Filtre solare – absorbție în corpul uman și impact asupra mediului înconjurător
Absorbția filtrelor solare în corpul uman
Protecția solară este din punctul meu de vedere, un rău necesar. Filtrele solare sunt ingrediente greu de integrat în produse, majoritatea produselor cu SPF nu au textură ușor de aplicat, majoritatea sunt lipicioase, uleioase, albicioase sau dacă sunt colorate se transferă pe haine.
Nu numai că trebuie să aplicăm un SPF zilnic, trebuie să aplicăm SPF în cantitate generoasă! Dacă radiațiile solare nu ne afectau pielea și întregul organism, nu aveam nevoie de aceste ingrediente!
Protecția solară este cel mai important produs pentru îngrijirea zilnică a pielii, care împreună cu alte măsuri de protejare, reduce riscul apariției cancerului de piele (și nu numai). Nu voi insista asupra importanței protejării pielii de radiațiile solare, articolul Totul despre protecția solară și produsele cu SPF este cuprinzător.
În ultimii ani, o dată cu creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de piele, produsele cu protecție solară au avut parte tot mai mult de atenția consumatorilor, medicilor, cercetătorilor, producătorilor de filtre și produse cu filtre solare și entităților care regularizează formularea și comercializarea produselor solare.
Formularea produselor cu protecție solară este foarte dificilă pentru că filtrele solare sunt ingrediente cu textură problematică, majoritatea sunt greu de stabilizat, majoritatea sunt controversate pentru că nu există studii despre acțiunea lor în corpul uman.
În luna mai 2019 a apărut un articol despre 4 filtre sintetice care arată posibilitatea acestora de a pătrunde în sânge de la prima aplicare – au efecte sistemice. Acest studiu a creat un nou val de controverse cu privire la filtrele solare. În 2020 a apărut un nou studiu care confirmă rezultatele testelor preliminare.
Înainte de a decide că filtrele solare sunt nocive te rog citește articolul de mai jos, am povestit despre filtrele solare și schimbări în industria cosmetică cu privire la regularizarea produselor cu protecție solară. Pentru a informa consumatorii, mai multe organizații au luat măsuri și au publicat articole pe acest subiect.
Efectele filtrelor solare asupra pielii + avantaje și dezavantaje
Filtrele solare sunt de două feluri:
- filtre inorganice (nu conțin molecule de carbon în structura moleculară) numite de obicei filtre minerale sau fizice. Au fost numite filtre fizice pentru că formează o barieră pe suprafața pielii care reflectă radiațiile solare. Au fost numite filtre minerale pentru că au la bază o moleculă minerală de titanium sau zinc.
- filtre organice (organice pentru că au în structura chimică molecule de carbon) numite de obicei filtre chimice sau sintetice (deși unele provin din surse naturale).
Radiațiile UV emise de soare au o anumită lungime de undă între 320–400 nm UVA și 290–320 nm UVB. Acest lucru este important de reținut pentru că există un singur filtru cu spectru larg care protejează de radiațiile UVA și UVB – zinc oxide, iar radiațiile UVA, cele mai greu de neutralizat, sunt cele care promovează apariția cancerului de piele.
De asemenea, există 2-3 filtre ca protejează de întreg spectrul UVA – avobenzone, Tinosorb – majoritatea filtrelor sunt eficiente împotriva unei porțiuni din UVA (UVA este împărțit în 2 părți, UVA1 și UVA2). Nu numai că trebuie să folosim SPF, dar trebuie să ne asigurăm că acel SPF conține filtrele necesare pentru a avea spectru larg. În articolul cu lista filtrelor solare găsești mai multe detalii.
Fiecare produs cu protecție solară oferă protecție UVB exprimată prin numărul SPF de pe etichetă și protecție UVA necunoscută pentru cumpărător. Protecția UVA este la fel de importantă, iar în general, în produsele din Europa se aplică regula care cere ca raportul între protecția UVA și UVB să fie cel puțin 1:3. Acest lucru înseamnă că produsul cu SPF 30 asigură SPF 30 pentru UVB și SPF 10 pentru UVA.
La adoptarea acestei reguli, unii cercetători au recomandat ca raportul protecției UVB/UVA să fie 1:1, însă această propunere a fost imposibil de aplicat în acel moment și este în continuare imposibil de aplicat fără a cere reformularea tuturor produselor cu SPF de pe piața din Europa, pentru că nici unul nu oferă o protecție UVA atât de mare.
Filtre minerale pentru protecție solară
Sunt molecule microscopice, opace, care absorb și reflectă radiațiile solare. Filtrele minerale nu se absorb în piele foarte ușor, ele rămân în mare parte pe suprafața pielii sau penetrează straturile superioare ale pielii.
