Detergenții din șampoane și efectele lor asupra părului și scalpului. Șampon cu sau fără sulfați.
Partea a doua a acestui articol o găsești urmând acest link: Șampon, cowash, low poo și alte produse pentru curățarea tenului.
Din mai multe motive am renunțat la sulfați și astfel am ajuns să descopăr că nu este ușor să alegi un șampon fără sulfați și fără alte ingrediente cu potențial de a usca părul și de a irita pielea scalpului. Până la urmă alegerea produselor pentru păr trebuie să se bazeze tot pe lista de ingrediente, la fel cum alegem produsele pentru ten.
În imagine sunt câteva din șampoanele pe care le-am folosit înainte de a renunța la sulfați și după ce am renunțat la sulfați.
Există agenți de curățare care sunt la fel de degresanți pentru păr cum sunt sulfații
Sulfații sunt agenți de curățare incluși în majoritatea șampoanelor și îi recunoaștem ușor după denumire: Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES, Sodium Coco Sulfate etc.
În articolul despre îngrijirea părului creț spuneam că ar fi bine să spălăm părul creț cu șampon fără sulfați. Această ‘regulă’ a fost scrisă de Lorraine Massey în 2001, când sulfații erau folosiți în proporție de 80% în șampoane pentru simplu motiv că nu existau prea mulți surfactanți principali care să fie folosiți de chimiști – în 2018 există o mulțime de studii despre surfactanți și reacția lor asupra pielii și părului și există o mulțime de surfactanți diferiți de sulfați, fiecare dintre ei cu avantaje și dezavantaje.
Deși sulfații sunt blamați pe nedrept și există o mulțime de informații eronate despre nocivitate, toxicitate, potențial cancerigen, acești surfactanți au rolul lor în produsele pentru îngrijire personală (și nu numai) și cu siguranță nu se va renunța la ei în viitorul apropiat pentru că sunt cei mai eficienți agenți de curățare (chiar dacă există sute de surfactanți și amestecuri de surfactanți diferiți și mereu apar surfactanți noi, SLS și SLES sunt mereu preferați).
În ultimii ani au apărut studii comparative care arată efectele diferiților surfactanți asupra pielii și părului și care dezvăluie alți surfactanți la fel de duri pentru păr și anume sulfonații și olefin sulfonații. Pentru aceste ingrediente existau deja informații despre potențialul lor iritant asupra pielii și sunt listați ca puternici iritanți în dicționarul de ingrediente al Paulei Begoun dintotdeauna.
Din păcate, de cele mai multe ori, în șampoanele fără sulfați există sulfonați sau olefin sulfonați cu rol de detergenți principali. Mai mult decât atât, există șampoane care conțin agenți de curățare din categoria săpunului, ingrediente care usucă părul și irită pielea.
La fel ca sulfații, sulfonații și olefin sulfonații sunt ușor de recunoscut în lista de ingrediente după denumire: Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate, Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate etc.
Dacă în urmă cu 10 ani prea puține persoane cunoșteau diferența între un șampon cu sulfați și unul fără sulfați, astăzi preferința pentru șampoane cu alți detergenți este reală și este materializată prin numărul tot mai mare de șampoane care includ alte tipuri de surfactanți. Problema este că nu toți cei care doresc să renunțe la surfactanții puternic degresanți înțeleg sau știu că trebuie să renunțe și la sulfonați și olefin sulfonați și bineînțeles la săpun.
Recapitulare
Surfactanții pe care i-am numit de mai multe ori în acest articol duri sau detergenți puternici prezenți în șampoane sunt din categoriile de mai jos. Chiar dacă nu i-am enumerat de fiecare dată pe toți, când spun surfactanți duri pentru păr mă refer la aceste categorii:
- Sulfate – Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate prescurtat ALES, Sodium Coco Sulfate
- Sulfonate – Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate
- Olefin Sulfonate – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
- Săpun – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate. Acești surfactanți sunt incluși în șampoane și nu au denumiri foarte intuitive. Detalii mai jos.
Ar trebui să folosesc produse pentru păr și piele cu sau fără sulfați/sulfonați/olefin sulfonați?
Surfactanții și pielea
Pentru îngrijirea pielii lucrurile sunt destul de simple: sulfații, sulfonații și olefin sulfonații au potențial iritant pentru piele, cu mici excepții (SLES, ALES) și ar trebui evitați în produsele pentru îngrijirea pielii, în special a tenului. În articolul despre SLS și SLES am explicat diferența între aceste două ingrediente și de ce SLES (Sodium Laureth Sulfate este blând cu pielea comparativ cu Sodium Lauryl Sulfate).
În concentrații mici, atunci când este în a doua parte a listei de ingrediente, SLES nu irită tenul, însă doar persoanele cu ten gras au nevoie de produse care să conțină un surfactant atât de degresant. Produsele pentru spălarea corpului care nu conțin SLES și nici alți surfactanți duri au putere mică de degresare și nu sunt potrivite în orice situație – alege în funcție de nevoi și preferințe.
Mai jos, un exemplu de produs de curățare, pentru ten gras și acneic – acest tip de produs este cel mai degresant posibil în industria cosmetică, însă formula de mai jos este în așa fel concepută ca pielea să fie degresată, dar nu mai mult decât este necesar. Sufactantul principal este un sarcosinate, iar surfactantul secundar este SLES, sulfatul cel mai compatibil cu pielea, în concentrație de aproximativ 2-3% cu rol de agent de spumare și de vâscozitate în acest produs. Atunci când este surfactant principal SLES are concentrație până la 25% în șampoane.
Paula’s Choice Clear Pore Normalizing Cleanser* – gel de curățare a tenului gras
Aqua, Sodium Lauroyl Sarcosinate (cleansing agent), Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer (texture-enhancing), Glycerin (skin replenishing), PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate (hydrating cleansing agent), Sodium Laureth Sulfate (cleansing agent), Salicylic Acid (skin-soothing), Arginine (amino acid/hydration), Butylene Glycol (texture enhancer), PEG-7 Glyceryl Cocoate (cleansing/skin-softening/emulsifier), Panthenol (hydration), Disodium EDTA (chelating agent), Citric Acid (pH adjuster), PEG-60 Hydrogenated Castor Oil (skin-softening), Sodium Citrate (chelating agent), Phenoxyethanol (preservative), Caprylyl Glycol (preservative), Chlorphenesin (preservative).
*Notă: doar pentru că acest produs este bine formulat nu înseamnă că toate produsele pentru curățarea tenului gras sunt la fel de bine formulate, multe dintre ele conțin ca surfactant primar SLS, care este atât de iritant pentru piele.
Surfactanții și părul
Motivul pentru care alegem să folosim sau nu sulfați/sulfonați pe pe păr trebuie să aibă legătură cu multe aspecte, în principal cu sensibilitatea pielii scalpului, tipul de păr, cantitatea de sebum sau impurități ce trebuie îndepărtată în procesul de curățare și cantitatea de ingrediente din produsele pentru hidratarea și stilizarea părului care s-a depus pe firul de păr.
Înainte de a răspunde la întrebare trebuie să știi că șampoanele sunt produse formulate pentru a îndepărta:
- grăsimile (excesul de sebum și/sau uleiurile din produsele folosite),
- impuritățile insolubile care ajung pe păr din aer,
- ingredientele care se atașează de păr prin legături ionice (detalii mai jos),
- ingredientele care formează peliculă pe firul de păr (siliconii, polimerii, ceara, uleiul mineral). Acest lucru este necesar pentru că în orice produs pentru păr există ingrediente care se pot depune în timp, chiar și agenții de curățare se depun pe firul de păr.
Șamponul este un produs formulat pentru păr și rezolvă problema curățării părului, însă pielea nu are încărcătură ionică și nu permite formarea legăturilor ionice și depunerilor. Din păcate șamponul nu este un produs formulat pentru curățarea pielii și poate irita pielea dacă are în formulă surfactanți duri, pentru că așa cum am spus mai sus, sulfații în șampoane pot avea până la 25% concentrație.
Clătește părul cu foarte multă apă după șamponare pentru a te asigura că ai îndepărtat toate reziduurile de șampon de pe păr și mai ales de pe scalp.
Comparativ, mai jos este lista de ingrediente a unui șampon de la hypermarket.
Pantene Pro-v Repair and Protect – șampon pentru repararea părului
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Citrate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Xylenesulfonate, Stearyl Alcohol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Cetyl Alcohol, Parfum, Citric Acid, Sodium Benzoate, Polyquaternium-6, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tetrasodium EDTA, Sodium Hydroxide, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Trihydroxystearin, Panthenol, Panthenyl Ethyl Ether, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Magnesium Nitrate, Methylcloroisothiazolinone, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone.
Acest șampon ar trebui să fie extrem de blând cu părul, dar nu este așa. Conține SLES ca surfactant principal și are Cocamidopropyl Betaine ca surfactant secundar. Are in plus 3 alți surfactanți secundari printre care și SLS și doi agenți de chelare (Sodium Citrate și Tetrasodium EDTA).
Toate aceste ingrediente împreună au potențial degresant mare pentru păr și scalp și potențial de a irita pielea scalpului, din cauza agenților de chelare și prezenței SLS-ului și a detergentului Xylenosulfonate. Despre felul în care acest șampon (NU) repară și protejează părul poți afla citind răspunsul la întrebarea despre ingredientele din șampoane care pot repara, mai jos.
Pentru cine este cu adevărat potrivit un șampon fără surfactanți duri?
Cele mai bune candidate sunt persoanele cu scalp normal sau uscat – nu prezintă exces de sebum pe scalp și păr. Aceste persoane vor avea cu siguranță păr normal, uscat sau chiar extrem de uscat și vor beneficia de folosirea unui șampon foarte puțin degresant. Atenție, înainte de a arunca șamponul cu sulfați la gunoi citește și răspunsul la întrebarea ‘Ce trebuie să fac înainte de a renunța la șamponul cu sulfați/sulfonați/olefin sulfonați?’
Persoanele cu păr creț sunt foarte bune canditate pentru că părul creț este (aproape) întotdeauna uscat și cu tendințe de deshidratare. În puținele cazuri în care părul creț, fără să fie încărcat de produse hidratante sau de stilizare, poate să aibă exces de sebum la 2-3 zile după curățare este necesar ca părul să fie degresat mai eficient, dar în acest caz se poate folosi un șampon cu surfactanți cu putere de degresare medie, cum ar fi Sodium Cocoyl Isethionate (sau alți isetionați/isethionate) sau Lauryl Glucoside.
În aceste cazuri există de multe ori un motiv pentru care scalpul prezintă exces de sebum, și de multe ori acest motiv este chiar folosirea șampoanelor cu sulfați. Degresarea excesivă și mai ales degresarea frecventă a pielii scalpului (spălarea zilnică) creează un cerc vicios, iar glandele sebacee vor produce mai mult sebum – știți acest lucru din articolul pentru curățarea tenului.
Dacă ai părul creț (sau puțin ondulat), cu exces de sebum și folosești doar șampon și balsam, încearcă un șampon fără surfactanți duri și observă felul în care reacționează părul și scalpul tău la această schimbare. După ce am renunțat la sulfați am aflat că nu am păr gras și nici exces de sebum pe scalp!
Persoanele cu scalpul afectat de diferite afecțiuni cum ar fi dermatite, eczeme, psoriazis, alergii etc ar trebui să folosească șampoane cu surfactanți foarte blânzi și să evite sulfații, sulfonații, olefin sulfonații și bineînțeles săpunul.
Totuși, indiferent de tipul de păr și de cât de repede se acumulează sebum pe păr și pe scalp, recomandarea mea este să iei în considerare renunțarea (cel puțin) la spălare frecventă cu șampone puternic degresante și să ai un șampon mai blând pe care să îl folosești mai frecvent decât pe cel degresant.
Renunțarea la surfactanții duri este primul pas în metoda Curly Girl pentru îngrijirea părului ondulat sau creț.
Problema apare atunci când încerci să renunți la șampoanele cu surfactanți duri și îți dai seama că nu este atât de simplu. În primul rând trebuie să înțelegi pașii pe care trebuie să urmezi înainte să faci acest lucru.
Ce trebuie să fac înainte să renunț la șampoanele fără surfactanți duri?
- renunță la toate produsele pentru păr, inclusiv șampoane, care conțin ingrediente însolubile în apă: siliconi, ceară, ulei mineral. Aceste ingrediente nu sunt nocive pentru păr, doar că necesită surfactanți duri pentru a fi îndepărtați de pe păr.
- dacă folosești, alege cu atenție produsele pentru hidratarea și stilizarea părului: unturile și uleiurile sunt potrivite pentru părul foarte uscat și chiar și în acest caz se depun pe păr, în timp
- asigură-te că nu aplici pe scalp produsele de hidratare/stilizare a părului
- dacă folosești apă dură pentru spălarea părului ai nevoie de agenți de chelare în șampon
În produse, poți recunoaște siliconii după terminația ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, cei mai comuni fiind dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethiconol, ceara este wax, iar uleiul mineral poate fi mineral oil, parrafin, petroleum.
După ce ai urmat acești pași poți începe căutarea unui șampon fără sufactanți duri, care să fie totuși eficient pentru curățarea părului.
Ce pot face dacă vreau să folosesc un șampon mai blând, dar din diverse motive nu pot folosi un șampon fără surfactanți duri (și fără siliconi) sau nu pot găsi un astfel de șampon în magazinele din România?
Când am hotărât să nu mai folosesc un șampon cu surfactanți duri și fără siliconi am pornit în căutarea unui șampon cu această descriere. Am încercat mai întâi la Auchan și deși există o impresionantă gamă de șampoane nu există nici măcar unul care să îndeplinească această condiție – te rog corecteaza-mă dacă greșesc, chiar îmi doresc să găsesc șampoane la hypermarket. (E adevărat, după ce am citit cam 20 de liste de ingrediente alegând șampoane din cele etichetate mai naturale și mai hidratante sau reparatoare, de la diverși producători am renunțat).
La Auchan există două șampoane de la L’Oreal Elseve Color-Vive Low Shampoo și L’Oreal Elseve Total Repair Low Shampoo, etichetate ‘Fără sulfați, fără spumare’ care nu conțin surfactanți duri, dar din pacate ambele conțin amodimethicone, un silicon insolubil în apă care se depune pe firul de păr.
Am încercat apoi în magazinele dedicate părului din mall-ul unde eram. Aceste produse numite profesionale sunt mai scumpe și la o analiză atentă nu există diferențe atât de mari care să justifice diferența de preț comparativ cu cele mai ieftine, de la hypermarket. Din numeroasele magazine și insule dedicate părului din Iulius Mall Timișoara am găsit doar trei șampoane fără surfactanți duri și fără siliconi: Nashi și două de la un brand etichetat natural pe care nu mi-l amintesc. Nu le-am achiziționat din cauza prețului, aproximativ 145 de lei/500 ml.
M-am oprit apoi la DM unde speram să găsesc ceva mai potrivit și am găsit câteva șampoane de la Nature Box (preț de la 20 de lei la reducere) și de la L’Oreal Botanicals (pret 40 lei) care sunt etichetate ‘fără sulfați’, dar care conțin C14-16 Olefin Sulfonate. Am găsit un șampon ok de la Kallos Silver Hair Shampoo, dar era o formulă foarte simplă, pentru părul alb, nu l-am cumpărat. Am găsit însă câteva opțiuni de balsam fără siliconi, dar nu mi s-au părut interesante ca formulă.
Am continuat căutarea hotărâtă să găsesc un șampon și un balsam potrivite pentru a începe metoda Curly Girl. Următoarea oprire a fost în farmacii unde am găsit ce căutam – șamponul de la Biokap este ok, încă îl folosesc uneori, dar balsamul de la Foltene a fost prea puțin hidratant pentru părul meu deshidratat. Fiecare a costat aproximativ 50 de lei – cu această ocazie am aflat și că șampoanele fără surfactanți duri sunt mai scumpe, mai ales dacă sunt produse etichetate naturale și/sau organice.
Între timp am cumpărat foarte multe șampoane online și voi scrie despre ele în curând, dar majoritatea nu sunt disponibile în România, de aceea îmi doresc să scriu cu ajutorul vostru un articol care să conțină toate șampoanele fără surfactanți duri din magazinele din România.
