Dermal fillers. Toxina botulinică. Injectări cu silicon

Dermal Fillers

Dermal fillers sunt subtanțe injectabile de umplere (filleri dermali injectabili) pe bază de ingrediente cu proprietăți de umplere. Dintre ingredientele care au proprietăți de umplere atunci când sunt injectate, cel mai folosit este acidul hialuronic. Nu confundați dermal fillerele cu Botoxul, acțiunea lor este complet diferită asupra zonei tratate.

Practic aceste substanțe sunt folosit pentru mărirea buzelor și volumetrie facială (umplu ridurile, șanțurile nasolabiale, cicatricite, definesc conturul feței, ameliorează depresiunile din jurul ochilor – cearcăne, etc). După procedură aspectul zonei tratate este îmbunătățit considerabil – de la corectarea parțială a ridurilor, șanțurilor, etc până la umplerea lor în întregime.

Nu există cel mai bun dermal filler, pentru fiecare dintre persoanele care doresc o astfel de procedură se alege un filler potrivit în funcție de problemele care trebuiesc tratate. Înainte de a apela la o procedura de acest tip consultați-vă cu un medic în care aveți încredere și care vă poate recomanda procedura potrivită pentru tenul vostru. Este posibil ca medicul să recomande un filler pe o anumită zonă și un alt filler pe altă zonă, în funcție de problemele și așteptările voastre.

În jurul vârstei de 40-45 de ani, semnele îmbătrânirii pielii cauzate în special de lipsa protecției solare aplicate zilnic, de structura țesutului cutanat, de expresiile faciale și mulți alți factori, devin evidente pe ten și sunt imposibil de schimbat cu ajutorul produselor cosmetice. Există foarte multe proceduri de corectare temporară sau semi permanentă a semnelor îmbătrânirii, de la dermal fillere până la lifting chirurgical. Dintre aceste proceduri, cele mai comune și bineînțeles mai puțin dureroase și costisitoare sunt fillerele, care pot fi folosite și pentru umplerea cicatricilor, corectarea conturului feței și mărirea buzelor. Efectele fillerelor sunt temporare, după încetarea efectelor zona tratată își revine la formă inițială.

Fiecare producător de fillere alege un ingredient de umplere și formulează un filler cu proprietăți diferite de alte fillere – unele sunt mai potrivite pentru umplerea șanțurilor adânci, unele pentru mărirea buzelor, etc. E important să luați acest aspect în considerație dacă apelați la injecțiile cu fillere.

Precauții necesare înainte de injectarea fillerelor
Primul pas înainte de injectarea unui filler este discuția cu un medic estetician pentru a vă recomanda fillerul potrivit pentru problema voastră. Deși în România nu există o lege care să ceară cursuri speciale pentru injectarea fillerelor, vă recomand să apelați la un medic care are o experiență vastă în acest domeniu, în special când vine vorba de fillerele semi permanente. Deși fillerele temporare au efect temporar, totuși, o injectare incorectă poate duce la o mulțime de efecte adverse și la un rezultat inestetic care va persista până cât timp fillerul este absorbit în organism.

După ce ați hotărât împreună cu medicul ce filler va injecta cereți să citiți prospectul produsului, este extrem de important! În multe cazuri este nevoie de un test alergologic pentru a stabili dacă sunteți alergici la substanțele conținute de filler (întotdeauna se cere un test alergologic pentru fillerele sintetice sau pentru cele pe bază de substanțe de origine animală), test care se face cu câteva săptămâni înainte de injectare. Producătorul întotdeauna specifică pe prospect dacă este nevoie de test alergologic sau nu.

Întrebați medicul (înainte de procedură) care sunt efectele adverse comune tipului de filler pe care l-ai ales, care sunt indicațiile pre și post procedură, la ce rezultate puteți spera. Informați medicul dacă urmați un tratament medicamentos, dacă urmați sau ați urmat în ultima lună un tratament care presupune proceduri faciale (gen peelinguri, IPL, microdermoabraziune, etc), dacă sunteți alergici la anumite substanțe și medicamente, dacă suferiți de boli cronice.

Întotdeauna întrebați medicul dacă vor fi necesare mai multe ședințe de injectare și care este costul acestora. Cereți să vedeți fotografii ale pacientelor medicului respectiv, cu rezultatele avute în urma injectării. Înainte de injectare verificați împreună cu medicul data de expirare a produsului folosit, integritatea seringii și a acului.

Contraindicații
Nu puteți apela la injectări cu fillere dacă aveți mai puțin de 18 ani, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, dacă sunteți alergică la una din substanțele din componența fillerului, dacă există infecții pe suprafața tenului, daca urmați tratamente cu medicamente anti-inflamatorii, anticoagulante sau antiagregante sau în alte cazuri speciale (de exemplu: unele fillere nu pot fi injectate persoanelor alergice la gentamicina, aspirina, etc. sau persoanelor care suferă de anumite afecțiuni). Citiți prospectul fillerului!

Efecte adverse posibile
Imediat ce fillerul a fost injectat pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite. Este important să nu masați sau să puneți presiune pe zona injectată timp de o săptămână după injectare pentru a nu deplasa materialul injectat în alte zone și să nu va expuneți la radiațiile solare fără protecție solară, la căldură extremă (solar, saună, apă fierbinte) sau la frig extrem, cel puțin câteva zile după procedură.

