Diferența dintre exfolierea pielii și descuamarea pielii
Scriu acest articol deoarece am observat că foarte multe persoane confundă exfolierea pielii cu descuamarea pielii. Cei doi termeni reprezintă două lucruri complet diferite.
Descuamarea pielii
Descuamarea pielii este un proces de desprindere a unor porțiuni din stratul superior al epidermei sub formă de scuame de dimensiuni mici în general (dar este posibil să apară și scuame mai mari).
Această descuamare se formează în urma unei acțiuni de lezare sau iritare a pielii sau pur și simplu poate apărea ca efect al uscăciunii și/sau deshidratării pielii. În cazul în care pielea este agresată, bariera naturală a pielii este afectată și apar scuame (denumite popular și coji). Orice tip de ten poate prezenta descuamări. De asemenea descuamările pot fi prezente oriunde pe corp, nu doar pe față.
Scuamele pot fi îndepărtate de pe suprafața pielii cu diverse metode de exfoliere, cum ar fi: un prosop moale îmbibat cu un produs de curățare, folosit cu mișcări circulare blânde; un scrub ușor cu un ulei vegetal și zahăr măcinat (particulele abrazive trebuie să fie mici). În cazul în care nu sunt îndepărtate ele se vor desprinde în timp de pe piele.
Pentru a opri descuamarea continuă a pielii este necesar a se reface bariera naturală a pielii și bineînțeles a opri agentul care a dus la apariția scuamelor (acolo unde este posibil).
În funcție de cauza descumărilor, puteți evita descuamările astfel:
1. Descuamări ale pielii în anotimpul rece: temperaturi scăzute afară, căldură uscată în casă
Remediu: Puteți folosi un umidificator în încăpere pentru a evita descumările și puteți folosi eșarfe pentru a vă proteja obrajii de vânt și de temperaturile scăzute.
2. Descuamări ale pielii în urma folosirii unor produse iritante
Remediu: Opriți folosirea produselor iritante (în general alcoolul, menta, uleiurile esențiale, sulful sunt iritanții majori din produsele cosmetice).
3. Descumări ale pielii în urma administrării anumitor medicamente care au ca efect secundar uscăciunea pielii
Remediu: Consultați medicul care a prescris aceste medicamente și cereți părerea despre efectele secundare ale medicamentelor.
4. Ca parte din simptomele unor anumite afecțiuni cutanate (ex: dermatita/eczema are ca manifestare și descuamările).
Remediu: Tratați afecțiunea care cauzează descuamarea.
5. Descuamări ce apar în urma expunerii la radiațiile solare fără protecție solară (în acest caz, în funcție de gravitatea iritației cauzate de radiații pot apărea chiar și vezicule cu lichid sau arsuri)
Remediu: Protejați-vă de soare în fiecare zi din an. Sfaturi de aplicare a protecției solare.
6. Descuamări ce apar în urma îngrijirii agresării pielii (de exemplu spălarea cu săpunuri dure; curățarea agresivă a tenului)
Remediu: Folosiți produse de curățare blânde. Citiți articolul complet despre curățarea pielii.
7. Descuamări ce apar în urma unor proceduri realizate în saloanele de cosmetică sau cabinetele dermatologice
Remediu: Pentru a preveni astfel de descuamări asigurați-vă că ați înteles cum se îngrijește pielea post procedură. Aplicați în fiecare dimineață protecție solară, este obligatorie. Dacă apar descuamări luați legătura cu medicul care a executat procedura pentru a cere sfaturi despre ce anume ar trebui să aplicați pe ten.
8. Descuamări ale tenului uscat – uneori tenul uscat poate prezenta și descuamări
Remediu: Pentru a preveni apariția scuamelor este necesar să folosiți produse hidratante care să conțină multe ingrediente reparatoare și ingrediente care mențin nivelul optim de apă în piele.