Recunosc, nu e ușor să găsești un șampon de acest fel în magazine, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a diminua mai mult sau mai puțin problemele pe care le pot cauza surfactanții duri asupra scalpului și părului.
Ce pot face concret pentru a diminua efectele surfactanților duri asupra pielii sau părului, dacă nu am un șampon mai blând?
- Evită șampoanele care conțin surfactanți din categoria Sulfonate și evită SLS-ul (Sodium Lauryl Sulfate), cel mai puternic degresant surfactant.
- Alege șampoane cu SLES (Sodium Laureth Sulfate) sau Sodium C12-14 Olefin Sulfonate/Sodium C14-16 Olefin Sulfonate. Încearcă ambele variate, este posibil ca părul tău să fie afectat foarte diferit de aceste două ingrediente. Deși primul este mai blând cu pielea scalpului, pe păr toți acești surfactanți sunt la fel de degresanți. Cel mai probabil folosești deja sau ai folosit un șampon cu Sodium Laureth Sulfate, poți încerca prin comparație un șampon cu olefin sulfonate, dar nu uita ca acesta este foarte iritant pentru piele.
- Folosește mai puțin șampon. Poți dilua șamponul înainte de folosire într-un recipient cu apă caldă și îl poți folosi în acest fel pe păr. Vei observa cu surprindere că ai nevoie de o cantitate foarte mică de șampon și că diluat cu apă este la fel de eficient pentru curățarea părului. (Nu amesteca șamponul cu balsam pentru a diluare).
- Dacă șamponul tău conține surfactanți duri, acesta este mai puțin degresant dacă surfactanții duri sunt regăsiți în ultima parte în lista de ingrediente, ca în exemplul formulei pentru produsul de curățare de mai sus.
Acum că știi care sunt ingredientele pe care trebuie să le eviți în șampoane, putem compara câteva șampoane de pe rafturile hypermarketului.
[Ca o mică paranteză, în urmă cu 10 ani când am început să învăț despre ingredientele cosmetice, pe site-ul beautypedia.com există o secțiune dedicată produselor pentru par. Pe atunci nu mă preocupa îngrijirea părului, pentru că aveam atât de multe probleme cu pielea, însă am citit de curiozitate review-uri pentru șampoane și balsamuri (singurele produse pentru păr pe care le foloseam acasă) și în principiu review-urile la șampoane conțineau informații despre puterea de curățare, despre ingredientele care se depun pe firul de par și despre potențialii iritanți prezenți în formulă, care ar putea avea efecte negative asupra pielii și nimic mai mult.Nu am pierdut foarte mult timp citind review-uri ale produselor pentru păr, iar la un moment dat a apărut pe beautypedia un anunț care spunea că vor renunța complet la review-urile produselor pentru păr pentru că șampoanele sunt foarte asemănătoare ca formulă. Este adevărat că în urmă cu 10 ani șampoanele aveau formule foarte asemănătoare, însă o dată cu apariția fenomenului Natural Hair Movement, creșterea exponențială a comunității femeilor cu păr creț și preferința consumatorilor pentru ingrediente naturale sau chiar de proveniență organică (observată în industria cosmetică tot mai mult în ultimii ani), s-a schimbat felul în care producătorii abordează formularea produselor pentru curățarea părului.]
Am cartea Paulei Begoun, scrisă în 2004, numită Don’t go shopping for hair-care products without me unde apar peste 40.000 de review-uri ale produselor pentru păr. Din păcate în carte nu apar listele de ingrediente, însă la linia de șampoane Paul Mitchell pe care am dat-o ca exemplu pentru că am folosit aproape toate șampoanele lor și nu s-a schimbat nimic la formule.
La sfârșitul articolului găsești mai multe imagini cu gama de șampoane și balsamuri Paul Mitchell, sunt interesant de citit nu pentru că șampoanele sunt speciale ci pentru a observa cât de asemănătoare sunt formulele în general, chiar dacă șamponul este numit pentru păr vopsit, păr gras, păr fără volum etc.
Știu că toate informațiile despre șampoane și surfactanti pot fi uneori greu de înțeles dacă nu eșți pasionată de chimie, însă pentru a alege cel mai potrivit șampon este important să înțelegi câteva informații de bază despre agenții de curățare, mai ales pentru că în continuare toate șampoanele de la hypermaket sunt la fel.
Toate șampoanele vândute în hypermarket sunt la fel
Deși foarte mulți producători formulează șampoane fără sulfați și fără alți surfactanți la fel de puternic degresanți care pot usca părul, din păcate aceste șampoane nu sunt încă pe rafturile hypermarketurilor din România. Am găsit șampoane etichetate ‘fără sulfați’ care în loc de sulfați conțin olefin sulfonați cu rol de agenți de curățare, ingrediente care sunt la fel de degresante.
În formula unui șampon clasic se încorporează cu rol de agenți de curățare: un surfactant principal din grupele sulfați, sulfonați și/sau olefin sulfonați (surfactanți anionici) și unul sau mai mulți surfactanți secundari care pot fi neionici sau amfoteri. Surfactanții secundari, de obicei betainele, sunt folosiți pentru a scădea potențialul iritant al surfactanților principali, pentru a mări vâscozitatea, pentru a stabiliza spumarea etc.
Acesta este șamponul clasic de la hypermarket, indiferent că se numește X sau Y sau ca este pentru păr creț, uscat, gras sau lipsit de volum, indiferent de preț. V-am rugat pe pagina de Facebook a blogului să îmi dați exemple de șampoane achiziționate din hypermarket și mai jos sunt listele de ingrediente ale unor șampoane. Nu le voi analiza, am accentuat doar surfactanții primari din fiecare șampon și siliconii, la unele am scurtat lista de ingrediente pentru a simplifica înțelegerea formulei. La unele am adăugat observații despre formulă.
Nivea Fortifying Micellar Shampoo: aqua, Sodium Laureth Sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, nymphaea odorata root extract, lanolin alcohol (eucerit), aloe barbadensis leaf juice powder, macadamia integrifolia seed oil, hydroxypropyltrimonium chloride, PEG-40 Hydrogenated castor oil, glycerin, citric acid, sodium benzoate, propylene glycol, citeonellol, limonene, alpha-isomethyil ionone, benzyl alcohol, parfum.
L’Oreal Elseve 6 micro-uleiuri: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Coco-Betane, Laureth 5 Carbociucacid, Cocamide MEA, Sodium Chloride,CI-19140-Yellow 5, Camomilla Recutita Extract/Matracaria Flower Extract, Cocos Nucifera Oil/Coconut Oil, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Sodium Cocoate, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Polyquaternum-10, Salicyucacid, Helianthus Annus Seed Oil/Sunflower Seed Oil, Xylose, Nelumbum Speciosum Extract, Linum Usitantissimum Flower Extract, Isostearyl Neopentanoate, Amodimethicone, Propylene Glycole, etc
Nature Box sampon cu cocos: Aqua, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Peg 120 methyl Glucose Dioleate, Sodium Chloride, Cocos nucifera oil, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Panthenol, Parfum, Citric Acid, Sodium Benzoate, Peg 40 Hydrogenated Castor Oil, Peg 7 Glyceryl Cocoate, Coconut Acid, Propylene Glycol
Nature Box Sampon cu caise: aqua, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, cocamidopropyl betaine, peg-120 methyl glucose dioleate, sodium methyl cocyl taurate, sodium chloride, prunus armeniaca kernel oil, guar hydroxypropyltrimoum chlroride, pantheol, parfum, peg-7 glyceryl cocoare, citric acid, sodium benzoate, peg-40 hidrogenated castor oil, coconut acid, propylene glycol. Cele două șampoane de la Nature Box sunt aproape identice, iar cel cu argan este la fel. În gama Nature Box există balsamuri fără siliconi.
Balea MED Ultra Sensitive Shampoo: Aqua, Coco-Glucoside, glycerin, Sodium Coco-Sulfate, sodium cocoamphoacetate, citric acid, panthenol, glyceryl oleate, caprylyl glycol, sodium chloride, ethylhexylglycerin, niacinamide, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride, decylene glycol, tocopherol, hydrogenated palm glycerides citrate, lecithin, ascorbyl palmitate. Sodium coco-sulfate este SLS deghizat în altceva, mai jos detalii. Coco-glucoside este foarte blând.
Alpecin Coffein Shampoo C1: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Laureth-2, Disodium Laureth Sulfosuccinste, Sodium Lauroyl Gluatamate, Sodium Chloride, Caffeine, Panthenol, Parfum , PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Hydrolyzed Wheat Protein, Citric Acid, Sodium Citrate, Menthol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Potassium Sorbate, Polyquatemium-7 , Disodium EDTA, Sodium Benzoate, Zinc PCA, Niacinamide, Limonene, Tocopherol, Phenoxythanol, Methylparaben, Propylparaben, CI 42090, CI 60730.
Garnier Botanic Therapy Anti Hair Fall Shampoo: aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium lauryl sulfate, glycerin, glycol distearate, amodimethicone, sodium chlorid, ppg-5-ceteth-20, fumaric acid, carbomer, trideceth-6, aloe barbadensis leaf juice, ricinus communisseed oil/castor seed oil, sodium hydroxide, prunus amygdalusdulcis oil, sweet almond oil, coco-betaine, guar hydroxypropyltrimonium chloride, acer saccharum extract/ sugar maple extract, citric acid, potassium sorbate, sodium benzoate, salycilic acid, cetrimonium chloride, ci benzyk alcohol, benzyl salicylate, parum/fragrance. Conține și SLS ca surfactant secundar.
Himalaya Herbals Shampoo: Ammonium Lauryl Sulfate, aqua, cocamidopropyl betaine, Sodium Cocoyl glycinate, Glycol distearate, ammonium xylenesulfonate, Dimethiconol, Tea dodecylbenzenesulfonate, cocamide Mea, Dimethicone, Amodimethicone, laureth-23, polyquaternium-10 laureth-4, Glycerin, climbazole, parfum, guar hydroxypropyltrimonium chlorhidre, Sodium Benzoate, Sodium metabisulfite, citric acid, disodium EDTA, methylchloroisothiazolinone and methylisothiazolinone, etc. Acest șampon are mai mult agent de curățare decât apă! Este un șampon care deshidratează puternic părul și poate irita scalpul, are și o grămadă de iritanți la sfârșitul listei de ingrediente (i-am șters din lista pentru că nu sunt relevanți în acest context).
Gliss Hair Repair Ultimate Fiber: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Magnesium Chloride, Magnesium Citrate, Amodimethicone/Morpholinomethyl Silsesquioxane Copolymer, Hydrolyzed Keratin, Panthenol, Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Disodium Cocoamphodiacetate, Glycol Distearate, Citric Acid, Sodium Benzoate, Dimethicone, Cocamide MEA, Parfum, Laureth-4, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Hydrogenated Castor Oil, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, Laureth-23, Glycerin, Propylene Glycol, Limonene, Linalool, Trideceth-5, Sodium Sulfate. Amodimethicone/Morpholinomethyl Silsesquioxane Copolymer nu este un silicon tipic, este un silicon copolimeric care deși nu se îndepărtează cu apă de pe păr, poate fi îndepărtat cu șampoane blânde.
Singurele excepții sunt șampoanele pentru bebeluși, există câteva formule foarte blânde, cu surfactanți neionici și fără parfum. Verifică lista de ingrediente, nu toate șampoanele pentru bebeluși sunt fără sulfați, sulfonați și olefin sulfonați.
Cien Baby Shampoo (magazinul Lidl) – Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Panthenol, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Glycerin, Glyceriy Oleate, Coco Glucoside, Sodium Levulinate, Sodium Cocoyl Glutamate, Parfum, Citric Acid, Levulinic Acid, Polyquaternium-10, p-Anisic Acid, Sodium Hydroxide. Păcat că au inclus parfum în acest șampon, fără parfum era cu adevărat potrivit pentru pielea bebelușilor.
În afară de surfactanți, în șampoane sunt incluse foarte puține categorii de ingrediente care au efecte asupra părului sau asupra formulei în general. Numărul ingredientelor care au efecte asupra părului este extrem de mic comparativ cu cel al ingredientelor pentru piele, în special pentru că pielea este un organ viu, iar părul nu este viu. Vei observa mai sus cât de asemănătoare sunt formulele, ignoră te rog extractele de plante și ingrediente exotice.
Afirmațiile regăsite pe eticheta produselor pentru par (fără sulfați, fără SLS, fără parabeni etc) nu înseamnă că produsele respective sunt mai bune pentru părul tău.
În lista de ingrediente a unui șampon cei mai importanți sunt surfactanții, acțiunea acestora asupra scalpului și părului fiind măsurată prin nivelul/indexul primar de iritație a pielii și puterea de degresare și detergență (cât de multe lipide/sebum și impurități poate îndepărta surfactantul respectiv la o concetrație anume). Într-un șampon concentrația de surfactanți poate ajunge până la 50%, în șampoane există surfactanți primari și surfactanți secundari.
Efectele adverse cauzate de surfactanți pe piele și păr
Surfactanții nu sunt ingrediente inteligente care să îndepărteze doar excesul de sebum și impuritățile de pe păr și piele, fiecare dintre ei are o anumită putere de degresare care este influențată de mulți factori. După ce au îndepărtat murdăria, surfactanții acționează în continuare, dar într-un mod negativ:
- asupra părului îndepărtând lipidele de pe firul de păr (degresarea excesivă duce la uscarea părului), generând procesul de denaturare al proteinelor (modificarea structurii moleculare a keratinei părului). În plus, surfactanții se depun pe firul de păr, pot cauza fricțiune între firele de păr și pot ridica cuticulele firelor de păr. Părul degresat excesiv ‘scârțâie de curățenie’.
- asupra pielii (scalpului) îndepărtând lipide, ceramide și aminoacizi din stratul superior (afectează bariera naturală, permeabilitatea și microflora pielii) și atașându-se de proteinele din piele generând o cascadă de iritații. Această acțiune a surfactanților se percepe prin senzația de piele care strânge, iar uneori efectele negative ale surfactanților sunt vizibile: descuamări, piele aspră, roșeață, mâncărimi sau chiar dermatită alergică de contact.
Mai jos am specificat indicele de iritație a pielii pentru surfactanți, concentrația la care este specificat indicele de iritație este concentrația la care surfactanul respectiv este recomandat a fi folosit în produsele pentru păr, însă indiferent de cât de mic este indicele de iritație a pielii pentru un surfactant, dacă în formulă concentrația acestuia este mult mai mare decât cea recomandată atunci firul de păr și pielea va fi afectată în alt fel, iar șamponul care le conține poate să ridice cuticula firului de par și să lase părul aspru și uscat după spălare și poate irita scalpul.
Cum aleg un șampon care să nu afecteze în mod negativ părul și scalpul, dar care să curețe eficient?
În general, cu cât surfactantul este mai degresant cu atât el are potențial mai mare de a irita pielea, iar cei mai degresanți surfactanți sunt de altfel și cei mai cunoscuți și mai folosiți în multe produse cosmetice: SLS (Sodium Lauryl Sulfate), ALS (Ammonium Lauryl Sulfate) etc.
În lista de ingrediente, surfactanții prezenți pe primele poziții, uneori chiar înainte Aqua/Water, au cea mai mare concentrație comparativ cu ceilalți surfactanți din formulă și sunt principali. Un șampon care are SLS (cel mai degresant sulfat) pe a doua sau a treia poziție în lista de ingrediente este foarte diferit de un șampon care are SLS în ultima parte a listei de ingrediente, SLS-ul folosit în acest caz are alt rol în șampon, nu este agentul de curățare principal.
O singură șamponare este suficientă pentru a curăța părul, iar părul care scârțâie de curățenie este degresat prea mult.
Nu este suficient să alegem un șampon etichetat ‘fără SLS’ sau ‘fără sulfați’ dacă avem nevoie de un șampon care să aibă potențial mic de a irita pielea și putere de degresare suficientă cât să poată curăța părul cu o singură șamponare (atenție, o singură șamponare nu este suficientă pentru părul extrem de murdar, extrem de gras sau încărcat cu unturi, uleiuri și produse de stilizare).
