Să ne parfumăm
Primul lucru pe care îl face o femeie când achiziţionează un produs cosmetic este să îl miroase. De ce? Pentru că un miros plăcut poate trimite o femeie cu gândul la lucruri plăcute.
Alegerea unui parfum este o experienţă pur senzorială, iar parfumul ales vorbeşte aproape exclusiv despre dragoste şi sex. Sper că nu sunteţi surprinse să auziţi că aproape toate produsele sunt vândute cu ajutorul reclamelor cu aluzii sexuale. Parfumul este notoriu când vine vorba de marketing bazat pe sex. În reclame apar întotdeauna tineri bronzaţi, pe jumătate dezbrăcaţi, tinere cu sex-appeal sau chiar perechi îmbrăţişate. Cele mai multe dintre noi lasă logica la o parte când sunt confruntate cu speranţa de a fi mai dorite şi asta este ceea ce vinde parfumul pentru că de fapt acest produs nu are nici o utilitate raţională şi chiar sfidează orice logică.
În afară de reacţii alergice nu există riscuri când folosiţi un parfum cu condiţia să înţelegeţi că o picătură în puncte diferite de pe corp este suficient. Locurile unde este recomandat să aplicaţi parfum sunt: în spatele urechii, la încheietura mâinii, în centrul bazei gâtului, în spatele genunchiului, în interiorul cotului, în v-ul decolteului. Nu frecaţi încheieturile una de cealaltă pentru că influenţaţi mirosul parfumului.
Dacă folosiţi o cantitate mare de parfum încărcaţi aerul din jurul vostru şi sunt multe persoane alergice la diferite mirosuri. Este o mare diferenţă între a purta un parfum discret şi senzual sau a vă face anunţată prezenţa de la 2 metri depărtare caz în care parfumul poate deveni copleşitor şi deranjant. Scopul parfumului este de a da un miros subtil celui care îl poartă.
Ideea de a folosi mai mult parfum pentru a face mirosul sa persiste mai mult în timp este total greşită. Nu cred că vreuna dintre voi îşi aplică strat dublu de pudră pentru a rezista machiajul mai multe ore. Aşa cum retuşaţi machiajul puteţi (dacă doriţi) să reaplicaţi parfumul.
Din punct de vedere al ingredientelor, rezistenţa unui parfum pe piele nu are nimic de-a face cu ingredientele naturale sau sintetice. Reţetele parfumurilor sunt secrete şi respectate de lege. Cele mai multe parfumuri sunt create dintr-o combinaţie vastă de ingrediente. Complexitatea şi testările în laboratoare dedicate acestor ingrediente face ca un parfum original să fie cu adevărat calitativ şi o copie să fie doar un parfum ieftin care de cele mai multe ori are un miros greu şi neplăcut după câteva minute de la aplicare.
Pentru a şti cât timp rezistă un parfum pe piele trebuie să îl testaţi şi să ştiţi ce tip de parfum este.
Cologne ( între 1% şi 3% fragrance) şi eau de cologne (între 3% şi 5% fragrance) – rezistă pe piele între două şi trei ore
Eau de toilette (între 5% şi 7% fragrance) – rezistă pe piele între două şi patru ore
Eau de parfum (între 12% şi 18% fragrance) – rezistă pe piele între patru şi şase ore
Parfum (între 15% şi 30% fragrance) – rezistă pe piele între şase şi opt ore
Parfumul este în bază de uleiuri şi rezistă mai mult pe piele decât cologne (în bază de apă) sau eau de toilette (în bază de alcool). Din acest motiv parfumul este şi cel mai scump.
Testarea este pasul următor. Pentru a şti ce miros va avea un parfum şi cât va rezista totuşi pe pielea voastră trebuie să îl testaţi. Mirosul sticlei sau mirosul de pe hârtia de testare nu este acelaşi cu mirosul pe care parfumul îl va avea pe piele mai ales că un parfum miroase altfel în prima oră decât în ultima oră de purtare.
Interesant de ştiut: într-un produs de acest gen cel mai scump lucru este sticla (40% din costuri) apoi reclama (30%) şi celebritarea numelui producătorului (10%). Parfumul propriu zis costă aproxitamativ 20% din costul pe care îl plătește consumatorul.
Interesant articol. Intrebare: eu am pielea destul de uscata. Cum as putea sa fac parfumurile sa persiste mai mult? Cu exceptia catorva parfumuri, restul isi pierd aroma dupa putina vreme, odata aplicate pe pielea mea, desi pe pielea altor persoane persista mai mult 🙁
Buna Clarra,
Cat persista parfumul pe pielea ta are de-a face doar cu pielea ta si nu poti schimba nimic. Folosirea altor produse foarte parfumate inainte de parfum (creme de corp de exemplu) nu face decat sa amestece mirosurile si nu ajuta la prelungirea timpului in care persista parfumul. Dupa 1 ora tu nu mai simti parfumul de pe pielea ta atat de mult oricum.
Multumesc pentru raspuns, Corina. Nu obisnuiesc sa amestec aromele – daca folosesc creme de corp parfumate, renunt la parfum in favoarea lor. Totusi la unele parfumuri si cei din jurul meu imi confirma ca aroma a disparut 🙁 Iar la unele persista si 10 ore – cum ar apa de parfum Armani Code.
