Pete post acnee – Prevenire și tratament

Ce este o pată post acnee?

pata rosie post acneeO pată post acnee, numită uneori și maculă, este de fapt o zonă de piele hiper pigmentată, ca urmare a unui proces inflamatoriu. Practic, o dată ce o pustulă sau o papulă se vindecă, în zona respectivă apare o hiper pigmentație post inflamatorie.

Această pată este procesul natural de vindecare a pielii, iar pielea prezintă modificări în textură și culoare în zonă respectivă. La început aceste pete post acnee sunt roșii, apoi își schimbă culoarea în maro, iar în timp se estompează treptat.

În funcție de ritmul de vindecare al pielii (diferit de la persoană la persoană) și de rutina de îngrijire a pielii, aceste pete pot fi prezente pe ten, din momentul apariției lor, chiar și 2-3 ani. În cazurile mai fericite, cu o îngrijire corectă, petele dispar în câteva luni.

Un alt factor important în apariția acestor pete este felul în care se abordează tratarea pustulelor: persoanele care sparg pustulele (unele persoane nu extrag aceste pustule corect și infecția reapare, iar pustula va fi spartă de mai multe ori) pot avea pe suprafața tenului pete mai mari, care se vor vindeca mai greu. În multe cazuri, în urma extracției incorecte a pustulelor, în zona respectivă poate apărea o cicatrice post acnee.

Prevenirea apariției petelor post acnee

Practic, în momentul în care pe suprafața pielii apare o pustulă, este imposibil să prevenim apariția petei hiper pigmentate în zona respectivă. Ce putem face însă este să îngrijim pielea corect pentru a preveni apariția pustulelor, iar daca s-a format deja o pustulă trebuie să îngrijim pielea corect pentru ca pata să fie cât mai mică în dimensiune și să folosim produse care grăbesc vindecarea pielii pentru a scurta durată de timp în care pata este prezentă pe suprafața pielii.

În momentul în care pe suprafața pielii se dezvoltă o pustulă cu puroi este important să aplicăm pe zona respectivă produse care ajută pielea să lupte împotriva bacteriilor ce au format acea pustulă. Primul ingredient ce trebuie aplicat, chiar de la stadiu de papulă, este un ingredient antibacterian.

Un antibacterian ajută leucocitele trimise de organism în zonă inflamată să omoare bacteriile care provoacă pustula. Cele două antibacteriene (cele mai eficiente și mai puțin iritante) sunt benzoyl peroxide și acidul azelaic.

Fiecare persoană va reacționa diferit la antibacterien, este nevoie să experimentați pentru a afla care este cel mai eficient în cazul vostru. În urmă aplicării antibacterienelor inflamația se va retrage mult mai repede, iar pata rezultată în urma pustulei va fi mai mică.

Bineînțeles, în cazul în care aveți un ten cu tendințe acneice, folosirea unul exfoliant cu acid salicilic (BHA) previne apariția acestora, datorită acțiunii lui de curățare a porilor. Atunci când acidul salicilic îndepărtează celulele moarte acumulate în exces, împreună cu sebumul care blochează porii, bacteriile nu mai au teren propice pentru a formă colonii și veți observa tot mai puține pustule pe suprafața pielii.

Mai mult, acidul salicilic este un foarte bun anti inflamator, el poate grăbi vindecare pustulelor. În articolul există o listă de indicații necesare pentru prevenirea și tratarea pustulelor, este important să fie respectate (mai ales cele despre igiena pielii) pentru a avea un ten fără pustule.

În cazul în care pustula persistă pe suprafața pielii mai multe zile și este neapărat necesar să nu aveți pustule pe ten, puteți încerca să extrageți puroiul din zona respectivă cu mare atenție. Felul în care veți proceda la extragerea puroiului este un factor determinant în mărimea petei post inflamatorie.

Există mai multe variante, vă prezint mai jos varianta pe care o consider cea mai potrivită.

1. Executați această procedura doar seara. Spălați-vă pe mâini. Curățați tenul cu un produs blând, în nici un caz cu săpun. Tamponați ușor tenul cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta apa de pe suprafața lui.

2. Pentru pustule mai mici puteți folosi un extractor de comedoane, iar cu mișcări blânde, extrageți puroiul din pustulă, fără a agresa zona respectivă. Pentru pustule mari vă recomand să folosiți un ac steril (cele mai subțiri se găsesc la magazinele tehnico-medicale) pentru a înțepa ușor pustula.

În acest fel evitați ruperea stratului de piele. După ce ați înțepat pustula, înveliți degetele cu șervețele curate (atenție: unghiile trebuie neapărat să fie tăiate scurt și curate!; unghiile lungi pot răni pielea) și extrageți puroiul folosind o presiune ușoară pe marginile pustulei. Veți observa că puroiul va fi evacuat prin zona înțepată, fără că pielea să se rupă.

3. După ce ați îndepărtat tot puroiul din pustulă, folosiți un șervețel curat pentru a aplica o presiune ușoară pe pustulă, timp de 4-5 minute. În acest fel veți opri supurarea și/sau sângerarea pustulei.

