Exfolierea mecanică – Scrubul
Exfolierea chimică este net superioară scrubului. Pentru că acizii exfolianţi acţionează printr-un proces chimic, ei pot penetra stratul superficial al pielii şi au rezultate mult mai bune decât scrubul care acţionează doar asupra stratului superficial al pielii. Ceea ce dorim să exfoliem nu este doar ceea ce se vede la suprafaţă sub formă de piele uscată sau alte imperfecţiuni.
Scruburile au în compoziţie particule abrazive care pot distruge bariera naturală a pielii şi pot cauza mai mult probleme decât beneficii în cazul în care sunt foarte ascuțite (ex: sâmburii de fructe măcinați). Dacă totuşi doriţi să folosiţi un scrub încercaţi ca particulele abrazive să fie cât mai fine. Sau şi mai bine, în loc de scrub, puteţi să vă spălaţi pe faţă cu un prosopel ud pe care să puneţi orice produs de spălat, având grija ca prosopelul să fie cât mai moale. Frecaţi uşor cu mişcări circulare blânde. Această metodă funcţionează la fel de bine ca orice scrub cosmetic.
Niciodată, nici un scrub manual nu va reuşi să îmbunătăţească aspectul pielii aşa cum fac acizii exfolianţi, iar agresarea pielii prin frecare insistentă poate duce la iritații, de aceea scrub-urile ar trebui să fie blânde.
Nu recomand scrubul persoanelor cu acnee papulo-pustuloasă pentru că pustulele se sparg, iar infecția se poate extinde. Dacă aveți orice fel de afecțiune microbiană, rozacee, diverse iritații, dermatite, etc, nu folosiți exfoliere mecanică.
Şi pentru corp există produse pe bază de acizi pe care le puteţi folosi cu succes.
Cine are probleme de genul: pielea se descuamează în urma expunerii la soare sau îşi doreşte neapărat să folosească scrub, poate încerca o dată pe săptămână acest procedeu.
În principiul nu este nevoie să cumpăraţi nici un produs destinat special scrub-ului, aveţi nevoie doar de particule abrazive, orice alt ingredient prezent într-un scrub este inutil pentru că va fi spălat de pe faţă (în cel mai rău caz aceste scruburi sunt pline de ingrediente iritante). Dintre scruburile care există pe piaţă am încercat Bioderma Sebium Gel Gommant Purifiant, pielea mea nu a avut nici o reacţie alergică sau iritaţie în urma folosirii, particulele au mărimea potrivită, dar pentru un simplu scrub preţul este mare.
Eu folosesc zaţul de cafea amestecat cu ulei de sâmburi de strugure pentru corp, iar pentru faţă zahăr măcinat amestecat cu ulei de sâmburi de struguri (sau prosopelul ud şi îmbibat cu produs de curăţare). Atenţie: zahărul pudră are particulele suficient de mici că să nu rănească pielea, zahărul tos poate zgâria pielea deoarece are faţete şi colţuri.
Scrub-ul se face în felul următor: udaţi-vă pielea, aplicaţi produsul scrub şi executați mișcări circulare blânde, clătiţi şi apoi spălaţi-vă cu un produs solubil în apă. În felul acesta îndepărtaţi toate impurităţile şi ultimele urme de produs de scrub. Dacă folosiţi un scrub (pe corp) pe bază de ulei hidratant, pielea nu mai are nevoie de o cremă hidratantă.
Uleiurile pe care le recomand pentru corp sunt: ulei de sâmburi de strugure, ulei de şofrănel, ulei de măsline (eu nu îi suport mirosul), iar pentru faţă recomand uleiul de sâmburi de strugure şi de susan (ambele pentru uz cosmetic, nu pentru gatit) pentru toate tipurile de ten. Există o lista întreagă de uleiuri pentru diverse tipuri de ten, am scris despre asta aici.
Singura piele care beneficiază cu adevărat de scrub este cea de pe buze şi cea de pe călcâie sau zonele cu piele descuamată.
Ma bucur ca ti-am descoperit blogul! E super util si interesant! Te pup :*
Foarte mult imi place cum explici lucrurile de baza , esential de stiut.
Te sustin!!!Deabia astept viitoarele post uri
Revin cu ce am zis la postarea cu giveaway-ul, imi face extrem de multa placere sa iti citesc articolele, sunt foarte interesante si utile.
