupra pielii si fara a o intinde.
      Exista inca un articol despre demachiere, probabil nu l-ai citit. Iti raspund insa la intrebare.
      Incepi cu demachierea ochilor, de preferinta cu un demachiant bifazic cu putere mare de curatare. Poti sa incerci si cu o apa micelara, de exemplu Bioderma Sensibio. Umezesti bine doua dischete demachiante, le aplici pe ochi si le lasi pe ochi cateva secunde, poti chiar sa aplici jumatate de discheta sub ochi si o discheta intreaga pe pleoape. Dupa cateva secunde indepartezi usor machiajul ochilor. Poti folosi solutia micelara pentru a indeparta ultimele urme.
      Demachiere cu exfolianti nu exista, in articolele despre exfolianti vei gasi toate informatiile necesare pentru folosirea produsului cu acid glicolic. Tot in acea categorie vei gasi articolul despre exfolierea mecanica, cea cu particule abrazive – nici aceasta nu este destinata demachierii.
      Demachierea tenului se face astfel: aplici demachiantul/uleiul demachiant pe ten in cantitate mare, il aplici cu miscari circulare pe tot tenul, apoi uzi doua dischete demachiante cu apa si le storci apoi le folosesti pentru a indeparta demachiantul si fondul de ten.
      Dupa demachiere cureti tenul cu un produs solubil in apa pentru a indeparta tot demachiantul si resturile de machiaj.

  • multumesc foarte mult ptr explicatii cred ca m-am exprimat gresit.Vroiam sa zic demachiantul cu acizi.la care specificai ca e pe baza de acid salicilic cred.Off chiar nu ma pricep deloc nu stiu cum am rezistat fara o rutina cum trebuie ..ma mir ca nu arata rau tenul desi am 31 si ten mixt.

    mai am o rugaminte as vrea sa achiztionez si eu produse paula ce trebuie sa am ptr avea o rutina zilnica?mentionez ca mare scofala pe ten nu am, as vrea doar sa arate mult mai bine , am ceva puncte negre pe nas si putine pe barbie.ceva riduri mici de expresie la ochi.exfolianti Bha sau aha e ok sa folosesc si eu?te rog frumos sa imi faci si mie o listuta cu ce mi-ar trebui.

    am uitat sa specfic ca tenul nu este sensibil…si daca se poate sa recomanzi si seruri bune.

    • Buna Luiza,
      Eu nu stiu unde ai gasit tu despre demachiant cu acizi pentru ca pana acum nici nu am vazut asa ceva.
      Rutina ta zilnica de ingrijire ar putea arata asa:
      Dimineata: curatare cu produs solubil in apa (Skin Balancing Cleanser), tonifiere (Skin Balancing Toner), protectie solara (Skin Balancing SPF 15 – pentru iarna), fond de ten (daca folosesti).
      Seara: demachiere, curatare cu acelasi produs solubil in apa, tonifiere, exfoliere (Skin Perfecting 2% BHA gel), hidratare (Skin Balancing Invisible Moisture Gel), ser antirid cu retinol (Resist Intensive Wrinkle Repair).
      In acest articol gasesti detalii despre achizitionarea produselor: https://pasagera.ro/comenzi-paulas-choice-prin-parteneri-romani-2.html.
      Iti trimit mail cu lista de preturi.

  • multumesc ptr explicatii din ianuarie o sa dau o comanda.mai am intrebare serul cu retinol nu e cam devreme sa il folosesc? credeam ca retinolul este ptr ten matur.sau este ptr ridurile de expresie de la ochi?

    • Buna Luiza,
      In articolul despre retinoizi o sa gasesti toate avantajele folosirii retinolului, iar in articolul despre ten si varsta o sa gasesti detalii despre ce anume poti folosi si la ce varsta.

  • Buna! Am tenul mixt cu pori foarte dilatati cicatrice de la acnee si mai nou plin de alunite. Este bine daca folosesc uleiul de ricin cu ulei de cocos,am inteles ca este bun impotriva cearcanelor
    Si inca o intrebare in ceea ce priveste uleiul de cocos nu scrie nimic concret pe armbalvvaj doar pe o eticheta mica tradusa din turca cred ulei de.cocos 100% pur. In 2 plafare am fost si acelasi produs.

    • Buna Abika,
      Nu aplica pe tenul cu pori dilatati ulei de ricin si cocos. Pentru cearcane poti incerca, nu stiu ce rezultate vei avea, fiecare piele reactioneaza altfel la uleiurile vegetale.

  • Buna!
    Mai folosesti aceasta metoda? Am incercat-o si eu timp de o saptamana, dupa care am renuntat, pentru ca am citit foarte multe comentarii pe diverse site-uri care promovau oil cleansing method cum ca dupa un timp in care ti se curata fata de cosuri si puncte negre, la unele persoane se produce o explozie de chisturi, aproape peste noapte. Mi-a fost teama sa mai continui, asa ca am revenit la metoda clasica de curatare (gel fara sapun). Crezi ca aceasta metoda este potrivita pentru un ten acneic (eu am aproape toate formele de „prezentare” a acestei afectiuni: comedoane, puncte albe, noduli, chisturi, mai mult sau mai putin si in functie de perioada lunii)?

    • Buna Sidd,
      Nu o folosesc pentru ca nu folosesc machiaj care sa aiba nevoie de acest tip de curatare.
      Totusi pentru demachiere folosesc uleiuri si apoi gel de curatare.
      Nu cred ca metoda de mai sus e potrivita tenului acneic.

      • Multumesc pentru rapsuns! Deja am terminat de citit articolele blogului tau si consider ca este una din cele mai bune surse de informare de pana acum in privinta afectiunii mele. Imi place fff mult ca baza ta o constituie articolele stiintifice, la care apelez si eu de curand cand vine vorba de regimul alimentar care il tin acum (credeam ca este „defect ” profesional la mine, eu find cercetator stiintific, dar nu mi-a dat prin cap sa folosesc informatiile din aceste jurnale si in scop cosmetic, avand convingerea ca nu ar vinde nimeni produse cosmetice care nu merg, ba chiar sunt daunatoare, credeam ca nu am gasit produsul potrivit mie). Aplicand o parts din informatiile gasite aici, m-am vindecat de iritatia nasoala pe care am avut-o datorita uleiului de lavanda (stiam ca este posibil iritant cand am folosit asa ceva, dar mi-a fost lene sa fac testul de sensibilitate inainte). Acum stiu sa nu mai aplic niciodata vreo substanta iritanta pe piele. Numai din acest motiv acneea mi s-a ameliorat considerabil in cateva zile, nu mai am roseata aia enervanta in zona nasului si punctele negre nu mai sunt la fel de mari, ba chiar au devenit foarte putin vizibile. Pentru acest lucru iti sunt recunoscatoare si daca voi avea ocazia sa trec prin Timisoara ma voi programa pentru o consultatie la salonul tau 🙂

  • Buna ziua,

    am 23 de ani si inca nu am gasit produsele pentru ten care sa mi se potriveasca. Am tenul cu fruntea si zona T grase,pe alocuri mici „insule” uscate, cosuri mai peste tot,in special obraji,frunte,barbie. Cicatrici post-acnee. A,si muuulte puncte negre. Imi puteti recomanda va rog un ritual de ingrijire Paula’s Choice? Nu am mai incercat,dar am tot auzit despre ele si mi-am facut curaj. Vă multumesc!

  • Buna Corina, un ten sensibil, cuperozic poate „accepta” o astfel de metoda de demachiere fara repercusiuni .Mulțumesc anticipat.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.