Mâncărimi, scuame, mătreață și dermatită pe scalp – Cauze și soluții

Scuamele (denumite popular coji sau mătreață) observate pe scalp sunt o problema destul de comună, care apar indiferent dacă părul/scalpul este gras sau uscat, iar de cele mai multe ori apariția acestora pe scalp este cauzată de un cumul de factori.

În multe cazuri aceste scuame sunt însoțite de prurit (mâncărimi) sau chiar inflamații, fiind simptome ale unor afecțiuni ale scalpului (dermatita seboreică, dermatita alergică de contact etc) și necesită îngrijire și ingrediente speciale pentru ameliorarea simptomelor.

Mătreața este un termen general folosit pentru a descrie mai toate afecțiunile care au ca simptome scuame (coji) pe scalp, însă în termeni medicali, mătreața nu are legătură cu scuamele cauzate de produsele aplicate pe păr.

Descuamarea și mâncărimile scalpului pot fi simptome ale unor probleme foarte diverse cum ar fi: deshidratarea scalpului, dermatite, eczeme, infecții fungice, psoriazis etc, în multe cazuri vizita la medic este necesară pentru recomandări avizate.

Indiferent de motivul descumării și mâncărimilor de pe scalp, recomandările de mai jos te pot ajuta să ai un scalp cât mai sănătos, evitând pe cât posibil scuamele și mâncărimile.

Cei mai comuni factori care duc la apariția scuamelor și mâncărimilor pe scalp sunt:

Acumulare/depuneri de impurități, celule moarte, sebum și depuneri de ingrediente din produsele pentru îngrijirea părului

Seboreea – excesul de sebum de pe scalp este uneori cauzat de numărul de glande sebacee, iar uneori este cauzat de șampoanele care usucă scalpul. Excesul de sebum promovează acumularea de impurități pe scalp, iar în timp seboreea și acumularea de impurități pot fi un factor care contribuie la apariția dermatitei seboreice.

Iritatia și uscăciunea scalpului cauzată în special de surfactanții duri din șampoane, însă scalpul este afectat și de apa fierbinte sau acțiuni mecanice (frecare cu unghiile, perii dure etc). Surfactanții duri cu putere mare de degresare pentru păr și scalp sunt sulfații, sulfonații, olefin sulfonații și săpunul – Detergenții din șampoane și efectele lor.

Alergie cauzată de substanțele aplicate pe scalp cum ar fi: vopsea permanentă și tratamente permanente (pentru încrețirea sau întinderea/relaxarea părului)

Există multe alte motive care contribuie la apariția scuamelor (cum ar fi stresul, anumite medicamente, boli ale corpului, alimentație dezechilibrată etc), pentru acestea este nevoie să consulți medicul.

Depuneri de impurități, celule moarte și sebum pe scalp

Sebumul secretat de glandele sebacee împreună cu perspirația secretată de glandele sudoripare de pe scalp formează o substanță cu textură ceroasă, cu pH 5.5, care pe suprafața scalpului menține un mediu acid cu rol de protecție, denumit acid mantle – bariera naturală a pielii scalpului. Sebumul oferă hidratare și protecție naturală pentru scalp și firul de par, nici un produs natural sau sintetic, nu poate înlocui în întregime beneficiile sebumului pentru scalp și par.

Sebumul, celulele moarte, particulele din aer și ingredientele din produsele pentru îngrijirea părului se acumulează în timp pe scalp (și pe firul de par), iar combinația dintre aceste elemente formează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acumularea de impurități pe scalp duce la blocarea porilor, iritație, inflamație, mâncărimi și scuame, iar în unele cazuri (dacă ai seboree) pe acest teren propice poate apărea dermatita seboreică.

Depunerile de impurități pe scalp afectează echilibrul barierei naturale a pielii și pot duce la deshidratarea pielii scalpului. În timp, aceste depuneri pot fi un factor care contribuie la căderea părului, obturând porii și foliculul pilos.

