Despre detergenți bio și recomandări de produse

ecolabel

Ce înseamnă detergent bio?
Personal nu cunosc toate regularizările în vigoare care pot explica ce anume înseamnă ‘bio’ în cazul produselor de curăţare, pentru că sunt atât de multe încât doar un pasionat în domeniu ar putea înţelege toate aceste informaţii care bineînţeles că diferă de la continent la continent şi uneori chiar şi de la ţară la ţară, dar există câteva lucruri de luat în seamă atunci când achiziţionăm un produs de curăţare.

1. Impactul asupra mediului înconjurător – Alegeţi produsele biodegradabile, solubile în apă, cu ambalaje reciclabile. Aceste produse nu sunt testate pe animale și nu conțin parfumuri și coloranți sintetici.
2. Impactul asupra sănătăţii – Alegeţi produse blânde, dar eficiente, fără substanţe mai mult sau mai puţin toxice pentru oameni sau animale. Alegeţi produse ce nu sunt corozive, alergice, otrăvitoare, caustice.
3. Ingrediente naturale – există o mulţime de ingrediente naturale care au putere mare de curăţare. Se evita în acest fel ingrediente cum ar fi clorul, formaldehidă, fosfaţi, coloranţi sintetici, etc ce nu sunt biodegradabili şi se beneficiază din plin de elementele pe care ni le pune la dispoziţie natura.

În România există etichetarea bio pentru detergenţi, valabilă la nivel european. Dacă doriţi mai multe informaţii despre ea puteţi citi aici. Definiția produselor etichetate cu simbolul florii (imaginea din acest articol), de pe site-ul oficial: „The EU Ecolabel helps you identify products and services that have a reduced environmental impact throughout their life cycle, from the extraction of raw material through to production, use and disposal. Recognised throughout Europe, EU Ecolabel is a voluntary label promoting environmental excellence which can be trusted.”

În SUA lucrurile sunt mult mai complexe, există mai mult decât un tip de etichetă şi mai multe trepte de ‘bio’. Există Material Safety Dată Sheet („MSDS”) Hazard Rating – iar în categoriile Health, Fire, Reactivity şi Special detergenţii bio trebuie să marcheze scorul zero. În plus există NSF, DFE, şi lista CleanGredient, dar despre acestea va las pe voi să citiţi dacă sunteţi pasionaţi.

Atenţie, nu confundaţi alimentele bio cu detergenţii bio, sau produsele cosmetice bio (pentru care regularizările nu prea există) cu detergenţii bio. Detergentul bio nu este detergentul care conţine ingrediente bio (da, se poate ca ingredientele din formulă să aibă certificare organică) ci detergentul care este biodegradabil şi nu afectează mediul înconjurător sau sănătatea persoanelor.

De ce să aleg un produs de curăţare ‘bio’?
Pentru mine faptul că cel puţin nu afectez (într-o anumită măsură*) în mod negativ ecosistemul din care fac parte este extrem de important şi este motivul principal pentru care am început să folosesc produse de curăţare biodegradabile. Cu toţii arătăm cu degetul către industriile care poluează atât de mult apa, dar cred că fiecare dintre noi ar trebui să conştientizeze că şi el contribuie la această poluare a planetei de fiecare dată când reziduurile produselor cu substanţe non biodegradabile sunt evacuate în sistemul de canalizare.