Deși indexul primar de iritație a pielii este important atunci când alegem un șampon și atunci când alegem un produs pentru curățarea tenului sau pentru corp, când vine vorba de curățarea părului și surfactanți trebuie luată în considerare încărcătură ionică negativă a părului și polaritatea surfactanților (sau lipsa acesteia). Firul de păr are încărcătură ionică negativă, iar surfactanții pot avea încărcătură negativă, pozitivă, pot avea ambele polarități sau pot fi fără încărcătură ionică.
În funcție de aceste aspecte fiecare surfactant are o altă acțiune asupra firului de păr și poate sau nu să se depună pe firul de păr – această depunere de molecule cu polaritate pozitivă/negativă pe firul de păr nu există în cazul pielii.
Când se formulează un produs pentru curățare, scopul principal este de a obține un produs care:
- să nu afecteze negativ pielea sau părul (degresare prea puternică, iritație),
- să curețe eficient,
- să aibă textură plăcută, cu putere de spumare și vâscozitate potrivită pentru aplicare cu ușurință (felul în care alunecă produsul pe piele sau pe păr),
- să fie rezistent la apa dură,
- să conțină surfactanți din două sau chiar trei categorii diferite pentru a scădea potențialul iritant al surfactanților principali,
- să fie biodegradabil și accesibil ca preț.
Nu este simplă formularea unui produs de curățare a pielii, iar pentru păr lucrurile sunt și mai complicate din cauza încărcăturii negative a firului de par. Alegerea unui șampon devine cu adevărat complicată atunci când luăm în considerare și celelalte aspecte legate de curățarea părului, nu doar formula șamponului.
Spumarea nu are legătură cu degresarea și puterea de curățare a unui șampon. Mai multă spumă nu înseamnă curățare mai bună, foarte mulți agenți de spumare nu au putere de degresare prea mare.
Procedura de curățare a părului presupune îndepărtarea excesului de sebum, impurități din aer și reziduuri de ingrediente din produsele aplicate pe păr (inclusiv din șampoane!), care pot fi solubile în apă sau pot fi insolubile și depinde de:
- felul în care acționează surfactanții prezenți în formulă,
- temperatura apei cu care se spală părul,
- consistența sebumului de pe scalp și păr,
- când a fost spălat ultima dată părul,
- ce alte molecule sunt prezente pe scalp care poate au fost solidificate de sebum,
- cât de dură este apa folosită pentru spălare,
- cât timp se acordă spălării părului,
- de câte ori se șamponează părul,
- cum se desfășoară curățarea părului (masajul scalpului sau nu, cu ce se masează scalpul – buricele degetelor sau perie).
Pentru o persoană care folosește doar șampon și balsam, are păr normal și nu are probleme cu părul sau cu scalpul lucrurile sunt foarte simple și recomandarea mea este să alegi un șampon și un balsam din aceeași gamă – mai multe despre cum alegem produsul pentru curățarea părului, în articolul viitor.
Pentru eficiență maximă și impact minim asupra părului, șamponul trebuie să aibă pH între 4.5 și 6. Șamponul este o soluție apoasă acidă.
Felul în care arată și se simte părul tău după șamponare depinde nu doar de puterea de degresare a agenților de curățare, dar și de ingredientele de condiționare și antistatice prezente în formula șampoanului.
În articolul viitor voi scrie și despre alte ingrediente (naturale) folosite pentru curățarea părului, care nu sunt surfactanți cum ar fi argila, shikakai, bicarbonatul de sodiu, oțetul etc, mai jos vei găsi informații care te pot ajuta să faci o alegere potrivită pentru părul tău.
SURFACTANȚI (TENSIDE) – DETERGENȚI ȘI SĂPUN
Surfactanții (denumiți și agenți activi de suprafață, substanțe tensioactive sau tenside) sunt substanțe naturale sau sintetice formate din molecule numite amfifile, alcătuite din două părți distincte:
- O grupare polară cu caracter hidrofil (are afinitate mare pentru apă) care oferă întregii molecule a surfactantului stabilitate în apă. Această grupă se numește cap polar și poate avea sau nu încărcătură ionică.
- O grupare nepolară cu caracter hidrofob sau lipofil (are afinitate mare pentru lipide). Această grupă se numește coadă nepolară și nu are încărcătură ionică.
În funcție de polaritatea lor, surfactanții/tensidele sunt clasificați în patru grupe: tenside anionice (anionactive), cationice (cationactive), amfotere (amfotenside) şi neionice. Deși toți sunt surfactanți, există o categorie foarte diferită de celelalte și anume surfactanții cationici care sunt folosiți ca agenți de condiționare în balsamul de păr.
Nu toți agenții de curățare sunt la fel – în categoria surfactanților anionici, acolo unde sunt și sulfații, cei mai puternici degresanți, există și surfactanți foarte blânzi, potriviți chiar și pentru curățarea părului extrem de uscat și pielii extrem de uscate.
În imaginea de mai jos apar toate cele 4 categorii de surfactanți, în funcție de polaritatea lor.
Proprietățile surfactanților în produsele pentru curățarea pielii și părului
Surfactanții în produsele cosmetice au roluri multiple, nu sunt doar agenți de curățare. Fiecare categorie de surfactanți are proprietăți diferite, există surfactanți care sunt buni emulgatori, dar nu sunt buni agenți de curățare și pot avea chiar efecte anti-spumare. De aceea nu toți surfactanții sunt folosiți pentru curățarea părului și pielii.
Principalele roluri ale surfactanților în produsele pentru păr sunt:
- Agent de curățare (poate fi săpun sau detergent sintetic) – Detergenţa și degresarea, eliminarea impurităților, ingredientelor din produsele aplicate pe păr/piele și grăsimilor (lipide) acumulate în exces pe firul de păr/piele;
- Agent de spumare – Spumarea este o proprietate necesară şampoanelor şi produselor pentru curățare, chiar dacă formarea spumei nu este un indicator pentru cât de bine curață produsul. Spuma nu este necesară pentru curățare, dar majoritatea persoanelor asociază curățarea cu formarea spumei, de aceea spuma este un factor important pentru producători în formularea șampoanelor, gelurilor de duș etc.
- Solvent – Solubilizarea componentelor insolubile; Nu am dat detalii despre această proprietate în articol.
- Emulgator – Emulsionarea şi stabilizarea emulsiei; Nu am dat detalii despre această proprietate în articol.
- Agent de udare – Udarea este modalitatea prin care se realizează contactul între produsul de curățare și păr, piele sau orice se dorește curățat. Nu am dat detalii despre această proprietate în articol.
- Agent de condiționare și antistatic – Unii surfactanți, în special cei cationici, netezesc cuticula firului de păr și au efecte antistatice.
În funcție de felul în care sunt obținuți surfactanții sunt împărțiți în două categorii distincte:
- Săpun – obținut prin saponificare (acid gras + bază)
- SYNDET – molecule tensioactive sintetice, chiar dacă unele sunt obținute din ingrediente naturale. Practic toate produsele de curățare care nu conțin surfactanți obținuți prin saponificare sunt SYNDET. Surfactanții sintetici sunt obținuți prin reacții ale lipidelor, uleiurilor sau derivatelor de petroleum, de exemplu Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este obținut în urma reacției între un alcool gras și un acid.
Cele mai multe șampoane sunt SYNDET și au în compoziție surfactanți sintetici, dar există și șampoane denumite COMBO care conțin surfactanți SYNDET + surfactanți din categoria săpun. În limbajul comun surfactanții SYNDET sunt numiți detergenți: SYN=sintetic, DET=detergent.
Surfactanții sunt folosiți în foarte multe industii, pentru multiplele lor proprietăți și doar pentru că sulfații se regăsesc și în detergentul de vase sau de covoare nu înseamnă că toate șampoanele sau gelurile de duș cu sulfați trebuie evitate. Concentrațiile la care folosesc sulfații pe piele sau pe păr sunt diferite de cele ale detergentului de vase sau de covoare.
În majoritatea pastelor de dinți sunt incluși sulfați în concentrație foarte mică, cu rol de agent de spumare, citește cu atenție lista de ingrediente ale produselor pentru îngrijire bucală, sulfații pot irita mucoasa bucală.
Sulfații nu sunt dăunători sănătății și nu pot cauza cancer!
Pentru că acțiunea surfactanților asupra părului este diferită de acțiunea lor asupra pielii este posibili ca unii surfactanți să fie potriviți pentru păr și să nu fie potriviți pentru piele sau invers. Pentru a alege un produs pentru curățarea pielii te rog citește articolul Totul despre curățarea tenului și produsele destinate curățării tenului, informațiile de mai jos se aplică cel mai mult pentru îngrijirea părului.
Pentru că sunt atât de mulți surfactanți, i-am enumerat doar pe cei care sunt folosiți în șampoane, iar pentru fiecare categorie am specificat detalii despre potențialul de iritație a pielii la concentrația maximă recomandată a fi folosită în produsele cosmetice. Șampoanele au concentrații mai mari de surfactanți comparativ cu produsele pentru ten.
Agenții de curățare din șampoane se împart în patru categorii principale în funcție de felul în care ionizează în soluție apoasă: surfactanți anionici (sulfații fac parte din această categorie), cationici, neionici și amfoteri.
CATEGORII DE SURFACTANȚI ÎN ȘAMPOANE
A. Surfactanți anionici (tenside anionice) – Încărcătură ionică negativă
Din punct de vedere molecular, caracteristica principală a surfactanților anionici este grupul hidrofilic cu încărcătură ionică negativă. Din acest motiv ei pot mări încărcătură ionică negativă a părului și pot ridica cuticulele firelor de păr, iar din acest motiv poate apărea (sau dacă există, se intensifică) fricțiunea între firele de păr și frizzul. Pentru a preveni acest efect neplăcut, în șampoane sunt incluși și alți surfactanți din categoria neionici sau amfoteri.
Pentru că sunt atât de diferiți, proprietățile generale ale tensidelor anionice se aplică majorității, dar nu sunt valabile pentru fiecare tensida anionică. Surfactanții anionici sunt:
- Primii surfactanți folosiți pentru curățare, cei mai cunoscuți și folosiți surfactanți în toate industriile, nu doar în produsele pentru îngrijire personală.
- Mulți dintre ei au spumare redusă, mulți dintre ei spumează foarte bine.
- Majoritatea sunt sensibili la apa dură – atunci când surfactanții reacționează chimic cu ionii din apa dură (cum ar fi ioni de magneziu sau calciu), se formează un reziduu insolubil care plutește la suprafața apei și care lasă peliculă pe suprafața căzii sau cădiței de duș. În engleză, acest reziduu este numit ‘bathtub ring’. Există însă și surfactanți anionici de generație nouă care nu reacționează cu ionii din apa dură. Această reacție chimică apare doar dacă apa cu care speli părul/pielea este dură și dacă produsul de curățare conține surfactanți sensibili la apa dură.
- Majoritatea au putere foarte mare de degresare – acest lucru poate fi un avantaj în anumite situații și un dezavantaj în mai toate situațiile când vine vorba de spălarea părului și pielii.
- Indicele de iritație a pielii după expunerea la surfactanții anionici este de la foarte mic la mare, de aceea este important să știm cât de blând sau cât de dur este un surfactant.
- Cei cu putere mare de degresare cum ar fi sulfații pot îndepărta orice fel de lipide cu o singură șamponare, maxim două dacă părul este extrem de încărcat de sebum și ingrediente insolubile în apă din produsele de stilizare: unturi, uleiuri, siliconi, ceară.
- Sunt mai ieftini decât alți surfactanți, deși există excepții, Isethionate nu este un surfactant ieftin; sulfații chiar sunt cei mai ieftini și pot fi integrați în formule foarte ieftine pentru că șampoanele cu sulfați pot conține sare (sodium chloride), un ingredient foarte ieftin, cu rol de agent de îngroșare, pe când șampoanele cu alți surfactanți nu au această opțiune care reduce costurile produsului finit.
- Se pot depune pe firul de par și pe piele din cauza încărcăturii ionice și din cauza afinității pentru proteinele din păr și piele.
Interacțiunea unui surfactant anionic (cum ar fi cunoscutul Sodium Lauryl Sulfate/SLS) cu pielea poate declanșa o serie de reacții adverse cum ar fi:
- denaturarea proteinelor din piele,
- inactivarea enzimelor pielii (nu se întâmplă în cazul surfactanților neionici, iar surfactanții amfoteri protejează enzimele de inactivarea cauzată de surfactanții anionici),
- inflamarea țesutului (se întâmplă foarte rar sau chiar deloc în cazul surfactanților neionici și cationici, este mult redus în cazul sulfaților etoxilați cum ar fi Sodium Laureth Sulfate/SLES),
- extracția/îndepărtarea biomoleculelor necesare pielii (în special lipide, ceramide, amino acizi). Aceste interacțiuni sunt luate în considerare atunci când este măsurat indicele de iritație a pielii.
Surfactanții anionici sunt împărțiți în multe categorii și subcategorii în funcție de materia primă din care sunt obținuți, mai jos am enumerat categoriile și subcategoriile de surfactanți regăsiți cel mai des în șampoane, am menționat proprietățile principale ale acestora și am dat exemple din fiecare subcategorie, am folosit denumirile lor în engleză, uneori în paranteză, așa cum sunt regăsite în nomenclatorul internațional al ingredientelor cosmetice (INCI). La fiecare categorie am enumerat câțiva surfactanți reprezentativi, cei mai comuni în șampoane, însă ei sunt mult mai mulți, având de cele mai multe ori denumiri comune.
Indicele de iritație se interpretează astfel:
- 0 – fără iritație
- 0-2 – indice scăzut de iritație
- 2-3 – indice mediu de iritație
- 3-5 – indice mediu/mare de iritație
- mai mare decât 5 – indice mare de iritație (surfactanții cu indice mai mare decât 5 sunt considerați factori iritanți principali).
Mai jos am enumerat categoriile de surfactanți anionici cele mai frecvent folosite în șampoane.
1. Derivați de acid sulfuric
SULFAȚII
Sulfații sunt cei mai puternic degresanți surfactanți, cu indice mediu sau mare de iritație a pielii. Sulfații sunt cei mai cunoscuți și folosiți surfactanți, sunt incluși în mai mult de 70% din produsele pentru curățare destinate îngrijirii personale: șampon, gel de duș, detergent de mâini, pastă de dinți, produse pentru curățarea tenului etc.
Acești surfactanți sunt singurii care pot îndepărta complet depunerile de siliconi și alte ingrediente care formează peliculă pe firul de păr cum ar fi polimerii, ceara, surfactanții cationici cuaternari etc, ingrediente comune în balsam, măști pentru păr și produse de stilizare.
Sulfații nu doar degresează foarte bine, dar și spumează foarte bine și sunt stabili în apa dură. Dezavantajul sulfaților este că în procesul de degresare îndepărtează și lipidele naturale de pe scalp și păr, iar acest lucru poate duce la iritația pielii, apariția pruritului și roșeții pe scalp și deshidratarea părului (devine aspru și uscat).
Sulfații sunt extrem de problematici atunci când sunt contaminați în procesul de manufacturare cu substanțe periculoase pentru sănătate: Ethylene Oxide și 1,4-dioxane (potențial cancerigen).
În șampoane există două subcategorii de sulfați, cu mici diferențe între ele, diferențe care sunt destul de importante când vine vorba de îngrijirea pielii, dar care pentru păr sunt mai puțin importante. De cele mai multe ori sulfații din cele două subcategorii sunt confundați (SLS este confundat cu SLES), dar dacă folosești acești surfactanti pe piele este bine să știi diferența dintre ei.
a) Grupa alchil sulfați (Alchyl Sulfates) – Sodium Lauryl Sulfate (prescurtat SLS), Ammonium Lauryl Sulfate (prescurtat ALS), TEA Lauryl Sulfate, Sodium Coco Sulfate
Acești sulfați primari sunt cei mai cunoscuți și folosiți, spumează foarte bine și au cea mai mare putere de degresare dintre toți surfactanții. Pentru păr și piele, sulfații de acest tip nu numai că pot degresa prea mult, îndepărtând și lipidele care sunt necesare, dar se și atașează de proteinele din piele, nu se clătesc foarte bine și pot irita pielea. Îndepărtează depunerile de pe firul de păr mai bine decât sulfații etoxilați.
