Despre Roaccutane și depresie
În octombrie 2001 în Jurnal of the American Academy of Dermatology s-a publicat un articol care semnala că FDA (Food and Drug Administration) a primit rapoarte despre cazuri de stări depresive și sinucideri în rândul pacienților tratați cu Roaccutane. Între anii 1982 și 2000 s-au raportat 37 de cazuri de sinucidere din pacienții tratați cu Roaccutane, 110 de cazuri grave de depresie ce au avut nevoie de spitalizare pentru că a existat intenția de suicid și 284 de cazuri de depresie ușoară, în total 431 de pacienți. Au existat factori ce au sugerat o posibilă asociere între Roaccutane și cazurile de depresie, dar doar pentru o perioadă limitată.
Comparativ cu alte medicamente, în raportul oficial al FDA Adverse Event Reporting System din 2000, Roaccutane se află pe locul 10 în topul medicamentelor ce aveau rapoarte privind cazuri de depresie și sinucidere.
În 2001 însă, un raport prezentat la a întâlnirea anuală a Academiei Americane de Dermatologie afirmă că, până la data respectivă, există o rată de 12 sinucideri la 8 milioae de pacienți tratați cu isotretinoin. Jumătate din pacienți urmau și alte tratamente medicamentoase. Un număr mic de pacienți au declarat că stările depresive au încetat când tratamentul a fost suspendat și au reapărut când tratamentul a fost reluat.
În SUA, 64 de sinucideri au fost înregistrate între 1991 și 1999 în rândurile pacienților care au fost tratați cu Roaccutane. 30 de cazuri au fost raportate în timpul tratamentului, 24 după ce tratementul s-a oprit (până la 10 de ani după oprirea tratamentului) și 10 cazuri s-au semnalat la pacienți despre care nu se cunoaște în ce stadiu era tratamentul cu Roaccutane.
Aceste date trebuie comparate cu numărul mediu de sinucideri în SUA unde anual se sinucid 30.000 de persoane (la numărul total al populației rata este de 11.4/ 100.000 de locuitori) și 80% sunt de sex masculin. Sinuciderea este a treia în topul cauzelor deceselor în SUA în categoria de vârstă 15-24 de ani (6000 pe an).
Toate aceste date sugerează că pacienții care s-au sinucis au comis acest act datorită altor factori decât isotretinoinul. Rata de sinucidere a isotretinoinului de 1.8 la 100.000 este mult sub rata medie de mai sus. Mai mult, nu s-a constatat nici o alterare a tiparului sinucigaș din punct de vedere a ratei de sinucidere de 80% bărbați, stărilor depresive sau lipsa semnelor de avertizare (tipice sinucigașilor foarte tineri).
Cercetări ulterioare au confirmat că Roaccutane nu se asociază cu depresia și s-a ajuns la concluzia că pacienții ce au urmat tratamentele cu isotretinoin nu au avut nici o accentuare a stărilor depresive sau de anxietate comparativ cu pacienții ce au urmat tratamente medicamentoase specifice acneei. Dimpotrivă, s-a constat că pacienții ce au urmat tratamentul cu Roaccutane cu rezultate notabile au declarat că starea generală de depresie și anxietate s-a îmbunătățit și de asemenea și calitatea vieții lor. La fel au declarat și cei care au urmat tratamente clasice de scurtă durată cu rezultate foarte bune.
În ciuda acestor controverse, producătorul medicamentului hotărăște să adauge un avertisment despre posibile stări de depresie ce ar putea apărea în timpul tratamentului. De asemenea au îndepărtat din campania de marketing a produsului partea în care se sugera că medicamentul poate ameliora trauma psihologică și emoțiile negative cauzate de acnee. Prospectul avertiza despre cazurile de depresie, dar nu menționa cazurile de suicid sau psihoză.
Ca și în cazul altor medicamente, toate părțile negative și pozitive trebuie studiate cu atenție înainte de a începe tratamentul. Dacă persoana care dorește să urmeze un tratament de acest gen are o predispoziție pentru depresie atunci ar fi înțelept să ia în considerare probabilitatea ca isotretinoinul să accentueze stările depresive. Este foarte important dacă ați suferit de depresie, să menționați acest lucru medicului care vă recomandă Roaccutane deoarece dacă doriți să urmați tratamentul va trebui să acordați o atenție deosebită stărilor depresive.