Zinc oxide este singurul filtru solar care poate fi folosit ca unic filtru solar într-o formulă cu SPF pentru că este singurul care protejează de întreg spectrul solar UVA-UVB și poate fi stabilizat.
Există doar două filtre minerale și sunt ușor de identificat în produsele cu SPF: titanium dioxide și zinc oxide. Zinc oxide este mai eficient comparativ cu titanium dioxide, titanium dioxide protejează mai puțin pielea de anumite radiații UVA.
Important de reținut cu aceste filtre este că molecula lor poate fi mică (20 nm) sau mare (300 nm), în funcție de felul în care este prelucrată înainte de a fi inclusă în produsele cosmetice. Filtrele minerale pot fi sub formă de micro particule, nano particule, nano coated (particule ‘îmbrăcate’ în alte molecule) – detalii despre dimensiunea moleculelor minerale în articolul Tipuri de zinc oxide în produsele cu protecție solară.
În lista de ingrediente a produselor cu protecție solară care includ filtre minerale nano sau nano coated este obligatoriu a se include în paranteză, după sau înainte de filtrul respectiv, cuvântul nano. Exemplu: Titanium Dioxide (nano).
Avantajele filtrelor minerale
- Filtrele minerale sunt cele mai inofensive pentru piele
- Filtrele minerale protejează din prima secundă de la aplicare
- Singurele recomandate pentru zona ochilor, pielea sensibilă, iritată, intoleranță, afectată de rozacee
- Recomandate pentru pielea bebelușilor (peste 6 luni) și pe pielea copiilor
- Formulele pentru ten gras au potențial mare de matifiere, filtrele minerale absorb foarte bine sebumul
Dezavantajele filtrelor minerale
- Filtrele minerale sunt opace, cu textură de pudră albă, mai greu de întins pe piele, uneori sunt lipicioase. Cu cât molecula filtrelor din formulă este mai mare, cu atât produsul este mai greu de întins pe piele și mai albicios.
Cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât produsul este mai albicios, iar dacă și moleculele filtrelor sunt mari, produsul cu SPF 50+ are aspect final de pastă albă. Dacă ai folosit astfel de produse știi despre ce vorbesc.
(Din păcate, produsele cu SPF etichetate bio/organice – care nu sunt atât de naturale, dar asta este o altă discuție – conțin filtre minerale cu moleculă mare. Unele dintre ele sunt ca o pastă albă greu de aplicat pe piele.)
- Produsele cu filtre minerale pot bloca porii (apar puncte negre, puncte albe sau chiar erupții) – acest lucru depinde de dimensiunea moleculei, concentrația de filtre și reacția pielii la produsul aplicat pe piele.
Dacă un produs cu filtre minerale blochează porii nu înseamnă că toate produsele minerale vor avea acest efect pe piele.
Filtre sintetice pentru protecție solară
Filtrele chimice (sintetice) sunt molecule care absorb radiațiile solare, au textură lichidă sau solidă, sunt incolore și au o structură moleculară care permite absorbția în piele.
În Europa sunt aprobate 24 de filtre solare sintetice, în SUA sunt aprobate 14, în alte zone de pe glob sunt aprobate diferite filtre – unele din aceste filtre nu sunt folosite în produsele cosmetice pentru că sunt iritante pentru piele în concentrațiile necesare pentru a proteja pielea.
Fiecare filtru sintetic oferă protecție UVA sau UVB, singurul filtru sintetic care oferă protecție UVA completă este avobenzone, dar avobenzone nu este eficient împotriva radiațiilor de tip UVB.
Nici un filtru chimic nu poate fi folosit ca singurul filtru într-un produs cu protecție solară, așa cum este cazul cu filtrul mineral zinc oxide. De obicei există 3-5 filtre chimice într-o formulă, iar majoritatea filtrelor chimice necesită alte filtre chimice în formulă pentru a fi stabilizate.
Articolul Ingredientele produselor cu protectie solară cuprinde toate filtrele solare, cu detalii despre fiecare.
Lista cu filtrele aprobate în Europa și concentrațiile maxime permise pentru a evita reacțiile negative cunoscute. (acest lucru nu înseamnă că nu pot apărea iritații în urma aplicării produselor cu filtre sintetice).
Avantajele filtrelor sintetice
- Filtrele sintetice sunt mai ușor de aplicat pe piele, pot fi incluse în formule mai fluide sau formule transparente, non lipicioase.
- Nu se știe despre ele că ar bloca porii, deși unele au moleculă mai mare decât nano filtrele minerale.
Dezavantajele filtrelor sintetice
- Filtrele chimice trebuie aplicate cu 20 de minute înainte de a expune pielea la lumina solară
- Produsele cu filtre chimice pot cauza reacții neplăcute pe piele: usturime în jurul ochilor, iritație, roșeață sau chiar erupții pe ten.