În funcție de foarte mulți factori cum ar fi: umiditatea aerului, temperatura, cât de mult transpirăm, produsele aplicate pe scalp și păr, tipul de păr etc acumularea de impurități se întâmplă într-o anumită perioada de timp.

Pentru a evita acumularea rapidă de impurități și elemente care pot bloca porii, aplică produsele de styling, în special cele care conțin ceară și siliconi, doar pe lungimea firului de par, evitând aplicarea pe rădăcina firului de păr și pe scalp.

Pentru a evita problemele generate de acumularea de impurități este important să curățăm scalpul și părul înainte să apară inflamația scalpului, însă de fiecare dată când spălăm părul îndepărtăm și mare parte din sebum, afectând astfel bariera naturală a pielii scalpului.

Pentru a menține un echilibru între acumularea de impurități și prea puțin sebum și a păstra cât mai intactă barieră naturală a scalpului, este important să urmăm câțiva pași simpli:

Atunci când spălăm părul și scalpul, scopul nostru este de a îndepărta impuritățile, celulele moarte și ingredientele din produsele de styling, fără a îndepărta sebumul, atât de important pentru sănătatea părului și scalpului. Acest lucru este imposibil, de aceea ar trebui să spălăm părul cât mai rar, doar atunci când este murdar sau când firul este încărcat de produse de styling sau când pe scalp se observă acumulare de sebum (care în cel mai scurt timp se poate transforma în inflamație).

Depuneri de minerale din apa dură

Pe firul de păr și pe scalp se depun în timp diferite ingrediente: agenții de curățare din șampoane, siliconul și ingredientele film forming din balsam și produsele de stilizare, dar și mineralele din apa dură cu care spălăm părul. Pentru a îndepărta aceste depuneri este nevoie de curățarea părului cu șampoane care conțin surfactanți cu putere mare de degresare și agenți de chelare (chelați) cum ar fi: disodium EDTA, tetrasodium EDTA, pentasodium pentetate, sodium gluconate, phytonic acid (ingredient natural), sodium phytate.

Chelații funcționează la anumite concentrații, nu toate produsele de păr care conțin un agent de chelare au proprietăți chelatice, de cele mai multe ori șampoanele chelate au pe etichetă informația că îndepărtează mineralele din apa dură sau sunt denumite Chelating Shampoo (șampon chelat).

Spală-te pe păr cât de rar poți

Spre deosebire de ten, care necesită curățare de două ori pe zi, scalpul este afectat de curățarea excesivă, iar firul de păr este afectat nu numai de curățare, dar și de contactul cu apa (apa este extrem de importantă pentru par, însă prea multă apă poate fi problematică deoarece de fiecare dată când este în contact cu apa, firul de păr trece prin anumite transformări).

Dacă ai scalpul gras, îndepărtarea zilnică a sebumului prin șamponare stimulează glandele sebacee în a produce și mai mult sebum, iar scalpul este sau prea uscat din cauza lipsei sebumului (timp de câteva ore după șamponare) sau prea gras, din cauza cantității mari de sebum generată de glandele sebacee pentru a compensa uscăciunea cauzată de șampon.

Este foarte posibil să observi exces de sebum pe scalp a doua zi după spălare, dar părul să nu fie murdar, în acest caz poți încerca recomandările din articolul Cât de des trebuie să ne spălăm părul pentru a-ți ajuta scalpul să secrete sebum doar atât cât este necesar. Cu multă perseverență, poți mări treptat timpul între spălări, însă observă cu atenție reacția scalpului la schimbări și curăță părul înainte să apară scuamele și inflamația.

Pentru fiecare dintre noi ritmul de acumulare de impurități este diferit și trebuie să ne spălăm pe păr în funcție de cum simțim părul și scalpul. Ideal ar fi să nu spălăm părul în fiecare zi pentru a da timp scalpului să genereze într-un timp mai lung cantitatea de sebum de care are nevoie, în acest fel glandele sebacee își reglează activitatea și treptat vor genera o cantitate echilibrată de sebum.