- Sodium Lauryl Sulfate/SLS (la concentrația de 10% indicele de iritație este 3.3, la 20% indicele este 5.2, fiind considerat un iritant primar)
- Ammonium Lauryl Sulfate/ALS (la concentrația de 10% indicele de iritație este 5.1, fiind considerat un iritant primar).
- Sodium Coco Sulfate este un surfactant puțin mai blând decât SLS, conține 50% SLS și 50% alte molecule surfactante din categoria sulfaților, dar este la fel de incompatibil cu pielea și părul.
b) Grupa achil sulfați etoxilați (Alchil Ether Sulfates/ ethoxylated sulfates) – Sodium Laureth Sulfate (prescurtat SLES), Ammonium Laureth Sulfate (prescurtat ALES), Sodium Trideceth Sulfate, Sodium Myreth Sulfate
Sulfații etoxilați sunt puțin mai blânzi decât alchil sulfații și sunt mai solubili în apă, sunt dar nu spumează și nu degresează la fel de bine ca aceștia. Sunt mai blânzi cu pielea comparativ cu achil sulfații, însă degresează părul aproape la fel.
S-a observat în urma studiilor în legătură cu acest tip de sulfați, în special cu Sodium Laureth Sulfate (SLES), proprietatea de a îmbunătăți spumarea și detergența/degresarea produselor în care este inclus, cât și reducerea factorului de iritație cauzat de alți agenți de curățare incluși în formulă. Acest aspect este atipic pentru un surfactant cu putere mare de degresare și este unul din motivele pentru care SLES este mai blând cu pielea.
- Sodium Laureth Sulfate/SLES (la concentrația de 20% indicele de iritație este 2.8, indice mediu)
Ingrediente care sunt confundate cu sulfații
Există mai multe substanțe care au în denumire cuvântul ‘sulfate’, dar nu sunt surfactanți anionici și nu au efectele sulfaților asupra părului. Cei mai cunoscuți, incluși în formula șampoanelor sunt:
Behentrimonium Methosulfate – surfactant cationic cu proprietăți de condiționare a părului (detalii în categoria surfactanților cationici).
Magnesium Sulfate – compus cristalin inorganic, folosit cu rol de amplificare a buclelor, în produsele de stilizare a părului. Nu are efectele de degresare ale surfactanților, dar pentru anumite persoane acest ingredient poate crea frizz și păr aspru, din motive diferite de cele ale surfactanților. Nu este un ingredient pe care ar trebui să îl evităm în produsele de păr dacă părul tău nu este aspru după aplicare.
Sodium Chondroitin Sulfate – un ingredient din categoria polizaharidelor, folosit de obicei în balsam cu rol de umectant și folosit în produsele pentru piele pentru hidratare, întărirea barierei naturale și proprietăți anti inflamatoare.
Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate – surfactant neionic, foarte bine tolerat de piele și păr pentru că are moleculă mare cu putere mică de degresare. Este un PEG modificat (PEG modified), o categorie importantă de surfactanți neionici.
2. Derivați de acid sulfonic
a) Isethionate – Sodium Myristoyl Isethionate, Sodium Lauroyl Isethionate, Sodium Cocoyl Isethionate
Surfactanți foarte blânzi cu indice mic de iritație (la concentrația de 56% indicele de iritație este 0.13!), compatibili cu apa dură, spumează foarte bine. Au putere medie de degresare/detergență, iar în combinație cu alți surfactanți la fel de blânzi formează un produs cu detergență foarte bună. Acești surfactanți sunt ideali ca înlocuitori pentru sulfați și sunt incluși în multe șampoane etichetate ‘fără sulfați’ ca surfactanți principali. În concentrații mari pot irita ochii, de aceea nu sunt incluși în șampoanele pentru bebeluși.
b) Taurate – Sodium Methyl Myristoyl Taurate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Methyl Lauryl Taurate
Surfactanți blânzi cu indice mediu de iritație (la concentrația de 25% indicele de iritație este 2.8). Sunt activi indiferent de pH-ul formulei și spumează imediat la contactul cu apa (fenomen numit flash foam). În apă dură au solubilitate scăzută și nu spumează foarte bine.
c) Sulfosuccinate, sulfosuccinamate – Disodium Laureth sulfosuccinate, CocamidMEA Sulfosuccinate
Acești surfactanți combină o grupă de carboxylate și o grupă de sulfonate în aceeași moleculă. Sunt foarte blânzi, cu indice scăzut de iritație a pielii (la concentrația de 20% indicele de iritație este 1.6), dar nu sunt activi la orice pH. Pentru că nu irită ochii și pielea, acești surfactanți sunt folosiți și în șampoanele pentru bebeluși. Reduc potențialul iritant al altor surfactanți anionici. Au spumare medie și costuri ridicate, de aceea nu sunt foarte comuni. În plus, sunt instabili în prezența lipidelor, ceea ce înseamnă (și) că nu sunt foarte potriviți pentru părul gras și nu au putere mare de curățare a sebumului acumulat pe scalp și pe păr.
d) Sulfonate – Alkylbenzene sulfonates, Alkyl Benzene Sulfonate, Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate, TEA-dodecylbenzenesulfonate, Sodium Polystyrene Sulfonate
Sulfonații sunt surfactanți cu putere mare de degresare și indice mediu/mare de iritație a pielii (la concentrația de 20% indicele de iritatie este 3.7). Nu sunt sensibili la apa dură, spumează foarte bine.
Sodium Polystyrene Sulfonate este un surfactant din categoria sulfonaților care poate îndepărta de pe păr cel mai bine polimerii cationici și surfactanții cationici cuaternari (mai precis ingredientele folosite în balsam și produse de stilizare pentru hidratarea și condiționarea părului) și este eficient în concentrații foarte mici, mai mici de 1%. În lista de ingrediente a unui șampon fără sulfați, sulfonați sau olefin sulfonați, dacă acest surfactant este regăsit în ultima parte, lângă conservanți și parfum efectele degresante ale lui sunt foarte mici și potențialul de a deshidrata părul este la fel de mic, însă avantajul de a îndepărta acumulările de molecule insolubile de pe păr este important.
e) Olefin Sulfonate și Alfa Olefin Sulfonate – Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
Puțin mai blânzi decât sulfații și sulfonații (unele cercetări arată că pot fi la fel de duri ca sulfații, unele cercetări arată că sunt puțin mai blânzi decât sulfații), surfactanții din categoria olefin sulfonate sunt totuși puternic degresanți și au indice mediu/mare de iritație a pielii (la concentrația de 25% indicele de iritatie este 3.2, în șampoanele cu concentrații mai mici are indice de iritație mediu, dar la 25% are indice mediu/mare). Mai mult decât atât, există studii care arată că acești surfactanți lasă părul mai aspru și mai uscat după șamponare, comparativ cu Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Olefin Sulfonate sunt surfactanți comuni, chiar cei mai comuni în industria cosmetică, pentru că sunt ieftini, spumează foarte bine și pot fi incluși în orice produs pentru curățare. Acești surfactanți pot îndepărta depunerile de siliconi și alte ingrediente care formează peliculă pe firul de păr cum ar fi polimerii și ceara, ingrediente comune în balsam, măști pentru păr și produse de stilizare. Sunt mai stabili în apa dură decât sulfații.
Atenție mare la șampoanele etichetate ‘fără sulfați’, multe dintre ele conțin olefin sulfonate, iar pentru păr ambele ingrediente sunt la fel de degresante!
f) Sulfoacetate – Sodium Lauryl Sulfoacetate (prescurtat SLSA)
Surfactanți mai blânzi decât sulfații (la concentrația de 25% indicele de iritație este 2.9), compatibili cu apa dură, spumează foarte bine și au putere de degresare medie. Nu sunt o bună alternativă pentru a înlocui sulfații pentru că indicele de iritație este mediu și mai ales pentru că sulfoacetații poluează ecosistemul apelor și nu sunt biodegradabili. Amplifică uscăciunea și deshidratarea părului.
3. Acilaminoacizi și sărurile acestora (Acylamino acids)
a) Sarcosinate – Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Sarcosinate
Provin din sarcosine (un aminoacid), sunt surfactanți blânzi cu putere medie de degresare care scade o dată cu pH-ul formulei. Totuși, sarcosinate pot cauza (rare cazuri raportate) dermatită de contact dacă sunt incluși în produse care se folosesc de mai multe ori pe zi, cum ar fi detergentul de mâini. Spumează foarte bine și nu sunt foarte sensibili în apa dură, acționează chiar și la pH scăzut. Îmbunătățesc spumarea altor surfactanți. Avantajul sarcosinatelor este că sunt compatibili cu surfactanții cationici.
b) Glutamate – Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate
Surfactanți foarte blânzi cu pielea, cu spumare redusă, sunt stabili în apa dură, au putere medie de degresare.
c) Glycinate – Sodium Cocoyl Glycinate, Potassium Cocoyl Glycinate, Lauramphocarboxyglycinate
Provin din aminoacidul glycine, sunt surfactanți blanzi și au indice scăzut de iritație a pielii. Nu sunt stabili în apă dura.
4. Carboxilați (Carboxylate)
a) Săpunul – Sodium Stearate, Magnesium Stearate, Sodium Cocoate, Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Oleate, Sodium Laurate, Potassium Cocoate, Potassium Lauryl Carboxylate
Acizi alcanoizi/acizi carboxilici – Carboxilații din categoria acizi alcanoizi sunt surfactanții folosiți pentru formularea săpunului tradițional. Aceștia au indice mare de iritație și putere mare de degresare, sunt obținuți prin procesul de saponificare ce presupune reacția chimică între un acid gras și un alcali (o bază reactivă).
Cea mai mare problemă a săpunurilor solide sau lichide este pH-ul foarte ridicat (între 10 și 13) care duce la dezechilibrul barierei naturale a pielii și poate cauza uscăciune severă, și care poate crește porozitatea și poate usca părul.
În apa dură săpunul nu spumează foarte bine și formează reziduu insolubil (bathtub ring). Acest reziduu este alcalin și se precipită sub formă de săruri de calciu care se acumulează pe firele de păr cauzând încâlcirea părului și care ridică cuticula firului de par. Săpunul este considerat iritant primar.
b) Esteri ai acidului carboxilic – Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Polydecyl Glucoside Carboxylate, Sodium Trideceth-6 Carboxylate, Sodium Laureth-12 Carboxylate, Sodium Dilaureth-7 Citrate, Sodium dinonoxynol-9 Citrate, Alkyl Polyglycol Ether Carboxylate.
Acest tip de surfactanți anionici sunt mult mai blânzi decât sulfații și chiar reduc potențialul iritant al altor surfactanți anionici. Au spumare redusă. Au ca bază moleculară un surfactant neionic (cum ar fi glucoside, laureth) care are compatibilitatea foarte bună cu pielea și părul.
5. Derivați de acid fosforic
Phosphate – TEA Lauryl Phosphate, Dicetyl Phosphate, Potassium Cetyl Phosphate
Fosfații sunt sufactanți cu indice mic de iritație, spumare redusă și degresare medie. Sunt folosiți în general pentru a înlocui săpunul în detergenții pentru spălarea mâinilor, dar sunt destul de rari în șampoane.
B. Surfactanți amfoteri (amfotenside) – Ionizare pozitivă sau negativă în funcție de pH-ul formulei
Din punct de vedere molecular, caracteristica principală a surfactanților amfoteri este prezența grupărilor hidrofilice care pot ioniza diferit în funcție de pH-ul mediului (în șampon de exemplu). Au proprietăți tensioactive indiferent de pH și acționează ca un surfactant cationic în soluții acide (pH < 7) și ca un surfactant anionic în soluții alcaline (pH > 7). Șamponul ideal are pH între 4.5 și 6.
La pH neutru (pH 7) pot forma specii de ioni neutralizați denumiți zwitterioni care au o sarcină electrică pozitivă și una negativă în cadrul aceleași molecule. Spre deosebire de amfoteri, care poate fi pe rând cationici sau anionici, un zwitterion are ambele stări ionice simultan.
Sunt foarte blânzi cu pielea, slabi degresanți însă curăță foarte bine impuritățile de pe păr și piele fiind mediu detersivi. Nu sunt foarte potriviți ca surfactanți primari pentru că nu au putere mare de degresare, dar sunt ideali pentru a scădea factorul de iritație cauzat de surfactanții anionici.
Pentru păr sunt foarte buni agenți antistatici și sunt folosiți în multe șampoane ca surfactanti secundari, sunt incluși și în șampoanele pentru bebeluși. Șampoanele (de obicei pentru bebeluși) care au în formulă surfactanți principali amfoteri sunt foarte slabi detergenți și degresanți.
Amfoterii sunt compatibili cu toți ceilalți surfactanți și pot fi incluși în formule care conțin surfactanți cationici, adăugați șampoanelor pentru a preveni degresarea exagerată a părului. Sunt stabili în apa dură.
Surfactanții amfoteri sunt împărțiți în două grupe principale: Alchil aminopropionate și alchil aminobetaine, cu mai multe subcategorii, mai jos găsești detalii despre câteva dintre cele mai comune în șampoane.
a) Aminooxizi (Amine oxides) – Cocamidopropylamine oxide
Au putere medie de degresare și îmbunătățesc spumarea (foam booster). În plus, pot avea ușoare efecte de condiționare care persistă după clătirea părului cu apă. Aceșți surfactanți sunt cationici în soluții acide (ph<7) și sunt neionici în soluții pH neutru sau alcalin. Pentru că nu manifestă încărcătură negativă sunt uneori incluși în categoria surfactanților neionici.
b) Betaine și Sulfobetaine – Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, Babassuamidopropyl Betaine
Betainele sunt cele mai cunoscute amfotenside, sunt surfactanți cu putere medie de degresare dacă în formulă există surfactanți anionici și îmbunătățesc spumarea și vâscozitatea produselor de curățare. Sunt incluse în formulele șampoanelor cu surfactanți anionici (cum ar fi SLS și SLES) pentru că reduc factorul de iritație cauzat de aceștia.
Nu sunt afectate de apa dură dacă sunt incluse în formule neutre sau acide, spumează foarte bine și sunt compatibile cu toți surfactanții. Au factor de iritație redus pentru piele și ochi. Au însă potențial de iritație mare atunci când sunt contaminate cu alte molecule în procesul de manufacturare. Sunt mai degresante în soluții alcaline/bazice (dar șampoanuș oricum nu ar trebui să fie alcalin) pentru în mediu bazic betainele se comportă ca un surfactant anionic.
50% din șampoane conțin Cocamidopropyl Betaine ca surfactant secundar.
Există cercetări care susțin că betainele ar trebui incluse în categoria surfactanților cationici pentru că sunt încărcate ionic pozitiv în starea lor naturală, dar de cele mai multe ori sunt considerate surfactanți amfoteri pentru că în soluțiile neutre sau alcaline (pH mai mare sau egal cu 7) încărcătură lor ionică devine negativă. În soluții acide (cum este de obicei șamponul) betainele manifestă proprietățile compușilor cuaternari cationici ceea ce înseamnă că acționează ca un agent de condiționare și hidratare pentru par, cu putere foarte mică de curățare.
c) Sultaine – Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Lauramidopropyl Hydroxysultaine
Sultainele sunt agenți de spumare eficienți la pH acid, pot reduce factorul de iritație cauzat de surfactanții duri pe piele și scad potențialul de deshidratare a părului dacă sunt incluși în șampoanele cu agenți de curățare duri. De asemenea sultainele sunt eficiente în îndepărtarea depunerilor de săpun de pe cadă și duș, dacă apa folosită este dură. Mai degresante decât betainele, sultainele sunt compatibile cu orice alt surfactant.
d) Amfoacetate (Amphoacetate): Sodium Cocoamphoacetate, Cocoamphoacetate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Lauroamphoacetate
Amfoacetații au putere medie de degresare și folosiți la concentrațiile recomandate pot fi incluși în șampoanele pentru bebeluși pentru că nu irită ochii. Pot fi surfactanți principali, dar sunt întotdeauna însoțiți de alți surfactanti. Au factor de iritație scăzut și pot reduce semnificativ iritația cauzată de surfactantii duri.