9. Descuamări ce apar în urma folosirii unor produse tratament cu potențial iritant sau fotosensibilizant (cum ar fi tratamentele pentru acnee, pentru pete, etc) – Cele mai multe descuamări apar din cauza folosirii incorecte a produselor tratament (cosmetice sau medicamentoase)
Remediu: Asigurați-vă că folosiți produsele corect și anume:
– aplicați în fiecare dimineață protecție solară (absolut toate medicamentele cu aplicare locală sau produsele cosmetice cu ingrediente active pot cauza iritația pielii în cazul expunerii la lumina solară, de aceea protecția solară este obligatorie în fiecare dimineață, indiferent de momentul în care ați aplicat produsul);
– aplicați produsul atât cât îl tolerează tenul (experimentați și observați câte aplicări de produs săptămânale tolerează tenul; există cazuri în care 2-3 aplicări este numărul maxim, există cazuri în care se poate aplica de două ori pe zi)
-în cazul în care tenul nu tolerează un anume produs indiferent de cât de rar este aplicat, pur și simplu renunțați la el. Afectarea barierei naturale cu scopul de a vindeca o altă afecțiune (cum ar fi acneea) este comună, dar nu ajută pielea nici în procesul de vindecare al acneei nici în starea ei de sănătate.
Indiferent de motivul pentru care apăr descuamările este necesară refacerea barierei naturale a pielii cu ingrediente puternic reparatoare (și doar în cazul tenului uscat: emolienții vă pot ajută la acest pas, împreună cu ingredientele reparatoare). Puteți încerca seruri cu antioxidanți și ingredientele reparatoare cum ar fi ceramidele, acidul hialuronic, acetyl glucosamine, acizi grași, lipide, colesterol, mucopolysaccharide (numite și glycosaminoglycans) - din acestă categorie face parte și acidul hialuronic și sunt ideale pentru că au proprietatea de a menține nivelul optim de apă în piele, prevenind deshidratarea.
Dacă bem multă apa în timpul zilei nu scăpăm de descuamări, din păcate. Ca orice problemă, descuamarea trebuie tratată pornind de la cauza ei, iar lipsa apei aduce multe alte probleme de sănătate înainte de a duce la descuamarea pielii de aceea aceasta nu este o cauza posibilă a descuamării normale a pielii.
Exfolierea pielii
Exfolierea presupune îndepărtarea controlată a celulelor moarte ale pielii. Prin controlată mă refer la acțiunea manuală de a folosi un produs sau o procedura care are că scop exfolierea. Exfolierea este un proces necesar pentru că pielea să fie sănătoasă și este efectuată de orice persoană, chiar dacă nu știe că așa se numește.
Celulele moarte de la suprafața pielii se desprind în mod normal din matricea intracelulară, dar uneori se strâng în grupuri formând aglomerate, blocând porii și ducând la un aspect tern și cenușiu al pielii. De aceea îndepărtarea celulelor moarte acumulate în exces este atât de importantă, iar după îndepărtarea acestor celule moarte pielea are aspect mai tânăr și mai sănătos (la o scară mai mare imaginați-vă cum arată pielea călcâielor după o pedichiură).
Exfolierea este de două feluri: chimică și mecanică.
Despre exfolierea mecanică puteți citi: Exfolierea mecanică – Scrubul și Aparate pentru curățarea tenului.
Despre exfolierea chimică și acizii exfolianți de tip AHA (acid glicolic și acid lactic) și BHA (acid salicilic) puteți citi foarte multe articole aici.
Folosirea oricărui tip de exfoliere în exces sau incorect poate duce la descuamări. Scuamele formate în urma descuamării se îndepărtează de pe ten cu ajutorul exfolierii mecanice (așa cum am povestit mai sus).
Buna Corina,
Sunt o cititoare noua a blogului tau si de cand l-am descoperit am citit tot ce ai scris,l-am răsfoit si răsfoit si răsfoit…Sunt pur si simplu uluita de cate informatii noi am descoperit,fiind la randul meu o pasionată de
beauty ,FELICITARI si multumim pt tot ce impartasesti cu noi!