Dacă un produs cu filtre chimice cauzează reacții negative pe piele nu înseamnă că toate produsele cu filtre chimice vor cauza aceleași reacții.
Concluzie
În anumite cazuri, filtrele minerale pot bloca porii, iar cele chimice pot cauza reacții adverse. Nu există un produs cu protecție solară perfect, care să poată fi folosit pe orice tip de piele, iar alegerea produselor cu SPF este dificilă, însă acest lucru nu anulează importanța aplicării pe pielea expusă la lumina solară, a unui produs cu SPF 30 sau mai mare, în fiecare dimineață.
Cât de nocive sunt filtrele solare?
Filtrele minerale și efectele lor asupra corpului uman
Deși ai putea crede că filtrele minerale sunt mai puțin controversate pentru că sunt atât de bine acceptate de piele, nu cauzează reacții adverse și pot fi folosite chiar în jurul ochilor, totuși nici filtrele minerale nu sunt fără probleme.
În SUA, ingredientele incluse în alimente și produse farmaceutice sunt regularizate de FDA, iar cele care sunt considerate ca fiind sigure pentru sănătatea omului respectă standardul GRASE (“generally recognized as safe and effective”). Din cele 16 filtre solare, doar 2, mai precis mineralele titanium dioxide și zinc oxide sunt considerate că respectă standardul GRASE.
Deși există site-uri care afirmă că filtrele minerale sub formă de nano particule pot afecta sănătatea corpului, nano particulele sunt ‘îmbrăcate’ în alte molecule inorganice cum ar fi siliconii, copolimerii etc și sunt prea mari pentru a penetra toate straturile pielii pentru a ajunge în sânge.
Pentru aceste filtre există în acest moment siguranța că NU penetrează pielea suficient pentru a ajunge în sânge, în urma aplicării pe piele. Mai mult decât atât, în viața de zi cu zi ajungem de multe ori în contact cu cele două ingrediente, titanium dioxide este inclus și în alimente și este ingerat – colorantul E171.
Nu știu dacă există sau nu efecte negative ale acestui ingredient în urmă ingerării pentru că nu am citit studii pro sau contra, însă știu că o dată ingerat, titanium dioxide ajunge în sânge și poate (sau nu) cauza efecte secundare.
În legislația actuală din Europa, în produsele cosmetice de tip pudră cu particule libere, spray cu pulverizare, etc, produse care pot fi inhalate accidental la aplicare este interzisă includerea celor două filtre minerale. Acesta este și motivul pentru care pudra Paula’s Choice On the Go Shielding Powder SPF 30 nu poate fi vândută în Europa.
Dacă standardul GRASE acordat acestor filtre nu este convingător pentru tine și vrei să excluzi orice risc ca filtrele să penetreze straturile de piele, evită nano filtrele (identificate în lista de ingrediente după cuvântul nano) și alege filtre minerale cu moleculă micro.
Impactul filtrelor minerale asupra mediului înconjurător
Există studii care arată că nano particulele de zinc oxide și titanium dioxide pot afecta organismele din mări și oceane, însă majoritatea sunt desfășurate în vitro și cercetătorii au concluzionat că este posibil ca în mediu acvativ aceste nano particule să nu aibă efectele observate în laborator. Cele mai puțin problematice sunt filtrele minerale micro și cele nano de tip coated (nano particule minerale ‘îmbrăcate’ în molecule sintetice).
Titanium dioxide nu este biodegradabil și în urma studiilor de laborator s-a aflat că reacționează cu apa caldă și sărată a mărilor pentru a forma peroxid de hidrogen (hydrogen peroxide), o moleculă care afectează toate formele de viață marină. De aceea biologii marini recomandă evitarea produselor cu filtre minerale în concentrație mare dacă vrei să înoți în apele mărilor.
Mai multe detalii despre efectele filtrelor solare asupra recifului de corali – Impact of sunscreens on coral reef.
Filtrele sintetice și efectele lor asupra corpului uman
Filtrele chimice (sintetice) au prin definiție o reputație proastă în tabăra persoanelor care preferă ingrediente naturale. Sper că într-o zi toată lumea să înțeleagă că totul în jurul nostru este chimie, inclusiv apa (H2O – două molecule de apă legate de o moleculă de hidrogen) și chiar noi suntem ‘compuși’ din molecule cu formule chimice mai mult sau mai puțin cunoscute.
În afară de potențialul alergen și iritant al acestor filtre în anumite concentrații și condiții, controversele apărute în jurul lor au legătură cu testele de laborator pe animale care leagă oxybenzone ( benzophenone-3) de anumite dereglări hormonale.