Apropo de acest post, eu folosesc un tampon de vata imbibat in zeama de lamaie si cu zahar brun pe post de scrub si functioneaza destul de bine. In schimb exfoliere chimica nu am incercat pana acum, poti face un articol mai detaliat despre acest subiect te rog? Chiar m-ar interesa 🙂
Sa ai o seara placuta!
PS: Nu stiu de ce nu mai merge sa dau reply la postarea cu crema de ochi. Astept mailul tau cu imaginea, multumesc de ajutor :*
Stefana,
Mi s-a strans inima cand am vazut cu ce faci tu exfoliere mecanica, cu zeama de lamaie – una din cele mai iritante substante. Te rog citeste posturile de la categoria Ingrijire Ten – Exfoliere, este foarte detaliat acolo. Dar mai intai te rog citeste Iritanti si alergeni. Cu pielea trebuie sa fii blanda, cat mai blanda.
🙁 Nu stiam asta pana acum, m-am pus pe citit articolul tau. Eu am tot vazut pe net recomandata si hiper-laudata metoda asta si sincer nu am vazut sa imi faca vreun rau. Ce-i drept, o si folosesc foarte rar, o data la 2 luni sau, cel mai des, o data pe luna.
Ce exfoliant chimic recomazi? Adica ceva precis, firma si numele, ca nu prea am timp sa cercetez piata si ma incred in sfaturile tale 😀
O seara placuta!
Buna Stefana,
Este pe site o lista precisa 🙂 da un search, sau si mai bine citeste posturile de la exfoliere, acolo este.
exista pe piata romaneasca un produs „scrub”bun? foloseam crema gomagge de la cosmetic plant, dar am vazut ca nu are ingrediente prea bune asa ca am renuntat si as vrea sa-mi gasesc alta …multumesc
Buna Anca,
Un scrub ar trebui sa nu contina iritanti sau daca ii contine sa fie chiar in ultimile 3-4 ingrediente, sa fie foarte ieftin si sa aiba particulele abrazive cat mai fine, in rest nimic nu conteaza. Ti-e foarte greu sa iti faci acasa din zahar pudra si ulei de samburi de strugure? E potrivit pentru toate tipurile de ten mai putin acneic.
buna,am un ten cu probleme, cu pustule sub pometi(in jurul gurii)si cateodata pe frunte, stiu ca sunt datorita problemelor hormonale,dar probabil ca sunt influentati si de produsele cosmetice folosite…si nu cred ca ma ajuta acest scrub cu zahar
Buna Anca,
Cu siguranta orice scrub folosesti nu te va ajuta, insa te va ajuta un exfoliant chimic, citeste te rog sectiunea de acnee si apoi sectiunea de Ingrijire ten – Exfoliere pentru mai multe detalii.
Am primit cadou la alte produse cumparate Clinique 7 day scrub. Dupa nume ai zice ca il poti folosi in fiecare zi, dar eu nu am incredere. Pentru ca folosesc si BHA m-am hotarat sa folosesc scrubul doar o data pe saptamana, cand ma exfoliez si pe corp. (si binienteles nu voi mai folosesc BHA).
Buna Bored,
Foarte bine ai hotarat, o data pe saptamana un scrub este suficient.
[…] – si aici nu prea vorbim de exfolierea clasica, mecanica, si anume scrubul. Aici vorim despre o exfoliere chimica cu AHA, BHA sau […]
cele cu sare de mare sau zahar mi se par super bune, eu am unul de la firma lush cu sare si il folosesc mai rar pe fata si mai des pe corp.imi place mult
Buna Corina! e primul comment pe care il scriu la articolele tale. Ti-am descoperit blogul in perioada in care a fost suspendat si m-am „hranit” zilnic cu el. Felicitari! Faci o treaba minunata. Am cautat si alte pareri fundamentate pe internet, insa , in mare parte, am gasit doar pareri personale. Am achizitionat o parte din produsele pe care tu le recomanzi si vreau sa ma apuc de treaba:D. Fiindca vreau sa fac si eu scrubul cu zat de cafea si ulei din samburi de struguri, as dori sa te intreb (poate ca e cam ciudata intrebarea) cum ar trebui sa utilizez zatul : neaparat „proaspat” sau pot folosi seara zatul de la cafeaua de dimineata? Si as mai vrea sa stiu ce cantitati din fiecare folosesti. Multumesc! daca ai mai mentionat acest lucru in articolele tale, imi cer scuze, chiar nu am vazut. pupici
Buna Cristina,
Zatul de la cafeaua de dimineata poate fi folosit seara la scrub, cantitatile nu sunt exacte, zatul trebuie sa fie umezit in ulei, nu trebuie sa fie prea mult ulei. Incearca o data si o sa iti dai seama de proportii. Sa nu uiti sa te speli cu gel de dus dupa scrub sa indepartezi toata cafeaua.