Articolul are un scop informativ! Nu începeți un tratament cu Roaccutane sau orice alt isotretinoin oral decât după un consult de specialitate și la indicațiile medicului curant!
Eu nu cred ca se asociaza cu depresia. Cand mi s-a prescris tratament cu Roaccutane, am anuntat medicul ca am facut depresie cand am luat anticonceptionale. Totusi mi l-a prescris, dar nu am avut deloc vreo stare depresiva. Din contra, cand simteam pielea curata si fina eram in extaz:). Cred ca, la modul indirect, alunga depresia:).
Medicamentul acesta poate altera functia renala si hepatica,poate afecta SNC al fatului,daca viitoarea mama a facut tratament cu acest medicament si poate dispune organismul la tulburari psihice in care untra si depresia,asa cum spunea si Corina,mai poate provoca modificari osoase,afectiuni inflamatirii ale intestinului:colite,ileite,cataracta )atentie la cine are lentile de contact)
Asa ca asemenea tratamente se iau doar la sfatul medicului si daca exista cineva care are asemenea simptomatologie,tratamentul trebuie intrerupt imediat si anuntat medicul
Am luat Roaccutane in 2008 iarna. Nici macar nu citisem intreg prospectul deci habar nu aveam ca da stari depresive…asta pana le-am trait. Imi amintesc in special o zi de duminica, zi pe care mi-am petrecut-o plangand in pat dupa mama mea ( era plecata in vacanta)…Aveam 24 ani nu era vorba ca eram copila, nu sunt plangacioasa, nu sufeream, aveam o relatie perfecta cu parintii deci nu aveam nici o problema. Si totusi aveam niste stari ingrozitoare nu ma puteam suporta, ca sa nu mai zic ca fiecare zi era foarte urata! iar cand am citit intreg prospectul cu atentie am facut legatura. Eu CRED ca Roaccutane afecteaza psihicul, nu ar fi aparut toate rapoartele acelea aiurea…
Tu iei un medicament, mai ales unul atat de controversat, fara sa citesti macar prospectul? No comment.
Buna!
Sunt in plin tratament cu Roaccutane si nu am stari depresive deloc! Cred ca tine si de schema tratamentului prescris. Eu iau doza minima; si pe langa asta mai iau si un medicament care combate exact efectul descris de Mariana. Oricum inainte de tratament orice doctor ar trebui sa recomande un set complet si complex de analize. Eu sunt sanatoasa „tun”, 😛 neavand probleme si nici predispozitie la probleme cu ficatul, oasele, rinichi etc… si fac analize la 2 luni:) Totul excelent pana acum! si mai am putin si termin! Ma simt foarte bine!
Imi mentin parerea ferm: Doctorul conteaza cel mai mul!
Pe cat posibil… totusi… incercati sa va rezolvati problemele cu acneea lasand Roaccutane ca si ultima solutie.
da Lorelei exact asta am facut.
Nu toata lumea citeste prospectul, ar trebui sa fi avertizat de doctor si farmacist cand ridici reteta. Nu toata lumea stie ca Roaccutane este controversat sau macar a auzit de el inainte sa ii fie prescris.
De ce este asa de anormal?
Cand iti este propus acest tratament, doctorul trebuie sa iti faca analize + sa te avertizeze de posibilele efecte.
Eu sunt convinsa ca acest medicament poate da toate efectele secundare care sunt in prospect, inclusiv depresia. (chiar daca asta se intampla in cazuri extrem de rare). De aceea trebuie sa fim foarte atenti in timpul tratamentului, si cel putin o persoana apropiata sa stie de tratement si posibilele efecte.
Buna seara ,am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta ,am citit pe prospect si mi-a spus si doctora ca trebuie sa folosesc anticoceptionale dar acest medicament face sa se duca efectul anticonceptionalelor ,adika sa existe riscul sa raman gravida? astept un raspuns urgent…..va multumesc:*
Buna dolcevita,
Roaccutane -ul nu influenteaza efectul contraceptivelor, dar din cauza ca este teratogen trebuie folosita cel putin o metoda contraceptiva in timpul administrarii Roaccutanului.