4. Aplicați imediat un antibacterian, pentru ca eventualele bacterii rămase în zona respectivă să fie distruse. Atenție, antibacterianul este foarte important, deoarece bacteriile se dezvoltă foarte repede pe o zonă de țesut lezat.

Nu încercați să extrageți chisturile, nodulii și pustulele profunde, mari și dureroase! Singurul rezultat în aceste cazuri va fi o cicatrice.

Tratarea petelor post acnee

În momentul în care pe suprafața pielii există o pată rezultată în urma unei pustule sau papule, pielea trebuie îngrijită corect pentru că pata respectivă să se estompeze în cel mai scurt timp.

Există câteva ingrediente care au efect pe acest tip de pete, iar folosirea lor în același timp este indicată, pentru a obține rezultate optime.

1. Acidul azelaic – Acest ingredient este un antibacterian eficient și de asemenea are proprietatea de a estompa petele post acneice. Este indicat a se aplica doar pe zona cu probleme.

Produsul cel mai cunoscut în România cu acid azelaic este Skinoren, dar Resist Multi-Correction Treatment with Azelaic Acid + BHA este o alternativă la fel de bună, mai ales pentru persoanele care au observat că Skinoren le produce usturimi sau iritație. În plus, acest produs conține și alte ingrediente pentru a grăbi procesul de estompare a petelor post acnee.

2. Acidul salicilic sau glicolic – Acizii exfolianți îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii, promovează formarea colagenului și elastinei și stimulează regenerarea celulară. Acidul salicilic este indicat pentru tenul mixt, gras, normal, iar cel glicolic pentru tenul uscat.

3. Ingredientele cell communicating – Indiferent că aceste ingrediente sunt regăsite într-un produs cosmetic (cum ar fi niacinamide, retinol, etc) sau în produse medicamentoase (cum ar fi tretinoin, adapalene, etc), toate ingredientele cell communicating sunt de mare ajutor în tratarea petelor post acnee pentru că acestea normalizează funcționarea celulelor și regenerarea celulară. Cele mai eficiente sunt retinoizii și niacinamide în concentrații mari.

Veți observa că practic toate ingredientele care au efect asupra petelor post acnee au efecte și asupra acneei. O rutină zilnică de îngrijire a tenului, ce conține acid azelaic, un exfoliant și un ingredient cell communicanting (de preferat medicamentos sau retinol cu concentrații mari) este o rutină ideală pentru tenul acneic pentru prevenirea apariției pustulelor și pentru grăbirea vindecării petelor post acnee.

Nu uita, petele sunt agravate de distrugerile celulare cauzate de radiațiile solare. Protejează pielea în fiecare zi din an cu factor de protecție minim SPF 30.

Dacă se respectă toate regulile prezentate în articolul ‘Am acnee, cum procedez?’ și se folosesc produsele necesare prezentate mai sus, este posibil ca acneea să se vindece definitiv și o dată cu ea să dispară și petele post acnee.

Cum rămâne cu cicatricile post acnee?

cicatrici post acneeCicatricile post acnee se formează de cele mai multe ori din cauză că persoanele care au acnee pe suprafața tenului au tendința de a sparge pustulele și fac acest lucru în mod constant și complet incorect.

Mai mult decât atât, lipsa unei rutine corecte de îngrijire a pielii (care ar trebui să amelioreze inflamația cauzată de bacterii, să grăbească vindecare pustulelor și să prevină apariția acestora) duce la prezența constantă și pe timp îndelungat a pustulelor pe ten.

Cu cât mai mare este o pustulă și cu cât mai mult timp trece până la vindecarea acesteia, cu atât cresc șansele ca pielea să fie lezată permanent, formând cicatricea (în special dacă pustula se sparge de mai multe ori). Există însă și persoane care nu sparg pustulele și își îngrijesc corect tenul, dar observă formarea cicatricilor după vindecarea pustulelor.

Din fericire aceste cazuri sunt rare. Vindecarea țesutului lezat în urma inflamării ține de felul în care s-a îngrijit zona inflamată și de ritmul de vindecare al pielii, diferit de la persoană la persoană.

O data ce s-a format cicatricea, produsele cosmetice sunt ineficiente în încercarea de a o vindeca. Pentru ameliorarea cicatricilor există însă câteva opțiuni:  terapie pentru stimularea colagenului Collagen Induction Therapy (CIT) numită și microneedling (dermapen, dermaroller), peelinguri chimice, injecții de umplere (fillere), laser fracțional, dermabraziune (microdermoabraziune, dermasweep).

Aceste tratamente au efecte permanente sau nu, în funcție de tipul lor și au efecte diferite de la persoană la persoană, în funcție de profunzimea cicatricilor. Un estetician poate evalua cicatricile și poate recomanda cea mai potrivită metodă de ameliorare a acestora.

