Cum ne obișnuim să nu punem mâna pe față și cum ne spălăm pe mâini

Vrem, nu vrem, în 2020 trebuie să învățăm să nu ne mai atingem fața, cel putin în timpul zilei, cât suntem conștienți și prezenți. E foarte simplu să îți propui acest lucru, dar majoritatea dintre noi ne atingem fața și nici măcar nu ne dăm seama că facem asta.

Fără să vrem, pe parcursul zilei ne atingem fața de mai multe ori: ne atingem când simțim mâncărimi, ne sprijinim bărbia în palmă, ne frecăm la ochi, ne ștergem la gură și la nas, de aproximativ 23 ori la fiecare oră.

De multe ori ne atingem fața și știm că facem acest lucru: ne ștergem nasul când suntem răciți sau când avem alergii, ne ștergem lacrimile (eu lăcrimez la soare), ne aranjăm ochelarii, ne spălăm pe față, lipim telefonul de obraz.

Indiferent de motivul pentru care ne atingem fața ar trebui să ne asigurăm că tot ce atinge fața este curat: ne spălăm pe mâini sau folosim un dezinfectant cu alcool 60% dacă nu avem apă și gel de curățare, dezinfectăm obiectele care ne ating fața cum este telefonul sau ochelarii, curățăm frecvent pensulele pentru machiaj, spălăm frecvent fața de perină.

Vă recomand să vorbiți la telefon pe difuzor pentru a evita atingerea feței, să folosiți dispozitive hands-free sau să puneți un șervețel peste ecranul telefonului înainte de a-l atinge de obraz. Gelul dezinfectant trebuie să fie folosit în strat uniform pe piele, mâinile trebuie să fie acoperite de gel cel puțin 30 de secunde pentru a acționa asupra germenilor de pe piele.

Dacă nu avem posibilitatea să curățăm mâinile putem să folosim un șervețel curat pe care să nu îl atingem prea mult – de exemplu atunci când simțim mâncărimi pe față sau în zona ochilor. Pentru a șterge nasul, ochii sau lacrimile de pe obraz, trebuie să folosim întotdeauna un șervețel, batistă, prosop – neapărat curate.

Obiceiul de a roade unghiile ne expune la toate bacteriile și virușii de pe mâini, este imposibil să ne spălăm zilnic pe mâini de sute de ori, iar persoanele care își rod unghiile sau își rup cuticulele cu dinții ating mai tot timpul zona gurii cu mâinile. Renunțați la acest obicei care vă poate afecta sănătatea, puteți încerca produse formulate pentru a fi aplicate pe unghii, care au gust amar, puteți discuta cu un medic despre alte metode de a renunța la roaderea unghiilor.

Totuși, cum rămâne cu acele momente când punem mâna pe față fără să vrem? Cum reușim să renunțăm la acest obicei pe care îl avem majoritatea dintre noi?

Răspunsul e foarte simplu și se găsește chiar în întrebare: ne atinge fața fără să vrem, pentru a nu ne mai atinge fața trebuie să conștientizăm acest gest involuntar. Ca să scăpăm de un obicei involuntar trebuie sa fim prezenți în fiecare moment și atenți la felul în care facem acel lucru zilnic. Pentru atingerea feței vă propun să faceți următoarele:

– Fiți atenți la mâinile voastre în timpul zilei – o să fiți suprinși cât de multe lucruri le facem automat, fără să fie nevoie de prea multă atenție din partea nostră. Încercați să fiți atenți la fiecare gest pentru care folosiți mâinile, puteți chiar să observați: mă spăl pe mâini, mă îmbrac, mânânc, gătesc, spăl farfuriile, mă încalț, ating vasul de toaletă, ating pisica, îmi ating părul, ating telefonul, întrerupătorul de lumină, telecomanda, banii, cheile, ÎMI ATING FAȚA.

– Dacă sunteți atenți la ce faceți cu mâinile veți surprinde și momentele în care fără să vreți veți atinge fața. Când identificați acele momente trebuie doar să îndepărtați mâna de pe față și să vă spălați pe mâini sau să folosiți un șervețel pentru a vă atinge fața.

– După câteva zile de exercițiu veți reduce semnificativ atingerea feței și veți ajunge să identificați momentul în care vă duceți mâna spre față, având în acel moment posibilitatea de a vă opri. De cele mai multe ori mâncărimile trec după câteva secunde dacă vă concentrați pe senzația de mâncărime.

– Cu perseverență și exercițiu în a fi prezenți și atenți la mișcările mâinilor pe parcursul zilei, veți reuși să scăpați de obiceiul de a vă atinge fața. Nu fiți descurajați dacă nu se întâmplă din prima zi sau în primele zile, ați construit în timp acest obicei și nu puteți scăpa de el într-o zi, dar vestea bună este că în timp veți dobândi obiceiul de a NU vă atinge fața.

– Dacă nu atingeți fața în timpul zilei: evitați contaminarea pielii și aparatului respirator cu bacterii, virușii, alergeni cu care intrați în contact zilnic cu mâinile, de pe suprafețe și evitați îndepărtarea protecției solare (SPF-ul se îndepărtează ușor la contact cu mâinile, telefonul, ochelarii etc).

Evitarea atingerii feței cu mâinile nespălate, cu telefonul sau pensulele de machiaj murdare, este o măsură necesară în primul rând pentru evitarea apariției erupțiilor pe ten, dar și pentru protejarea sănătății – mâinile murdare pot fi o sursă de infectare și răspândire a diferitelor bacterii și viruși.