Dacă scalpul tău este uscat, cu scuame și nu observi vreodată acumulări de sebum încearcă să speli părul o dată pe săptămână și observă cum arată între spălări, ajustează frecvența de spălare a părului în funcție de observații.

Alege produse pentru îngrijirea părului fără sulfați și siliconi

Sulfații, sulfonații și olefin sulfonații sunt agenți de curățare (surfactanți) folosiți în majoritatea produselor pentru curățarea părului. În categoria sulfaților există sulfați duri care în anumite concentrații pot cauza iritații pielii (cel mai cunoscut este Sodium Lauryl Sulfate – SLS) și sulfați mai blânzi, care în anumite concentrații sunt folosiți chiar și în produsele pentru curățarea pielii (cel mai cunoscut este Sodium Laureth Sulfate – SLES).

Când vine vorba despre îngrijirea părului și scalpului, sulfații nu doar curăță părul și scalpul, dar se atașează de firul de par, chiar de la rădăcină și în timp se depun ca impurități pe scalp și păr și cauzează iritație scalpului și uscăciune părului. Mai mult decât atât, sulfații sunt degresanți foarte eficienți și îndepărtează tot sebumul de pe firul de păr și de pe scalp, afectând în timp bariera naturală a scalpului și fiind una din cauzele uscăciunii excesive a părului și scalpului.

sampoane fara sulfati

Sebumul are rolul de a hidrata scalpul și părul, migrând de pe scalp pe firul de păr, însă pe ten sebumul se cumulează în pori și poate forma puncte negre (și nu numai). Curățarea și degresarea pielii este necesară pentru tenul cu exces de sebum și poate fi realizată (nu numai) cu produse care conțin sulfați blânzi cum este SLES, însă degresarea cu ajutorul acestor degresanți potenți (chiar dacă alegem sulfați mai blânzi cum este SLES) poate fi mult prea dură pentru păr și scalp.

Siliconul este prezent în majoritatea produselor pentru hidratarea părului și produselor de styling pentru multiple beneficii. Însă siliconul este unul din ingredientele care se atașează de firul de par, de la rădăcină, majoritatea tipurilor de silicon nu sunt solubile în apă și nu pot fi îndepărtate de pe scalp și păr doar cu agenți de curățare foarte blânzi.

De aceea pentru a putea folosi șampoane cu surfactanți foarte blânzi (de cele mai multe ori naturali) este bine să alegem produse de styling și balsam fără siliconi – atenție, în unele șampoane este inclus siliconul în lista de ingrediente.

Sulfații sunt ușor de recunoscut, de cele mai multe ori au în denumire cuvântul ’sulfate’, cei mai comuni în șampoane sunt Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate. În articolul despre surfactanți vei găsi toți surfactanții duri. Siliconul este la fel de ușor de recunoscut, cei mai comuni siliconi sunt dimethicone, amodimethicone, ciclopentaxiloxane, dimethicolon. Denumirea siliconului se termină de cele mai multe ori cu una din variantele: ’-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’.

Deși sulfații sunt uneori problematici pentru păr și scalp, înainte de a folosi un șampon fără sulfați trebuie să iei în considerare următoarele:

– dacă părul tău are porozitate scăzută, folosești diverse produse de stilizare cu silicon sau uleiuri/unturi pe păr și scalp, este posibil ca șamponul fără sulfați, în funcție de ingredientele din formulă, să nu poată îndepărta acumularea de sebum, impurități etc, de pe păr, iar acest lucru să ducă la apariția scuamelor. Despre cum să cureți părul cu șampoane fără sulfați și ce ingrediente ar trebui să conțină pentru a curăță eficient părul și scalpul voi scrie într-un articol viitor.