*Nu ştiu când va veni momentul în care nu voi afecta negativ deloc ecosistemul din care fac parte, poate în momentul în care întreagă lume va renunţa la a mai tăia copaci pentru a fabrica hârtie, dar între timp atât cât este posibil încerc să protejez şi să nu afectez negativ mediul înconjurător. Unii dintre noi reuşesc mai mult, alţii mai puţin – cred însă că fiecare dintre noi contează în acest proces şi fiecare dintre noi poate să încerce chiar prin schimbări minore să protejeze planeta şi fiinţele minunate care trăiesc pe acest Pământ. Putem începe de la 5 lucruri simple cum ar fi:
1. Alegerea facturilor electronice în detrimentul celor tipărite
2. Economia conştientă de apă şi electricitate
3. Folosirea produselor biodegradabile
4. Reciclarea
5. Păstrarea curățeniei atunci când suntem în natură

Din fericire există foarte mulţi producători de detergenţi bio, oferta este destul de extinsă. După cum bine ştiţi eu prefer să îmi fac cumpărăturile de pe iherb, vă prezint mai jos variante de detergenţi, iar acolo unde există şi în România am pus link.

Detergenți de rufe

Detergenţii clasici de rufe nu sunt cea mai potrivită alegere pentru persoanele cu pielea sensibilă sau intolerantă şi cu siguranţă ar trebui evitaţi atunci când spălaţi hainele bebeluşilor. Pentru primii 2 ani din viaţă fiului meu am folosit Dermalin, am spălat separat hainele lui şi bineînţeles le-am călcat. Între timp am ajuns să recomand schimbarea detergentului clasic atât de des încât mi-am dat seama că tot mai multe persoane suferă de iritaţii, alergii sau dermatite de contact chiar de la banalul detergent cu care îşi spală lenjeriile de pat sau hainele.

Există câteva variante de detergenţi pe care ar trebui să le luaţi în considerare atunci când aveţi pielea sensibilă şi mai ales pentru hainele bebeluşilor. Începând cu faimoasele nuci de săpun (nu am încercat acest tip de produs, dar sunt biodegradabile) până la diverse companii care vând detergenţi mai blânzi etichetaţi pentru copii (cum ar fi Dermalin) sau detergenţi 100% naturali care pot fi sau nu etichetaţi bio.

Detergenții pot fi folosiți pentru spălare manuală, dar și automată, iar rufele pot fi spălate chiar și la temperaturi mai scăzute. Majoritatea sunt foarte concentrați.

Personal am ales doar detergenți biodegradabili (prea puțin mă interesează eticheta bio, dar mă interesează să fie cu adevărat biodegradabili) și bineînțeles că am mai multe variante, pentru a nu mă plictisi de mirosul detergentului. Mai jos am listat câteva variante pe care le recomand (majoritatea sunt detergenți lichizi), cele din Romania sunt marcate și sunt disponibile online pe link-urile de mai jos sau chiar în magazine din București.

Earth Friendly – Detergent Bio (fără miros) România – Potrivit persoanelor cu pielea extrem de sensibilă și bebelușilor. Nu are parfum.
ATTITUDE, Little Ones, Laundry Detergent (fără miros) – Potrivit persoanelor cu pielea extrem de sensibilă și bebelușilor. Nu are parfum.
Earth Friendly – Detergent Bio pentru Bebeluși (cu mușețel și lavandă) România – Personal cred că detergenul fără miros este mult mai potrivit pentru bebeluși, dar acesta este perfect pentru întreaga familie.
Earth Friendly – Detergent Bio (cu lemongrass) România – Are în compoziție și balsam (pe bază de cocos).
Earth Friendly – Înălbitor rufe (fără clor) România – Îndepărtează eficient petele folosit puterea de curățare a oxigenului. Poate fi folosit și pentru hainele colorate.
Indigo Wild, Zum Clean, Aromatherapy Laundry Soap (cu tămâie și mir) – Conține și balsam
Indigo Wild, Zum Clean, Aromatherapy Laundry Soap (cu lavandă) – Conține și balsam
Bio Kleen, Laundry Liquid (cu citrice)
GrabGreen, 3-in-1 Laundry Detergent Pods (cu Gardenia) – Detergent solid, ambalat în doze individuale. Imi plac mult detergenții de la GrabGreen, aici găsiți toate variantele lor, inclusiv cele fără parfum.

