Să mă machiez? Să nu mă machiez?
Încă din antichitate machiajul s-a folosit pentru a ascunde imperfecţiunile tenului sau pentru a evidenţia anumite zone ale feţei. Şi astazi tot pentru aceste motive folosim machiajul însă tehnologia a evoluat şi acum avem la dispoziţie nenumărate produse şi tehnici pentru a face din machiaj o plăcere.
În lume sunt foarte puţine femei care au tenul perfect şi nu doresc să se machieze, iar dintre cele care se machiază majoritatea şi-au pus întrebarea: cat de benefice sau nocive sunt produsele de machiaj? De ce femeile se confruntă cu această problemă şi răspunsul la întrebarea de mai sus sper să îl găsiţi în radurile acestui articol.
Nu cred că are rost să explic de ce femeia încearcă să ascundă imperfecţiunile tenului prin machiaj, nu trebuie decât să ne uităm la toate reclamele sau chiar filmele în care în rolurile principale actorii şi actriţele au tenul perfect. Există şi studii care au arătat că interacţiunea cu o persoană care are tenul cu aspect plăcut duce la o relaxare a comportamentului, comparativ cu interacţiunea cu o persoană care are acnee sau cicatrici care ne face mai ezitanţi şi mai puţin încrezători.
Ştim că nu este corect şi încercam să nu judecăm oamenii după aspectul feţei lor, dar atunci când cunoaştem o persoană noua, inconştient, prima noastră reacţie şi impresie este bazată pe aspect şi va fi mai bună dacă persoană respectivă are un chip plăcut. Felul plăcut de a arăta al oamenilor ne face să credem că acei oameni sunt oameni buni, inteligenţi, fără rele intenţii, etc, doar pentru că aceasta este percepţia noastră involuntară. Cu siguranţă dacă arăţi bine şi faţa ta arată impecabil ai o putere aparte în societatea de astăzi. (Înainte să mă contraziceţi vreau să analizaţi foarte bine oamenii din jurul vostru.) Nu înseamnă că persoanele care au acnee nu sunt inteligente sau că au intenţii rele, descriu doar percepţiile noastre.
Având toate aceste idei în subconştient ne dorim ca faţa noastră să arate cât mai bine, iar pentru asta folosim în primul rând fondul de ten. În afară de varietatea de texturi în care se găseşte fondul de ten (lichid, compact, pulbere, cremă, etc) se promovează tot mai multe produse de acest fel ca şi tratamente pentru ten. Părerea mea bazată pe multele informaţii din domeniul cosmetic şi de makeup este că îngrijirea tenului este o parte total separată de machiaj. Bineînţeles că machiajul unui ten prost îngrijit nu va avea efectele dorite. Nu vă bazaţi pe fondul de ten să vă ajute cu diversele probleme pe care le are tenul (acnee, dermatită, etc), veţi fi dezamăgite. Pentru îngrijirea tenului aveţi nevoie de o rutină şi produse corespunzătoare tipului si problemei tenului.
Machiajul schimbă aspectul feţei doar din punct de vedere estetic şi nu aduce alte beneficii majore pielii. Nu protejează de mediul înconjurător decât într-o mică măsură. Nu protejează de soare suficient – cantitatea de fond de ten pe care o aplicaţi pe faţă nu este suficientă pentru a asigura o protecţie adecvată nici măcar dacă fondul de ten este cu SPF 50 însă pentru timpul zilei un fond de ten cu protecţie solară aplicat peste o cremă cu SPF este ideal. Nu are efect anti rid, de lifting sau orice altceva ce pretind unii producători.
Dacă produsele de machiaj sunt formulate corect, sunt potrivite tipului vostru de ten şi sunt în perioada de valabilitate, atunci acestea nu fac nici un rău tenului cu condiţia ca în fiecare seară să vă demachiaţi corect. Un produs de machiaj formulat corect înseamnă în primul rând că are o concentraţie cât mai mică de iritanţi. Cei mai folosiţi iritanţi sunt uleiurile esenţiale, alcoolul, parfumul, fragrance. Există unele ingrediente problematice în produsele de machiaj şi anume cornstarch care, în condiţii de umezeală, poate promova dezvoltarea bacteriilor şi ciupercilor, personal evit produsele care îl conţin, de obicei acestea sunt pudre. Tenul acneic sau cu tendinţe acneice are nevoie de o grijă specială în modul de a alege produsele de machiaj. Fondurile de ten foarte grase cu ingrediente emoliente e bine să fie evitate de persoanele cu ten mixt sau gras. Nu se ştie ce anume blochează porii unei persoane, sunt foarte multe ingrediente cu potenţial comedogenic însă în cazul fondului de ten sau al oricărui produs care se aplică pe faţă trebuie să experimentaţi pe propria piele pentru că nu există nici o lista de ingrediente testate şi declarate comedogenice. Dacă învăţaţi să vă observaţi pielea vă puteţi da seama foarte repede dacă un anume produs pentru machiaj vă poate cauza probleme sau nu.
Despre talc am scris aici.
Atentie: Daca aveţi orice fel de iritaţie, roseaţă, mâncărime pe piele sau mai ales în zona ochilor vă recomand să nu vă machiaţi până când nu trataţi problema respectivă.
ma uit lung pe fondul meu de ten healthy mix si citesc aluminium starch octenylsuccinate alaturi de alcohol denaturate si parfum (toate 3 la rand)… abia astepe sa trec inapoi la affinitone mineral, nu stiu daca e mai bun, dar asa mi s-a parut.