Atunci când alegi un șampon, primele ingrediente au cea mai mare concentrație, poți alege șampoane care să aibă surfactanți în concentrație cât mai mică, poziționați în partea a doua a listei de ingrediente. Șampoanele (și produsele pentru curățarea pielii) care conțin surfactanți blânzi cum ar fi cocamidopropyl betaine alături de sulfați, reduc acțiunea dură a sulfaților.

Dacă singurul tău șampon este unul cu sulfați și din diverse motive nu poți folosi un șampon fără sulfați poți încerca:

– Diluează într-un bol o cantitate mică de șampon cu apă călduță și aplică pe scalp pentru curățare, cu mișcări circulare blânde. După spălare, clătește foarte bine scalpul și lungimea firului de par.

În ultimii ani tot mai mulți producători au formulat produse pentru îngrijirea părului fără sulfați și fără siliconi, însă majoritatea dintre acestea nu sunt încă disponibile în România. Câteva opțiuni de produse se găsesc pe iherb, de pe iherb eu cumpăr șampoanele de la Giovanni și Kinky Curly.

În magazinele din România există câteva opțiuni, mai toate produsele fără sulfați sunt etichetate cu informația: Fără Sulfați (No Sulfate). Atenție, ‘Fără SLS, Fără SLES’ nu înseamnă fără sulfați, înseamnă că produsul nu conține aceste două ingrediente: SLS (Sodium Laureth Sulfate) și SLES (Sodium Lauryl Sulfate).

Verifică întotdeauna eticheta produsului dorit, de multe ori producătorii aduc modificări formulelor fără să anunțe.

În afară de producătorii mari de șampoane cum ar fi L’Oreal, care au deja șampoane fără sulfați pe rafturile magazinelor, majoritatea produselor fără sulfați și fără siliconi sunt produse naturale sau produse destinate îngrijirii părului creț, special formulate pentru persoanele care urmează metoda Curly Girl Method.

Îngrijirea scalpului cu produse fără surfactanți duri și fără siliconi este ideală, însă este posibil ca pentru îngrijirea părului să observi că ai rezultate mult mai bune atunci când aplici produse cu siliconi (pentru îndepărtarea lor de pe firul de par este necesară curățare cu surfactanți mai duri și deloc naturali).

Dacă ai folosit tot timpul șampoane cu sulfați este posibil ca reacția inițială a scalpului la șampoanele puțin degresante să fie una negativă – poți alterna folosirea sampoanelor cu sulfați cu cele fără sulfați și poți treptat dezobișnui scalpul și părul de folosirea surfactanților duri.

În mod normal, dacă după spălarea și clătirea părului simți că părul ’scârțâie’, părul tău a pierdut o mulțime de elemente care îl ajută să își mențină cuticula intactă și elasticitatea. Folosind șampoane fără sulfați și fără alți surfactanți duri, părul este curat, însă nu vei simți că ‘scârțâie’.

Aplică șampon doar pe scalp

Aplică o cantitate mică de șampon pe buricele degetelor, nu în palmă. Aplică șamponul cu buricele degetelor direct pe scalp, câte puțin în fiecare zonă a scalpului, începând de la tâmple, apoi masează cu blândețe cu buricele degetelor câteva minute tot scalpul sau folosește o perie de masaj pentru scalp. Eu am cumpărat o perie de pe ebay, există foarte multe opțiuni – atenție, alege o perie cu peri rotunzi (nu dreptunghiulari) de silicon, nu foarte subțiri.

Folosește o cantitate mică de șampon și adaugă mai multă apă dacă doreșți să obți mai multă spumă. Puterea de curățare a unui șampon nu are legătură cu spuma, însă majoritatea dintre noi ne-am obișnuit cu șampoane care spumează foarte mult.

În mod normal nu este nevoie să aplicăm șampon pe lungimea firului de păr, după ce am curățat scalpul putem spăla ușor părul cu emulsia de apă și șampon obținută atunci când clătim cu multă apă căldă scalpul.