Tot citind mi-am dat seama ca vreau sa intru in posesia unor produse PC,exfolianti,protectie solară,hidratare,retinol,pudră cu spf…ma tentează mai multe…problema e ca nu prea stiu ce sa aleg din multitudinea de produse si nu as vrea sa cumpăr ceva( mai ales ca sunt destul de scumpe) si sa nu mi se potriveasca. De curand am împlinit 30 ani,am un ten destul de ciudat,sa spunem ca e mixt(zona T e lucioasă insa culmea si aceasta zona poate deveni uscată uneori.cand nu folosesc niciun produs de hidratare nu-mi luceste aceasta zona si am senzatia ca ma tine toata fata.daca folosesc make-up atunci zona T iese prima in evidenta in special fruntea ),am episoade acneice si am ramas cu pete in urma cosurilor sparte ( cosuri care nu sunt foarte mari),si a expunerii la soare fara protectie in tinieretea mea ( da stiu…copil prost…daca as fi stiut atunci ce stiu acum…offf)pori măriti,cate doua ridulete sub fiecare ochi si un mare 11 intre sprâncene,aspect tern,neuniform si niste cearcăne de toata frumusetea ( am programare in octombrie sa mi le umplu cu grăsime ,sunt adâncite si urâte si imi e cam frica dar dehhh) deci…tot tacâmul de chestii nasoale pe fata mea. Ti am dat toate detaliile astea in speranta ca ma poti ajuta in privinta produselor PC, ti-as fi recunoscătoare ,te rog muuuult!!!. Multumesc
Lacrimioara,
Iti recomand sa incerci mostre din rutina propusa mai jos, dupa ce ai citit cu atentie detaliile de folosire. Sa citesti cu atentie despre protectia solara (https://pasagera.ro/sfaturi-de-aplicare-a-produselor-protectie-solara.html).
Dimineata: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/moisture-boost-one-step-face-cleanser-473-ml.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/resist-advanced-replenishing-toner-skin-remodeling-complex.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/clear-anti-blemish/clear-daily-skin-clearing-treatment-azelaic-acid-bha.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers-with-spf/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30.html
Seara: http://www.paulaschoice.ro/skin-care/cleansers-and-removers/moisture-boost-one-step-face-cleanser-473-ml.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/toners/resist-advanced-replenishing-toner-skin-remodeling-complex.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/exfolianti-aha-bha/resist-daily-pore-refining-treatment-2-bha.html, http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/resist-barrier-repair-moisturizer.html
Buna Corina,
Desi nu are legatura cu articolul in sine, imi poti spune daca mai ajungi anul asta cu produse PC si cu sedinte de consultanta in Bucuresti? Multumesc.
Maya,
In prima saptamana din noiembrie, voi anunta in curand.
Buna! Cele care au ten mixt cu cuperoza, spuneai ca un scrub n ar fi ideal, si Ce faci ca sa indepartezi pielea aceea descuamata? Spuneai ca, in acez caz cremele nu ajuta la îndepărtarea lor.
Denisa,
Poti folosi un prosop umed imbibat in produs de curatare, o data pe saptamana, cu miscari foarte blande. Ideal este sa te scapi de descuamari.
Oare are legătura cu dermatita saboreica a scalpului uscăciunea tenului? Adică scalpul meu prezintă coji, zone roșii, se îngrășa mult mai repede ,prezinta chiar si mâncărimi si am folosit blue cap șampon n a mers dupa am folosit squanorm la fel. Nu stiu ce sa mai fac
Denisa,
Nu chiar, sunt independente aceste probleme in sensul ca daca vei scapa de uscaciunea tenului nu inseamna ca vei scapa si de dermatita seboreica de pe scalp. Dermatita seboreica are ca simptome deshidratea, inrosirea, mancarimile si descuamarea pielii.
Am o intrebare, buna! Ce zone trebuie evitate atunci cand aplicam exfolierea? si trebuie sa o las peste noapte?
Denisa,
Uite raspuns: https://pasagera.ro/alegerea-exfoliantului-chimic-potrivit-si-aplicarea-lui.html
Se aplica pe toata fata exfoliantul, nu se limpezeste. In unele cazuri, daca ai toleranta mica la acizi, dar ai puncte negre pe care vrei sa le indepartezi, poti sa aplici doar pe zonele cu puncte negre cat mai des posibil si sa aplici pe toata fata de 1-3 ori pe saptamana.
