Produsele cosmetice sunt bani aruncați în vânt?
Întrebare pusă în cadrul articolului Ingrediente Skin Identical:
„Corina, toți cei 5 medici dermatologi la care am fost de-a lungul timpului, mi-au spus că banii dați pe produse cosmetice sunt bani aruncați în vânt. Nimic nu poate opri trecerea timpului, nici o cremă nu ne va ajuta vreodată să nu mai avem riduri. Ei spuneau că totul ține de marketing, iar industria cosmetică învârte foarte, foarte mulți bani.
Spune-mi te rog, aceste ingrediente despre care vorbești, s-a dovedit științific ca ele într-adevar au efecte benefice asupra pielii ?”
Parțial, medicii respectivi au dreptate. Industria cosmetică se bazează pe marketing și ‘învârte’ foarte, foarte mulți bani.
Corect este și că nimic nu poate opri trecerea timpului și îmbătrânirea (apariția ridurilor în cazul pielii). Afirmația este valabilă pentru toate celulele corpului, nu doar pentru celulele pielii. Indiferent câte produse cosmetice am folosi, nu vom putea opri procesul natural de îmbătrânire al corpului și pielii, dar, cu o îngrijire corectă, putem întârzia considerabil deteriorarea celulelor și implicit încetinirea procesului de îmbătrânire.
Rețeta păstrării corpului tânăr, cât mai mult timp posibil, este foarte simplă: alimentație bio raw vegană alcalină, fără consum de alcool, tutun, substanțe stupefiante, etc, hidratare suficientă, mișcare zilnică, lipsa stresului, trăirea vieții în iubire, într-un mediu lipsit de poluare. Oricine poate să trăiască așa este un om sănătos și fericit, iar ritmul de îmbătrânire al celulelor este mult încetinit.
Din nefericire, este greu să ne hrănim în cel mai bun mod posibil pentru că nu suntem nutriționiști, pentru că legumele și fructele din piețe/hipermarketuri nu sunt culese proaspăt (în cele mai multe cazuri) și sunt stropite cu diverse substanțe (vezi articolul …), pentru că nu trăim în junglă și poluarea aerului ne afectează chiar dacă nu simțim, pentru că, oricât ne-am strădui, stresul este parte din viață noastră de zi cu zi, pentru că…, pentru că… .
În cazul în care am urma rețeta ideală, tot ce ar trebui să facem pentru a îngriji pielea corpului ar fi: curățare blândă și protecție solară. Soarele produce la nivel celular substanțe biochimice toxice denumite radicali liberi și indiferent de modul de viață, trebuie să ne protejăm de radiațiile solare.
În cazul în care nu urmăm rețeta ideală trebuie să îngrijim pielea cu totul diferit. În afară de curățarea blândă și protecția solară, trebuie să aducem pielii un aport zilnic de ingrediente benefice cu scopul de a încetini procesul de îmbătrânire, de a preveni ridurile (a ameliora aspectul lor) și de a menține pielea sănătoasă. Aceste ingrediente sunt:
1. În primul rând antioxidanții, cei de care organismul nostru are foarte mare nevoie deoarece ei ajută corpul să reducă efectele toxice ale radicalilor liberi. Fiind mereu expus aerului, poluării, soarelui, etc, organismul nostru este supus efectelor radicalilor liberi în permanență, iar antioxidanții sunt un aliat excelent, ei pot fi asimilați din alimentele crude cât mai colorate (și nu numai), iar la nivelul pielii, ei pot fi aplicați prin diverse produse cosmetice.
2. Ingredientele cell communicating, cele care ajută la prevenirea distrugerii celulelor pielii și care, mai mult decât atât, ajută la regenerarea celulelor. Efectele radicalilor liberi și ale multor substanțe chimice sau naturale cu care intrăm în contact (din aer, din alimente, din produsele cosmetice, etc) duc la distrugerea treptată a structurii celulelor pielii, astfel că ele nu se mai regenerează normale, rotunde, simetrice și intacte ci se regenerează deformate, plate, fără integritate structurală, iar în urma acestor deformări se comportă anormal. Ingredientele cell communicating realizează un ‘turn over’ în procesul de regenerare al celulelor, transmițând informații care duc la refacerea distrugerilor la nivel de ADN a celulelor.