Părul trebuie șamponat o singură dată (cu excepția cazului când părul este foarte murdar sau există depuneri mari de ingrediente insolubile în apă). Dacă folosești corect șamponul (așa cum am explicat mai sus) și masezi scalpul 2-3 minute vei observa că nu este necesară a doua șamponare. Îndepărtează foarte bine șamponul din păr, cu multă apă căldă, pentru a evita acumularea de surfactanți pe firul de păr și pe scalp.

Dacă ai deja scuame pe scalp, le poți îndepărta de pe scalp fără să agresezi pielea. Dacă ai părul drept și observi scuame de dimensiuni mici le poți îndepărta cu uscătorul de păr, setat pe treaptă mică de căldură și viteză medie/mare. Dacă observi scuame mari pe firul de păr îndepărtează-le cu un piaptăn cu peri deși, atunci când părul este uscat, înainte de a-l spăla. Fii foarte blândă cu pielea scalpului atunci când folosești piaptănul, dacă pielea este deja iritată se poate răni foarte ușor.

Nu freca scalpul cu unghiile! Chiar dacă simți coji pe scalp și crezi că dacă vei freca cu unghiile le vei îndepărta mai bine, de fapt frecarea scalpului cu unghiile agravează inflamația scalpului.

Exfoliază scalpul cu ajutorul unui scrub

Dacă observi scuame pe scalp și exces de sebum, poți folosi exfolianți mecanici pentru a îndepărta celulele moarte acumulate în exces și depunerile de impurități. În cazul în care pielea scalpului este iritată și inflamată, evită scruburile și alege șampoane care conțin acid salicilic (antibacterian eficient care ameliorează inflamația) și ingrediente antiiritante (ceai verde, aloe vera etc).

Pentru a exfolia scalpul cu ajutorul unui scrub poți adăuga zahăr brun cu particule mici în șampon sau în balsamul de păr. Masează ușor scalpul cu particulele abrazive, apoi clătește cu multă apă călduță.

Dacă scalpul este uscat poți încerca un scrub cu zahăr brun adăugat în ulei de jojoba pe care să îl folosești înainte de a spăla părul. Aplică doar pe scalp o cantitate mică de ulei și zahăr și masează cu mișcări circulare blânde.

Clătește scalpul și părul cu oțet

Atunci când pielea scalpului este inflamată și iritată, iar bariera naturală numită acid mante este afectată, pielea scalpului își schimbă pH-ul. La schimbarea pH-ul contribuie foarte mulți factori, printre care și folosirea frecventă a săpunurilor sau șampoanelor cu pH bazic. De cele mai multe ori atunci când este afectat pH-ul scalpului este afectat și pH-ul părului.

Pentru a restabili pH-ul pielii scalpului și pentru beneficii antibacteriene, limpezirea părului cu o soluție de oțet diluat în apă poate fi de ajutor. După ce ai spălat scalpul și părul, ai aplicat balsam pe lungimea firului de păr, poți limpezi părul cu apă în care ai adăugat puțin oțet de mere, de preferat organic (se poate obține acasă – How to make a better ACV RINSE from scratch). Toarnă soluția pe scalp și pe păr, iar la final folosește doar apă pentru a clăti soluția cu oțet.

Atenție, balsamul se îndepărtează de pe păr astfel încât părul să rețină o cantitate mică de produs pe lungime, îndepărtarea completă a balsamului de pe lungimea firului de păr anulează beneficiile hidratante ale balsamului.

Evită substanțele alergene și iritanții

Dermatita alergică de contact este destul de comună pe scalp și se datorează în special ingredientelor extrem de iritante pentru piele prezente în vopseaua de păr și tratamentele pentru întinderea sau încrețirea părului, însă există multe alte ingrediente care în anumite condiții pot cauza dermatită sau iritații pe scalp.