Buna si sărbători fericite! Am găsit un ser de la Roche posay si vreau sa mi Spune-ți daca Ingredientele sunt cat de cat ok. AQUA / WATER
GLYCERIN
ISOSTEARYL NEOPENTANOATE
BUTYLENE GLYCOL
PENTYLENE GLYCOL
POLYSORBATE 20
TAMBOURISSA TRICHOPHYLLA LEAF EXTRACT
GLYCERYL ACRYLATE/ACRYLIC ACID COPOLYMER
DIMETHICONE
DIMETHICONOL
AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
DISODIUM EDTA
ACETYL DIPEPTIDE-1 CETYL ESTER
Ioana,
Fara iritanti, practic aplici apa, ghicerina si silicon pe piele. Peptidele alea de la sfarsitul listei sunt in concentratie mult prea mica.
Buna ziua, imi pare rau de deranj dar am o problema cu demachiantul si as vrea o sugestie daca se poate. Am tenul cu acnee si normal, este si gras (numai ca in perioada aceasta mi-au aparut aceste „coji” de la frig). Momentan foloseam unul de la Nivea care e pt. ochi normal si mi se pare ca mi-ar agrava acneea un pic. As vrea va rog,daca stiti, sa-mi recomandati un demachiant pt. aceste probleme, dar nici foarte scump. Multumesc anticipat^^
Teodora,
Uite despre curatarea tenului: https://pasagera.ro/totul-despre-curatarea-tenului-si-produsele-destinate-curatarii-tenului.html
Nu stiu ce tip de produs cauti, uite review-uri: https://pasagera.ro/category/produse-cosmetice-2/produse-cosmetice-review
Uite despre acnee: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Este normala descuamarea dupa tratamemtul cu dermapen(este a patra zi dupa tratament )?ce crema ar trebui sa folosesc?
Bianca M,
Sigur ca ta, toata pielea ta a fost intepata cu ace de o gramada de ori. Uite: https://pasagera.ro/dermapen-experienta-personala.html
Sper ca folosesti protectie solara in fiecare dimineata (medicul trebuia sa te informeze, este obligatoriu sa aplici altfel pot aparea pete pe ten). Seara aplica o crema hidratanta mai emolienta. Scuamele le poti indeparta cu un scrub bland, dupa ce pielea nu mai este iritata (dupa 2 saptamani de la tratamente, nu mai devreme). Despre scrub citeste pe blog, foloseste motorul de cautare.
Buna, Corina
De cand ma stiu am avut puncte negre foarte multe pe frunte, nas, obraji si barbie, puncte pe care orice cosmeticiana nu reusea sa mi le scoata, ci dimpotriva reuseau sa mi inflameze si mai tare fata. In afara de asta m am luptat si cu tenul gras dintotdeauna!!! De 3 saptamani folosesc produse de la PC plus altele alese dupa alte recomandari pe care le am gasit aici, iar tenul meu nu mai este gras, punctele negre raman din ce in ce mai putine(in sfarsit!!!!) insa pielea e cam uscata, iar pe frunte efectiv mi se descuameaza in cateva locuri..rutina mea este asa:
Dimineata – curatare bioderma ds gel spumant, crema spf Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense SPF 30 with Antioxidants
Seara – demachiant La Roche Posay Toleriane, gelul Bioderma, Resist Daily Pore-Refining Treatment 2% BHA si Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel.
Spune-mi, te rog, ce gresesc de am pielea asa tare uscata pe frunte sau ce trebuie sa fac?
Oana,
Trebuie sa aplici exfoliantul de 2-4 ori pe saptamana, nu in fiecare seara. Seara foloseste doar produsul de curatare si o solutie micelara (renunta la demachiant daca nu folosesti machiaj, dar daca folosesti machiaj atunci e ok). Ca si hidratare pentru seara alege o varianta mai consistenta cum ar fi Resist Clear Skin Hydrator (http://www.paulaschoice.ro/skin-care/moisturizers/resist-anti-aging-clear-skin-hydrator.html).
Am o banuiala cum ca Resist Super Light Daily Wrinkle Defense spf 30 mi-ar usca pielea, este posibil? Sau poate altceva din rutina mea. Scuze ca am trimis mesaj din nou inainte ca cel dintai sa fie aprobat inca, dar am observat iar dimineata dupa ce am aplicat crema spf cat de uscata imi era fata, incat mi e greu sa aplic fondul de ten.