Spălarea mâinilor este importantă și trebuie să facem acest lucru de mai multe ori în fiecare zi: înainte de a ne spăla pe față, înainte și după ce mâncăm, înainte să gătim, după ce am vizitat toaleta, înainte și după ce schimbăm/hrănim bebelușul, după ce am atins animalele de companie, când am ajuns acasă de la birou, din parc sau de la cumpărături, înainte de a aplica produse cosmetice, în special înainte de reaplicarea protecției solare pe față, etc.

Spălarea mâinilor este importantă în special când suntem răciți pentru a reduce răspândirea virușilor – de fiecare dată când ștergem nasul, când strănutăm, tușim și punem mâna la gură fără șervețel, virușii ajung pe mâini și de pe mâini sunt transferați cel puțin pe suprafețele atinse în drumul spre baia în care intenționăm să ne spălăm pe mâini.

Folosiți întotdeauna șervețele când aveți simptome de răceală, acoperind complet gura și nasul când tușiți, strănutați etc, și dacă nu este posibil să stați izolați, ar trebui să purtați mască chirurgicală în preajma familiei și colegilor, este foarte posibil să tușiți sau să strănutați și să nu aveți șervețele. Chiar dacă ați strănutat sau ați tușit în șervețel, tot trebuie să vă spălați pe mâini, după ce ați aruncat șervețelul la gunoi – nu bagați servețelul în buzunat pentru a-l refolosi.

Pentru a curăța eficient mâinile udați mâinile cu multă apă și folosiți un produs de curățare timp de cel puțin 30 de secunde (cu apa oprită) și apoi clătiți cu multă apă. Produsul de curățare poate fi un produs special pentru curățarea mâinilor un gel de duș. Pe cât posibil evitați săpunul solid și produsele parfumate pentru a preveni deshidratarea pielii, dar dacă trebuie să alegeți între a nu spăla mâinile și a folosi un săpun parfumat, alegeți săpunul.

Chiar și în cea mai mare grabă, trebuie să acordăm cel puțin 1 minut pentru spălarea mâinilor, la fel cum trebuie să acordăm cel puțin un minut pentru spălarea feței. Vă recomand să urmăriți acest video care prezintă spălarea mâinilor în cel mai eficient mod, folosind câteva mișcări ușor de reținut.

După spălarea mâinilor, în special în perioadele când este necesar să folosiți gel pentru curățare sau dezinfectanți cu alcool, ar trebui să folosiți o cremă hidratantă care să repare bariera naturală afectată de agenții de curățare. Dacă nu aveți o cremă pentru mâini puteți folosi orice cremă hidratantă pentru corp.

Dacă folosesc mască și mănuși chirurgicale sunt protejat de bacterii și viruși?

Măștile pe care le putem cumpăra de la farmacie sau cele improvizate au rolul de a opri (pe cât posibil) răspândirea germenilor, atunci când le purtăm, dar nu ne protejează de toate bacteriile și virușii din aer, proveniți de obicei de la persoanele din jurul nostru care tușesc sau strănută.

Pentru ca o mască să ne poată proteja eficient de toți virușii din aer, ar trebui să fie fixată peste gură și nas, astfel încât atunci când o purtăm să nu simțim mirosurile din jurul nostru. Aceste măști există în domeniul medical și nu sunt simplu de fixat pe față pentru a fi eficiente.

Purtarea măștilor duce de cele mai multe ori la atingerea feței mai frecvent, pentru ajustarea măștii. Dacă aveți simptome de răceală și purtați mască, evitați pe cât posibil atingerea măștii și atingerea suprafețelor din jur.

Mănușile chirurgicale protejează pielea mâinilor de mediul înconjurător – nu există bacterii sau viruși care să penetreze mănușile chirurgicale sau chiar banalele mănuși de bucătărie. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu puteți contacta germeni de pe suprafețe pe care apoi să îi răspândiți pe alte suprafețe sau în cel mai rău caz, pe față. Indiferent dacă purtați sau nu mănuși, evitați atingerea feței în timpul zilei, atingeți fața doar dacă v-ați spălat pe mâini sau folosiți un șervețel să atingeți fața dacă trebuie neapărat.

De cele mai multe ori purtarea măștilor și mănușilor ne dau un fals sentiment de siguranță și suntem mai puțin atenți la ce anume atingem în timpul zilei. Nu uitați, purtarea mănușilor și măștilor este necesară în anumite cazuri, dar nu vă garantează sănătatea.

Spălarea frecventă a mâinilor este o măsură importantă pentru protejarea sănătății!

Spălați-vă pe mâini în fiecare seară înainte de culcare pentru că fiecare dintre noi își atinge fața în timpul nopții! Aplicați o cremă hidratantă pentru mâini, puteți folosi mănuși pe timpul nopții (concepute pentru a fi aplicate după aplicarea unui strat generos de cremă hidratantă).



Te rog să citești cu atenție articolele de pe acest blog și comentariile (folosește motorul de căutare din partea dreapta, sus), pentru majoritatea întrebărilor tale există deja un răspuns scris. Te rog să îmi scrii așa cum ți-ai scrie ție (reclamele, sfaturile impertinente și altele de genul nu vor fi aprobate).

Comentariul tău va fi aprobat atunci când voi avea răspunsul potrivit întrebării tale și timpul necesar pentru a-l scrie. Din lipsa de timp nu voi răspunde întrebărilor care cer analiza listei de ingrediente a produselor cosmetice.

Pentru recomandări și întrebări despre produsele Paula's Choice te rog scrie mail la info@paulaschoice.ro.

Mulțumesc pentru înțelegere. Multă sănătate!

Scrie un comentariu

Toate drepturile asupra conținutului sunt rezervate Pasagera.ro. Reproducerea informațiilor de pe site este strict interzisă și pedepsită conform legii drepturilor de autor.