Balsam de rufe

Există detergenți bio care conțin balsam, dar dacă doriți să folosiți balsam separat puteți alege sau un balsam bio sau dacă doriți doar să parfumați rufele în procesul de spălare, puteți adăuga 2-4 picături de ulei esențial în loc de balsam. Acest ulei esențial cară rămâne pe rufe nu este iritant pentru piele, dar evitați a folosi atunci când spălați hainele bebelușilor. Un ulei esențial foarte bun (mirosul nu este chiar cel mai plăcut) este tea tree, este un antibacterian excelent, puteți folosi mai ales dacă pe piele aveți afecțiuni ce prezintă pustule cu puroi. (Nu aplicați pe piele!).
ATTITUDE, Little Ones, Concentrated Fabric Softener (fără miros)
Ecover, Natural Fabric Softener (Morning Fresh)
ATTITUDE, Fabric Softener (cu citrice)

Detergenți de vase

Înainte de detergenții bio eu foloseam Fairy (rareori altceva) și deși nu spăl prea multe vase nu eram deloc mulțumită de puterea de curățare, mai ales când încercam să spăl caserole de plastic. Marea mea supriză a fost prima dată când am folosit un detergent bio pentru că am pus o singură picătură pe burete și am curățat o grămade de vase, printre care și câteva caserole de plastic. Chiar și pentru acest simplu fapt nu m-aș mai întoarce la produsele clasice de curățat. Deși atunci când spălăm vase sau folosim orice substanțe destinate curățeniei ar trebui să purtăm mănuși pentru a proteja pielea, în cazul produselor de curățare bio potențialul iritant al acestora este aproape zero – persoanele cu pielea extra sensibilă trebuie să se protejeze.

Earth Friendly Dishmate (cu grapefruit) România – primul meu detergent de vase bio
Earth Friendly Dishmate (cu grapefruit) iherb.com
Earth Friendly Dishmate (fără parfum) România – Pentru persoanele extrem de sensibile. Dacă doriți să încercați, acest produs poate fi o bună bază de detergent de vase, adăugați câteva picături de ulei esențial de citrice (sau orice alt ulei preferat) pentru a obține un detergent de vase personalizat. Citricele au putere mare de curățare.
Earth Friendly Dishmate (fără parfum) iherb.com
Mai mulți detergenți de vase din gama Earth Friendly găsiți aici: în România și pe iherb.com.

ATTITUDE, Dishwashing Liquid (cu citrice). Alți detergenți de vase Attitude găsiți aici.

Ecover, Liquid Dish Soap (cu lime)
Ecover, Natural Automatic Dishwasher Tablets (cu citrice) – detergent pentru mașina de spălat vase
Alți detergenți de vase Ecover găsiți aici.

Alte produse de curățare

În categoria produselor de curățare bio se găsesc o mulțime de produse printre care și produse de curățat podeaua, de curățat suprafețe, săpun lichid de mâini, pentru covoare, etc. Eu cumpăr produsele Earth Friendly din România de aici.
Merită menționat produsul pentru dezinfectant pentru jucării și dezinfectantul pentru curățat legume și fructe (acesta ajută la îndepărtarea pesticidelor, bacteriilor, murdăriei, etc).

Pe iherb am câtiva producători preferați de unde cumpăr diverse produse destinate curățeniei casei: Earth Friendly, Attitude, Ecover, GrabGreen și Bio Kleen.

Propunere

Propun fiecăruia dintre voi să încerce să schimbe cât mai multe produse clasice de curățare cu detergenții bio. Puteți face câteva calcule și când vine vorba de buget, personal cred că produsele bio sunt mai avantajoase la preț datorită puterii mari de curățare. Puteți căuta și alte site-uri din România sau chiar magazine fizice, dacă vă doriți să folosiți acest tip de produse cu siguranță veți găsi unele care să vă fie pe plac din toate punctele de vedere.