Buna Moony,
Aluminium starch octenylsuccinate este un absorbant fara potential iritant, nu este acelasi lucru cu cornstach.
E bine… dar alcoolul si parfumul in al 2-lea rand din cele 5 randuri cu ingrediente nu imi par frumoase. As vrea sa iti las ingredientele de la affinitone mineral, sunt curioasa, nu are parfum, nici alcool deci +2 pentru maybelline
Buna Moony,
Scrie-le aici si iti raspund cu placere.
water, cyclopentasiloxan (sper ca e completa denumirea, s-a cam sters eticheta pe margini) dimethicone, ethylhexyl, methoxycinnamate, glycerin, isotridecyl, isononanoate, peg-9 polydimethylsiloxyethyl dimethicone, disteardimonium hectorite, dimethicone, /polyglycerin 3 crosspolymer, sodium chloride, phenoxyethanol, methylparaben, disodiumstearoyl glutamate, chlorphensin, disodium edta, acrylates copolymer, propylparaben, tocopherol, ascorbyl palmitate, aluminium hydroxide, peg-9, etylparaben, isobutylparaben, butylparaben.
may contain titanium dioxide/ci77499, ci77492/ci77491/iron oxides
sper ca nu ti-am facut munca mai grea scriind aiurea vreo denumire
Buna Moony,
Ai pus prea multe virgule si ai lipit cateva cuvinte, dar stai linistita, si daca le scrii putin gresit imi dau seama ce sunt. Excelent este acest fond de ten pentru ten normal, putin uscat, putin gras si mixt. E de fapt silicon colorat. Cine nu suporta siliconul pe piele nu se va impaca cu acest produs. Are acoperire usoara spre mediu si cred ca oxideaza destul de ciudat pe fata in sensul ca isi schimba culoarea. Nu ofera decat protectie pentru UVB, pentru UVA nu exista nici un ingredient. Finish-ul este mat cu o usoara patina, dar in nici un caz nu este satinat.
WOOHOO! Stiam eu ca il iubesc pentru un motiv 😀 Healthy mix oxideaza putin, sunt beculat rapid si am impresia ca cele cateva problemute aparute pe ten sunt de la el. Dar, cum sunt intr-un vesnit proiect 1pan de ceva timp, nu iau altul pana nu-lk termin sau nu imi pune capac cu ceva 🙂 iti multumesc mult si scuze de virgule, daca ai sti cata uzura are eticheta, ma mir cum am putut scrie ingredientele
Buna Moony,
Daca iti iasa pustule de la el mai bine renunti,
poate ca nu ii place siliconul pielii tale.Nu te scuza cu nimic, stiu cat este de greu sa scrii ingredientele. Daca m-ai fi auzit acum un an cum ma chinuiam sa le pronunt sa le invat mai repede te-ai fi distrat.
Edit: dupa comentariul tau mi-am dat seama ca tu vorbeai de un Healthy Mix eu am crezut ca vorbesti despre Affinitone, oricum eram debusolata. Ramane valabil comentariul meu, mai putin cuvintele taiate, cred ca alcoolul din Healthy Mix iti facea pustule.
Nu stiu daca Bourjois Healthy Mix are silicon. Insa Maybelline Affinitone Mineral, cel al carui ingrediente le-am scris, mi se pare vis. Abia mi-am gasit nuanta din nou dupa muuult mult timp si abia astept sa il recumpar.
buna, sper ca nu ma bag in discutia voastra ca musca in lapte 😉 dar apropo de fondul asta de ten, vroiam sa te intreb un lucru…se presupune ca, atunci cand ne machiem, baza (crema, primer) si fondul de ten sunt de acelasi fel, nu? adica ulei cu ulei, apa cu apa, silicon cu silicon, pt ca altfel nu se combina si nu va rezista machiajul. dar am o problema in a identifica corect treaba asta, mai ales la un produs care are ca ingrediente water si apoi o droaie de siliconi. consider ca e pe baza de apa, fiindca e primul ingredient, sau de silicon, ca sunt pe aproape? daca luam ca exemplu chiar fdt despre care vorbiti voi aici…cu ce baza il combin? cu o crema pe baza de apa sau un primer cu silicon? eu chiar am probleme cu rezistenta machiajului si m-am gandit ca aici gresesc, probabil nu am inteles eu bine capitolul asta. mersi mult, sper ca am explicat cum trebuie.
Buna Irina,
Primul ingredient al produsului este baza lui. Daca primer-ul contine apa, apoi silicon alege un fond de ten cu aceiasi consistenta.
Rezistenta fondului de ten este data de fondul de ten propriu zis oricum. Primerele doar prelungesc rezistenta lor pe piele. Cauta un fond de ten in baza de silicon si un primer in aceiasi baza, va rezista mai mult pe ten.
de fapt este amidon de porumb?
Flory,
Amidon de porumb este cornstarch.
Sper sa faci in curand si lista cu fonduri de ten si pudre are nu „deranjeaza” tenul acneic:)
Buna Dia,
Dupa cum am spus ar fi destul de greu sa fac asa o lista pentru ca ceea ce nu iti face rau tie poate face rau altcuiva. Insa pot face o lista cu produsele care chiar fac rau tenului acneic.