Asta e, macar parfumurile preferate persista 🙂
Clarra, este posibil ca notele de baza din parfumurile care nu persista sa fie mai putin prezente in compozitia parfumului. Notele de varf „trec” cel mai repede, apoi raman cu precadere cele de mijloc, iar cele de baza ar fi cele care rezista cel mai mult.
acum … na, eu nu sunt experta in parfumuri, dar asta am retinut eu din ce am citit pana acum 🙂
imi place foarte-foarte mult cum ai scris acesta articol!
al doilea paragraf in special m-a impresionat prin expunerea sa.
felicitari si multumim!
Interesant. Eu nu aș fi spus sex, ci plăcere. Sunt oameni care se parfumează pentru plăcerea senzorială proprie, care colecționează parfumuri sau recipiente de dragul artei sau al unicității, care-și parfumează perna înainte de a adormi. Nu merg pînă la a spune că-i o formă de autoerotism, dar nu mereu seducția altuia este scopul celui care se parfumează. Poate fi propriul confort. Nu are nici o utilitate, nu îndeplinește o necesitate reală, dar nici tablourile sau alte forme ale artei nu au utilitate. Și totuși ne îmbogățesc viața 🙂
Buna hiacint,
Cu siguranta marketingul parfumului este bazat pe sex.
Nu am spus ca oamenii se parfumeaza pentru sex sau ca achizitioneaza parfumul cu acest scop. Si nici nu am spus ca nu ar trebui sa ne parfumam. Am spus doar ce am crezut eu ca trebuie spus din punctul de vedere al temei acestui blog.
Si eu colectionez parfumuri si imi plac foarte mult chiar daca nu au de fapt nici o necesitate reala.
imi place foarte mult articolul:d.am o intrebare :in ce pot dilua esenta de parfum ?(are un miros foarte puternic):*
Buna camy,
Din pacate nu stiu raspunsul la intrebarea ta deoarece eu parfumurile le achizitonez din comert si nu am avut experienta cu esentele de parfum.
Cred ca raspunsul la intrebarea ta il poti gasi pe blogurile specializate in parfumuri hand made.
multumesc oricum :d(am sa ma mai interesez) multumim pentru articolele foarte interesante 🙂 te astept si pe blogul meu daca iti place:) http://camyideas.blogspot.com/ o seara frumoasa!
Buna, Corina. Interesant articolul. Eu ma feream sa ma parfumez vara pe gat pentru ca stiam ca parfumul la soare pateaza pielea. Sa inteleg ca nu e adevarat si ma pot parfuma linistita(desigur peste crema cu spf)?
Buna ioana,
Parfumul in baza de alcool poate cauza iritantii pe pielea expusa la soare. Dar daca iti aplici crema cu SPF si apoi te parfumezi in cateva puncte si in cantitate mica (poti oricand sa reaplici) nu se va intampla nimic, cu conditia sa nu il folosesti la plaja.
Buna Corina!Ti-am mai dat 2 comenturi dar nu stiu ce s-a intamplat ca nu s-a publicat:( ,in sfarsit.Am o mare curiozitate…lucrezi in domeniul medicinei?Te intreb asta ca ajuti foarte multe fete cu sfaturi,ce contine fiecaare produs in parte,daca e benefic pt ten,corp nostru,etc,etc,sau doar te documentezi tu,citesti multe carti si asa mai departe.Te admir foarte mult,sper sa mearga comentariul asta si pe viitor sa imi dai si mie sfaturi daca o sa am nevoie vreodata,daca nu poate prin e-mail va fi mai sigur.O zi buna!
Buna Delia,
Exista o pagina cu descrierea mea. Dau sfaturi oricui are nevoie, prin formularul de contact poti trimite mail.
Buna
Am o intrebare: parfumurile au termen de valabilitate? Pe unele este inscriptionat, pe altele nu.
Multumesc
Buna Pina,
Da, au. Dupa ce expira ingredientele se distrug in timp si parfumul isi modifica mirosul.
https://pasagera.ro/termen-de-valabilitate-al-produselor-cosmetice-codul-produsului.html Poti verifica dupa codul produsului.
multumesc
Buna Corina!
Mi-am achizitionat azi un parfum de mult dorit, si uitandu-ma pe cutie, am dat peste lista de ingrediente. Nici nu stiam ca are asa ceva.. :). Oricum, am observat ca o mare parte din el este alcool denat., si mai contine si cativa iritanti la sfarsitul listei. Intrebarea mea e… alcoolul din parfum este iritant la fel ca cel din creme? Adica il evitam pe cel din creme, dar il pulverizam direct din sticla…La fel ca si iritantii. Multumesc!
Buna Ioana,
Parfumurile sunt alcool si substante care dau mirosul atat de placut, majoritatea iritante. De aceea parfumul se foloseste moderat, cate o picatura in cateva puncte de pe corp. Sunt persoane care nu tolereaza parfumurile tocmai din cauza prezentei iritantilor.
Da, le pulverizam direct din sticla, dar nu pe fata.