Cele mai comune efecte secundare sunt umflarea ușoară la locul injectării, efect care dispare în câteva zile. Dacă alegeți un filler pe bază de grăsime umană zona tratată va arată prea umflată la început, după câteva ore sau zile (în unele cazuri), zona tratată își revine la aspectul normal. În rare cazuri umflătura persistă câteva săptămâni.

În urmă injectărilor pot apărea complicații, datorate medicului care injectează, pacientului care nu tratează corespunzător zona injectată (pentru că nu i-a fost explicat corect sau din alte motive), reacțiilor organismului la filler.

Cele mai cunoscute sunt: apariția acneei, respingerea fillerului de către organism, asimetrie, sângerări, echimoze (vânătăi), infecții la locul injectării, prurit, migrarea materialului de umplere din zona tratată, necroza pielii, alergii, sensibilizarea pielii, edem, umflături, pareză temporară a mușchilor feței, amorțire temporară a zonei tratate, formarea aglomeratelor de material injectat sub piele datorate mișcărilor faciale naturale sau procesului natural de îmbătrânire (specific fillerelor care conține substanțe granulate, în special cele pe bază de calcium hydroxylapatite). Aceste aglomerate se pot transformă în noduli care sunt îndepărtați prin proceduri chirurgicale.

Un alt efecte secundar poate fi corectarea superficială a zonei tratate (în acest caz rezultatele fiind departe de așteptări) sau injectarea a prea mult filler în zona tratată.

Este injectarea cu fillere dureroasă?
Da. Foarte mulți producători includ lidocaină cu rol de anestezic în fillere pentru a micșora discomfortul cauzat de injectare, iar medicul care execută procedura poate aplica un anestezic local sau poate injecta o substanță anestezică înainte de procedura de injectare a fillerului.

Efecte pe termen lung
Efectele fillerelor se văd imediat (puține tipuri de fillere au nevoie de o perioadă înainte de a avea efecte evidente). Fillerele acționează exclusiv pe zonele tratate și nu tratează cauza apariției ridurilor și șanțurilor cauzate de îmbătrânire sau cicatricilor cauzate de acnee, arsuri, lezări de țesut. În funcție de cum veți îngriji pielea ulterior injectarilor și de ritmul de îmbătrânire al pielii efectele pot dura între câteva luni și câțiva ani. Efectul de umplere dispare treptat, în ritmul absorbției substanței injectate de către organism, după ce a fillerul a fost absorbit complet zona tratată revine la forma pe care o avea înainte de tratament. În cazul injectarilor cu fillere semi temporare este necesară îndepărtarea substanței chirurgical dacă este necesar sau dacă dorește pacientul.

Fillerele se împart în două categorii:

1. Temporare

Efectele lor sunt vizibile în general între 6 luni și 2 ani, în funcție de materialul folosit, de formula fillerului, de cantitatea fillerului injectat, de cum îmbătrânește pielea, etc.

Substanțe folosite:

Acid hialuronic – subtanță naturală.

Produse și producători (cele mai cunoscute):
Captique (produs de Inamed Corp / Genzyme Corp)- folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor medii și profunde. Efectele sunt vizibile timp de 3 luni.

Esthélis (produs de Anteis)- folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor medii, mărirea buzelor și a pomeților. Efectele sunt vizibile între 9 luni și un an.

Elevess (produs de Anika Therapeutics) – folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor superficiale și medii. Conține și lidocaină cu rol de anestezic local. Efectele sunt vizibile între 4 și 6 luni.

Hylaform (produs de Inamed Corp / Genzyme Corp) – folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor profunde. Efectele sunt vizibile timp de 3 luni.

Juvéderm Ultra (produs de Allergan) – folosit pentru umplerea șanțurilor și ridurilor superficiale, conține și lidocaină cu rol de anestezic. Efectele sunt vizibile între 6 și 18 luni.

Juvéderm Ultra Plus (produs de Allergan) – folosit pentru șanțurilor și depresiunilor profunde, conține și lidocaină cu rol de anestezic. Efectele sunt vizibile între 6 și 18 luni.

Juvéderm Voluma (produs de Allergan)- un gel cu textură mai vâscoasă, folosit în special pentru umplerea depresiunilor cauzate de înaintarea în vârstă în zonele pomeților și bărbiei. Nu se folosește în jurul ochilor sau buzelor. Efectele sunt vizibile între 6 și 18 luni.

Perlane (produs de Galderma) – asemănător cu Restylane, are o moleculă mai mare de acid hialuronic, fiind potrivit pentru umplerea șanțurilor profunde. Efectele sunt vizibile de la 6 luni la un an.

Prevelle (produs de Mentor Corporation) – folosit pentru umplerea ridurilor și șanțurilor superficiale și medii. Conține lidocaină cu rol de anestezic. Efectele sunt vizibile între 3 și 6 luni.

Puragen (produs de Mentor Corporation) – folosit pentru umplerea ridurilor și șanțurilor superficiale și medii, mărirea buzelor, cicatricilor și pentru conturarea feței. Efectele sunt vizibile între 6 luni și un an.