Îmbunătățesc spumarea și au proprietăți de condiționare pentru păr în soluții cu pH acid (< 7). Sunt biodegradabili, nu sunt afectați de apa dură, dar e bine ca formulă în care sunt incluși să aibă pH 6.5 – 7.5
e) Acizi propionici (Propionic acids): AminoCocoamphodipropionate, Disodium cocoamphodipropionate
3. Surfactanți neionici – fără încărcătură ionică
Din punct de vedere molecular, caracteristică principală a surfactanților neionici este lipsa încărcăturii electrice, aceștia nu ionizeaza în soluții apoase. Sunt cei mai blânzi surfactanți, cu factor foarte mic de iritație a pielii, cu mici excepții.
Majoritatea nu sunt folosiți ca agenți de curățare pentru că nu au putere de degresare/detergență și nici nu sunt buni agenți de spumare (cu mici excepții). Sunt însă foarte buni emulgatori, agenți de îngroșare, agenți antistatici în șampoanele cu surfactanți anionici etc și sunt folosiți ca și co-surfactanți împreună cu surfactanții anionici.
Surfactanții neionici sunt foarte diverși și sunt împărțiți în foarte multe subcategorii, nu voi insista prea mult asupra lor pentru că rolul lor principal nu este de a curăța, există însă o categorie de surfactanți neionici cu putere mică/medie de degresare, care sunt buni detergenți și anume glucosidele.
În ultimii 15 ani numărul de surfactanți neionici a crescut exponențial, iar în acest moment formează 40% din producția totală de surfactanți la nivel global. Sunt considerați cei mai blânzi surfactanți și au afinitate foarte mică pentru păr și piele, cu mici excepții (se depun foarte puțin sau nu se depun).
Sufactanșii neionici sunt compatibili cu toți ceilalți surfactanți și sunt candidați excelenți prezenți în formule complexe. Sunt stabili în apă dură și în soluții alcaline și acide. Sunt însă mai puțini solubili decât cei anionici în apă fierbinte.
Surfactanții neionici nu au interacțiune ionică cu firul de păr și nici cu ceilalți surfactanți din formulă, ceea ce înseamnă că nu se pot atașa de alți surfactanți. De aceea surfactanții neionici nu pot îndepărta de pe firul de păr depunerile de surfactanți cationici care sunt folosiți în toate produsele pentru hidratarea și stilizarea părului.
De asemenea surfactanții neionici nu pot îndepărta de pe păr ingredientele insolubile în apă cum ar fi siliconii, uleiul mineral sau ceara și nici nu pot îndepărta uleiurile și unturile din produse, pe care părul nu le asimilează.
Surfactanții neionici au concentrație 1-8% în produsele pentru curățarea părului, iar în concentrații foarte mari au potențial iritant pentru piele și pot deshidrata părul.
Sunt împărțiți în patru categorii principale: Alcooli grași, esteri, eteri, alkanolamide, aminoxizi (amine oxide) și subcategorii. În unele surse neionicii sunt împărțiți în categorii în funcție de alte criterii, însă acest lucru este prea puțin important, scopul acestui paragraf este cum recunoști un surfactant neionic în lista de ingrediente.
Din păcate, pentru că sunt atât de diferiți și atât de mulți e greu să îi identifici pe cei mai rari, care nu sunt atât de intuitiv de ghicit după numele lor, însă mă poți întreba despre orice surfactant pe care nu îl găsești în acest articol, în comentarii.
a) Alcoolii grași și aminooxizii – Cetearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Cetyl Alcohol, Oleyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetostearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Linoleic Alcohol, Myristyl Alcohol, Alkyl Dimethyl Amine Oxide
Nu sunt folosiți ca surfactanți primari și nici nu sunt agenți de curățare în produsele pentru păr. Sunt buni agenți de spumare, foarte buni emulgatori și sunt folosiți împreună cu surfactanții anionici în șampoane, în special în șampoanele pentru păr uscat. De asemenea îmbunătățesc toleranța pielii la alți surfactanți și reduc potențialul de iritație a ochilor cauzată de orice surfactant.
Acești surfactanți au proprietăți de condiționare pentru păr și hidratante pentru piele și sunt regăsiți întotdeauna în balsam, mască de păr sau chiar produse de stilizare alături de surfactanții cationici. Despre ei voi povesti în articolul dedicat hidratarii părului. Sunt solubili în apă.
Aminooxizii sunt o categorie de surfactanți care din punct de vedere molecular pot avea încărcătură negativă sau pozitivă în funcție de pH-ul formulei, de aceea sunt incluși și în categoria surfactanților amfoteri.
b) Glucoside – Decyl Glucoside, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Octyl Glucoside
Surfactanti foarte blânzi care deși sunt obținuți sintetic sunt considerați de multe ori surfactanți naturali pentru că gruparea alchilă din molecula lor poate fi obținută din ulei de cocos, iar gruparea glucosidică este obținută de obicei din porumb. Sunt agenți medii de spumare și sunt folosiți de obicei împreună cu betainele (surfactanți amfoteri) pentru a spori vâscozitatea și spumarea produsului finit.
Glucosidele sunt biodegradabile și pentru că au indice foarte mic de iritație a pielii și ochilor, sunt folosite frecvent în șampoanele și gelurile pentru bebeluși. Glucosidele sunt detergenți buni (îndepărtează eficient impuritățile), dar au putere mică spre medie atunci când e nevoie de degresare (îndepărtarea excesului de sebum și alte molecule lipidice pe par și piele).
Glucosidele pot fi surfactanți primari în șampoanele foarte blânde.
c) Alte grupe de surfactanți neionici, care în șampoane și alte produse pentru păr au rol de emulgatori, agenți de vâscozitate, agenți de spumare și agenți antistatici, cu putere mică (sau chiar neglijabilă) de detergență și degresare:
- Sorbate, Polysorbate și Sorbitan: Polysorbate 20 (foarte blând, folosit și în șampoanele pentru bebeluși), Peg-80 Sorbitan Laurate, Sorbitan Tristearate, Sorbitan Olivate
- Glucamide: Cocoyl Methyl Glucamide, Myristoyl Methyl Glucamide
- Ceteareth, Oleth, Laureth, Trideceth, Pareth: Trideceth 4, C12-16 pareth-9, Oleth-10, Laureth-7, Laureth-23
- Stearate: Glyceryl Stearate, Polyoxyethylene Stearate, Glycerol Monohydroxystearate, Sucrose Distearate, Glycerine Monostearate, Polyglyceryl-10 Stearate
- Myristate: Myristyl Myristate, Isopropyl Myristate
- Coco Amide: Cocamide MEA, Cocamide DEA – acești surfactanți sunt controversați pentru că reacția între amide și conservanții care pot elibera formaldehide duce la formarea nitrosaminelor, substanțe care prezintă risc pentru sănătate și care au potențial de a penetra pielea. Cei mai comuni conservanți care pot elibera formaldehide sunt: DMDM Hydantoin, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quaternium-15, Polyoxymethylene Urea, Sodium Hydroxymethylglycinate, Bromopol și Glyoxal. Deși acest lucru nu înseamnă că produsele care conțin coco amide și acești conservați sunt dăunători omului, dar poți evita produsele cosmetice care conțin aceste două tipuri de ingrediente. Unele din aceste ingrediente sunt însă iritante pentru piele.
- Hidrogenated Castor Oil: PEG 40 Hydrogenated Castor Oil
- Palmitate, Lactylate, Oleate: Isooctyl Palmitate, Sodium Lauroyl Lactylate, Oleyl Oleate, Sorbitan Oleate
- Glyceride: PEG-3 Glyceryl Cocoate, Glyceryl Cocoate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Stearate
- PEG: Sodium PEG-7 Olive oil Carboxylate, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, PEG-10 Rapeseed Sterol, PEG-10 Phytosterol
- Etilen oxid/Propilen oxid copolimeri block (în engleză ethylene oxide and propylene oxide EO/PO Block Polymer): surfactanți Pluronic cum ar fi Pluronic F-127 (în lista de ingrediente poate apărea sub denumirea Poloxamer 407), Pluronic F-68 (Poloxamer 168) și surfactanți Tetronic. Sunt polimeri biodegradabili, din categoria surfactanților neionici, foarte blânzi cu pielea și părul și foarte buni agenți de spumare.
- Organosiliconi și PEG siliconi: PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG-10 Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer. Acești siliconi surfactanți neionici nu se depun pe firul de par așa cum se întâmplă cu siliconii nemodificați, cu ar fi dimethicone.
- Polimeri sintetici neionici – Hydroxypropyl Starch Phosphate, PVP, Hydroxypropyl Methylcellulose, Polysiloxan-Polyether Copolymer.
D. Surfactanți cationici (tenside cationactive) – Încărcătură ionică pozitivă
Din punct de vedere molecular, caracteristica principală a surfactanților cationici este grupul hidrofilic cu încărcătură ionică pozitivă. Principala lor acțiune este condiționarea părului (și materialelor textile), prin neutralizarea parțială a încărcăturii negative a firelor de par și reducerea considerabilă a frizzului.
Pentru că sunt totuși surfactanti, aceștia pot îndepărta impuritățile de pe păr (doar moleculele solubile în apă, în nici un caz nu pot îndepărta sebumul de pe părul gras sau siliconii din produsele pentru păr) și au capacitate redusă de a forma spumă.
Nu sunt buni agenți de curățare însă sunt apreciați pentru efectele antistatice și pentru că netezesc într-o anumită măsură cuticula firului de par și ajută la descâlcirea și pieptănarea ușoară a părului, fiind buni agenți de condiționare.
Pentru că au încărcătură pozitivă, surfactanții cationici interacționează cu părul (are încărcătură negativă): se atașează de fire și reduc încărcătură statică negativă a părului (efecte antistatice). Cationicii interacționează cu majoritatea surfactanților anionici (au încărcătură negativă) prin diminuarea efectele acestora de degresare/detergență.
Sunt folosiți cel mai frecvent în balsamul de păr, dar sunt incluși și în măști și produse de stilizare pentru păr, iar în funcție de structura și proprietățile părului și cantitatea de produs care nu este îndepărtată de pe păr prin clătire cu apă, surfactanții cationici pot încărcă firul de păr.
Cea mai mare problemă este că nu sunt solubili în apă și pentru că se atașează de firul de păr printr-o reacție între ioni pozitivi și ioni negativi, surfactanții cationici nu se îndepărtează cu apă de pe păr și nici cu surfactanți foarte slabi detergenți.
Dacă folosești produse pentru hidratare și produse de stilizare, nu poți să te speli pe păr doar cu un șampon cu surfactanți neionici sau amfoteri, este necesar să folosești șampoane cu surfactanți anionici foarte blânzi, iar dacă folosești multe produse de stilizare și ai părul gras, este necesar să folosești (cu frecvență redusă) șampoane cu surfactanți cu putere medie și mare de degresare.
Părul decolorat și tratat chimic are mai mare afinitate pentru agenții de condiționare pentru că are o concentrație mai mare de ioni negativi și este mai poros comparativ cu părul virgin (care nu a fost tratat chimic și termic) – părul decolorat și vopsit se încarcă mai repede cu ingredientele din măști și balsam.
Surfactanții cationici nu sunt folosiți foarte frecvent în șampoane pentru că majoritatea șampoanelor conțin surfactanți anionici incompatibili cu surfactanții cationici, formând compuși insolubili în apă. Un Cation (+) în aceeași formulă cu un anion (-), cum ar fi șampoanele 2in1 poate precipita sub formă de sare insolubilă care se depune la baza recipientului. De asemenea surfactanții cationici reduc spumarea surfactanților anionici, fiind considerați agenți anti spumare.
În industria cosmetică, surfactanții cationici acoperă 5% din producția surfactanților, spre deosebire de cei anionici care sunt folosiți în proporție de aproximativ 50%. În formulele produselelor pentru păr concentrația de surfactanți cationici este de 1-2% comparativ cu 10-50% pentru surfactanții anionici și sunt mai scumpi decât cei anionici.
Majoritatea surfactanților cationici au potențial mare de iritație a pielii* și nu sunt folosiți în produsele pentru ten – pielea nu are încărcătură ionică pentru a beneficia de interacțiunea dintre ionii pozitivi ai surfactanților cationici și ionii negativi ai părului, însă pentru păr cationii sunt o categorie specială, inclusă în toate produsele care condiționează părul și textilele.
Surfactanții cationici nu sunt singurele ingrediente folosite pentru condiționarea și hidratarea părului, în balsam sunt incluși alcooli grași (cetyl alcohol, stearyl alcohol etc), unturi, uleiuri vegetale, aloe vera, glicerină, etc.
* Se recomandă ca balsamul și produsele de stilizare să nu fie aplicate pe scalp. Atenție la cowash-urile cu surfactanți cationici, există cazuri în care s-a renunțat la sulfați în favoarea unui cowash care include și concentrații mari de sufactanți cationici și s-a observat apariția roșeții și pruritului pe scalp.
*Atenție și la zonele de piele de pe corp și ten care ajung în contact cu balsamul, măștile sau produsele de stilizare a părului, mai ales dacă pielea ta este afectată de acnee sau tendințe acneice – surfactanții cationici formează peliculă pe suprafața pielii și pot bloca porii. Spală pielea după ce ai folosit acest tip de produse, spală-te pe față după ce ai terminat de spălat și stilizat părul.
Așa cum Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este prezent în aproape toate șampoanele din supermarket, dar și în detergenții pentru casă, la fel ingredientele care netezesc cuticula firului de păr sunt folosite și în balsamul de rufe cu același rol. Concentrația acestor ingrediente este foarte diferită când vine vorba de produsul în care sunt incluse. Surfactanții cationici au și alte proprietăți care nu sunt importante pentru păr și piele, sunt folosiți foarte mult în spitale ca dezinfectanți.
Surfactanții cationici folosiți în produsele pentru păr fac parte din clasa sărurilor cuaternare de amoniu sau mai cunoscutul termen din engleză quaternary ammonium salts, prescurtat quats și subclasa polyquats. Surfactanții cationici cuaternari sunt ingrediente despre care voi scrie un articol dedicat hidratarii și condiționării părului, mai jos am dat câteva exemple de cuaternari pentru a-i recunoaște în lista de ingrediente, mai ales că unul are în denumire ‘-sulfate’ și poate fi confundat cu un sulfat.
a) Sărurile cuaternare de amoniu sau cuaternarii (Alkyl-quaternized ammonium salts) – Stearalkonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Cetrimonium Bromide, Behentrimonium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Benzalkonium Chloride, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Cocotrimonium Chloride, Dicetyldimonium Chloride, Dicocodimonium Chloride, Hydrogenated Palm Trimethylammonium Chloride, Lauryltrimonium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (acest cation este un derivat de amoniu cuaternar al gumei de guar, frecvent folosit în produsele pentru păr) și polimeri cuaternari cationici: Quaternium-15, Quaternium-22, Polyquaternium-10, Polyquaternium-7, etc.
Unele din aceste săruri, cum ar fi Quaternium-15 sunt folosiți cu rol de conservanți în cosmetice – deși este destul de compatibil cu pielea în concentrații mici (0.2%), Quaternium-15 devine problematic în formulele care conțin amide (cum ar fi cocamide DEA) pentru că poate elibera formaldehide care împreună cu amidele pot forma nitrosamine, substanțe dăunătoare sănătății. Studiile despre nitrosamine și cât de mult pot penetra acestea pielea sunt în stadiu incipient.
Cuaternarii au afinitate pentru proteinele părului (se atașează de acestea), dar nu au putere de a penetra stratul cornos/stratum corneum al pielii. Dintre aceștia, polimerii cuaternari se depun mult mai repede și mai mult pe firul de păr, comparativ cu sărurile cuaternare.