Ingredientele din categoria benzophenone sunt folosite și cu rol de aditivi alimentar – în caz că decizi să renunți la produsele cu oxybenzone asigura-te că renunți la alimentele care conțin benzophenone. O dată ingerat, benzophenone ajunge foarte repede în fluxul sanguin.
Studii clinice și noi măsuri pentru determinarea efectelor filtrelor sintetice asupra corpului uman
Filtrele sintetice vor fi și mai controversate și mai evitate de consumatori după publicarea studiului preliminar în mai 2019 care a concluzionat că avobenzone, oxybenzone, octocrylene și ecamsule s-au regăsit în sânge după aplicare pe piele.
Completare: În ianuarie 2020 s-a publicat continuarea studiului preliminar, Effect of Sunscreen Application on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients, s-au folosit 6 filtre sintetice (avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate, and octinoxate) și toate au fost regăsite în sânge după aplicare.
Se știe acum că cele 6 filtre sintetice testate până acum au efecte sistemice asupra corpului uman – pătrund în straturile profunde ale pielii și de acolo ajung în fluxul sanguin. Nu se știe încă ce efecte au aceste filtre o dată ce au ajuns în sânge și nu se cunoaște potențialul lor toxicologic asupra corpului pentru că nu acesta a fost scopul studiului.
Scopul studiului a fost determinarea absorbției sistemice pentru cele 4 filtre testate, iar acest studiu face parte din proiectul FDA care dorește să afle care sunt condițiile în care filtrele solare pot fi încadrate în categoria GRASE atunci când sunt incluse în produsele cosmetice (mai precis concentrația, dimensiunea moleculei, forma de stabilizare etc).
Personal cred că dacă se testau toate filtrele chimice ar fi ajuns la aceeași concluzie: dovada că există absorbție sistemică susține necesitatea de a studia efectele filtrelor asupra corpului uman și nu indică faptul că oamenii ar trebui să opreasca folosirea protectiei solare. (mai jos în engleză)
Citat din studiul Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients publicat în JAMA luna mai 2019: „In this preliminary study involving healthy volunteers, application of 4 commercially available sunscreens under maximal use conditions resulted in plasma concentrations that exceeded the threshold established by the FDA for potentially waiving some nonclinical toxicology studies for sunscreens. The systemic absorption of sunscreen ingredients supports the need for further studies to determine the clinical significance of these findings. These results do not indicate that individuals should refrain from the use of sunscreen.”
Procesul început de FDA în 2011 pentru regularizarea filtrelor solare este complex și de durată, iar rezultatele obținute în urma colaborării între medici, cercetători, producători și consumatori vor fi observate în industria cosmetică în următorii ani. Cele mai mari presiuni au fost cele din partea producătorilor de filtre, mai precis BASF, care are tot interesul să pătrundă pe piața din America și să vândă filtrele care acum nu sunt încă aprobate.
În America produsele cu SPF sunt regularizate ca produse farmaceutice fără prescripție medicală, iar în Europa sunt regularizate ca produse cosmetice. Aprobarea filtrelor în America este un proces anevoios, toate filtrele aprobate în Europa în ultimii ani sunt încă neaprobate în America.
Există mai multe schimbări propuse în noua legislație a filtrelor solare în SUA, cele mai importante au legătură cu:
- reevaluarea listei de filtre aprobate și includerea mai multor filtre în listă
- determinarea efectelor toxicologice în urma absorbției sistemice a filtrelor solare în corpul uman
- determinarea exactă a concentrației la care filtrele pot fi problematice pentru corpul uman
- regularizarea produselor speciale cum ar fi produsele cu pulverizare și pudrele cu particule libere pentru cazurile de inhalare accidentală (restricționarea dimensiunilor particulelor)
- regularizarea altor produse speciale cu protecție solară cum ar fi șervețele umede, șampon etc.
- numărul maxim SPF 60+ pe eticheta produselor
- produsele trebuie să ofere protecție solară cu spectru larg
În 2011, la ultima revizie a acestor legi, s-a propus că SPF 50+ să fie cel mai mare SPF, însă în 2019 se propune ca SPF 60+ să fie numărul maxim ce poate fi afișat pe eticheta unui produs cu SPF din America. O altă schimbare bine venită este regula care cere ca orice produs cu protecție solară SPF 15 sau mai mare să protejeze de întreg spectrul solar (există chiar și recomandări despre raportul între protecția UVA și UVB).
Pentru că SPF 14 și mai mic nu reduce riscul apariției cancerului de piele cauzat de radiațiile UV, se discută dacă sau nu să se interzică aceste produse sau cel puțin să interzică afirmațiile despre protecția solară pe care de altfel nu o pot oferi.
Există câteva documente care merită citite enumerate mai jos, dacă dorești să știi ce schimbări propune FDA în comercializarea produselor cu protecție solară. 26 Noiembrie 2019 este data la care FDA urmează să emită noile reguli pentru filtrele solare și produsele cu protecție solară.
