Produse dermatocosmetice, noncomedogenice şi testate dermatologic

Sună foarte ştiinţific, dar ştim ce înseamnă? Foarte multe femei sunt îndrumate în farmacii spre raftul cu produse dermatocosmetice, dar pe ce criteriu se încadrează produsele în această categorie, a dermatocosmeticelor? Când auzim că un produs este dermatocosmetic credem că acel produs are în compoziţie ingrediente cosmetice şi ingrediente farmaceutice şi de aceea este mai bun pentru piele, nu-i aşa?

Adevărul este că termenul dermatocosmetice este doar un termen pompos inventat de industria cosmetică pentru a revigora piaţa cu o „noutate”, acest termen nu are nici o bază legală, nici un sens, niciunde pe glob; şi cu siguranţă nu are nimic de a face cu ingredientele pe care le conţin produsele. Aceste produse nu au nimic în plus faţă de produsele cosmetice, termenul (ca şi în cazul termenului de hipoalergenic – vezi articolul anterior) nu este acceptat de nici o instituţie din domeniul cosmetic, dar cu toate acestea orice companie îşi poate prezenta orice produs doreşte ca şi dermatocosmetic pentru că nu este nimic ilegal în asta. Până la urmă este doar o altă formă de marketing în care ei nu afirmă nimic şi noi presupunem prea multe.

Produsele testate dermatologic sunt cel mai probabil testate dermatologic, dar ce aş vrea eu să ştiu, ceea ce mă interesează de fapt este: ce medic a făcut aceste teste, ce anume s-a testat, cum s-a desfăşurat testul şi cel mai important, care au fost rezultatele? Fără să ştim răspunsul la aceste întrebări nu vom şti ce înseamnă cu adevărat acest test dermatologic. De cele mai multe ori companiile au însemnări cu aceste teste – gen scris cu litere mărunte la sfârşitul paginii, din care de cele mai multe ori rezultă că aceste teste s-au desfăşurat chiar în laboratoarele companiei, sau că eşantionul de persoane testate este mult prea mic ca rezultatele să conteze sau chiar că au folosit metode de testare care au garantat rezultate pozitive.

Testat dermatologic este doar un alt termen de marketing care are priză la public pentru că oamenii au nevoie să ştie că doctorii au ca scop prioritar sănătatea lor. În industria cosmetică acest lucru nu este general valabil.

Când citim noncomedogenic pe o etichetă ne gândim că acel produs nu conţine nici un ingredient care să blocheze porii, iar acest lucru ne vine în minte doar pentru că ni s-a spus că aşa este prin grămada de reclame cosmetice care ne bombardează în fiecare zi cu produsele lor miraculoase. Realitatea este că acest termen este folosit fără nici o bază legală şi nu este aprobat de nici o instituţie din această lume. Cea mai controversată bază de date din domeniul cosmeticii este cea a ingredientelor comedogenice. Pentru că s-a dovedit că ceea ce este comedogenic pentru un tip de ten nu este neapărat comedogenic pentru alt tip de ten.

Nu putem şti dacă un ingredient este comedogenic până nu îl testăm pe pielea noastră, iar un termen minim de testare ar fi 30 de zile. Faptul că termenul noncomedogenic este folosit doar ca termen de marketing nu înseamnă neapărat că aceste produse sunt comedogenice, dar cu siguranţă înseamnă că pentru producător nu contează că induce în eroare ţinând cont de faptul că orice produs cosmetic din lumea asta poate fi comedogenic pentru cel puţin o persoană.

Nu cred că mai are rost să vă spun că mai toţi termenii pompoşi din industria cosmetică ţin doar de marketing, sper că v-am convins de asta. În acesta categorie se mai încadrează: testat clinic, dovedid clinic.

Nu spun că aceste produse etichetate dermatocosmetice, noncomedogenice, testate dermatologic, hipoalergenice, etc, nu sunt bune, spun doar că atunci când aveţi un produs în mână ignoraţi termenii care nu înseamnă nimic şi citiţi ingredientele.

Acest articol îmi aparţine şi a fost postat prima dată ca şi guest post pe blogg-ul Coltul Cameliei. Fiind o informaţie de bază l-am folosit şi pe blogg-ul meu.

Bibliografie
Food and Drug Administration www.fda.gov
American Academy of Dermatology www.aad.gov
The Original Beauty Bible, Paula Begoun

14 comentarii

Scrie un comentariu
  • Eu stiu un singur lucru – ca am facut ALERGIE de la niste produse DERMATOCOSMETICE. E cam o contradictie in termeni, daca ne raportam la marketingul lor, nu? Si nu am pielea prea sensibila si nici nu se irita prea usor de la orice produs.