Behentrimonium Methosulfate (prescurtat BTMS) nu este un sulfat clasic, este un surfactant cationic cuaternar care oferă proprietatea de netezire a cuticulei și alunecare (slip) părului. Este foarte bine tolerat de piele și păr și este de obicei extras din ulei de răpiță. Ca efect advers, poate cauza reacții alergice pe piele dacă ești alergică la muștar.
b) Alchilaminele și sărurile lor (Alkyl amines și amine salts) – Stearamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Lactate/Citrate/Propionate, Isostearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Morpholine, Wheatgermamidopropyl Dimethylamine, Behenamidopropyl Dimethylamine, Dimethyl Palmitamine, Dihydroxyethyl Tallowamine.
Acest tip de surfactanți se depun mai puțin pe firele de păr și sunt incluși mai rar în produsele pentru păr comparativ cu surfactanții cuaternari.
c) Derivaţi imidazolici – Diazolidinyl Urea și Imidazolidinyl Urea
Sunt folosiți cu rol de conservanți în șampoane, i-am menționat pentru a-i recunoaște. La fel ca unele săruri cuaternare de amoniu, și derivații imidazolici pot elibera formaldehide și pot fi problematici dacă în formulă sunt incluși surfactanți neionici din categoria amidelor, cum ar fi Cocamide DEA/MEA.
INGREDIENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC DETERGENȚA PRODUSELOR DE CURĂȚARE
Aditivi – Builders
Alături de surfactanți și apă, concentrația cea mai mare de ingrediente într-un produs de curățare este formată din aditivi: agenți de vâscozitate, chelare și stabilizare a pH-ului. În produsele de curățare aditivii sunt incluși pentru a îmbunătăți sau stabiliza detergența surfactanților incluși în formule. Aditivii actionează prin diferite mecanisme:
- îmbunătățesc vâscozitatea produsului de curățare
- reduc duritatea apei folosite pentru spălare, iar în cazul șamponului acest lucru înseamnă că neutralizează metalele grele din apa dură și îndepărtează metalele depuse deja pe firul de păr
- corectează și stabilizează pH-ul produsului, oferă bufer alcalin ceea ce înseamnă că mențin soluția alcalină (ph > 7). Acest lucru este în special benefic pentru a îndepărta moleculele acide de pe firul de păr cum sunt unii surfactanți care dacă nu sunt îndepărtați de pe piele și păr pot cauza iritații și deshidratare.
- previn (temporar) formarea depunerilor de impurități pe suprafața curățată (pielea, părul etc).
Există și șampoane fără aditivi. Șampoanele care conțin surfactanți și aditivi sunt numite șampoane structurate, iar șampoanele fără aditivi sunt numite șampoane nestructurate și au în compoziție mai mulți surfactanți comparativ cu cele structurate.
Pentru păr cei mai importanți aditivi sunt agenții de chelare care pot îndepărta metale grele din apa dură care s-au depus în timp pe părul spălat cu apă dură și pot neutraliza metalele din apă dura pentru a preveni aceste depuneri. Din păcate uneori agenții de chelare pot usca părul, șampoanele cu agenți de chelare nu ar trebui folosite la fiecare spălare.
Cei mai cunoscuți agenți de chelare sunt Tetrasodium EDTA și Disodium EDTA, însă există și alți agenți folosiți în șampoane: Pentasodium Pentetate, Sodium Gluconate, Sodium Citrate, Sodium Ohytate și Phytonic Acid (acest ingredient este natural și este mai puțin potent).
RECAPITULARE
Pentru curățare cei mai importanți sunt surfactanții și agenții de chelare. Fiecare grupă de surfactanți are un rol bine definit în șampoane, atunci când sunt folosiți pentru beneficiile lor principale. Surfactanții cationici se depun imediat pe firul de păr, dar și cei anionici se depun în anumite condiții.
- surfactanți anionici (-) folosiți ca agenți pentru curățarea părului
- surfactanți cationici (+) folosiți ca agenți pentru condiționarea părului și agenți antistatici
- surfactanți amfoteri (+*) folosiți cu rol de co-surfactant pentru a îmbunătăți toleranța pielii la surfactanții din șampon
- surfactanți neionici (fără polaritate) folosiți cu rol de curățare (glucosidele) și rol de condiținare și antistatic (exemple mai sus)
*În șampoanele cu pH corect între 4.5 și 6, amfoterii au încărcătură ionică pozitivă.
Surfactanții anionici (-) cu cea mai mare putere de degresare, cei mai folosiți în șampoane. În această categorie sunt toți surfactanții duri, inclusiv săpunul, dar există și surfactanți blânzi. În șampon există întotdeauna surfactanți secundari din alte categorii de obicei amfoteri și/sau neionici care sunt mult mai compatibili cu pielea și mai puțin degresanți. Sunt singurii care pot îndepărta depunerile de siliconi și alte ingrediente insolubile în apă, de pe firul de păr.
Cei mai folosiți în șampoane sunt: Sodium Lauryl Sulfate prescurtat SLS, Sodium Laureth Sulfate prescurtat SLES, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Coco Sulfate, Ammonium Xylenesulfonate, Sodium Xylenesulfonate, Sodium C12-14 Olefin Sulfonate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, săpun (vezi mai sus ingredientele din această categorie).
Atenție, nu toate ingredientele din șampoane care au în denumire cuvântul sulfate sunt agenți de curățare din categoria sulfaților.
Surfactanții cationici (+) sunt folosiți în balsam ca agenți de condiționare, iar în șampoane sunt mai rari, folosiți cu același rol de condiționare, Nu sunt compatibili cu toți surfactanții anionici, nu sunt foarte compatibili cu pielea.
Cei mai folosiți cationici sunt: Cetrimonium Chloride, Cetrimonium Bromide, Behentrimonium Methosulfate, Behentrimonium Chloride, Stearamidopropyl Dimethylamine, Behenamidopropyl Dimethylamine, Dimethyl Palmitamine.
Surfactanții amfoteri (+ sau – în funcție de pH) sunt folosiți în majoritatea șampoanelor cu rol de surfactanți secundari alături de anionici. La fel ca cei cationici și amfoterii sunt folosiți în sampoane cu rol de condiționare, dar și pentru a reduce puterea de degresare și potențialul de iritație al surfactanților în general.
Cei mai folosiți în șampoane sunt: Cocamidopropyl Betaine, Coco Betaine, Babassuamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate, Cocoamphoacetate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Lauroamphoacetate.
Surfactanții neionici (nu au încărcătură ionică) sunt cei mai puțin degresanți și în general sunt folosiți în șampoane cu rol de agenți de condiționare fiind compatibili cu toți ceilalți surfactanți. Cu excepția glucosidelor nici un alt surfactant neionic nu poate fi agent de curățare principal în șampoane. Sunt cei mai numeroși surfactanți, șampoanele care conțin glucoside ca surfactanți primari și nu conțin surfactanți duri anionici sunt cele mai blânde cu părul și pielea.
Ca agenți de curățare, glucosidele cel mai frecvent folosite în șampoane sunt: Decyl Glucoside, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Octyl Glucoside.
Ca agenți de condiționare, există o categorie aparte care este prezentă și în produsele pentru piele și anume alcooli grași. Aceștia hidratează pielea și nu au rol de detergent, dar reduc potențialul iritant cauzat de surfactanți și au proprietăți de condiționare pentru păr. Cei mai folosiți sunt: Cetearyl Alcohol, Lauryl Alcohol, Cetyl Alcohol, Oleyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetostearyl Alcohol
Agenții de chelare prezenți în șampoane sunt importanți dacă folosești apă dură, însă în general aceștia au putere mare de degresare și uneori potențial iritant. Dacă apa cu care speli părul nu este dură e mai bine să alegi un șampon fără agenți de chelare. Șampoanele de chelare nu trebuie folosite pentru spălarea frecventă a părului.
CE ÎNSEAMNĂ ȘAMPON FĂRĂ SULFAȚI?
‘Fără sulfați’ este un termen general regăsit pe șampoane care poate însemna trei lucruri foarte diferite:
1. Șamponul nu conține sulfați, însă poate conține alți surfactanți anionici cu efecte similare cu ale sulfaților asupra părului (sulfonați și olefin sulfonați). Chiar dacă sulfații sunt puternici degresanți și pot usca părul, aceștia nu sunt singurii care pot avea impact negativ asupra părului. Evident, acest șampon are aceleași efecte negatice ca un șampon care are ca surfactanți principali sulfații.
2. Șamponul nu conține sulfați și nici alți surfactanți similari ca detergență/degresare și indice de iritație, dar poate conține surfactanți anionici. În categoria surfactanților anionici există surfactanți duri (puternici detersivi și degresanți) cum sunt sulfații, sulfonații și olefin sulfonați și există surfactanți blânzi (slabi detersivi/degresanți) cum sunt isetionații.
3. Șamponul nu conține sulfați și nici alți surfactanți anionici. Șamponul fără surfactanți anionici este un șampon cu putere medie/scăzută de degresare, care nu este foarte potrivit pentru curățarea părului gras sau pentru persoanele care folosesc produse de stilizare (cremă, gel, ser, fixativ etc) și de hidratare (balsam, mască). Acest tip de șampon conține ca agenți de curățare surfactanți neionici (de obicei glucoside) și surfactanți amfoteri. Poate conține și surfactanți cationici pentru proprietățile lor antistatice și de netezire a cuticulei. Pentru bebeluși acest tip de produs este singurul indicat pentru folosire pe corp și păr.
Deși lucrurile par destul de simple citind informațiile de mai sus și poate crezi că sulfații, sulfonații și olefin sulfonații sunt total nepotriviți pentru pielea și părul tău, atunci când vine vorba de efectele observate pe piele și păr după folosirea unui produs de curățare, situația nu este foarte simplă. Fiecare formulă este diferită, fiecare dintre noi prezintă particularități ale pielii și părului diferite și fiecare spală părul/pielea urmând proceduri diferite.
Un șampon puternic degresant acționează într-un anume fel pe părul gras și în alt fel pe părul uscat și degradat și pe scalpul sensibil și ușor iritabil. Șamponul pentru bebeluși este eficient pentru bebeluși, dar acțiunea lui asupra părului adult este foarte diferită și cu siguranță nu este eficient pentru curățarea părului unui adult cu păr gras, după două ore de sport.
Atunci când achiziționezi un șampon verifică nu doar prezența sulfaților/sulfonaților, cât și surfactanții care pot diminua efectele negative cauzate de surfactanți în general. Prezența surfactanților amfoteri (de obicei betainele) în formulă diminuează efectele detersive și iritante ale surfactanților anionici. Prezenta surfactanților cationici oferă efecte de condiționare pentru păr în timpul spălării.
Chiar și cei mai blânzi surfactanți cum sunt glucosidele, folosiți în concentrații foarte mari și incluși în formule fără ingrediente care să echilibreze acțiunea acestora, pot cauza deshidratarea pielii și părului.
Doar după ce ai folosit produsul de curățare/șamponul de câteva ori poți află dacă este prea degresant pentru pielea/părul tău.
Care sunt cei mai blânzi surfactanți potriviți pentru curățarea părului?
În afară de cele mai blâde formule fără surfactanți anionici, compuse din combinații între amfoterici, neionici și cationici există o mulțime de surfactanți diferiți de sulfați, sulfonați și olefin sulfonați incluși în șampoane cu rol de agent de curățare. Cele mai blânde formule nu pot îndepărta de pe păr acumularile de siliconi, ceară, ulei mineral și au putere limitată de degresare/detergență și de îndepărtare a surfactanților care se depun pe firul de păr, în special polimerii cuaternari cationici.
În categoria surfactanților anionici există surfactanți blânzi cu putere medie de curățare care sunt bine tolerați de păr și piele. În șampoane, surfactanții anionici cu rol de agent de curățare principal care pot înlocui cel mai bine sulfații sunt:
Isethionate – Sodium Myristoyl Isethionate, Sodium Lauroyl Isethionate, Sodium Cocoyl Isethionate
Alți surfactanți anionici blânzi, care sunt folosiți rareori în șampoane cu rol de agent de curățare principal pentru că au putere foarte mică de curățare, în ordine alfabetică. Dacă folosești apă dură pentru curățarea părului stabilitatea surfactantului în apa dură este importantă.
Glutamate – Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate
Glycinate – Sodium Cocoyl Glycinate, Potassium Cocoyl Glycinate, Lauramphocarboxyglycinate. Nu sunt stabili în apă dura.
Sarcosinate – Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Cocoyl Sarcosinate
Sulfosuccinate, sulfosuccinamate – Disodium Laureth sulfosuccinate, CocamidMEA Sulfosuccinate
Taurate – Sodium Methyl Myristoyl Taurate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Sodium Methyl Lauryl Taurate. În apă dura au solubilitate scăzută
O altă categorie de surfactanți cu rol de agent primar de curățare, care nu sunt anionici, fac parte din surfactanții neionici și sunt din grupa glucosidelor. Aceștia au putere de degresare și detergență mai mică decât anionicii.
Glucoside – Decyl Glucoside, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside, Octyl Glucoside.
ÎNTREBĂRI DESPRE INGREDIENTELE ȘAMPOANELOR
Care este diferența între săpun și SYNDET?
Săpunul este denumirea folosită pentru a defini prima categorie de surfactanți cu rol de agenți de curățare. Atunci când a fost obținut primul agent de curățare natural, prin saponificare – reacția între un acid gras și o bază (de obicei sodium hydroxide) – a fost numit simplu săpun (soap).
Între timp s-au obținut sintetic o mulțime de alți surfactanți, unii chiar proveniți din surse naturale, iar nevoia de a împărți surfactanții în categorii a dus la includerea săpunului în categoria surfactanților anionici datorită încărcăturii ionice negative.
Săpunul este un surfactant și un agent de curățare. SYNDET este un surfactant și agent curățare care nu este obținut prin saponificare și care este numit detergent pentru a simplifica înțelegerea acestui ingredient – nu toată lumea este pasionată de chimie, nu toată lumea intuiește din denumire că SYNDET este un agent de curățare, dar cuvântul detergent este foarte potrivit pentru a descrie categoria de molecule cu proprietăți de curățare.
Cât de importantă este spuma în procesul de curățare a părului și pielii?
Cât de multă, ce textură și cât de stabilă este spuma generată de șampon nu influențează puterea de curățare a șamponului. Însă majoritatea persoanelor apreciază puterea de curățare a unui șampon în funcție de câtă spumă formează în procesul de spălare.
Întotdeauna a două șamponare va genera mai multă spumă. Factorii care influențează spuma generată de șampon:
- cât este de murdar este părul (praf și impurități din aer)
- cât de mult exces de sebum există pe scalp și pe firul de par
- ce ingrediente sunt atașate de firul de par, din produsele aplicate anterior pe păr, din apa dură, din piscină etc (ex: siliconii, unturile și uleiurile vegetale, ceară, surfactanții cationici, ionii de magneziu și calciu din apa dură, clorul, sarea etc)
Surfactanții duri sulfați/sulfonați/olefin sulfonați sunt cei mai buni agenți de spumare, șampoanele care conțin aceste ingrediente spumează foarte bine. Surfactanții cei mai blânzi spumează mult mai puțin, există produse de curățare a părului fără spumare (care nu sunt denumite șampoane, sunt numite cowash sau low shampoo), sunt potrivite și formulate pentru persoanele cu păr creț și foarte uscat. În general un șampon blând nu are puterea de spumare a unui șampon care după o singură șamponare lasă părul aspru.
Care sunt șampoanele care îndepărtează mai repede culoarea din păr? Cum aleg un șampon care să păstreze culoarea cât mai mult timp pe firul de păr?
Orice persoană care a folosit vopsea sintetică sau naturală s-a întrebat cum poate proteja culoarea părului, iar răspunsul depinde de foarte mulți factori.
Vopseaua sintetică pe bază de oxidanți este permanentă, semipermanentă sau temporară. Vopselele permanente au concentrație mai mare de oxidant și rezistă cel mai mult pe păr. Vopseaua semipermanentă este formulată în general pentru a rezista la 8-10 spălări, care pentru fiecare dintre noi poate însemna altceva. Vopselele temporare se îndepărtează după o spălare, maxim două.
În afară de numărul de șamponari la care rezistă pigmentul sintetic pe păr, felul în care se transformă culoarea părului depinde și de interacțiunea părului cu alte elemente care pot altera culoarea cum ar fi radiațiile UV care pot modifica și pigmentul natural.