Buna Corina,
Acesta este fondul de ten pe care il folosesc in momentul asta:
Calvin Klein Infinite Matte Oil-Free Foundation (in sticluta de plastic, transparenta, cu pompa)
Ingredients: Cyclopentasiloxane, aqua/water/eau, isododecane, butylene glycol, dimethicone, trimethylolpropane triisostearate, polysilicone-11, dimethicone/divinyldimethicone/silsesquioxane
crosspolymer, coco-caprylate/caprate, glycerin, PEG/PPG-18/18 dimethicone, centella asiatica extract, camellia sinensis extract, palmitoyl oligopeptide, palmitoyl tetrapeptide-7, tocopherol, lecithin,
phenoxyethanol, potassium cetyl phosphate, disteardimonium hectorite, magnesium aluminum silicate, polyglyceryl-4 isostearate, sodium chloride, oryza sativa starch, methylparaben, propylene glycol
stearate, propylene carbonate, cetyl PEG/PPG-10/1 dimethicone, butylparaben, polysorbate 20, sorbitan laurate, carbomer, hexyl laurate, ethylparaben, propylparaben, propylene glycol laurate, tetrahexyldecyl ascorbate
May contain: CI 77491, 77492, 77499/iron oxides, CI 77891/titanium dioxide
E ok?
Imi cer scuze daca am scris un ingredient gresit.
Multumesc! xx
Buna Irinah,
Din punct de vedere chimic este foarte bine formulat.
Buna,
Din pacate, pe pielea mea nu este extraordinar.Nu imi provoaca pori astupati sau cosuri, dar nu are rezistenta (si vad ca are destul de mult silicon).Pur si simplu, dupa cateva ore se strange in liniile fine sau daca am trecut cu mana sa mut un fir de par de pe fata, se „muta” in zona respetiva.Am incercat toate metodele, cu pudra peste, fara pudra, cu primer (Smashbox Photofinish-asta nu functioneaza pentru mine deloc, e ca si cum nu l-as folosi, in plus imi astupa porii ), amestecat cu crema de zi.
Amestecat cu crema de zi pare sa fie cel mai bine, nu se strange, si nu mi se mai ingrasa atat de repede tenul.Doar ca, el avand singur o putere de acoperire destul de slaba, amestecat cu crema de zi (50/50) nu prea mai acopera nimic.Doar uniformizeaza putin tenul si cam atat.
Dupa ce il termin pe acesta, ma gandeam sa-mi iau Revlon Colorstay.
Multumesc de raspuns xx
n.u observi ca acest produs contine paraben(butyparaben,propylparaben,ethylparaben,methylparaben)
Buna Ilusy,
https://pasagera.ro/conservanti-parabeni.html
Buna corina,
Indraznesc sa te intreb ce parere ai despre fondul de ten Revlon ColorStay? Eu il folosesc pe cel pt. ten gras! Multumesc!
http://www.e-cosmetic.ro/fond-de-ten-revlon-colorstay-cu-softflex-pentru-ten-mixt-si-gras-150-buff-30ml.html
Buna Iovry,
In afara de faptul ca SPF 6 nu te protejeaza de soare deloc acest fond de ten este foarte bun si preferat de foarte multe femei din intreaga lume.
buna! toate informatiile articolelor imi sunt de mare folos,mai ales ca eu am un ten mixt ce se lupta cu ceva cicatrici(iti trimisesem un mesaj acum ceva vreme,dar posibil ca a ajuns in spam).
ce parere ai despre fondul de ten KIKO SKIN EVOLUTION ? o lista intreaga cu ingredientele nu am deoarece pe flacon sunt mentionate doar ingredientele active:OCTINOXATE 3,1%, OXYBENZONE 1,5%, TITANIUM DIOXIDE 0,3%. abia l-am achizitionat…momentan inca folosesc un Toleriane de la La Roche-Posay,ce acopera bine dar nu e rezistent la transfer deloc. lista de ingrediente cred ca era pe prospectul din cutie,caci pe flacon nu scrie niciunul….
Multumesc mult!
Buna Alexandra,
In spam nu am nimic insa se poate sa il fi citit si sa uit de el pentru ca am foarte multe mail-uri in fiecare zi, trimite-mi te rog din nou.
Despre un produs caruia nu ii cunosc ingredientele nu pot avea nici o parere. Pot sa iti spun insa ca te protejeaza de razele UVA si UVB insa SPF-ul e destul de mic.
multumesc! tot incerc sa caut ingredientele KIKO pe internet…dar nu gasesc! mai caut si cand gasesc…revin! 🙂
Eu, totusi, nu as recomanda unei fete de 12 ani sa inceapa sa foloseasca fond de ten, primer, anticearcan etc , chiar daca s-ar demachia in fiecare seara. Asta nu inseamna ca nu vad pe youtube tutoriale realizate de fete care acum au 15 ani si se machiaza ca niste profesioniste(si cine stie de cand au inceput) si stau sa ma gandesc ca la varsta lor nu foloseam decat gloss.
Buna Imasupergirl,
Eu nu am recomandat nici unei fete de 12 sa foloseasca produse de machiaj. Eu doar informez in legatura cu impactul acestor produse asupra pielii, pana la urma fiecare face ce vrea cu tenul.
Care ar fi un machiaj permis la varsta de 12 ani? Si cand ar trb sa incepem sa ne machiem ‘serios’? La 18? 20+?
Aici sa presupunem ca persoana ar folosi numai produse cu ingrediente ok si are grija de piele.