10 comentarii

Scrie un comentariu
  • Folosesc nuci de sapun in masina de spalat de cativa ani, iar ca balsam de rufe otet de mere cu picaturi de ulei esential; sunt multmita si de efect, si de impactul bugetar, dar sotului nu-i place ca nu mai miroase cum era obisnuit – rufele miros a ud si cam atat. La inceput foloseam si balsam biodegradabil, dar am renuntat pentru ca varianta gasita de mine era prea densa si ramanea in recipientul masinii; am zis ca mai incerc diluat cu apa sau otet. Ca „innalbitor” pe baza de oxigen am avut de la Sonett sau Sodasan, singura problema e ca necesita temperaturi ceva mai ridicate; la pete dificile, folosesc inainte de spalat sapun de la Sonett. Pentru vase, preferatele mele sunt cele de la Planet Pure, apoi Ecodoo. Tot Planet Pure are o pasta universala de curatat eficienta pentru aragaz, chiuveta, cada, faianta, iar de la Ecodoo am o crema pentru mobila (ei o lauda ca e buna si pentru tapiterii din piele, dar n-am incercat). Din pacate, ce n-am gasit pana acum sa-mi satisfaca cerintele este o solutie de curatat wc-ul.

    Pe toate le-am luat de pe site-uri romanesti, insa am fost surprinsa sa gasesc in Cora, la pret foarte bun, solutie de curatat pardoseala de la Planet Pure pe care o folosesc la spalat dalele din curtea unde stau cainii; motivul principal a fost sa nu mai dau cu chestii care le-ar putea fi lor nocive, insa unul dintre efecte a fost ca a inceput sa creasca iarba printre dale.

    • Pentru curatat WC-ul merge foarte bine otetul: torni o cana de otet cat mai concentrat seara in vasul WC-ului, iar dimineata cureti cu peria. La mine a functionat mai bine decat orice altceva.

  • Chiar azi ma uitam in baie si am vazut ca detin un produs cu eco label marca DM si astept sa termin produsele vechi de curatare ca sa le pot schimba cu cele BIO. Otetul si bicarbonatul sunt foarte bune pentru curatat, chiar si baia. Pupici.

  • Multumesc pentru articol! Chiar ma interesa ceva de genul asta, din mai multe motive. Pentru spalatul rufelor, stii cumva si un echivalent bio pentru Calgon? Detergentii pe care am pus ochii (Earth Friendly si GrabGreen) par sa nu necesite, din descriere, dar daca nu e mentiune clara parca ar vrea sa folosesc ceva dedicat pentru un plus de siguranta.

    • Yanna,
      Calgon este necesar indiferent de detergent pentru ca nu se depun reziduurile detergentilor ci calcarul din apa. Din pacate nu cunosc alternative, eu am optat pentru un sistem care imi scoate calcarul si fierul din apa, inainte de a ajunge in instalatiile sanitare. Nu stiu cum ii spune, deocamdata suntem la stadiul de discutii cu o companie care va executa acest proiect. In acest fel evit si depunerile de pe baterii, chiuvete de inox, etc. Personal nu am folosit Calgon niciodata si nu am avut probleme, masina mea de spalat are 9 ani. Necesitatea acestui tip de produs este data de tipul de apa folosit, nu se aplica tuturor.

  • Eu folosesc nuci de sapun si detergent Earth Friendly, dar odata la cateva spalari trebuie sa revin la Ariel, pentru ca detergentii naturali nu au putere de curatare la fel de mare ca acesta.
    Am incercat in trecut si Grab Green cu gardenie – spala bine rufele colorate, cu cele albe nu se descurca stralucit, dar am renuntat la el pentru ca incepusem sa fac alergie la parfumul lui.

    Echivalent pasnic pentru Calgon este otetul.

  • Ce parere ai de produsele amway? Nu ma incanta ideea de MLM si ca probab platesc mai mult decat ar merita produsele, dar sunt multumita de eficienta lor. Merci



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.