150 comentarii

Scrie un comentariu
 • minunat articol, nu ma asteptam la altceva din partea ta 🙂

  Pot spune cu mana pe suflet ca la mine Skinoren este pur si simplu magic. de cate ori revin in tara sau in oras dupa o calatorie, am o explozie de pustule pe ten, pe care doar o combinatie intre exfoliant cu BHA urmat de skinoren si apoi de crema hidratanta ma ajuta. eu aplic de doua ori pe zi skinorenul (gel 15% din farmacii), si intr-o saptamana este posibil ca nici macar pete post acneice sa nu dezvolt.

  din pacate uneori pustulele sunt deja pline cu puroi si e nevoie sa folosesc un ac steril (cele mai bune mi se par seringile de 1ml, cele pt insuline, au ac extrem de subtire), iar presiunea aplicata local duce la formarea petei post acneice.

  noroc cu AHA-urile insa 🙂

 • Folosesc Skinoren de o luna de zile, in fiecare seara, pentru melasma pometi si frunte, combinat cu hidroquinona 5% (preparat in farmacie). Mi-a trecut in proportie de 95%! 😀 Continui tratamentul si sigur se va duce de tot. Skinorenul, banuiesc, mi-a curatat si restul fetei de pete micute, pori mai stransi, nu mai am puncte negre pe nas. Vi-l recomand. Sunt sigura ca si cel de la PC e foarte bun!

 • Pe mine nu m-a ajutat Skinoren…
  Aveam multe micute, albe, iesite in relief in zona maxilarului. Dupa Skinoren au explodat toate foarte urat…. Ma ajuta Brevoxyl dar nu atat de bine ca atunci cand l-am folosit prima data. Am introdus si acizii exfolianti si protectie solara, hidratant..toate PC.

  • Alex,
   Skinoren este antibacterian, nu prea are efect pe punctele albe. Este foarte posibil ca punctele albe pe care le ai pe maxilar sa fie indepartate mai eficient cu un tratament cosmetic, iar dupa aceea sa folosesti acizi exfolianti pentru a preveni aparitia lor.

  • Si eu am avut pustule micute si albe in jurul maxilarului foarte multi ani. Am incercat si tratamente cosmetice regulate, am mers si la dermatolog, insa degeaba. Am ajuns la Corina (Pasagera) si mi a recomandat Brevoxyl plus mi a construit o rutina de ingrijire a tenului. Dupa urmarea sfaturilor Corinei fara nicio abatere, pot sa spun ca in sfarsit am scapat de acele pustule. Si ii sunt foarte recunoscatoare. Brevoxyl am folosit doar un tub imediat dupa ce mi l a recomnadat, insa pustulele au mai reaparut decat cateva f rare si micute.si a trecut un an de la terminarea tratamentului . Urmeaza sa mai folosesc un tub din toamna asta ca sa fie tenul cat mai curat.

     • Eu am cautat brevoxyl atat in farmaciile fizice, cat si in cele online si din ce am inteles nu mai este pe piata.. stii ceva despre asta?… am mare nevoie de el… acneea mea a aparut brusc.. am niste brobonite albe (umflaturi) care se transforma in cosuri… si cel mai nasol e ca nunta mea este intr-o luna jumtate… crema mi-a fost recomandata de catre medic…dar momentan nu am gasit-o si am luat isotrexin. Multumesc!

     • Elena,
      Nu am informatii despre Brevoxyl, dar exista si Skinoren 15% gel cu rol de antibacterian, poti inlocui. Isotrexin este altceva, nu este inlocuitor pentru Brevoxyl.
      Citeste cu atentie acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
      Sper ca ai citit prospectul de la Isotrexin si ai aflat ca il poti aplica doar seara si ca protectia solara este obligatorie.
      Si sper ca medicul ti-a spus sa folosesti SPF in fiecare dimineata cand ti-a spus sa cumperi un medicament care nu mai exista pe piata de cel putin 8 luni. Ar trebui sa il suni si sa il intrebi cu ce sa inlocuiesti.

 • Multumim pentru informatie, acum am aflat de Skinoren si abia astept sa-i testez efectele.

  Am o intrebare: ce parere ai despre tratamentul cu ultrasunete? De la ce varsta se poate folosi si cam cat de eficient este? In primul rand pentru disparitia petelor antiacneice, dar si pentru frumusetea tenului:)

  • Andra,
   Din punctul meu de vedere tratamentele cu ultrasunete sunt ineficiente pentru tratarea petelor post acnee. Iar pentru frumusetea tenului (care pentru mine inseamna sanatatea tenului) ai nevoie de o rutina bine pusa la punct, nu de ultrasunete.

 • Bina Corina! Este Ok daca folosesc bha 2% liquid si o crema hidratanta de la Bioderma (sebium global) ? Sau bha + crema Avene Cleanance K ( pe aceasta am folosit-o in ultima perioada si sunt foarte multumita) dar nu stiu daca e bine sa o folosesc in timp ce folosesc si exfoliantul PC.
  Iti multumesc!