Oana,
Resist SPF 30 este foarte matifiant, ideal pentru tenul gras. Incearca sa aplici un strat subtire de crema hidratanta fara SPF inainte sa aplici SPF-ul.
Buna ziua! Am fost la dermatolog si mi-a spus că am acnee medie si mia dat să iau doxicilina (pastile) timp de 3 luni și duac gel în prima săptămână m-am dat o dată la 2 zile, iar de 4 zile ma dau in fiecare zi așa o zis doctorul dar o început să mi se ieie pielea de pe obraji nu stiu daca este exfoliere sau descuamare sunt albe multe si mici dar rezultatele se vad pe frunte nu am treaba se vindeca deja după o săptămână chiar și pe obraji dar a apărut problema asta si nu stiu daca este bine sau nu, să continuu să mă dau în fiecare zi sau să mă dau o dată la 2 zile?
Gabriel,
Citeste din nou articolul de mai sus, in nici un caz nu e vorba despre exfoliere pentru ca tu nu folosesti exfolianti ci este vorba despre o descuamare cauzata de Duac din doua motive: sau nu il folosesti corect (daca nu folosesti protectie solara in fiecare dimineata atunci reactia pielii tale este normala si se va agrava) sau nu tolerezi ingredientele active. Despre benzoyl peroxide si despre antibiotice am scris pe site, te rog citeste articole.
Ti-as recomanda sa incerci sa intelegi ce se intampla cu pielea ta, poti incepe cu acest articol: https://pasagera.ro/am-acnee-cum-procedez.html
Buna ziua! am o problema destul de delicata de vreo 4-5 ani nu reusesc sa scap de dermatita seboreica , am consultat in decurs de 4 ani aproape toti medicii dermatologi de la mine din oras si toti mi-au spus aceeasi simptoma dar tratamentul a fost diferit , am investit in jur la 2500 de ron in creme scumpe sedinte de tratament cu laser curatare faciala etc sunt disperat nu mai stiu ce sa mai fac , in privinta mea abosolut orice tratament are efect 1 saptamana maxim 2 dupa aceea tot tenul imi este plin de cojite deja imi este rusine sa mai ies din casa ,va rog indrumati-ma la un specialist indiferent din ce oras e , sunt din Baia Mare dar mi-am pierdut increderea in medicii de la mine din oras
Danut,
Te rog citeste articolele despre dermatita seboreica de pe blog, sper sa iti fie de ajutor. Din pacate nu cunosc dermatologi pe care sa ii pot recomanda, iar dermatita seboreica este o afectiune cutanata care se agraveaza pe baza de stres, trebuie sa aduci liniste in viata ta, sa ai alimentatie corecta, sa faci miscare, sa ai echilibru in tot ceea ce faci, doar asa poti vindeca dermatita.
Buna! Am o problema de cateva zile incoace am descuamari ale pielii pe frunte barbie,nas si acum si pe obraji ,mai aproape de nas..a inceput pe frunte ,iar acum parca pe aproape toata fata ..indiferent cu ce ma spal pe fata tenul meu parca o ia razna .Simptomle sunt : usturime aproape continua,roseata ,si cand aplic un produs sau chiar apa de la robinet simt ca imi arde fata si se roseste .Dupa spalare se descuameaza iar dupa ce aplic o crema hidratanta dispar cat de cat descuamarile dar dimineata imi sunt iar prezente,Precizez ca am folosit o perioada produse ce contineau iritanti si am renuntat la ele ,chiar dupa ce am renuntat problema s-a pronuntat .Nu stiu daca e o problema dermatologica sau doar un ten foarte iritat .As vrea sa-mi spui ce produse sa folosesc si din descrierea mea diagnostic ai putea sa-mi dai (precizez ca am acnee pe barbie pentru care folosesc tratament cu Duac pe zona cu pricina deorace brevoxyl nu mai e pe piata) Mi-as dori foarte mult sa vin la un consult la tine la cabinet dar din pacate distanta e mare 🙁
Annabella,
Te rog spune-mi daca folosesti protectie solara in fiecare dimineata. Te rog citeste si urmeaza indicatiile din acest articol: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html
Buna ziua. De o luna de zile mi am schimbat rutina, ajutandu ma de sfaturile de pe blogul dvs. Am introdus in rutina bha 2% si aha 12% pe care le folosesc seara, alternativ. Dimineata dupa ce ma spal cu gel aplic skin hydrator si apoi non greasy spf 50. Am observat ca pielea din jurul barbiei a devenit rosie si sensibila la atingere si se descuameaza. Mentionez ca am tenul mixt, inainte zona din jurul bariei era plina de sebum dar acum este uscata. Care credeti ca ar putea fi motivul? Va multumesc
Gabriela,
Este foarte posibil ca iritatia de pe barbie sa se datoreaze aplicarii incorecte a exfoliantilor. Exfoliantii se introduc treptat in rutina si se folosesc doar in masura tolerantei tenului. AHA 12% este un produs ce nu ar trebui aplicat mai mult de 1-2 ori pe saptamana (mai des doar daca exista toleranta foarte buna a ingredientului activ, in concentratie atata de mare). BHA 2% este foarte potent, poti aplica de 2-3 ori pe saptamana.