Nonprescription Sunscreen Drug Products — Safety and Effectiveness Data – regulile actuale pentru produsele cu protectie solară, care au fost aplicate parțial din 2016 și până acum
Sunscreen Drug Products for Over-the-Counter Human Use – noi reguli propuse de FDA în 2019, formulate în urma concluziilor din ultimii ani cu privire la siguranța folosirii filtrelor solare, inclusiv studiul clinic preliminar menționat mai sus.
Este foarte posibil ca Europa să răspundă la măsurile luate de autoritățile din America și să colaboreze cu acestea pentru a se asigura că vor face progrese în domeniul filtrelor solare, cu scopul de a proteja sănătatea populației globului.
Impactul filtrelor sintetice asupra mediului înconjurător
Dacă în cazul filtrelor minerale nu există dovezi suficiente care să arate potențialul nociv asupra mediului înconjurător, când vine vorba de filtrele chimice lucrurile sunt mai clare. Există studii care confirmă efectele anumitor filtre (oxybenzone și octinoxate) de decolorare a recifului de corali.
Din acest motiv Hawaii a interzis folosirea produselor solare care conțin oxybenzone și octinoxate, Florida este următorul stat care va introduce această interdicție din 2021 și este posibil să urmeze și alte țări sau insule care sunt situate în/lângă oceane.
Nu vreau să comentez despre această interdicție, eu sunt pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru aplicarea protecției solare, chiar și SPF cu parfum și alcool dacă nu există altceva mai bun. Vreau însă să spun că tot plasticul, gunoiul și substanțele toxice pe care noi oamenii le folosim și le aruncăm în oceane sunt cele care vor distruge reciful de corali, nu protecția solară.
Protecție solară eco friendly sau reef safe
Există și produse cu protecție solară etichetate ‘reef safe’, însă acest termen este doar un termen de marketing și nu înseamnă nimic pentru piele sau pentru vietățile acvatice. Există observații reale pentru efectele câtorva filtre solare, nu se cunoaște efectul tuturor filtrelor și altor ingrediente din produse asupra vietăților din apă, etichetarea unui produs cosmetic reef safe sau eco friendly este înșelătoare.
Majoritatea acestor produse numite reef safe conțin filtre minerale.
Cum rămâne cu sintetizarea vitaminei D dacă protejez pielea de soare?
Interesant de citit, acest articol conține detalii despre regulile aplicate produselor cu SPF, pe tot globul: An overview of sunscreen regulations in the world
Concluzie
Nu cred că ar trebui să ingnorăm noutățile despre filtrele solare, însă nici nu cred că ar trebui să aruncăm la gunoi produsul cu filtre chimice doar pentru că acum știm că pot ajunge în fluxul sanguin și nici nu cred că ar trebui să aruncăm la gunoi produsul cu filtre minerale sub formă de nano particule doar pentru că ar putea să ajungă în fluxul sanguin.
Protecția solară este foarte importantă pentru piele și nu există dovezi care să arate că folosirea protecției solare zilnic ar putea afecta sănătatea corpului uman. Există însă un studiu recent (mai 2019) care a concluzionat că aplicarea zilnică a protecției solare nu a crescut rata mortalității în grupurile de test, după o perioadă de 21 de ani în care au fost monitorizați 1621 de australieni.
Dacă ar fi să cred toate informațiile eronate de pe internet despre filtrele solare ar trebui ca în fiecare dimineață să aplic pe ten un produs cu zinc oxide cu moleculă mare care arată mai mult sau mai puțin ca o cremă cu zinc pentru iritație de scutec (Sudocrem). Nu vreau să jignesc persoanele care folosesc astfel de produse, doar că eu prefer creme cu texturi lejere.
Sau, dacă ar fi să cred persoanele care spun că filtrele solare cauzează cancer, ar trebui să renunț complet la filtrele solare și să mă protejez de soare cu ceva ingrediente naturale. Filtrele solare nu cauzează cancer și nu există alte ingrediente aprobate sau pentru care să existe studii că asigură protecție solară eficientă. Mare atenție la produsele cu SPF home made.
Dacă crezi că produsele cu protecție solară sunt dăunătoare organismului și mediului înconjurător și vrei să renunți la ele, te rog ca înainte să faci acest pas să renunți la toate celelalte lucruri cu care ești în contact zilnic și care sunt mult mai dăunătoare organismului și mediului extern cum ar fi: detergenții sintetici folosiți în casă, substanțele toxice pe care le folosim pentru omorârea insectelor și curățenie, toate moleculele insolubile în apă din produsele cosmetice care au potențial în poluarea apelor, aditivii alimentari sintetici, etc.