Restylane (produs de Galderma) – potrivit pentru umplerea ridurilor și șanțurilor superficiale și mărirea buzelor. Efectele sunt vizibile de la 6 luni la un an.

Surgiderm (produs de Corneal Group – companie cumpărată de Allergan) – potrivit pentru diferite probleme, în funcție de tipul produsului. Tipuri de Surgiderm: Surgiderm 18, Surgiderm 30, Surgiderm 24 XP, Surgiderm 30 XP, Surgilips, SurgiliftA® Plus. Efectele sunt vizibile de la 9 luni la un an.

Teosyal (produs de Teoxane Geneva) – potrivit pentru diferite probleme, în funcție de tipul produsului. Tipuri de Teosyal: Teosyal Ultimate, Teosyal Global Action, Teosyal First Lines, Teosyal Touch Up, Teosyal Deep Lines, Teosyal Kiss, Teosyal Ultra Deep, Teosyal Mezo.

Colagen – proteină, substanță naturală. Poate fi de origine umană sau animală. Este un tip de filler de generație veche, foarte rar folosit în zilele noastre.

Produse și producători
CosmoDerm (produs de Allergan) – folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor superficiale, mărirea buzelor. Efectele sunt vizibile de la 3 la 9 luni.

Cosmoplast (produs de Allergan) – folosit pentru umplerea ridurilor și depresiunilor medii și profunde, mărirea buzelor. Efectele sunt vizibile de la 3 la 9 luni.

Zyderm, Zyplast (produse de Allergan) – pe bază de colagen animal, folosite pentru umplerea ridurilor și depresiunilor superficiale, medii și profunde, mărirea buzelor. Efectele sunt vizibile de la 3 la 6 luni.

Atenție: toate cele 4 produse menționate mai sus nu mai sunt fabricate din anul 2011, verificați data expirării produsului în cazul în care vi se oferă injectări cu acestea.

Dermă cadaverică de origine umană – substanță naturală, este de fapt țesut uman prelevat de la un cadavru cu proprietăți de umplere. Acest tip de filler are rezultate excepționare în umplerea cicatricilor, indiferent de profunzimea lor.

Produse și producători
Alloderm (produs de LifeCell Corporation) – folosit pentru umplerea șanțurilor și depresiunilor medii și profunde, cicatricilor, conturarea feței, înlocuirea țesutului cutanat distrus. Alloderm este un filler de tip implant, nu se injectează ci se introduce printr-o incizie mică. Efectele sunt vizibile între 1 an și doi ani.

Cymetra (produs de LifeCell Corporation)- o formă micronizată a Alloderm-ului care este combinată cu lidocaină de medic înainte de injectare, cu rol de anestezic. Este numit și Micronized AlloDerm sau Micronized Allograft Dermal Matrix Graft. Poate fi injectat pe zone mici, rezultatele sunt mai precise decât Alloderm pe zonele mici tratate. Este folosit pentru umplerea șanțurilor și depresiunilor medii și profunde, cicatricilor, mărirea buzelor și corectarea cicatricilor. Efectele sunt vizibile între 3 luni și un an.

Dermalogen (produs de Collagenesis) – folosit pentru umplerea șanțurilor și depresiunilor profunde și a cicatricilor. Efectele sunt vizibile între 3 și 6 luni.

Fascian (produs de Fascia Biosystems) – folosit pentru umplerea șanțurilor și depresiunilor profunde și a cicatricilor. Efectele sunt vizibile între 3 și 6 luni.

Calcium hydroxyapatite – substanță naturală. Ca produs finit, fillerul nu conține doar ingredientul activ, în cazul de față acesta fiind calcium hydroxyapatite, ci și alte ingrediente. În funcție de formula finală fillerele pe bază de calcium hydroxyapatite pot fi naturale sau sintetice.

Produse și producători
Radiesse (produs de Merz Aesthetics) – substanță semi solidă, sintetică (30% calcium hydroxyapatite, 60% substanțe sintetice, în bază de apă). Folosit pentru umplerea șanțurilor și depresiunilor medii și profunde. Efectele sunt vizibile până la un an. În trecut acest produs s-a numit Radiance.

Derivat de poly L lactic acid – substanță sintetică, prescurtat PLLA. E un filler atipic deoarece rezultatele nu sunt vizibile imediat. Acidul polylactic injectat promovează stimularea producerii de colagen și efectele lui de umplere apar în timp (după 6-8 săptămâni), fiind mai potrivit pentru tratarea zonelor din partea inferioară a feței: șanțurile nasolabiale și mărirea buzelor sau pentru tratarea cicatricilor.

Produse și producători
Sculptra (produs de Sanofi-Adventis) – Efectele pot dura până la doi, însă la primele ședințe este nevoie de injectări repetate o data la 2-3 luni.

Autologous Fat (tranfer autolog de grăsime) – substanță naturală, obținută de la pacient prin liposucție. Poate fi folosită pentru orice tip de umplere. Efectele sunt vizibile de la 1 an la doi ani. În cazul acestui tip de filler riscul major este ca grăsimea să migreze în alte zone decât cele injectate. Se mai numește și Autologen.