Eu cand eram in liceu nu ma machiam de loc si toate celelalte fete foloseau destul de mult machiaj. Tin minte ca prin clasa a 11 a am inceput sa folosesc fond de ten si uneori mascara. Asta din cauza ca vroiam sa mai ‘ascund’ acneea. Oricum eram ‘lenesa’ nu ma machiam in fiecare zi. (partea proasta e ca nici nu ma demachiam cum trebuie tot din aceasta lene)
Am urmat acelasi lucru pana de curand, cand am inceput sa ma interesez de machiaj si acum folosesc destul de multe produse. Dar am 26 de ani a cam venit vremea 😛
Buna bored,
La 12 ani cred ca parintii ar trebui sa spuna ce machiaj este permis nu eu. Sa ne machiem serios ar trebui doar atunci cand chiar este necesar si cand stim ce facem.
Buna Corina ce parere ai de fondul de ten Giordani Gold Adapive Foundation de la Oriflame? ingrediente: aqua, cyclopentasiloxane, isononyl isononanoate, cyclohexasiloxane, titanuam dioxide, caprylyl methicone, polyglyceryl-4 isostearate, butylene glycol, cetyl peg/ppg-10/1 dimethicone, mexyl laureate, polyethylene, methyl methacrylate crosspolymer, bis-peg/ppg-14/14 dimethicone, sodium chloride, methylparaben, propylparaben, silica, alumina, hydrogenated castor oil, parfum, trimethoxycaprylylsilane, disodium edta, triethoxycaprylylsane, +/-: ci 77492, ci 77499, ci 77891.
M-am uitat in dictionar la majoritatea ingredientelor si nu parea rau. Tu l-ai recomanda? Mai ales unui ten mixt/gras? Sper sa fi scis bine ingredientele:)
Buna roxana,
In general ma feresc sa recomand produse de make-up deoarece pielea fiecaruia reactioneaza diferit. Acest produs este formulat bine, il poti incerca. Nu stiu insa daca o sa iti placa sau nu cum arata pe piele. Este pentru ten normal, putin uscat sau putin gras.
buna corina!as vrea sa-mi spui si mie ce tip de ten am ? este gras in zona t si la barbie..? ce produse ar trebui sa folosesc …am cateva cosuri in mijloc, pe frunte care vad ca nu-mi mai dispar le am demuult si nush ce sa fac sa disapara……si ce parere ai despre exfoliantul nivea natural beauty >ingrediente: Aqua, Polyethylene, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside, Sodium Myreth Sulfate, Glycerin, Hydrolyzed
Milk Protein, Hydrolyzed Keratin, Mangifera Indica Fruit Juice, Bisabolol, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Sodium, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Styrene/Acrylates
Copolymer, Glycol Distearate, Propylene Glycol, PEG-90 Glyceryl Isostearate, Polyquaternium-
10, Laureth-4, Benzophenone- 4, Citric Acid, Laureth-2, Trideceth-9, Methylparaben, Propylparaben, Phenoxyethanol, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Parfum, CI 15985.
Buna Larisa,
Am scris un articol despre tipurile de ten si cum sa iti afli tipul de ten.
Exfoliantul de la nivea este un scrub si nu va avea mare efect asupra punctelor negre sau acneei. Nu e rau formulat, dar are cativa iritanti la sfarsitul listei.
eu folosesc un fond de ten de la vichy-normaderm teint-nude 25….lista de ingrediente nu o mai am pt ca nu mai am cutia…dar scrie pe el ca este non comedogenic si hypoalergenic si anti-imperfectiuni si spf 15…este bun?
Buna Aurelia,
Despre produse non comedogenice si hipoalergenice am scris deja. Nu cunosc ingredientele produsului despre care ma intrebi.
si ce fond de ten mi-ai recomanda?…am tenul acneic cu puncte negre,albe,cateva pustule si se mai si ingrasa….as vrea un fond de ten de la noi din tara deoarece nu imi permit sa comand de pe internet…astept nerabdatoare raspunsul tau.multumesc
Buna Aurelia,
Ai mai multe optiuni, poti incerca Accord Parfait de exemplu. Sunt foarte multe optiuni, depinde de bugetul tau si de ce anume doresti de la un fond de ten, mai precis ce tip de acoperire.
[…] are nevoie in principiu de acelasi tip de ingrijire (de cititi ACEST articol). De asemenea, nici un fel de machiaj nu va va trata problemele, ingredientele benefice din ele sunt intr-o concentratie prea mica pentru a face o […]
Buna Corina. eu folosesc Lancome Teint Miracle, ameste doua nuante pentru a o obtine pe cea corecta.
Nu ma irita si nici nu imi ies cosuri de la el, este natural si imi acopera imperfectiunile, dar nu sunt sigura in legatura cu ingredientele. Poti te rog sa-mi spui daca are ingrediente „rele”. Multumesc!
Active Ingredients:
Octinoxate 3%.
Inactive Ingredients:
Water, Cyclopentasiloxane, Alcohol Denat, Phenyl Trimethicone, Glycerin, PEG-10 Dimethicone, Bis-PEG/PPG-14/14 Dimethicone, PEG/PPG/Polybutylene Glycol-8/5/3 Glycerin, Rosa Gallica Flower Extract, Talc, Dimethicone, Dimethicone/Polyglycerin-3 Crosspolymer, Methicone, Alumina, Aluminum Hydroxide, Magnesium Sulfate, Disodium Stearoyl Glutamate, Ethylhexyl Hydroxystearate, Polyethylene Glycol, Tocopheryl Acetate; May Contain: Red 28 Lake, Red 7, Mica, Titanium Dioxide, Blue 1 Lake, Bismuth Oxychloride, Iron Oxides.
