Estomparea petelor – review produse cu arbutin de la Paula’s Choice

În ultimii ani preocuparea principală pentru îngrijirea tenului meu a fost concentrată pe prevenirea apariției și estomparea petelor cauzate de soare, vizibile sub colțul extern al ochilor.

Deși aplic protecție solară rezistentă la apă în cantitate generoasă și reaplic de mai multe ori pe parcursul zilei, în zilele însorite lăcrimez continuu din cauza sensibilității ochilor la lumina puternică, iar lacrimile îndepărtează protecția solară aplicată.

În urmă cu 2 ani, în urma expunerii la lumină solară foarte puternică și radiații extreme, în zona ochilor au apărut pete (melasmă). Din păcate am fost complet nepregătită pentru situația respectivă (mă așteptam la cu totul alte condiții meteo) și de atunci pielea din zona ochilor este sensibilă, cu pete pe care am reușit să le estompez mulțumitor.

Petele de sub ochi nu sunt primele experiențe cu melasma. În urmă cu 8 ani, înainte să înțeleg importanța protecției solare, am avut o pată foarte mare pe obraz pe care am eliminat-o complet. De data aceasta petele din zona ochilor sunt mult mai greu de estompat complet din cauza sensibilității ochilor la lumina solară și lacrimilor.

Folosirea ingredientelor necesare pentru estomparea petelor și limitarea cantității de melanină (pigmentul natural al pielii) împreună cu protejarea extrem de atentă a pielii de radiațiile solare mă ajută să țin în frâu melasma din jurul ochilor.

Nu numai că mă protejez corect, dar folosesc ochelari de soare cu UV care acoperă aproape complet zona sensibilă de sub ochi și port în geantă un produs cu protecție solară sub formă de stick pe care îl reaplic de mai multe ori în timpul zilei sub colțul extern al ochilor, acolo unde apar petele.

Soluția pentru estomparea petelor, prezentată în articolul Pete solare – prevenire și tratament, constă în folosirea unui exfoliant (acid salicilic), a mai multor ingrediente cell communicating în concentrație mare (retinol 1%, niacinamide 10%) si a diverselor ingrediente inhibitoare de melanină.

Din fericire pielea mea reacționează foarte bine la inhibitoarele de melanină și toate variantele au avut efecte de estompare a petelor, unele mai mult ca altele.  În ultimii ani folosesc cel puțin un inhibitor de melanină și le schimb în funcție de anotimp și nevoile tenului meu.

Produse cosmetice cu arbutin pentru estomparea petelor

În toamna anului trecut am introdus în rutina de îngrijire a tenului două produse noi ce conțin arbutin. Ca orice alt inhibitor de melanină, arbutinul este fotosensibilizant, nu poate fi folosit fără aplicarea zilnică a unui produs cu protecție solară SPF 30 sau mai mare. De altfel, nici nu poate fi vorba de estomparea petelor în lipsa protecție solare aplicare în cantitate generoasă, în fiecare dimineață, cu reaplicare dacă petrecem mai mult de 2-3 ore în aer liber.

Cele doua produse cu arbutin sunt foarte diferite ca textură și formulă, dar au câteva ingrediente comune. Marele avantaj al arbutinului este faptul că poate fi aplicat și atunci când am aplicat deja pe piele un alt ingredient activ cum ar fi un exfoliant, un tratament anti acnee sau chiar un alt tratament pentru pete.

Radiance Renewal Mask – review

Radiance Renewal Mask este o mască anti aging pentru luminozitate și hidratare, fără limpezire. Are textură fluidă lejeră, poate fi aplicată înainte sau după crema hidratantă de seară, în funcție de preferințe.

estomparea petelorTenul meu este mixt – zona T cu exces de sebum, iar obrajii cu tendințe de deshidratare. În timpul iernii folosesc o cremă hidratantă cu textură mai consistentă, iar împreună cu ingredientele reparatoare din Radiance Renewal Mask pielea mea s-a menținut hidratată.

Masca conține ingrediente care repară și întăresc bariera naturală a pielii, antioxidanți, niacinamide și anti iritanți cu rol în repararea semnelor cauzate de îmbătrânirea pielii, estomparea petelor, prevenirea deshidratării pielii și calmarea iritațiilor.