Dacă observi scuame și simți mâncărimi pe scalp după aplicarea vopselei de păr este mai bine să alegi alte variante de vopsea cu alte ingrediente active sau poți alege henna pentru a vopsi părul. În timp alergia la vopseaua de par se poate agrava și poate duce la apariția crustelor pe scalp.

Persoanele care au alergii la diferite ingrediente ingerate vor observa reacții alergice și atunci când alergenii sunt aplicați pe scalp. Verifică întotdeauna eticheta șampoanelor aplicate pe scalp și asigura-te că nu conțin ingrediente la care ești alergică (exemplu: nuci, soia, acid salicilic dacă ești alergică la aspirina, etc).

În șampoane, ingredientele iritante pentru piele (articolul despre dermatita alergică de contact conține și lista iritanților) sunt foarte comune, eu cunosc doar câteva șampoane fără parfum și fără uleiuri esențiale, de aceea atunci când alegem șampoanele ar trebui să evităm cel puțin cei mai cunoscuți iritanți: sulf, camfor și mentolul/uleiul esențial de mentă.

Majoritatea șampoanelor conțin ingrediente cu potențial alergen și iritant, în general acestea nu ar trebui să fie problematice pentru scalp pentru că sunt îndepărtate după 2 minute de aplicare, însă în realitate există o mulțime de persoane care nu tolerează iritanții nici măcar în produsele cu clătire cum ar fi șampoane sau geluri de duș.

Cele mai comune reacții adverse se datorează surfactanților, uleiurilor esențiale și extractelor de plante cu potențial iritant (exemplu: ulei de tea tree, extractul de citrice, sulfații duri cum ar fi Sodium Lauryl Sulfate, menthol și ulei esențial de mentă etc).

Dacă ai dermatita seboreică toate sfaturile de mai sus sunt de folos pentru a ameliora simptomele iritatiei și inflamației, iar în plus încearcă să folosești un șampon cu ingrediente anti fungice și să ai o alimentație sănătoasă, fără alimente acide și fermentate. Despre dermatita seboreică poți citi aici și aici. Din păcate majoritatea șampoanelor pentru dermatită seboreică conțin sulfați, iar ingredientele active anti-fungice pot fi iritante pentru scalp.

Pentru a evita pe cât posibil deshidratarea pielii din cauza șampoanelor tratament pentru dermatită seboreică poți încerca să folosești șamponul tratament doar o dată într-o săptămână, îl poți dilua cu apă înainte de aplicare pe scalp. Cele mai cunoscute ingrediente care ameliorează simptomele dermatitei seboreice sunt: zinc pyrithione, tar, selenium sulfide, ketoconazole, piroctone olamine. Acidul salicilic nu este un anti-fungic, însă este de ajutor în toate cazurile de mâncărimi și scuame pe scalp datorită acțiunii sale antibacteriene și antiinflamatoare.

Experiență personală

Mai tot timpul scalpul meu a fost afectat de o formă de dermatită: dermatită seboreică (din fericire am găsit tratamentul potrivit și nu a recidivat de câțiva ani) sau dermatita alergică de contact ca reacție la vopseaua de păr (s-a ameliorat simțitor când am redus numărul de vopsiri anuale la 3 și s-a vindecat complet când am renunțat la șampoanele cu surfactanți duri). Foarte mulți ani am avut coji pe scalp din cauza dermatitei seboreice și până de curând credeam ca părul meu este gras, la fel cum și tenul meu a fost mai mult gras (în ultimii doi ani tenul meu a devenit mixt).

În cazul meu, șampoanele cu ingrediente active pentru dermatită au avut efectele așteptate: cu răbdare, folosind șampoane cu ingrediente active diferite, scalpul meu era doar gras, dar fără scuame și fără mâncărimi.