Buna Sandra,
Exista un dictionar de ingrediente pe blog si dupa cum observi al doilea ingredient este silicon, iar al treilea este alcool.
Buna Corina ..as vrea sa imi spui daca se poate parerea ta in legatura cu acest fond de ten:L’Oreal Accord Parfait cu urmatoarele ingrediente:
isododecane,cyclopentasiloxane,glycerin,peg-10 dimethicone,methyl metacrylate crosspolymer,butylene glycol ,dimethicone isoicosane ,disteardimonium hectorite,cetyl peg/10-1 dimethicone,sodium cloride,polyglyceryl-4 isostearate,hexyl laurate,c9-15 fluoroalcohol phosphate,isostearyl neonpentanoate,diazolidinyl urea,methylparaben,propylparaben,tocopherol,panthenol,methicone
multumesc
Buna Andreea,
Accord Parfait este un fond de ten formulat bine si apreciat de foarte multe femei. Important este sa arate bine pe pielea ta.
Buna Corina
Imi poti recomanda te rog un fond de ten pt ten normal?Am ten deschis la culoare. Am unteles ca te feresti sa recomanzi produse,pt fiecare ten reactioneaza altfel dar macar ca idee….sa ma pot orienta
Multumesc mult
Buna Anda,
Nu mai pot 🙂 Am cedat, o sa scriu un articol cu fonduri de ten recomandate, dar nu stiu cand.
Hei!
Imi poti spune si mie te rog care fond de ten din cele doua este mai bun si care este diferenta dintre ele,eu am ten mixt si as vrea sa stiu care ar fi mai bun
Maybelline Dream Satin
si
Maybelline Affinitone 24H
Buna seara
Am si eu o intrebare……fondul de ten L’Oreal Accord Parfait ..este potrivit pt un ten uscat?
Multumesc
Buna Gabi,
L’Oreal Accord Parfait este mai potrivit tenului normal, mixt sau gras.
Multumesc din suflet pt raspuns……sunteti amabila sa maindrumati spre o gama (sau mai multe) potrivite pt ten uscat?Chiar nu stiu spre ce sa ma orientez.
Va multumesc pt amabilitate.
Buna Gabi,
Pe blog exista liste de produse recomandate, despre produsele de make-up nu am scris inca si nu stiu cand o voi face.
Buna, as dori sa stiu daca este in regula sa aplic acest bronzer pe ten, am tendinta acneica, mixt, sensibil. Am cautat ingredientele dar nu am gasit cateva dintre ele si nu mi-am putut da seama daca este bine sa il aplic sau nu, daca ma poti ajuta cu un raspuns.
Rimmel Natural bronzer
Ingredients:
Talc, Isostearyl Neopentanoate, Polybutylene Terephthalate, Magnesium Stearate, Acrylates Copo- Lymer, Phenyl Trimethicone, Polybutene, Methylparaben, Aluminum Hydroxide, Stearic Acid, Propylparaben, Ethy- Lene/Va Copolymer, Tocopheryl Acetate, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Paraffinum Liquidum/Mineral Oil/Huile Minerale, Parfum/Fragrance, Aloe Methylpropional, Ben- Zyl Salicylate, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool, Butyl- Paraben [May Contain/Peut Contenir/+/-:Mica (CI 77019), Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499), Ultramarines (CI 77007)].
Multumesc mult!
Buna Madalina,
Produsul contine multi iritanti si ingrediente potential comedogenice, insa, fiind un produs de machiaj, nu are acelasi impact asupra pielii. Nu vei stii daca te irita sau daca poate fi comedogen decat daca il folosesti. Pe beautypedia este review bun pentru el: http://www.beautypedia.com/search.aspx?pn=bronzer&bid=196&st=2%2c3%2c4&rid=1%2c2%2c3%2c4%2c5%2c6%2c7%2c8#&&GywsGLAhD3oTJgkog5UqiZNWaUYMHtygy45PkMIrSqmpxtvxtk/nuoqUibthWp7HwEctgrLMqAgdnYt8dPtWJN6i40wTG2Re1EKJcxCRmGTmsXncl4hfzmOgcPx2I2hGfr1QsAzYfvNkOezf5s6cnx9NCXV8NauAm6MoeJza9RnqQRl5iQZv3L/BrCf1xopwU4CXzSGQaT1eQDawvqXZ17OaCuKFyKVhjf62s0nh8DzYwvvdTGfvJsHTXMo=
Buna Corina!Asm un fond de ten de la Affinitone si nu stiu daca ar trebui sa il folosesc din cauza urmatoarelor 2 ingrediente: c9-15 fluoroalcohol phosphate pe care nu l-am gasit in dictionar si royal jelly pe care l-am gasit in dictionar la miscellaneous si care este situat dupa parabeni…Astept un raspuns!
Buna Ioana,
Nici unul din ingrediente nu este iritant. Royal jelly este laptisor de matca, iar c9-15 fluoroalcohol phosphate se foloseste in fondurile de ten, este un matifiant usor si ajuta la rezistenta produsului pe piele.