Am folosit masca de 3-4 ori pe săptămână seara, îmi place să aplic mai întâi Resist Omega+ Complex Serum și apoi Radiance Renewal Mask, iar în seara respectivă nu mai aplic cremă hidratantă.

Pe timpul verii aplic masca și serul Omega+ doar de 2 ori pe săptămână, tenul meu este mai mult sensibil vara decât deshidratat și prefer texturi foarte lejere și multe ingrediente reparatoare și anti iritante.

Ingrediente: Aqua, Butylene Glycol (slip agent), Glycerin (skin-identical ingredient), Dimethicone (silicone slip agent/hydrator), Niacinamide (cell-communicating ingredient/barrier preservation), Olea Europe (Olive) Fruit Oil (non-fragrant antioxidant plant oil), Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer (dispersing agent/thickener), Carrageenan (Chondrus Crisps) (gel-based thickeners), Arbutin (skin brightener), Magnesium Ascorbyl Phosphate (vitamin C/antioxidant), Crosspolymer (moisture-binding agent), Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract (antioxidant skin brightener), Allantoin (soothing agent), Isohexadecane (solvent), Echium, Plantagineum Seed Oil (non-fragrant antioxidant plant oil), Salix Alba (Willow) Bark Extract (soothing plant extract), Hydrogenated Lecithin (skin conditioning agent), Polysorbate 60 (emulsifier), Citric Acid (pH adjuster), Xanthin Gum (thickener), Hydrogenated Phosphatidylcholine (skin-conditioning emulsifier), Phenoxyethanol (preservative), Potassium Sorbet (preservative), Sodium Benzoate (preservative).

Resist Brightening Essence – review

Resist Brightening Essence este un produs pe care l-am încercat după ce am observat cât de eficientă în estomparea petelor este masca cu arbutin. Are textură lichidă, se absoarbe imediat în piele și nu lasă peliculă uleioasă.

Deși mi-a trebuit ceva timp până să îi găsesc locul în îngrijirea zilnică a tenului – texturile lichide nu sunt cele mai ușor de aplicat (părerea mea), esența cu arbutin este printre preferatele mele și este unul dintre produsele cu rezultate spectaculoase încercate de-a lungul anilor, pentru diverse probleme.

Ca o mică paranteză, tot în această categorie de rezultate spectaculoase pentru pielea mea este și hidroquinona 2%, retinol 1%, niacinamide 10%, BHA.

Resist Brightening Essence are pipetă, pentru ten sunt suficiente 2-3 picături. Se pot adăuga în crema hidratantă, ser sau orice alt produs mai puțin protecția solară, se poate chiar aplica direct pe piele, fără a combina esența cu un alt produs.

Deși în ultimii 8 ani am folosit o mulțime de produse cosmetice cu diverse texturi, nu pot spune că îmi face prea mare plăcere aplicarea produselor cosmetice pe ten. Combinarea cremei hidratante cu un produs lichid este o corvoadă pentru mine și de multe ori am ‘uitat’ să aplic boosterele sau alte produse lichide.

Din fericire am descoperit o variantă ideală de aplicare a câtorva produse lichide care au roluri importante în îngrijirea pielii mele, mai precis dimineața, după ce mă spăl pe față, aplic un toner cu textură lăptoasă, apoi aplic un concentrat cu acid hialuronic cu textură de gel lichid, apoi aplic 3 picături din boosterul cu niacinamide 10%, apoi aplic 3 picături din esența cu arbutin.

Toate aceste 4 produse lichide le aplic consecutiv, fără a lăsa timp să se absoarbă în piele. În acest fel aplic într-un minut tot ce are nevoie pielea mea pentru a fi hidratată în timpul zilei și aduc aport major de ingrediente reparatoare, anti aging, inhibitoare de melanină, antioxidanți etc.

Aplic toate aceste produse pe toată fața, pe gât și decolteu. Când pielea a absorbit cocktail-ul de ingrediente aplic protecția solară, pe față, gât și decolteu. Cu doar 2-3 picături de esență în fiecare zi, în combinație cu niacinamide 10%, BHA și retinol 1% (toate parte din rutina săptămânală), reușesc să previn accentuarea petelor, chiar și pe timpul verii în timp ce ingredientele active inhibă, încet dar sigur, producția de melanină.

