Mezoterapie, Dermapen sau dermoporație?
Ioana mi-a pus o întrebare despre Dermapen și mezoterapie: Oare Dermapen este același lucru cu Mezopen? Procedura care ai făcut-o cu Dermapen-ul se numește mezoterapie ?
Dragă Ioana,
Mezoterapia este definită în zilele noastre ca o varietate de tehnici cu nivel invaziv minim prin care anumite substanţe sunt injectate direct în piele şi ţesutul subcutanat cu scopul de a corecta problemele pielii (mai ales prin topirea grăsimilor subcutanate, pe orice zonă a corpului). În timpul procedurii de mezoterapie clasică (denumită și mezoterapie tradițională) se injectează anumite substanţe cum ar fi vitamine, acid hialuronic, aminoacizi etc și este necesară anestezie locală.
Pentru persoanele care nu doresc injectări există varianta de mezoterapie virtuală (fără ace, fără anestezie) prin care substanțele active sunt sunt introduse în piele cu ajutorul unor proceduri cum ar fi: ionizare, unde electrice, energie galvanică, ultrasunete etc.
Cea mai populară mezoterapie virtuală în Europa este dermoporația, această procedură folosește unde electrice și ionizare, iar producătorii aparatului afirmă că este cea mai eficientă formă de mezoterapie virtuală.
De obicei şedinţele de mezoterapie virtuală sunt mai eficiente dacă se realizează mai întâi o şedinţă de microdermoabraziune pentru a îndepărta stratul de celule moarte acumulate în exces şi a permite astfel ingredientelor active să pătrundă mai uşor în piele.
Notă: Dacă foloseşti săptămânal exfoliant chimic cum ar fi acid glicolic (AHA) sau acid salicilic (BHA) cel mai probabil şedinţa de microdermoabraziune nu va avea un impact atât de mare asupra pielii tale.
Dermapen-ul este o procedură de microneedling, ce cauzează microleziuni (cu ace foarte subţiri) cu scopul de a stimula producerea de colagen nou. Şi în timpul procedurii de Dermapen se aplică pe piele anumite substanţe, însă nu sunt nici injectate şi nici nu există alte metode prin care se încearcă introducerea lor în straturile inferioare ale pielii.
Pentru microneedling se folosesc două dispozitive şi anume ‘roller’ sau ‘micro pen’. În funcţie de tipul dispozitivului au apărut denumirile: Dermaroller, Dermapen, Mezopen, Micropen, Rejuvapen, MD Pen, Collagen PIN etc.
Pen este un dispozitiv cu ace fine în formă de stilou, aşa cum îi spune şi numele. Diferenţele între tipurile de pen-uri sunt mici (acele şi costurile pentru consumabile), iar în România cel mai popular este Dermapen-ul.
Multe clinici prezintă Dermapen-ul cu numele mezoterapie fracţională, dar microneedling-ul denumit la început Collagen Induction Therapy (CIT) nu este cu adevărat o procedură ce se încadrează în categoria mezoterapie.
Există clinici care nu includ Dermapen în categoria mezoterapie și recomandă mezoterapia clasică ca o completare a procedurilor de microneedling. De altfel majoritatea clinicilor recomandă combinarea diverselor proceduri și injectarea cu Botox sau fillere.
Deşi concluzia unui test din 2006 este: ‘No significant clinical or histologic changes were observed after multivitamin mesotherapy for skin rejuvenation. Multivitamin and hyaluronic acid solution facial mesotherapy does not appear to provide any significant benefit.’, există multe persoane care au urmat diverse proceduri încadrate în categoria ‘mezoterapie’ cu efecte mai mult sau mai puţin evidente.
Fiecare dintre noi este diferit şi reacţionează diferit la astfel de proceduri. Pentru mai toate procedurile vei găsi site-uri care prezintă efectele lor pozitive (prezentate uneori ca fiind miraculoase) şi site-uri care spun că în realitate nu există beneficii ce pot fi generalizate.
Atunci când alegi un anumit dispozitiv sau procedură încearcă să afli cât mai multe despre ce anume presupune procedura respectivă, care sunt efectele reale (caută studii în jurnale medicale, sunt destul de simplu de găsit online), cu ce se aseamănă sau diferă față de variantele propuse pentru acelaşi tip de problemă pe care încerci să o corectezi, care sunt costurile, câte şedinţe sunt necesare etc.