Buna Corina,
Acum ca a venit vara si ca m-am si bronzat putin (stiu ca nu e bine, dar n-am rezistat tentatiei), tenul meu arata foarte bine si glowy, asa ca am hotarat de vreo luna de zile sa renunt la fond de ten. Astfel ca dimineata dupa demachiere, hidratare si SPF (am spus la revedere exfoliantului chimic pana la toamna), pun direct pudra. La ea nu pot renunta, pentru ca ma ajuta sa tin sebumul sub control cateva ore bune, iar machiajul ochilor pare nefinisat fara o boare de pudra pe ten.
Am auzit ca pudra ar putea dauna texturii tenului, cand este aplicata fara fdt, ca ar fi prea agresiva. Mie mi se pare putin exagerat, atat timp cat pudra este bine formulata si mai are si SPF. Tu ce parere ai?
multumesc
Buna Madalina,
Aceiasi ca si tine 🙂 Pudra cu SPF este ideala pentru a „fixa” produsul SPF, iar in timpul zilei este o optiune buna pentru „improspatarea” protectiei solare.
O pudra bine formulata este o pudra care nu contine iritanti si care nu blocheaza porii, blocarea porilor se observa foarte usor in scurt timp.
Buna, am cumparat de curand fondul de ten accord parfait le teint, dar din pacate nu mi se potriveste, imi intra in liniile fine si se vede foarte urat,(desi testerul de la accord parfait le teint era mai cremos) mi-ar trebui ceva mai cremos putin, cum era bourjoi healthy mix, dar acela am vazut ca are alcool denat. in el, si ivatherm care este tot asa mai cremos la fel, are alcool. Eu avand un ten sensibil nu stiu daca sa folosesc aceste produse, imi este teama sa nu imi faca rau la ten. Eu am un ten mixt, dar totusi fondurile de ten prea fluide cum e accord parfait le teint nu mi se intind bine pe fatza, imi raman in acele linii de expresie. Crezi ca ma poti ajuta cu un sfat referitor la un fond de ten mai cremos dar care sa fie sigur pentru ten?Ti-as fi foarte recunoscatoare, pentru ca nu as vrea sa mai dau iar bani pe alte fonduri de ten care sa nu mi se potriveasca:(.Iti multumesc mult!
Buna Mada,
Nu pot sti care sunt fondurile de ten ce ti se potrivesc. Cand imi cumpar fonduri de ten folosesc beautypedia.com pentru inspiratie si apoi citesc multe review-uri pe makeupalley.com.
Trebuie sa folosesti fonduri de ten care sunt mai putin matifiante.
Ne gandim destul de rar la ceea ce contin produsele cosmetice si adesea le aplicam fara sa stam prea mult pe ganduri. Pentru ca machiajul face parte din ritualul tau zilnic, afla ce substante ar trebui sa eviti, atat cat este posibil. Spun „atat cat este posibil” pentru ca piata produselor cosmetice este de-a dreptul invadata de acestea si este destul de dificil sa renunti in totalitate la folosirea lor.
Cand iti alegi produsele cosmetice si de ingrijire, fa-o cu foarte mare atentie. Citeste eticheta si gandeste-te daca merita sa iti risti sanatatea pentru un par cu mai mult volum sau pentru un fard de pleoape in nuanta ta preferata. Iti prezentam lista catorva substante de evitat ce pot fi gasite in produsele cosmetice si de ingrijire.
Ftalatii (Phthatale)
Sunt substante folosite la producerea materialelor plastice, incluse si in produse precum lacul de unghii, spray-urile fixative pentru par, deodorante, lotiuni de corp, etc. Sunt adaugate pentru a oferi elasticitate si maleabilitatea acestor solutii. Efectele asupra sanatatii sunt destul de nocive, in special daca organismul intra foarte des in contact cu aceasta grupa de substante. Sunt substante cancerigene, iritante, putand sa provoace probleme la nivelul plamanilor si ficatului.
Sulfatii (Lauryl sulfate, Sodium laureth sulfate)
Sulfatii sunt agenti emulsificatori ce produc spuma in contact cu apa. Sunt substante folosite la fabricarea pastelor de dinti, gelurilor de dus, sampoanelor, etc. Pot provoca eczeme, dermatite si iritatii. In cazul contactului cu ochii, efectul este destul de dureros, provocand usturimi si iritatii destul de grave. Acesta este motivul pentru care pe ambalajul produselor ce contin sulfati apare recomandarea de a clati in cazul contactului cu ochii. Sunt substante posibil cancerigene; au efecte daunatoare asupra rinichilor si ficatului.
Parabenii (methyl, propyl, butyl, ethyl paraben)
Majoritatea produselor cosmetice si de ingrijire pe care le folosim contin o forma sau alta de parabeni. Parabenii sunt utilizati pentru conservarea acestor produse, impiedicand degradarea lor inainte de termen. Ii gasim in gelurile pentru par, creme, fonduri de ten, mascara, mastile faciale, deodorante, lotiuni de corp si lista poate continua. Pot produce iritatii la nivelul pielii sau dereglari hormonale. Substante posibil cancerigene.
Aminele (diethanolamine, triethanolamine, amonoethanolamine)
Unele substante din familia aminelor sunt folosite la fabricarea produselor cosmetice si de ingrijire, acestea avand rolul de a le conserva. Sunt substante emulsificatoare, spumante si sunt adaugate in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor de reglare a pH-ului. Poti intalni diverse forme de amine in sampoane, sapunuri, spray-uri fixative pentru par, fonduri de ten, pudre, creme de ras, vopsele de par. Au efecte cancerigene, produc iritatii si dereglari hormonale.