Buna Corina,
admir munca pe care o depui cu acest blog, marinimia cu care ne transmiti informatiile.
Sunt si eu, la 33 ani, abonata la acnee inca de pe la 18 ani… e greu si mi-a afectat intreaga viata. Incerc sa ma abtin a-mi imagina cum ar fi aratat viata mea daca as fi fost una din fericitele cu ten curat.
M-am hotarat sa incep cu un comentariu la aceasta insemnare. Folosesc saptamanal un scrub simplu si eficient. Il folosesc mai ales in mijlocul unui „atac” acneic, cum le numesc. Atunci o fac cu mai mare blandete, pt. a nu incuraja aparitia altor cosuri. Folosesc bicarbonat de sodiu, putin umezit, aplicat pe fata proaspat spalata si umeda. Miscari circulare, clatit si crema hidratanta.
Asta e tot si, pe cuvant, imi amelioreaza epissodul acneic inca de a doua zi. Alte efecte vizibile: curata punctele negre, un pic de luminozitate tenului.
Crezi ca procedez corect?
Multumesc!
Buna Ela,
Daca pe tine te ajuta acest lucru nu vad de ce sa opresti aceste scrub-uri. Bicarbonatul de sodiu nu este iritant pentru piele, dar tot ce curata este sebumul oxidat de la suprafata pielii, nu patrunde in pori asa cum fac acizii exfolianti.
Te incurajez insa sa experimentezi exfolierea chimica, rezultatele sunt mai bune.
Imi cer scuze ca intervin in discutia voastra, insa am o dilema in ce priveste scrub-ul cu bicarbonat de sodiu pe tenul gras sau mixt, deoarece stiu ca acest produs are ph bazic la fel ca si tenul gras. Este ok sa il folosim sau ar trebui folosit un produs cu ph acid? Care ar fi cea mai buna solutie in acest caz? Multumesc! O zi frumoasa va doresc !
Buna Maria-Cristina,
Poti folosi bicarbonatul de sodiu pe post de scrub daca doresti. Bicarbonatul de sodiu este scrub doar datorita particulelor, nu afecteaza pielea la nivel de PH in acest tip de produs. Nu conteaza ce tip de ten ai, PH-ul tenului este intre 4.5 si 6 si este acid pentru ca PH-ul neutru este 7.
In cazul scruburilor PH-ul produsului este irelevant, important este sa nu folosesti iritanti pentru ca oricum nu vei gasi scruburi gata ambalate cu PH foarte acid sau foarte bazic, in general ele sunt cu PH intre 5 si 5.5.
Hop si eu cu impresia mea despre scrubul cu bicarbonat- mi se pare ca imi lasa tenul incredibil de neted si fin! Este minunat, mai ales ca folosesc doi exfolianti chimici (AHA si BHA) si ma ajuta sa mai scap de celulele moarte. Un pic de bicarbonat, cateva picaturi de apa si masez tenul fara a il agresa.
singura problema pe careo vad este ca, la cat de frumos se vede tenul, sa nu exagerez si sa practic exfolierea mecanica prea des.
Ca rutina, curat tenul cu produsul obisnuit, scrub cu bicarbonat, clatire cu apa calduta dar nu fierbinte, tamponare cu prosop uscat, aplicare AHA sau BHA, ce vine la rand, apoi serumurile cu antioxidant si, daca este cazul, hidratantul + SPFul.