 • Multumim pentru articol, f fain scris!
  Ce parere ai despre dermaroller ul cu intrebuintare acasa? Crezi ca are efect? Ma gandesc mai mult pentru imbunatatirea aspectului general al tenului nu pt cicatrici sau probleme mari.
  Multumesc

  • Alina,
   Te rog sa citesti articolul meu despre Dermapen ca sa intelegi de fapt ce inseamna acest procedeu. Nu recomand astfel de proceduri acasa deoarece poti genera o infectie pe suprafata tenului, sau chiar leziuni permanente.

 • Buna seara!As dorii sa va intreb,Resist Advanced Replenishing Toner Skin Remodeling Complex dp ce varsta se poate folosi?Multumesc

 • Buna, nu inteleg de ce am in continuare puncte negre si ocazional cosuri desi folosesc constant Bha alternat cu Aha si ma ingrijesc corect spf zilnic si hidratare corespunzatoare. Toate produsele sunt PC iar aceasta rutina mi-a dat temporar un ten ideal insa de cateva luni am revenit la detestatele puncte negre si mici cosulete.

  • Agnes,
   Aparitia punctelor negre este determinata de cantitatea de sebum secretata de glandele sebacee, care este dictata de nivelul de testosteron si intr-o mai mica masura de alimentatie. Sfatul meu ar fi sa introduci Clinical 1% Retinol seara, de doua ori pe saptamana, sa renunti la AHA si sa aplici BHA pe zonele grase de ten chiar si dimineata, daca tenul tau tolereaza.

 • Buna dimineata Corina!
  Moisture Boost Hydrating Treatment Cream lipseste de ceva vreme din stoc ! Ce se intimpla?
  Multumesc!
  iangelica

 • Buna Corina,

  Folosesc de 2 luni BHA, SPF 30, moisturizer, Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum si 1% retinol de la Paula’s Choice si sunt ff multumita, pielea mea e mai bine ca niciodata. Dar am doua intrebari”
  1. vreau sa mai fac niste sedinte de dermaroller (dupa acneea de vara asta am gauri in obraji si pete rosii pe fata). Cu cat timp inainte/dupa sa opresc BHA/Retinol Serum/1% retinol?
  2. Am observat acum ca pe cutia de 1% retinol (primita din SUA) scrie sa evit ochii si colturile ochilor. Eu ma gandeam ca face bine la riduri… Care e adevarul?

  Multumesc,
  Irina

  • Irina,
   Cu o saptamana inainte de orice procedura gen dermaroller, laser, etc se opreste folosirea produselor tratament.
   Clinical 1% Retinol este ideal pentru riduri insa trebuie sa fii foarte atenta cand aplici in zona ochilor pentru ca zona respectiva este sensibila. Sfatul meu este sa aplici treptat tot mai aproape de ochi (maxim o data pe saptamana) si sa observi cu atentie reactia pielii. In acest fel vei vedea care este limita de toleranta a zonei ochilor.

 • Buna Corina,
  Ma gandeam sa folosesc un creion verde pentru corectia petelor rosii de pe fata, ce parere ai de tipul asta de creioane?
  Am vazut ca au aparut la sephora: http://www.boots.com/en/Max-Factor-Colour-Corrector-Sticks_1460798/
  Stii ceva despre acest produs?
  Nu gasesc ingredientele nicaieri. La Sephora nu au cutii pentru aceste stickuri, deci nu stiu nici fetele de acolo ingredientele. Pe site-ul max factor nu apare nimic la ingrediente. Mi se pare inadmisibil sa vinzi ceva fara sa scrii ce contine. Dar in faramacii, de ex, la dermatocosmetice nu gasesc stickuri corectoare verzi.
  Ti se pare un caz de anuntat Protectia Consumatorului?

  Mersi,
  Irina

  • Irina,
   In teorie verdele estompeaza rosul. In practica vei avea puncte verzi pe ten acolo unde ai aplicat acel produs. Corectia este doar la nivel cosmetic si poti sa o realizezi foarte simplu cu un corector de culoarea pielii tale, cu acoperire mare. Am incercat acest tip de corectoare si nu am reusit sa il folosesc niciodata astfel incat sa nu arat ca un dalmatian cu puncte verzi 🙂 Poate tu te descurci mai bine.
   Sincer eu nu m-as stresa in legatura cu lipsa listei de ingrediente. Poti face o reclamatie la Sephora, poate vor face ceva in privinta asta, desi eu cred ca producatorul este vinovat, nu magazinul.

 • Buna ziua! Ma numesc Oana si am 14 ani. Urmez un tratament pentru acnee cu Duac Gel (cu care ma dau in fiecare seara), dar mi-au ramas destul pete. Voiam sa te intreb cu ce produs ma pot da concomitent cu acel tratament pentru trecerea petelor. Iti multumesc!

  • Oana,
   Asa cum am scris mai sus ai nevoie de acid azelaic, acid salicilic si retinol.
   Poti alege Skinoren 15% gel, orice produs cu BHA de la Paula’s Choice, iar ca retinoid poti alege Differin sau Clinical 1% Retinol Treatment.