2. Semi permanente

Substanțe folosite:

PMMA (polymethylmethacrylate) – substanță sintetică. Fillerele conțin de obicei o combinație de PMMA și colagen de origine animală. Acest tip de filler necesită o atenție deosebită deoarece filler-ul o dată injectat poate fi îndepărtat doar chirurgical deoarece colagenul se absoarbe în organism, dar PMMA nu. Efectele sunt permantente într-o anumită măsură, PMMA rămâne în țesutul cutanat și în timp sunt necesare injectări de corectare dacă se modifică radical structura pielii o dată cu trecerea anilor.

Produse și producători:
Artefill (produs de Suneva Medical) – Conține lidocaină cu rol de anestezic. Potrivit pentru umplerea ridurilor și șanțurilor medii și profunde.

Toxina botulinică

Despre toxina botulinică am scris și alte articole, voi aminti aici doar cum funcționează această substanță. Toxina botulinică este creată de bacteria Clostridium botulinum. În doze mici, injectarea unei soluții diluate de toxină botulinică în muschii faciali blochează mesajele transmise de nervii muschilor ducând la relaxarea muschilor faciali. Orice rid cauzat de miscările muschilor sunt corectate dramatic, uneori dispar complet, bineînțeles doar pe timpul efectului toxinei.

Diferențele majore dintre cele două tipuri de tratamente (fillere și toxină botulinică) sunt: fillerele umplu ridurile, toxina botulinică paralizează temporar mușchii faciali, efectele fillerelor sunt imediate, toxina botulinică se instalează după câteva zile de la injectare (uneori după câteva săptămâni).

Toxina botulinică nu se folosește pentru corectarea șanțurilor nasolabiale, cicatricilor, cearcanelor, mărirea buzelor. În multe cazuri, pentru corectarea ridurilor profunde se poate apela la toxină botulinică pentru oprirea mișcărilor musculare și la un filler cu proprietăți de umplere superficiale pentru a umple ridurile care mai sunt vizibile (în special pe glabelă se apelează la aceste combinații de tratamente).

Precauții necesare înainte și după injectarea cu toxină botulinică
Primul pas este discuția cu medicul care va efectua injectarea. Asigurați-vă că are experiență în acest tip de proceduri, cereți să citiți prospectul toxinei înainte de injectare și să vi se explice efectele adverse posibilie cât și ingrijirea zonei injectate înainte și după injectare.
Pentru anumite toxine este necesar un text alergologic (Dysport, cel mai folosit din România nu poate fi injectat persoanelor alergice la caseină, din păcate medicii uită să întrebe pacienții dacă sunt sau nu alergici la caseină).
Nici o toxină nu se injectează femeilor însărcinate sau celor care au infecții cutanate în zona injectării.

Verificați împreună cu medicul data la care seringa folosită nu mai este sterilă, data de expirare a toxinei și a soluției saline necesare diluării acesteia. Informați medicul daca sunteți sub orice fel de tratament medicamentos (inclusiv somnifere) și dacă ați mai făcut injectări în ultima perioadă și mai ales cu ce substanță. Este important să vă notați data și substanța folosită pentru injectare, de fiecare dată!

Așteptați întotdeauna 90 de zile înainte de a injecta din nou zona respectivă. După injectare evitați să vă întindeți la orizontală (timp de 4 ore), nu faceți sport și nu stați la soare în ziua injectării.

Efecte adverse
Fiind vorba de injectarea unei toxine, efectele adverse pot fi severe. Sunt extrem de multe, vă recomand să citiți prospectul toxinei înainte de injectare și să studiați documentele puse la dispoziție de producători, online. Botox are un site extrem de bine pus la punct.

Efecte pe termen lung
În general efectele toxinei botulinice durează 3 luni, dar majoritatea pacienților tratați au observat că revenirea completă la ridurile avute înainte de prima injectare durează mai mult, iar pacienții care sunt injectați constant pot ajunge chiar la injectări o dată la 8 luni sau un an. După ce se renunță complet la injectări revenirea completă la ridurile avute inițial poate dura mai multe luni. Exemplu: practic o persoană care folosește toxină botulinică de la vârsta de 40 de ani până la 50 de ani, după renunțarea la injectări va avea ridurile pe care le-a avut la 40 de ani.

Toxina botulinică se împarte în două categorii:

Toxina botulinică de tip A

Produse și producători:

Botox Cosmetic numit și Vistabel (produs de Allergan) – cel mai cunoscut produs de acest gen în SUA, folosește toxina numită onabotulinumtoxinA. Este folosit în special pentru corectarea ridurilor din zona glabelei (intersprâncenoasă) și a ridurilor din jurul ochilor. Efectele sunt vizibile între 3 și 6 luni.

Dysport numit și Azzalure (produs de Medicis Pharmaceutical Corporation) – cel mai cunoscut produs de acest gen in Europa, folosește toxina numită abobotulinumtoxinA. Folosit pentru corectarea ridurilor medii și profunde din zona glabelei (intersprâncenoasă), zona ochilor, zona frunții (ridurile orizontale), zona buzelor. Spre deosebire de Botox, Dysport are mai multe șanse să migreze în zonele învecinate injectării, fiind mai puțin eficient decât Botox pentru injectările foarte precise. Nu poate fi injectat persoanelor alergice la proteina din laptele de vacă. Efectele sunt vizibile între 3 și 6 luni.