Si, cand imi amintesc, il pun pe post de scrub mecanic si pe pasta de dinti sau direct pe periuta.
eu ador scruburile mecanice. ce imi fac acasa, scruburi emulsie, din cele care , in contact cu apa, devin ca un lapte si se clatesc fara sa lase senzatia de piele grasa. aici prefer zaharul, dar , daca nu am pielea ranita, mai folosesc si sarea fina. Dupa care ma clatesc foarte foarte bine.
ca si experiment de scrub pentru maini si picioare, cred ca se poate supra satura un sapun lichid pentru maini cu zahar sau sare, pune in borcan sau intr-un recipient squeeze, din care sa folosim la dus.
personal urasc zatul de cafea, din mai multe motive:
1. dacanu ma clatesc foarte foarte bine + sapun foarte mult, pe prosop raman urme cafenii
2. petrec 15 minute sub dus si alte 15 minute ca sa curat cada de caféaua care, evident, ajunge acolo unde nici cu gandul nu gandesc 🙂
3. daca intra zatul sub unghii pierd ceva vreme scotandu-l
zaharul sau sarea insa sunt solubile in apa rapid, asa ca un jet de apa ma scuteste de probleme 🙂
pentru fata insa acum caut alte alternative de scrub mecanic…
am acnee nodulo chistica si acum urmez un tratament si rezultatele incep să se vadă, insa pielea se descuameaza pe
obraji si nu stiu cum să procedez că să nu agravează situaţia cu un scrub.Ceva sfaturi sau idei ?mulţumesc
Buna Mike,
Nu poti folosi scrub daca ai acnee. Asigura-te ca folosesti tratamentele corect, in special aplicarea protectiei solare. Pe blog vei gasi multe articole despre ingrijirea tenului acneic, sper sa iti fie de folos.
cum sa iti faci scrub cu zahar macinat? se presupune ca trebuie sa fie particule destul de mari ca sa ai ce sa exfoliezi,in schimb cu zaharul pudra? Mai stiu eu un scrub bun,poate ajuta : malai cu miere .
Buna Ana,
Foarte bine, macini zaharul si iti faci scrub. Zaharul pudra din comert nu e ok. Malaiul are particule prea mari pentru ten, este prea dur.
Scrub-ul cu zahar macinat este foarte eficient, in schimb ieri am incercat o noua reteta pe care v-o impartasesc : faina de malai ( atentie ! nu malai grisat pentru mamaliguta). L-am trimis pe sot sa cumpere malai grisat sa facem mamaliguta , si a venit acasa cu o punga de faina de malai ( negrisat).
Exact cum ii spune si numele, este faina , foarte fina si cu particule foarte foarte mici .. imediat mi s-a aprins beculetul ca-l pot folosi pe post de scrub.
Iar in combinatie cu ulei de avocado( asta aveam in casa) este minunat.Este un scrub atat de delicat ,deloc agresiv pentru ten , comparativ cu malaiul grisat, care este dur si agresiv ( si pe care , din necunostinta de cauza , multi ani l-am folosit) 🙁
Asa ca fetelor , you must try !:)
Delia,
Merge foarte bine faina de malai, dar atentie la uleiul de avocado, nu e ok pentru tenul gras.
Ok , am inteles sa traiti! Voi schimba 🙂
Buna Corina,
In dorina de a incerca altceva, vreau sa te intreb : Despre scrubul cu bicarbonat de sodiu ( simplu sau farmaceutic? ) ce parere ai?
E atat de laudata metoda asta pe net…
Merci!
Delia,
Este un simplu scrub. Si mare atentie, bicarbonatul este bazic, nu este indicat a fi folosit frecvent pe ten, mai ales pe tenul cu acnee.
Multumesc pentru raspuns!
Si-mi cer scuze , abia acum am vazut o intrebare mai sus pe forum despre bicarbonat …cu toate ca citisem inainte , dar cred c-am trecut prea rapid prin intrebari si raspunsuri 🙂
Buna Corina! De cateva ore citesc blogul tau in speranta ca nu va trebui sa te deranjez cu o intrebare dar am nevoie de un sfat.