Buna Ilusy,
Despre Dibutyl Phtalate:
Also known as DBP, it is a common ingredient in nail polish and most synthetic fragrances sold today. It is used as a plasticizer, fragrance stabilizer, and is a key component in giving nail polish its unique properties. The most common mode of exposure, though, is through foods that come into contact with PVC (polyvinylchloride) plastic packaging (Sources: Food Additives and Contaminants, November 2010, pages 1,608–1,1616;and Risk Analysis, August 2009, pages 1,170-1,181). Phthalates are also found in countless other products, including building materials, insecticides, nutritional supplements, children’s toys, and automobiles (Source: International Journal of Andrology, February 2006, pages 181–185). In short, it is impossible to completely avoid exposure to phthalates.
Dibutyl phthalate (DBP) became controversial when The Centers for Disease Control and Prevention (CDC, http://www.cdc.gov) published the National Report on Human Exposure to Environmental Chemicals—Results for Mono-butyl phthalate [which is] (metabolized from dibutyl phthalate). The report noted that measurable levels of phthalate were found in the urine of the participants in the study. However, the CDC also stated that “Finding a measurable amount of one or more phthalate metabolites in urine does not mean that the level of one or more phthalates causes an adverse health effect. Whether phthalates at the levels of metabolites reported here are a cause for health concern is not yet known; more research is needed” (Source: Environmental Health Perspectives, December 2000, volume 108, issue 12).
In animal tests, dibutyl phthalate has been shown to produce detrimental effects when DBP was given orally to pregnant mice. In-utero exposure to DBP was shown to cause reproductive organ abnormality (Sources: Journal of Toxicology and Environmental Health, Volume 73, 2010, pages 1,544–1,559; and Systems Biology in Reproductive Medicine, December 2010, pages 413–419). Whether this same concern or other health risks from DBP exposure applies to humans remains unknown, though other research has shown oral consumption of DBP through drinking water may be linked to thyroid issues (Source: Environmental Science and Technology, September 2010, pages 6,863-6,868).
Despite the negative association phthalate exposure has in animals, an analysis of multiple studies and epidemiologic research led to the conclusion that “…the risks are low, even lower than originally thought, and that there is no convincing evidence of adverse effects on humans. Since the scientific evidence strongly suggests that risks to humans are low, phthalate regulations that have been enacted are unlikely to lead to any marked improvement in public health.” (Source: Journal of Toxicology and Environmental Health, February 2009, pages 157–174).
Despre Sodium Lauryl si Laureth Sulfate: https://pasagera.ro/sodium-lauryl-sulfate-sls-si-sodium-laureth-sulfate-sles.html
Despre Parabeni: https://pasagera.ro/conservanti-parabeni.html
Despre amine nu am scris inca, dar esti foarte in urma cu stirile cred. S-a dovedit ca aminele singure nu au potential cancerigen, dar atunci cand produsul care le contine are in compozitie si un conservant care elibereaza formaldehida (de ex: DMDM Hydantoin) se formeaza nitrosamine, iar nitrosaminele au potential cancerigen si pot penetra pielea.
Buna Corina,
Long time not seen…asta dpdv al comentariilor, ca de urmarit eu te urmaresc la fel de asiduu.
O intrebare scurta: poate un blush sa blocheze porii doar pentru ca e sub forma de crema? Ma refer aici la MUFE HD blush pe care am pus ochii de ceva timp. Eu am tenul gras, iar pe pometi (zona unde intentionez sa aplic blush-ul 🙂 ) am tendinta de a dezvolta puncte negre chiar si in conditiile in care folosesc BHA (2% zilnic si 10% ocazional). Din pacate, lista de ingrediente a produsului nu o am.
multumesc,
Madalina
Buna Madalina,
Poate un blush sa blocheze pustule chiar daca e pudra. Poti afla daca un produs de machiaj e ok pentru tenul tau sau nu doar incercandu-l.
Buna, Corina!
Citesc fidel blogul tau… ca un bun subscriber, dar tot fiind in Germania cu un proiect al facultatii as avea o mare nevoie de un sfat legat de niste produse. Eu nu m-am machiat niciodata… dar o sa fie o conferinte unde se vor prezenta proiectele si mi-e rusine cu fata, care, poate si din cauza frigului, e plina de pete mov si neuniforme, ca si cum as fi batuta si murdara :)). Conferinta aia e peste cateva zile si eu am cateva mostre din Romania ( http://www.laroche-posay.ro/produse-tratamente/Toleriane-Teint/Toleriane-Teint-Fluid-p7134.aspx si un Dermablend de la Vichy ). O colega are un fond de ten la ea cu urmatoarele ingrediente: Aqua, Cyclopentasiloxane, C12-15 Alkyl Benzoate, Cyclohexasiloxane, Pentylene Glycol, Vinyl Dimethicone/ Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butylene Glycol, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Titanium Dioxide, Glycerin, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Propylene Glycol, Polysilicone-11, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Polyglyceryl-3 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone, Polyglyceryl-4 Isostearate, Magnesium Sulfate, Dimethicone, Aluminum Hydroxide, Stearic Acid, Niacinamide, Candelilla Cera, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract, Triethoxycaprylylsilane, Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract, Sodium Hyaluronate, Silybum Marianum (Lady’s Thistle) Extract, CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492, CI 77491, CI 77499.