3. Ingredientele skin identical, cele care mențin intactă matricea intercelulara a pielii, ajută pielea să ‘lupte’ împotriva stresului din mediul înconjurător și să păstreze nivelul de hidratare corect.
Toate aceste categorii de ingrediente despre care am scris și în alte articole (antioxidanți, cell communicating, ingrediente skin identical) sunt studiate de foarte mulți ani, există o mulțime de studii independente sau ale laboratoarelor companiilor producătoare de cosmetice care atesta același lucru: ingredientele sunt benefice pielii și necesare pentru sănătatea ei. Totodată, aceste ingrediente sunt complementare, pielea are nevoie de toate cele trei categorii pentru a fi sănătoasă.
Există foarte multe rețete de produse home-made care au în compoziție doar produse gen fructe, legume, miere, produse lactate, etc. Îți pot spune cu certitudine că pielea beneficiază mult mai mult în urma consumului de fructe, legume, etc decât în urma aplicării lor pe piele. Decât să aplici un avocado pe piele, mai bine mănâncă-l.
În afară de cele trei categorii pe care le-am dat exemplu mai sus, există multe alte ingrediente benefice pielii, care nu au neapărat legătură cu hidratarea, dar care ajută pielea să fie sănătoasă. Unele dintre ele sunt ingredientele factor de protecție, altele sunt exfolianții chimici.
Există de asemenea produse care nu sunt neapărat benefice pielii, dar sunt necesare, cum ar fi produsele pentru curățat tenul, demachiantele, scrub-urile. Pentru unele dintre ele putem alege alt tip de produs decât unul cosmetic, de exemplu putem folosi pe post de demachiant unul sau mai multe uleiuri vegetale.
În concluzie, produsele cosmetice sunt necesare pentru o îngrijire corectă a tenului, dar fiecare dintre noi își ingrijește tenul cum crede de cuviință și alege dacă folosește sau nu produse cosmetice.
Buna.Ziceti-mi si mie va rog ce produse(uleiuri sau creme) trebuie sa folosesc pentru fermitatea sanilor?
Buna Maria,
Nu cunosc nici un produs cosmetic care sa fie eficient pentru fermitatea sanilor.
Corina iti multumesc pentru raspuns .
Ultimul medic la care am fost , era o domnisoara de 30 si un pic de ani , care avea un ten foarte frumos si mi-a spus ca nu-si pune absolut nimic pe fata , intrucat stie ca toate cremele sunt inutile deoarece nu patrund suficient de adanc in piele pentru a produce vreun efect durabil . Mi-a spus de asemenea ca daca vreau sa ma dau cu creme cosmetice , pot sa ma dau , daca asa ma simt eu mai bine , insa asta-i tot . De asemenea la intrebarea mea referitoare la substantele nocive din creme mi-a spus ca pielea suporta foarte multe si oricum noi , consumatorii stim doar ceea ce vor ei ( companiile producatoare) sa stim .
Eu am renuntat de ceva vreme la produsele cosmetice de orice fel , dupa cum ti-am spus . Cheltuiam multi bani pe produse gen Babor , Guinot , Clinique , tratament cosmetic lunar , insa starea tenului meu afectat de acnee nu s-a imbunatatit in nici un fel .
De doi ani mananc sanatos si am un stil de viata sanatos ( ma rog, nu ca si cum as trai in jungla ) , dar ma straduiesc …, insa tenul meu tot cu probleme este …
Stiu ca este o cauza pentru care eu fac acnee , dar nu stiu care este aceea si este foarte adevarat ca nici medicii nu m-au ajutat sa o descopar . Ei mi-au prescris Roaccutane .
Mi-am comandat si eu mai multe mostre de la Paula’s Choice acum doua zile , de pe site-ul european . Vreau sa urmez rutina zilnica indicata de tine , sa vad daca tenul meu sufera vreo schimbare in bine .
Asa cum spui tu , fiecare dintre noi alege daca foloseste produse cosmetice , sau nu . Dar , este la fel de adevarat , ca trebuie sa alegem cu multa grija , pentru ca foarte multi vor sa profte din plin de aceasta dorinta a omenirii de a ramane tanara , sau mai bine zis de a arata tanara pana la adanci batraneti .