Produsele din imagine: Resist Advanced Replenishing Toner, Resist Hyaluronic Acid Booster, Resist 10% Niacinamide Booster, Resist Brightening Essence.

Resist Brigtening Essence are o formulă complexă, cu concentrație de arbutin puțin mai mare decât Radiance Renewal Mask. Conține mai multe extracte de plante cu potențial de inhibitoare de melanină, nu doar arbutin, conține și antioxidanți, niacinamide, ceramide, peptide și acid hyaluronic cu rol în repararea semnelor cauzate de îmbătrânirea pielii, estomparea petelor, stimularea neocolagenului, netezirea ridurilor și redarea luminozității tenului.

Ingrediente: Aqua, Butylene Glycol, Glycerin (skin-replenishing), Arbutin (skin-brightening), Acetyl Glucosamine (skin-restoring ingredient), Ascorbyl Glucoside (vitamin C/antioxidant), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (soothing extract), Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract (brightening plant extract), Morus Alba Root Extract (brightening plant extract), Niacinamide (skin-restoring ingredient), (skin-replenishing/antioxidant), Hyaluronic Acid (skin-replenishing/antioxidant), Palmitoyl Tripeptide-1 (skin-restoring ingredient), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (skin-restoring ingredient), Allantoin (soothing agent), Adenosine (skin-restoring ingredient), Silanetriol (antioxidant), Carbomer, Polysorbate 20, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol.

Inhibitoare de melanină – experiență personală

Acidul azelaic – Am folosit Skinoren (15% acid azelaic, medicament cu aplicare locală) și Resist Skin Transforming Treatment Azelaic Acid (14%). Dintre toate inhibitoarele folosite Skinoren a fost cel mai puțin eficient și din păcate mă ustură pielea când îl aplic în zona ochilor. Resist Azelaic Acid conține  anti iritanți si ingrediente anti inflamatoare, îl pot aplica zilnic, tot timpul anului și am rezultate mai bune (formulă complexă). Îl aplic dimineața, înainte de protecția solară.

Vitamina C (ascorbic acid) – Am folosit Resist Spot Treatment 25% Vitamin C, dar deși a fost foarte eficientă, din păcate nu am tolerat-o foarte bine în zona ochilor. În cazul meu vitamina C 15-25% este mult mai eficientă comparativ cu acidul azelaic.

Am folosit și Resist C15 Booster (ascorbic acid 15%), l-am tolerat chiar aplicat zilnic, dar pe atunci nu aveam petele sub ochi și nu l-am aplicat atât de aproape de ochi, însă m-a ajutat foarte mult cu petele cauzate de acnee. Vitamina C în concentrații mai mari de 10% este un bun inhibitor de melanină.

Vitamina C 15% voi încerca să folosesc în această toamnă, atunci când pielea din jurul ochilor nu mai este atât de sensibilă, sper să am aceleași rezultate pozitive și să tolerez bine concentrația atât de mare.

Hidroquinona – Cel mai eficient inhibitor de melanină pentru petele de pe pielea mea, am toleranță medie la ingredient, iar în zona ochilor pot aplica doar de 2-3 ori pe săptămână. Vara prefer să nu folosesc hidroquinona, zona unde am melasma este extrem de sensibilă și reactivă vara comparativ cu restul anului.

Eu am folosit produse cu 2% hidroquinonă care au în compoziție și un acid exfoliant. Poți citi despre produsele cu hidroquinonă preferate în articolul Pete solare lângă ochi – experiență personală.

Arbutin – derivat de hidroquinonă, este recomandat celor care au toleranță mică la hidroquinonă. Are efecte asemănătoare, dar mai puțin spectaculoase comparativ cu hidroquinona. Este inhibitorul preferat de asiatici.

În cazul meu, cu aplicări zilnice am avut rezultate aproape identice cu hidroquinona. Nu am observat reacții secundare, iritație și usturime. Pot aplica arbutin tot timpul anului, pielea mea tolerează foarte bine arbutinul.

Acidul kojic – nu am incercat, nu am găsit produse potrivite care să conțină acid kojic.