Nu vreau un studiu al produselor, doar un sfat temporar care ar putea fi cel mai putin rau pt tenul grasut si acneic. De spf-ul lor nu stiu ce sa cred… parca cel al colegei ar avea ceva acolo, dar oricum cred ca as putea sa amestec in palma cu lotiunea mea cu spf45 de la PC, nu? Poate un mail, daca mai ai timp sa te uiti si acolo, cu pozele ingredientelor de pe mostre ar fi mai folositor, cum crezi? Sunt putin disperata si in pana de timp sa caut fonduri, nici prin farmacii dupa Differin si Brevoxyl nu am apucat inca sa merg. Daca nu ma incadrez la subiectul potrivit, esti cetatean european si ai dreptul sa imi raspunzi cum crezi :)). Multumesc si curand vom tine legatura mai de aproape in TM, dar inca imi place in vestul civilizat :)).
Buna Ancuta,
Aplica SPF-ul tau obisnuit, asteapta 5 minute si aplica fondul de ten. Poti incerca oricare dintre cele 3, important este sa fie buna culoarea. Nu au ingrediente problematice, o singura aplicare nu va fi o tragedie.
buna!
fondul de ten trebuie neaparat sa fie cu spf?
sau e ok daca folosim doar crema si pudra cu spf?
Andreea,
Nu e obligatoriu ca fondul de ten sa aiba SPF, este doar ideal acest caz, pentru a intari protectia solara asigurata de crema ta obisnuita. Insa daca pudra are SPF e perfect.
Buna Corina. Imi poti recomanda te rog frumos un BB Cream sau un fond de ten (altul decat Revlon Color Stay, care mi se pare ca imi incarca tenul) care sa acopere ceva mai bine niste pete mai vechi. Tenul meu e predispus la aparitia comedoanelor inchise. Imi cer scuze daca s-a mai discutat acest subiect, sunt foarte multe comentarii..:)
Anca,
Poti incerca BB cream-ul de la Guerlain, Lingerie de Peau. Sau poti intreba la Sephora ce anume iti recomanda cu acoperire mare, dar textura lejera. Nu poti afla daca un produs de machiaj iti incarca tenul sau nu inainte sa il incerci.
Buna,
Sper ca am scris corect si cand trebuie, iar daca nu, imi cer scuze.
As dori parerea ta asupa Effaclar Duo + Unifiant. Am luat nuanta mai inchisa, dar se blenduieste super bine si in sfarsit nu am efectul de masca sau ceva fake, nu acopera bine, dar e arhisuficient pentru o persoana care cam uraste sa se machieze.
Totusi, am tenul gras si lucios (nu am gasit remediu pentru luciu), iar fondurile de ten mate sunt prea uscate pentru mine. Asa ca folosesc Duo+ Unifiant si mai dau pe cosuri daca e cazul cu L’Oreal True Match care e super lichid.
Totusi, ma confrunt cu un ten imbatranit/ridat la ochi si abuzat de acnee chistica (multumita Roaccutane, acum nu mai am probleme asa mari) si as vrea sa stiu daca aceasta crema colorata (cum as putea spune) ar face mai rau (avand in vedere ca Effaclar Duo + se spune ca ar cam usca tenul si am mult prea multe riduri la ochi pentru 24 de ani).
Mai jos sunt ingredientele si as dori parerea ta. Multumesc mult, ador ceea ce faci aici si imi place felul tau de a explica lucrurile, nu e un brainwash pe care dermatologii (se intampla) si cosmeticienii il folosesc
INGREDIENTE – Cod listă ingrediente B184641/1
AQUA / WATER
GLYCERIN
DIMETHICONE
ISOCETYL STEARATE
NIACINAMIDE
I SOPROPYL LAUROYL SARCOSI NATE
AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
T-BUTYL ALCOHOL
SODIUM HYDROXIDE
OLEIC ACID
SALICYLIC ACID
SILICA SILYLATE
POLOXAMER 338
NYLON – 1 2
POLYSORBATE 80
ZINC PCA
LINOLEIC ACID
PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
ISOHEXADECANE
2-OLEAMIDO-1,3-OCTADECANEDIOL
CAPRYLOYL SALICYLIC ACID
CAPRYLYL GLYCOL
PIROCTONE OLAMINE
MYRISTYL MYRISTATE
ACRY LAMIDE/ SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER
PARFUM / FRAGRANCE
SORBITAN OLEATE
DISODIUM EDTA
POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
BHT
GLYCERYL STEARATE SE
[+/- MAY CONTAIN CI 77891 / TITANIUM DIOXIDE
CI 77491, CI 77492, CI 77499 / IRON OXIDES
MICA]
Diana, produsul contine parfum. Contine acid salicilic, nu stiu in ce pH si ce concentratie si nu pot sti cat de eficient pentru exfoliere este acest produs, insa daca alegi sa aplici parfum pe piele si folosesti acest produs, trebuie sa protejezi pielea in fiecare dimineata de radiatiile UV. Aplica protectie solara SPF 30 sau mai mare ca ultim pas in rutina ta de ingrijire si apoi aplica produsele pentru machiaj.
Personal nu inteleg de ce ar fi necesar un acid exfoliant intr-un produs colorat care se presupune ca se aplica ultimul pe piele.