Există câteva studii care arată că procesul natural de îndepărtare a pigmentului sintetic de pe firul de păr este mai intens în cazul șampoanelor cu sulfați (chiar și SLES care este blând cu pielea) și este mai mic în cazul șampoanelor cu surfactanți neionici (cei mai blânzi, folosiți pentru bebeluși).
Din păcate o femeie activă nu se poate spăla pe păr (doar) cu șampon de bebeluși, iar diferențele între puterea de îndepărtare a pigmenților măsurată pentru categoria surfactanților anionici sunt foarte mici – cei mai duri surfactanți cum este Sodium Lauryl Sulfate (SLS) poate îndepărta doar puțin mai mult pigment decât cei mai blânzi cum este Sodium Cocoyl Isethionate.
În general orice șampon care îți usucă părul va îndepărta vopseaua mai repede decât un șampon blând, dar eficient, potrivit pentru tipul tău de păr. Pentru a proteja culoarea e bine să alegi șampoane cu surfactanți mai blânzi.
De asemenea alege șampoane care conțin Cocamidopropyl Betaine, aceste ingredient protejează pigmentul în procesul de spălare al părului. Siliconii sunt o altă categorie de ingrediente care protejează vopseaua sintetică, indiferent de produsul în care sunt folosiță, dar dacă nu folosești sulfați/sulfonați/olefin sulfonați în șampoane nu poți folosi nici siliconi.
Pigmenții din plante (cum ar fi henna, indigo și cassia) sunt permanenți și în unele cazuri henna se închide la culoare în timp pe firul de păr, dacă a fost activată în bază acidă înainte de aplicare. Rezistența pigmentilor naturali pe păr depinde foarte mult de tipul tău de păr, felul în care este activat pigmentul și felul în care firul de păr reacționează la pigment în timp.
Pentru că pigmenții naturali acționează foarte diferit de cei sintetici aceștia sunt foarte sensibili la tipul de șampon folosit. Evită șampoanele care îți usucă părul (indiferent de lista de ingrediente), evită șampoanele cu sulfați, sulfonați și olefin sulfonați, evită săpunul.
Șampoanele conțin parfum și alte ingrediente iritante – ce părere ai despre asta?
În ultimul timp am citit peste 200 de liste de ingrediente ale diverselor produse formulate pentru spălarea părului, naturale sau sintetice, unele foarte blânde cu pielea și părul. Din păcate în afară de câteva șampoane pentru bebeluși și câteva branduri care au formule fără parfum pe lângă formulele parfumate (un astfel de brand este Jessicurl), majoritatea șampoanelor conțin parfum (care poate fi format din sute de molecule aromate). Unele șampoane conțin molecule aromate care au potențial iritant și alergen dovedit și care chiar dacă sunt incluse în complexul de molecule aromate denumit parfum, trebuie listate separat în formulele produselor cosmetice.
Detalii despre aceste ingrediente și potențialele efecte asupra pielii poți citi în articolul Dermatită alergică de contact.
În general parfumul din șampoane nu este atât de problematic comparativ cu parfumul din produsele pentru ten pentru că scalpul nu este atât de sensibil ca tenul, pentru că ne spălăm pe față de două ori pe zi și ne spălăm pe păr de 2-3 ori pe săptămână sau chiar o singură dată pe săptămână, în funcție de cât de murdar și încărcat de produse de stilizare și/sau sebum este părul.
Există și persoane care se spălă zilnic pe păr, pentru aceste persoane este importantă alegerea unui șampon fără detergenți duri pentru a evita sensibilizarea scalpului și deshidratarea părului. Atenție, este posibil să ai exces de sebum pe păr deshidratat, am fost și eu în această situație, însă spălarea zilnică a părului nu este cea mai bună soluție în acest caz.
Există și persoane care au scalp intolerant și foarte sensibil, iar în acest caz nu doar evitarea detergenților duri este importantă, cât și alegerea produselor care ajung pe scalp cu formule fără parfum și fără alte ingrediente la care scalpul este sensibil. Există și persoane care sunt alergice la diverse plante (muștarul), nuci, soia, uleiuri esențiale etc și care nu pot folosi șampoane care conțin anumite ingrediente provenite din aceste surse.
Dacă observi reacții alergice pe scalp și ai renunțat deja la șampoanele cu sulfați, sulfonați și olefin sulfonați este posibil să fi alergică la un alt ingredient din produsele pentru păr care ajung în contact cu scalpul.
În afară de parfum, potențiali alergeni și surfactanți duri, în șampoane sunt incluși de multe ori conservanți cu potențial iritant, unii dintre ei fiind recomandați a fi folosiți doar în produsele care se clătesc de pe păr – rareori am văzut formule pentru ten care să includă acești doi conservanți: methylchloroisothiazolinone și methylisothiazolinone.
La fel de iritanți pot fi unii coloranți, este mai bine să eviți șampoanele care conțin coloranți sintetici, mai ales dacă ai scalp intolerant. Coloranți naturali provin din plante care pot fi, de asemenea iritante pentru piele.
Ingredientele reparatoare din șampon pot repara părul deteriorat? Care sunt efectele agenților de condiționare incluși în șampoane?
Repararea părului este un subiect la fel de complex ca anti îmbătrânirea pielii, iar produsele și afirmațiile despre ingrediente sunt la fel de nerealiste în ambele cazuri. Deși există o mulțime de ingrediente reparatoare pentru piele, când vine vorba de păr vei observa că mai toate balsamurile și măștile conțin aceleași ingrediente, care oricum nu fac mare lucru.
Doar foarfeca repară părul cu adevărat distrus cum ar fi vârfurile despicate așa cum doar Botoxul poate reduce ridurile profunde, însă există ingrediente pentru hidratarea și condiționarea temporară a părului care pot îmbunătăți considerabil aspectul și textura părului. Multe din aceste ingrediente sunt considerate reparatoare, însă repararea părului este foarte diferită de repararea pielii și puține sunt acele ingrediente cu potențial în a repara cuticula firului de par, acest lucru fiind posibil doar dacă nu este distrusă iremediabil.
În șampoane sunt incluse o mulțime de ingrediente care nu au efecte benefice asupra părului și care uneori pot interacționa cu moleculele din cuticulă, însă există categorii de ingrediente care pot avea efecte de condiționare care persistă după clătirea părului cu apă – acest lucru este posibil așa cum spuneam mai sus, doar pentru că între aceste ingrediente și firul de păr se formează o legătură ionică. Ingredientele cu rol de condiționare a părului fac parte din categoria surfactanților cationici și câțiva dintre surfactanții amfoteri și neionici.
În afară de surfactanți, există și alte ingrediente care au efecte de condiționare și antistatice, însă acestea nu au încărcătură ionică și se atașează de firul de păr în alt fel. Cei mai des întâlniți în produsele pentru curățarea părului sunt siliconii, polimerii și uleiurile care sunt incluși în concentrație foarte mică – efectele siliconilor sunt foarte diferite de cele ale uleiurilor, de altfel fiecare ulei vegetal acționează în alt fel asupra firului de păr.
Includerea în șampoane a ingredientelor care se depun pe firul de păr (folosite de obicei în balsam) reduce eficiența detersivă a formulei și promovează depunerea constantă pe firul de păr a moleculelor insolubile în apă. În același timp, formulele fără agenți de condiționare sunt extrem de degresante, usucă părul și nu sunt benefice nici măcar pentru părul foarte gras.
Includerea uleiurilor vegetale într-un șampon nu e cea mai fericită alegere – un produs degresant nu ar trebui să conțină prea multe grăsimi, șampoanele cu uleiuri nu sunt potrivite pentru persoanele cu scalp gras și sunt potrivite doar pentru părul uscat. În timp aceste uleiuri se depun pe firul de păr, dacă nu folosești ocazional un șampon fără uleiuri. Spre deosebire de piele care poate asimila imediat uleiurile, din păcate părul nu absoarbe uleiurile (cu excepția uleiului de cocos care poate penetra într-o anumită măsură cuticula).
Șamponul trebuie să aibă o formulă echilibrată, cu un complex de surfactanți și agenți de condiționare care să asigure curățare eficientă și depunere minimă de molecule pe firul de păr. Raportul între puterea de detergență a surfactanților din formulă și puterea de condiționare a ingredientelor amintite mai sus este extrem de important în formularea produselor pentru păr, în funcție de acest raport șamponul este mai potrivit pentru un anume tip de păr.
Singurele ingrediente cu adevărat benefice pentru păr care sunt incluse în șampoane sunt moleculele pe care acestea le îndepărtează de pe păr în procesul de curățare, cum ar fi aminoacizii și proteinele, însă doar formulele complexe conțin astfel de ingrediente. Pentru că șamponul se clătește de pe păr efectele acestor ingrediente benefice sunt minime, pentru beneficii reale trebuie incluse în produsele pentru hidratarea părului, nu pentru curățare.
Mai mult decât atât, aminoacizii și proteinele sunt ingrediente cu foarte puține studii care să demonstreze acțiunea lor asupra părului, nu sunt miracolul din balsamul pentru păr.
Majoritatea extractelor de plante incluse în produsele de curățare nu au efecte asupra părului, iar unele dintre ele au potențial alergen pentru piele. Șamponul este un produs pentru curățarea pielii, formula lui ar trebui să fie blândă și eficientă, fără includerea ingredientelor complet inutile. Există doar câteva extracte de plante care sunt benefice scalpului, cum ar fi ingredientele anti iritante care sunt benefice în orice produs care este aplicat pe piele: ceaiul verde, mușețelul, etc sau ingredientele cu efecte antibacteriene, cu condiția să nu fie deja cunoscute ca iritante.
Revenind la primul șampon pe care l-am dat exemplu în acest articol, după ce ai citit toate informațiile de mai sus poți în înțelege de ce acest șampon nu poate repara părul deteriorat.
Am colorat surfactanții și aditivii din acest șampon astfel:
– principali și secundari: anionici cu roșu, amfoteric cu portocaliu
– cei cu rol de condiționare: neionici și cationici, cu verde
– agenți de chelare cu albastru
– alte ingrediente, care nu au efecte de curățare sau condiționare asupra părului, dar sunt necesari în formulă pentru stabilizare, pH, conservare etc: culoare roz
– parfum și alți iritanți cunoscuți, culoare violet
Pantene Pro-v Repair and Protect – șampon pentru repararea părului
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Citrate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Xylenesulfonate, Stearyl Alcohol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Cetyl Alcohol, Parfum, Citric Acid, Sodium Benzoate, Polyquaternium-6, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tetrasodium EDTA, Sodium Hydroxide, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Trihydroxystearin, Panthenol, Panthenyl Ethyl Ether, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Magnesium Nitrate, Methylcloroisothiazolinone, Magnesium Chloride, Methylisothiazolinone.
Acest șampon are formulă cu surfactanți anionici (-), surfactanți amfoteri (+*), surfactanți cationici (+) și surfactanți neionici (fără polaritate). Conține agenți de chelare care pot îndepărta metalele din apa dură depuse în timp pe firul de păr. Este puternic detersiv.
Surfactant principal: Sodium Laureth Sulfate (detergent anionic, agent de curățare)
Surfactanți secundari și rolurile lor în acest șampon: Cocamidopropyl Betaine (amfoteric, agent de curățare, agent de condiționare), Sodium Xylenesulfonate (anionic, agent de curățare), Trisodium Ethylenediamine Disuccinate (anionic, agent de spumare, vâscozitate), Sodium Lauryl Sulfate (anionic, agent de curățare, agent de spumare)
Surfactanți cu rol de condiționare, antistatic și de alunecare: Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol (surfactanți neionici, alcooli grași, aceștia sunt cu adevărat benefici părului), Polyquaternium-6 (cationic, polimer cuaternar), Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (cationic, cuaternar), Trihydroxystearin (neionic), Panthenyl Ethyl Ether (neionic).
Agenți de chelare: Sodium Citrate, Tetrasodium EDTA.
În afară de alcooli grași Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol care sunt de folos firului de păr în general, în acest șampon mai rămâne un singur ingredient care ar putea avea beneficii pentru păr, după ce am îndepărtat toate celelalte ingrediente care fac parte din baza formulei. Panthenolul este un umectant simplu, foarte bun pentru păr și piele. Bineînțeles nu este miraculos, pentru păr are beneficii mai puține decât pentru piele, iar la concentrația din acest șampon și mai ales pentru că se clătește de pe păr, Pathenolul nu are efecte care să persiste după clătirea șamponului.
Concluzia despre repararea și protejarea părului cu acest șampon cred că nu mai are rost să o scriu. Ce-i drept, curăță părul în profunzime, dacă asta îți dorești, deși nu cred.
Pot să renunț la șamponul meu cu sulfați/sulfonați/olefin sulfonați de la următoarea spălare și să nu mai folosesc vreodată șampoane cu sulfați?
1. Da, poți face acest lucru dacă folosești unul sau maxim două tipuri de produse pentru păr (șampon + balsam/mască) și dacă aceste produse nu conțin siliconi sau alte ingrediente insolubile în apă cum ar fi ceara, uleiul mineral și vegetal, unturile, etc, ingrediente care se depun pe firul de păr (în concentrație mică, uleiurile din balsam nu se depun foarte mult pe firul de păr). Există produse de stilizare home made care nu se depun pe firul de păr, cum ar fi gelul din semințe de in, despre acestea voi povesti în articolul despre ingredientele dedicate formării buclelor.
Din punctul meu de vedere renunțarea la detergenții duri, deși atât de benefică părului și scalpului, nu este ușor de realizat nici măcar dacă folosești doar aceste două tipuri produse pentru că trebuie să verifici orice produs folosit dacă conține sau nu ingrediente insolubile în apă.
Există însă o regulă nescrisă în formularea șampoanului și balsamului clasic, din aceeași gamă, care spune că în general șamponul trebuie să fie eficient în îndepărtarea ingredientelor incluse în balsam și că împreună aceste două produse trebuie să formeze un echilibru astfel încât pH-ul părului să fie cât mai puțin afectat după aplicare.
2. Da, poți face acest lucru dacă folosești doar produse cu ingrediente care nu se depun/se depun foarte puțin pe păr și dacă alegi cu mare atenție fiecare produs pe care îl aplici pe păr și înțelegi foarte bine felul în care acționează fiecare ingredient pe părul tău. În acest caz probabil ești pasionată de ingredientele naturale și stăpânești bine chimia cosmetică, cu siguranță știi ce anume se depune pe părul tău și ce nu se depune.
Dacă nu ai încă toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea folosi doar șampoane fără surfactanți duri nu îți fă griji – voi scrie articole care te vor ajuta să înțelegi lista de ingrediente a produselor pentru păr, pentru că sunt doar câteva categorii de ingrediente, ușor de reținut. Poți de asemenea tipări articolele de pe blog și sper să pot sintetiza într-o carte elecronică cele mai importante informații despre îngrijirea părului.
Ca o mică paranteză, există persoane care nu folosesc șampoane cu surfactanți și spălă părul doar cu argilă, shikakai, oțet sau alte variante asemănătoare și care folosesc pentru hidratare și stilizare doar ingrediente naturale, cele mai multe dintre acestea sunt persoane cu părul creț sau persoane din zonele unde cosmetica naturală este importantă cum ar fi India.
3. Nu, nu poți face acest lucru dacă folosești produse pentru hidratarea și stilizarea părului care conțin siliconi, unturi, uleiuri (cu mici excepții) și polimeri. Dacă alegi să folosești doar produse care nu conțin ingrediente insolubile în apă poți renunța la detergenții duri, însă nu uita că formule complet solubile în apă nu prea există, așa cum am scris mai sus surfactanții cationici prezenți în orice produs pentru hidratarea părului se atașează de firul de păr.
De aceea este important să alegi un șampon foarte blând pentru folosire uzuală, iar dacă este nevoie să îndepărtezi depunerile folosește ocazional un șampon mai detersiv care 1. poate îndepărta acumulările de ingrediente de pe firul de păr și care, dacă e cazul, 2. poate îndepărta metalele din apa dură care s-au depus pe firul de păr în timp.
Acest șampon poate fi folosit o dată pe lună de exemplu sau poate fi folosit mai frecvent (o dată la două săptămâni) sau mai rar, în funcție de cât de repede se încarcă părul tău cu depuneri și cât de des speli părul.