Am inceput sa urmez o rutina de ingrijire recomandata chiar de tine la unul din seminariile tale (cu mici schimbari datorate bugetului). Pentru curatare folosesc Effaclar Purifying foaming gel ph 5.5 (La Roche Posay), toner PC Resist Weightless Advanced Repairing Toner (desi monstre am avut Skin Balancing Pore Reducing Toner de curiozitate mi-am luat un produs mini din gama Resist nu stiu care e diferenta intre ele), seara: exfoliant BHA 2% gel, alternat cu AHA8% tot PC (mentionez ca i-am introdus treptat dupa recomandarile tale). Apoi hidratare – Resist clear skin hydrator (dimineata si seara) si spf Resist 50. Am si serul Skin Balancing super antioxidant concentrate serum pe care nu-l mai folosesc zilnic ca sa vad daca nu cumva acela imi provoaca descuamarile (de 5 zile am renuntat la el si descuamari tot am)
Desi dupa inceperea folosirii monstrelor tenul meu parca a aratat mai bine (mentionez ca am un ten acneic mixt) acum cand am ajuns cu exfoliantii la folosire zilnica seara, tenul meu arata groaznic, mi-au aparut mai multe pustule, roseata a revenit (dupa primele zile de folosire a produselor aceasta a disparut), punctele negre parca sunt mai accentuate, desi folosesc BHA-ul de aproape o luna. Greseala mea oare sa fie ca mi-am facut de vreo doua ori intr-o luna scrub din ulei de jojoba si zat de cafea? deoarece aveam descuamari. Acum am citit aici in cadrul articolului ca pentru tenul acneic nu e bine sa fac scrub. Oare acel scrub sa-mi fi cauzat pustule si roseata desi l-am facut deja de 5 zile tenul meu e plin de pustule si cu pete rosii. Produsele mentionate le-am folosit in fiecare zi (exfoliantii nu i-am folosit in ziua cu scrubul)
Crezi ca e ceva gresit in rutina mea?
De obicei aveam cate o pustula doua pe ten, acum au aparut mai multe si nu stiu ce sa fac. Daca aplic Skinoren pe pustule parca le scoate la suprafata in sensul ca apare acel varf alb, daca e antibacterian nu ar trebui sa le calmeze? Imi cer scuze pentru lungimea comentariului.
Roxana,
Resist Weightless Toner este varianta imbunatatita a lui Skin Balancing Pore Reducing Toner.
Nu e voie sa faci scrub daca ai ten acneic si in nici un caz scrub cu zat de cafea, dar nu cred ca acest scrub a generat descuamarile. Scrubul insa poate sa cauzeze pustule si roseata.
Ce trebuie sa faci este sa raresti aplicarile de exfolianti pentru ca e posibil ca tenul tau sa nu tolereze aplicari zilnice. De asemenea ar trebui sa iti faci comprese cu ceai asa cum am scris aici: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html
Antibacterianul ajuta leucocitele sa omoare bacteriile care formeaza pustula, in masura in care pielea reactioneaza bine la el, dar exista posibilitatea ca un bacterian sa nu aiba nici un fel de efect asupra pustulelor. Insa dezvoltarea normala a unei pustule presupune si formarea puroiului, deci si fara Skinoren tot asa ar trebui sa reactioneze o pustula. Verifica si vezi cum este mai bine – cu sau fara Skinoren.
Iti multumesc pentru sfat! Iti doresc o zi frumoasa si numai bine! 🙂
Buna Corina,
Pot folosi si mierea in loc de ulei pentru scrub?
Multumesc
Monalisa,
Da, cu conditia sa nu se lipeasca de piele si sa iti agresezi pielea.
Buna Corina.De fiecare data cand folosesc un scrub,orice scrub, am iritatii mai ales in zona ”parantezelor” ,liniile formate de la zambet(am un ten destul de sensibil).Aceasta zona mereu imi da batai de cap pt ca mereu este rosie-portocalie orice produs as aplica pe ten,crema,exfoliant,scrub,apa micelara,etc.In plus,dupa aplicarea scrub-ului am senzatia de piele strinsa,uscata desi am tenul gras in zona T cu puncte negre pe nas ,barbie si mai putin vizibile pe frunte.Spune-mi te rog daca ar trebui sa intrerup folosirea srub-ului.Ultimul scrub pe care l-am folosit a fost Avene Gommage Doux Purifiant,de fapt l-am folosit de 3 ori si mereu m-a lasat cu piele inrosita si senzatie de piele foarte uscata.Ingredientele acestui scrub AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). WATER (AQUA). PROPYLENE GLYCOL. POLYETHYLENE. POLYACRYLAMIDE. DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE. C13-14 ISOPARAFFIN. SODIUM SALICYLATE. CETRIMONIUM BROMIDE. CHONDRUS CRISPUS (CARRAGEENAN) (CHONDRUS CRISPUS). FRAGRANCE (PARFUM). JOJOBA ESTERS. LAURETH-7. RED 30 (CI 73360). SODIUM BENZOATE. TALC. TRISODIUM EDTA. ZINC GLUCONATE.Iti multumesc.
Lucretia,
Eu nu stiu de ce aplici pe ten produse care iti fac rau. Opreste folosirea scrub-urilor pe zona respectiva si aplica multe ingrediente reparatoare si anti iritanti.
Iti multumesc mult pentru sfat !!!