Xeomin numit și Bocouture (produs de Merz Pharmaceuticals) – folosește toxina numită incobotulinumtoxinA, care funcționează diferit de toxinele din Botox sau Dysport, aceasta blocând eliberarea sustanței cauzatoare de riduri numită acetylcholine. Xeomin nu previne contractarea tuturor mușchilor faciali (așa cum face Botox și Dysport), dar scade forța cu care mușchii se contractă. Este folosit pentru corectarea ridurilor medii și profunde din zona glabelei (intersprâncenoasă). Efectele sunt vizibile timp de 3 luni.

Neuronox (produs de MedyTox) – Are nume diferite în zone diferite ale globului, de exemplu în SUA este numit Siax. Este folosit pentru corectarea ridurilor medii și profunde din zona glabelei (intersprâncenoasă). Efectele sunt vizibile timp de 3 luni.

Toxina botulinică de tip B

MyoBloc (produs de Solstice Neurosciences) – folosește toxina rimabotulinumtoxinB, nu se injectează pentru corectarea ridurilor.

Injectare cu silicon

Injectarea cu silicon este o procedură de umplere și adăugare de volum în țesutul cutanat, cu rezultate permanente. Tehnologia este veche și este folosită pentru corectarea ridurilor profunde, șanțurilor nasolabiale, pomeților, cearcănelor, cicatricilor și conturarea feței. Efectele siliconului nu sunt imediate cum este cazul dermal fillerelor, ele sunt vizibile după 3 – 6 luni de la injectare. Substanța injectată este compusă din molecule silicon, oxigen și metan, are consistență fluidă. După injectare pielea reacționează la această substanță îmbrăcând fiecare picătură într-o bulă protectoare (încapsulare) de colagen, astfel instalându-se efectul de umplere. Siliconul se îndepărtează doar prin operații chirurgicale complicate!

Există tot mai multe voci în industria medicală care susțin că această procedură nu ar trebui folosită din simplu motiv că este permanentă, iar dacă efectul injectării nu este cel așteptat atunci procedura de corectare este extrem de complicată și poate duce la rezultate în apectul pielii mai inestetice decât înainte de injectare. Mai mult, nu se cunosc efectele injectării faciale pe termen lung pentru că deși s-a eliminat complet un rid, de exemplu, pielea îmbătrânește în continuare și ridul respectiv se transformă și el. Cele mai multe voci își susțin părerea că nu ar trebui folosit siliconul pentru că există două efecte secundare permanente: tendința pielii de a dezvolta inflamare cronică și imposibilitatea de a mai trata zona respectivă cu proceduri pe bază de căldură (laser, IPL, etc).

Siliconul nu este aprobat pentru corecturi faciale, este însă folosit de mulți medici din întreaga lume, tocmai pentru efectele permanente. Repet, efectele pozitie sau negative, pe termen lung sunt necunoscute.

Precauții necesare înainte injectărilor cu silicon
În primul rând, înainte de a apela la astfel de proceruri, este extrem de important să înțelegeți că injectarea este permanentă și să alegeți un medic care are o experiență vastă în tehnica de injectare. Injectarea propriu zisă este o procedură complicată (total diferită de cea executată în cazul fillerelor și a toxinei botulinice) care necesită o tehnică numită microdoplet (micro picătură), tehnică stăpânită de medici doar după ani de experiență.

De asemenea trebuie să țineți seama ca injectările sunt într-o anumită măsură ilegale – substanța nu este aprobată pentru corecturi faciale, este aprobată pentru corectarea cicatricilor și a corectării problemelor oftalmologice (retină deplasată). Probabil vi se va cere să semnați un document cum că înțelegeți riscurile procedurii.

Injectarea cu silicon, în special pentru mărirea buzelor, se face în ședințe repetate, indiferent de ce v-ar spune medicul respectiv, este imposibili să obțineți rezultatele dorite după doar o injectare, poate doar în cazul unor cicatrici acneice minore.

Informați medicul dacă urmați proceduri faciale pe bază de căldură sau dacă intenționați să urmați astfel de proceduri, dacă suferiți de boli cronice sau dacă urmați tratamente medicamentoase. Cereți detalii despre ce anume trebuie sau nu trebuie să faceți înainte de injectare (ex: nu puteți lua aspirină sau suplimente alimentare cu vitamina E). Nu masați și nu aplicați presiune pe zona injectată timp de două săptămâni.

Asigurați-vă ca siliconul folosit este pentru uz medical, cereți să citiți prospectul produsului, verificați integritatea și valabilitatea recipientului. În cazul siliconului nu sunt necesare teste de alergologie.

Efecte secundare
În cele mai multe cazuri efectele secundare sunt temporare: inflamarea, echimoza (învinețirea), edemul (înroșirea) zonei injectate. Pot apărea însă efecte secundare permantene: inflamare cronică, asimetrii, glanulom (noduli – se îndepărtează chirurgical), celulită infecțioasă (a nu se confunda cu celulita estetică), ulcer tegumentar (rupturi ale țesutului cutanat), deformarea completă a zonei injectate (în general din cauza dorinței pacientului de a face mai multe injectări – medicul însă nu ar trebui să accepte astfel de cerinte; cazurile de buze prea mari sunt clasice), migrarea siliconului în zonele înconjurătoare după mulți ani de la injectare, etc.