În general dacă simți nevoia să speli părul cu un șampon puternic degresant la fiecare spălare, este posibil ca produsele de hidratare și stilizare pe care le folosești să fie prea emoliente pentru părul tău.
Dacă nu îndepărtezi moleculele atașate de firul de păr, în timp părul poate suferi mai multe transformări, în funcție de produsele pe care le aplici. În timp părul devine aspru, deshidratat, poate chiar și încălcit, lipsit de strălucire, poți chiar observa un număr mai mare de fire de păr căzute la spălare sau pe perie.
În comunitatea femeilor cu păr creț există chiar și denumiri pentru diferite tipuri de depuneri:
Hydra fatigue – părul are depuneri de emolienți, unturi, uleiuri.
Protein overload – părul are depuneri de proteine.
Flakes – pe păr există mici particule care sunt reziduuri de ingrediente din produsele aplicate, reziduuri uneori formate la contactul cu apa. Pe scalp aceste depuneri se prezintă sub forme de scuame albe de dimensiuni mici care sunt confundate cu mătreața. Mai multe informații despre depunerile de pe scalp poți citi în articolul Mâncărimi, scuame, mătreață și dermatită pe scalp – Cauze și soluții
Atunci când alegi un șampon pentru îndepărtarea depunerilor de pe firul de păr, denumit în engleză Clarifying Shampoo, nu alege un șampon cu Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și alege cu atenție surfactanții duri pe care îi vei folosi, în functie de toate aspectele enumerate în acest articol.
Alegeri personale – cu sau fără sulfați?
Personal cred că nu ar trebui să aplicăm pe piele surfactanți duri, despre felul în care Sodium Lauryl Sulfate (SLS) poate deshidrata și irita pielea am scris în mai multe articole, iar sulfonații și olefin sulfonații sunt incluși în lista de surfactanți de evitat când vine vorba de aplicare pe piele. Nu folosesc surfactanți duri de ani de zile pe piele, nu folosesc pastă de dinți cu fluor și cu surfactanți duri, iar pentru păr am folosit din păcate șampoane cu Sodium Laureth Sulfate (SLES), singurul sulfat care știu că este blând cu pielea. SLES am folosit și folosesc uneori și în produsele pentru spălat pe mâini și în unele geluri de duș.
SLES care deși este compatibil cu pielea în concentrațiile mici în care este inclus în produsele de curățare a tenului și corpului (cele cu formule blânde), nu este o alegere bună pentru păr (cel puțin nu pentru părul meu cu tendițe de deshidratare). După ce am renunțat la sulfați și la vopseaua de păr sintetică nu mai am exces de sebum pe scalp și nici episoade de dermatită alergică de contact. Nivelul de hidratare al părului s-a îmbunătățit considerabil.
În ultimele 8 luni am folosit de 8 ori un șampon de chelare pentru că apa cu care spăl părul are duritate medie, șampon care conține și o concentrație mică de olefin sulfonate. În acest fel îndepărtez depunerile de metale de pe păr și depunerile de ingrediente din produsele de stilizare (folosesc uleiuri pe păr și agenți de condiționare cuaternari). Nu folosesc siliconi, ceară și ulei mineral pe păr, dar testez foarte multe produse pentru păr, multe dintre ele sunt prea uleioase pentru părul meu și se depun foarte repede.
Cred însă că nu e simplu să renunți la sulfați/sulfonați/olefin sulfonați pentru că alegerea produselor cu adevărat potrivite pentru părul tău devine foarte complicată atunci când o dată cu renunțarea la detergenții duri trebuie să renunți și la toate ingredientele pe care ceilalți surfactanți nu îi pot îndepărta de pe păr.
Dacă însă ai părul creț te încurajez să încerci metoda curly girl method și să renunți la surfactanții duri pentru spălarea frecventă a părului (așa cum am spus mai sus, este posibil să ai nevoie ocazional de un șampon cu surfactanți puternic detersivi/degresanți, dar este posibil să nu ai nevoie dacă alegi cu mare atenție produsele pentru păr).
Bibliografie
Publicatiile de mai jos sunt principalele surse folosite pentru compunerea articolului de mai sus. Le-am listat pentru că merită citite dacă vrei să afli mai multe detalii despre surfactanții din șampoane și efectele lor.
Surfactant Science Series vol 68 Surfactants in Cosmetics: Edition 2
Surfactant Science Series vol 96 Analysis of Surfactants Second Edition
Surfactant Science Series vol 128 Handbook of Detergents Part A: Properties
Surfactant Science Series vol 128 Handbook of Detergents Part E: Formulation
Surfactant Science Series vol 141 Handbook of Detergents Part E: Applications
Surfactants Types and Uses – ResearchGate
Handbook for Cleaning/ Decontamination of Surfaces – ScienceDirect
National Institute of Health – Hair Cosmetics, An Overwiew și alte publicații de pe acest site (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles)
Deși nu am folosit cartea Paulei Begoun ca sursă pentru a scrie articolul de mai sus, am citit multe review-uri ale șampoanelor. Și în 2004 când a scris cartea, sulfonații și olefin sulfonații erau cunoscuți ca puternic detersivi cu potențial de a usca părul.
Bună corina nu ai ceva sampoane fara sulfati care ne poti recomanda ?
Denisa, in articolul urmator, saptamana viitoare.
Articolul acesta a picat exact la fix, de un an de zile ma chinui sa gasesc un sampon dupa care sa nu mai simt ca parca imi ramane nisip pe scalp. Sampoane de supermarket nu mai folosesc de mult, am fost dezamagita si de Kerastase si acum chiar caut niste marci cu adevarat sanatoase. Abia astept articolul viitor.
Ana-Maria, am publicat aici https://www.pasagera.ro/sampon-cowash-low-poo-si-alte-produse-pentru-curatarea-parului.html sper sa iti fie de folos. Urmeaza articol cu liste de produse disponibile in Romania.
Salut, am cautat informatii despre samponul Biokene si nu gasesc nicaieri. Sigur se numeste asa? Merci!
Alexandra, am gresit numele, este Biokap si l-am mentionat in acest articol: https://www.pasagera.ro/sampon-cowash-low-poo-si-alte-produse-pentru-curatarea-parului.html. In poza de la categoria sampoanelor este alaturi de cele doua sampoane de la Giovanni, iar la sfarsitul articolului gasesti un mini review. Multumesc de atentionare, am modificat numele samponului mai sus.
Corina, iti multumesc mult pentru articol si pentru ca ai inclus sursele de documentare. Foarte complet, bine structurat si usor de inteles.
Buna,
Astept cu nerabdare articolul urmator. Vreau doar sa te felicit pt dedicare. Nu e deloc usor sa scri un astfel de articol, iar felul in care structurezi informatiile este f bun chiar si pt necunoscatori.
Georgiana, multumesc din suflet pentru aprecieri, chiar este greu de scris pentru ca nu inventez eu surfactantii si pentru ca trebuie sa ma documentez din o gramada de surse inainte de a scrie ceva.
Dumnezeule Corina de cand astept articolul tau! Este impresionant cat de detaliat ai scris .Vorba ta trebuie sa fi pasionat de biochimie ca sa intelegi Datorita blogului tau am reusit sa gasesc cosmeticele pentru fata care cu adevarat imi sunt benefice si pot spune ca tenul meu arata foarte bine chiar daca am 53 de ani.Nu m-am asteptat sa scrii atat de amanuntit despre ingrdientele din produsele destinate parului.De cativa ani incerc sa aplic parului meu un tratament cat mai sanatos dar nu am fost deplin multumita de produsele de pe piata si cu siguranta n-am avut cunostintele necesare pentru a stii ce sa cumpar.Acum folosesc gama Nashi .Ma bucur ca am vazut ca ai pomenit-o in articolul tau in sensul ca samponul din aceasta gama este bland. Ma vopsesc tot cu Nashi la 5 saptamani pentru ca am multe fire albe.As vrea sa trec la metoda CG pentru par dar cred ca este destul de complicat de gasit produsele potrivite.Sunt abonata la grupul Par cret si bucle rasfatate si urmaresc indeaproape postarile lor dar tot n-am avut curajul sa incep aceata metoda.Ma tem ca nu-mi voi gasi produsele potrivite desi pe grup sunt date multe exemple de produse care se gasesc in DM si sunt considerate potrivite pt metoda CG.Citindu-ti articolul imi dau seama ca vorba ta nu este deloc simplu sa gasesti produsele potrivite si daca iti cumperi produse calificate CG nu inseamna ca parul tau va arata minunat.Deci sper din tot sufletul ca voi reusi cu ajutorul tau sa incep metoda CG.Imi doresc sa folosesc produse cat mai sanatoase pentru pielea si parul meu.Parul meu nu este cret ci doar usor ondulat cu tendinte de uscare spre varfuri.Nu am probleme cu scalpul si il spal doar o data pe saptaman.In afara de faptul ca il vopsesc nu l-am agresat foarte tare de-a lungul anilor.Nu am folosit placa decat 1 -2 ori in viata mea.Nu-l tapez nu folosesc produse de stiling ,nu folosesc spuma si nici fixativ.Folosesc doar sampon ,balsam sau masca si ulei de varfuri din gama Nashi.Cu toate ca parul meu arata bine imi doresc mai mult.Astept cu nerabdare articolele tale viitoare care sa ma ajute sa-mi gasesc produsele potrivite si sa pot incepe metoda CG.Am vazut poza ta cu parul ud si am senzatia ca avem cam acelasi tip de par.Firul meu nu este nici gros si nici foarte subtire si daca nu l-as aranja cu peria ar fi asa creponat.
Corina astept cu nerabdare postarile tale viitoare care sper sa ma ajute sa folosesc produsele potrivite pt metoda CG!
O zi frumosa iti doresc!
Laura,
Multumesc foarte mult pentru timpul dedicat sa scrii comentariul de mai sus. Iti inteleg foarte bine frustrarea, eu nu sunt in grupul mentionat pentru ca m-au dat afara, fara sa imi spuna motivul, dupa 5 minute de la acceptare, timp in care eu am pus o singura intrebare pe care nici nu mi-a amintesc, unei persoane pe care o cunosc si culmea e, nici nu stiam ca intreb pe grup :). Pentru ca nu am vazut postarile din grup nu stiu daca te-ar putea ajuta sau nu, pana la urma nu doar produsele sunt cheia pentru a avea cele mai bune rezultate.
In schimb fac parte din toate grupurile mari internationale care nu au voie sa posteze produse si linkuri catre magazine, le-am si mentionat in articolul dedicat metodei Curly Girl si daca stii engleza cat de cat poti sa citesti ce scriu fetele de acolo si poti cauta orice informatie doresti – se scrie atat de des si atat de mult incat sigur vei gasi fete care au par asemanator cu al tau si care au conturi de Instagram sau YouTube unde prezinta tutoriale.
Pot sa iti dau exemplu experienta mea pe scurt: am citit foarte mult despre par, am urmarit o gramada de tutoriale, am testat produse de toate felurile si concluzia mea e foarte simpla. Nu articolele despre produse iti sunt de ajutor la inceput, nici recomandarile de a cumpara x si y produs si nici liste cu produse aprobate CG sau ingrediente de evitat si benefice. Rutina de ingrijire a parului este mai complicata si extrem de personala comparativ cu cea a tenului, dar produsele sunt atat de simple si atat de asemanatoare, cum nici nu iti imaginezi. Cu parul trebuie sa procedezi altfel decat cu pielea.
Parul tau este asa cum zice Lorraine, rochia pe care o porti zilnic, din cel mai pretios material si trebuie sa afli toate proprietatile acestui material inainte sa cumperi cea mai faimoasa crema de stilizare folosita de toate femeile crete. Acest lucru presupune si intelegerea ca scopul acestei metode nu este de a increti parul ci de a aduce parul la starea lui naturala si de a-l hidrata in asa fel ca atunci cand este stilizat si uscat sa arate cat mai bine. Daca produsele tale nu contin ingrediente interzise in metoda Curly Girl nu ai nevoie de alte produse, ai nevoie sa aplici toate celelalte reguli si sa gasesti o metoda de stilizare potrivita pentru tine.
Daca vrei sa incerci gel testeaza home made flax seed, cred ca l-am si mentionat intr-un articol. In articolul despre metoda CG vei gasi multe informatii si linkuri catre videouri de pe YT cu tutoriale de stilizare. Citeste in continuarea articolele despre ingrediente si despre cum sa alegi produsele potrivite, vei intelege ca nu produsele fac parul sa arate mai bine, ci tu alegand cele mai bune produse pentru parul tau dupa ce ai inteles ce pot face produsele respective si ce nu si avand grija de el cu mare atentie si cu rabdare.
Cred insa ca vei avea rezultate mai bune daca vei renunta la vopseaua sintetica.
Oare comentariul meu a fost trimis ca nu-mi dau seama?
Laura, da, am primit comentariul si promit sa raspuns zilele urmatoare. Intre timp am scris si despre formulele produselor de curatare si incep articolul cu liste de produse din Romania.
Buna, Corina! Astept cu mare interes viitorul tau articol. Am fost diagnosticata cu dermatita seboreica atat pe scalp cat si pe fata de mai bine de 8 ani. Am inceput sa folosesc produsele Paulei de aproape 3 ani (skin balancing) care mi-au facut bine. In schimb parul meu e un dezastru. chiar si iarna tot la 2 zile trebuie sa ma spal. Niciun produs recomandat de medicii dermatologi nu m-au ajutat. Am incercat si phillip kingsley care mai rau mi-a uscat pielea scalpului. practic dupa 24 ore parul meu arata ca si nespalat. Pana acum nu am gasit un sampon care sa nu ma irite.
Elisa, cu dermatita seboreica este uneori mai greu si te inteleg pentru ca si eu am trecut prin asta. Din fericire dupa ce am renuntat la sulfati si la vopsea sintetica nu am mai avut episoade de dermatita seboreica pe scalp si inca mai am un sampon de 1l de la Philip Kingsley, il foloseam cand mi se activa dermatita. Nu pot spune ca ingredientele antifungice din sampoane m-au ajutat foarte mult, dar dupa cativa ani in care am incercat tot ce am gasit pe piata (imagineaza-ti ca am testat toate ingredientele despre care am vorbit in articolul dedicat dermatitei seboreice pe scalp), si dupa ce am ajuns la aproape 40 de ani si cantitatea de sebum de pe scalpul si tenul meu este considerabil mai mica comparativ cu 2011 cand am inceput sa tratez dermatita, totusi pot spune ca am reusit cu sampoanele sa ajung la cat mai putine episoade in care aveam scuame pe scalp. In ultimii 2-3 ani s-a accentuat insa destul de mult dermatita alergica de contact de la vopsea si mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva radical pentru ca imi faceam rau singura.
Buna, Corina! Am cumparat acest sampon din DM: ce parere ai despre lista de ingrediente?
Shampoo Ultra Sensitive
Aqua | Coco-Glucoside | Glycerin | Sodium Coco-Sulfate | Sodium Cocoamphoacetate | Citric Acid | Panthenol | Niacinamide | Tocopherol | Ascorbyl Palmitate | Glyceryl Oleate | Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride | Hydrogenated Palm Glycerides Citrate | Lecithin | Caprylyl Glycol | Ethylhexylglycerin | Decylene Glycol | Sodium Chloride.
Ioana, coco-glucoside si sodium coco-sulfate sunt explicate in articolul de mai sus, foloseste functia de cautare. Samponul asta este dat exemplu in articol de altfel, daca il citesti iti vei putea forma o parere despre sampon.
Daca un sampon pentru bebelusi contine lactic acid poti sa il folosesti?
Poti sa imi recomanzi un sampon pentru bebe?
Cristina,
Acidul lactic in sampoane nu este daunator pielii bebelusilor si nu are efectele pe care le are acidul lactic aplicat pe piele. De altfel nici nu are concentratia necesara pentru a actiona ca exfoliant chimic.
Da, este un sampon pe care l-am folosit de curand si imi place foarte mult, este potrivit si pentru bebelusi. E vorba despre Bioderma Node Fluid. Si samponul Cien Baby de la Lidl este ok.