    Cand i-am contactat pe reprezentantii companiei, mi-au spus ca nu ma incadrez eu in publicul tinta, nu ca produsele lor ar avea niste deficiente…

  • Mi-au spus doar ca „mancarimea data de unguent si laptele de corp se datoreaza ureei, care este suportata bine de persoanele cu sensibilitate normala”… si atat.

    • Draga Clara,
      Sensibilitatea pielii nu poate fi normala sau anormala, iar tot ce am invatat pana acum ma face sa afirm ca pielea ar trebui tratata ca si cum ar fi sensibila, nu vad de ce ar trebui agresata cu substante iritante. Nu stiu despre ce produs vorbesti, dar iti pot spune despre uree ca in cantitati mari este foarte iritant pentru piele, iar in cantitati optime este un bun hidratant (mai precis water binding, o sa explic ce inseamna asta intr-un post viitor). Din raspunsul lor inteleg ca ei stiau ca au folosit prea multa uree si ca asta poate cauza iritatii.

    • Draga Clara,
      Este prima data cand vad aceste produse, e bine de stiut ca pot produce alergii (tu esti dovada vie ca acest lucru s-a intamplat), dar iarta-ma ca acum nu pot aprofunda compozitia lor chimica deoarece incerc sa scriu cat mai multe articole care sper ca sunt bine venite.

  • de cand te citesc chiar ma uit dupa ingrediente mereu :)) si de cand am descoperit acnedetective :]
    intr.adevar sunt enervante reclamele :-L mai ales cand descoperi ca de fapt te irita acea crema…

  • Eu m-am umplut de micropapule (milia oare? mai mult se simteau decat se vedea; erau vizibile doar de la o distanta foarte mica) in urma cremeleor UNA Ivaterm. Am facut pauza 6 luni si apoi am reluat, cu acelasi rezultat. Au remis singure dupa incetarea folosirii acelor creme. A fost prima oara cand am patit asa ceva de la un produs cosmetic si crede-ma, am folosit zeci de cosmeticale pana acum.

    Reactii foarte violente tip dermatita acuta am patit insa de la niste creme ieftine (crema hidratanta albastra de la Avon Solutions şi o crema antirid cu argan si und de shea de la Herbagen). Din pacate nu stiu ce anume din compozitia lor mi-a dat o reactie ca sa ma pot feri pe viitor. 🙁

    • Buna Andreea,
      Poti sa te ghidezi dupa ce liste vrei tu, dar iti spun din proprie experienta si din tot ce am inteles eu pana acum din chimia cosmetica o regula simpla: fiecare piele este diferita si reactioneaza diferit la ingrediente. Unele persoane pot folosi ingrediente cotate comedogenice fara nici o reactie si pot avea surpriza sa li se blocheze porii de la ingrediente listate necomedogene. De aceea nu poti stii daca un ingredient este comedogen decat daca il aplici pe piele.
      In general fereste-te te emolienti, uleiuri foarte grase si unturi.

  • Am ajuns azi la dermatolog (in sfarsit). Doamna doctor, foarte draguta de altfel, mi-a recomandat, bineinteles, dermatocosmeticele. A spus ca acestea sunt indicate pentru tenul cu acnee deoarece sunt noncomedogenice si, celalalt termen care mie imi place asa de mult, hipoalergenice. I-am spus ca eu deja folosesc niste produse bine formulate, ca am trecut prin toate gamele de dermatocosmetice de la farmacii si ca niciuna nu mi-a facut bine, ba din contra, dar ca ii promit ca ma voi interesa de acea crema (Effaclar H).
    Toate produsele mele de ingrijire sunt PC. Nu vreau sa folosesc LRP, doar pentru ca mi-a indicat medicul. Bineinteles ca dna dr nu avea idee de „aceste produse” Paula’s Choice.
    Este o eroare din partea mea sa presupun ca medicii sunt in vreun fel influentati de aceste companii producatoare de dermatocosmetice si indemnati sa le promoveze?! Altfel, nu vad de ce ar face acest lucru.

    • Buna Mariap,
      Dermatologii au contracte cu diferite companii si nici nu prea au ce recomanda din farmacii altceva decat „dermatocosmetice”. Din pacate sunt putini dermatologi care verifica lista de ingrediente inainte sa recomande produsele (majoritatea nici nu au habar de ingrediente pentru ca nu au studiat chimia cosmetica) si se bazeaza doar pe ce spun producatorii.
      Despre Paula’s Choice si daca au auzit nu o sa recomande pentru ca nu se gasesc in Romania in magazine si pentru ca nu exista castiguri pentru promovarea produselor PC decat daca esti partener.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.