Silikon 1000 (produs de Alcon Laboratories, Texas) este singurul silicon aprobat pentru injectări (cu scopurile menționate mai sus). Este folosit pentru corectarea multiplelor probleme faciale, de la riduri până la cicatrici și mărirea buzelor. Efectele lui sunt vizibile mai bine de 20 de ani.

Notă personală: În cazul în care doriți să vă injectați silicon, după ce ați înteles toate riscurile, căutați un medic specializat în injectări cu silicon în afara țării noastre. Personal nu aș apela la injectări cu silicon pentru altceva decât cicatricile grave post acnee.

Articolul este doar un rezumat despre fillere, toxina botulinică și injectările cu silicon. Înainte de a urma aceste proceduri documentați-vă amănunțit și pregătiți-vă cu o serie de întrebări pentru medicul vostru. Dat fiind că voi sunteți cei care veți observa efectele pozitive sau negative post procedură informați-vă corect! Cele mai multe rezultate dezastruoase se datorează pacienților prost informați sau celor care abuzează de injectări și medicilor slab pregătiți.

52 comentarii

Scrie un comentariu
 • Corina, ai apelat sau stii pe cineva care a apelat la fillere in Timisoara? Ma intereseaza si reviewuri pozitive si negative. Ar vrea o prietena sa incerce pentru santurile nasolabiale si habar n-am spre cine sa o indrum. Injectarea de Botox mi se pare mult mai simpla si n-as crede ca cine face asta bine stie neaparat sa faca si fillere bine.

 • Salutare. Am gasit un produs foarte ineteresant de la Isis Pharma, se cheama Nano Age si contine acid hialuronic cu greutate moleculara mica in concentratie de 2%. Sunt curios daca la aceasta concentratie ridicata va avea un impact major asupra ridurilor ?!

 • Buna. Am o nelamurire. Care ii diferenta intre o crema de fata si o masca ? Am gasit o masca de fata de la Apivita si m-am uitat la ingrediente si pare a fi o crema de noapte ideala.

  Certified organic cultivations

  Aqua (Water)**, Glycerin, Butylene Glycol, Aqua (Water), PEG-60 Almond Glycerides, Behenyl Alcohol, Hydroxypropyl Cyclodextrin, Sorbitol, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Royal Jelly, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Hydrolyzed Wheat Protein, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter*, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Phospholipids, Polyglyceryl-10 Stearate, Sodium Phytate, Lecithin, Camellia Sinensis Leaf*, Mel (Honey), Sodium Carbomer, Sodium Benzoate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Boswellia Carterii Oil*, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Flower Oil*, Pentylene Glycol, Sodium Acrylates Copolymer, Ethylhexylglycerin, Hydrogenated Polyisobutene, Tocopherol, Sodium Hyaluronate, Parfum (Fragrance), Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Linalool, Citronellol, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Geraniol, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl Benzoate

  *Certified organic cultivations
  **Camelia Sinensis* Leaf Aqueous Infusion = Green tea water

  • Petrov,
   Mastile hidratante sunt diferite de cremele hidratante ca formula si ca textura. O masca are rolul de a hidrata intens pielea uscata, cu efecte temporare, crema hidratanta hidratareaza si repara pielea, cu fiecare aplicare.
   Produsul despre care ma intrebi contine o gramada de iritanti. Datorita formulei eu zic ca este oricum extrem de grasa pentru a fi aplicata cu rol de crema.

 • Buna, tocmai am facut acid hial in riduri naso labiale acum o saptamana si deja , in doar o saptamana, efectul de umplere a ridurilor s a micsorat.E posibil sau abia acum s a asezat si pana acum a fost mai umflata fata??

 • Buna!
  E prima data cand scriu si o fac pentru ca am o intrebare si esti singura in a carei sfaturi ma incred.
  Rutina mea zilnica de seara include demachiant Bioderma urmat de lotiunea micelara si apoi gel de curatare tot Bioderma, exfoliant Avene Cleanance K si crema hidratanta/ ulei de argan. Dimineata folosesc doar gelul de curatare si crema hidratanta cu SPF 30. Am un ten normal/mixt, imi apar rar cosuri, totusi am cateva puncte negre pe partile laterale ale nasului. Intrebarea mea este: am nevoie de o lotiune tonica si daca da, ce sugestii de astfel de lotiuni ai?
  De asemenea, am niste cearcane destul de pronuntate. Ce recomandari ai cu privire la ele, cum asputea macar sa le diminuez?
  Multumesc anticipat.

  • Anca,
   Nu ai nevoie neaparat de toner, ai insa nevoie de un exfolianti cu BHA 2% pentru punctele negre.
   Cu cearcanele e mai greu, mai ales ca nu cunosc cauza aparitiei acestora in cazul lor. Din punct de vedere cosmetic nu poti trata cearcanele, din pacate. Poti incerca sa dormi 7 ore pe noapte, sa folosesti un ser cu retinol, sa aplici un anticearcan dimineata, poti incerca chiar laser. Nimeni nu iti poate garanta ca vei scapa de ele si nici ca vei reusi sa le diminuezi.