 • Buna, Corina,

  Iti scriu pentru ca am nevoie de o recomandare din partea ta. Imi plac mult articolele tale dar pana acum n-am reusit sa depistez produsele de care am nevoie pentru tenul meu. Am cate un pic din fiecare tip de ten ceea ce ma scoate din minti. Tin sa precizez ca am fost si la dermatologi care n-au treaba sa vada despre ce fel de bacterie sau reactii e vorba, mi-au prescris cremele pe care trebuiau sa le vanda ei, pe care le aveau in target si gata… Nu mi se pare normal dar asta e treaba cu dermatologii in Romania. Pe scurt, eu am combinatia „ideala” de par blond si piele alba forte sensibila si reactiva. Per total tenul este mixt, insa in zona pometilor si partile laterale ale nasului am un soi de rozacee cu niste bubite mici, care aparent sunt cosulete, Insa daca le storc au cap mic alb, si apoi iese lichid incolor. Mai am in dotare si destule cicatrici mai vechi de la bestiute trecute. Nu cred ca mai e nevoie sa spun cat de inestetic arata si cat ma complexeaza mai ales ca nu mai sunt demult la varsta adolescentei si de atunci tot nu reusesc sa gasesc rezolvarea… pe frunte, nas si lateralele nasului porii sunt destul de mari si cand incerc sa folosesc ceva calmant pentru bubite si roseata se incarca… iar cand incerc sa folosesc ceva pentru a tine sub control sebumul se usuca si se irita si mai tare bubitele. N-am idee ce sa mai incerc… 🙁 am luat si exfoliantul Paulei cu 2%acid salicilic, impotriva rosetii dar m-am cojit in ultimul hal, vreo saptamana am fost ca un serpisor :)) coji pe nas, pe frunte, etc. Stiu ca nu ai studii in domeniu dar nu mai vreau sa apelez la asa zisii dermatologi care nu vor sa faca nici analize de sange, nu intreaba nimic despre ce boli are omul in organism etc… acum folosesc gelul de curatare La Roche Posay – effaclar, tot de la ei am crema Kierum DS si balsamul Cicaplast (pentru zonele cu cojite, inflamate), fondul de ten Hidratant cu spf 20 si exfoliantul cu 2% acid salicilic impotriva rosetii de la Paula. Singura parte buna a tenului meu e ca nu am riduri, am 28 de ani dar nu am nimic nici pe frunte, nici la ochi… macar atat 🙂 Ai vreo recomandare? multumesc mult mult! Alexandra

  • Alexandra,
   Reactia la acidul exfoliant este normala pentru ca nu ai folosit protectie solara in fiecare dimineata.
   Eu ti-as recomanda o rutina completa, dar te rog sa incerci mostre:
   Dimineata: Moisture Boost Cleanser, Clinical Redness Relief Treatment, Hydralight SPF 30 (te rog citeste articolul despre cum se aplica SPF-ul corect)
   Seara: Moisture Boost Cleanser, Clinical Redness Relief Treatment, BHA (nu stiu ce varianta ai ales, eu ti-as recomanda BHA 1% Gel sau Clear Regular Strenght BHA 2%, dar in nici un caz altceva pentru ca sunt prea puternice pentru tenul tau), Hydralight Moisture Infusing Lotion.
   Din momentul in care incepi aplicarea exfoliantului BHA, protectia solara nu trebuie sa lipseasca din rutina de dimineata. Iar fondul de ten nu poate asigura protectie solara suficienta, din pacate.

 • Buna Corina ,
  Folosesc produse PC de 2 ani ( am foarte multe , le alternez in functie de situatia tenului ) . Locuiesc in anglia iar tratament cosmetic specializat aici inseamna un peeling usor ( groaznic pentru tenul meu sensibil ) si apoi extragerea comedoanelor de la suprafata pielii , nu se insista pe cele adanci .
  Intrebarea mea este: inainte sa ma duc la cosmeticiana ar trebui sa nu mai folosesc exfolianti, retinol sau antibacteriene ?
  Analizele pentru depistarea unei eventuale dereglari hormonale se recomanda la un medic dermatolog, ginecolog sau endocrinolog ?
  La baza maxilarului am inchistate adanc in piele niste puncte/cosuri ( nu dor,si nu ies la extractie dar in schimb pielea ma mananca si se inroseste dupa anumite produse ) … cum sa scap de ele ?
  Lunar imi ies niste cosuri in aceleasi locuri pe fata , le tratez , trec iar reapar aproximativ in aceleasi locuri , de aceea este foarte greu sa mi se vindece cicatricile post acneice .Dupa ce trec ar trebui sa folosesc skinoren si ca masura de preventie ?
  Multumesc foarte mult pentru articolul acesta si nu numai , esti de un mare ajutor cu informatiile furnizate .
  Dana

  • Dana,
   Te rog citeste acest articol: https://pasagera.ro/tratamente-faciale-pro-si-contra.html.
   Orice medic poate recomanda analize pentru depistarea dereglarilor hormonale.
   Nu pot sa imi dau seama ce anume ai la baza maxilarului, ar trebui sa te vad ca sa imi dau seama. Skinoren nu te ajuta ca masura de prevenire a aparitiei pustulelor, BHA si retinol 1% sau un retinoid medicamentos cu aplicare locala te ajuta. Atentie si la igiena, in articolul ‘Am acnee, cum procedez?’ gasesti indicatii.