Cancerul de piele cauzat de radiațiile solare
În America sunt înregistrate peste 5 milione de decese anual cauzate de cancerul de piele, cel mai frecvent tip de cancer. În ultimii 20 de ani incidența cancerului de piele a crescut de mai bine de 10 ori și există studii care arată foarte clar că aplicarea zilnică, în strat generos, a protecției solare pe pielea expusă la lumina solară, reduce riscul apariției cancerului.
Cu toate acestea, în America mai puțin de 30% din femei și 15% din bărbați folosesc protecție solară zilnic, în Europa procentul este mai redus, iar din aceste persoane care folosesc protecție solară, doar 5% aplică cantitatea necesară pentru a fi protejat cu adevărat.
Nu contează ce filtre solare alegi pentru a-ți proteja pielea, poți face aceste alegeri în funcție de preferințele personale și de reacția pielii tale. Important este să aplici în fiecare zi din an SPF 30 sau mai mare, în strat generos, pe toată fața, pe gât, decolteu, urechi, mâini și orice altă zonă de piele expusă la lumina solară.
Mi-aș dori să existe campanii pentru protecția solară la televizor și radio și felicit toate brandurile care fac campanii și instalează corturi pe stradă pentru a încuraja folosirea protecției solare.
Dacă ai multe alunițe pe piele ar fi bine să le monitorizezi, iar dacă observi schimbări în dimensiunea, aspectul și/sau culoarea unei alunițe îți recomand să vizitezi medicul dermatolog.
Alegeri personale
Prefer filtrele minerale pentru că mă protejează din primul minut de la aplicare și pentru că unele filtre sintetice cauzează usturime pe tenul meu, în jurul ochilor. Există însă produse cu filtre sintetice pe care le folosesc fără disconfort la aplicare în jurul ochilor. Pentru corp folosesc produse sintetice în general, prefer texturile foarte fluide, care se absorb cât de cât în piele, însă la mare folosesc filtre minerale și sintetice, pentru că cele minerale protejează din primul minut și pentru că cele sintetice au textură fluidă.
Folosesc SPF 50 vara, în zilele în care sunt expusă mai mult timp la lumina solară și SPF 30 în restul zilelor.
Pentru copil folosesc SPF mineral pe ten și SPF sintetic pe corp, are 10 ani. Soțul meu folosește SPF sintetic pe ten și pe corp. Soțul și copilul au pistrui și piele deschisă la culoare, care se arde ușor.
Concluzie finală
Pentru reducerea riscului de cancer de piele medicii recomandă: produs cosmetic cu protecție solară aplicat pe zonele expuse la soare cum ar fi ten, buze, gât, urechi, mâini; haine și ochelari de soare cu protecție UV; evitarea expunerii la soare când indicele UV este maxim (indicele UV se poate afla din orice aplicație meteo).
Cancerul de piele cauzat de radiațiile solare nu este o glumă! Protejează-te în fiecare zi din an, protejează pielea copiilor de radiațiile solare cu un produs etichetat SPF 30 sau mai mare.
Cel mai bun produs cu protecție solară este acela pe care îl aplici cu plăcere sau cel puțin nu te deranjează să îl aplici în fiecare dimineață în strat generos. Nu contează dacă are filtre minerale sau sintetice.
Nu cumpăra produse scumpe din care să aplici foarte puțin pe piele. Nu cumpăra produse cu etichetă bio/organic sau reef safe, dar cu textură neplăcută, care te oprește din a aplica produsul în fiecare dimineață în strat generos.
Filtrele solare aplicate pe piele nu dăunează sănătății, dimpotrivă, sunt esențiale pentru a păstra pielea sănătoasă. Dacă vreodată o să apară un studiu care să spună altceva, voi publica imediat detalii despre noile descoperiri.
Mulțumesc pentru articol!
Mi-ai putea spune ce creme folosești pentru băiețelul tău? Anul trecut am avut pentru copii crema de soare de la Weleda, https://comenzi.bebetei.ro/produse-dermatologice/ingrijire-corp/protectie-solara/crema-protectie-solara-cu-floare-de-colt-spf-50-sensitive-sun-50-ml-weleda-p339424, dar nu ne-am înțeles prea bine cu ea și anul acesta caut alternative.
Mulțumesc!
Ana, pe ten, gat si urechi aplica el singur in fiecare dimineata un SPF mineral, Defense SPF 30 (https://www.paulaschoice.ro/produs/defense-essential-glow-moisturizer-spf-30/). In zilele calduroase de vara reaplica pe zonele cu pistrui protectia sub forma de stick. Pe corp folosim produse la comun, preferam spray-urile care se intind usor, iar vara produse neaparat rezistente la apa – el se joaca si transpira si pe corp nu mai am cand sa reaplic in timpul zilei, desi pe fata insist pentru ca are pistrui.