   • Multumesc pentru raspuns. Cearcanele mele sunt ereditare si nu ma astept la rezultate miraculoase. Totusi, ser cu retinol nu am incercat pana acum, poate imbunatateste macar putin situatia…

 • Buna Corina! La multi ani! Abia acum am zarit acest articol si ma intereseaza f mult o parere. Am varsta de 26 ani, pe frunte am o cicatrice destul de urata veche de peste 20 de ani de forma a trei santuri ce se intersecteaza (un sant pe verticala si doua pe orizontala). Am consultat 2 medici (nu stiu cat de buni) care mi-au recomandat injectii cu acid si botox (santurile orizontale sunt situate pe ridurile de expresie). Am facut o injectie cu acid (Juvaderm) nu si botox temanadu-ma la varsta mea, care a avut efecte si pozitive si negative, s-au mai aplatizat acele santuri dar dupa cateva luni in mijlocul cicatricei s-a format un „guguloi” (scuza-mi expresia) ca un mic bob pe sub piele, tare, usor vizibil. Banuiesc ca acel acid s-a strans in acel punct. Mi-e teama de o alta injectie ca nu cumva sa am un alt efect advers. Tu ce mi-ai recomanda?cunosti un medic bun din Bucuresti? Si in zona ochilor am f multe riduri de expresie..ar fi ok botoxul? Multumesc si scuze pt mesajul lung!

  • Cristina,
   Nu cred ca problema e cauzata de localizarea acidului in mijlocul cicatricei ci mai degraba ai mare grija ca cicatricea ta sa nu se transforme in keloida. Daca e acid atunci se estompa treptat si ar trebui sa dispara dupa cate luni. Eu ti-as recomanda sa cauti un dermatolog bun (imi pare rau, in Bucuresti nu cunosc) care sa iti spuna ce este acel ‘nodul’. Da, pentru zona ochilor e ideal Botoxul.

   • Multumesc de raspuns. E veche de peste 20 de ani cicatricea, nu cred ca mai are cum sa se transforme in keloida iar acel „guguloi” s-a tras, a trecut mai bine de 1 an de la acea injectare.

  • Sandra,
   Stai linistita, este prelucrata si sterilizata. Si nu e asa o tragedie, sunt oameni care primesc prin transplant organe de la decedati, adica tot de la cadavre.

 • Buna, am facut o interventie cu radiesse la ridurile nazale si marioneta si s-a umflat toata fata . Acum arat ca un mutant. Cred ca s-a injectat mai mult decat trebia. In cat timp se dezumfla fata sau ce crezi ca trebuie facut in acest caz?

  • Andreea,
   Nu stiu ce cantitate ti s-a injectat si te sfatuiesc sa suni medicul si sa iti programezi o vizita la cabinetul dansului pentru ca el este cel mai in masura sa iti dea sfaturi in acest sens. Poate ai facut o reactie alergica, poate a injectat prea mult medicul, nu pot sti asta fara sa te vad.

  • Buna Andreea, sunt ingrozita de ce spui, si eu ma facut Radiesse acum un an, nu am avut nicio problema, acum s fi vrut sa repet dar mi e frica tare. Desi am mai facut-o, da! La ce medic/ cabinet ai fost? Multumesc ..

 • Multumesc de raspuns, chiar asta am si facut si acum iau augumentin pt infectie si s-a mai retras umflatura. Dar tot am emotii ca nu se va retrage estetic in final. Nu stiu ce voi face daca raman cu fata botita de la prea mult.

  • Maria,
   Fiecare are pareri diferite in legatura cu acest tip de proceduri. Mezoterapia este o procedura cu totul diferita de dermal fillers, botox sau silicon. Voi scrie un articol despre mai multe proceduri in curand, este un subiect destul de complex.

 • Buna,

  Daca am facut o interventie cu filler Radiesse, am voie sa mai apelez la tratamente tip mezoterapie virtuala/ peeleng ultrasonic, la ce interval de timp?

 • se poate injecta Radiesse si pentru ridurile de sub ochi? la consultatie medicul asa mi-a recomandat. mi-a recomandat Botox pe frunte…laba gastii si pentru restul Radiesse…a zis ca e posibil sa am umflaturi initial dar care vor trece in cateva zile. Multumesc.

  • Ela,
   Probabil sub ochi nu sunt riduri clasice, dar pentru ca nu te-am vazut nu imi pot da cu parerea. Este un filler, el umple practic zonele gen santuri nasolabiale.
   Intreaba medicul de ce a facut aceasta recomandare, el este in masura sa iti raspund.

 • acum cateva luni am avut o interventie cu acid hialuronic in zona cearcanelor, unde mi-a fost introdusa o cantitate de 0,5 ml in ambele zone. … si vreau sa stiu daca, cantitatea ramasa poate fi pastrata pt o interventie ulterioara (max 2 luni sa zic) sau este „aruncata la gunoi” cum mi s-a zis ( nu de alta dar este destul de scump 1 ml acid hialuronic).