  • Andreea,
   Am raspuns la intrebarea asta de mai multe ori, in diferite articole. Argintul coloidal nu vindeca acneea, indiferent de metoda administrarii (aplicat local sau ingerat). Mai mult decat atat, poate fi periculos pentru organism daca este ingerat in cantitati mari.

 • Buna! Poti sa imi spui parerea ta despre produsele tratament care se clatesc dupa 5 minute de actionare? Este vorba despre Gelul peeling de la Pell Amar ( acid glicolic 10%, acid salicilic 0,5%, ph 3,8).

  • Madalina,
   Acidul glicolic 10% nu trebuie limpezit dupa 5 minute, el se poate folosi o data sau de doua ori pe saptamana si nu se limpezeste. Te rog citeste articolele despre exfolianti si despre peelinguri. In cazul in care o persoana nu tolereaza foarte bine AHA 10% si este necesara limpezire mai bine se alege un AHA cu concentratie 5-8%.

   • Am uitat sa precizez in comentariul anterior ca acest lucru, clatirea dupa 5 minute, este specificat in instructiunile de utilizare de pe ambalajul produsului si nu inteleg de ce…

    • Madalina,
     Nici eu nu inteleg de ce si nimeni altcineva in afara de persoana care a scris acel lucru nu va sti sa iti raspunda. Probabil are legatura cu toate greselile de pe eticheta produsului, este foarte posibil ca persoana care a conceput eticheta sa nu cunoasca legislatia in vigoare cu privire la etichetare si nici sa nu cunoasca produsul.
     Este obligatoriu a se specifica folosirea protectiei solare in fiecare zi in cazul aplicarii exfoliantilor chimici si mai mult decat atat este obligatoriu a se specifica faptul ca lipsa protectiei solare in timpul folosirii exfoliantilor de tip AHA poate duce la fotosensibilizarea pielii sau chiar la arsuri solare.

 • Buna 😀
  Imi plac articolele tale 🙂
  am o intrebare… Am destul de multe pete de la cosuri,pe frunte,pe obraz cateva si in zona gurii. (tin sa mentionez ca nu am avut acnee,dar,recunosc ca am stors cosurile deoarece,pe obraz de exemplu am avut cosuri sub piele,iar cele de pe frunte erau foarte puroiate si se spargeau singure doar daca ma spalam pe fata) am incercat multe masti naturale, imi tamponam fata cu lamaie.. dar nu prea vad rezultate. As vrea sa incerc Cicapeel Svr, crezi ca ar functiona? sau ai putea sa imi recomanzi ceva mai bun? As fii foarte recunoscatoare 🙂

 • Bună,
  Vreau să te felicit pentru toată munca depusă, ea contează și face diferența, așa că îți trimit un gând bun din partea mea ca și mulțumire.
  De obicei mă descurc singură după ce citesc articolele tale, pentru că sunt foarte clare 🙂

  dar de data aceasta am ales să ți scriu pentru că nu vreau să fac vreun pas greșit.
  Am avut la început de augusto erupție foarte urătâ care mi a lăsat o grămadă de pete post-acneice. De obicei la mine acneea apare pe bază de stres și atunci am avut o perioadă foarte stresantă. Am tratat cu isotrexin și skinoren, aveam și bha și aha, dar observasem că isotrexinul făcea diferența. (Avea cremă de la PC cu spf 30, stăteam mai mult în casă, deci nu aveam nevoie de ceva mai puternic)
  Mi au trecut, așa că vreau să reîntroduc BHA și AHA, mi am mai luat și tratamentul cu acid azaleic+BHA și un serum cu retinol, pentru a combate petele și a preveni apariția pustulelor (care mereu, după ceva timp, au vârful galben și la un moment se sparg chiar dacă tamponez fața când mă spăl, adică încerc să nu „frec” fața).
  Din păcate petele sunt între maxilar și gât și am observat că se vindecă mai greu.
  Urmează întrebările mele:

  1. Pot să folosesc și BHA cu tratamentul cu acid azelaic, din moment ce tratamentul îl conține deja? instrucțiunile de folosire ale tratamentului spun a se folosi de 2 ori pe zi, dar ar trebui să l introduc treptat?

  2. dintre retinoizi am acces doar la isotrexin, așa că mai rămân la el ceva timp, îl las mai puține zile pe săptămână?