In articolul de anul trecut am dat cateva exemple de produse folosite: https://www.pasagera.ro/protectie-solara-vara-produse-recomandate.html.
Mulțumesc!
Buna ziua,
Va rog mult, imi puteti spune daca aceasta crema e ok dpdv al ingredientelor :
Badger SPF 30 Baby Sunscreen Cream Ingredients
Active Sunscreen Ingredient:
Non-Nano, Uncoated Zinc Oxide 18.75%
Base Ingredients:
*Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, *Cera Alba (Beeswax), Tocopherol (Sunflower Vitamin E), *Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Oil, *Calendula Officinalis (Calendula) Flower Extract, *Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Fruit Extract
*=Certified Organic
Va multumesc anticipat!
Andreea, crema despre care ma intrebi are spectru larg de protectie solara. Formula enumerata nu este completa, nu stiu daca are sau nu iritanti cum ar fi parfumul. Filtrul solar folosit, non-nano, uncoated zinc oxide lasa pe piele o pelicula alba.
Multumesc frumos pentru raspuns! Cele enumerate sunt singurele ingrediente pe care le contine crema. Vreau sa o folosesc pentru fetita mea de 16 luni, nu ma deranjeaza pelicula alba (pentru ea, recunosc ca mie nu imi place totusi sa ies din casa cu pelicula alba pe fata 🙂 ).
Andreea, motivul pentru care am crezut ca lista de ingrediente nu este completa este lipsa conservantilor din formula. Desi nu este in baza de apa, totusi exista cateva extracte de plante in formula, extracte care ar putea fi apoase. Insa nu cred ca trebuie sa te ingrijoreze acest lucru, probabil produsul are formula stabila pe perioada mai scurta – verifica data de expirare de pe produs, la SPF-uri este obligatoriu sa apara data de expirare. Nu cred ca este problema cu formula, Badger este o companie destul de cunoscuta, poti folosi fara probleme pe pielea fetitei.
Sa indepartezi cu un produs de curatare de pe piele produsul, in fiecare seara. Filtrele minerale sunt mai greu de indepartat, sa te asiguri ca ai curatat bine pielea.
Mulțumesc pentru articol.
Interesanta situația pudrei noi de la Paula pe care o așteptam cu nerăbdare. Înțeleg motivul pentru care nu e disponibila in Europa dar mi se pare cusut cu ață albă pentru că eu personal am cumpărat de la Costco din UK anul trecut acesta pudra foarte asemanatoare https://brushonblocksunscreen.co.uk/shop/brush-on-block?gclid=Cj0KCQjwitPnBRCQARIsAA5n84kKAvNhJV_cFFNKPJOpAAAO2cWeLWzDO8_9D-yutOjd9k9jj5-XB4IaAoZKEALw_wcB
Mai mult, se poate cumpăra online, iar rezerva pentru pudra am găsit pe Amazon.co.uk. Mă interesa pudra de la Paula pentru că pare mai complexă ca și formulă. As vrea sa scoată totuși o pudra compacta cu spf cum au mai avut, cea cu pensula e mai puțin practică in realitate.
As vrea daca se poate un articol despre creme cu spf 50 mineral pentru fata, care sa se comporte bine sub machiaj. Preturile acestor creme nu sunt mici și mă întreb cât de bune sunt. Mă refer la aceasta de la Murad
https://m.lookfantastic.com/murad-city-skin-age-defense-broad-spectrum-spf-50-pa/11391705.html
in condițiile in care am incercat una similară de la skinceuticals și nu mi-a plăcut nici ca si textura, nici ca și culoare. Preferata mea rămâne cea hydralight colorată de la Paula dar are spf 30…
Monica, pudra pe care o ai din UK contine nano filtre? Pe site-ul lor nu pare ca ar fi nano filtre, poti verifica te rog pe ambalaj? Cu siguranta acesta este motivul pentru care nu se poate vinde in Europa cea de la PC, eu mi-am cumparat una cu ajutorul unei cititoare, astept sa ajunga din SUA.
Pentru ca nu folosesc machiaj nu pot scrie despre SPF-uri care sunt bune baze de machiaj. Si pentru mine tot Resist SPF 30 colorata e cea mai buna varianta ca matifiere, ai scris din greseala Hydralight.
SPF 50 mineral care sa nu fie colorat si sa nu fie albicios pe piele nu cred ca exista. De cand am cunoscut-o pe Paula am tot batut-o la cap sa formuleze cu SPF 50 mineral si mi-a spus foarte clar ca trebuie sa fie colorat acel SPF 50 mineral pentru ca la asa o concentratie mare, chiar si filtrele nano coated sunt albicioase pe piele.