Opreste folosirea exfoliantilor si reia aplicarea acestora doar cand pielea nu mai este iritata. Citeste articolul acesta: https://pasagera.ro/ten-iritat-rutina-zilnica-de-ingrijire-si-masuri-de-urgenta-pentru-ameliorarea-iritatiei.html. Poti relua folosirea exfoliantilor treptat, incepe doar cu unul dintre ei, aplicat astfel: AHA o data pe saptamana; BHA de 2 ori pe saptamana. Treptat poti creste numarul de aplicari daca pielea ta reactioneaza bine.
Crema ta cu SPF iti asigura hidratarea necesara, pentru zonele unde exista deja exces de sebum mai bine sa nu aplici si Resist Clear Skin Hydrator pentru a nu incarca tenul. Pe zonele unde simti nevoie de extra hidratare poti aplica crema ta fara SPF inainte sa aplici SPF-ul.
Uita-te putin la rutina mea sa observi cat de rar folosesc exfoliantii. https://pasagera.ro/rutina-de-ingrijire-tenului-meu-toamnaiarna-2016.html
Buna. Am facut acum cca 10 zile un peeling chimic la dermatolog cu acid glicolic si inca ceva, nu imi mai amintesc cealalta substanta. Deja mi s-a descuamat toata pielea si am ramas cu o fata noua, mai frumoasa.
As vrea sa pastrez efectul asta, ma gandeam ca dupa o perioada sa introduc si sa aplic BHA si AHA pentru a pastra fata curata.Oare dupa cat timp de la peeling ar fi safe sa incep sa folosesc acizi?
Am ten mixt cu tendinta acneica, puncte negre, pete mai vechi, 40 ani.
Multumesc
Buna Cat,
Ar fi bine sa intrebi dermatologul tau, poate dansul iti recomanda altceva. In mod normal dupa 2-3 saptamani poti relua folosirea exfoliantilor. Ajusteaza numarul de aplicari in functie de nevoile si toleranta pielii.
Buna ziua ,am si eu o problema cu descuamarea pielii mai exact toata fata mi se descuameaza cam de la sfarsitul lui august si nu stiu ce sa fac ca sa scap de aceasta problema.
Totul a inceput cand am venit de la mare ,probabil am luat vreo ciuperca din apa sau din cauza soarelui si pana in ziua de azi ma lupt cu aceasta problema si eu cred ca nu e de la frig.
Momentam folosesc o crema hidratanta de la sebiaclear dar fara folos.
Daca ai putea sa ma ajuti as fi recunascator.
Iti multumesc!!
Sorin,
Iti recomand sa consulti un medic dermatolog pentru un diagnostic corect. Nu este normal ca descuamarea pielii sa persiste atat de mult timp, chiar daca e posibil ca primele descuamari sa fie cauzate de expunerea la soare fara protectie solara.
Daca problema ta nu este o afectiune cutanata poti scrie un e-mail la info@paulaschoice.ro pentru a cere o recomandare de produse pe care sa le folosesti pentru a elimina deshidratarea.