  3. Și dacă ai putea să mi recomanzi o rutină
  pentru dimineață am crema clear ultra light daily mattifyng fluid spf 30
  iar seara skin balancing invisible finish moisture gel
  + serumul skin balancing super antioxidant serum cu retinol
  AHA îl am pe cel gel de 8%

  Îmi cer scuze pentru comentariul kilometric și sper din suflet că ai ajuns la final pentru a mă lămuri ce să fac mai departe.

  Mulțumesc anticipat!

  • Diana,
   Cel mai bine ar fi sa aplici Resist Skin Transforming Multi Correction in fiecare dimineata, dupa curatare si inainte de SPF.
   Seara poti aplica BHA de 3 ori pe saptamana si Isotrexin de 4 ori pe saptamana. Seara, dupa curatarea tenului si aplicarea unui tratament astepti 5 minute apoi poti aplica serul si crema hidratanta sau crema hidratanta si serul – incearca si vezi care iti este mai potrivita varianta.
   Dupa 2-3 luni poti incerca sa muti BHA dimineata, inainte de Resist Skin Transforming Multi Correction, daca tenul tau tolereaza.
   Iar seara vei aplica AHA 8% de 4 ori si Isotrexin de 3 ori.

 • buna , am citit multele informatii pe care ni le impartasesti pe blogul tau si imi place ce scrii, Am si eu o problema a tenului..Cam de cand am nascut(acum 5 ani)am multe cosuri in zona gurii dar ,DOAR in zona gurii.Fie apare un cos urat cu varf indiferent daca ma ating sau nu de el imi ramane semn, o pata maro si nu trece niciodata…spun „niciodata”pentru ca am pete de acum cativa ani…Am incercat multe variante : diferite creme , sa nu mananc gras , curatarea fetei obligatorie , nu ma machiez des…nimic nu functioneaza….vesnic am niste puncte albe si pete maro de la vechile cosuri in jurul gurii….Sunt deprimata total…mi e rusine si nu mai am incredere in mine.Stiu ca unele persoane au probleme foarte grave cu acneea, dar eu consider ca problema mea e la fel de sacaitoare.Te rog sa ma ajuti..macar cu un sfat , o parere…iti pot trimite o imagine..sau nu stiu..cum doresti numai sa ma ajuti intr un fel..Multumesc mult

  • Geo,
   Produsele sunt identice ca si formula. Clear Daily a fost creat pentru a avea un antibacterian in gama Clear anti acnee, ca varianta alternativa pentru produsele Clear cu benzoyl peroxide, care sunt disponibile doar in SUA.

 • Buna, folosesc Isotrexin gel si un preparat pt acnee (spate), pot folosi bha si/sau retinol in timpul asta? Ce produs imi recomanzi pt petele ramase (nu am cicatrici)? Multumesc.

  • Ale,
   Da, poti folosi BHA. Retinol folosesti deja, Isotrexin contine un retinoid medicamentos, vezi detalii pe site. In afara de BHA si retinoizi mai ai nevoie de acid azelaic. Poti incerca Skinoren 15% Gel.

   • Buna, revin… din pacate de la Isotrexin gel pe care nu l-am putut folosi decat 20 de zile m-am iritat foarte rau si am pete rosii, unele par ca niste arsuri, mancarime/usturime (spate), am incetat aplicarea lui si folosesc P.C. Clinical Instant Calm Advanced Redness Relief + o crema hidratanta de la Clinique, ai idee care poate fi cauza si ce pot sa fac? Deja nu-mi vine sa mai apelez la dermatologi, cosuri apar in continuare si pielea mea e mult mai iritata ca inainte.

    • Ale,
     Nu stiu cum l-ai aplicat: cat de des, daca ai aplicat sau nu SPF, dar cauzele pot fi mai multe: intoleranta la isotretinoin, lipsa protectiei solare, aplicari prea dese de isotretinoin. Exista si alte variante de retinoizi pe care le poti incerca, citeste te rog articolul despre retinoizi.
     Ai incercat BHA si acid azelaic asa cum ziceam in comentariul anterior?

     • L-am aplicat cum mi-a recomandat dermatologul, o data pe zi, seara… nu am folosit protectie solara fiind zona neexpusa, probabil undeva gresesc eu sau nu tolerez un anumit ingredient. Nu am incercat bha si acid azelaic, mi-a fost teama ca sunt prea multe deodata (isotrexin + produsul preparat la farmacie). Ma gandesc sa-mi fac niste analize, poate e cauza hormonala (mi-a aparut si par in anumite zone) si ma chinui degeaba sa omor bacterii inexistente… medicul nu m-a trimis nici macar sa fac analiza aceea din cosuri, tot de la tine am aflat de ea, deci nu stiu ce sa mai cred…:))

     • Ale,
      Daca zona neexpusa este o zona de piele acoperita tot timpul de haine atunci da, nu ai nevoie de SPF pe acea zona. Bineinteles ca sunt necesare anumite investigatii pentru a afla cauza problemei tale, tot ce poti face tu cu produsele cosmetice este sa ameliorezi efectele deja observate pe piele.