12 comentarii

Scrie un comentariu
  • Marta, exfoliantii sunt necesari pentru estomparea petelor, dar nu sunt suficienti pentru estomparea petelor, mai ales daca petele sunt prezente de mult timp pe piele. In rutina trebuie sa inclusi zi ingrediente inhibitoare de melanina cum ar fi arbutin, vitamina C in concentratie mare, acid azelaic, etc. Citeste te rog articolele despre pete.

 • Buna ziua!
  Va rog sa Ma ajutati cu un sfat.
  Am pete post acnee și doua pete pigmentare.
  Mi-am procurat mai multe produse pt estomparea lor.
  1. Resist intensive wrinkle repair retinol
  2. RESIST Triple-Action Dark Spot Eraser 2% BHA Gel
  3. Alpha Arbutin 2%+HA
  4. Ser cu vit C 25%
  Ma puteți ajuta va rogcum le pot integra in rutina mea? Am toner Resist albastru închis și ser hilauronic. Îmi scrieți va rog care le pot folosi ziua.
  Menționez ca am Bha 2% lotion, 4 aha, 10% aha, 8 % Bha Weekly.
  Mulțumesc!

  • Irina, te rog citeste detaliile de aplicare ale fiecarui produs. O rutina anti pete cu ingredientele active de mai sus poate fi aceasta:
   Dimineata: curatare, toner + booster cu acid hialuronic + tratament cu arbutin, protectie solara
   Seara: curatare, toner, hidroquinona + 2% BHA (Dark Spot Eraser se aplica doar pe pete), hidratare, serul cu retinol 0.1%. Doar pe pete poti aplica seara vitamina C 25%, inainte de serul cu retinol, dar este posibil ca pielea sa nu tolereze aplicarea hidroquinonei, BHA-ului si vitaminei C 2% in aceeasi seara. Poti alterna hidroquinona cu vitamina C 25% daca doresti. Pe restul tenului poti aplica exfolianti cu BHA si AHA, in functie de nevoile pielii.
   Mare atentie la ingredientele active, ai foarte multe produse tratament care pot cauza iritatii daca sunt folosite excesiv.

 • Salut! Impusca-ma, stiu ca nu acesta este topicul unde ar trebui sa scriu, insa nu am gasit ceea ce ma interesa. Ce parere ai despre asa numitul program de ingrijire corean care contine 10 pasi? Am vazut reviewuri grozave in ultima perioada, si m-am izbit de o multime de reclame, insa ceva tot mi se pare „shady”. Astept parerea ta.

  • Amalia, exista o multime de rutine de ingrijire propuse de diverse branduri. E important sa alegi produsele si rutina ta de ingrijire in functie de tenul tau si nevoile pielii tale, nu in functie de propunerile brandurilor. Incepe cu o rutina simpla care sa includa: curatare, exfoliere (cu AHA sau BHA) si hidratare (pentru zi o crema cu SPF 30 sau mai mare, pentru seara o crema hidratanta potrivita tenului tau). Poti adauga in rutina ta orice alte produse necesare: toner, ser, tratament etc, daca ai nevoie de ele. Numarul de pasi din rutina zilnica nu este important pentru pielea ta, produsele aplicate si efectele lor sunt importante.

 • Bună ziua ! În cât timp se observă rezultate,în urma utilizării esenței cu arbutin ? Cu 3 picături folosite zilnic, cât țin cei 30 ml ? Mulțumesc.

  • Florin, rezultatele arbutinului sunt vizibile pe piele dupa 3-6 saptamani de aplicare zilnica. Eu aplic in fiecare dimineata 2-3 picaturi, 30 de ml de produs imi sunt suficienti pentru 3-4 luni.

 • Buna seara! Am descoperit recent acest blog prin recomandare de la o prietena. Imi place foarte mult si mi se pare extrem de util mai ales ca trateaza si metoda Cury Girl. Scriu aici cu speranta unui raspuns. Fetita mea de 7 ani are niste pete pe brate aparute in toamna anului trecut. In afara de protectie solara ma intreb daca pentru un copil sunt ok inhibitoarele de melanina mentionate in articol. Multumesc inca o data pentru tona de informatii de pe blog, efectiv nu am realizat pana acum cat de importanta e o rutina zilnica cu SPF.

  • Madalina, care este motivul pentru care au aparut petele pe pielea fetitei? Soarele? Cat de extinse sunt petele?Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.