În timp scalpul meu a devenit sensibil, iar imediat după vopsirea părului, pe scalp (în special la ceafă) aveam mâncărimi, a doua zi scalpul era iritați și inflamat, iar în câteva zile pe scalp apăreau cruste inestetice, ca simtome ale dermatitei alergice de contact cauzate de vopseaua de păr. După două-trei săptămâni scalpul își revenea la normal, dar vopsind părul foarte des, iritația scalpului era prezentă mai tot timpul.

Pentru dermatita de contact am revenit la ingredientele active pentru dermatita seboreică, (am scris aici despre șamponul folosit) mi-a fost de ajutor pentru ameliorarea inflamației, însă după fiecare vopsire a părului tot aveam probleme cu iritația, doar că se estompa mai repede.

În urmă cu 10 luni am urmat un tratament cu keratină pentru hidratarea intensă a părului, iar după acest tratament mi-a fost recomandat un șampon fără sulfați, pentru a preveni îndepărtarea keratinei de pe firul de păr. După 2-3 săptămâni am observat că pe scalp nu mai exista excesul de sebum cu care eram obișnuită, iar după două vopsiri am observat că iritația scalpului a fost minimă, usturime și mâncărime ușoară doar în ziua în care am vopsit părul.

În continuare folosesc șampon fără sulfați, la nevoie însă am folosit un șampon cu Sodium Laureth Sulfate – când părul a fost plin de nisip și spray cu protecție solară, când am aplicat prea mult ulei pe păr și scalp, iar șamponul fără sulfați nu l-a îndepărtat eficient de pe scalp, când pe păr am reziduuri din produsele de stilizare etc.

În cazul meu folosirea ocazională (o dată la 30-60 de zile) a șampoanelor cu sulfați nu este problematică, însă pentru unele persoane chiar și folosirea ocazională poate fi problematică pentru scalp.

La polul opus există persoane cu scalp perfect sănătos, care pot folosi orice produse de îngrijire a părului. Când vine vorba de păr și scalp fiecare dintre noi are un tip de păr diferit și de asemenea reacții diferite ale scalpului. Cred că doar experimentând am aflat cea mai potrivită metodă de îngrijire a părului și scalpului meu, mai ales că părul și scalpul trece prin multe schimbări pe parcursul vieții, fiind influențat de stilul de viață, alimentație și stres.

6 comentarii

Scrie un comentariu
  • Buna si eu am matrata care imi recidiveaza desi folosesc un tratament cu ketaconazol ca sa o tratez.
    Am folosit diverse sampoane acum am unul fara sulfati si tot am facut matreata.
    Eu cativa ani am folosit apa foarte fierbinte si sampoane din comert si poate de aceea imi tot apare, dar chiar as vrea sa scap de ea

  • Buna. Stii cumva alte optiuni pentru perie cum o ai tu pe cea de pe ebay? ai auzit sa existe in Romania? as dori si eu una si nu am gasit inca

  • Buna! Multumesc pentru articol! Si eu am un scalp gras cu mancarimi la ceafa si la fel cand ma vopsesc il simt mai iritat. Parul meu se „unge” deja a doua zi dupa spalare. Ce produse imi recomanzi sa folosesc? Iar partenerul meu are matreata si scuame. Lui ce ii recomanzi sa foloseasca? Multumesc anticipat!

    • Vei gasi in articol detalii despre solutii pentru scuame si matreata. Pentru dermatita cauzata de vopsea altceva in afara la a renunta la vopseaua sintetica nu prea ai ce face face din pacate.

  • Acum am niste cojite uscate,dar fara roseata sau mancarime.
    Parul se incurca foarte repede si imi cade destul de mult.
    Am incercat foarte multe produse,dar inca nu am gasit exact ce imi trebuie.
    Am ajuns sa ma vopsesc la cateva luni si sa folosesc doar uscatorul.
    Nu mai folosesc placa de cativa ani si chiar merg la 3 luni sa imi tai din varfuri sau cat este nevoie.



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.