 • Buna corina.iti multumesc din suflet pt sfaturile tale,sunt f utile.EU am insa o problema.punctele albe.am fost LA dermatolog si mi le-a extras dar au reaparut,pe pometi mai exact si sunt f multe. Si am si puncte negre in zona T.EU folosesc doar un gel de curatare de LA avene si o crema de fata tot din aceeasi gama.te rog din suflet sa imi dai un sfat .ms muuuult.

 • Vreau sa iti mai spun ca am folosit si prod de la PC,si am fost f multumita de ele ,doar cu gelul exfolant bha 2% gel nu am observat nicio schimbare insa la sora mea face minuni.as putea sa il incerc pe cel lichid?

 • Buna Corina,

  mi-ar fi placut tare mult sa fi facut o vizita si in Sibiu, dar presupun ca nu exista cerere prin partile astea. Te felicit pentru munca depusa si implicarea in acest blog, esti de admirat. De jumatate de an am inceput sa folosesc produsele PC si sunt multumita de rezultate, tinand cont ca am avut probleme cu acneea. Ma declar fan Paula’s Choice! 🙂
  As vrea sa imi propui o schema de produse PC pt rutina de zi cu zi pt ca vreau sa dau o noua comanda si sa nu cumpar aiurea. Tenul meu se prezinta cam asa:
  – ten mix cu tendinta acneica (in special inainte de menstruatie) si pori dilatati
  – pete multiple post acnee, maronii.
  – ceva riduri (varsta 35)
  – si ceva pitici pe creier, care cand simt un cos, nu se lasa pana nu-l dovedesc 🙂
  Acum mai am in stoc: Skin Perfecting gel exfoliant 2% BHA, Resist Pure Radiance Skin Brightening. De cand am folosit zilnic gelul exfoliant s-a redus acneea. Tratamentul Pure radiance nu prea l-am folosit (no motive).

  Multumesc anticipat pt raspuns!

  • Raluca,
   Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca iti sunt de ajutor sfaturile de pe blog.
   Ideal ar fi sa folosesti Clinical 1% Retinol o data pe saptamana, seara, in loc de BHA.
   Si daca ai Resist Pure aplica-l in fiecare dimineata, inainte de SPF.
   Ca rutina completa poti incerca:
   Dimineata: Resist Perfectly Balanced Cleanser, Resist Pure (pana termini tubul), Skin Balancing SPF 30
   Seara: Resist Perfectly Balanced Cleanser, Skin perfecting BHA 2% Gel (de 6 ori pe saptamana, daca tenul tau il tolereaza bine), Clinical 1% Retinol (o data pe saptamana), Resist Clear Skin Hydrator.

 • Si dupa CE o sa incep sa folosesc exfoliantul,ziua un SPF 30 este OK sau trebuie unul mai mare. Ca as vrea sa fac o comanda nu stiu exact.multumesc pt raspuns.

   • Si deci Acnatac este mai bun, este impotriva/pentru vindecarea petelor sau pentru oprirea aparitiei&vindecarea cosurilor? cu ce creme mai merge combinat( brevoxyl, skinoren)? Si as mai vrea sa-mi recomanzi o crema hidratanta, am pielea foarte uscata si deja fac riduri de expresie, mentionez ca am 18 ani. Multumesc!

    • Maria,
     Te rog citeste articolul despre antibiotice. Daca bacteria care se dezvolta pe tenul tau este sensibila la clindamicina atunci Acnatac iti este de folos, mai ales ca are in compozitie si o concentratie mica de retinoid.
     In rutina ta mai poate fi inclus un antibacterian (benzoyl peroxide sau acid azelaic). De asemenea ai nevoie de un acid salicilic.
     Protectia solara este obligatorie in fiecare dimineata, toate produsele tratament sunt fotosensibilizante.
     Crema hidratanta poti incerca Moisture Boost Hydrating Treatment Cream de la Paula’s Choice.

 • Buna corina ,am primit comanda cu bha 2%liquid ,l-am folosit deja de cateva ori si sunt f multumita .am fost LA un medic,cosmetician si printre altele mi-a spus ca este can seara dupa cream de fata sa imi sau si cu vit A si E uleioasa .tu CE parere ai?este OK pt tenul meu mixt spre gras?ms muult can iti faci timp pt noi sa ne rasp LA intrebari,esti de un real ajutor.

  • Taby,
   In articolul despre retinoizi vei gasi raspunsul la intrebarea ta. Daca ai o crema bine formulata aceasta poate contine derivati de vitamina A (si vitamina A uleioasa este un derivat) si vitamina E, cu rol de antioxidant.

 • OK ms si mai am o intrebare k fara tine nu ma descurc.am folosit bha2% liquid si protectie solara ,doar ca mi-a uscat tenul.si eu cred ca este din cauza cremei de noapte k nu era destul de hidratanta. si te rog frumos sa imi recomanzi o crema de LA Paula choice .am tenu mixt spre gras.oricum nu ma las pana nu vin LA tine LA cabinet in Timi,ca EU sunt din lugoj doar k aku am bebe si e umpic mai greu.ms muult.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.