Discuția cu dermatologul care a recomandat procedura este foarte importantă, pune multe întrebări pentru a evita dezamăgirile cauzate de obicei de aşteptările nerealiste generate de reclamele exagerate şi pentru a evita orice efect advers ce ar putea apărea post procedură.
Numele procedurii este cel mai puţin important, mai ales într-o societate în care zilnic apar termeni şi proceduri care sună bine, dar nu spun nimic şi ingrediente exotice care nu aduc beneficii reale pielii.
Asteptam de mult o postare despre acest subiect pentru ca ingrijirea zilnica nu pare a fi suficenta de la o varsta. Am inceput sa fac cateva sedinte de mezoterapie clasica cu o combinatie a mai multor fiole de la Mesoestetic: NCTC 109, Vit C, DMAE .
http://www.mnvmedical.com/mesoestetic-m-138.html?manufacturers_id=138
Oricat am cautat, nu am gasit eventuale efecte adverse. Stii ceva despre aceste produse?
Imbunatatiri nu vad, nici nu as avea cum dupa o sedinta, dar macar rau sa nu fac.
Recomanzi o astfel de procedura?
Multumesc mult!
Ileana,
Cred si eu ca de la o varsta, persoanele care doresc sa aiba pielea cu aspect foarte tanar trebuie sa ia in considerare anumite proceduri. Consider ca fiecare alege asa cum crede de cuviinta, in functie de nevoile tenului – doar pentru ca au aparut proceduri noi nu inseamna ca acestea sunt de folos tuturor.
Personal urmez sedinte cu Botox pentru ridurile profunde de pe glabela (le am de la 12 ani din cauza sensibilitatii ochilor la lumina solara), dar alte proceduri nu m-au atras pentru ca sunt multumita de aspectul pielii mele. Da, oricand este loc de mai bine, dar pentru ca tenul meu este ingrijit atat de bine proceduri gen microdermoabraziune si peelinguri sunt fara efecte evidente pe pielea mea (am incercat), iar procedurile care ar face o diferenta mare pe tenul meu (ca de altfel pe orice ten) cum ar fi laserul fractional, laserul Erbium Glass, Thermage etc nu sunt pe lista mea de prioritati din mai multe motive.
Nu stiu cum voi gandi peste 20 de ani, dar vreau sa cred despre mine ca ma voi accepta in continuare asa cum sunt, imi voi ingriji tenul cu atentie, voi avea o alimentatie si un stil de viata sanatos si voi imbatrani intr-un ritm normal, fara a interveni cu proceduri anti aging avansate.
De fiecare data cand intervenim asupra pielii cu proceduri invazive, lezari de tesut, necroza, proceduri termice etc, pielea sufera si bariera naturala este afectata, iar in timp pielea poate deveni sensibila.
Alege cu atentie procedurile, ia in considerare numarul de sedinte necesare (buget, timp de recuperare, efecte asteptate etc) si urmareste cu atentie reactia pielii tale. Uneori cateva sedinte dintr-o procedura aleasa corect poate face diferenta, iar cu o rutina corecta poti mentine efectele procedurilor mai mult timp. Doar procedurile nu vor putea mentine pielea sanatoasa, cu aspect cat mai tanar, dar banuiesc ca stii deja asta.
Salutare.
Cred ca in ultimii 3 ani am incercat creme/lotiuni/seruri incepand de la 20 euro spre 200. Putine au avut un impact benefic si destul de limitat. Plin de frustrari am mers la un dermatolog unde mi-a recomandat o terapie.
Am inceput anul trecut in luna octombrie cu 3 sedinte de TCA peel in concentratie de 10%, 18% si 25%. Urmat de o pauza de 2 luni, iar pe urma alte 3 sedinte de Fraxel Dual.
In momentul de fata folosesc dimn Skinceuticals CE Ferulic plus factor protectie 50, iar seara Skinmedica Lytera si Retinol 1.0.
Rezultatul e incredibil, nu am crezut ca pielea mea va arata din nou atat de bn. Practic arat cu 10-15 mai tanar.