Skinceuticals are o varianta despre care am scris si eu, nu este matifianta ca Resist SPF 30. Elta MD are un SPF 42 cu concentratie mare de minerale (https://www.pasagera.ro/elta-md-uv-physical-spf-41-review.html).
Alte variante fara parfum sunt Colorescience Sunforgettable Total Protection Face Shield SPF 50 sau Exuviance Sheer Daily Protector SPF50 – pe acestea as vrea sa le cumpar din UK. Primul este disponibil si in Romania, exista distribuitor pentru Colorescience cu site online in Romania. Si cel de la Murad e ok si este putin colorat, vezi review pe beautypedia.com – https://www.beautypedia.com/products/city-skin-age-defense-broad-spectrum-spf-50-mineral-sunscreen/?archive_search=%2F%3Fs%3DMurad%2BCity%2BSkin%2BAge%2BDefense%2BBroad%2BSpectrum%2BSPF%2B50.
Mulțumesc pentru răspuns.
Da, mă refeream la super-light daily defence SPF 30 din gama resist, am încurcat numele. E preferata mea ca și aspect, deși îmi usucă pielea din jurul ochilor, tot la ea mă întorc orice altceva încerc. Cea noua roz e mult prea hidratanta pentru mine, dar o folosesc în zona ochilor pentru că nu usuca.
Voi căuta informații despre produsele menționate de tine. Cred că neostrata este în general o opțiune mai buna decât exuviance, sunt mărci surori dar exuviance este adresată saloanelor de cosmetica și produsele sunt parfumate. Spf-ul însă nu pare a fi parfumat in ambele game:
https://www.facethefuture.co.uk/shop/2457-exuviance-sheer-daily-protector-spf50.html?search_query=Exuviance+SPF+50&results=1
https://www.facethefuture.co.uk/shop/2503-neostrata-sheer-physical-protection-spf50.html?search_query=Neostrata+spf+50&results=1
Înțeleg că spf-ul trebuie sa fie un pic colorat și nu mă deranjează, dar se poate întâmpla să fie prea închis la culoare pentru mine.
Momentan incerc un spf 50 de la natura bisse , diamond White , nu e mineral si are si o culoare cam prea închisă.
Cred că până la urmă voi incerca cel de la Murad.
A mai apărut unul care părea interesant de la Kiehls dar din păcate are alcool și l-am tăiat de pe listă.
Eu pot folosi și cu filtre chimice dar din experiența mea nu sunt deloc matifiante deci practic caut ceva exact ca cea de la Paula din gama resist dar cu spf 50.
Am incercat și cea de la Dr Sam care are mix de filtre fizice și chimice și are un aspect foarte neplăcut.
https://drsambunting.com/products/flawless-daily-sunscreen
Ea a dozat ca 3 pompite sa fie exact cantitatea necesară pentru față (excluzând gatul) dar eu am fața mica și pur și simplu este nepurtabila aceasta crema, ce sa mai zic că și bază de machiaj (chiar și dacă nu pot 3 pompite).
Cred că lumea ar fi mai doritoare sa poarte spf zilnic daca ar fi texturile mai plăcute.
Cat despre pudra, din păcate nu mai am cutia de carton in care a venit, dar pe ambalajul ei scrie
Active ingredients : titanium dioxide 15%, zinc oxide 12%. Nici o menționare despre nano. Pudra nu e foarte usor de folosit din cauza sistemului de aplicare, dar nu prea sunt multe opțiuni de pudre cu spf 30+. Sunt foarte curioasa de cea de la Paula.
Monica,
De pe facefuture chiar vroiam sa fac comanda, am verificat formulele sa nu aiba parfum si alcool. O sa ma uit la Neostrata, dar Murad sigur nu o sa incerc pentru ca are pret cam mare. Mi-e clar cu pudra pe care o ai, se vinde in EU pentru ca nu are filtre nano.
Cu siguranta SPF-ul ar fi mai folosit daca ar exista texturi prietenoase cu pielea, dar din pacate filtrele solare nu sunt ingrediente usor de integrat in formule, sunt lipicioase si opace. Mai mult decat atat, nici unul din produsele cu pret mai mic pe care le-am testat pe piele nu are textura care sa imi placa, din pacate. Produsele cu protectie solara cu textura placuta sunt putine, greu de gasit si nu sunt ieftine.
Buna Corina!
dupa ce am citit blogul tau (recent descoperit) tot nu mi-e clar ce rutina de ingrijire sa imi alcatuiesc, asa ca as prefera sa vin la un seminar in Bucuresti. Stii cand mai organizezi vreunul? In timisoara mi-e greu sa ajung…
Multumesc!
Buna Simona, voi veni in Bucuresti in 28 si 29 septembrie, voi scrie in iulie articol despre eveniment, te poti abona la blog daca doresti sa primesti mail.