Buna Carmen,
Cunosc si eu fete tinere cu ten perfect care nu folosesc altceva decat produs de curatate a tenului. Una dintre ele, nefiind convinsa de efectele nocive ale soarelui, a avut surpriza sa faca melasma vara aceasta, iar acum foloseste protectie solara si e destul de necajita ca nu m-a ascultat.
Depinde foarte mult de problemele tenului, iar in cazul in care ai o afectiune cutanata, este foarte putin probabil sa o vindeci fara nici un produs cosmetic/medicamentos.
Bineinteles, nu toate produsele cosmetice sunt bine formulate, iar din cele bine formulate, nu toate sunt potrivite tenului tau. De aceea e important, asa cum zici, sa alegi produsele pe care le aplici pe ten cu deosebita atentie.
oh, detest mitul asta, ca orice pui pe fata din comert e boo-boo, daca pui dor ulei de masline esti salvata…
eu asa mi-am acoperit fata de puncte negre si albe si aratam „bumpy”. exista cosmetice bine formulate, cu putin interes si pasiune ne putem face si noi acasa cosmetice de un anumit grad de complexitate care sa fie mai bune de cat MULTE din cele din comert. Majoritatea celor pe care le-am intalnit eu, mai ales brandurile „de hipermarket” sunt extrem de emoliente …. pentru pielea mea sunt crima curata, nu-o de mirare ca nu m-am inteles cu ele…
e f interesant, dar eu pana acum cativa ani (vreo 4) nici nu ma gandeam ca acnea mea poate fi intretinuta de cosmetice emoliente. pentru ca maica-mea, de mica, spunea : ” e buna crema asta, e emolienta” 🙂 de trecut la mituri 😀
la un ten de 26 de ani cu linii ff fine e potrivit produsul de la Skinceuticals retinol 0.5 ? tot am citit pe intrnet ca e indicat dupa 30 de ani…. dar totusi eu as vrea sa tratez si sa previn mai bine…..
Buna Petrov,
Citeste articolele despre varsta si produsele cosmetice si despre riduri.
Nu stiu ce contine produsul Skinceuticals in afara de retinol 0.5 si nu stiu ce forma de retinol contine, nici macar nu stiu daca este ambalat in borcan sau nu (e foarte important), insa, pentru liniile fine retinolul (atentie: citeste te rog articolele despre retinoizi) este o alegere potrivita.
Salut Corina!Mi-am cumparat un fond de ten insa cred ca de la el imi ies mult mai multe cosuri,chiar dupa 2 ore ce l-am aplicat..Eu am un tes gras cu multe cosuri si folosesc fond de ten pentru a-mi ascunde cosurile..Ingrediente:AQUA,PROPYLENE GLYCOL,CYCLOPENTASILOXANE,C-30-45 ALKYL CETEARYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER,ISOPROPYL MYRISTATE,TITANIUM DIOXIDE,TALC,PARAFFINUM LIQUIDUM,CETYL PALMITATE,STEARIC ACID,GLYCERYL STEARATE SE,LITHIUM MAGNESIUM SODIUM SILICATE,ALUMINIUM STARCH OCTENYLSUCCINATE, PEG-100 STEARATE,GLYCERYL STEARATE, XANTHAN GUM,C10-30 CHOLESTEROL/LONASTEROL ESTERS,CALCIUM SODIUM PHOSPHOSILICATE,MICA,TOCOPHERYL ACETATE,POLYACRYLATE 13,POLYSOBUTENE,POLYSORBATATE 20 ,DIETHYLHEXYL SYRINGYLIDENEMALONATE,CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE,SODIUM ACRYLATES COPOLYMER,AMINOMETHIL PROPANOL,PARFUM,HYDROXYCITRONELLAL,BENZYLSALYCYLATE,GERANIOL,BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL,LINALOOL,CITRONELLOL HEXYL CINNAMAL,LIMONENE,ALPHA-ISOMETHYL IONONE,HYDROXYSOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE,PHENOXYETHANOL,METHYLPARABEN,PROPYLPARABEN,ETHYLPARABEN,BUTHYPARABEN,ISOBUTHYLPARABEN,BHT,DISODIUM EDTA,(+/- CI 77491,CI 77492,77499)…Mi s-a parut cidat pentru ca are atat de multe ingrediente.Ma sfatuiesti sa il arunc?ini poate face mai mult rau cosurilor sau sa imi apara din cauza lui?Daca as continua sa il folosesc ce poate pati pielea mea?Multumesc si scuze pentru postarea prea luna.