 • Buna! Ai auzit cumva de Sistemul impotriva ridurilor Hydroface Monica de Rossi? Am auzit cateva persoane care au incercat tratamentul si sunt 100% incantate. Eram curioasa daca este ok.
  Mersic.

 • Buna Carmen! Ce parere ai despre mezoterapia virtuala care se realizeaza cu ajutorul unui aparat de ultrasunete sau radiofrecventa?Te mai rog sa,mi zici daca stii ceva despre brandul MCCM? Multumesc anticipat!

  • Mirela,
   Ma numesc Corina.
   Mezoterafia virtuala este la moda mai nou, dar nici macar nu se compara cu mezoterapia clasica. Poti incerca, nu este invaziva, nu iti face rau. (atentie mare insa, substantele cu iritanti aplicate in timpul tratamentului iti pot face rau, de aceea trebuie sa verifici lista de ingrediente)
   Despre MCCM nu stiu nimic, imi pare rau.

   • Scuze Corina ..stiu ca asa te cheama dar scriam mesajul cu baietelul meu ( de un an si doua luni) in brate..si eram atenta si la el.Mersi pentru raspuns

 • Buna Corina!
  Am o problema,si anume,pometii mei sunt asimetrici,lucru ce ma deranjaza foarte tare.Fillerele ar putea sa corecteze aceasta problema?Ma intereseaza sa si maresc volumul pometilor,dar asimetria,asa cum am zis si mai sus,ma deranjaza cel mai tare.Multumesc anticipat!

 • Bună, Corina! Acum o săptămână mi-am injectat Juvederm pentru mărirea buzelor, la dr. D. H. în Sibiu, și am plătit 220 euro, fără nicio chitanță. Nu se vede absolut deloc, niciun rezultat! Când am fost la control, după o săptămână, și tot nu se vedea nimic, a spus să am răbdare, că buzele sunt acum în faza de retracție și se vor mări cam într-o săptămână-două, că nu vor rămâne așa, că rezultatul nu apare pe loc. Am căutat pe net și peste tot scrie că rezultatele sunt imediate. Ce părere ai?

  • Camelia,
   In primul rand nu stiu de ce ai platit ceva fara chitanta. In al doilea rand eu nu am auzit de faza de retractie, rezultatele sunt imediate. Ai rabdare o saptamana doua asa cum zic ei si apoi du-te peste medic cu protectia consumatorului.

   • Salut Corina,

    Am citit informatiile pe care le-ai scris, legate de botox( si nu numai) . Nu am gasit nimic, pana acum atat de detaliat si frumos explicat. Felicitari si multumesc.

    As avea si eu o intrebare si as vrea sa stiu parerea ta. Am 27 de ani. In jurul ochilor am formata laba gastii si ma deranjeaza foarte tare.Ma gandesc la asta mereu si sunt foarte trista. M-am gandit sa apelez la botox dar ma sperie foarte tare efectele adverse ale acestuia.Cum as putea sa am garantia ca medicul la care voi apela este sau nu un profesionist ? Mi-e foarte frica sa nu cad din lac in put. Familia ma descurajeaza in ceea ce priveste dorinta mea de a apela la procedura aducand ca si argumente posibilitatea caderii uneia dintre pleoape sau asimetrii vizibile ale fetei sau alte complicatii. Nu stiu ce sa fac. Tu ce parere ai?

    • Crina,
     Caderea pleoapei nu se intampla din cauza injectarii in zona ochilor. Personal as cauta un medic bun in oras, ales din recomandari, as sta de vorba cu el si as pune toate intrebarile care ma nelinistesc. Cere de asemenea sa iti arate fotografii ale pacientelor si intreaba neaparat cu ce substanta lucreaza. Poti incerca la inceput variante mai putin potente cum ar fi Neuronox.
     Botoxul din zona ochilor nu poate duce la asimetrii vizibile ale fetei insa este o zona sensibila care necesita mana unui specialist. Pe acest specialist iti poti gasi prin recomandari ale unor persoane pe care le cunosti.

     • Salut Corina,

      Iti multumesc de raspunsul prompt. As mai avea o intrebare…. ai putea sa-mi recomanzi un doctor bun din Cluj? ( sau si din alt oras) Nu prea am pe cine sa intreb , nu cunosc pe nimeni din anturajul meu care sa fi apelat la asemenea proceduri de aceea sunt asa de dezorientata, nehotarata si trista.

      Iti multumesc anticipat si iti doresc o seara frumoasa.

 • eu am 32 de ani dar inainte de asta vreau sa-mi fac injectii cu botox pentru ca fruntea mea nu arata prea bine
  nu stiu ce mi se potriveste din acest motiv iti scriu
  ridurile de pe frunte sunt destul de adanci pentru ca am avut probleme de sanatate si problemele au dus la foarte mult plans
  inainte de probleme nu aveam nici un rid…vorbesc si eu asa aveam doar 26 de ani
  dar acum am nevoie urgent de botox
  sunt din Cluj-Napoca ce medic imi recomanzi?

  • Diana, nu cunosc medici in Cluj Napoca, imi pare rau. De obicei se injecteaza Vistabel (de la Allergan), dar se poate injecta si Dysport sau Neuronox. Vistabel este singurul aprobat de FDA.Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.