Am inteles,adica chiar daca iau anticoncepitonale ptr siguranta mea nu trebuie sa fiu atat de sigura ca sunt protejata ,iti ms frms :*:*:*
Buna dolcevita,
Da. Poti folosi ca masura de siguranta si alte metode contraceptive in paralel cu anticonceptionalele, bineinteles celelalte metode nu pot fi pe baza de hormoni.
În octombrie 2001 în Jurnal of the American Academy of Dermatology s-a publicat un articol care semnala că FDA (Food and Drug Administration) a primit rapoarte despre cazuri de stări depresive și sinucideri în rândul pacienților tratați cu Roaccutane. Între anii 1982 și 2000 s-au raportat 37 de cazuri de sinucidere din pacienții tratați cu Roaccutane, 110 de cazuri grave de depresie ce au avut nevoie de spitalizare pentru că a existat intenția de suicid și 284 de cazuri de depresie ușoară, în total 431 de pacienți. Au existat factori ce au sugerat o posibilă asociere între Roaccutane și cazurile de depresie, dar doar pentru o perioadă limitată.
Comparativ cu alte medicamente, în raportul oficial al FDA Adverse Event Reporting System din 2000, Roaccutane se află pe locul 10 în topul medicamentelor ce aveau rapoarte privind cazuri de depresie și sinucidere.
+1
Am facut tratament cu roaccutane si nu am avut nici o problema .. din contra eram foarte fericita ca pe zi ce trece tenul meu arata din ce in ce mai bine si scapam de cosuri.
buna! eu iau roac de 3 luni si nu am intalnit absolut nc o reactzie adversa! nimic din ce scrie, dar recunosc k nici fata nu s a vindecat cine stie ce
….
Mari,ai rabdare .. o sa fi din ce in ce mai bine..
Buna Corina !
in legătură cu faptul că in prospect nu apare faptul că provoacă gânduri sinucigase /sinucideri, trebuie să menţionez că in prospectul de la Sotret apar aceste lucruri.Concluziile le trage fiecare .
Buna Andrei,
Pe prospectul de Roaccutane nu aparea, dar este foarte posibil sa apara aceste informatii, nu am citit un prospect in ultimul an.
Buna …..peste o saptamana voi incepe tratamentul cu Roaccutane sunt adolescent fac 18 ani in iulie si as dori sa stiu cat de mare ar fi riscul cu acest tratament
Adrian,
Poti citi cele 3 articole despre Roaccutane.
Buna,Am 27 de ani si aceias problema groaznica o am si eu ,multe cosuri mari si dureroase Care incet,incet ma duc catre depresie Am luat acum 5 ani Roaccutane timp de vreo 4-5 luni si am fost cea mai fericite pentru ca fata mea radia si se vindeca pe zi ce trecea,nu am crezut vreodata ca acum dupa 5 ani o sa revina cosuriile si atat de maritin sa mentionez ca nu am avut nici o problema din cauza lor decat uscarea pielii dar daca o hidratatam.bine totul era ok.Acum as lua din nou dar singurul lucru care ma nelinisteste este ca nu stiu sigur cat raman efectele pastilelor in corp si dupa cat timp as putea fara probleme sa fac un copil.doctorita mea de piele mi-a spus sa incercam o perioada tratament cu anticonceptionale (Diane) si antibiotic +tratament local cu Mask plus gel si acnesyt iar daca nu vad nici o ameliorare mai ramane tratamentul cu Roaccutane .nu stiu ce sa mai fac ?sunt disperata ,ma trezesc dimineata direct plangand cand pun mana pe fata si constat ca mi-au mai iesit 2,3 monstrii
Lavinia,
In primul rand trebuie sa iti schimbi atitudinea in legatura cu aceste pustule. Da, te cred ca este neplacut, am fost si eu acolo. Dar tu esti mai mult decat tenul tau, nu te indentifica cu pielea ta. Citeste te rog articolele de pe blog din categoria Acnee, poti incepe cu acesta: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Cat despre efectele teratogene ale isotretinoinului am scris deja – personal nu recomand Roaccutane daca doresti sa ai un copil, insa fiecare alege cum crede de cuviinta.