Buna Georgi,
Da, se poate ca un fond de ten sa iti blocheze porii, folosirea lui va duce la si mai multe pustule aparute pe piele.
Nu conteaza nu numarul de ingrediente. Te sfatuiesc sa renunti la el.
Nu stiu care este ingredientul ce iti blocheaza porii, pot fi mai multe, de exemplu TITANIUM DIOXIDE, C-30-45 ALKYL CETEARYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER. Pustulele pot aparea si de la iritantii de la sfarsitul listei.
@Maria, pentru fermitatea sanilor este excelent un amestec de ulei de avocado cu ulei de patchouli. De asemenea, aceasta combinatie este recomandata si in tratarea vergeturilor 🙂
O seara frumoasa 🙂
Buna Adriana,
Uleiul de patchouli este iritant, iar avocado nu trateaza vergeturile (vezi articolul despre vergeturi) si nici nu ajuta in fermitatea sanilor. Nu stiu cum poate cineva crede ca doua uleiuri pot modifica structura glandei mamare.
Buna, Corina!
Ai folosit produsele Nimue Skin Technology? Le recomanzi?
Multumesc.
Buna Delia,
Nu le-am folosit, nu le cunosc.
Buna, Corina
Am gasit un fond de ten care imi face cu ochiul (pe baza de apa, eu am tenul mixt, predispus la acnee in zona T), insa ma cam sperie numarul de ingrediente pe care il contine. Ce parere ai?
Aqua, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Titanium Dioxide, C11-12 Isoparaffin, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Nylon-12, Sorbitan Sesquioleate, Polyglyceryl-4 Isostearate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Lauroyl Lysine, Magnesium Sulfate, Phenoxyethanol, Disteardimonium Hectorite, Synthetic Beeswax, Alumina, Benzyl Alcohol, Stearyl Beeswax, Behenyl Beeswax, Talc, Mthylparaben, Simethicone, Propylparaben, Sodium Lactate, Lactic Acid, Alcohol Denat, Serine, Tealactate, Butylparaben, Urea, Sorbitol, Ethylparaben, Isobutylparaben, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Allantoin [+/- CI 77891, CI 77492, CI 77491, CI 77499]
Multumesc anticipat!
Buna Elena,
Nu sunt foarte multe ingrediente, oricum numarul ingredientelor nu este important, decat in cazul in care tenul este intolerant sau extrem de sensibil. In acele cazuri e bine sa folosesti produse cu formule simple.
Fondul tau de ten e ok, contine alcool denat in concentratie mica, era mai bine sa nu contina, dar nu e o tragedie in cazul fondurilor de ten care au o formula chimica construita pentru a ramane la suprafata peilii, nu pentru a fi absorbite in piele.
Buna Pasagera !
Am auzit ca ingredientele unui produs cosmetic sunt trecuti in ordinea concentratiei. Spre ex. daca primul ingredient este „aqua” inseamna ca el are cea mai mare pondere in acel produs. Este adevarat ?
Buna AndreeaC,
Da, este adevarat, am scris un articol despre concentratiile ingredientelor din produsele cosmetice, il vei gasi cu motorul de cautare.
Buna Corina!
Ne poti spune, te rog, parearea ta despre produsele de la Forever (in special cele pentru ingrijirea tenului ). La fiecare dintre ele sunt specificate si ingredientele:
http://www.comenziforever.ro/produse/ingrijirea-pielii-ten.
Multumesc mult!
Buna Cris,
Momentan sunt extrem de ocupata si nu analizez produse cosmetice. Te poti folosi de dictionarul de ingrediente spre care este link pe site.
Multumesc pentru raspuns!
Buna Corina!
Stiu cat de importanta este aplicarea unei creme cu spf , mai ales daca in rutina de skincare folosesti si ser cu vitamina c. Problema mea apare la aplicarea fondului de ten care arata oribil dupa ce am folosit crema cu protectie solara. Am incercat mai multe branduri …dar nu arata ok si nu as vrea sa renunt la serul cu vitamina c. Ce ma sfatuiesti??
Multumesc mult pentru timpul si ajutorul acordat
Buna Mihaela,
Daca serul cu vitamina C este vinovat de felul cum arata fondul de ten dupa aplicare te sfatuiesc sa il folosesti seara, nu dimineata.